2024-08-23 72 浏览
今次去咗Sunlight House 食飯, 去到先知原來呢間餐廳搬咗去九龍, 之前喺港島區已經食過㗎啦🤫性價比好高! 有沙律有湯有凍腸拼盤有芝士有主菜有飯有小食有嘢飲仲有甜品,抵食加超飽啊🙈介紹吓我食咗啲咩先😝凍腸拼盤: 有我最鍾意食嘅辣肉腸同芝士椰菜花湯沙律: 餐廳每日個湯都唔同架,沙律仲有肉食,唔會好單調💕香煎慢煮豬肉眼: 不嬲我都好鍾意食慢煮嘅嘢,我覺得味道特別唔同,大家不妨都試吓雞肉西班牙飯: 唔係度度有得食,口感煙韌,對於我嚟講,絕對係一個非常正嘅特色飯黎👍🏼炸魷魚鬚: 超級勁好食,勁脆勁煙靭😉西班牙油炸鬼: 餐廳自家製嘅甜品,都係嗰句,唔係周圍有得食🙈埋單全單有85折,大概$400

介紹吓我食咗啲咩先😝
凍腸拼盤: 有我最鍾意食嘅辣肉腸同芝士
炸魷魚鬚: 超級勁好食,勁脆勁煙靭😉

埋單全單有85折,大概$400
2024-08-22 48 浏览
聽朋友介紹,砵蘭街附近開咗一間新嘅餐廳,嘢食味道唔錯,就同朋友嚟試吓,入到嚟環境非常舒適,充滿森林嘅感覺,令人感覺好放鬆值得一讚嘅係呢度嘅服務員超好,入到嚟首先俾杯檸檬水,而且落單都可用QR code,好方便⭐️炸薯條薯條嘅size都比較大,咬落去口感比較豐富,加上黑松露味極濃嘅黑松露蛋黃醬,味道簡直係Perfect Match⭐️炸魷魚魷魚炸到外脆內嫩,一睇就知廚師嘅功力好勁,小食黎講,絕對係滿分⭐️脆皮德國鹹豬手咁多樣入面最鍾意呢一樣,豬手嘅外皮烤至金黃色,而且脆卜卜,肉質香口鬆化,加埋醬料,同喺德國食到嘅味道一模一樣⭐️雞肉西班牙炒飯呢度所有食物都係即叫即整,熱辣辣嘅野食,令到整體嘅味道升華,雞肉嘅放嘅位置都好平均,基本上每一淡都可以食到雞肉,非常有心機,另外旁邊仲放咗兩嚿檸檬,配上檸檬汁,味道更加清爽⭐️巴斯克蕉香芝士蛋糕香蕉味同埋芝士味都非常濃郁,配上藍莓醬,味道香而不膩⭐️青檸梳打飲品甜味適中,配上整體嘅嘢食,感覺好清新

⭐️炸薯條

⭐️炸魷魚

⭐️脆皮德國鹹豬手

⭐️雞肉西班牙炒飯

⭐️巴斯克蕉香芝士蛋糕
香蕉味同埋芝士味都非常濃郁,配上藍莓醬,味道香而不膩

⭐️青檸梳打
飲品甜味適中,配上整體嘅嘢食,感覺好清新
試食活動
喺旺角砵蘭街開左一間新嘅cafe,門口好開陽,有綠色植物做點最,室內設計就充滿著田園氣息☘️!我地見到門口有個好大嘅午餐餐牌!價錢由$58至$88不等,菜式都幾吸引,於是就決定同朋友入去試下!我地Order左⭐豬梅肉西班牙飯$78⭐煎焗鱈魚柳意粉$88兩個午餐已經包左沙律同飲品,份量夠又好食!跟住我地再加左兩份小食⭐野生紅蝦配秘製醬汁$88⭐焦糖菠蘿$38野生紅蝦配秘製醬汁比較特别,見到小機會食到!餐廳以家係試業當中,除左8️⃣月3️⃣1️⃣號之前到店用餐享有8️⃣5️⃣折優惠!有興趣朋友要快啲去試下啦!😊

我地見到門口有個好大嘅午餐餐牌!
我地Order左
⭐豬梅肉西班牙飯$78
⭐煎焗鱈魚柳意粉$88
兩個午餐已經包左沙律同飲品,份量夠又好食!
跟住我地再加左兩份小食
⭐野生紅蝦配秘製醬汁$88
⭐焦糖菠蘿$38
野生紅蝦配秘製醬汁比較特别,見到小機會食到!

