2018-07-24 612 浏览
這次是我第一次寫食評的,這家餐廳實在值得一讚,之前已有幾位朋友推薦給我,今次舊同學聚會終於可以一試,先講講環境餐廳的裝修令我有如置身於外國一樣。首先姊妹們話一定要試佢哋的生蠔和海鮮,說實在我從來沒有見過餐廳生蠔Bar有咁多品種的生蠔供客人選擇,餐廳經理為我們挑選了由淡至濃味共6款生蠔,pacific rock, grand cru, smoky bay, majestic, tia, pinky 生蠔非常新鮮,海水味濃😋新鮮程度,恍如置身在蠔場即食嘅感覺🌊,我哋還選擇了紐西蘭Morton白酒來陪襯。跟住再介紹一款來自法國的金箔生蠔,經理話這款生蠔是今年最肥美的👍🏻必試!然後我們再食一個海鮮拼盤,有很多不同的海鮮,全部都好新鮮美味,當中尤其我就最喜歡澳洲小龍蝦。其他小食也直得一讚,法國煙燻鰻魚、匈牙利髦毛豬火腿24個月🐖、焗法國蝸牛🐌。還order了卡邦尼長通粉和龍蝦汁海鮮意大利飯,正!正!正!😋,姊妹們還意猶未盡還開了支甜白酒,配以黑松露薯條。這個飯局大家都非常滿足,我們還決定下個月我生日都在這裏渡過。

2018-07-13
纪念日
用餐优惠
優惠券
  • 生蠔及海鮮類
2018-07-18 553 浏览
平時都唔會打食評  但今次真係要之前聽朋友講試過這間餐廳, 有多款生蠔可以選擇, 而且還有青口和海鮮. 所以和男朋友一齊來試下LA. 可惜, 最後是失望而回.人人話食生蠔係用白酒來配對, 打算叫兩杯白酒來試, 員工說沒有酒賣, 當場掃興.先講生蠔, 可能同一時間有很多枱落單, 我們落了單等了很久才有生蠔上枱, 叫了愛爾蘭Majestic, 和一些法國蠔, 但是餐廳員工不夠細心, 我們食蠔的過程中, 發現有好多蠔殼碎, 而且D 蠔不夠凍之後有叫了白酒煮青口, 打算熱食海鮮一定無問題…. 食落發覺有D 青口係唔新鮮無開口, 有D雖然開左口, 並不是全部青口都是最完汁完味, 完全唔合格. 如果明知係唔新鮮的野仍要攞出來賣, 不明白公司怎樣做生意, 影衰自已餐廳的招牌!最後叫了Risotto, 打算填飽個肚就算. 男朋友和我一食, 就知道Risotto 完全唔係煮,感覺係用微波爐即刻叮熱現成的野上菜. 我們去過不同的餐廳食Risotto, 未試過有一間係落完單10分內就可以上枱給客人供用. 如果係現成的野, 我們都不需要特登來這間餐廳花錢來食Risotto才能填飽個肚, 非常失望.Would
平時都唔會打食評  但今次真係要

Would  expect better quality for the price we paid. Never will I come to this restaurant
again !!! End of.

2018-06-15
2018-07-14 324 浏览
Fresh food and good service!The oysters are displayed so that customers could be free to look over and choose what they gonna eat. We had a dozen of different oyster and Gillardeau was the best so we order a couple more. Besides that, raw shrimp that came with Thai sauce was AMAZING too: a bit spicy and bitterness but add to the favour.Escargot was so-so.
Fresh food and good service!
Escargot was so-so.
2018-05-28
2018-03-31 1544 浏览
以前喺美國已經好鐘意去Taylor食生蠔!返咗黎香港一直都好掛住佢地啲生蠔同海鮮。今次有朋友黎香港就決定帶佢地去食正野!我地book咗枱食晚餐,因為有bb一齊黎,佢地好貼心安排一個可以坐得舒服啲嘅位俾我地服務好好!我地一坐底,就已經有人黎講解邊啲生蠔creamy啲邊啲海水味重啲,咩蠔配咩酒好。我地每人叫咗四五款唔同嘅生蠔,有creamy又有海水味重嘅,就返各人口味。佢隻隻蠔都好好食,好肥美,隻隻嘅味都好特別。而我最中意嘅係佢地美國自己蠔場個款蠔,好甜好鮮又大隻真係好正!我地仲叫咗個海鮮拼盤,哇,隻龍蝦啖啖都係肉,超級鮮甜,好好食!青口同螺個啲都好新鮮!
服務好好!

