2022-09-19 118 浏览
朋友突然好想食西餐,我又好想食日本菜,甘點呀?! 於是OPENRICE 上SEARCH,搵到呢間Suit Coffee & Sake. 😋店內有幅牆設計幾特別,黑白色好型格, 最岩打卡😁店內環境都幾干淨, 冷氣夠凍,夏天食都無問題🤩我地叫左唔同既野食,想藉此介紹下~FoieGras & Fruit Tomato鵝肝好大份,金黃香脆🥰,加埋蕃茄又juicy 又可口, 齒夾留香😋! Beef & Melon牛肉肉質嬌嫩🐮,又夠juicy, 每一口都好有層次😋認真推介Maguro Risotto 吞拿魚意大利飯除了賣相好睇,米飯粒粒分明、晶瑩通透外,口感亦鬆脆合宜👍🏻,每一啖都鮮香濃郁。吞拿魚肉質爽口彈牙, 鮮甜肥美,好味到真係食唔停口。🤗咁餐食得非常滿足,朋友話下次都會經常黎食😝

我地叫左唔同既野食,想藉此介紹下~

咁餐食得非常滿足,朋友話下次都會經常黎食😝
2022-09-19 95 浏览
平時星期六日放假,最鍾意去唔同CAFÉ Chill 下。今次黎到呢間Suit Coffee & Sake。果然無選錯!  一去到,等咗一陣就入座,好彩我地早到,10分鐘後超多人出面排隊👨🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👨🏼餐廳內,有一邊牆以黑白色照片, 大大隻字寫住Coffee and Sake☕🍶。個人覺得呢個Poster 好型! 😎食物方面,叫左少少野︰❤️{海鱸魚Sea Bass} (推介指數: 4.5/5) 海鱸魚肉厚肥美,煎至脆透後食超惹味。魚肉夠新鲜,基本上無骨,味道鲜美,十分推介!😆❤️{炭烤三黃雞}(推介指數: 4/5)半隻雞已經好大份,差d食唔晒。雞肉口感柔嫩,帶有濃厚雞肉味,同時又有幼滑入口即溶既細膩,好滿足👍! ❤️{炸腐皮魷魚反燒} (推介指數: 5/5)魷魚肉質厚實同埋好鮮甜,配合炸腐皮脆卜卜既口感,每一口都香脆可口,而獨有既辣肉腸汁令成個菜色更加惹味! 🥳總括而言,呢度既食物水準絕對唔差,好味到令人回味無窮,而且師傅👨🏻‍🍳非常有功力!炭烤味香口🤤,好讚👍!

食物方面,叫左少少野︰
❤️{海鱸魚Sea Bass} (推介指數: 4.5/5)
❤️{炭烤三黃雞}(推介指數: 4/5)
❤️{炸腐皮魷魚反燒} (推介指數: 5/5)

我最鐘意食fusion 野,上網左搵又搵👀,搵到呢間西式餐廳,於是上個星期六就約左個朋友齊齊食好西~😋Beef & Melon🐮牛肉口感多汁且滋味,而肥瘦平均既肉質,加上香甜既密瓜🍈,每一啖都細膩醇厚,味道鲜美,十分推介!Yam & Hoi Mei大阪燒,又叫做「日式Pizza」🍕。日本大阪燒的口味有很多種,但呢款係我食過最好食! 淮山量多,入面既海鮮非常飽滿,配合特製XO醬味既沙律醬,感覺好精緻👍, 好有heart❤️。Yaki Ori Poke飄著醬汁香味又帶有脆脆鍋巴口感既烤飯糰🍙,中間以油甘魚,帶子,吞拿魚新鮮海鮮🐟🐠🐡且夾有玄米茶啫喱互相配合。入口散發淡淡鮮味,絕對不能錯過!FoieGras & Fruit Tomato鵝肝🦆煎到表面脆皮內裏軟滑,配合番茄新鮮既味道🍅,超甜又濃郁,實屬清新開胃之選😋!好味健康又養顏。今日講住甘多先, 因為下次會再試其他野,到時再睇我食評啦!🥳
Yaki Ori Poke
FoieGras & Fruit Tomato

