2019-10-22 163 浏览
細個睇地獄廚房嘅時候,成日都好想試吓Gordon RAM時煮嘅威靈頓牛扒,好想知道是不是這麼好吃。這次就特別找到了這一家可以吃威靈頓牛扒的店,來之前當然是早早訂了位,晚餐時段其實我也不知道水準如何只是看到食評說的都很不錯就對他很有期待。來到店裏發現其實這一家是真正的小店,地方不大可是看得出是店主對裝修很有熱誠,店內的地圖燈光桌子感覺上都有用心挑選非常的好。平常我寫食評的話會每一個食品都簡單地簡評,但是對於這家店我覺得,只是這個$298的威靈頓牛扒都值得你過來吃一次。因為實在是太太太好吃了酥皮包住牛排,中間塗了蘑菇醬然後還有非常嫩的牛扒,我很誠懇地告訴大家這是真正的medium,裏面的肉還是很漂亮的鮮紅色肉質很飽滿吃下去非常的好!!太好吃啦!土豆泥也好吃蒜頭也好吃,雖然真要說的話粟米非常一一般,但是誰在意呢其他店的菜質量都非常好,但要講抵食這個威靈頓牛扒已經贏了10條街大家有機會真的要來試一下、特別如果你是牛魔王的話,應該會感覺到非常幸福的

因為實在是太太太好吃了

裏面的肉還是很漂亮的鮮紅色肉質很飽滿吃下去非常的好!!

2019-10-21 90 浏览
係mikiki附近做完嘢走去醫肚,估唔到又搵到好嘢食!鋪頭唔大,門口幾有style, 離遠就畀佢吸引咗,主要食西餐,嘢食都多選擇!睇佢枱面佈置,都知佢主打食牛,自然要嗌番個牛扒,揀咗安格斯肉眼!牛扒有d厚度,叫medium 啱啱好,有牛香味,唔落汁仲好味,食到牛嘅原味!跟餐沙律: 有驚喜,竟然有無花果!龍蝦湯: 夠濃,夠creamy, 可以一試!牛油果雞餅: 綠色牛油果醬有驚喜,好match 個餡餅,餡餅好足料,雞肉同芝士都好多!雞亦薯條:雞亦同薯條都熱辣辣,雞亦夠味!總括黎講,嘢食幾ok,服務態度非常之好,任坐唔嬲,值得幫襯!

跟餐沙律: 有驚喜,竟然有無花果!

龍蝦湯: 夠濃,夠creamy, 可以一試!

雞亦薯條:雞亦同薯條都熱辣辣,雞亦夠味!

• 牛油果雞肉墨西哥餡餅
2019-10-18 80 浏览
今日在附近商場行街☺️朋友話想食西餐,我地見到E間餐廳好似裝修得唔錯就入左去試試😍入到餐廳覺得座位都好闊落🥰,店員安排我地坐左梳化位😊店內以深色木材格調為主。牆上有d 可愛嘅畫😆天花仲有餐廳名嘅射燈,餐廳在裝修設計方面下左d 功夫🤓店員放下餐牌後,就比左樽薄荷加檸檬🍋水,比我地😌好好飲😊正好消消暑🙊餐牌上有唔同嘅扒類,同意粉意大利飯等等。飲品方面都有唔少特飲。我地叫左2 個set dinner,包左main course, 餐湯,沙津,飲品🥰我地叫左慢煮法式豬鞍扒,同北海道帶子香草醬意大利飯。🥰店員先放下沙律,個沙律超好食😍係無花果沙律,因爲我第一次食新鮮嘅無花果,覺得好甜好好味😊配上沙津嘅汁料好開胃😌食落仲有少少酒味😝餐湯方面,係忌廉雞湯由甘荀蓉煮成配上忌廉雞湯好香。朋友叫了Mocha上面有很美的拉花😍飲落唔算太苦又有咖啡味🤓北海道帶子香草意大利飯,北海道帶子煎得岩岩好,唔會太老,意大利飯用香草及忌廉醬煮成,食落啖啖都好重忌廉味😍慢煮法式豬鞍扒以慢煮的方法可以鎖住肉汁,所以食落好嫩☺️配埋餐嘅醬汁更美味😊扒下面仲有薯蓉。最後甜品仲有焦糖燉蛋,為晚餐畫上完美的句號。