真係好正!

2018-01-09 3079 浏览
今年聖誔, 專程和老婆過來Taylor 食聖誔大餐, 本來打算24/12晚過來的, 侍應說24號晚會很多人來食和分時段, 經過和老婆商議後, 決定遲兩天再過來. 可以慢慢享受豐富的晚餐.在餐廳裏,  一定要 order生蠔. 這裏的生蠔是很fresh, 而且是live 的, 即叫即開, 食落去可以感受到不同生蠔的海水味和口感. 我們order 了美國Standard Pacific Rock, 愛爾蘭的 Majestic 和法國 Gillardeau, 可以試試不同國家生蠔的分別. 三款蠔來說, 我們始終都是鐘情法國的生蠔, 海水味夠重 .食完生蠔, 接下來就是Medium size 海鮮拼盤, 主要海鮮除了有龍蝦, 阿拉斯加蟹腳, 睡蟹, 法國熟蝦, 還有scampi. 老婆和我都很喜歡蟹腳, 夠多汁又有鮮味, 內夠厚. 睡蟹裏有我們至愛吃的糕. 還有來至紐西蘭的scampi, 肉質軟滑, 出面真是很少地方有得吃.吃完冷盤, order 了沙律. 老婆至愛吃沙律, 可以幫助消化. 叫了Shrimp salad, 因為我們都喜歡吃蝦, salad 裏的蝦正是海鮮併盤裏其中一個海鮮---

Oyster

Seafood platter

吃完冷盤, order 了沙律. 老婆至愛吃沙律, 可以幫助消化. 叫了Shrimp salad, 因為我們都喜歡吃蝦, salad 裏的蝦正是海鮮併盤裏其中一個海鮮---法國熟蝦, 既鮮甜又彈牙.

Shrimp salad

最後, 當然要吃一些令我們飽肚的熱食, 就是法國blue mussels (Cream sauce), 青口嫩滑好鮮甜, 而且相對出面餐廳吃的青口相比, 我敢講這間是最好吃的, 出面多數吃的青口是死的, 而且不新鮮, 但這間餐廳的青口和生蠔都是一樣Live而且很新鮮的. 還有Garlic Bread 點cream sauce 去食, 食完老婆和我都已經很飽了.

French mussels

整個晚餐有白酒作food pairing, 待應們態度非常友善, 令我們能夠享受愉快的聖誕晚餐.
2017-12-26
圣诞节
Oyster
Seafood platter
Shrimp salad
French mussels
2017-12-30 2160 浏览
christmas eve個日去, order咗個 2 人 set加 個 焗蠔。份焗蠔漏咗單,但係我情願佢漏單,因為以佢其他食物既quality個焗蠔都應該係會失望。跟set有支白酒,支酒係 ok既唔難飲。但係果香好重,有微微 buttery after taste.蟹肉salad, 蔬菜算fresh, 但蟹肉有殼。呢個seafood platter都幾 失望,蝦肉身唔爽,青口霉霉地 感覺唔fresh. 蠔一般,唔夠凍。scampie無鮮味。白酒煮青口,d青口肉細到提子乾咁 要用superzoom先搵到,最後食唔晒。一味得d酒味。truffle pasta, 好難食,d pasta太 soft, 同埋唔知點解煮西餐會打個中式glaze咁。

蟹肉salad, 蔬菜算fresh, 但蟹肉有殼。

生蠔,超正。我老婆話下次再黎店員態度全港冠軍🏆。 细心,介紹菜式一流。沙律食得多! 最經典的, 鰻魚沙拉,最後上,一流。包你未食過……100年老店傳承落黎的精髓,絶非吹水。建議老板,入D 干冰。等食客可以叫下 生蠔外賣。
生蠔,超正。
我老婆話下次再黎

