4天前
超想推介呢間旺角嘅西班牙菜餐廳🍽️ 唔止嘢食好味,仲食得出佢哋嘅用心,同埋服務好好,間中仲有live band & open mic,私心覺得呢間值得更多人去食💖晚市二人套餐 $388包前菜、主菜x1、西班牙飯、甜品,部分選項要加錢~🍲是日餐湯(南瓜湯)🦐蒜片蝦+意大利香草包橄欖油+辣椒浸嘅蝦,上面仲有啲蒜片,每隻開邊蝦都入晒味,食落香多過辣,店員介紹嗰陣仲教我哋用香草麵包點橄欖油食😋 🥘經典海鮮西班牙飯(+$78)海鮮又多又新鮮,青口竟然唔腥,連平時怕青口腥味嘅我都覺得好食😍 個飯乾濕平衡拎得啱啱好,入晒味😋🍗秘魯燒春雞燒雞配粗切薯條,仲有個汁可以點,食落髀位都幾滑,但雞胸位難免會有少少嚡~ 不過呢點其實我係有啲吹毛求疵嘅,因為整燒雞本身就好難喺嫩滑同確保煮熟中間拎到個平衡🙈 🍨西班牙油炸鬼全手工製churros,唔係買返嚟炸,食落超脆,同埋好香肉桂味🥹 (個人覺得仲好食過Bayfare social🫣)仲要唔使加錢,呢個好值得食!!飲品🍺西班牙檸檬啤酒 $38 唔似美式啤酒,呢杯飲落去無乜啤酒嘅苦味,反而飲落去好清新🍋老闆話係獨家,全九龍應該得佢哋先有~ 就算平時唔太飲得嘅女仔都應該
晚市二人套餐 $388
包前菜、主菜x1、西班牙飯、甜品,部分選項要加錢~
🍲是日餐湯(南瓜湯)
🦐蒜片蝦+意大利香草包
是日餐湯(南瓜湯)
蒜片蝦+意大利香草包
🥘經典海鮮西班牙飯(+$78)
經典海鮮西班牙飯(+$78)
🍗秘魯燒春雞
秘魯燒春雞
🍨西班牙油炸鬼
西班牙油炸鬼
飲品
🍺西班牙檸檬啤酒 $38
唔似美式啤酒,呢杯飲落去無乜啤酒嘅苦味,反而飲落去好清新🍋老闆話係獨家,全九龍應該得佢哋先有~ 就算平時唔太飲得嘅女仔都應該會覺得好易入口😌
西班牙檸檬啤酒
🍹不能說的秘密 $68
特色之處係成杯都用雪凍咗嘅生果,完全冇加冰,所以飲到去尾都唔會淡咗,呢個貼心位唔係好多餐廳會做,好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 成杯好多雜莓,仲有荔枝,第一啖飲落好濃berries味🍓🫐,酸酸甜甜好開胃😋
不能說的秘密
🪑環境
除咗有打卡位,仲有表演位,老闆話每月都有特定日子有live band/open mic,如果有食客想即興彈琴,唱生日歌或者冧另一半,都好歡迎㗎🎹
最後,想借呢個位讚吓餐廳老闆,每道菜佢/店員都會仔細介紹,而喺上甜品前,老闆特登走嚟問我哋意見,仲唔係hea問「啲嘢好唔好食」,而係「想問吓你哋意見,睇吓可以點改進」,身為I人嘅我同朋友當下都有少少驚訝。我嗰刻更加feel到餐廳老闆對做好每道菜式嘅熱誠,亦都真實向佢表達我覺得每道菜同飲品都好好食好好飲🤤 如果個雞可以再滑啲就100分了💖 期待下次再去試嗰陣,佢會整得更好味~
最近好多餐廳都少咗好多生意,真心希望好食嘅餐廳可以多啲人識,可以繼續做落去💪🏻 (好耐無打到咁長,多謝用心睇到呢度嘅你)
📍 Sunlight House (旺角)
旺角砵蘭街106號地舖