又有一次來食銅鑼灣既Tapa Room食西班牙菜順便打卡影相薄切慢煮八爪魚呢個動盤我自己覺得係好受歡迎因為我其實係食過兩次,八爪魚夠嫩滑爽口上面有個明太子嘅醬撈埋一齊,味道唔錯!西班牙24個月黑毛豬火腿黑毛豬嘅脂肪分布剛剛好,鹹味都好出,一路食一飲生果酒!烤煎肉眼扒我哋叫咗七成熟縮到剛剛好唔會有血水流出佢,牛嘅味道輕鮮味,鎖住咗肉汁同個醬汁可以融為一體!另外配上忌廉汁,味道相當不錯!巴塞隆拿式烤紅蝦蝦肉鮮甜彈牙滑溜最鍾意佢嗰個酸辣汁特別嘢味義賣相都相當吸引,份量都有5隻,剛好兩個人食
又有一次來食銅鑼灣既Tapa Room
食西班牙菜順便打卡影相

薄切慢煮八爪魚

西班牙24個月黑毛豬火腿
黑毛豬嘅脂肪分布剛剛好,鹹味都好出,一路食一飲生果酒!

烤煎肉眼扒

巴塞隆拿式烤紅蝦
蝦肉鮮甜彈牙滑溜
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • 薄切慢煮八爪魚
一直聽朋友講呢間西班牙菜高質抵食,今日一於黎試試佢!朋友一早book定位!好多時間都full左,門口相當易認!有一種去異世界的感覺慢煮八爪魚細細份但係都夠食,八爪魚彈牙唔硬身,配上個汁作為開胃菜幾清新莫希特羊肉串羊肉夠騷!好濃味仲有淡淡薄荷味岩岩好中和返仲要好夾!多肉汁不過有d偏硬身西班牙蛋餅好彩佢係細細份,佢中間係流心薯半熟的狀態,超好食,加上蒜泥醬!帶出成個蛋餅的味!黑毛豬鞍食到呢到已經有d飽,豬鞍有一半過熟,邊位肉質超好食!無酒精飲品因為好多晚無訓過咁濟,唔敢飲酒小甜
一直聽朋友講呢間西班牙菜高質抵食,
今日一於黎試試佢!朋友一早book定位!
好多時間都full左,門口相當易認!
有一種去異世界的感覺

慢煮八爪魚

細細份但係都夠食,八爪魚彈牙唔硬身,
配上個汁作為開胃菜幾清新

莫希特羊肉串

羊肉夠騷!好濃味仲有淡淡薄荷味岩岩好中和返仲要好夾!多肉汁
不過有d偏硬身

西班牙蛋餅

好彩佢係細細份,佢中間係流心薯
半熟的狀態,超好食,加上蒜泥醬!
帶出成個蛋餅的味!

黑毛豬鞍

食到呢到已經有d飽,豬鞍有一半過熟,
邊位肉質超好食!

無酒精飲品

因為好多晚無訓過咁濟,唔敢飲酒
小甜

又去咗呢間食物同環境都超靚嘅西班牙菜酒吧 Tapa Room,真係chill 正呀😋👍🏻📌Cold Tapes❤️蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒🧀$98,軟身的甜椒包裹着軟芝士和蟹肉🦀,香郁好吃😋❤️薄切炙燒吞拿魚腩🐟$88很稱職的頭盤沙律🥗,燒吞拿魚夠香📌Hot Tapes❤️巴塞隆拿式烤紅蝦🦐$88以香蒜油浸方式烤熟的紅蝦,蒜香濃郁,蝦肉爽彈😋❤️炸黑毛豬火腿球 伴 蘋果蜜糖蛋黃醬🐷$78這個超級正,整體口感像忌廉薯餅,外層相當酥脆可口,內裏忌廉般細滑的火腿蓉🤩📌Main ❤️烤煎us prime 肉眼牛扒 配 粉紅胡椒忌廉汁 伴薄煎薯餅$🥩218牛肉夠香夠嫩,他們會特調的粉紅胡椒忌廉汁香氣撲鼻,薄煎薯餅亦出色,外脆內軟🥔🇪🇸📌Dessert ☁️❤️西班牙肉桂多士配新鮮雜莓🧈🥞🍓$58相當出色的多士,外表脆口,內裏整體口感雲朵般軟綿☁️,蛋香十足😋👍🏻📌Drinks凍檸茶🍹$48❤️Cucumber &mint refresher🍸 $58❤️相當喜歡這杯,青瓜和薄荷相當清新🌱🌿🧊

