🇪🇸平時真係好少食西班牙菜!呢日忽然間好想試下d特別d嘅餐廳🤗見到觀塘呢間tapa room好似好唔錯咁,佢喺一間提供西班菜嘅餐廳酒吧,試下先😍🎈餐廳有室內同室外座位,一入餐廳門口就有一個大霓虹燈打卡位😍周圍仲有好多大啤啤熊🐻😹侍應姐姐仲抱咗一隻過嚟同我坐,so fun😝🔸薄切慢煮八爪魚🐙非常新鮮,切成薄片,爽口彈牙,加咗橄欖油同埋特製醬汁,微酸帶香,食落非常開胃😛🔸檸汁白酒煮蜆蜆肉肥美飽滿,加咗好多洋蔥粒,蒜片同埋清酒落去煮,再加少少檸檬汁,食落鮮甜又清新😋👍🏻🔸檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉扁意粉口感好好,煙韌唔會過淋,表面沾滿蟹肉,食落非常鮮甜!加少少檸檬汁就更清新😋正!🔸黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁牛扒加咗黑椒鹽落去煎,好香呀😍7成熟剛剛好,肉質仲粉嫩,食落軟腍易咬,充滿肉汁同油脂香,牛味亦相當濃郁😋拌碟仲有蘆筍同蕃茄仔,整體好好味👍🏻🔸炸西班牙油條配朱古力醬油條炸到脆卜卜,外層沾滿糖粉同玉桂粉,加埋朱古力醬食,好邪惡呀😝飯後甜品特別滿足❤️🔸Before Sunrise🍹好靚呀😍仲要好大杯呀😛主要係紅加侖子,雜莓,Rosemary mix咗梳打水,飲落甜甜地,好香好清新🥰好鐘意呀💜

🔸薄切慢煮八爪魚

🔸檸汁白酒煮蜆

🔸檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉

🔸黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁

🔸炸西班牙油條配朱古力醬

🔸Before Sunrise

💁🏼‍♀️呢間餐廳整體食物相當高質,好好味😋而環境都夠曬chill, d位都幾舒服,啱曬食嘢飲嘢hea下🤗打卡都一流😍無論食物定飲品,都幾多選擇👍🏻Lunch set百幾蚊就有啦,非常抵食😛
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 檸汁白酒煮蜆
  • 黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
2022-01-01 115 浏览
很是懷念喺西班牙食Tapas嘅日子,冇得飛出去就只能留喺香港默默覓食,而喺香港食西班牙Tapas嘅餐廳真係唔多,而呢間就做得相當唔錯。棒棒鵝肝外型以一支支棒插喺鵝肝波波球上係吸睛的,鵝肝味香濃,入口濃郁,口感綿密,但真係會幾漏。西班牙火腿及蜜糖茄子卷茄子軟腍,火腿咸香,加上蜜糖醬汁嘅香甜, 同蔬菜嘅爽脆,口感豐富。薄切炙燒吞拿魚腩燒過嘅吞拿魚腩油香十足,魚肉結實,鮮味香甜,加上下面沙律菜上嘅黑醋,可以中和返吞拿魚腩嘅油膩感。西班牙薯仔蛋餅呢個蛋餅真係冇得頂,中間留心嘅薯仔蛋液,散發着”快啲食我”嘅訊息,薯仔圓面,蛋香四溢,就算唔忍心都要狠狠吃下去😂西班牙式油封鴨腿配甜血橙醬鴨肉一切就已經散開,鴨腿皮焦脆,油香豐富,每啖鴨肉都香軟幼滑。

西班牙火腿及蜜糖茄子卷

西班牙薯仔蛋餅

西班牙式油封鴨腿配甜血橙醬
2021-12-31 117 浏览
第一次去位於牛頭角工廈區的Tapa Room,本身愛好西班牙菜、好一陣子沒吃對這餐滿有期待。餐廳走型格玩味飲吧格調、高枱坐位都幾舒服。紅洋蔥蕃茄牛肉湯有粒粒蕃茄蓉、牛肉味濃、好香!鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬蝦肉好結實爽口、蘸上我喜愛的Aioli醬汁、冰冰凍凍蒜香醒胃。薄切慢煮八爪魚好軟熟西班牙海鮮鍋飯 $148 材料豐富、有大蝦、魷魚、青口、蜆肉等、都幾入味烤慢西班牙豬鞍架 $178豬鞍好嫩好軟熟、伴碟的烤蔬菜薯仔都好惹味。Virgin Sangria 有清爽桃味、清新宜人人均一佰多西班牙菜有齊小食、湯、主菜、飲品,性價比好高~

紅洋蔥蕃茄牛肉湯有粒粒蕃茄蓉、牛肉味濃、好香!

鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬

薄切慢煮八爪魚好軟熟

烤慢西班牙豬鞍架 $178
豬鞍好嫩好軟熟、伴碟的烤蔬菜薯仔都好惹味。

Virgin Sangria 有清爽桃味、清新宜人

人均一佰多西班牙菜有齊小食、湯、主菜、飲品,性價比好高~
今次試咗 Tapa Room, 臨近聖誕仲有聖誕午餐😍頭盤揀咗:棒棒鵝肝超Creamy 濃郁👍🏻好味😋咁食法又好有新意鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬 蝦肉爽口彈牙😋個醬都夾到👍🏻餐湯係椰菜花忌廉湯,飲到粒粒椰菜花非常足料西班牙風味黑毛和牛漢堡配蕃薯條是拉差蛋黃醬 $168超有驚喜,麵包烘得好香脆,勁香牛油味,漢堡扒好Juice,食到牛味,番薯條炸到好香脆,唔會太淋烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁 配地中海式炒雜菜 $188雖然塊豬扒咁厚,但仍然keep到肉汁,唔韌👍🏻同個醬好夾啲薯菜都好好味👍🏻份量好多, 超滿足甜品當然係我最愛嘅Churros 炸得好香脆👍🏻超多肉桂糖喺面,配埋香濃嘅朱古力醬,雖然好飽,但6條都食哂✌🏻飲品都相當好,係冇酒精嘅Sangria 飲到有薄荷、檸檬、荔枝嘅味道👍🏻👍🏻出面有啲位,都幾chill! 星期六又唔係好多人,坐足三個鐘👍🏻而且服務都好好,朋友生日,店員為佢唱生日歌,超正
今次試咗 Tapa Room, 臨近聖誕仲有聖誕午餐😍

頭盤揀咗:
超Creamy 濃郁👍🏻好味😋咁食法又好有新意

鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬
蝦肉爽口彈牙😋個醬都夾到👍🏻

餐湯係椰菜花忌廉湯,飲到粒粒椰菜花
非常足料

西班牙風味黑毛和牛漢堡
配蕃薯條是拉差蛋黃醬 $168

雖然塊豬扒咁厚,但仍然keep到肉汁,唔韌👍🏻同個醬好夾
啲薯菜都好好味👍🏻份量好多, 超滿足

甜品當然係我最愛嘅Churros

飲品都相當好,係冇酒精嘅Sangria
飲到有薄荷、檸檬、荔枝嘅味道👍🏻👍🏻

2021-12-15 81 浏览
朋友介紹,牛頭角地鐵站附近的國際貿易中心地下,有間有質素嘅餐廳,Tapa Room~ 今日去試吓佢嘅lunch set,包餐湯、凍盤、主菜同飲品椰菜花西班牙火腿湯口感同味道都唔錯👍🏻棒棒鵝肝好特別😍,兩粒小小的丸狀鵝肝,好甘香🤤薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩好好味呀😍 肉質鮮嫩👍🏻 一口一件,正👍🏻🤤西班牙風味黑毛和牛漢堡 配炸番薯條及是拉差蛋黃醬 $168漢堡好大份🤩 和牛好淋好好味😋 西班牙風味醬汁好正👍🏻 番薯條亦都好出色,配是拉差醬更正👍🏻😋 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁 配地中海式炒雜菜 $188黑毛豬鞍非常厚身🤩 肉味香濃👍🏻 配燒汁好夾~ 地中海式炒雜菜幾特別~西班牙水果特飲好味👍🏻 正👍🏻西班牙多士外脆內軟,好特別👍🏻 好味😋節日或者慶祝好適合去👍🏻

