2017-12-20 86 浏览
早前在網上看到這間餐廳的宣傳影片已經感覺不錯很想去試試剛巧今天和老婆仔在置地廣場欣賞聖誕裝飾後想起這裡距離蘭桂芳很近就決定到這餐廳晚飯餐廳面積不大幸好我們早來到後來才發現遲來一步就full booking了我們點了178元的石燒薄切牛肉以及188元的吉列炸牛扒再加48元的和風紫菜薯條來到蘭桂芳怎能不喝點酒精所外另外各選了一樽58元的Apple Cider先來的是Apple Cider不過為免空肚喝酒我們都等待吃過東西後再喝後來也證實Apple cider配燒牛肉是非常不錯的選擇之後來了石燒薄切牛肉其實每份餐都配有沙律、豆腐,白飯所以整體感覺很豐富不過最出色的當然是牛肉因為很薄的關係基本上放到鐵板上烤到變顏色就可以烤出來非常香不算太油膩因為每塊牛的肥瘦度適中簡直是高級料理的質素以這價錢來說是相當超值而吉列炸牛扒也很出色因為吉列的部分只是牛的邊緣位置中間仍是生的烤過後同樣香味十足而且中間部分的牛肉入口即溶與外面的吉列部分有強烈的口感對比老婆仔非常欣賞這吉列牛扒確實非常值得推介吃過非常美味的牛肉料理後我們慢慢邊喝酒邊吃薯條薯條也炸得很香不過略嫌紫菜粉不足但配合Apple Cider一起吃又同
早前在網上看到這間餐廳的宣傳影片

我們都等待吃過東西後再喝
後來也證實Apple cider配燒牛肉是非常不錯的選擇
石燒薄切牛肉
之後來了石燒薄切牛肉
其實每份餐都配有沙律、豆腐,白飯
所以整體感覺很豐富
2017-11-26
Apple Cider
石燒薄切牛肉
2017-12-20 3611 浏览
蘭桂坊係香港一個出名既蒲點,除左受外國朋友同埋遊客歡迎之外,亦都係打工仔收工聚腳既好地方。但係宜家既蘭桂坊除左多酒吧、clubbing之外,仲有好多食肆小店進駐。而我今晚發現既呢間就係集食同飲於一身既人氣餐廳酒吧呢間steak bar係係蘭桂坊7號,算係蘭桂坊既中間位,地點易搵。呢度入面空間比較細,座位有d逼夾,不過環境氣氛都唔錯,仲好full架。Menu呢度主打牛扒,仲有係係日本hit爆既吉列牛食tim吉列炸牛扒$188每個set都有沙律、豆腐、同飯。呢個吉列牛上既時候大概3成熟,外面炸過,鎖住左d肉汁,入面幾成熟就自己燒自己控制,牛味都算濃,仲幾有口感tim,係呢度用呢個價錢食到,抵呀頂級板腱牛扒(每日限量)$215呢個係每日限量既,板腱牛扒,牛味濃郁,肉質柔軟嫩滑,比較juicy雞軟骨$68雞軟骨炸得外脆內軟,超有口感,再配埋芝士蒜蓉醬,好惹味