店員態度全港冠軍🏆。
细心,介紹菜式一流。

沙律食得多!
最經典的, 鰻魚沙拉,最後上,一流。包你未食過……

100年老店傳承落黎的精髓,絶非吹水。

建議老板,入D 干冰。等食客可以叫下 生蠔外賣。
世界!頂級生蠔
世界!頂級生蠔
  • 世界頂级生蠔
  • 慢鱼沙拉
2017-09-30 3398 浏览
周五長假期的晚上,經Openrice App 可以上網book位,第一次到訪,食物,環境,服務都令人滿意。fish n chips: 海盧好滑,chips 亦炸得好好食甜蝦沙律: 個sauce整得好味,菜好新鮮,蝦亦夠甜及彈牙白酒煮青口: 選擇了澳洲青口,普著通通,唔難食,亦唔出衆,但配那個garlic bread就一流,鬆軟雜菜湯:濃郁,夠熱翡翠螺: 好大隻生蠔:我一向唔食生蠔,因為'1like1Oyster'餐廳送左兩隻,即管以試吓心態,比想像中易接受食落肚,首次感覺生蠔那鮮味及爽口,甚至比翡翠螺好食兩杯酒:sparkling wine 較為苦口一向唔寫comment的我,都想分配一吓,認為值得大家一試
甜蝦沙律: 個sauce整得好味,菜好新鮮,蝦亦夠甜及彈牙
雜菜湯:濃郁,夠熱
翡翠螺: 好大隻
兩杯酒:sparkling wine 較為苦口

一向唔寫comment的我,都想分配一吓,認為值得大家一試
2017-09-29
2017-08-17 3266 浏览
生蠔始終是這家餐廳的主打、非常新鮮美味、今晚吃了5欵也是Kenneth的推介、另外髦毛豬火腿和藍青口忌亷汁也保持水準、芝士龍蝦和卡邦尼意粉不過不失、替我安排的芒果蛋糕也很好吃、總括來說如果到這家餐廳不吃生蠔是你的損失
生蠔始終是這家餐廳的主打、非常新鮮美味

2017-08-12
生日
2017-08-14 2259 浏览
本來去「十字冰室」試十字牌鮮奶既crossover食品,去到好多人😱又好熱。所以我地就轉場去同一條街既蠔吧🤤即係呢間啦❤️❤️❤️其實呢間店鋪大坑都有分店,我地一直都想去試下!是日lunch餐牌有我地最愛既藍青口~可以就叫左忌廉藍青口同海鮮飯首先海鮮好難煮得難食,頂多都係太重手或者唔夠味,佢地係後者。忌廉藍青口個汁個太淡,海鮮飯同埋炸魚薯條也是普普通通。可能蠔先係佢地既主打啦😅食罷我地都好懷念位於灣仔既「小男孩」(已結業)。
所以我地就轉場去同一條街既蠔吧🤤
即係呢間啦❤️❤️❤️
其實呢間店鋪大坑都有分店,我地一直都想去試下!
是日lunch餐牌有我地最愛既藍青口~
可以就叫左忌廉藍青口同海鮮飯
忌廉藍青口個汁個太淡,海鮮飯同埋炸魚薯條也是普普通通。
可能蠔先係佢地既主打啦😅
食罷我地都好懷念位於灣仔既「小男孩」(已結業)。

2017-07-07 2556 浏览
朋友住在西環關係,原來飯腳全部都住香港島,有些住東西區、住南區,於是我們沿住高街一路行,發現呢間餐廳,看過menu後,有我們最想食嘅青口同意粉,所以入去一試這間有三間分店Taylor Shellfish Farm。白酒煮青口,產地來自澳洲。|蒜蓉包好正!番石榴梨汁和雜梅汁青口意大利飯蘑菇黑松露意粉蟹肉沙律一行三人入左餐廳,侍應好熱情安排入座,細心介紹餐廳的招牌菜,仲推介飲紅酒同埋白酒要如何與咩菜配搭最為好味!侍應推介白酒煮青口,真是要試下,青口來自澳洲配上日本清酒煮,一食難忘,入口好清甜。而蟹肉沙律入口清新,起動你的味蕾,令你提升食慾!青口意大利飯口味算一般。而黑松露雜菌意粉,香味撲鼻,意大利煮得剛剛好,入口好彈,實在太感動了!原來仲有一位朋友要來,所以我們留起食物,餐廳侍應好主動幫我們整熱D食物,值得一讚!