📌Cold Tapes

❤️薄切炙燒吞拿魚腩🐟$88
很稱職的頭盤沙律🥗,燒吞拿魚夠香

📌Hot Tapes
❤️巴塞隆拿式烤紅蝦🦐$88
以香蒜油浸方式烤熟的紅蝦,蒜香濃郁,蝦肉爽彈😋

❤️炸黑毛豬火腿球 伴 蘋果蜜糖蛋黃醬🐷$78

📌Main

📌Dessert ☁️
❤️西班牙肉桂多士配新鮮雜莓🧈🥞🍓$58

📌Drinks
凍檸茶🍹$48
❤️相當喜歡這杯,青瓜和薄荷相當清新🌱🌿🧊
其實我好鍾意食tapas, 款式多, 有凍食也有熱食, 最重要係細細碟, 可以一次試多幾樣, 啱曬我呢D細食但又怕悶既人。但因為tapas其實係一種用黎送酒🍸既小食, 所以唔愛飲酒既我就極少去幫襯。(去酒吧飲可樂會覺得怪怪地, 覺得唔好意思。)但竟然無意中比我發現左呢間全是好評的西班牙菜, 就算佢唔係賣我愛吃的tapas, 都想去試下係唔係真係咁好味。Tapa Room的椅子全部都是高腳椅, 不過好彩將枱有個腳踏位比客人踩腳, 所以都坐得舒服既。我地叫左薄切慢煮八爪魚🐙, 香煎鵝肝, 脆包, 紅酒🍷梨片, 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒, 炸西班牙🇪🇸油條配朱古力🍫醬同pink pineapple cooler。薄切慢煮八爪魚 - 慢煮果然唔同D, 八爪魚入口嫩滑, 配上蕃茄蓉橄欖油醬汁, 清新開胃, 好味。香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片- 雖然鵝肝切得比較薄身, 但鵝肝質素好好無膻味, 煎得外脆內軟, 紅酒梨片酸酸甜甜中和鵝肝的油膩感, $48一塊, 超值。烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 - 餐廳沒有將豬鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 - 餐廳沒有將豬鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐的beef tartare 同韓國的雪梨拌生牛肉也是我喜歡的食物。但可惜餐廳並沒有將呢塊豬鞍架處理好, 未離開餐廳已經開始覺得個肚唔舒服, 我係一個好少因為食野而肚痛既人, 食幾多生冷食物, 油膩食物都唔會, 只會在患上重感冒既時候先有機會肚痛。所以我都可以好肯定係因為餐廳在解凍塊豬鞍架既過程處理不當而受到感染。

炸西班牙油條配朱古力醬 - 有驚喜, 因為餐廳落左我最愛的肉桂粉, Churros 入口香甜酥脆, 好味。

pink pineapple cooler不錯, 甜度適中, 味道唔假。
Tapa Room 的食物味道不錯, 但我應該🙅🏻‍♀️唔會再去, 一黎比塊黑毛豬鞍架嚇親, 二黎餐廳廁所既擺位問題, 太近餐枱, 我地就是正正坐左係廁所隔離開枱, 但其實餐廳面積不大, 所以其他枱都唔遠得幾多。
2021-07-19 70 浏览
☆ 𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖有趣的霓虹光管裝修配西班牙美食,妙 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✦ 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架✦ 西班牙薯仔蛋餅✦ 西班牙海鮮鍋飯✦ 炸西班牙油條✦ Sangria (一白一紅)豬鞍軟淋帶肉汁,蛋餅超級好吃,蛋香味濃,鍋飯有點失望,海鮮不新鮮 飯底比較油,油條比較硬身,Sangria 紅比白好喝。٩(๑❛ᴗ❛๑)۶你對那一款有興趣?( ´∀`)
☆ 𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

✦ 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架
✦ 西班牙薯仔蛋餅
✦ 西班牙海鮮鍋飯
✦ 炸西班牙油條
✦ Sangria (一白一紅)

