2018-07-09 2144 浏览
數年前不經已光顧過Tasty Fabio經已愛上,成為約人食飯的選擇之一,今次再光顧,食物仍然有水準,服務亦係咁殷勤,抵讚首先奉上蟹肉忌廉湯,落足料,食到啖啖蟹肉,而配上的Salsa醬多士就比以往的失色左,酸味不足,似普通蕃茄蓉之後前菜我地㨂左煙三文魚沙律及炸生蠔,炸生蠔有意外驚喜,粉漿恰到好處,又唔算油膩,似係廣島食到的炸蠔主菜分別選左燒海鮮同新西蘭西冷牛扒首先奉上燒海鮮,雖然要成3xx,但係分量超多,分別有一大塊三文魚柳,兩件鱸魚,三件蝦及帶子,火候掌握得好好,沒有過熟/過生,不過食完呢份燒海鮮,我地經已飽之後上場的西冷牛扒,實在對廚師很抱歉,我地呈現飽的狀態,所以只能由得份牛肉擱置係一邊由於放涼左加上件牛比較多筋,所以感覺有d失色,但相信如果一放上枱就食,肉質會再鮮嫩d最後上場仲有甜品同餐飲,甜品分別有朱古力mousses 同奶凍,都話女人有另一個胃裝甜品架啦,明明好飽但都食得晒呢兩款美味的甜品埋單大概640,食物好,待應好貼心咁不斷幫我地加水,每道菜又幫我地換碟,呢個價錢真係物超所值。

主菜分別選左燒海鮮同新西蘭西冷牛扒

燒海鮮
2018-07-09
燒海鮮
2018-06-15 1562 浏览
己不記得是第幾次去tasty fabio,基本上我每樣食物都試過,去的目的,都係想將呢間誠意小店,介紹給朋友。昨晚一行八人,點了兩份4人餐,餐湯,頭盤叫了沙律、炸蠔、西班牙風乾火腿和薯角,吃完頭盤,各人的胃納已經滿了一半。主菜終於出場,有牛扒、羊架、春雞、燒海鮮、意大利飯和三文魚意粉等等,無論主食,甚至是配菜伴碟,大家都一一品嚐,亦一件不留,一致好評。記得中學時,課文中提到,獨樂樂,不如眾樂樂,能和一班好友食到用心製作的食物,真是夫復何求!

• 燒海鮮、牛扒和羊架
在駱駝漆內的這間意大利餐廳Tasty Fabio,吃了個午餐,餐menu的選擇都幾大路,價錢一般(用意大利餐的角度來說)。本來想點慢烤美國豬鞍餐,可惜是日有限,售罄,唯有點個最基本簡單的烤雞扒餐試試。很快就來了前菜,龍蝦湯,味濃OK。烤雞終於來了,賣相不錯,但雞皮烤得過燶,有點燶味,雞肉本身都香。蒜蓉汁味也過辣,蒜蓉香味唔夠。這份烤雞肉整體是一般。烤雞肉雖然一般,但側邊的伴菜沙拉卻意外地好,清新可口。室內環境唔算大,但坐得舒服。

烤雞終於來了,賣相不錯

烤雞肉雖然一般,但側邊的伴菜沙拉卻意外地好
,清新可口。

室內環境唔算大,但坐得舒服。

2017-09-30 1952 浏览
星期六的下午,送完阿仔上堂,同老公就去駱駝漆揾野食,隨機地揀選了這間。好不一樣的蟹肉意大利飯,充滿驚喜!而西冷就夠大件,啱哂男人的胃口!呢個價錢食到呢d野,係物有所值,兩人共$183!

而西冷就夠大件,啱哂男人的胃口!

