近來工作好忙!!!好想飲杯嘢輕鬆吓朋友帶我去食西班牙菜Tapa Room,這間位於銅鑼灣,位置有少少隱閉,但一來到看到門口的霓虹燈的裝飾,是會令人眼前一亮。聖誕節就到,有可愛啤啤熊裝飾柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138帶子有柑橘果汁、食用花襯托下,簡直是賞心悅目。燒灸過的帶子伴清新的果汁一起品嚐,除了柑橘,還有青檸清新香味,這個前菜相當開胃。墨魚汁、海膽汁炸蠔 $38/隻炸蠔脆卜卜好香口,內裡的蠔仍保持多汁,海膽汁味道較為突出。煎鮟鱇魚肝 $98表面香脆,鮮味濃郁,配羅勒些利酒醋漬汁,微酸帶出食物的鮮味。這裡的cocktail 是必點!我們選了今期限定的 Oolong Island Tea $98,有梅酒、sake rum、烏龍茶、伯爵茶,還配以無花果及話梅,最初品嚐清酒味較突出濃郁,過一會兒,將無花果加入cocktail中,淡淡梅酒香就出來了,每次飲的味道也有小變化。另外我選了打卡的Mad for Matcha $98,這杯酒味較輕,主要是熱情果汁味,抹茶味就不重,甜甜地易入口。十勝黑毛豚肉燒 $88燒得幾香口,配picada醬中和膩感,可以吃更多。西班牙海鮮鍋飯 $208Wow~
近來工作好忙!!!好想飲杯嘢輕鬆吓

聖誕節就到,有可愛啤啤熊裝飾

柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138

墨魚汁、海膽汁炸蠔 $38/隻
炸蠔脆卜卜好香口,內裡的蠔仍保持多汁,海膽汁味道較為突出。

煎鮟鱇魚肝 $98

十勝黑毛豚肉燒 $88
燒得幾香口,配picada醬中和膩感,可以吃更多。

西班牙海鮮鍋飯 $208
Wow~賣相好色彩吸引

跟足傳統,意大利飯粒是半生熟,而且有飯焦,充滿香料、蕃茄味,配上少少沙律醬味道更為提升,而青口、蜆肉都新鮮,蝦更是大隻肉質彈牙。

最後點了甜品拼盤 $108
先品嚐熱的炸西班牙油條,有肉桂香甜味較重,然後肉桂多士咬開好鬆化,內裡有少少souffle的質感,好美味,最後是水果茶凍糕清一清剛才的甜味,感覺清新。

是晚在Tapa Room吃得很滿足和盡興,壓力頓時一掃而空!

2021-12-04 440 浏览
晏就12點開門就已經有幾枱客人~店內已經佈置好聖誕飾物🎁仲有幾隻大熊啤啤可以抱抱🤪🌸Sakekura $128🍸少女系粉紅色高杯!用上鹽漬櫻花,味道鹹鹹甜甜咁,混合伏特加及清油🦪Grill Oyster Duo Sea Urchin & Squid Ink Sauce $76海膽汁及墨魚汁燒蠔擺碟幾靚,用咗貝殼盛裝著燒蠔,海膽汁同墨魚汁感覺好唔同,一個清新一個好鮮🍖Buta-Morunos Iberico, Picada Sauce$88十勝黑毛豚肉燒 彼卡他醬份量都幾多嘅十勝黑毛豚肉燒!唔會太肥膩,配合旁邊嘅蒜蓉醬一齊食都唔錯🍊Jumbo Hokkaido Scallop Ceviche $138柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子柑橘果汁酸酸甜甜,烤北海道帶子帶點焦香感,肉質甜甜的Seared Monkfish Liver, Alfonso Sherry Vinaigrette  $98蒸鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁🍖Black Angus Ribeye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce $228黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁我咃揀咗5成熟,肉質厚肉都
Sakekura
🌸Sakekura $128
🍸少女系粉紅色高杯!
用上鹽漬櫻花,味道鹹鹹甜甜咁,混合伏特加及清油
燒蠍
海膽汁及墨魚汁燒蠔
擺碟幾靚,用咗貝殼盛裝著燒蠔,
海膽汁同墨魚汁感覺好唔同,一個清新一個好鮮
十勝黑毛豚肉燒 彼卡他醬