白酒煮青口,產地來自澳洲。

蒜蓉包好正!

番石榴梨汁和雜梅汁

青口意大利飯

蘑菇黑松露意粉

蟹肉沙律

而蟹肉沙律入口清新,起動你的味蕾,令你提升食慾!

青口意大利飯口味算一般。

2017-06-23
  • 黑松露白菌意大利粉
  • 蟹肉沙律
  • 白酒煮青口
2017-06-24 1497 浏览
人總會錯,我就是時常行錯路(不知不覺很了去高街 ),没有方向感的那種人。 偶然看見這餐廳,外面有幾張枱專供客人drink,内𥚃的是供客人dine。裝修精緻,如出了阜,那就試ㄧ試。Signature Punch (番石榴及梨) 份量如細尺寸紅酒杯的那麽吧,甜度適中,這樣長的飲管還是適合用高身杯吧 黑松露什菇意粉極重味的黑松露,加上什菇份量多,果然好“菌”意粉份量女仔ㄧ人前的,食了后飽腹度剛剛好而已,食八分飽,人都健康些餐廳的墊枱紙也很特别。總結: 環境舒適,好味。
裝修精緻,如出了阜,那就試ㄧ試。

Signature Punch (番石榴及梨)

黑松露什菇意粉
極重味的黑松露,加上什菇份量多,果然好“菌”

餐廳的墊枱紙也很特别。

總結: 環境舒適,好味。
從OpenRice 找到一間食生蠔的餐廳、原來在我家附近!在Openrice訂座後半小時餐廳經理Kenneth已經打電話給我!因為我兒子生日所以經理查詢一下要不要為我們安排生日蛋糕!最後他替我們安排了一個非常美味的Tiramisu!生蠔是這家餐廳主打、非常多選擇、但是我不太懂所以由他們安排、每人吃4隻、由淡味到濃味、配合白酒非常新鮮美味、另外還吃了法國煙鰻魚、西班牙髦毛豬火腿、龍蝦意大利飯、藍靑口忌廉汁和炸青衣魚柳配薯條整體而言服務人員非常親切有禮、食物新鮮美味、下次會再來和介紹給朋友

4欵生蠔
西班牙髦毛豬火腿
藍青口忌廉汁
青衣魚柳配薯條
2017-05-12 1209 浏览
Very good restaurant on a Friday night. Large variety of oysters at a reasonable price. Fish and Chips is a must try as they fries and fish are both amazing, a quality I can only get back in Australia.Nice for casual dinner as well as group sharing.My first review in openrice as I think it is a really nice resto.

2017-04-09 1776 浏览
帶完阿囝去中山紀念公園玩scooter, 又可以去西環覓食,順道去看看堅利地城港鐵站✌現在真的方便很多了😁西環給我的感覺是好像去了外國,因為真的很多西人店舖內的裝修也以"海"為主題還有一個很大的seafood bar頗特別的一個蠟燭座是日餐湯:"海鮮雜菜湯", 味濃而多料😋煙肉芝士焗美國生蠔,大隻而creamy✌蜆肉什菇意大利飯, 蜆的份量適中,意大利飯汁多而creamy😋黑松露什菇意粉,真係勁重黑松露味,超正!!餐廳其他menu餐廳樓底高,夠開揚,食物美味,服務員友善👍
店舖內的裝修也以"海"為主題
還有一個很大的seafood bar
頗特別的一個蠟燭座
是日餐湯:"海鮮雜菜湯", 味濃而多料😋
煙肉芝士焗美國生蠔,大隻而creamy✌
黑松露什菇意粉,真係勁重黑松露味,超正!!
餐廳其他menu
1995 浏览
餐廳樓底高,夠開揚,食物美味,服務員友善👍

• 煙肉芝士焗美國生蠔
  • 黑松露什菇意粉