呢個價錢食到呢d野,係物有所值,兩人共$183!
2017-09-17 1687 浏览
耐唔耐就係駱駝漆搵野食, 今日又試新餐廳. 每次去駱駝漆食晏都要排好長既隊(矮層長期都要排), 呢間係9樓, 唔洗排隊就好快上到去😏正香煎9安士紐西蘭西冷配黑椒汁 $98 (包冷熱飲品) 原本寫明只可配飯/意粉/薯蓉/沙律但見另一款有得配薯角😂 梗係即刻問下可唔可以轉薯角啦…香口惹味D麻餐湯好飲, 好多蔬菜粒, 但麵包凍冰冰又淋既, 好唔掂! 西冷幾好食喎, 夠厚之餘又唔鞋口💓朋友叫左炸手指魚,吉列炸蝦,磨菇忌廉汁意粉$78互相交換試味, 味道都幾好, 好脆口不過朋友就覺得炸粉太多

朋友叫左炸手指魚,吉列炸蝦,磨菇忌廉汁意粉$78
互相交換試味, 味道都幾好, 好脆口
不過朋友就覺得炸粉太多

2017-09-15
2017-09-01 1322 浏览
由頭盤至甜品,鵝肝沙津,餐湯🍵,主菜,🍤🍖甜品🍨,超好味,酒店級數👍🏻👍🏻員工服務態度專業,不停加水🍷,不斷換碟,有禮貌🙏🏻🙏🏻價格合理
2017-08-31
  • 所有美食,酒店級數
  • 羊架,牛扒,意粉,意大利飯
兩星期前的星期六第一次來光顧,訂了 7:30pm 枱,到當晚 7:30pm 左右,他們打來查詢我們是否會到,並告知當晚只有我們一枱三人的 booking. 聽後有點擔心。到達後仍是空無一人,真的擔心選錯餐廳。它的 set dinner 價錢由$153-$268 包湯,頭盤,主菜,甜品和飲品。餐廳環境十分平實,没有特別的裝修,播着輕柔的英文歌,感覺頗舒適!Soup of the day 是西蘭花湯,因從未飲過,飲落有驚喜!估唔到咁有西蘭花的蔬菜味,而且好滑好香!另外值得一讚是跟湯上的多士,是將蕃茄粒,香草,Olive oil 混在一起放在多士上。這顯出厨師/餐廳的用心!頭盤選了白汁芝士焗扇貝和炸虾餅。扇貝味道普通,相比之下炸虾餅比較香脆味美。主菜選了烤春雞,蟹肉意大利飯和烤羊架。我本身不太好烤雞,怕有雪味和"鞋",但它的雞用了香草和其他調味料醃,烤得剛好,比我意料的好!我最喜歡烤羊架,它做的一點也不羶,肉質嬾滑香口,好味!蟹肉意大利飯賣相不太好,但上枱時已聞到好香的蟹肉味,菇亦炒得好香好入味,食落好夾好味。不過食慣意大利飯的人可能嫌它不夠飯芯,不夠實。甜品有意式奶凍和芝士蛋糕,兩者沒什麼

主菜選了烤春雞,蟹肉意大利飯和烤羊架。
我最喜歡烤羊架,它做的一點也不羶,肉質嬾滑香口,好味!

甜品有意式奶凍和芝士蛋糕,兩者沒什麼特別!

總括而言,現時在香港要以$200 食到這樣好質料的西餐,實在非常難找!值得支持!

昨晚亦介紹朋友一起前來。昨晚的餐湯是粟米蟹肉湯,這又是另一次的驚喜!朋友亦讚它的湯和蕃茄粒多士做得很美味。其他選的跟上次差不多,但今次試埋安格斯肉眼扒。這個扒亦很嬾滑和入味,大家都讚好!
西蘭花湯
炸虾餅
烤羊架
  • 安格斯肉眼扒
2017-08-05 576 浏览
今天朋友生日,想試新餐廳,因住附近,結果選了這家。原本期望是一頓普通的晚飯,但每份食品也比預期好。首先是蟹肉湯及蕃茄包,蟹肉份量很足夠,口感豐富。再來是頭盤,巴馬火腿蜜瓜沙律,蜜瓜好甜,份量亦很充足到主菜,咸豬手,外脆肉嫩,真係夠哂林,大大隻。最後甜品芝士蛋糕,配上士多啤梨醬,甜酸度適中。總括整頓晚餐也比預期好,價錢也一點都不算貴,一定再來!
首先是蟹肉湯及蕃茄包,蟹肉份量很足夠,口感豐富。
再來是頭盤,巴馬火腿蜜瓜沙律,蜜瓜好甜,份量亦很充足
到主菜,咸豬手,外脆肉嫩,真係夠哂林,大大隻。
最後甜品芝士蛋糕,配上士多啤梨醬,甜酸度適中。
總括整頓晚餐也比預期好,價錢也一點都不算貴,一定再來!