同班朋友每月聚會, 今次就去咗呢Suit Coffee & Sake 👭👭。餐廳位於上環,交通亦非常方便!呢間Café  環境乾淨, 整齊企理, 俾人舒服休閒既感覺👘。店內既空間著重清新特色,唔會覺得豪華奢侈,既優雅又自然為🌳,絕對係令人可以放鬆心情既好地方🎋。我地今次叫左D食物Share 食,呢個Yaki Ori Poke叫人難忘。一層好厚既飯糰、脆脆的外層,入面軟Q香甜既米飯,咬落去外脆內軟🤩。而中間既刺身,配合玄米茶啫喱,完全去掉左魚生既腥味,互補口感,非常好食!☺️Yam & Hoi Mei 呢個即係大阪燒。以淮山為基底,加上瑤柱、魷魚仔同蝦米,佐以XO醬味既沙律醬伴食,經典得黎又有創新既原素。😍😍Maguro Risotto 吞拿魚意大利飯口感軟棉,creamy得黎又夠煙韌,吞拿魚刺身肥美滋潤,紋理清晰。😇傳統意大利菜餚同日式美食混合,好睇又好食! 🤗呢餐café 既出品真係真係非常好食, 無論環境,食材服務都非常到位,下次必定會再幫襯😆!

最近多左個周圍搵好餐廳既hobby😆, 經朋友介紹下, 搵到呢間Suit Coffee☕ & Sake🍶。呢間Café 位於上環,地鐵行一陣就到,交通方便👍🏻。 餐桌以木材為主🪵,感覺乾淨又優雅,令人心情好放鬆!🔥炸腐皮魷魚反燒🔥魷魚🦑彈牙之餘又唔韌,炸腐皮酥酥脆脆,份量好足料。而個汁用辣肉腸烹調而成,真係好滋味!🥰之後叫左個🔥FoieGras & Fruit Tomato 🔥豐滿既鵝肝,厚而不膩。新鮮既番茄🍅,鱗甜可口。值得一試!最後,我同朋友SHARE 左個🔥Beef & Melon🔥熟成超過一星期的美國牛肩肉🐮,簡單灑上鹽同胡椒,再以哈密瓜🍈同野菌釀製而成既醬汁,Keep住肉汁之餘又帶有清新香甜既味道,非常好食!😋疫情之下呢間餐廳都排晒隊, 可見品質有保證! 一定會再黎!!!😉

2022-09-16 111 浏览
今晚收工去咗蘇杭街「Suit Coffee & Sake」食晚餐,係一間日系西洋風fusion菜餐廳🍴店內裝修簡潔且有格調,感覺好舒適Pi-dan Agedashi日式炸豆腐四四方方,外皮微脆,軟糯黏口。配上餐廳自家製的皮蛋醬,口味獨特Yaki Ori Poke表面舖滿三文魚籽及少許花瓣,賣相吸引❤️整體感覺似日式夏威夷丼飯,上層係刺身粒及牛油果,分別有吞拿魚、油甘魚及帶子,鮮甜味美!最底層係醬油炭燒紅米飯糰,口感豐富Daily Pasta是日精選係黑蒜虎蝦意粉✨虎蝦仁鮮甜彈牙;意粉軟硬適中,富嚼勁,配上濃濃的黑蒜汁,勁邪惡!當中加咗秋葵,增添口感,好好食呢Beef Chunk足5.5安士的牛肩肉,燒至大約七成熟,肉質結實,牛味香濃。伴碟有炸薯仔粒及燒哈密瓜,大滿足哦阿部 VEGA低酒精13度生酒,容易入口,口感清爽,帶微微果甜,入喉時感受到如香檳一般的浸涼氣泡感水神 純米大辛口 岩手縣產米口感順滑,米香馥郁,酒味較香醇及濃厚細膩