你對那一款有興趣?( ´∀`)
  • 西班牙薯仔蛋餅
搬舖後既Tapa Room依舊用上霓虹門,真係好搶眼!無論日抖夜晚都有情迷意亂既感覺。呢度既signature cocktail 都用Tanqueray Gin 做base加tonic water,再加上其他配搭~ 🍹The classic 以最清香既青檸、檸檬簡單突出Tanqueray gin 既本體味道🍹Before sunrise以紅加侖、雜莓製成,莓味好香,好girly🍴Stuffed roasted red pepper with crab紅椒入面釀左蟹肉,一刀切落蟹肉已經有滿瀉既感覺,脹卜卜一絲絲既蟹肉帶點忌廉既香味🍴Cold cut platter 西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨既組合,配酒啱哂! 伊比利亞火腿咸味濃度適中,曼徹格芝士帶著堅果奶油香質地滑而挺身。紅酒燴梨呢個配搭喺頭盤出現,可以清清味蕾又可以開胃,口感香軟入味!🍴Grilled US prime Ribeye steak 肉眼剛好medium,肉質細緻味道濃厚忌廉汁上既粉紅胡椒帶著香料味道,帶有杜松芳香,跟黑胡椒既辛口截然不同。薯條夠香口,放耐左都外脆內軟🍴Tortilla de patatas西班牙薯仔

🍹The classic
🍹Before sunrise
以紅加侖、雜莓製成,莓味好香,好girly

🍴Cold cut platter
西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨既組合,配酒啱哂!

肉眼剛好medium,肉質細緻味道濃厚
薯條夠香口,放耐左都外脆內軟

🍴Tortilla de patatas
西班牙薯仔蛋餅薄薄既蛋皮內層係幼滑既薯蓉,輕輕一切中心位更有流心狀,配上紅椒粉醬汁味道細緻香口。

🍴Mussels with chorizo & sweet tomato
近年愛上了青口,店家推介我們可試一下西班牙煮法,用上西班牙香腸、大量蒜片、香草、蕃茄煮成既醬汁,不單止唔會掩蓋青口肉本身既鮮甜,醬汁更為其增添一份鮮香,肉質細緻不粗糙。

🍮Torrijas with strawberries
之前食過西班牙油條,今次試下西班牙西多士。
厚厚既多士切開既感覺有如炸豆腐,入面以蛋香浸透,好鬆軟充滿蛋香。

2021-07-17 81 浏览
呢間真係幾正喎,絕對可以翻兜!一、最推介,紅蝦,入味、新鮮、大啖肉、蝦頭有膏。一人幾隻都食得落。二、蛋餅,乃典型西班牙民間菜式。呢個表現算係咁。不過,如果你係西班牙食過家庭式果d,呢個係完全遙遠地比唔上。三、好好味的蜆。新鮮、夠香、蜆肉甜。四、鵝肝,個餅夠熱夠脆。五、鵝肝丸,對唔住,好鹹。六、青口新鮮,個汁清爽,有水準。七、西班牙海鮮炒飯,飯唔多,但幾鮮甜,軟硬適中。八、無酒精飲品。酸咗啲,無乜特別。All in all, 海鮮既dishes 幾出眾
呢間真係幾正喎,絕對可以翻兜!