2017-08-05
庆祝纪念
生日
2017-07-09 596 浏览
星級水準,價錢超值低食,食物味道級數高於好多昂貴西餐廳,前菜 ,主菜, 甜品都超水準,個蟹肉湯好正,每口都有蟹肉鮮味,足料,諗起都流口水,出面食過好多西餐廳,唔會有著重心基係擺放到餐湯上,值得加分,前菜薯角,食到唔停得口,鵝肝,味到一流,沙律菜新鮮,味道清新 ,主菜豬肋骨入口有即溶感覺, 牛排大件好味,甜品味道清新,甜味恰到 ,環境 幽靜舒適 ,整潔,員工親善,招呼殷勤,地方就腳方便個人評分 90 ,回頭指數100期待下次食其他菜式,Tasty Fabio 比心機,加油
星級水準
,價錢超值低食
,每口都有蟹肉鮮味,足料,諗起都流口水
,鵝肝,味到一流
,甜品味道清新,甜味恰到
,環境 幽靜舒適 ,整潔,員工親善,招呼殷勤,地方就腳方便
個人評分 90
,回頭指數100

期待下次食其他菜式,Tasty Fabio 比
心機,加油
優惠券
  • 豬肋骨
  • 蟹肉湯
2017-06-22 429 浏览
行行下又落大雨,路經駱駝漆工業大廈,即興食個晚飯兼避雨因為想食西餐,就黎到呢間樓上小店,環境唔算好大,幾靜幾舒服餐牌有set dinner 及 a la carte,本身想食a la carte黑松露risotto,但要加最少$70先變做set,個人覺得唔算抵,最好都係揀左set dinner,有齊頭盤、餐湯、主菜、甜品、飲品價錢$153-$238,main course好大份,男人都一定夠飽免費前菜蕃茄粒加香草麵包 味道酸甜開胃餐湯忌廉湯加左少少蟹肉,層次感多左,唔錯淨係前菜同湯,呢間餐廳已經畀到信心我頭盤白汁芝士焗扇貝(後) 炸蝦天婦羅(前)扇貝是朋友order冇食到,炸蝦天婦羅水準以上,配mustard西日合壁好夾主菜法式烤春雞(半隻) $153本身勁中意食烤春雞,好期待,不過切件上碟有D失望,見到成隻雞型開心D!不過真心好食,外皮脆,肉質滑,加左蜜糖好惹味!燒8安士紐西蘭西冷 $168朋友order左5成熟,用梳打粉醃到塊牛扒無乜口感同肉味,勝在夠大塊甜品已經好飽,塊cheese cake夾硬食,那大pat cream太邪惡冇食到...
行行下又落大雨,路經駱駝漆工業大廈,即興食個晚飯兼避雨
因為想食西餐,就黎到呢間樓上小店,環境唔算好大,幾靜幾舒服

免費前菜
蕃茄粒加香草麵包 味道酸甜開胃

餐湯
忌廉湯加左少少蟹肉,層次感多左,唔錯
淨係前菜同湯,呢間餐廳已經畀到信心我

頭盤
白汁芝士焗扇貝(後) 炸蝦天婦羅(前)

主菜
法式烤春雞(半隻) $153
不過真心好食,外皮脆,肉質滑,加左蜜糖好惹味!