Pi-dan Agedashi

Yaki Ori Poke

Daily Pasta

Beef Chunk

阿部 VEGA

水神 純米大辛口 岩手縣產米

口感順滑,米香馥郁,酒味較香醇及濃厚細膩
同老公慶祝生日,想試下我地未食過既野—FUSION 日本西式餐廳!🙂朋友介紹呢間Suit Coffee & Sake環境服務食品一流,真係好介紹喎~🤤食左幾樣野, 想重點講下:❤️Yaki Ori Poke🍴:師傅用高溫炭火將飯糰烤得又香又好食。而中間既油甘魚,帶子同吞拿魚肉質結實,爽滑彈牙,中間仲有一屠玄米茶啫喱。而最上面係三文魚子。呢個菜色好岩夏天,因為好開胃,好好味!❤️炸腐皮魷魚反燒🍴:燒魷魚香氣撲鼻,爽口又彈牙。面層既炸腐皮香脆可口。而辣肉腸醬汁少少辣,非常滋味! ❤️炭烤三黃雞🍴:半隻雞份量非常足料! 雞肉肉質爽口滑嫩,外皮香脆,肉厚彈牙,食得出師傅火候掌握得好 🤗❤️海鱸魚Sea Bas 🍴:海鱸魚肉身厚肉又大條,魚肉爽脆彈牙,新鮮可口,😝值得一讚係真係整得好好!🤭總結: 😋味道:4.5/5👔服務:4/5🧹衛生:5/5😄回頭率:5/5☺️推介: 5/5
食左幾樣野, 想重點講下:

總結:
😋味道:4.5/5
👔服務:4/5
🧹衛生:5/5
😄回頭率:5/5
☺️推介: 5/5
2022-09-14 56 浏览
公司附近留意到有一間好型格嘅餐廳,放工同同事一齊explore一下😌😌餐廳內部裝修同埋氣氛都幾chill放工飲杯嘢都唔錯Sake選擇非常多😎sake:水神比較dry, 好清, 好易入口,仲有淡淡米香味適合配味道比較單一嘅食物RFC (Yellow chicken and Secret)炸三黃雞雞肉用左鰹魚醬汁醃製,後勁又真係食到鰹魚汁味喎😎上面仲有紫菜碎,香氣撲鼻👍🏼Grill Green & Bottega 烤什菜配烏魚子幾款唔同嘅雜菜,包括:粟米芯、秋葵、青豆、甘筍、青瓜等等,清甜清新之餘,烏魚子碎既鹹香味,令到蔬菜更加惹味😋😋1/2 Yellow chicken採用鹽麴,熟成三日既三黃雞,雞味更濃,更出!經過炭燒處理,雞皮非常香!保留到肉汁,肉質仲好有彈性,好食!主菜配另一枝sake 味道方面,甜度較高,body較厚,有發酵香味,岩晒配搭濃味嘅主食另一個main: Sea Bass海鱸魚經過十日左右熟成處理配上發酵咗嘅菠蘿汁,酸酸甜甜,清新開胃側邊仲有唔少大大粒嘅三文魚子係口腔爆發,味道就更加複雜好過癮😄😄Homemade Tiramisu 由於以上嘅食物都非常出色,所以點都要叫

餐廳內部裝修同埋氣氛都幾chill
放工飲杯嘢都唔錯
Sake選擇非常多😎

水神
sake:水神
比較dry, 好清, 好易入口,仲有淡淡米香味
適合配味道比較單一嘅食物

RFC
(Yellow chicken and Secret)
炸三黃雞
雞肉用左鰹魚醬汁醃製,
後勁又真係食到鰹魚汁味喎😎
上面仲有紫菜碎,香氣撲鼻👍🏼

Grill Green & Bottega
烤什菜配烏魚子

1/2 Yellow chicken

主菜配另一枝sake

另一個main: Sea Bass
海鱸魚經過十日左右熟成處理
配上發酵咗嘅菠蘿汁,
酸酸甜甜,清新開胃
側邊仲有唔少大大粒嘅三文魚子
係口腔爆發,味道就更加複雜
好過癮😄😄