我地叫左慢煮法式豬鞍扒,同北海道帶子香草醬意大利飯。🥰
店員先放下沙律,個沙律超好食😍係無花果沙律,

餐湯方面,係忌廉雞湯由甘荀蓉煮成配上忌廉雞湯好香。

最後甜品仲有焦糖燉蛋,為晚餐畫上完美的句號。
2019-10-16
2019-10-18 94 浏览
一直想試威靈頓牛排好耐,不過一直諗唔到去邊間食好,今凂咁耐經過呢間就決定去試下 威靈頓牛肉過程將包括烹飪和烘焙,難道很高嘅一道菜,並且牛肉柳將被菇類蓉覆蓋,然後包裹一層酥皮。 配菜也很吸引 薯蓉嘅奶香味好重,口感好綿滑,而且入面有薯仔粒作出對比 大蒜焗到香味爆晒出黎。 此外+ $ 50可跟餐配湯,沙津,飲料 墨西哥一些 外皮被烤成香脆,餡料十足 醬汁有三款。 牛油果醬,藍芝士奶酪醬,莎莎醬 莎莎醬中含有細粒西紅柿,芒果和鱷梨。 好新鮮,新鮮。

威靈頓牛肉

配菜也很吸引
薯蓉嘅奶香味好重,口感好綿滑,而且入面有薯仔粒作出對比

大蒜焗到香味爆晒出黎。

此外+ $ 50可跟餐配湯,沙津,飲料

墨西哥一些
外皮被烤成香脆,餡料十足

醬汁有三款。
牛油果醬,藍芝士奶酪醬,莎莎醬
莎莎醬中含有細粒西紅柿,芒果和鱷梨。 好新鮮,新鮮。
2019-10-17 85 浏览
前排同朋友嚟咗新蒲崗食西餐 呢間餐廳走工業風設計🕸餐碟亦介紹咗唔同牛嘅部位喺大家等嘢食嘅同時可以學下野🥩_主菜可以另加$50轉套餐(有是日沙律、餐湯、麵包及飲品)我哋去嗰日餐湯係南瓜忌廉湯🎃南瓜味十分濃郁幼滑,加上烘烤過嘅麵包配搭一流🥯_小食:香辣雞翼配炸薯條🍟 $78雞翼即叫即炸,外脆內軟🤤 惹味香口❣️_主菜:🥩威靈頓牛柳(一人份量)$298想食嘅話可以預先預訂✅份量十足🤩建議可以同朋友share食👫👭酥皮焗至金黃色,切開後牛柳非常厚身🥩肉質嫩滑而牛味濃郁 陪埋酥皮一齊食層次感更加豐富😆另外配菜仲有蒜粒,配埋一齊食原來幾夾😋_🦞龍蝦米多(半隻)$228廚師會先將龍蝦起肉,保留龍蝦殼再加入了磨菇、洋葱及芝士烤焗烹煮,食落去都幾香口惹味,配菜有栗米、薯蓉及西蘭花,絕對唔會唔夠食😍_🍝原隻虎蝦龍蝦汁意粉 $162虎蝦開邊上食落去更加方便🍤龍蝦湯味香濃 _飲品: strawberry smoothie🍓 +$25Iced cappuccino ☕️ +$15

_
主菜可以另加$50轉套餐(有是日沙律、餐湯、麵包及飲品)

小食:香辣雞翼配炸薯條🍟 $78
雞翼即叫即炸,外脆內軟🤤 惹味香口❣️

主菜:
🥩威靈頓牛柳(一人份量)$298

🦞龍蝦米多(半隻)$228

🍝原隻虎蝦龍蝦汁意粉 $162
虎蝦開邊上食落去更加方便🍤龍蝦湯味香濃

飲品: strawberry smoothie🍓 +$25

Iced cappuccino ☕️ +$15
2019-10-17 90 浏览
一直喜歡食牛肉的我,諗住放工就約朋友,一起去比較遠少少,隱世的牛扒餐廳到食牛扒,當然要找一些附近可以坐到巴士回家的地方,這樣會更方便,今次就找到轉角位的餐廳,都想當容易找到,門口已經有一隻大牛相片,睇到門口就知道這間餐廳食牛的,我地一早就預訂左威靈頓牛柳$298,聽講係相當出名的,所以就試下,本身我以為會問幾成熟,但原來餐廳已安排最好食用程度,非常用心,牛扒超軟加多肉汁,出面有酥皮包住,真係做到外酥內軟,十分推介,另外要個龍蝦米多半隻$228,開頭以為係成隻龍蝦,但原來係用龍蝦肉加菇類一起,放落龍蝦殼,特別要用心機先做到,再叫左加拿大海胆龍蝦忌廉汁意粉$162,但餐廳沒有海胆了,幫我地轉左隻大蝦,大蝦有手掌咁大,多肉同有膏,轉了都滿意

