2020-08-30 396 浏览
-🦄SUPERHOOMAN @superhoomanhk-特製半熟三文魚丼 Hkd98Rating🌕🌕🌕🌗🌑鮮果香脆穀物片 Hkd68Rating🌕🌕🌑🌑🌑-呢間係位於天后一間近期新開嘅工業風CAFE☕️周圍嘅裝潢都好特別🤤主調是黑色嘅風格🖤🖤當日坐左係近門口嘅位置😌都算係半室外吧🙈唔算話好熱所以感覺還好🙈怕熱嘅你就要坐返入啲而且睇報導原來CAFE仲係PET-FRIENDLY架🐶大家可以帶埋你哋嘅毛孩一齊去CHILL下🥱👍🏻-當日叫左兩樣嘢😼三文魚丼🐟同埋穀物碗🥣🙆🏻‍♂️賣相十分之靚😌當然係打卡一流🙈IG-ABLE😆雖然餐牌上寫左三文魚係半熟 但感覺上有啲燒過龍但係燒過嘅三文魚嘅魚油滲曬出嚟🤤🤤真係好正呢啲油唔會好膩😳反而係呢一碗丼飯嘅精華所在魚油仲要滲透落白飯🍚入面 白飯頓時間變得濕潤仲令原本平平無奇嘅飯都充滿油香😛😛好正😜每一啖都是幸福嘅味道🤤我真係好愛食三文魚🧡其次就係啲配料 都幾特別🙊坊間好少用海藻做配料頓時令我覺得好似返左日本🇯🇵咁😆我又係好鍾意食海藻🤓再加埋啲枝豆|薑|生蔥其實呢個配搭又新奇又好味😋😋缺一不可😤😤-穀物碗其實我都冇諗過入面會有燕麥🤣🤣因為餐牌上寫嘅係只有GRA
🦄SUPERHOOMAN @superhoomanhk

因為餐牌上寫嘅係只有GRANOLA🤔

我以為得啲脆脆穀物🙈但冇諗過主角變左燕麥😭
同埋餐牌上寫左係GREEK YOGURT配HONEY🍯
但實際送來好似變左做奶再加蜜糖🍯🙈
所以呢度覺得有點奇怪...定其實係我自己誤會左呢?
事關我對燕麥有啲敏感💔💔唔係好食到燕麥😭
整體而言味道還可以😌不過同我想像中有啲出入🙈
所以真係有少少失望😭💔個日食唔到乳酪🥺💔
2020-08-24
2020-08-29 230 浏览
近期見到IG好多人嚟打卡,於是又嚟試吓!裝修走工業風,樓底好高,同時門口亦好高,所以坐門口位置其實無咩冷氣,都幾熱。食物選擇都多,輕食、主食、特色甜品,到精品咖啡都一應俱全。Mocha ($42)口感柔滑,朱古力味較重搶咗咖啡嘅味道,同埋爭咁啲甜味。鬆軟小班戟配山楂士多啤梨汁及雪糕 ($98)為咗呢個甜品而嚟,可惜有啲失望!賣相唔錯,不過班戟唔係粒粒都鬆軟綿密,而且味道有啲淡,點雪糕嚟食味道就會好啲!

食物選擇都多,輕食、主食、特色甜品,到精品咖啡都一應俱全。

Mocha ($42)
口感柔滑,朱古力味較重搶咗咖啡嘅味道,同埋爭咁啲甜味。

鬆軟小班戟配山楂士多啤梨汁及雪糕 ($98)

為咗呢個甜品而嚟,可惜有啲失望!