燒8安士紐西蘭西冷 $168

甜品
2017-06-19
  • 法式烤春雞(半隻) $153
2017-06-10 401 浏览
好耐之前都打過篇食評關於Tasty Fabio好似提及過 呢到最愛既食品係雞今日 同合作伙伴開會所以又就帶佢黎呢到食晚餐我哋每人各自叫咗一個set dinner以我見到春雞嘅時候毫不猶豫就叫咗呢個餐喇因為我覺得一定會好好食Order左一陣就好快送上餐湯蘑菇湯味道唔尚算突出呢個都是上邊有一啲蕃茄他他味道酸酸甜甜非常開胃焗芝士帆立貝西冷牛扒朋友就叫咗七成熟但過咗火喉我就覺得太熟啦我order嘅春雞 都係無拎我失望肉質相當入味而且滑溜而外皮烹調得好脆口 跟餐仲有dessert tim👏🏻
好耐之前都打過篇食評關於Tasty Fabio

肉質相當入味而且滑溜
而外皮烹調得好脆口

跟餐仲有dessert tim👏🏻
2017-06-05 394 浏览
同朋友約食lunch, 觀塘區其實有好多choice, 呢個朋友㨂咗我唔多鈡意去嘅駱駝漆大廈,因為每到lunch hour 就勁多人排隊搭𨋢,分分鐘搭𨋢用咗你十五分鐘!Anyway, 㨂咗就算啦,唯有早D去!不過,老實喎,呢間野又幾抵食,at least 食得飽!佢D set亦會不時轉換!我食雞扒意粉, 雞扒烤得唔错,最重要唔係細細塊,意粉分量亦比同區好多類似嘅cafe多,可以照顧到D比較大食嘅食客!環境ok,價錢亦老實, 適合約朋友食吓lunch 短聚!七十幾八十塊錢,有餐湯,飽,主菜,冷熱餐飲,仲想點
同朋友約食lunch
Anyway, 㨂咗就算啦,唯有早D去!
不過,老實喎,呢間野又幾抵食
,at least 食得飽!

佢D set亦會不時轉換!我食雞扒意粉, 雞扒烤得唔错,
環境ok,價錢亦老實, 適合約朋友食吓lunch 短聚!
七十幾八十塊錢,有餐湯,飽,主菜,冷熱餐飲,仲想點

2017-05-18
2017-05-20 5557 浏览
這天來這裡吃飯完全是一個機緣巧合, 本想跟朋友去吃附近的一家免開瓶費的小菜館, 但竟然大排長龍. 找了2,3家常去的店子都是客滿, 突然便想起這家於駱駝漆工業大廈的樓上西餐, 環境較舒適又方便自帶紅酒. Set  dinner包括了頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品, 飲品. 價格由$148-188, 價格算是實惠. 點了3份set, 外加1份沙律, 因著比較餓的關係, 再加點了一份德國咸豬手. 餐湯, 沙律及麵包均忘記拍照. 麵包上的是蕃茄粒加香草麵包, 頗有誠意. 薯角鬆化, 外脆內軟, 一人份的份量3人分, 剛好嚐到味道又不會太多. 蝦餅做得不錯, 內裡鬆化, 炸的火候也恰到好處, 沾少許沙律醬吃不錯. 扇貝有點偏小, 整個殼裡多半是芝士白汁, 味道尚可. 朋友另外點的一道前菜, 黑魚子與牛油果醬蟹肉相當配合, 入口魚子咸香與蟹肉醬的濃郁令口感豐富上許多, 伴碟的雖是罐頭桃子, 但味道清甜, 吃後正好清一清口. 這道意大利飯, 席間各人一吃入口, 各有意見. 以我的意見來看, 意大利飯煮得不夠地道, 沒有保留飯芯, 其餘的配料汁醬都做得不錯. 但有一位朋友說了一個觀點, 就是香港人或國