🍊
柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子
柑橘果汁酸酸甜甜,烤北海道帶子帶點焦香感,肉質甜甜

蒸鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁
黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
我咃揀咗5成熟,肉質厚肉都幾軟腍好入味,粉紅胡椒粒好可愛無辣味的
🍟估唔到喺配薯條,份量都幾多!
黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁
🥖Churros with Chocolate Dip $58
炸西班牙油條配朱古力醬
🍫外層佈滿糖份同肉桂粉,炸得脆卜卜,裡面比較軟熟,一定一定要淋朱古力醬啊!

🍹Virgin Sangria $50
Non-alcohol感覺似Fruit Punch
午餐
Sakekura
燒蠍
炸西班牙油條配朱古力醬
  • Black Angus Ribeye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce
  • Churros with Chocolate Dip
  • Jumbo Hokkaido Scallop Ceviche
  • 柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子
  • Buta-Morunos Iberico
  • Picada Sauce
  • 十勝黑毛豚肉燒 彼卡他醬
  • 海膽汁及墨魚汁燒蠔
  • Grill Oyster Duo Sea Urchin & Squid Ink Sauce
👍🏻黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁 $228嗌左五成熟上碟真係啱啱好🤤!外面煎得香口,裏面仍然粉嫩鎖住肉汁,好juicy🤩無乜筋唔難咬,肥膏唔騷又充滿牛脂香,牛味好濃😛調味好香香草味同黑椒味,灑上海鹽濃味但又無蓋過牛味,好食👍🏻食落仲有黑醋既味道,酸酸地,感覺上無咁滯味道:9/10性價比:8/10-👍🏻十勝黑毛豚肉燒 $88肥瘦適中,肉感好重,豬肉油脂香濃😋表面焦香,裏面肉質濕潤多汁唔鞋口👍🏻醃料甜甜地帶微酸,一路咬一路爆哂肉汁出黎🤤配picada sauce酸酸地又幾creamy食落清新啲,無咁重油膩感😙味道:9/10性價比:9/10-👍🏻柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138帶子火炙燒到表面焦香肉質雪白有光澤,味道鮮甜好新鮮😋浸住帶子既柑橘果汁酸酸地,有啲泰式風味,好開胃不過個人覺得同帶子有啲唔夾,帶子就咁食都好好食啦😆味道:8/10性價比:7/10-👍🏻海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38/隻蠔肉先炸到酥脆香口,再淋上海膽汁同墨魚汁燒香蠔肉大隻肥美,肉質水嫩又唔腥味道偏向creamy個種😛海膽汁個款真係食到海膽味,兩隻味都幾夾墨魚汁就比較淡,蠔味突出啲味道:9/10性價比:8/10-👍🏻煎
👍🏻黑安格斯肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁 $228
嗌左五成熟上碟真係啱啱好🤤!
外面煎得香口,裏面仍然粉嫩鎖住肉汁,好juicy🤩
無乜筋唔難咬,肥膏唔騷又充滿牛脂香,牛味好濃😛
調味好香香草味同黑椒味,灑上海鹽
濃味但又無蓋過牛味,好食👍🏻
食落仲有黑醋既味道,酸酸地,感覺上無咁滯
性價比:8/10

👍🏻十勝黑毛豚肉燒 $88
肥瘦適中,肉感好重,豬肉油脂香濃😋
表面焦香,裏面肉質濕潤多汁唔鞋口👍🏻
醃料甜甜地帶微酸,一路咬一路爆哂肉汁出黎🤤
配picada sauce酸酸地又幾creamy
食落清新啲,無咁重油膩感😙
性價比:9/10

👍🏻柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138
帶子火炙燒到表面焦香
肉質雪白有光澤,味道鮮甜好新鮮😋
浸住帶子既柑橘果汁酸酸地,有啲泰式風味,好開胃
不過個人覺得同帶子有啲唔夾,帶子就咁食都好好食啦😆
味道:8/10
性價比:7/10