Homemade Tiramisu
由於以上嘅食物都非常出色,所以點都要叫埋個甜品,試一試😎
店員介紹,為左更好控制手指餅既軟硬程度,佢哋會分開上咖啡酒,等食客自己將咖啡酒到落去Tiramisu嗰度,比手指餅慢慢吸收。由佢哋自家調製嘅咖啡酒,味道非常香濃,恰到好處,上面仲有少少脆脆餅,整體唔會太甜,非常推薦!

我見餐牌仲有二人份既sake tasting menu, 包括左Starter, main, dessert 會由餐廳配搭季節性sake,都幾吸引,對Sake有興趣嘅就記住bookmark喇😊😊
水神
2022-09-14 52 浏览
我喺上環發現左一間好特別嘅餐廳。入邊係食日式fusion菜嘅。佢嘅菜式配搭好特別。等我試吓佢嘅味道係咪都咁特別😋因為一個人嘅關係,所以只係叫咗兩樣嘢食。第一樣係FoieGras & Fruit Tomato🍅。呢個鵝肝好特別,廚師用蜜糖同日本味噌黎醃。令到鵝肝嘅味道更突岀!再配埋非常鮮甜嘅蕃茄同酸酸地嘅柚子醋。口感同味道都非常有層次感。真係好好食😋食完個前菜之後,跟住就食Yam & Hoi Mei🦐🦑!呢個又係好特別既一個菜式。淮山嘅味道非常濃郁之外,而且仲有好多海鮮喺同海味係入面。而且大阪燒煎到非常香口,再配埋自家製嘅XO味沙律醬。食落口真係好惹味。啱晒鍾意食濃味嘢嘅我。總括嚟講,呢間我都食得好滿足,而且味道又好,價錢仲要唔貴!值得再嚟食😋

2022-09-14 47 浏览
約人放工食飯,甘岩我木地都係中上環返工, 😆上網search咗一下, 呢間Suit Coffee & Sake就係不二之選啦😎~<Beef & Melon>🐮牛肉肉質軟嫩、色澤鮮紅,肥瘦相間分布均勻細致,入口後肥而不膩,香氣濃郁。🤭蜜瓜味道鮮甜,質感較實。👍🏻一口牛一口蜜互相配合,口感非凡!<Yam & Hoi Mei>問左一下餐廳經理,原來正宗大阪燒係要用淮山! 大阪燒鬆軟可口,質感完勝。🤤入面既魷魚仔、蝦米、瑤柱令口感更豐富。而XO味既沙律醬,令成個大阪燒既香味更升格至極上好味! 非常推介! 🥰<FoieGras & Fruit Tomato>鵝肝既處理和烹調過程非常簡單,但要做得好食絕對係一門學問! 😚鵝肝煎後帶有濃郁香氣,入口即溶,加上靜岡蕃茄既少少酸,剛好中和左鵝肝既肥膩,真係好正! 💕<Yaki Ori Poke>以慢火燻烤既炭燒飯團,中間夾有油甘魚、帶子、吞拿魚同埋玄米茶啫喱,口感厚實有彈性🤩。最上層係三文魚子。每一口都是滿滿的鮮味,完全無魚腥,香氣四射,好滋味! 🤭最後不得不提呢間小店服務細心🤗,食物質素絕對係物有所值!👍🏻