有興趣朋友要快啲去試下啦!😊

2024-08-15
試食活動
意外發現咗旺角都有西班牙菜食而且價錢親民我今次就叫咗晚市套餐套餐已經包括咗餐湯前菜主菜同甜品當中甜品仲要係我最喜愛嘅鬼佬油炸鬼☺️推介俾大家 就算單點都一定要叫嘅西班牙油炸鬼香草雪糕,配上熱辣辣的朱古力醬 ,啱啱乍起嘅油炸鬼新鮮又脆口,非常好味!餐湯是洋蔥湯很驚喜,入口鮮甜的洋蔥味,完全唔會有洋蔥嘅辣口。前菜係西班牙火腿配上芝士仲有沙樂美腸,鹹鹹香香非常開胃。大蝦沙律新鮮,沙律菜完全沒有我討厭的青草味!很讚!主菜叫咗香煎慢煮豬肉眼,豬肉嫩滑配上醬汁,口感非常好、薯條鮮榨脆卜卜!大小份量恰到好處!加左錢點左海鮮西班牙飯。呢個係西班牙菜嘅靈魂。未試過朋友推介大家試吓!新鮮嘅青口、魷魚🦑、帶子,飯口感紮實彈牙,飯粒吸收咗海鮮嘅鮮美湯汁,係我少數可以全清嘅飯! (個人本身唔太鍾意食飯,除咗西班牙飯☺️)另外單點咗一個炸西班牙辣椒仔。雖然聽落去個名好威,但係其實一啲都唔辣。炸完嘅西班牙辣椒仔食落口感非常過癮。飲品我點左fruit punch 份量超大爽呀!有新鮮嘅荔枝同埋士多啤梨仲有藍莓!我鍾意嘅生果都有齊💜

意外發現咗旺角都有西班牙菜食
而且價錢親民
我今次就叫咗晚市套餐
套餐已經包括咗餐湯前菜主菜同甜品
當中甜品仲要係我最喜愛嘅鬼佬油炸鬼☺️
推介俾大家 就算單點都一定要叫嘅西班牙油炸鬼

2024-08-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
2024-08-16 94 浏览
旺角最近開左新餐廳,就入去試下晚餐😎入面都播緊好耐以前流行既英文歌🤪都幾岩一家大細黎食😳我地叫左二人套餐,即睇下有咩食🤭前菜✨凍腸拼盤(西班牙風乾火腿/凍腸/芝士)✨廚師沙律(大蝦沙律)✨是日餐湯(似南瓜粟米湯)風乾火腿味道濃郁,帶有淡淡既鹽味。凍腸口感豐富,唔會好漏。芝士好有奶香,3樣野用黎送酒真係一流👍🏻個湯如果再濃多少少同鹹少少就更加正🫶🏻主菜✨香煎慢煮豬肉眼肉質好軟熟,可以保持到個肉汁,好有口感😆🍚西班牙飯我地加左$30要海鮮西班牙飯,入面有蝦、魷魚、青口及帶子等多種海鮮,海鮮鮮甜多汁,飯口感綿滑細膩,粒粒分明😚甜品🍩西班牙油炸鬼即叫即整,酥脆香甜,內裡好鬆軟,唔會過甜🫰🏻轉用另一隻碟會更加靚❤️酒都幾好👍🏻Sunlight House (旺角)📍旺角砵蘭街106號地舖
旺角最近開左新餐廳,就入去試下晚餐😎
入面都播緊好耐以前流行既英文歌🤪
都幾岩一家大細黎食😳

我地叫左二人套餐,即睇下有咩食🤭

前菜
✨凍腸拼盤(西班牙風乾火腿/凍腸/芝士)
廚師沙律(大蝦沙律)
✨是日餐湯(似南瓜粟米湯)