2020-08-28 154 浏览
清風甜度正常 賣相普通飲唔出同七仔既奇異果汁有分別Dusty Pink就更加差只係一杯有紅色色素既汽水連味道都欠奉,另外兩大塊方磚冰野食方面就普通 不過不失諗唔到咁多好食評既食店都係咁普通
清風甜度正常 賣相普通
飲唔出同七仔既奇異果汁有分別
Dusty Pink就更加差

只係一杯有紅色色素既汽水
連味道都欠奉,另外兩大塊方磚冰
野食方面就普通 不過不失

諗唔到咁多好食評既食店都係咁普通
清風(so-called  signature  drink)
三文魚飯
2020-08-28 186 浏览
可以帶狗狗去的🐶😍.📍Superhooman (天后)天后清風街16號地舖.間cafe連門口都咁靚 道門係藝術品黎 超靚🌵🌵.野食選擇好多 吸引呀💕 自家鮮莓果碗 $78 超靚 紫色💜💜 仲要係好味🤤 我下次黎要再食😝.特製半熟三文魚丼 $98 三文魚略熟 但個醬汁好開胃呀 份量都幾大 我好少喺cafe食飯 但實在太餓🤣.Cold brew tonic $68 近年幾興哩種飲法 我第一次試 原來梳打水同咖啡係咁夾嫁 啡味既fruity更出 超fresh 愛上😍😍.小班戟好可愛既造型 好鬆軟💗💗
可以帶狗狗去的🐶😍
📍Superhooman (天后)
天后清風街16號地舖
間cafe連門口都咁靚 道門係藝術品黎 超靚🌵🌵

小班戟好可愛既造型 好鬆軟💗💗
午餐
  • 鬆軟小班戟配懷舊山楂士多啤梨汁
  • Cold brew tonic
2020-08-27 123 浏览
很久沒出門了難得和朋友聚一聚這次來到新餐廳吃早午餐點了ALL DAY BREAKFAST和健康自家鮮莓果碗還有三文魚牛油果班尼迪克,好豐富!。果碗看起來好吸引,水果好新鮮而且排得很美酸酸甜甜,加上granola好好吃~。ALL DAY BREAKFAST果然很BIG!有齊大啡菇、炒蛋、薯粒、牛油果加沙律等等超豐盛的早餐~每款都很美味尤其炒蛋特別香滑 另外班尼迪克也有水準。最後來個鬆軟小班戟一口一塊,細細塊好可愛和雲呢拿雪糕確實是最佳配搭😋
很久沒出門了
難得和朋友聚一聚
這次來到新餐廳吃早午餐
點了ALL DAY BREAKFAST和健康自家鮮莓果碗
還有三文魚牛油果班尼迪克,好豐富!

果碗看起來好吸引,水果好新鮮而且排得很美
酸酸甜甜,加上granola好好吃~

ALL DAY BREAKFAST果然很BIG!
有齊大啡菇、炒蛋、薯粒、牛油果加沙律等等
超豐盛的早餐~每款都很美味
尤其炒蛋特別香滑 另外班尼迪克也有水準

最後來個鬆軟小班戟
一口一塊,細細塊好可愛
和雲呢拿雪糕確實是最佳配搭😋

2020-08-18 279 浏览
之前經過見到想試,今日有機會啦。一入去就告知如有有客係會限時90分鐘。雖然係開放式設計,但坐低都涼喎。叫左兩份野食加兩杯野飲,冇餐叫。Big breakfast ($128):竹炭包、牛油果、腸仔、蘑菇同炒薯仔好食。炒蛋唔知咩事,超咸。煙肉炸得太勁,好硬。Portobello egg benedict ($98):蛋同蘑菇好味,薯餅冇特別。菠菜澀澀地。Flat white ($36):聞落好香,飲落幾滑。Ice mocha ($58)呢度個廁所係幾令,不過要出去佢後巷,得一格。出出入入,對手又烏糟左,要唧洗手液。我地食到甘上下,間野已經坐滿人了。埋單加一,早餐黎講都幾貴。