三、好好味的蜆。新鮮、夠香、蜆肉甜。

四、鵝肝,個餅夠熱夠脆。

五、鵝肝丸,對唔住,好鹹。

六、青口新鮮,個汁清爽,有水準。

七、西班牙海鮮炒飯,飯唔多,但幾鮮甜,軟硬適中。

八、無酒精飲品。酸咗啲,無乜特別。

All in all, 海鮮既dishes 幾出眾
2021-07-12 45 浏览
因為疫情關係,本身同朋友既歐遊都要取消。咁無辦法啦,唯有係香港搵下啲西班牙餐廳當去左啦!同事就推介左我去Tapa room,咁岩同朋友過開海就黎試下先,地方唔難搵,係銅鑼灣地鐵站行5分鐘左右就到。哇一去到門口,我地都要猶豫咗一陣有冇去錯地方,因為成個feel 好外國呀! 坐底量緣完體溫寫完紙仔就即刻嗌嘢食啦!天氣咁熱叫左凍盤先涼一涼先,我地就叫左棒棒鵝肝同一個灸燒吞拿魚。棒棒鵝肝係啲鵝肝醬Mix埋一齊再搓成一個棒棒糖咁嘅樣,食落鹹鹹地口感幾得意,不過都係少食多滋味,太多就會有啲滯,食唔落其他嘢㗎啦,所以同朋友分享就最好啦!吞拿魚食落係有少少辣辣地,半生熟令到個吞拿魚口感更佳,連埋啲沙律菜食超有夏天嘅感覺! 一流! !小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。呢個西班牙蛋餅係一啲連埋薯仔加蛋焗成嘅一個批,食落感覺好實在!黑毛豬火腿球原本我哋以為係一粒粒嘅肉球,點知嚟到係一條條類似芝士條既炸物,咬咗一啖入邊有啲火腿粒粒同埋一啲類似忌廉汁,脆口野送酒飲就岩哂!為咗配合呢個西班牙嘅vibe 我就叫左red sangria 朋友就叫左m-G&t。 red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋

小食我地仲叫左個西班牙蛋餅。

黑毛豬火腿球

red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔飲易入口,唔錯!朋友個杯我試左啖,係青瓜加薄荷飲落好Refreshing! !

食完唔夠喉我哋最後都嗌多咗一個西班牙豬胺。

落單嘅時候侍應都有提我地豬胺係大概八成熟,問我地ok嗎?我覺得餐廳好貼心因為有啲人真係唔食太生嘅豬肉,但我哋係好食就得嘅心態就叫咗。嚟到八成熟係燒到啱啱好 仲好大舊好juicy!下邊仲有啲薯仔,所以唔使驚食完會仲好肚餓!

最後黎到西班牙餐廳點可以唔食西班牙油炸鬼churro🥰
我每次去迪士尼都會買一條黎食,上枱嘅時候熱辣辣,隔離仲有朱古力醬俾你點鍾意嘅可以點埋一齊食,唔點嘅都已經好夠玉桂味啦!

咁就過咗一個完美嘅brunch 食飽就去行街消化下啦!
2021-07-10 43 浏览
前排放假去左cwb既Tapa Room食lunch,好耐無去,味道吾知個keep吾keep到水準呢?鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬 $68: 凍蝦size不算細隻,而肉質實肉又彈牙,再點埋蒜蓉蛋黃醬,味道又幾夾。薄切慢煮八爪魚 $78: 八爪魚口感不難咀嚼,作為前菜小食也不錯。檸汁白酒煮蜆 $98: 如果口味同我一樣吾太喜歡重口味又想有少少清口味,不仿order煮蜆。蜆份量吾少,當中帶點兒白酒香味,令蜆吾會太淡味,又保持到鮮味啊!西班牙薯仔蛋餅 $78: 由於出面好少食到,特意order依款蛋餅。切開蛋餅,入面有半熟既蛋醬流出,造成半生半熟既效果。再加入左薯仔,令到口感又滑又林。而熟蛋方面,帶點蛋香味。西班牙海鮮鍋飯 $188: 鍋飯份量不太大,但海鮮卻佈滿整個飯上,包括有青口、大蝦、魷魚圈、蜆⋯賣相好豐富。青口夠大隻,大蝦實肉彈牙,魷魚圈易於咀嚼,蜆不帶沙粒。飯粒分明,吾會太乾。炸西班牙油條配朱古力醬 $58: 即叫即炸既甜品上枱時仲熱辣辣,配合結身既朱古力醬食,令油條有多重口感之餘,又有兩種甜度!油條吾算太油膩,畢竟系甜品也不錯啊!Pink pineapple cooler $58: 酸酸甜