椰菜花西班牙火腿湯
口感同味道都唔錯👍🏻

棒棒鵝肝
好特別😍,兩粒小小的丸狀鵝肝,好甘香🤤

薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩好好味呀😍 肉質鮮嫩👍🏻 一口一件,正👍🏻🤤

西班牙風味黑毛和牛漢堡 配炸番薯條及是拉差蛋黃醬 $168

好味👍🏻 正👍🏻

西班牙多士
外脆內軟,好特別👍🏻 好味😋

節日或者慶祝好適合去👍🏻
2021-12-15 66 浏览
在觀塘國際貿易中心這裡, 竟然有一間西班牙餐廳是可以讓寵物進內一同進食, 朋友是愛狗之人, 當然不會錯過。餐廳的燈光設計得很有cyberpunk的風格, 時尚奪目。Green Garden我點了這杯Green Garden, 最主要是因為它有青蘋果成份, 口感清新不會甜膩。The Classic朋友則喜愛比較酸甜一點的The Classic, 因為它有青檸及檸檬的清新果香味。血橙燒牛柳沙律擺碟很精美, 血橙跟香橙切成一片片平均分佈在碟的邊沿, 而且味道很新鮮清甜, 雖說這是一道沙律, 但燒牛柳的份量出奇地大份, 肉質嫩滑鮮味。檸汁白酒煮蜆檸汁及白酒的配搭很清新, 令蜆肉很入味之餘卻不會搶走它的鮮甜味, 蜆全部已經吐沙, 不會影響口感。西班牙薯仔蛋餅 我們另外加了西班牙肉腸茸, 薯仔蛋餅的質感很厚實, 蛋味香濃, 口感幼滑, 味道層次感豐富。黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒黑毛豬鞍燒得恰到好處, 外表燒至帶有微焦的芳香, 仍能保持到裡面豐富的肉汁, 令肉質更嫩滑。烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬這道菜令人很驚喜, 很少見到餐廳可以點這麼重量級的八爪魚腿, 絕對是衝擊你的視覺感觀, 八爪魚腿肉質很

餐廳的燈光設計得很有cyberpunk的風格, 時尚奪目。

Green Garden

The Classic

血橙燒牛柳沙律

檸汁白酒煮蜆

西班牙薯仔蛋餅

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬
這道菜令人很驚喜, 很少見到餐廳可以點這麼重量級的八爪魚腿, 絕對是衝擊你的視覺感觀, 八爪魚腿肉質很爽彈飽滿, 沾上一些西班牙青醬可以去除少許膩滯感。
2021-12-14 931 浏览
剛剛週末又周圍搵嘢食喇!最鍾意品嚐唔同地方嘅美食,呢一間tapa room係提供西班牙菜嘅餐廳酒吧,有室內同埋戶外嘅座位,而家天氣涼涼地,坐室外都係一個好好嘅選擇!Lunch set大約百幾蚊就包含餐湯+凍盤+主菜+飲品,價錢合理。椰菜花西班牙火腿湯呢個係是日餐湯,將椰菜花打成茸嘅湯都真係第一次試,味道都幾特別!棒棒鵝肝將鵝肝整成棒棒糖嘅造型,好睇又好食!咸香十足~薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩片面頭燒左有少少焦香,食落好惹味,配搭嘅沙律清爽健康。西班牙海鮮鍋飯$147雖然寫住係一人份量,但係份量都幾多,面頭嘅海鮮有紅蝦、魷魚圈、青口同埋大蜆,新鮮大隻~下面嘅飯軟硬適中,味道香濃。烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁 配地中海式炒雜菜$188豬鞍好大件,肉味濃而且切開仲保留到啲肉汁,配搭嘅地中海菜都好惹味,忍唔住一件接一件咁食晒~西班牙肉桂多士類似西多士咁,但係入邊嘅蛋白好鬆軟,有少少疏乎厘嘅口感,外面充滿着肉桂嘅味道,配搭雜莓同埋cream,味道豐富!VIRGIN SANGRIA 西班牙水果特飲呢杯特飲係跟餐嘅,混合多款水果嘅味道,有少少夏日嘅感覺,清爽Refresh~室外位置仲係dog f

椰菜花西班牙火腿湯

棒棒鵝肝
將鵝肝整成棒棒糖嘅造型,好睇又好食!咸香十足~

西班牙海鮮鍋飯$147

西班牙肉桂多士

VIRGIN SANGRIA 西班牙水果特飲

室外位置仲係dog friendly ,門口仲有一個霓虹燈打卡位,我就梗係要帶埋多多去影吓相打卡啦!