。炒蛋唔知咩事,超咸
。煙肉炸得太勁,好硬

,薯餅冇特別。菠菜澀澀地。
Flat white ($36):聞落好香,飲落幾滑。

Ice mocha ($58)
我地食到甘上下,間野已經坐滿人了。
埋單加一,早餐黎講都幾貴。
2020-08-08
$170 (早餐)
2020-08-15 279 浏览
約咗一個好耐好耐冇見嘅中學同學相聚,朋友建議呢一間新開嘅Cafe,我平時好少去天后區,都特登過嚟一試。12:30 去到發現門口已經有好多人,店員叫我留電話,而且都講定比我哋聽會等1小時以上,叫我哋去其他地方行住先,到枱嘅時候就會打俾我。同朋友去咗另一間餐廳吃午飯,接近兩點嘅時候,我哋自己返到間cafe,啱啱好就到我哋啦。店員都非常有禮貌,雖然好忙碌,不過照顧周到。由於已經吃左午飯,同朋友就一人一杯咖啡,加baby pancake Share食。環境幾特別,而且位置都算舒服。要左Hot Flat White, 未算一試難忘,不過不失。個pancake都幾得意,我想試呢一種細細個嘅pancake好耐,配埋山楂士多啤梨汁係幾match👍🏼

2020-08-15
转眼又到了一年里我最喜爱的一个月,有骄阳和暴雨,让每一个日子难忘而真实,有盛夏的残喘,延续着秋凉的初绽,更有在八月末的生日,让我一天天地累积着期待。·西九海滨的Hooman by The Sea还迟迟没来得及安排,先来打卡了新开不久的二店Superhooman。选址在一条食肆纷纭的小街上,漆黑的外墙和斑驳的推拉门仿佛把它和热闹的市井间隔开来,积淀出一种与众不同的大气和沉稳,如同夜色里深邃的眼眸。·门后的空间更加不同凡响,它背靠着以设计感闻名的精品酒店TUVE,虽然没有一店的海滨风光,但取而代之的工业风气场无比强大。糅合了酒吧的率性、书法的温婉、铁门的古朴,生气勃勃的绿植贴着墙面慢慢攀爬、蔓至屋顶,氛围中的惬意将自己轻轻合拢。·咖啡和食物都很优秀,但要说惊艳还达不到,种类丰富,颜值能打,餐具也很有品质。要是没有工作日Set优惠的话,整体性价比就一般般,有10% service charge,但说实话服务不怎么好。·【燕麦奶澳白】,巴西和尼加拉瓜的双拼豆,6oz小杯量绽放着令人欣喜的浓度,拉花我不care,但味道是实打实地好喝。风味几乎无酸感,醇厚感和甜感十足,拼配浓郁的苦香交织着燕麦奶独
【燕麦奶澳白】,巴西和尼加拉瓜的双拼豆,6oz小杯量绽放着令人欣喜的浓度,拉花我不care,但味道是实打实地好喝。风味几乎无酸感,醇厚感和甜感十足,拼配浓郁的苦香交织着燕麦奶独特的清香,一股温暖柔顺的力量在薄薄的奶泡下翻涌,抚过嘴唇,再缓缓滑进口腔。
【香烤鸡肉藜麦沙律】,烤鸡肉柔嫩得惊人,弹韧的嚼感和咸香的滋味都满分,份量也是实实在在好多块,当之无愧整盘最佳。烤过的大啡菇切块,多汁而鲜美,量足的藜麦完全可以裹满生菜,以自身的柔韧丰富了蔬菜清脆的口感。自带的沙拉汁不算太多,在被我淋满辣椒汁后从小清新变成了重口味,不过总之是心满意足地吃完。
透过铁门的间隙,一株小树正在门外的角落里萌发,枝叶单薄却又坚韧不拔。我想吧,越是被灰暗阴冷包围的时刻,越是需要感知一种无声无息却不屈不挠的力量。
2020-08-04
早餐
2020-08-14 160 浏览
天后多嘢食,但多數係中式,茶餐廳,打邊爐,比較街坊的食肆,西式比較少。而朋友介紹天后有間全黑、型格嘅餐廳。但lunchtime 就開始多人,所以早啲11:00去到,避開人潮。正因太早,所以未肚餓,於是叫咗個沙律及一杯凍飲。他們上菜速度好有效率,而且店員亦會問,飲品與食物係咪一同上。沙律🥗有驚喜,藜麥配雞,看似普通,但醬汁卻提昇了整個沙律,十分醒胃,令人食欲大增。飲品🍹最正係飲品中的冰,大大粒,可保持冰凍,而且飲品飲到最後亦不會太淡。