炸美國辣味薯角
香脆炸蝦餅
白汁芝士焗扇貝
扇貝有點偏小, 整個殼裡多半是芝士白汁, 味道尚可.
德國黑魚子牛油果醬蟹肉沙律
蟹肉意大利飯
這道意大利飯, 席間各人一吃入口, 各有意見.
但有一位朋友說了一個觀點, 就是香港人或國內人有時點意大利飯時, 會不適應有飯芯硬感而認為廚師未有煮熟米飯.
這個則是有點大的難題, 因去過大小的意大利或西餐廳亦從未聽過下單時要求有沒飯芯, 看來是各施各法了.
燒8安士紐西蘭西冷
全晚最失色的一道牛扒, 牛扒已被梳打粉泡至鬆軟但全無肉味. 但以$168的套餐裡的一塊牛扒, 而且份量頗大, 又好像說得過去.
香煎澳洲比目魚蒜香意粉
意粉做得算creamy, 合格, 但本人不太喜愛比目魚, 幸好魚皮煎得稍香脆增加了食欲.
烤德國咸豬手
德國咸豬手是全晚最出色的一道菜, 皮烤得酥脆, 肉則仍保有少許肉汁, 伴著芥辣吃惹味得很.
意式奶凍
意式奶凍不是經常會吃, 更何況我並不愛吃甜品
但沒想到這個奶凍做出來的質感夠滑, 奶味香濃, 上頭還加了少許糖漿, 朋友們都說過甜了, 但我又覺得甜得恰到好處. 這正是甜品的奇異之處.

坐到過了店子打烊的時間少許, 但店員仍保持親切笑容, 令我對店子留下不錯的印象.

翻食指數: 80分.
免開瓶費對我來說是最大吸引力, 若單點一個套餐埋單只要$150-200左右, 以這食物質素來說頗為合理.
(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2017-05-12
炸美國辣味薯角
香脆炸蝦餅
德國黑魚子牛油果醬蟹肉沙律
香煎澳洲比目魚蒜香意粉
烤德國咸豬手
2017-04-01 900 浏览
係觀塘放工同同事係附近食飯就揀左Tasty Fabio 之前已經食過幾次lunch 食dinner就第一次今次叫左個set dinner 首先有個蕃茄小多士(無影到相)之後再有個沙律有芝麻醬/意大利黑醋/柚子醋蜜糖今次揀左芝麻醬 沙律不過不失另外可加錢連煙三文魚沙律仲有個是日餐湯係粟米蟹肉湯 不錯主菜揀左西冷牛扒 份量夠大絕對夠飽不過味道就唔好太高期望 呢個質素都對得住呢個價錢既最後仲有餐飲 同甜品係意式奶凍呢個反而有驚喜 好夠奶味整體而言Tasty Fabio性價比高價錢便宜食物中上環境寧静
係觀塘放工同同事係附近食飯
就揀左Tasty Fabio
之前已經食過幾次lunch
食dinner就第一次

今次叫左個set dinner
首先有個蕃茄小多士(無影到相)
之後再有個沙律

食物中上
環境寧静
2017-03-03
2017-01-20 2151 浏览
在工廈的樓上見客前,已瞄中這家好像不錯的西餐廳。會議完了,巴不得立刻到場一試。首先奉上的是非一般的餐包,滲滿欖油的多士上鋪有蕃茄粒,是有誠意的。沙律配黑醋汁只屬普通,煙三文魚完全未能突顯。忌廉粟米湯比茶記稍好,食味中等,不算得特別香滑,隻碟大於一切。首先西冷扒已不屬最滑嫩的一類牛扒,以一般煮焗法實在難以討好。其次選取的是紐西蘭牛,簡直不能與美牛或日牛比擬,黑椒汁又不夠濃,想做高級似乎差了幾皮。意式奶凍是很香奶味,之不過小人戒奶已久,不太欣賞。全餐最好的竟是餐前的麵包小吃。

蕃茄香草麵包
沙律配黑醋汁只屬普通,煙三文魚完全未能突顯。
煙三文魚沙律
粟米忌廉湯
黑椒汁紐西蘭西冷扒
意式奶凍是很香奶味,之不過小人戒奶已久,不太欣賞。
意式奶凍
全餐最好的竟是餐前的麵包小吃。
午餐
蕃茄香草麵包