Pink pineapple cooler $58: 酸酸甜甜幾開胃。

Apple juice $48: 甜甜地幾好飲。
2021-07-09 40 浏览
🧳自從疫情之後就冇得去旅行當然要喺香港食返餐好啦今日就決定咗食西班牙🇪🇸菜享受一下,西班牙人嘅生活💃🏻🔺血橙燒牛柳沙律燒過嘅血橙,再加上沙律嘅黑醋,令人開胃😋細細片的牛柳,份量好多新鮮既沙律菜🥗🔺西班牙24個月黑毛豬火腿嫩滑嘅黑毛豬火腿,鹹鹹嘅味道24個月嘅豬仔脂肪平均剛剛好一片火腿一啖酒🥂果然係享受👐🏻🔺鵝肝三文治輕輕烤過嘅麵包🥯再夾上剛好溶溶的鵝肝,係伴酒嘅最佳小食🔺黑毛豬肉丸配燒甜烤醬手打豬肉丸🍡用上新鮮黑毛豬作材料整粒肉丸都啖啖肉再配上甜烤醬,令層次更昇華🔺5成肉眼牛扒🥩伴粉紅胡椒忌廉汁五成熟嘅肉眼扒 ,熟度剛剛好又不會有血水流出,更加鎖住肉汁保持牛肉嘅鮮味。紅胡椒忌廉汁令人更開胃。將牛肉同個醬汁可以融為一體🥩另外再配上薯餅🥔作伴菜🔺肉桂多士肉桂味極重,一切開肉桂嘅cream 已經流出,再加上表面嘅砂糖,感覺好似食緊蘋果批👐🏻但係又比蘋果批特別✨🔺Classic &contemporary🍹清新嘅檸檬味,可以去除油膩感更加有美白嘅作用👐🏻🔺virgin甜度剛好嘅水果飲品🍹
🧳自從疫情之後就冇得去旅行
當然要喺香港食返餐好啦
今日就決定咗食西班牙🇪🇸菜
享受一下,西班牙人嘅生活💃🏻

🔺血橙燒牛柳沙律
燒過嘅血橙,再加上沙律嘅黑醋,令人開胃😋
細細片的牛柳,份量好多
新鮮既沙律菜🥗

🔺西班牙24個月黑毛豬火腿
嫩滑嘅黑毛豬火腿,鹹鹹嘅味道
24個月嘅豬仔脂肪平均剛剛好
一片火腿一啖酒🥂
果然係享受👐🏻

🔺鵝肝三文治
輕輕烤過嘅麵包🥯
再夾上剛好溶溶的鵝肝,係伴酒嘅最佳小食

🔺黑毛豬肉丸配燒甜烤醬
手打豬肉丸🍡用上新鮮黑毛豬作材料
整粒肉丸都啖啖肉
再配上甜烤醬,令層次更昇華

🔺5成肉眼牛扒🥩伴粉紅胡椒忌廉汁
五成熟嘅肉眼扒 ,熟度剛剛好
又不會有血水流出,更加鎖住肉汁
保持牛肉嘅鮮味。紅胡椒忌廉汁令人更開胃。
將牛肉同個醬汁可以融為一體🥩
另外再配上薯餅🥔作伴菜

🔺肉桂多士
肉桂味極重,一切開肉桂嘅cream 已經流出,
再加上表面嘅砂糖,感覺好似食緊蘋果批👐🏻
但係又比蘋果批特別✨

🔺Classic &contemporary🍹
清新嘅檸檬味,可以去除油膩感
更加有美白嘅作用👐🏻

🔺virgin
甜度剛好嘅水果飲品🍹

★ 西班牙黑毛豬火腿及脆羅勒葉肉豆蔻忌廉闊條麵 ($118)★ 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架配蒜香意粉 ($148)★ 棒棒鵝肝 (+$28)★ 薄切慢煮八爪魚 (+$48).♡ 西班牙黑毛豬火腿及脆羅勒葉肉豆蔻忌廉闊條麵 𓂐Lunch Set包餐湯(蕃茄牛肉湯),因為有蕃茄蓉所以口感綿密,配上淡淡的牛肉味,整體層次不錯👍🏻 闊條麵味道比較淡,所以加上黑毛豬火腿的鹹香就一濃一淡✌🏻.♡ 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架配蒜香意粉𓂐WOWWWW🎊超~級~好~味~ 黑毛豬一切下去就感覺到肉質軟黏,脂肪分布均勻,調味不會過鹹,有一點點吃牛排的感覺🐂 意粉還好,是Al Dente,但如果減少一點油分會更好💖.♡ 棒棒鵝肝|薄切慢煮八爪魚𓂐 棒棒鵝肝極好味!!超級濃郁鵝肝香味,配上開心果碎中和了鵝肝的膩😋 八爪魚新鮮,吃下去爽口,配上蔬菜醬,是一道開胃菜😚整體評價:🌕🌕🌕🌕🌑.📍Tapa Room
★ 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架配蒜香意粉 ($148)
★ 棒棒鵝肝 (+$28)
★ 薄切慢煮八爪魚 (+$48)
♡ 西班牙黑毛豬火腿及脆羅勒葉肉豆蔻忌廉闊條麵
♡ 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架配蒜香意粉
♡ 棒棒鵝肝|薄切慢煮八爪魚