2019-10-09 1273 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽TC Bistro (新蒲崗)📍新蒲崗景福街87號地舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟今日同朋友黎新蒲崗發掘下好嘢食😋見到有間餐廳有威靈頓牛柳食😱於是就入左去威靈頓牛柳好考功夫嘅一道菜式,因為製作過程會包括烹調同烘焙🧐以炒香嘅菌類覆蓋着牛柳,再係出面包裹住一層酥皮🤤切開個陣已經感受到佢酥皮嘅鬆脆程度,牛柳嘅熟度亦恰到好處。配埋醬食,別有一番風味🤗配菜亦都好吸引薯蓉奶香味十足,入面亦有一粒粒薯仔增加口感。焗蒜頭亦好出色另外+$50仲可以跟餐配湯、沙津、飲品飲品加配$25試下佢嘅牛油果沙冰牛油果味好足,如果d冰可以再打耐少少就perfect啦😝牛油果雞肉墨西哥餡餅每一塊都好足料,外皮烤到脆卜卜,入面仲有拉晒絲嘅芝士😈怕就咁食太dry仲有三款醬比你點,分別係牛油果醬 藍芝士醬 莎莎醬牛油果控可以瘋狂點牛油果醬😍藍芝醬好濃郁芝士味😝莎莎醬入面有細細粒蕃茄、芒果、牛油果。好fresh 好清新啊😘
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽TC Bistro (新蒲崗)
📍新蒲崗景福街87號地舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
今日同朋友黎新蒲崗發掘下好嘢食😋
見到有間餐廳有威靈頓牛柳食😱
於是就入左去

威靈頓牛柳

好考功夫嘅一道菜式,因為製作過程會包括烹調同烘焙🧐
以炒香嘅菌類覆蓋着牛柳,再係出面包裹住一層酥皮🤤

切開個陣已經感受到佢酥皮嘅鬆脆程度,牛柳嘅熟度亦恰到好處。

配埋醬食,別有一番風味🤗

配菜亦都好吸引
薯蓉奶香味十足,入面亦有一粒粒薯仔增加口感。

焗蒜頭亦好出色

另外+$50仲可以跟餐配湯、沙津、飲品

飲品加配$25試下佢嘅牛油果沙冰

牛油果味好足,如果d冰可以再打耐少少就perfect啦😝

牛油果雞肉墨西哥餡餅

每一塊都好足料,外皮烤到脆卜卜,入面仲有拉晒絲嘅芝士😈

怕就咁食太dry仲有三款醬比你點,分別係
牛油果醬 藍芝士醬 莎莎醬
牛油果控可以瘋狂點牛油果醬😍
藍芝醬好濃郁芝士味😝
  • 牛油果雞肉墨西哥餡餅
  • 是日沙律
  • 威靈頓牛柳(一人份)
  • 是日餐湯
2019-10-07 87 浏览
近來新蒲崗真係越來越多餐廳,搞到我都間唔屎會嚟呢度搵下有啲乜嘢好嘢食!最先上碟嘅當然就係個沙律啦!我老公不停咁讚沙律個汁好好味!似乎係自家調製嘅果醬!跟住到餐湯係雜菌湯,菇味好濃似乎落重料!對於最鍾意食菇嘅我梗係要大讚啦!黑松露薯條,黑松露醬好出色好出色!而佢同家我最大嘅分別係佢連薯條上面都配上左黑松露菌!食落就更加重黑松露味啦!松露忌廉芝士焗蘑菇!個菇好大隻!啲芝士好似真係唔駛錢咁落重料架!切開仲真係有拉絲效果!好好味!今晚嘅主角黎啦威靈頓牛柳!個酥皮做得好好焗得好鬆脆!牛柳五成熟!切開簡直係軟綿綿啊!呢個威靈頓牛柳完全係比得上喺酒店餐廳嘅質素喎!另外最緊要大讚嘅係佢隔離嗰個焗蒜頭係調過味嘅好鬆化最咪仲有甜品!係我最愛嘅焦糖燉蛋,為呢一餐畫上完美嘅句號呢間餐廳真係好出色呀!好耐未試過喺香港食到咁高質素嘅西餐喇!