2022-09-14 49 浏览
放工同男朋友去食飯,我地都未諗到食咩嘅時候,就見到有間情調唔錯嘅餐廳,佢個落地大玻璃門面好吸引。俾人嘅感覺好整潔!睇埋個Menu,見到係食日式fusion 菜。呢個我都未食過,所以我哋食晚餐就係呢間餐廳到食!我哋今次叫左幾樣嘢一齊食,第一個係Sea Bass🐟。成個賣相好靚。好似一幅畫咁。海鱸魚皮煎到十分香脆😋,魚肉爽口彈牙,酸酸甜甜菠蘿汁🍍令到魚肉非常鮮味。再配埋藜麥🌾同車厘茄🍅一齊食。成個配搭非常清新。好食👍🏻除咗魚,我哋仲叫咗Yam & Hoi Mei🥘。呢個係淮山的大阪燒,材料非常豐富,除咗有好多淮山🥒之外,仲有魷魚仔🦑,瑤柱🦪同蝦米🦐。再加埋XO沙律醬喺面,大阪燒口感非常豐富,而且有好濃郁嘅海鮮味。正!之後我哋就食Yaki Ori Poke。成個賣相係一個做得超靚嘅飯團🍙😍。上面有我最鍾意食嘅三文魚子,跟住就係有帶子,油甘魚同吞拿魚,而最底層仲有燒到好香嘅飯團。魚生十分新鮮,而且味道鮮甜。飯團🍙燒到好香脆。而且有好香嘅炭燒味!全部嘢加埋一齊食,口感豐富,而且仲有淡淡嘅茶香味。非常好食😋全部嘢食都勁好食,我哋一定會再嚟食多次😍

全部嘢食都勁好食,我哋一定會再嚟食多次😍
2022-09-14 173 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 𝙎𝙪𝙞𝙩 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙎𝙖𝙠𝙚上環蘇杭街89號地舖✦ 1/2 Yellow Chicken黃油雞皮香脆可口,無乜多餘嘅肥膏,肉質嫩滑有雞味,整體分數都幾高,只係略嫌邊位有少少over左,但無影響味道。✦ Grill Green & Bottega秋葵、粟米仔、翠玉瓜、甘筍等等組成嘅燒雜菜,然後面頭少少烏魚子帶起個味道,係稱職嘅小菜。✦ Squid & Chorizo呢個好得意,面頭係炸腐皮,勁脆同好有豆味,下面有d魷魚同香腸粒,個汁都係由chorizo打成,好特別,辣味香濃好惹味。✦ Sea Bass熟成一星期嘅鱸魚,質感彈牙,魚皮脆脆,醬汁係用菠蘿整成,酸酸甜甜十分開胃。✦ 仁井田本家自然酒 生玩純米原酒 豐錦純天然發酵,米味香濃,所以偏向甜味一d,容易入口,不過酒精濃度都有16度架,個人覺得比較適合雪凍飲。店面小小嘅西日fusion菜,食材配搭上都幾有心思,有埋sake嘅加乘,係幾值得一試,而且店員服務都好好,每次上菜都會介紹,幾加分。

☆ 𝙎𝙪𝙞𝙩 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙎𝙖𝙠𝙚

✦ 仁井田本家自然酒 生玩純米原酒 豐錦

Squid & Chorizo
  • 1/2 Yellow Chicken
2022-09-13 52 浏览
同老公慶祝結婚周年,我哋特登揀一間食fusion菜嘅餐廳食飯慶祝。呢間餐廳嘅嘢食之前都食過,特別得來味道仲好好👍🏻。啱晒鍾意試新嘢俾我哋😋💯Squid & Chorizo‼️非常有驚喜,腐皮炸到非常香脆同乾身,但一啲油膩嘅感覺都冇。同魷魚味非常夾。魷魚🦑反燒外面燒到非常香脆,入面就非常爽口。再加埋特製嘅醬汁一齊食,口感好豐富。成個菜式都非常惹味。💯Sea Bass‼️呢個菜式賣相好靚,顏色七彩繽紛。睇到都已經好開心。海鱸魚🐟肉質非常新鮮彈牙。而且魚味濃郁,再加埋特製嘅菠蘿汁同熱情果汁。魚嘅味道更鮮甜。我最欣賞嘅係,配咗藜麥同車厘茄。令到成個菜式嘅味道更提升。❤️💯Maguro Risotto‼️呢個係我食過最特別嘅意大利飯。味道同材料都非常日式。但所有嘢夾埋一齊食,再加埋少少山葵碎,令到成個飯味道非常鮮味。會令人忍唔住不停咁食!而且吞拿魚份量非常充足,真係每一啖飯都可以食到吞拿魚。超正!😋我同老公都非常滿意呢一餐,老公話到下一年都可以再食過🤣