Menu

呢度主打牛扒,仲有係係日本hit爆既吉列牛食tim

吉列炸牛扒$188

頂級板腱牛扒(每日限量)$215

雞軟骨$68
雞軟骨炸得外脆內軟,超有口感,再配埋芝士蒜蓉醬,好惹味
2017-12-14
庆祝纪念
纪念日
2017-12-19 2333 浏览
潮流興優質食物簡單吃,蘭桂坊附近開了一家日式牛扒吧,以筆劃牛頭作招牌,簡單俐落,位置不多,裝修簡單,開放式廚房。餐牌兩頁紙,七款晚市套餐中有五款是牛,其餘一羊一魚。既然是簡單晚餐,我們亦不必多想,面向街、坐下來,挑選 D+F 餐,炸牛扒與羊餐。即點即做,出菜頗快,等了不到一會兒。羊架餐 套餐包括小吃、沙律及飯。生菜蕃茄沙律新鮮爽脆,和麻醬配豆腐是最佳拍檔,滑溜酸香,沒有可投訴之處,最欣賞米飯,上面加了香脆的飯素,份外惹味!三支羊架,表面看來對辦,見有焦香亦有粉嫩,並加以香炸蒜片,肉質嫩但鮮美不足,醃味亦不算豐富,只是不過不失而已!吉列炸牛扒餐 買相吸引,配個石燒爐仔幾好玩。廚師先把吉列炸牛肉炸至三成熟,然後客人可以自行在石燒爐上燒至自己喜歡的生熟度,創意是有,可惜實行比較有難度,或者是我們技術不好,吉列炸牛扒放在石燒爐上炸,渣漿容易鬆開,我們弄至不倫不類,吃不到炸物之酥脆,幸好牛扒肉質鮮嫩,味道不俗!如果下次會再來,該點普通牛排,效果應該好得多。不失為一個飲杯酒吃塊靚肉的好地方,位於蘭桂坊估計非常適合,我們逗留不到一小時,性價比算可以。

餐牌兩頁紙,七款晚市套餐中有五款是牛,其餘一羊一魚。

即點即做,出菜頗快,等了不到一會兒。

羊架餐
羊架餐

套餐包括小吃、沙律及飯。

生菜蕃茄沙律
和麻醬豆腐

羊架

吉列炸牛扒餐

買相吸引,配個石燒爐仔幾好玩。

吉列炸牛扒餐

如果下次會再來,該點普通牛排,效果應該好得多。

2017-11-22
2017-12-18 92 浏览
身為一個食肉獸, 最中意就係啖啖肉, 但食得最多係雞, 因為皮膚唔好食最少係牛, 但今次竟然有間令我特登去試既牛西餐廳!!! 因為朋友食過都話好評, 令我下決心過海去試試佢!!!!位於蘭桂坊地段, 相信第一時間一定係諗起飲酒, 估唔到係酒吧區中竟然有間牛扒店!!不過呢間SteakBar 都係裝修到同蘭桂坊其他酒吧既相似格局, 燈光幽暗頗有格調, 但座位偏窄同埋Keep住好多人排隊, 所以食得快手D。分別點左吉列炸牛扒套餐同埋頂級板展牛扒, 雖然有大路D既西冷選擇, 但見到板展係限量供應, 我就試下佢~~吉列牛上枱最快, 不消五分鐘已經放係面前, 牛扒沾滿炸粉, 面有數片炸蒜皮調味, 本身牛肉經炸過大約有二三成熟, 所以大家可以控制返個熟度, 本身個爐已經燒熱左, 上面塗滿左牛油, 未燒牛油香已經揮發出黎, 唔洗等即刻可以燒了~~~ 一放上去滋滋聲, 代表個爐夠温熱, 比想像中快熟, 差唔多半分鐘牛肉已經轉色, 第一啖食落係牛肉肉汁流出既感覺, 然後係牛油混和牛肉肉香, 反而炸皮經過煎後唔太明顯食到, 唔似食緊炸物。 至於另一主角板展牛係USDA PRIME既級數, 所以質素有保證, 之
身為一個食肉獸, 最中意就係啖啖肉, 但食得最多係雞
, 因為皮膚唔好食最少係牛

位於蘭桂坊地段, 相信第一時間一定係諗起飲酒
, 估唔到係酒吧區中竟然有間牛扒店!!