主菜
✨香煎慢煮豬肉眼
肉質好軟熟,可以保持到個肉汁,好有口感😆

🍚西班牙飯

甜品
🍩西班牙油炸鬼

酒都幾好👍🏻

Sunlight House (旺角)
📍旺角砵蘭街106號地舖
2024-08-16 96 浏览
去完朗豪坊行街,就喺附近睇吓有咩嘢食經過見到有間新開業嘅餐廳做緊優惠試業期間,用現金、轉數快同Payme都有85折,一於試吓!餐廳座位濶落,播著懷舊英文歌,夠晒 ChillSunlight House 出品多國菜西餐好似西班牙烤乳豬、德國嘅咸豬手、秘魯醬烤春雞等等我哋點咗二人套餐,$368有齊頭盤、沙律、餐湯、主菜同西班牙飯,仲有甜品添!🧀 頭盤: 凍腸拼盤,有齊西班牙風乾火腿/凍腸/芝士鹹鹹哋,味道唔錯,我嘅胃口已經完全打開!🥗 沙律: 廚師沙律有蝦、沙律菜同車厘茄,蝦鮮味彈牙,配上爽脆嘅沙律菜,食完感覺好refresh🥣 是日餐湯: 南瓜湯,絲滑嘅南瓜湯,跟平日飲到嘅南瓜蓉湯唔同,這個帶點清爽唔會滯口。🦆 主菜: 4揀1,有魚、雞、豬、鴨,我哋揀咗慢煮鴨髀。一客有2隻鴨髀,皮帶點脆口, 鴨髀肉嫩唔鞋口。 食嘅時侯蘸上黑醋汁,兩者味道很匹配,伴碟為沙律菜。🥘 西班牙飯(1人份): 可以揀雞肉/豬梅肉/海鮮+$30我哋揀咗海鮮西班牙飯,有帶子、青口、大蝦及魷魚海鮮有鮮味,處理得唔錯,西班牙飯有咬口🍨 甜品: 西班牙油炸鬼 一送埋嚟,勁香嘅肉桂味,Churros係西班牙嘅一種小食,外層覆

去完朗豪坊行街,就喺附近睇吓有咩嘢食
經過見到有間新開業嘅餐廳做緊優惠
試業期間,用現金、轉數快同Payme都有85折,一於試吓!

餐廳座位濶落,播著懷舊英文歌,夠晒 Chill
Sunlight House 出品多國菜西餐
好似西班牙烤乳豬、德國嘅咸豬手、秘魯醬烤春雞等等

🧀 頭盤: 凍腸拼盤,有齊西班牙風乾火腿/凍腸/芝士
鹹鹹哋,味道唔錯,我嘅胃口已經完全打開!

🥗 沙律: 廚師沙律

🦆 主菜: 4揀1,有魚、雞、豬、鴨,我哋揀咗慢煮鴨髀。

🥘 西班牙飯(1人份): 可以揀雞肉/豬梅肉/海鮮+$30
我哋揀咗海鮮西班牙飯,有帶子、青口、大蝦及魷魚
海鮮有鮮味,處理得唔錯,西班牙飯有咬口

🍨 甜品: 西班牙油炸鬼
一送埋嚟,勁香嘅肉桂味,Churros係西班牙嘅一種小食,外層覆蓋著糖同肉桂粉嘅油條,外酥內軟,再伴以雪糕,非常之好食呢

另外點了飲品:

🍸Fruit Punch $48
唔係一般什果賓治咁簡單
首先,勁大杯,粉紅色的
入面有士多啤梨🍓、紅桑子,荔枝等果肉
充滿著莓味,好好飲

🍹冰檸檬茶 $33
正正常常嘅西餐廳式檸檬茶

整體來說很好味,重點推介海鮮西班牙飯、西班牙油炸鬼同Fruit punch👍🏻

下次我想試吓佢個心太軟
試食活動
太掛住西班牙🇪🇸有見油麻地新開咗間西班牙餐館,好多地道菜選擇,試業期間85折,勁抵食!星期五晚約咗朋友食飯兼飲返杯Fruit Punch🍹Garlic Shrimp with Focaccia $128————————————開咗邊嘅蝦🦐蒜同橄欖油嘅香氣滲晒入肉勁香!蒜片又多又脆,真係好出色🧄加埋黑椒仲惹味。另外配埋Focaccia,脆皮又鬆化,點埋橄欖油食,啲精華比個包吸晒🍞Seafood Paella $268————————————Paella係西班牙標誌性嘅美食,用鑊仔上嘅燉飯夠晒香口🍳粒粒飯都好焦香,勁大個飯勁抵食呀,啲海鮮都好大粒🦑Churros $58————————————至於甜品就係Churros,炸得外層香口鬆化,砂糖面雖然邪惡,但食落口感勁正😋配埋朱古力醬同雪糕,抵食到爆。Fruit Punch $28————————————酸酸甜甜好重果香,又解渴又開胃🍹仲有水果食🍓抵食又多地道西班牙菜揀,去飲返杯傾吓偈又得,下次會再去試吓其他招牌菜😆