👍🏻海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38/隻
蠔肉先炸到酥脆香口,再淋上海膽汁同墨魚汁燒香
蠔肉大隻肥美,肉質水嫩又唔腥
味道偏向creamy個種😛
海膽汁個款真係食到海膽味,兩隻味都幾夾
墨魚汁就比較淡,蠔味突出啲
性價比:8/10

👍🏻煎鮟鱇魚肝 $98
表面煎到香脆,裏面口感較鬆散類似蛋黃質地
味道有啲似多春魚,少少魚味但唔腥,完全無苦澀味😙
味道:8/10
性價比:6/10

👍🏻肉桂多士配新鮮雜莓 $58
外面炸到金黃鬆脆,再沾上砂糖,肉桂味唔算好重
裏面質感好特別🤩!完全唔似麵包
有啲疏乎厘同豆腐之間既感覺
空氣感好強,好spongy,口感完全係外脆內軟😍
加上整體唔會太甜,好食👍🏻
性價比:9/10

📍#TapaRoom
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

2021-12-01 46 浏览
最近去咗專食西班牙菜嘅「Tapa Room」🇪🇸.海膽汁及墨魚汁燒蠔🦪大隻飽滿,墨魚汁味道特別🦑整體唔錯👍🏻.十勝黑毛豚肉燒•彼卡他醬🐖食落有少少似軟腍版嘅叉燒🤣食落好juicy,又有淡淡燒烤香😋彼卡他醬微辣🌶.煎鮟鱅魚肝•羅勒些利酒醋漬汁🐟魚肝充滿魚油,酒醋漬汁有助解膩👍🏻.柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子🇯🇵帶子輕輕火炙過🔥鮮甜肥美,柑橘果汁酸酸甜甜🍊好開胃🤤.西班牙海鮮鍋飯🍚有大蝦🦐青口、蜆同魷魚圈🦑飯粒吸滿海鮮高湯味道,正宗風味😗.甜品拼盤🍽有炸西班牙油條,水果茶凍糕🍓同肉桂多士🍞油條炸到脆卜卜😆多士外脆內軟,有空氣感💨茶凍糕就比較普通🥺.Sakekura🌸飲落有少少海鹽味🌊.Rose Royce-Cherry & Rose Petal🌹味道主要係玫瑰同車厘子味🍒
最近去咗專食西班牙菜嘅「Tapa Room」🇪🇸
海膽汁及墨魚汁燒蠔🦪大隻飽滿,墨魚汁味道特別🦑整體唔錯👍🏻
Sakekura🌸飲落有少少海鹽味🌊
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
  • Churros with Chocolate Dip
2021-11-30 42 浏览
Tapa Room (積福大廈) (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖呢間西班牙餐廳已經嚟過幾次 次次都己有驚喜近期租緊個Special menu 用Sake整cocktails 🌸Sakekura $98 HH成杯都係粉紅色 一上枱已經心心眼原來係用咗鹽漬櫻花 有少少鹹味 反而幾特別🍹Oolong Island Tea $98 HH用咗烏龍茶 earl grey tea 仲有話梅酸酸地幾好飲 竟然仲有半隻新鮮無花果飲完最後食埋佢做甜品😂柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子$138前菜由清淡啲嘅比較開始食用上咗珍寶帶子 粒粒都好大厚肉幾鍾意個果汁 有少少甜甜酸酸 幾開胃😬🦪海膽汁 墨魚汁 燒蠔 $38pc用咗隻好靚嘅碟裝住 有啲似天婦羅首先炸左粉漿好薄 炸得幾好 保存左d蠔汁起入面🤗🐟煎鮟鱇魚肝$98魚肝幾滑 外表煎得香口而且一啲腥味都冇幾好食🐷十勝黑毛豬肉燒$88分量幾多 而且厚切 啖啖肉燒完之後仲保持到Juicy肉汁🦐西班牙海鮮鍋飯 二人份$208海鮮飯有大蝦 蜆 青口 魷魚 鋪滿晒成個飯啲海鮮好好味 西班牙飯竟然煮到有飯焦 脆卜卜溝埋個沙律醬 一齊食好鬼夾🤪🍫炸西班牙
Tapa Room (積福大廈) (銅鑼灣)

📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

🍫炸西班牙油條配朱古力醬$58
一定要點我最鍾意食嘅西班牙甜品
油條炸得香脆 點埋個朱古力醬 超級邪惡😈
2021-11-30 25 浏览
Taparoom 環境幾靚幾 chill, 有Seasonal menu幾吸引,好多唔同種類既小班牙tapas, 幾吸引!而店員都幾nice,柑橘果汁浸漬帶子,帶子非常厚身!醬汁清新帶果香,酸酸甜甜幾襯幾清新!帶子好綿密,口感豐厚。煎安康魚肝配羅勒些利酒醋漬汁,安康魚肝2邊煎香,唔會帶有魚肝既膩,再配上特製醋漬汁,味道更香更香口,推介!燒黑毛豬配彼卡他醬,豬肉燒到焦香,肉質嫩滑!醬帶有草清香,減低肉既膩感覺。安格斯肉眼扒配紅胡椒忌廉汁,肉眼扒7成熟,口感嫩滑帶有牛香,再配上紅胡椒忌廉汁,帶有菇香感覺,同牛肉好 match. 炸西班牙油條配朱古力醬,朱古力醬唔會死甜,淋上西班牙油條上,香脆唔油,而且帶有肉桂香味,好濃沃。青瓜薄荷葉 cocktail, 大大杯又夠清香,又易入口!正

柑橘果汁浸漬帶子,帶子非常厚身!
醬汁清新帶果香,酸酸甜甜幾襯幾清新!帶子好綿密,口感豐厚。

安格斯肉眼扒配紅胡椒忌廉汁,

香脆唔油,而且帶有肉桂香味,好濃沃。

食西班牙菜唔一定只係得海鮮飯同鬼佬油炸鬼其實仲有好多地方係值得欣賞好似呢間同時係酒吧又係西班牙菜館嘅餐廳同朋友吹下水食返餐都幾chill仲試到好多獨有味道*前菜*加入唔少西班牙先有嘅煮法用嚟伴帶子、豚肉燒嘅汁醬都係前所未見帶子本身炭燒味已經好重配上有青瓜粒嘅酸醋呢種配搭比較少有青醬食得多原來西班牙青醬咁特別油香中帶點辣更襯托出豬肉嘅香滑安康魚肝係日本食材但原來西式做法效果幾好除咗保留滑度之外一咸一酸嘅調味唔錯一人一件送下酒最啱嘢飲方面我飲咗杯好特別嘅果酒唔係紅酒底,係白酒有別於一般sangria無咁甜之餘亦更清爽比較啱女士享用另一杯菠蘿梳打無落糖反而加咗原粒pepper美觀之餘都帶嚟咗唔同層次*主菜*叫咗原隻八爪魚腿肉質無得彈啦就算咬落最粗個位都依然嫩滑影相仲好靚添*甜品*拼盤係打卡之選西班牙嘅多士真係未試過面頭包咗層砂糖入面好鬆軟似一個soft版本嘅沙翁Churros當然唔少得佢地餐廳嘅version重肉桂糖味 比較紮實有質感絕對唔會空心或者似食咗陣風咁餐廳外面擺咗好幾隻聖誕熊仔記住同佢哋影相啦好有氣氛架!
食西班牙菜唔一定只係得海鮮飯同鬼佬油炸鬼
其實仲有好多地方係值得欣賞