, 反而炸皮經過煎後唔太明顯食到, 唔似食緊炸物。

至於另一主角板展牛係USDA PRIME既級數, 所以質素有保證, 之前朋友食過話呢個牛味濃D, 果然比吉列牛更加濃
, 即使係煎但完全唔覺油膩, 表面既調味亦唔重, 所以食到既就係單純牛肉既肉香, 怕生的我叫左7成熟
, 面都見到唔少血汁, 但食落又唔覺, 另外輕輕點蘸附上既醬汁, 味道同樣唔濃但有提味之效~

雖然係牛既肩部位, 肌肉較多脂肪較少, 而且筋位會相對多D, 但一切就切開就知佢唔存在過韌既問題
, 只有邊邊位略略食到D筋, 比想像中稔軟易入口呢。

套餐均一附送飯、迷你豆腐同埋沙律。
飯表面既飯素係加分位, 令少食飯既我都想食, 飯份量唔算多, 大家肚既位置可以留黎放牛肉~
哈哈, 沙律以醋調味, 酸酸的正是食肉時需要既平衡呢, 豆腐確係好迷你, 有少少麻醬~

由於套餐係唔包飲品, 點了椰子水, 甜度不高但非常清新
, 可能因為食左好多肉, 即刻覺得椰子汁比平時更好飲lol; 另外點既熱薄荷茶就被冷落了~

係中環地段呢個價錢食到牛確係幾抵食
, 唯獨係餐廳人流多, 位置唔多, 大家要將就下。

2017-12-16 100 浏览
相約酒鬼朋友下班後相見,意不在吃而在酒,所以定點蘭桂坊的餐廳而非酒吧,反正也無力青春派對,只是為了近水樓台喝一杯訴說訴說,順道吃個便飯。網上搜尋到這家新開的餐廳,雖然是吃牛扒,但是偏向新派日式,吸引了我們的興趣。紅酒、白酒、sake和whisky都要一整支的點,只有Shiraz Charlotte Street可以點per glass。Shiraz Charlotte Street是澳洲紅酒中頗受歡迎的,但年份也很影響品質。這個味道也頗易入口,果味較重,但不會太酸或澀。質感厚和較黏,適合是晚配吃牛扒。至於cocktail是任客人配搭,base為vodka、gin和whisky,三選一後再選配soda、汽水或果汁。友人點了傳統的gin and tonic,the classic won't go wrong;我則點了vodka加apple juice,蘋果汁味道太重,完完全全蓋過了vodka的酒味,份量可能要調較一下。主食來了,先是西冷牛扒。牛扒大於整個手掌的長度,有適量的厚度。上面放了炸蒜片,並可蘸右邊的海鹽和左邊的燒肉汁加以調味。個人覺得蘸少許海鹽令牛肉味更突出,適當的蘸少許便不會過

Top: Shiraz Charlotte Street ($78/glass); Left: Vodka & Apple Juice ($85); Right: Gin & Tonic ($85)

安格斯西冷牛扒

主食來了,先是西冷牛扒。牛扒大於整個手掌的長度,有適量的厚度。上面放了炸蒜片,並可蘸右邊的海鹽和左邊的燒肉汁加以調味。個人覺得蘸少許海鹽令牛肉味更突出,適當的蘸少許便不會過鹹。
所有主食都會配米飯、沙律和前菜。是晚前菜是日本凍豆腐配芝麻醬,簡單清新,豆味濃郁。沙律則是用上酸酸澀澀的柚子醋,配以新鮮爽脆的沙律菜和車厘茄,很是開胃。米飯夠熱,口感軟綿但不糊口。最重要是加了飯素,和風感倍增之餘,也令米飯不太寡。

安格斯西冷牛扒

西冷牛扒我們要了五成熟,出來的成品也真的合符水準。內裡深紅,但沒有多餘的血水流出,不會血淋淋。肉質因而嫩滑,即使全是瘦肉也不會鞋口或難咀嚼。而且只有末端帶一塊肥膏,基本上都是啖啖肉,很足秤。唯一不足是牛扒端上來時已經稍涼,可能rest得太久,如果可以熱一點會更好。