Garlic Shrimp with Focaccia

Seafood Paella $268
Seafood Paella

Churros $58
Churros

Fruit Punch $28
Fruit Punch

酸酸甜甜好重果香,又解渴又開胃🍹仲有水果食🍓

2024-08-09
  • Churros
  • Garlic Shrimp with Focaccia
  • Seafood Paella
  • Fruit Punch
2024-08-13 145 浏览
旺角砵蘭街、西班牙菜,兩樣嘢好似風馬牛不相及,但最近砵蘭街的確係開咗一間西班牙菜餐廳Sunlight House,以平民價錢打造高質西班牙菜。新張期內仲有八五折,今晚就去咗試佢嘅晚巿二人套餐。晚市二人套餐頭盤【凍腸拼盤】有西班牙風乾火腿、凍腸同芝士,肉香十足,食落帶油脂香,十分惹味。食完再品嘗【廚師沙律】嘅清甜,balance返個味道。【是日餐湯】係西蘭花忌廉湯,如果creamy啲口感會更好。【慢煮鴨脾】鴨脾肥瘦適中,食落會有油脂滲出,皮香脆肉味濃又嫩滑。【雞肉西班牙飯】用鐵pan上嘅西班牙飯,熱辣辣香噴噴,飯粒有咬口,有好多辣肉腸粒夠惹味,亦有西芹、忌廉芝士等,令味道更多變化。我哋另外加咗客【蒜片蝦】,六隻開邊大蝦味道爽甜,配炸蒜片一齊食更加香口。配菜有麵包條,蘸蒜油食雖然邪惡但超好味~最後就到甜品嘞,名物【西班牙油炸鬼】又甜又脆;另外再叫多個【朱古力心太軟】,香濃朱古力蛋糕有流心朱古力醬。兩個暖心甜品都配曲奇雪糕,一凍一熱好好feel~

晚市二人套餐

【是日餐湯】係西蘭花忌廉湯,如果creamy啲口感會更好。

試食活動
🌞旺角Sunlight House經濟實惠,主打西班牙fusion。Weekend的Lunch set低至Hk$48:已包餐湯+主食+餐飲,新開張期間更有85折優惠,絕對係長期糧尾的荷包救星💥精明的我當然唔會錯過,今次點了2份Set lunch和1份小食😎🍲餐湯: 是日餐湯為羅宋湯,淡淡的蔬菜酸甜味🐟煎焗鱈魚柳(Hk$88): 魚柳肉質鮮嫩,味道柔和清淡,配上健康蔬菜及薯條🥓香煎豬肉眼配燒汁(Hk$68):厚切的豬肉眼光澤味甘鹹,有10片份量十足,配上健康蔬菜及薯條🍗 炸雞塊(Hk$48):六件無骨炸雞塊,皮脆肉厚,配上芝麻醬夠清新🍹凍檸茶(Set+$3): 茶味濃郁,配搭檸檬清新解膩(All subject to 10% service charge)📍Sunlight House旺角砵蘭街106號地舖(港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約2分鐘)

🍲餐湯: 是日餐湯為羅宋湯,淡淡的蔬菜酸甜味

🍹凍檸茶(Set+$3): 茶味濃郁,配搭檸檬清新解膩

📍Sunlight House
旺角砵蘭街106號地舖
(港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約2分鐘)
1K
2024-08-10 157 浏览
旺角開咗間新嘅西班牙餐廳,除咗有傳統嘅Paella之外更有多款肉類、意粉、前菜、甜點供應。店內環境唔大但座位闊落,令人感覺舒適,而且食物定價親民,適合帶一家大細嚟聚餐。晚市套餐好抵食,有齊前菜、肉、主食同甜品。前菜有凍腸、湯同沙律,三款腸配上芝士,鹹鹹香香十分開胃、湯頭濃郁,飲落順滑、沙律新鮮,鮮甜,細細粉啱啱好。主食有煎焗鱈魚柳,兩塊上,肉質嫩滑,調味適中,而且完全唔油,值得一試。另外有脆皮德國咸豬手,上枱時香噴噴,賣相一流,外層脆身,肉質唔嚡,鹹度啱啱好,must try!澱粉當然唔少得西班牙飯,可以揀要雞肉、豬梅肉或者海鮮。飯帶點口感,都幾正宗,豬肉份量唔少,一人份差唔多。小食有炸魷魚鬚,外層薄身,肉質彈牙、最後以甜點作結,油炸鬼好好味,點埋醬汁啱啱好。