係調過味嘅好鬆化

最咪仲有甜品!係我最愛嘅焦糖燉蛋,為呢一餐畫上完美嘅句號

2019-09-17
2019-10-07 109 浏览
餐廳走工業風設計,最欣賞佢個,將牛的多個主要部位分開列出名來,等客人對牛嘅唔同部位更熟悉。早前見到有名廚係尖沙咀開店整威威靈頓牛柳但價錢太貴,而且份量偏多,兩口子想食呀,覺得不太捨得食。見到新蒲崗呢間餐廳推出一人份的威靈頓牛柳,決定要來一時。威靈頓牛柳係酥皮中夾着巴馬火腿、大啡菇醬。上菜時,已經覺得賣相很吸引,切開後牛柳顏色鮮嫩,肉質好鬆軟,酥皮香脆,牛油味香,兩者配合一起咸香味十足。另外仲好欣賞佢個焗蒜頭,連平時唔食蒜頭既我都覺得好食。餐廳餐牌上仲有幾多分小食俊雄以及意粉選擇。最鍾意食香口野既我食揀咗炸雞翼以及炸薯條🍟。即叫即炸,好味十足,十分脆口。龍蝦意粉開邊上,賣相非常吸引。龍蝦湯味香濃。最後以餐廳送上的焦糖布丁作結,燒焦左的焦糖加上外脆,內裡的布丁口感非常滑🍮。好幸運地遇上今日的免費甜品。

另外仲好欣賞佢個焗蒜頭,連平時唔食蒜頭既我都覺得好食。

龍蝦意粉開邊上,賣相非常吸引。龍蝦湯味香濃。

2019-09-23 96 浏览
近排食咗幾間西餐都好高質素, 包括我今日介紹嘅呢一間位於新蒲崗. 其實餐廳喺正mikiki斜對面, 都幾方便搵! 鋪頭裏面唔算大有七八張枱, 入面裝修舒適簡潔, 很溫暖的感覺. 店員的服務及態度非常好. 晚餐食物種類算多, 價錢百零都三百蚊不等一個餐.連樽水都加入薄荷葉及檸檬, 可見餐廳很有心思.加50蚊會有餐湯沙律同埋飲品, 今日嘅餐湯係洋蔥湯, 不過唔係個個都鍾意飲. 沙律用醋幾好食, 非常開胃, 仲有西班牙火腿生食嗌咗個肉眼扒七成熟同埋海膽龍蝦忌廉汁意粉, 可惜今日冇海膽轉咗做大蝦. 牛扒簡直係必食推介, 雖然今日冇機會試威靈頓牛, 但係呢一個安格斯肉眼, 雖然七成熟但係都係外脆內嫩, 肉味十足加上燒香咗嘅脂肪, 簡直一試回味, 仲有配原個燒蒜頭, 正到爆. 至於嘅意粉, 分量就唔係咁大碟適合女士食用, 同樣地大蝦燒得好好食, 意粉龍蝦汁又好香濃, 十分高質素. 完場突然有焦糖燉蛋送, 估佢唔到. 兩個人食咗五百幾蚊, 雖然唔平但係好高質素好好食!

連樽水都加入薄荷葉及檸檬, 可見餐廳很有心思.

2019-09-21 87 浏览
而家係新蒲崗返工,附近多數都係小店茶餐廳,食西餐嘅唔多,前晚放工,朋友帶我黎食下西餐,鋸下扒😋個menu都幾多野揀,我地叫咗西冷扒同意大利飯~.跟餐+$50有餐湯,沙律同飲品餐湯 係磨菇忌廉湯(?) 好香菇味 仲食到一粒粒沙律 正常黑醋沙律 驚喜既係有無花果😍.🐮美國特級西冷牛扒塊牛好厚!叫咗五成熟剛剛好 肉質粉嫩 唔un 啖啖肉 滿滿肉汁 仲有啲烤薯仔伴碟😋.烤大啡菇黑松露什菌意大利飯係我最愛既大啡菇!烤得唔乾勁juicy!!好香黑松露味,好多菇菌,意大利飯口感好好 正呀😋.甜品 焦糖燉蛋🍮燒到個焦糖面勁脆 冷熱交融好正 口感好好 唔會過甜 令人想食多個😭.呢到仲有好多特別既手工啤酒!啲名同味道都好特別嗌咗枝鍾旭復仇黑啤🍻
個menu都幾多野揀,我地叫咗西冷扒同意大利飯~
跟餐+$50有餐湯,沙律同飲品