另一牛扒是吉列的做法,我們一致推介。隨餐的items一樣,這裡不再多重覆。

吉列炸牛扒

吉列牛扒近日變成潮流,香港有好幾家餐廳都有提供,這裡的也是賣點之一,而且價錢竟然比旺角和太子都要便宜,在中環來說很花算。牛扒被麵包糠均勻包裹著,但煎過後會有少許鬆散,雖炸皮不至完全散開,不過友人表示在日本吃的黏得比較牢,但也無傷大雅。

吉列炸牛扒

小小的陶鑄石鍋很是精緻,熱力均勻,就算不懂煮食的客人也不會覺得困難。日本吃吉列燒牛時會建議人們燒至全熟,不過當然是以客人口味為先。我們燒至半熟覺得最好,這個吃法夠熱夠新鮮,內裡牛肉嫩滑多汁,外層炸皮香脆有口感,兩層對比非常特別。

薯角

點主菜外還可以加錢點sides,我們加了$60要一客薯角。薯角炸得金黃香脆,新鮮炸起夠熱辣和脆口,內裡薯蓉香滑飽滿,味道也不會過鹹,送酒一流。

花天酒地的地區能有高質素的美食真好,而且這裡食物價錢合理,份量足料,我們三個女生點兩個餐加一個side分享已經足夠 (當然前提是沒有很餓),不失為喝酒或派對前的吃飯地方。
用餐优惠
試食活動
  • 吉列炸牛扒
  • 安格斯西冷牛扒
  • 薯角
2017-12-16 76 浏览
.📌日式steakhouse #ri_港島🌻石燒吉列炸牛扒🐿 $188終於食到吉列牛喇❤️☺️之前去日本好遺憾無食到而家補返呢個定食配前菜 沙拉 同白飯🤘🏻食左芝麻醬凍豆腐 油醋雜菜沙拉 warm up先haha吉列牛扒炸至半熟😽可以根據個人喜好放上石爐烤😍我鍾意生dd 所以每面烤30秒就食得🍚白飯拌上飯素就咁食都味好快清晒 .🌻炸魷魚🐿 $78🌻 炸粗薯條 🐿 $38即點即炸是基本吧😛炸魷魚好驚喜薄薄一層炸皮鬆脆緊緊包住魷魚每一口都係脆derr無甩皮甩骨嘅情況魷魚好鮮甜必點附上的garlic sauce😇我攞埋黎點薯條haha薯條係我最愛嘅粗薯條薯味好濃啊😍 .
📌日式steakhouse #ri_港島

吉列牛扒炸至半熟😽
可以根據個人喜好放上石爐烤😍
我鍾意生dd 所以每面烤30秒就食得
🍚白飯拌上飯素
就咁食都味好快清晒 .

🌻炸魷魚🐿 $78

魷魚好鮮甜
必點附上的garlic sauce😇
我攞埋黎點薯條haha
薯條係我最愛嘅粗薯條
薯味好濃啊😍 .
2017-12-14 84 浏览
來蘭桂坊多數都係飲野,食飯都係第一次!今晚就同朋友一起黎呢間Steak Bar食晚飯!雖然餐廳不太大,但座位舒適唔會太迫,燈光暗暗地幾有氣氛!Steak Bar dinner 主要係食牛,亦有羊同魚可供選擇。另外還有多款小食,唔食飯黎飲下酒都得。而今餐我們選了食石燒薄切牛肉定食及吉列炸牛扒定食,另外還加了和風紫菜薯條,實行大快朵頤。熱辣辣香噴噴的薯條係即叫即炸,食落香口之餘,薯條夠粗所以咬落好有口感,而且炸得剛剛好,唔會乾晒。加上紫菜粉,香得黎食落味道更豐富更有風味!Dinner set 係以定食的形式,有清新開胃的沙律、嫩滑的麻醬豆腐及加有味素的白飯,係酒吧到食定食都幾特別,好有西日fusion感覺。而主角係一堆份量十足的薄切生牛肉,一片一片咁放在燒熱左的石板上,好快燒熟食得。牛肉食落好嫩口,充滿肉汁,就咁食已經好原汁原味!而你亦可以點鹽、燒汁或夾埋乾蒜片一齊食,令牛肉的味道更豐富。每種食法都有不同滋味,視乎個人口味,我就比較喜歡點鹽,令牛肉味更突出!另外吉列豬扒平時就食得多了,吉列牛扒都係第一次食,外層炸得香脆,但裡面依然係粉紅肉嫩,目測應該得2至3成熟。把牛扒放到燒到好熱的石板上

雖然餐廳不太大,但座位舒適唔會太迫,燈光暗暗地幾有氣氛!