💯Squid & Chorizo‼️

💯Sea Bass‼️

💯Maguro Risotto‼️

我同老公都非常滿意呢一餐,老公話到下一年都可以再食過🤣
2022-09-13 29 浏览
今晚成班同事一齊食飯,我哋當然揀返成日去嘅Suit Coffe & Sake 到食飯。嗰度裝修好靚,仲要有落地大玻璃😍,而且座位又大又舒服,真係啱晒同朋友食飯傾偈!清酒🍶做嘢咁辛苦,黎到當然叫返杯清酒先。清酒嘅味道非常香醇,而且佢嘅米嘅味道非常濃郁。入口一啲唔澀。真係唔錯👍🏻Beef & Melon🥩 呢個好有驚喜,牛肩肉非常厚。廚師嘅火候掌握得啱啱好。唔會煮到過熟。反而成件扒係非常多肉汁同好淋。而且牛肉嘅味道非常濃郁。好好食😋再配埋佢煮過嘅哈密瓜同野菌。呢個配搭好新鮮。味道好鮮味。Yaki Ori Poke🍙呢個十分吸晴!成個飯都吃充斥住魚生同三文魚子😍食落口完全係啖啖肉,再加埋燒到非常香嘅飯團同夾係中間嘅玄米茶啫喱。味道濃郁得黎帶點清新!口感層次分明。非常好食👍🏻Yam & Hoi Mei🥘呢個岩晒鍾意食大阪燒嘅我😍佢成個嘅配搭好正😋材料非常充足。大阪燒嗰邊位燒到好香脆!而且每一啖都有好濃郁嘅海鮮同淮山味,再加埋XO醬味道嘅沙律醬。成個配搭都非常惹味。超鐘意❤️❤️

清酒🍶

Beef & Melon🥩

Yaki Ori Poke🍙

Yam & Hoi Mei🥘
2022-09-13 913 浏览
上環嘅Suit Coffee & Sake,清酒選擇夠晒多,仲有齊簡單易明嘅Tasting Note,好容易就擇到心水嘅清酒!而且食物質素頗高,甚有驚喜!仁井田本家自然酒 生酛純米原酒 豐錦 $98/glass米味十足,甜度適中,而且頗為香醇,相當容易入口,男女皆宜!Spicy Edamame $58以辣蒜蓉醬同埋小女子伴勻嘅枝豆,辣辣哋帶咸鮮味,都真係幾開胃,用嚟送酒真係very good!Beef Tartare $148漬過嘅蛋黃甘香濃郁,牛肉他他內含帶子同埋洋蔥,口感及鮮味同樣出眾!底層係切到好似麵條咁嘅日本腐皮,又香又滑!Daily Pasta $178是日意粉係黑蒜虎蝦意粉,虎蝦大大隻仲要勁甜美爽彈!黑蒜嘅意粉汁濃郁香甜,再加上秋葵,真係好味到停唔到口!Beef & Melon $238牛肉呈誘人嘅粉紅色,極為軟嫩可口!以羊肚菌煮成嘅醬汁豐郁鮮美,仲有伴碟嘅哈密瓜、羊肚菌、炸薯仔粒及牛肉粒,整體令人一試難忘!

仁井田本家自然酒 生酛純米原酒 豐錦 $98/glass

米味十足,甜度適中,而且頗為香醇,相當容易入口,男女皆宜!

Spicy Edamame $58

Beef Tartare $148