好似呢間同時係酒吧又係西班牙菜館嘅餐廳
同朋友吹下水食返餐都幾chill

仲試到好多獨有味道

*前菜*

加入唔少西班牙先有嘅煮法
用嚟伴帶子、豚肉燒嘅汁醬都係前所未見

帶子本身炭燒味已經好重

絕對唔會空心或者似食咗陣風咁

餐廳外面擺咗好幾隻聖誕熊仔
記住同佢哋影相啦
好有氣氛架!
唔理Blue Monday 抑或Happy Friday, 約到friend就要搵個好地方可以邊食邊飲邊吹水~ 上openrice搵到呢個餐廳酒吧,超讚❣️先點幾個前菜嚟食,都係秋季精選~ 其中酸汁帶子刺身最最最開胃好食~ 帶子好新鮮,又大粒❤️而香口嘢當然唔少得,有矜貴嘅香煎安康魚肝,同脆炸生蠔雙食~ 魚肝好香,拌酒一流,而且唔膩~ 生蠔🦪鮮味又香脆,兩隻唔同口味,都係拌酒嘅好西😋😋😋朋友飲classical嘅red sangria, 我就揀咗rose royce,味道更甜更易入口,消解晒一日返工嘅苦😝食食吓,要多個香烤伊比利亞黑毛豬~ yummy yummy~ 愈食愈餓,始終唔可以無飯落肚,好彩要食飯都唔駛轉場,因為有西班牙海鮮飯❣️ 仲要好好食,海鮮又多又新鮮,兩個人食真係perfect👍🏻食飽飽又點可以唔食甜品去填第二個胃?再點咗個甜品拼盆, 裏面有水果茶啫喱、西班牙油炸鬼同肉桂沙翁~ 最最最愛食嘅係西班牙油炸鬼,外脆內軟又香肉桂又甜,食到月舔舔脷~

先點幾個前菜嚟食,都係秋季精選~
其中酸汁帶子刺身最最最開胃好食~ 帶子好新鮮,又大粒❤️

生蠔🦪鮮味又香脆,兩隻唔同口味,都係拌酒嘅好西😋😋😋

2021-11-23
  • 西班牙海鮮飯
2021-11-26 59 浏览
西班牙海鮮鍋飯 $208超足料呀🤤有大蝦青口蜆同魷魚圈鍋飯吸收咗海鮮嘅精華🤩仲食到飯焦添呀😜西班牙薯仔蛋餅 $78蛋餅煎到金黃色🥰入面有薯仔粒同薯仔蓉切開有流心嘅效果😋蛋味好香濃配埋沙律醬一流💕煎鮟鱇魚肝 羅勒些利酒醋漬汁 $98入口即溶呀🤪口感好似食緊鵝肝咁🤤味道有d似沙甸魚🤓外層煎到好香 魚肝油滿滿😆酒醋漬汁減低油膩感👅柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子 $138帶子外層有火炙過🤓而入面保持到刺身嘅口感酸酸甜甜嘅salsa好開胃🤭作為前菜就最好不過啦👍🏻十勝黑毛豚肉燒 彼卡他醬 $88彼卡他醬好特別呀🤤豚肉燒好juicy😙但肉質未夠嫩滑🙈海膽汁及墨魚汁燒蠔 $38/PC蠔味濃👍🏻感覺似炸蠔多d🤓醬汁亦未夠突出🙈甜品拼盤 $108一上枱就俾香噴噴嘅玉桂味吸引😍西班牙油條炸到脆卜卜🤤沾滿肉桂粉同糖🥰如果多d朱古力醬就更好啦🤓肉桂多士外脆內軟 有空氣感☺️水果茶凍糕有d酸 😜中和番其他甜品嘅甜度👍🏻Pink Pineapple Cooler $58有菠蘿汁梳打粉同西班牙胡椒🤫飲落好清新💕White Sangria $48果味濃郁好易入口🥳小編酒量唔好都輕鬆ko咗一杯Overall食評最高5粒🌟)📌

西班牙海鮮鍋飯 $208

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2021-11-23 101 浏览
蒲進店,門口邊有一張外國風的設計,沒有牆壁,可以和外邊接通,可惜被雪茄友佔據,還是破壞氣氛的。有吧枱的餐廳我很喜歡,可惜我被安排了一張切牛扒時會搖晃的枱😇😇點了數個promote的小食。之後點了牛扒,是挽回不少分數的,肉質鮮嫩,味道亦不錯,唯一是牛扒的筋膜還是多。最後有兩杯cocktails. 是sake based 配上Sakura 同埋 vodka based加上麵豉。 創意一百分,但麵豉味我嘗不到 只有咸味 尾段vodka 佔據了整個favor。 可以一試,但只有一試了。