吉列炸牛扒定食
把牛扒放到燒到好熱的石板上燒,即刻聽到油的滋滋聲同聞到牛肉的油香味。將牛扒兩邊燒一燒,好快就食得,外層燒過後咬落更香脆可口,麵包糠脆卜卜,但內裏肉質依然嫩滑又juice,牛肉味香濃。可以點埋餐廳提供的燒汁及特制微酸柚子醋醬油,令吉列牛扒的味道更豐富,我個人就比較喜歡點柚子醋醬油,酸酸地令牛扒食起來沒咁油膩,有一股清新感。

食完飯仲繼續坐下傾下,度過快樂的晚上!
2017-11-15
2017-12-13 2565 浏览
吉列炸牛扒都出現左已經有一段時間,一直都好想食,咁岩經過蘭桂坊見到有,一於同朋友去試下!係店外可以睇到,鋪位細細,但入到去一啲都唔會比人有覺得迫既感覺,環境舒適。而店內所選擇播放既音樂十分輕鬆,感覺唔錯。店員為我地推介左2款餐廳最熱門既dinner set, 吉列炸牛扒同埋安格斯西冷扒。我點左吉列炸牛扒set($188),而我朋友就點左安格斯西冷扒set($248)。另外再加左一份薯條。set入面除左主菜唔同,其他配菜都係一樣,分別有一個沙津,一件豆腐同埋一碗飯分量十足!鬆脆既炸皮包住紅紅既牛肉,牛扒上面放有香脆既炸蒜片。dinner set送上既時候鐵板已經夠曬熱,我除即就放吉列牛上去,成熟既程度可以自己選擇,成個過程DIY!!少自己整牛扒既朋友都可以一嘗煎牛扒既個過程。另外牛扒配有餐廳自己制既醬汁同埋鹽去點牛扒,自己制醬汁酸酸甜甜,十分開胃。但係我更加鍾意點鹽去食,因為點鹽更有風味!!脆脆既外皮亦為牛扒提供左另一個口感。安格斯西冷扒都係一樣,配有餐廳自己制既醬汁同埋鹽去點。鍾意食牛既我當然要試下佢!!西冷扒order左medium,而切開之後都可以見到牛扒中間呈現出粉紅色,食落口感

鬆脆既炸皮包住紅紅既牛肉,牛扒上面放有香脆既炸蒜片。

安格斯西冷扒都係一樣,配有餐廳自己制既醬汁同埋鹽去點。

鍾意食牛既我當然要試下佢!!西冷扒order左medium,而切開之後都可以見到牛扒中間呈現出粉紅色,食落口感亦非常好!!