整體評價:🌕🌕🌕🌕🌑
📍Tapa Room
2021-06-20 97 浏览
一直很想找一間價錢ok的西班牙餐廳去懷念一下西班牙的美妙時光,這間餐廳在銅鑼灣鵝頸橋下,霓虹光管令餐廳氣氛非常適合朋友聚會,加上店員非常親切的服務,會令你不想走呢。薄切慢煮八爪魚 $78店員推薦我們選擇這款,慢煮八爪魚令口感不會太硬,有彈性之餘依然容易咬,天然海水味被醇醇的橄欖油帶出來,中間點一點蕃茄味濃郁微甜的醬料,是很出色的開胃小食!鵝肝比堅尼三文治 $78一開始被菜式名字吸引了,其實三文治叫比堅尼的原因是一開始在西班牙一間叫Bikini的餐廳販賣,所以才有這個名字~特色是烘烤過的方包夾住拉絲芝士和火腿,這款還加了鵝肝,令三文治鹹香味更濃郁,咬下去酥脆口感令你耳目一新,雖然是油脂豐富但完全不會覺得heavy!慢煮西班牙豬鞍架配些厘醋汁拌炸薯粒 $158因為我們都不想吃太飽,所以選擇了豬鞍架,平時我自己不太喜歡吃豬,因為口感太韌,這款用慢煮就帶出其價值!肉肥瘦適中,容易切開,並燒到有一陣陣烘烤味道,加上肉質豐富,清爽的厘醋燒汁豐富了豬肉的味道,加上很香又夠綿密的炸薯粒,是不吃paella的另一選擇。本來想點啤酒,但看見這麼多特色Cocktail又覺得可以一試,最後交給調酒師幫我們選擇

薄切慢煮八爪魚 $78

鵝肝比堅尼三文治 $78

慢煮西班牙豬鞍架配些厘醋汁拌炸薯粒 $158
慢煮西班牙豬鞍架配些厘醋汁拌炸薯粒

本來想點啤酒,但看見這麼多特色Cocktail又覺得可以一試,最後交給調酒師幫我們選擇分別以雜莓及菠蘿為主的cocktail,雜莓調酒味道比較均勻還帶點清新感覺,至於菠蘿調酒顏色非常吸引,不過自己不太喜歡太甜的cocktail,下次可以考慮叫調酒師幫我加強酒味~
慢煮西班牙豬鞍架配些厘醋汁拌炸薯粒
2021-06-17 91 浏览
Tapa Room 網址: 地址: 銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖電話: 28818877====================原來重開了呀!以前會同朋友來happy hour 食下野,大半年前見關門,意想不到在另一位置重開,一於來回味一下其實想食燒雞又想食油封鴨,咁西班牙式較少見就要了鴨脾啦$198 ,甜血橙醬果香可以令到食落無咁滯,同埋以甜味特出放大鴨香,鴨腿肉腍身好嫩滑。我本人偏愛小食tapas $68煙紅辣椒單骨雞翼,超脆$58 catalan style 烤雜菜salad ,三色椒烤熟至軟身,再淋橄欖油,salad dressing 落有酸汁簡單美味。$98 蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒,cream cheese 落了辣粉調味,混入了蟹肉碎,所以食到cream.cheese 幼滑感覺外仲有蟹肉香同辣粉的刺激,餡塞入紅椒釀得滿滿$78 鵝肝比堅尼三文治,把麵包烘得好香脆薄身,抹了層鵝肝醬,超yummy$58 必食dessert ,要雜莓玉桂多士,內軟外脆,有莓酸酸甜甜
Tapa Room

網址:

地址: 銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
電話: 28818877
====================