喺觀塘返工嘅朋友有福啦👋雖然呢個地方平時塞人又塞車真係塞到媽媽聲不過真係有唔少食lunch同happy hour嘅好地方今日嚟到呢間 Tapa room😌Tapas係西班牙小食嘅統稱顧名思義餐廳係主打西班牙菜☺️我地今日叫咗兩款唔同嘅set lunch 包左餐湯 凍盤 主菜 同飲品 仲可以優惠價加埋甜品添😍 大家不妨參考吓:第一個set:($148)🐙頭盤:薄切慢煮八爪魚(+$28)塊八爪魚真係切到好薄好薄 食落口勁鮮甜配埋餐廳特製嘅醬汁 酸酸地好開胃😌🐠主菜:西班牙海鮮鍋飯嚟得西班牙餐廳冇理由唔叫海鮮飯🤗海鮮包括有蝦 青口 蜆 隻蝦仲要超巨型🦐飯質地係偏硬身 好有咬口係好正宗嘅西班牙飯呀😳第二set: ($198)🦐頭盤:鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬一碟有四隻 每隻啲肉質都好爽口彈牙 一啲都唔梅食得出好新鮮☺️配埋餐廳特製嘅蛋黃醬 增加左味道嘅層次😍🥩主菜:烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬叫咗五成熟😌一上枱已經係好貼心咁幫大家切好咗吉起其中一塊 就會見到好粉嫩嘅肉色食落入口即溶咁 仲好Juicy🥰🍫甜品:西班牙油條Churros (+$38)最後叫埋佢地嘅churros都係
喺觀塘返工嘅朋友有福啦👋
雖然呢個地方平時塞人又塞車真係塞到媽媽聲
不過真係有唔少食lunch同happy hour嘅好地方
今日嚟到呢間 Tapa room😌
Tapas係西班牙小食嘅統稱
顧名思義餐廳係主打西班牙菜☺️
我地今日叫咗兩款唔同嘅set lunch

第一個set:($148)

🐙頭盤:薄切慢煮八爪魚(+$28)
塊八爪魚真係切到好薄好薄 食落口勁鮮甜
配埋餐廳特製嘅醬汁 酸酸地好開胃😌

🐠主菜:西班牙海鮮鍋飯
嚟得西班牙餐廳冇理由唔叫海鮮飯🤗
海鮮包括有蝦 青口 蜆 隻蝦仲要超巨型🦐
飯質地係偏硬身 好有咬口
係好正宗嘅西班牙飯呀😳

第二set: ($198)

🦐頭盤:鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬
一碟有四隻 每隻啲肉質都好爽口彈牙 一啲都唔梅
食得出好新鮮☺️
配埋餐廳特製嘅蛋黃醬 增加左味道嘅層次😍

叫咗五成熟😌一上枱已經係好貼心咁幫大家切好咗
吉起其中一塊 就會見到好粉嫩嘅肉色
食落入口即溶咁 仲好Juicy🥰

🍫甜品:西班牙油條Churros (+$38)
最後叫埋佢地嘅churros都係加多三十零蚊咋🌟
外脆內嫩 仲好香肉桂味😌
今次嘅朱古力醬 奶味比較重 所以會甜啲 無咁苦

🍸🍹至於飲品方面
餐廳都有唔少酒精 mocktail
今次分別叫咗 pineapple cooler同virgin sangria
兩杯都係餐廳嘅人氣飲品
飲落好fruity 好fresh🍓🍋
2021-12-11 753 浏览
Weekend去ITT Fitness完要好好Chill下,去到Tapa Room食Lunch。去到門口霓虹燈裝飾好似進入另一個時空,感覺好Chill牆上食鬼霓虹燈裝飾更有玩味,高枱sofa位都坐得幾舒服 每張枱都有枱面有搓手液Lunch Menu 3 courses $108起,有6 款選擇,由Pasta餐到Proteins都有,做完運動我食豬鞍架補充Proteins,有湯、頭盤、主菜、飲品Virgin Sangria無酒精Sangria,充滿桃味Sangria飲落fruity又唔算好甜

薄切慢煮八爪魚
蕃茄、herb、olive oil做source,入口清新,Slow Cooked過八爪魚肉質軟屬,搭味道好好 薄切炙燒吞拿魚腩
炙燒變成半熟吞拿魚腩,油脂燒過特別香口,加上芝麻口感層次好豐富