薯條亦係即叫即炸,鹽既比例亦岩岩好,唔會因為太咸而蓋過左薯仔既味道!!而跟餐叫都只係雖然加$38!!!
  • 安格斯西冷扒
  • 吉列炸牛扒
2017-12-13 1440 浏览
見到中環LKF有間新野就入去食下,睇下依間點啦!LKF依加都改變左好多,唔止有飲野,仲多左食點。唔洗深夜都嚟得LKF啦。2sets加小食同飲品一定夠食有多呀。小食是吉列炸蝦deep fried shrimp,有5隻既吉列蝦58蚊。蝦無雪味,處理得ok。蝦肉緊實,唔會軟又妹咁。每個set都有前菜沙律同飯,掂!前菜係芝麻豆腐,涼涼的。沙律都一如平時大家食開個d,開胃添健康,始終食好多肉!飯係有好多紫菜碎在上,食落好日本風味嫁呢,飯質都不錯有咬口。首先係石燒薄切牛肉 Stone Grill beef,178蚊。望上去紅噹噹同有油根,落去後,油飛上好香!可能可以少油點?牛食落未到溶化級,但都好嫩滑 香同牛味在。點醬油汁就加味d。另外,煎耐d,牛肉就會邊邊起硬,另一食法。我仲點埋少少芝麻豆腐既汁,好味。再嚟係薄切牛肩扒 slices chuck roll steak,180蚊。望上去有一條,好似多量過前1set咁。牛肉質味有咬感點,牛味多點。始終大廚煮過,係感覺唔同d。有一兩舊難咬點。兩薄不同之在,石燒個隻香口點,可能因為油脂比較多,後者就實有牛味點。大家飲下coconut water 35蚊去

蝦肉緊實,唔會軟又妹咁。

始終大廚煮過,係感覺唔同d。有一兩舊難咬點。

大家飲下coconut water 35蚊去熱氣,再落下場!依度其實都有酒,只係食飯時想乖點飲水,哈哈。嚟依度chill食下野,有歌聽同望住open廚房都不錯。

上次係東京旅行試左最近好hit既吉列牛,原來係香港都有間新餐廳將呢款美食引左入黎!上個月尾我同朋友約食飯就去左試下佢地既日式牛扒!餐廳位於蘭桂芳,係Califormia Tower後面,非常易搵,但有d surprise既係餐廳面積頗細,似係酒吧多過餐廳,平時行過應該好難到佢地係主打牛扒定食。係Set A-G入面,頭5款係牛扒,最後仲有1款羊同1款魚俾唔食牛既客人選擇。表明係冒住牛扒而來之後,店員最推介我地叫Set C既頂級板腱牛扒,而且Set B安格斯西冷牛扒亦都係佢地最受歡迎既Set,所以我地就各叫左一份,然後share黎食啦!Menu上亦有唔少小食可以俾客人追加。師父就係正我地坐個張枱隔離既位置烹調牛扒咋。Set C 頂級板腱牛扒 $195先黎既係頂級板腱牛扒定食,每款定食都會跟前菜、沙律同飯,白飯上面灑滿飯素,好有日本風味!板腱牛扒我地叫左medium rare,切開牛扒見到入面有d生,可能係因為牛扒比較厚身所致。味道方面,呢款牛扒肉味比較濃郁,無咁多油脂,同蒜配合起黎係唔錯既,但唔知係咪我地唔好彩,我同朋友都分別食到幾多筋,比較難咀嚼,呢點上面就令人有點失望啦。Set B
上次係東京旅行試左最近好hit既吉列牛,
原來係香港都有間新餐廳將呢款美食引左入黎!
上個月尾我同朋友約食飯就去左試下佢地既日式牛扒!

餐廳位於蘭桂芳,係Califormia Tower後面,
非常易搵,但有d surprise既係餐廳面積頗細,
似係酒吧多過餐廳,平時行過應該好難到佢地係主打牛扒定食。

而且Set B安格斯西冷牛扒亦都係佢地最受歡迎既Set,
所以我地就各叫左一份,然後share黎食啦!

Menu上亦有唔少小食可以俾客人追加。

師父就係正我地坐個張枱隔離既位置烹調牛扒咋。

Set C 頂級板腱牛扒 $195
先黎既係頂級板腱牛扒定食,每款定食都會跟前菜、沙律同飯,
白飯上面灑滿飯素,好有日本風味!