Dusty  rose
Quinoa  Chicken  Salad
2020-08-11
Dusty  rose
Quinoa  Chicken  Salad
  • Dusty  Rose
2020-08-13 165 浏览
天后果頭新開既cafe,感覺好文藝,個門口仲好復古同有氣勢!🤎.自家鮮莓果碗 $78Colourful💕開胃又健康!重點係好味喎!🤤特製半熟三文魚丼 $98又係健康既選擇🤣不過我都係鍾意食三文魚生多啲🙈三文魚牛油果班尼迪克 $108又係我愛既牛油果🥑煙三文魚高質👍🏻鬆軟小班戟配懷舊山楂士多啤梨汁 $88幾cute既甜品💕幾特別同好食呀😋Latte $36清風(kiwi+lychee) $52因為個名而order既🤣味道偏酸🙈相信都係好健康💚Cold brew tonic $68唔錯喎👌🏻

自家鮮莓果碗 $78

相信都係好健康💚
Cold brew tonic $68

唔錯喎👌🏻

2020-08-12 4130 浏览
繼西九 Hooman by the Sea之後的第二間分店 Superhooman🥳選址位於天后清風街 Tuve Hotel 樓下本身已經好喜歡TUVE的房間設計 而cafe門口設計同酒店風格都好match 十分欣賞✔️ 大門用上鐵板 仲刻意留有少少生銹痕跡 很有藝術感室內牆上貼有「清風徐來」的提字 match哂清風街🍃.眾所周知Hooman by the Sea最出名就係熱狗 估唔到喺Superhooman都有得食 (最近Menu先加上去的!!)如果嫌西九太遠 而家嚟港島都試到🤤.🔸Superhooman 豐盛早餐(加烤雞) $128 (+$15)🔸果然係豐盛早餐 貪心的我仲加咗烤雞 一個人食應該會超飽😛雖然食材都係平時常見嘅類別 但係食得出用料高質最令我驚喜嘅係竹炭多士 咬落勁脆 卜卜聲如果炒蛋可以嫩滑啲就更出色了🙆🏻‍♀️額外加嘅烤雞份量都唔少 肉質說不上超嫩多汁 但香烤味重 以$15黎講很okay~.🔸牛油果班尼迪克配醃三文魚 $108🔸相信大家平時都食唔少 但要整得好食都頗有難度個人超喜歡Superhooman的poached egg 熟成度just perfect 😍醃三文魚上
選址位於天后清風街 Tuve Hotel 樓下

🔸牛油果班尼迪克配醃三文魚 $108🔸
相信大家平時都食唔少 但要整得好食都頗有難度
醃三文魚上面仲有少少魚子醬添!🤤

🔸鬆軟小班戟配懷舊山楂士多啤梨汁及雪糕 $88🔸
Superhooman做得幾成功嘅事就係有一個非常signature嘅dish
幾乎每個人黎都會點 我都不例外
超可愛的外觀 打卡一流😎
班戟同班戟之間夾有一片香蕉 上面淋上山楂士多啤梨汁 中間係雲呢拿味雪糕
個人覺得佢的口感更加似迷你雞蛋糕