烤美國黑安格斯肉眼牛扒 伴香草青醬
牛扒肉質好嫩多汁,牛味亦香,Topping 加上紅椒,咬落好香好惹味同牛扒都好夾,加上旁邊青草醬有少少似印度醬汁,好有風味旁邊炸薯條配上蒜茸蛋黃入口好香蒜茸味,好惹味

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁
豬鞍需先慢煮再煎,食落Juicy,肉質嫩滑,豬鞍加上旁邊些

牆上食鬼霓虹燈裝飾更有玩味,高枱sofa位都坐得幾舒服

每張枱都有枱面有搓手液

Virgin Sangria

薄切慢煮八爪魚

烤美國黑安格斯肉眼牛扒 伴香草青醬

旁邊炸薯條配上蒜茸蛋黃入口好香蒜茸味,好惹味

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁
豬鞍需先慢煮再煎,食落Juicy,肉質嫩滑,豬鞍加上旁邊些厘醋燒汁,醬汁唔會過濃,

旁邊地中海炒什菜都幾多薯仔,加上香料炒好惹味

西班牙churro
Lunch可以加$38有甜品,即炸西班牙油條灑玉桂糖,配上濃郁的朱古力醬,入口香脆香甜,為午餐畫上完美句號
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
  • Virgin Sangria
  • 薄切炙燒吞拿魚腩
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
  • 烤美國黑安格斯肉眼牛扒
2021-12-10 249 浏览
放假通常就早餐連午餐一齊食🤣我哋就揀咗一間位於牛頭角嘅西班牙餐廳連酒吧食Brunch!分別有室外及室內座位,有午餐又有酒飲,真係幾chill架😎🥣 紅洋蔥蕃茄牛肉湯 食第一餐,梗係飲啖湯暖下胃先🤣入面好多粒粒蕃茄蓉,又散著啖啖牛香,不錯的🥗 薄切慢煮八爪魚 每款午餐可揀一款頭盤,有5款,好多選擇🤩呢款薄切八爪魚,非常鮮甜,配埋惹味醬汁,胃口大開。🥗 薄切炙燒吞拿魚腩 呢款炙燒吞拿魚原來係辣辣哋,有驚喜,夾埋沙律菜一齊食,可以減輕油膩感。🔸煎深海橘鱸魚魚柳|配加泰羅尼亞式烤雜菜沙律 $158白雪雪嘅鱸魚魚柳,魚皮煎到微脆,每啖魚柳好滑口。至於加泰羅尼亞式烤雜菜,見到嘅時候係非常好奇😯原來係茄子、紅椒、黃椒等等新鮮蔬菜一齊烤,味道好Fresh!🔸烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁|配地中海式炒雜菜 $178黑毛豬鞍賣相非常吸引,豬鞍好厚身,啖啖肉,配厘醋燒汁,加埋烤過嘅薯仔一齊食,真係好滿足🥰🍹 西班牙水果特飲味道清新,甜度適中,入面仲有一粒粒嘅水果
分別有室外及室內座位,有午餐又有酒飲,真係幾chill架😎

🥣 紅洋蔥蕃茄牛肉湯
食第一餐,梗係飲啖湯暖下胃先🤣
入面好多粒粒蕃茄蓉,又散著啖啖牛香,不錯的

🥗 薄切慢煮八爪魚

🥗 薄切炙燒吞拿魚腩

🔸煎深海橘鱸魚魚柳|配加泰羅尼亞式烤雜菜沙律 $158

🍹 西班牙水果特飲
味道清新,甜度適中,入面仲有一粒粒嘅水果
午餐
2021-12-10 51 浏览
觀塘海濱公園附近愈開愈多餐廳. 今日行過附近嘅時候發現咗呢間好fancy嘅餐廳Tapa Room佢嘅門口就好似一條時光隧道咁🌎穿過完之後就帶你去咗另一個世界入面嘅環境好寧靜. 好多人都會好休閑咁坐喺度. 傾吓計飲返杯酒.🍅蕃茄湯番茄湯味道濃郁. 酸甜均衡幫助打開我嘅胃口. 為接下來嘅主菜做好準備🍭棒棒鵝肝好搞笑好似珍寶珠咁🤣鵝肝味非常之濃. 而且個口感細滑. 好似食緊有鵝肝味嘅牛油一樣🍣薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩嘅外圍輕輕燒過. 帶有點點嘅炙燒香味肉質鮮甜. 肥美🐟煎深海橘鱸魚柳. 配加泰隆尼亞式烤雜菜沙律魚柳外面少少焦脆. 入面滑溜Creamy. 有淡淡奶香味底下嘅配菜味道好特別🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬牛扒熟成度掌握得好好. 仲會幫你切開一塊塊青草醬嘅味道好特別. 好有東南亞嘅味道薯條薯味好濃好香. 蛋黃醬同蒜蓉出奇地夾