頂級板腱牛扒定食

板腱牛扒我地叫左medium rare,
切開牛扒見到入面有d生,
可能係因為牛扒比較厚身所致。
味道方面,呢款牛扒肉味比較濃郁,
無咁多油脂,同蒜配合起黎係唔錯既,
但唔知係咪我地唔好彩,
我同朋友都分別食到幾多筋,
比較難咀嚼,呢點上面就令人有點失望啦。

Set B 安格斯西冷牛扒 $248

安格斯西冷牛扒定食

另外呢款安格斯西冷牛扒,相比起板腱牛扒黎講,
脂肪比例較高,食落牛肉味同油脂香味並存,
肉質軟腍,送飯一流!
呢款亦係5款牛扒定食入面價錢最高既一款,
但味道真係幾好,算係貴得有理!

雖然菜式上都有要進步改善既空間,
但店員亦係我地埋單時問我地意見,好有禮貌同好肯同客人交流,
作為一間新開餐廳,呢點好難得!
相信都會同朋友再黎試下其他款式,支持一下!
2017-11-21
  • 安格斯西冷牛扒
2017-12-13 76 浏览
朋友去happy hour chit chat 行過steak bar被門口燒烤爐吸引餐廳雖然座位不多,晚上都頗多人加$48有薯條作為Happy Hour都是不錯選擇前菜沙拉菜配芝麻醬,沙拉菜新鮮開胃芝麻凍豆腐麵豉湯味道剛好,不會太咸燒魚柳定食 $195銀雪魚即叫即煎,需等候15分鐘,銀雪魚香滑,配上飯素白飯,不知不覺平時不吃飯的我,已經把飯食光吉列炸牛扒 $188半熟的吉列牛扒吃之前先燒下,燒過吉列牛味很香,配上上燒汁和或柚子醬,味道很配.Menu

餐廳雖然座位不多,晚上都頗多人

加$48有薯條
作為Happy Hour都是不錯選擇

前菜
沙拉菜配芝麻醬,沙拉菜新鮮開胃
芝麻凍豆腐

麵豉湯
味道剛好,不會太咸

燒魚柳定食 $195

吉列炸牛扒 $188

Menu

星期五的蘭桂坊, 真係好熱鬧! 本來以為只有年輕的男生女生在這裡把酒言歡但原來都唔係架!! 呢度開左好多餐廳, 各式其式, 我都見到有好多一家大細係呢度開心食大餐! 上星期五, 放工後我就約左媽咪去買小小聖誕禮物比舅父之後就帶她上蘭桂坊等佢見識見識一下,嘻嘻~ 行左幾間, 媽咪揀左呢間名叫- steak bar , 係食牛扒既~ 店子雖然細細, 但出面都排左小小人龍 仲有陣陣爐火混合牛肉既香味飄出來~ 所以我地等左一陣, 就入左去了! 點左二個餐, 一個係石燒薄切牛肉, 原個有石爐送上, 可以自己動手燒肉食, 幾好玩!!! 餐除左有一碟生鮮的牛肉外, 仲有一大碗日本飯, 上面灑上好好味既飯素, 更加增添不少口感和美味感, 好好食!!! 另外仲有滑滑既麻醬豆腐, 亦有沙律和幾碟調味, 全都都好有水準, 食到lam lam 脷! 講番牛肉先, 雖然係薄切, 但我覺得厚薄適中, 隨便放上石爐, 好快就熟而且食得! 食肉質感好好好嫩滑!!一咬就斷而且好有彈性, 肉味好鮮甜亦冇渣, 食得出係好有水準既牛肉黎!! 食完好回味喔!!! 媽咪就點左客羊架, 佢話羊架都唔錯, 入口

上星期五, 放工後我就約左媽咪去買小小聖誕禮物比舅父
之後就帶她上蘭桂坊等佢見識見識一下,嘻嘻~

店子雖然細細, 但出面都排左小小人龍
仲有陣陣爐火混合牛肉既香味飄出來~
所以我地等左一陣, 就入左去了!

媽咪就點左客羊架, 佢話羊架都唔錯, 入口好香嫩, 而且羊酥味唔重, 好容易入口, 而且冬天又到, 食多啲羊肉好補身, 佢叫我下次再帶佢黎呢度再食過!!