我本人偏愛小食tapas $68煙紅辣椒單骨雞翼,超脆

1K
2021-06-10 100 浏览
在港的西班牙菜中,我最喜歡的餐廳就是位於銅鑼灣積福大廈地下的「Tapa Room」, 可以說是百吃不厭的, 無論同朋友慶祝生日,或是 一般喜慶節目, 我都會第一時間想到這間餐廳。先來冷盤是「 蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒」, 賣相像一條舌頭,令人捧腹大笑。 蟹肉及辣忌廉芝士所組合的味道是鮮甜微辣,過烤過的甜紅椒, 依然爽脆, 整體上很清新。另一冷盤, 是每次都必吃的「 薄切炙燒吞拿魚腩」, 吞拿魚腩微微烤香, 配上芝麻及乾辣椒, 惹味非常, 令人有想念的感覺。熱盤方面有不少得「 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片」, 賣相很漂亮, 鵝肝很甘香, 紅酒梨片甜爽甜,再配上脆包,口感豐富。「 巴塞隆拿式烤紅蝦」, 蝦肉清甜, 加上秘製醬油 及香料後,十分惹味。主菜「 烤煎US Prime 肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴煎薄薯條」, 肉眼牛扒肉質嫩腍, 肉汁豐滿,煎得熟度恰到好處, 水準很優質。生日梗係要飲杯慶祝,點了「Pink G&T」入口令人有清涼快感,而「 Green Garden」也是很清爽。甜品「Torrijas with Fresh Strawberry」, 其實是西班牙式多士,一點都不油膩,香酥

甜品「Torrijas with Fresh Strawberry」, 其實是西班牙式多士,一點都不油膩,香酥軟綿綿,是一款有驚喜的甜品,加埋職員用心寫上生日字句,超感動。
今次嚟食嘅呢間餐廳,朋友仔之前食過話帶小編嚟食😍🤪點知一食,哇!又係超好食,環境又靚😍無論係性價比、回頭率、定好味指數,全部一律滿分😃仲要係黃店💛真係要介紹俾大家🤩🥔西班牙薯仔蛋餅 ($78)呢個真係必試!唔食唔得😆佢係呢間餐最受歡迎嘅菜式,面頭層蛋煎得好香,而且切開會有蛋漿流出💦好有驚喜🤣都幾多薯仔幾有飽肚感🥰同埋即叫即煎,食落熱辣辣😃大家一定要連埋上面白色嗰個汁一齊食,因為真係好夾😙小編同朋友仔叫完一個之後忍唔住encore多一個🤣🦢香煎鵝肝配脆包,紅酒梨片 ($48@pc)鵝肝煎得好香,口感好軟好滑😃配埋個脆包感覺唔會太油膩😇個梨片好香,有淡淡嘅肉桂味🥰整體配搭都好好🐏Mojito 羊肉串燒 ($78)羊肉肉質超鮮嫩,勁易咬得開😃而且冇騷味😃但mojito味唔太突出,食落酸酸甜甜😇但絕對係好食嘅🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)是日主菜😁豬鞍煎得好香☺️切開嘅時候仲見到鮮嫩而係人都鐘意嘅粉紅色😍就知食落一定好淋啦🤪而且完全唔“鞋”😃加埋伴碟嘅炸薯粒食埋就夠哂飽啦😇🍓西班牙肉桂多士配fresh berries ($58)佢一嚟到嘅時候我就諗🤔咦?唔通佢只係一舊

🥔西班牙薯仔蛋餅 ($78)

🦢香煎鵝肝配脆包,紅酒梨片 ($48@pc)

🐏Mojito 羊肉串燒 ($78)

🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)

🍓西班牙肉桂多士配fresh berries ($58)
佢一嚟到嘅時候我就諗🤔咦?唔通佢只係一舊普通嘅炸麵包?咁朋友仔就首先切開佢啦,咁佢個樣係 “😐”咁樣 (係真係呢個樣😂)唔通真係有伏? 原來食落唔係普通炸麵包!口感超鬆軟😍好似食緊棉花糖咁😃加埋上面撒上去嘅糖粉同肉桂粉,真係好正😍伴碟嘅士多啤梨好甜,但記住上嘅時候一定要第一時間食,唔好食哂個多士先食😋如果唔係就會好酸🤣

P.s. 佢後來解釋話諗唔到點形容呢個口感先整呢個表情喎😌

🦛總結:真係搵唔到位去挑剔佢,環境又好,服務態度又好,嘢食又正😃咁正嘅餐廳真係唔知去邊度搵😍朋友仔仲話一個月要去食一次,試哂menu嘅嘢食喎😂

*餐廳設加一服務費

🌟10/10