🍅蕃茄湯

🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬
牛扒熟成度掌握得好好. 仲會幫你切開一塊塊
青草醬嘅味道好特別. 好有東南亞嘅味道

薯條薯味好濃好香. 蛋黃醬同蒜蓉出奇地夾
試過呢個brand其他分店既dinner,突然興起想試下呢到既lunch~ tapas 係指西班牙🇪🇸小食既意思,作為前菜或者佐酒都得,種類千變萬化,係西班牙🇪🇸美食既國粹黎ga~ 今次試左lunch menu,真係幾抵食,質素一樣高! 裝修方面一樣有好多既霓虹燈,更加有bar既feel,令人可以好輕鬆同relax咁同身邊既人聚下~ (5 😍 係滿分,🤩係半分)餐湯:紅洋蔥蕃茄牛肉湯 🧅🍅🐮🥣 (好味指數:😍😍😍😍)個湯🥣幾清澈,真材實料,唔會淨係靠茄膏🥫,真係見到碗邊有番茄蓉🍅,味道有啲似羅宋湯🥣,酸酸甜甜,濃郁又清爽,有紅洋蔥🧅就有種天然既甜味,而牛肉🐮入口即化,口感軟糯,令到個湯多一股鮮味~ 凍盤:棒棒鵝肝 🍭🦢 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個係黎呢到必叫既tapas之一,用竹籤吉住望落好似珍寶珠🍭咁幾得意,食落口感綿密creamy,好似食緊雪糕🍦咁,入口即化,一樣保留翻鵝肝甘香既油脂,入口有濃郁既餘韻,仲有好多開心果碎,口感豐富啲,而且有特別既堅果🌰香味,令到個鵝肝🦢清新啲凍盤:薄切炙燒吞拿魚腩 🔥🍣 - +$38 (好味指數:😍😍😍😍😍)吞拿魚腩好新鮮,豐腴甘美🍣,仲有炙燒🔥獨

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

餐湯:紅洋蔥蕃茄牛肉湯 🧅🍅🐮🥣 (好味指數:😍😍😍😍)
紅洋蔥蕃茄牛肉湯

凍盤:棒棒鵝肝 🍭🦢 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
棒棒鵝肝

吞拿魚腩好新鮮,豐腴甘美🍣,仲有炙燒🔥獨有既焦香,令吞拿魚腩🍣食落入口即溶、油香四溢,而魚肉🍣既口感結實,鮮味濃郁甘甜~ 上面仲有啲芝麻,更加香口!下面仲有由橄欖油🫒同黑醋調左味既沙律菜🥗,酸酸甜甜幾開胃,balance翻吞拿魚腩既油膩,令人更加一啖接一啖食到停唔到~
薄切炙燒吞拿魚腩

主菜:烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配地中海式炒菜 🇪🇸🐷- $178 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
肉味芳香濃郁,油脂分布均勻,以低溫慢煮,肉質加倍嫩滑,更加突出到肉香,鎖住肉汁,食落更加軟腍juicy,唔會柴,加上有烤過更加香口,真係幾好食😋 些厘醋燒汁酸酸地,口感濃郁細膩,有獨特既香氣,口感醇厚,有畫龍點睛既效果~ 旁邊既薯粒🥔表面香脆,裡面爽脆,上面灑滿左甜椒粉🫑幾惹味,仲有啲小黃瓜粒,軟腍帶啲咬口~
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配地中海式炒菜

主菜:烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬 🔥🇺🇸🥩🌿🍟🧄🟡 - $198 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
肉眼扒係指牛肋中央部位去骨既牛排🥩,柔軟得黎有比較多肌間脂肪~ 叫左5成熟,煎出黎稍為熟左啲,不過煎得香口,依然好juicy,肉質香濃嫩滑無咩筋,感受到油脂化開既肥美,而且牛味🐮幾濃郁,配埋經典既海鹽🧂同埋黑椒,同埋清新既香草青醬🌿,真係幾好食😋 薯條🍟估唔到配蒜蓉蛋黃醬🧄🟡,更加特別,開胃又惹味~
烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬

飲品:西班牙水果特飲 🇪🇸🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢杯係無酒精既,有啲似雜果賓治🍹,果肉方面有橙🍊同士多啤梨🍓,而個base似係蘇打水mix左蘋果汁🍎、西柚汁🍊同提子汁🍇,感覺好fresh,清新自然,唔會有藥水味,酸酸甜甜
西班牙水果特飲

甜品:churro - +$38 (好味指數:😍😍😍😍)
Churro就炸到外脆內軟,表面有足夠既肉桂糖,中間係網格狀既結構唔會痴牙,上面仲有濃郁既朱古力醬🍫真係幾正,多埋球雪糕🍦就更加正啦~ 不過稍為炸得硬左啲,如果再脆啲同埋裡面軟糯既部分再多啲咁口感就更加豐富
Churro

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
紅洋蔥蕃茄牛肉湯
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配地中海式炒菜
烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬
Churro
記得幾年前Tapa Room啱啱開係銅鑼灣個陣食過一次,跟住就見到佢越開越多分店🤣仲開到去觀塘,超方便我xd呢日係附近做完gym,就諗住同朋友試試佢地嘅觀塘分店👅~~~🥗前菜 (跟餐)🔸紅洋蔥番茄牛肉湯飲落幾濃,隱約仲見到啲番茄蓉~味道啱啱好,唔鹹而且飲完都唔口渴🔸鮮甜凍蝦正常size,食落去新鮮同埋ok爽口,配蒜茸蛋黃醬食幾正雖然要剝殼有啲麻煩,但呢度個啲又幾易拆🤣🔸棒棒鵝肝第一次見鵝肝咁present,所以朋友強烈要求要嗌🤣本身我唔食鵝肝的,但估唔到呢度嘅冇乜騷味,所以我都食到,可能係啲調味夠鹹可以遮蓋到🤣.🐷烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁($178)平時唔係好敢係出面嗌黑毛豬,因為驚佢唔熟,又或者熟到韌不過好彩呢度嘅豬鞍煮得啱啱好,食落仲係嫩的🤗又有保留到啲肉汁伴碟有地中海式炒雜菜,即係焗薯仔同埋甜椒,所以覺得唔使擔心會唔夠飽🤓.🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬($198)望落去已經好吸引😍食落都重牛味,不過如果再嗌生少少會再好食啲~我幾鍾意佢個醬汁,同出面嘅食到嘅有啲唔同,朋友話似泰式醬汁🤣但係我覺得似地中海style佢仲配咗炸薯條同蒜茸蛋黃醬🍟.🍹Virgin Sang
呢日係附近做完gym,就諗住同朋友試試佢地嘅觀塘分店👅

~~~

🥗前菜 (跟餐)

🔸紅洋蔥番茄牛肉湯

🔸鮮甜凍蝦
正常size,食落去新鮮同埋ok爽口,配蒜茸蛋黃醬食幾正
雖然要剝殼有啲麻煩,但呢度個啲又幾易拆🤣

🔸棒棒鵝肝
第一次見鵝肝咁present,所以朋友強烈要求要嗌🤣

🐷烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁($178)
平時唔係好敢係出面嗌黑毛豬,因為驚佢唔熟,又或者熟到韌

🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬($198)
望落去已經好吸引😍
食落都重牛味,不過如果再嗌生少少會再好食啲~
佢仲配咗炸薯條同蒜茸蛋黃醬🍟

🍹Virgin Sangria (跟餐)
🍹Pink Pineapple Cooler ($58)

兩者都唔甜好refreshing,好啱食肉飲🤣
本身套餐係跟前者,平時sangria係溝紅酒,但呢杯係冇酒精的~朋友話飲落去有少少似fruit punch

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌖🌑
如果想黎試,強烈建議lunch黎食🤣