2024-08-10 171 浏览
見到砵蘭街有間新開西班牙餐廳「Sunlight House」,提供一系列富有西班牙風情的佳餚,儘管是新開業,但以精選食材和細膩烹調見長,為食客奉上一場味蕾的盛宴🙂‍↔️🙂‍↔️而且價錢相誼,非常值得一試🫶🏻🫶🏻椰菜花湯($38)🫕🫕是日餐湯為椰菜花湯,採用新鮮的椰菜花為主料,配以雞湯、奶油等調味,經過慢慢煮煉而成,湯品色澤潔白。質地滑順。散發著椰菜花清新的香氣。入口即化的綿密口感,清新爽口。西班牙烤乳豬 ($398)🐷🐷選用新鮮乳豬,經過細緻的前期處理,包括腌製等工序,保持肉質鮮嫩多汁。經極其緩慢的速度烘烤至完美,外層酥脆金黃,內裡軟嫩多汁。每一口都能感受到乳豬肉特有的甜美鮮美,突顯肉質的鮮嫩滑順。美國安格斯封門柳($238)🐂🐂這道菜選用美國優質安格斯牛柳,經過精心挑選和處理。牛柳入口即化,肉質鮮嫩多汁,散發著迷人的香氣,不僅突顯了安格斯牛肉的優質口感,更展現了西班牙烹飪的嫩滑風格。西班牙油炸鬼 ($58)🧆🧆糖粉灑在外層酥脆的小油炸條上,香甜可口。內裡柔軟綿密,帶有淡淡的奶香,入口即化。配以香草雪糕和熱辣辣的朱古力醬,味道一流!菠蘿汁($28)🍹🍹一款清新爽口的熱帶水果汁,選用優質當季

椰菜花湯($38)🫕🫕

西班牙烤乳豬 ($398)🐷🐷

美國安格斯封門柳($238)🐂🐂

西班牙油炸鬼 ($58)🧆🧆

菠蘿汁($28)🍹🍹
一款清新爽口的熱帶水果汁,選用優質當季菠蘿為原料。菠蘿汁液色澤金黃透亮,入口順滑清爽,充分融合了菠蘿自然甜美的風味和酸爽的口感。不僅能清新提神,更能帶來一絲夏日的熱帶風情。

Sunlight House (旺角)
地址:旺角砵蘭街106號地舖
2024-08-02 222 浏览
新嘗試好多選擇,大人小朋友都好岩。同屋企人嚟慶祝生日晚飯🥣 鍾意多國菜嘅值得嚟試。 地方都幾大。11個兩張枱都坐得舒服。 好近地鐵站,係油麻地站行過嚟都係幾分鐘。特別推薦:魷魚鬚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常好味😋 小朋友最愛 要點醬 個醬正牛扒🌟🌟🌟🌟🌟 叫左5成同7成 小朋友大人都食得好滋味✌️乳豬⭐️⭐️⭐️⭐️ 口感同燒味舖嘅唔同 皮脆肉質好淋,唔會好油 唔會厭牛舌 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️厚厚 外脆內軟 小朋友都鍾意❤️佢嘅唔同醬都真係值得點,同啲肉好夾🌟今日仲有85折😆 下次再嚟試佢嘅午餐🍱 午餐價錢仲抵食😋
新嘗試

特別推薦:
魷魚鬚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常好味😋 小朋友最愛
要點醬 個醬正

牛扒🌟🌟🌟🌟🌟 叫左5成同7成 小朋友大人都食得好滋味✌️

牛舌 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️厚厚 外脆內軟 小朋友都鍾意❤️

佢嘅唔同醬都真係值得點,同啲肉好夾🌟

今日仲有85折😆
沙律
豬手
牛扒
  • 魷魚鬚
咁岩行過見到有間西班牙餐廳新開張寫住現金85折... 又要等人... 搵個地方hea下飲返杯啤酒.... 入左來試下,環境就5算好光猛... 員工態度幾好.... 有笑容有傾有講... 都幾親切.. 冷氣好夠.... 開住大門都感受到好涼爽.... 可能新開張人5多.... 幾舒服... 叫左個炸豬手同炸魷魚so... 嘩有驚喜... 魷魚so好夠味同香口.. 配埋啤酒真係冇得輸... 點埋個醬好好味... 炸豬手皮脆肉淋... 擺左幾耐都好淋... 以前去過啲餐廳叫炸豬手都中伏好韌.... 呢次有水準.... 今次一個人試5到佢啲西班牙野.... 我見有西班牙飯同乳豬... 下次吹雞來試下先😂非常滿足的一餐😋
2024-07-31
用餐时段