點了數個promote的小食。

炸蠔
2021-11-22
2021-11-23 349 浏览
每次經過Tapa room 都畀佢嘅霓虹燈吸引, 依家西班牙餐廳唔只有情調,食物亦超高水準。 飲住酒嘆美食🍽️🥂,真係爽歪歪😉😁🍹Pink G & T $75🌹Rose Royce $75呢兩杯都係有酒精的飲品,前者加入西柚同血橙,後者則有玫瑰及車厘子。❤️😋呢度既drink menu超豐富,仲有好多cocktail 未試過呢,下次可以再來飲酒。😍見到餐牌有季節限定嘅menu ,好吸引。🦪海膽汁及墨魚汁燒蠔$76 燒得非常香脆,蠔味濃郁,醬汁特別。🍊柑橘果汁浸珍寶帶子$138 帶子新鮮,浸住嘅果汁酸酸甜甜,係開胃菜式。🐟鮟鱇魚肝 $98口感滑嫩細滑、入口即化,配酒一流。🐷十勝黑豚肉燒88 黑豚肉肥肥哋,有啲似港式叉燒。🐃黑安格斯 肉眼牛扒228 五成熟啱啱好,肉質上乘嫩滑,非常juicy。🍨甜品拼盤$108有水果茶凍糕,肉桂多士同炸西班牙油條。 兩個人share份量啱啱好,西班牙油條炸得香脆,肉桂多士好香,出面脆口,裏面軟熟。😋😋

🍹Pink G & T $75

🌹Rose Royce $75

😍見到餐牌有季節限定嘅menu ,好吸引。

🦪海膽汁及墨魚汁燒蠔$76

燒得非常香脆,蠔味濃郁,醬汁特別。

🍊柑橘果汁浸珍寶帶子$138

帶子新鮮,浸住嘅果汁酸酸甜甜,係開胃菜式。

🐟鮟鱇魚肝 $98

口感滑嫩細滑、入口即化,配酒一流。

🐷十勝黑豚肉燒88

黑豚肉肥肥哋,有啲似港式叉燒。

🐃黑安格斯 肉眼牛扒228

五成熟啱啱好,肉質上乘嫩滑,非常juicy。

🍨甜品拼盤$108

2021-11-22
2021-11-18 114 浏览
我係好鍾意食tapas架,貪佢細細碟,可以一次過試好多款野食😋今次去到Tapa Room, 見到佢有個Seasonal Menu, 樣樣野都好吸引,於是就嗌左幾款,加個main course & dessert.✨OCTOPUS LEG W/ MOJO VERDE SAUCE $238烤原隻八爪魚腿配西班牙西班牙青醬>>八爪魚燒得岩岩好,肉質彈牙唔韌,個青醬用左Coriander,Garlic,Cumin etc,味道濃郁✨GRILLED OYSTER DUO:SEA URCHIN&SQUID INK SAUCE $38/PC海膽汁及墨魚汁燒蠔>> 我個人鍾意食墨魚汁燒蠔多啲,個墨汁味道出啲,蠔好肥美,漲卜卜✨JUMBO HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE $138柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子>>大大粒帶子有火炙過,聞落更香,柑橘果汁酸酸地甜甜地食落幾開胃✨BUTA-MORUNOS IBERICO PICADA SAUCE $88十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬>> 肉嫩多汁,肉味濃,連平時少食豬既我都覺得好食✨SEA

烤原隻八爪魚腿配西班牙西班牙青醬

柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子

十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬
>> 肉嫩多汁,肉味濃,連平時少食豬既我都覺得好食

✨SEARED MONKFISH LIVER,ALFONSO SHERRY VINAIGRETTE $98
煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁
>>魚肝滑嫩細滑,配埋個醋漬汁酸酸地幾好味

✨ASSORTED DESSERT PLATTER $108
Virgin Sangria Jelly, Churros, Torrijas
甜品拼盤: 水果茶凍糕,炸西班牙油條,肉桂多士

🍹WHITE SANGRIA $42/HH
Green Apple, Lychee, Passion Fruit
🍹SMOKEY & SPICES $75/HH
Star Anise, Cloves, Lemon & Smoked Paprika
2021-11-13 99 浏览
無得去旅行,唯有食外國野感受異國飲食文化,呢間係銅鑼灣的西班牙菜兼酒吧,放工Chill 下好選擇!頭盤帶子小食,肉質彈牙,個汁甜甜地食落去好開胃,加埋用小小花葉做裝飾,令到成件事又睇得又食得。餐前小食鵝肝,打爛整成腸再切片,食落感覺無原片鵝肝食咁油同咁肥,同埋食起上黎好方便。炸蠔,兩個唔同味道!個蠔好大粒,岩岩炸起即食超正!西班牙黑毛豬肉質非常軟腍,食落去無乜根,伴菜的薯仔同樣醃得好正!食西班牙野點可以唔食Churros! 炸西班牙油炸鬼加朱古力醬再加上玉桂粉,食到停唔到!