因為價錢同份量差唔多,但lunch仲包埋前菜同飲品,幾抵食👍
而且環境都唔錯,有半露天位🌤天氣好係出面食都幾chill😗
2021-11-30 570 浏览
同男朋友去完海濱行下 就去左呢間係附近嘅西班牙餐廳食lunch~ 佢嘅lunch set都幾大份同豐富架 (有餐湯 前菜 主食 飲品)🤩 餐湯係紅洋蔥番茄牛肉湯 有啲番茄蓉 酸酸地幾開胃😌👏🏼 前菜棒棒鵝肝唔好睇佢細細粒 咬落係超香濃鵝肝味😮😮 不過都有啲偏鹹架 所以我用左尼配主菜嘅牛排一齊食就啱啱好啦😋黑毛豬火腿蕃茄包黑毛豬火腿都幾足料架 舖滿哂包架😍 仲有番茄醬係上面 好開胃 麵包唔會太硬👍🏼 配埋黑毛豬火腿香味好正🤤🤤主菜西班牙海鮮鍋飯(一人份)($148)佢嘅一人份都好大份 仲有好足料嘅海鮮🦐🦑 隻蝦好大隻 仲有青口 蜆 魷魚 食落都幾新鮮😋 而西班牙飯粒硬硬地 但好入味🤤烤美國黑安格斯肉眼牛排伴香草青醬 配炸薯條及蒜蓉蛋黃醬($198)我地叫左5成熟 入面係粉嫩顏色 幫我地切開埋好方便🤩 肉質好juicy 咬落又林林地 配青醬比較清新 冇咁漏😋😋 薯條香脆配蒜蓉蛋黃醬幾特別😍 飲品西班牙水果特飲 (粉色個杯)Pink pineapple cooler Lunch set包埋西班牙水果特飲都幾抵食呀🥂 飲落充滿水果味 甜甜地😍 而pink pineapple cooler有淡淡

前菜

黑毛豬火腿蕃茄包
西班牙黑毛豬番茄包

主菜
西班牙海鮮鍋飯(一人份)($148)
西班牙海鮮飯

飲品
西班牙水果特飲 (粉色個杯)
Pink pineapple cooler
Lunch set包埋西班牙水果特飲都幾抵食呀🥂 飲落充滿水果味 甜甜地😍 而pink pineapple cooler有淡淡菠蘿味 好有夏天feel🍹 2杯都好啱女仔飲架🥰

2021-11-28
午餐
一向無為意原來牛頭角都有間咁有格調既西班牙餐廳霓虹燈裝飾有酒吧氣氛而餐廳自成一角可以靜靜地同朋友飲番杯紅色個杯係Before Sunrise ($108) 以rosemary做base 加上雜莓比較fruity幾岩女仔飲淡黃色個杯係White Sangria ($60)白酒加上青蘋果 荔枝 熱情果比較清新薄切慢煮八爪魚 ($78)慢煮既八爪魚一d都唔韌配埋番茄醬好開胃西班牙薯仔蛋餅 ($78)一切開蛋漿流曬出黎浸滿蛋漿既薯仔口感岩岩好仲帶有少少洋蔥既甜味黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒 ($188)黑毛豬鞍架煎香表面質地厚實要讚一讚個醬汁有黑椒既惹味 又有梅同些厘醋既酸酸甜甜西班牙海鮮鍋飯 (二人份)($208)成個鍋飯佈滿海鮮飯粒索曬醬汁又唔會太濕肉桂西多配雜莓 ($58)好特別既西多裡面係炸蛋白好軟熟外面係砂糖同肉桂粉食落似沙翁而且好香肉桂味
一向無為意原來牛頭角都有間咁有格調既西班牙餐廳
霓虹燈裝飾有酒吧氣氛
而餐廳自成一角
可以靜靜地同朋友飲番杯
紅色個杯係Before Sunrise ($108)
以rosemary做base 加上雜莓
比較fruity幾岩女仔飲
淡黃色個杯係White Sangria ($60)
白酒加上青蘋果 荔枝 熱情果
比較清新

薄切慢煮八爪魚 ($78)
慢煮既八爪魚一d都唔韌
配埋番茄醬好開胃

西班牙薯仔蛋餅 ($78)
一切開蛋漿流曬出黎
浸滿蛋漿既薯仔口感岩岩好
仲帶有少少洋蔥既甜味

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒 ($188)
黑毛豬鞍架煎香表面
質地厚實
要讚一讚個醬汁
有黑椒既惹味 又有梅同些厘醋既酸酸甜甜

西班牙海鮮鍋飯 (二人份)($208)
成個鍋飯佈滿海鮮
飯粒索曬醬汁又唔會太濕

肉桂西多配雜莓 ($58)
好特別既西多
裡面係炸蛋白好軟熟