飲完超解渴 真係夏天必飲🤤

🔸琉球 $52🔸
由多種莓同橘子茶沖調 飲落相當清新refreshing 🍃
賣相亦好引人入勝
如果唔鍾意飲咖啡嘅朋友 十分推介飲佢哋嘅signature drink🍹
天后有間精品酒店🏨阿叔一直都有留意,全店以北歐工業風⚙️設計,簡單低調得嚟非常型格😎,如果有機會一晚staycation就正囉!哈!😝.講番正題,呢間型格酒店嘅地舖近日終於重新開業,新cafe保留舊店嘅鋼鐵板門口,設計超酷,難怪一開就吸引咗咁多人嚟打卡📸。裝修咁打卡able,食物都一樣咁吸睛,阿叔👨🏾跟好多人一樣揀咗呢款 #鬆軟小班戟配懷舊山渣士多啤梨汁($88),細細粒、好趣緻嘅小班戟🥞,質感鬆軟,每粒梅花間竹夾住香蕉🍌圍成一圈,中間再加有雪糕球,睇見都令人開心。😊.除咗班戟,店內仲有三文治🥪、沙律🥗等輕食,阿叔今次都有叫 #eggbenedict ($98) 同咖啡☕️,不過兩者都屬正常水準,無太大驚喜。
2020-08-07 156 浏览
食完想再食嘅一間食店,服務態度好好,食物質素好味,特別係個西班牙油炸鬼好香同埋個自家鮮莓果碗好fresh,個大啡菇都好正😋,杯mocha 好濃,個琉球fresh tea就好似佢個名咁
2020-08-06 2814 浏览
天后新開了一間以酷酷的咖啡廳 Superhooman,今日襯中午就獨自去朝聖一下。門面有一片空間,放了椅子,感覺悠閑,而且設在「清風街」,配上銹鐵門面,很有海岸風格,原來餐廳正是位於西九文化區的Hooman by the sea的分店。餐廳樓底高,以全炭黑色設計,感覺十分酷;店內又掛有「清風徐來」書法掛牌、與一整排透光酒櫃,另帶有沈穩、文青的味道,而且是pet-friendly,各位主子跟毛孩又多個選擇了,在天后至銅鑼灣區內實在是難得。店內主要提供歐陸風格的早午餐、甜點與特飲、咖啡等,現在外賣自取更有85折優惠,而外賣自取咖啡有8折。跟餐可以+18點咖啡 /+28 其他飲料。在家慢享都不錯。本身想點豐富的All Day Breakfast,但胃口小又想多食一個甜品,所以點了輕盈一點的《𝐡𝐨𝐦𝐞-𝐜𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐬𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐚𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐞𝐠𝐠 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭 三文魚牛油果班尼迪尼$𝟏𝟎𝟖》。 原來份量還原小,大慨有用上了一個牛油果吧!兩夥egg benedict夠大隻,蛋黃十分飽滿,蛋白位厚薄適中,加上蛋黃醬賣相十分吸引!輕輕刺穿蛋白看著女黃色的蛋黃緩緩流出感覺

餐廳樓底高,以全炭黑色設計,感覺十分酷;

輕輕刺穿蛋白看著女黃色的蛋黃緩緩流出感覺很治療,而且味道沒有一般的醋酸味,喜歡。多士脆身有嚼感,糧三文魚沾了檸檬汁再連蛋漿、牛油果及多士一併入口味道豐富。這個飽肚又好吃。

其實吃完多士已經飽感十足,但女生麻,還是多咁一個甜唔才滿足。餐廳甜品暫只有兩款,不難選擇,這個最受歡迎:
《𝐮𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 鬆軟小班戟配懷舊山渣士多啤梨汁 $𝟖𝟖》

迷你的小班戟外型可愛,一口一個吃得方便。口感味道像雞蛋糕,中間放了一口雲尼拿雪糕,碟旁亦放了藍莓和士多啤梨,再配懷舊山渣士多啤梨汁,減減膩感又醒胃。

然後慢慢嘆著一杯琉球 𝐒𝐇𝐈-𝐒𝐇𝐀 {𝐨𝐤𝐢𝐧𝐚𝐰𝐚 𝐜𝐢𝐭𝐫𝐮𝐬 𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐭𝐞𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬} $𝟓𝟐 ,味道冰涼清甜,有著淡淡莓香,更有一種身處海邊的感覺,而且是𝐨𝐤𝐢𝐧𝐚𝐰𝐚的海邊,唉,想去旅行了。
2020-08-04
2020-08-06 187 浏览
新開係天后tuve hotel 地下既 Pet-friendly cafe 門口設計好特別 打卡影相勁靚Fresh berries acai bowl 用新鮮水果整成既鮮莓果碗有藍莓士多啤梨香蕉穀物酸酸甜甜咁 好freshAvocado and Dukkah ToastAvocado toast 永遠無得輸Mini pancake with ice creamPancake 食落好鬆軟呢佢地都有做外賣折扣 可以買返去食去個日見到好得意既bichon

門口設計好特別 打卡影相勁靚

Fresh berries acai bowl