炸蠔,兩個唔同味道!個蠔好大粒,岩岩炸起即食超正!

• 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
🤩🤩🤩經過銅鑼灣,見到咁光艷奪目既霓虹燈光酒吧餐廳,就吸引左我入去食晚飯🍽,順便飲下酒聊聊天,呢間 @taparoomhk 係一間西班牙菜酒吧餐廳🥃,餐牌食物款式多,Drink Menu都有好種類選擇,而出面門口既霓虹燈位亦好適合打卡影相📸️🥰·—冷盤—🍊血燈燒牛柳沙律🥗沙律配血橙真係好特別,酸酸甜甜係開胃既沙律,裏面材料同份量都好豐富,配埋牛柳,香味撲鼻🥰·—熱盤—🐦香煎鵝肝·脆包·紅酒梨片🍐一見到鵝肝已經心心眼,大大舊鵝肝配埋脆包,口感啱啱好,鵝肝面頭再配埋甜甜既紅酒梨片,味道好夾呀😋·西班牙薯仔蛋餅餐廳主打既必點熱盤小食,切開之後係香焗薯粒,配埋包薯既蛋塊,好香好夾,配埋面頭既忌廉醬汁,好似薯容既口感👍🏻·🦐巴塞羅納式烤紅蝦🦐大大隻蝦😍對於鐘意食蝦既我黎講真係好滿足🥰烤煮既醬汁好入味,係一道惹味既熱盤小食❤️·—主食—🐙烤煎原隻八爪魚腿配西班牙漬醬🐙大大條八爪魚腿真係第一次食,煙煙韌韌好易咬,再配埋醬汁真係好夾,好特別既一款主食。😍·—Drinks—🍹Fruity & Girly🍸呢杯Cocktail好易入口,粉紅色好靚,有莓類同荔枝,少許酸酸甜甜,非常好飲呀😋•🍎Sangria-R
🤩🤩🤩
🐙烤煎原隻八爪魚腿配西班牙漬醬🐙
—Drinks—
🍹Fruity & Girly🍸

🍎Sangria-Red🍊
好易入口既一款西班牙果酒,甜度適中,裏面仲有啲果肉,香香甜甜,超好飲呢❤️
2021-10-13 301 浏览
今年1月嘅時候去咗呢間人氣西班牙菜嘅餐廳,當時喺銅鑼灣舊址,門口係用粉紅色紫色嘅霓虹燈裝飾,喺街度都幾突出。當日係平日嘅下午去,除咗我地就只有另外一檯客(所以未入去嘅時候懷疑係咪唔開門🧐)餐廳內環境以紫色燈光做主色調,亦有neon light嘅banner掛喺牆上,好似入咗一間bar咁,成個vibe都好chill🍸 📌棒棒鵝肝 ($78) 外型特別,鵝肝被整成一粒粒,質感幾細滑,用開心果碎粒粒將佢哋包住,開頭食落覺得唔錯,越食越似鹹蛋,再食落去就覺得好鹹,要同酒/ 麵包一齊食先啱啱好。 📌西班牙薯仔蛋餅 ($78) 份量比我想像中細好多,材料主要係薯蓉同雞蛋,中間呈有少量流心,不過食落唔係好覺,流心口感唔係特別澎湃。蛋味亦不足,我個人鍾意薯仔粒切大啲,增加口感🥔 📌西班牙海鮮鍋飯($188) 外國嘅paella份量好大,睇menu幅圖睇落都好大, 但係實物係比較細,海鮮有鮮蝦、青口及蜆肉等,飯粒都冇特別香濃嘅海鮮湯味道。📌炸西班牙油條配朱古力醬 ($58) 雖然賣相唔錯,但係唔夠香脆,食落甚至幾似餅乾+肉桂糖🥨