Steak Bar
中環蘭桂坊7號地下
2017-12-01
2017-12-11 85 浏览
同朋友都係#牛肉愛好者 係中環#尋牛記 Dinner Menu 全部係好似定食咁既,我哋叫左#安格斯牛扒 #定食 及 #吉列炸牛扒 吉列炸牛扒仲跟一個 #熱石板 ,#雙重效果 即刻變成#熱石板牛扒 。本身炸到唔係全熟,所以係 #石板燒 既時候,可以控制佢既熟度。牛肉好濃味、好嫩滑,不過都不及#安格斯 的牛味濃厚唔好睇佢好似細細塊,食完成個餐都好飽。白飯仲係用 #珍珠米 ,配埋滑豆腐同青菜沙律。係中環尋牛記成功了!#steakbar #中環 #中環美食 #蘭桂坊 #美食
同朋友都係#牛肉愛好者 係中環#尋牛記

牛肉好濃味、好嫩滑,不過都不及#安格斯 的牛味濃厚

唔好睇佢好似細細塊,食完成個餐都好飽。
白飯仲係用 #珍珠米 ,配埋滑豆腐同青菜沙律。

係中環尋牛記成功了!
#steakbar #中環 #中環美食 #蘭桂坊 #美食
2017-12-11 71 浏览
相隔一陣子, 又相約朋友飯聚一下, 今次搵到間新開的扒屋在蘭桂坊, 鋪頭細細的, 坐滿了人客, 我們被安排坐在門口位置我們點了比較多人食的吉列牛扒同西冷扒隔一陣, 套餐上枱了, 牛扒香氣撲鼻, 這是我的安格斯西冷牛扒套餐, 價錢不算太貴, $248包括前菜-凍豆腐, 沙律-好新鮮的沙律菜同車厘茄, 及白飯-加上飯素, 非常美味牛扒非常大件, 我點了8成熟, 但來的比較生一點. 還好朋友點了吉列牛扒有石燒, 可以一起燒牛扒咬落不韌, 很有油香味, 邊位有少訐脂肪, 另到整件牛扒不會太乾. 整體而言, 價錢尚算合理, 只是不太喜歡對著門口吃東西…哈哈
相隔一陣子, 又相約朋友飯聚一下, 今次搵到間新開的扒屋
我們點了比較多人食的吉列牛扒同西冷扒
隔一陣, 套餐上枱了, 牛扒香氣撲鼻,

這是我的安格斯西冷牛扒套餐, 價錢不算太貴, $248

2017-11-30
2017-12-10 108 浏览
It has been a long while since i last stepped into Lan Kwai Fong as i do not like to squeeze among crowd and seldom drink as well. An ex-colleague of mine wanted to meet up for catch up and he suggested a restaurant at Lan Kwai Fong. Since he suggested, i gave it a try. Steak bar was located at Lan Kwai Fong, opened not long ago. They do offered dinner menu, and most of them were steak items. the set came with appetizer, salad and rice. The price ranged from $178 to $248. We can top up for addit

They do offered dinner menu, and most of them were steak items. the set came with appetizer, salad and rice. The price ranged from $178 to $248. We can top up for additional side dishes and drinks as well.

Ginger ale - It was sparkling sweet and gassy, with light ginger taste.

Stone grill beef - It came in several thin slices of beef meat. Appetizer were cold tofu and salad. Tofu were soft and smooth, with sesame sauce in it. Salad were fresh and crunchy, with cherry in it as well. We were supposed to grill ourselves, and the grilled beef were tender and juicy. Rice were fragrant and soft as well.

Deep fried beef cutlet - This was one of their signature items. The skin of the beef cutlets were fried before-hand, thus the skin were crispy when served, but yet the beef was still raw. When grilled, the skin were crispy and juicy, and beef meat were tender and juicy too, with lean fats in it.

Fries in seaweed flavour - The fries was of thick texture, and it was fried till hot and soft. The seaweed flakes helped to enhance the taste of the fries.