呢到仲有好多特別既手工啤酒!啲名同味道都好特別
嗌咗枝鍾旭復仇黑啤🍻

• 焦糖燉蛋
2019-09-19 95 浏览
好少去新蒲崗,吾知食乜,所以openrice 發現左呢間高質西餐!餐前小食-牛油果墨西哥雞肉餡餅要讚一讚個醬汁,3款都好好味!佢個餡餅皮係好薄好脆,裏面夾住一塊牛油果同雞肉,少少辣,再配不同sauce(牛油果,sour cream,類似芒果奇異果甜甜酸酸),超match~龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯龍蝦汁非常creamy,如果再濃啲會更好!賣相幾靚!有兩隻大蝦係上面。海鮮真係有好多不同種類,魷魚🦑,蜆,三文魚,好豐富,務求令你每一口都食到海鮮!飯個硬度岩岩好,我覺得真係算正宗嘅意大利飯~寶雲酥羊架7成熟7成冇血水,岩曬要食熟又吾想食好鞋肉嘅朋友!個人認為上面啲炸粉有少少蓋過左羊肉味,可以吾洗要啲粉都得!啲肉好軟稔而且好重羊味!又係好多醬汁比我選擇!包你有驚喜同新奇!配菜粟米都好甜!服務超好,會主動比濕紙巾,又會收下碟!環境都幾靚!夜晚都full曬~我應該會再來!
餐前小食-牛油果墨西哥雞肉餡餅
龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯
寶雲酥羊架7成熟
配菜粟米都好甜!
服務超好,會主動比濕紙巾,又會收下碟!
環境都幾靚!夜晚都full曬~我應該會再來!
2019-09-17 93 浏览
估唔到係工業區都可以食到西餐!今日要同大家介紹嘅係TC bistro,係位於新蒲崗嘅西餐。先係講下環境,裝修主要係用霓虹燈,黑色餐桌!環境都幾浪漫架,好適合情侶一齊嚟!係小食方面,我就嗌左A 焗大啡菇配松露忌廉芝士!我大啡菇真係夠大,裏面芝士嘅份量亦都好足夠,係芝士上面有一茶匙嘅黑松露!味道剛剛好。每一啖,都伴隨着芝士嘅香味。超級推薦啊!主食方面,嗌左份醬燒豬肋骨,溫馨提示:煮食需時40分鐘,如果趕時間就唔好嗌啦。雖然等左40分鐘,但係我都覺得好值得,豬肋骨嘅肉真係好厚,少少脂肪,半肥瘦嘅肉質真係好正。佢哋用自家製嘅BBQ醬,燒完真係好入味。所以如果唔趕時間嘅你,真係要食呀!
走過新蒲崗看到這間西餐廳被其時尚格調吸引而停下腳步,翻看餐牌覺得還不錯便進去試試了。餐廳牆物用上灰色做主調,配合暖色系燈泡作點綴,顯得冷酷又帶點柔和感。貼心的在每枱放置一瓶開水,裡面還有一株薄荷葉和檸檬片,味道新鮮。點了一份威靈頓牛肉再升級成套餐,套餐沙律不馬虎,是巴馬火腿沙律,火腿的咸香味加上清甜的沙律菜,味道非常配合。套餐是西蘭花忌廉湯,質地濃厚軟滑,將西蘭花攪爛,其味道完全融入湯中,每口都像在吃西蘭花一樣;附上一條焗得香脆的麵包條,沾著忌廉湯一起吃,又另一特別風味。威靈頓牛肉的酥皮烤得香脆鬆化,牛肉嫩滑有肉汁,不會乾身,火候控制得剛剛好。點了一份牛油果雞肉餡餅,這是小食來的,但很有份量,共有八大塊,附上牛油果醬、芒果沙沙和芝士醬三種不同口味的醬料,最愛吃芝士那個,芝士味很濃郁,咸香惹味。北海道帶子露荀天使麵配黑松露忌廉汁,帶子大粒鮮甜,微煎成金黃色的表面帶點焦香。黑松露醬味道濃郁加上清甜的露荀,味道配合的非常好。最後加上一杯熱朱古力,是真的可可味,不是死甜那種,是帶點甘苦味,為這餐畫上完美句點。這間餐廳雖然位置不顯眼,但不論是食物質素還是服務都很出色,食物足料有誠,而且是很美味的

這間餐廳雖然位置不顯眼,但不論是食物質素還是服務都很出色,食物足料有誠,而且是很美味的,真心推介,會再回頭的👍🏽
2019-09-14 102 浏览
熊貓作為牛的粉絲,一直到處去希望發掘新的牛迷好去處!在偶然的機會下,需要到新蒲崗一轉,辦完事後竟然發掘到一間食牛迷秘點🐮🐮這間餐廳位於新蒲崗Mikiki對面,作為牛粉絲的我,我剛巧路過的時候,就被這間餐廳吸引了。都門口大大隻字寫住STEAK,而且裝修也很有心思,所以就決定入去解決今天的晚餐。這裏果然是牛粉的勝地,連餐碟也有牛的圖案。這裏的招牌菜是威靈頓牛柳,平常熊貓比較鍾意肉眼,不過既然牛柳是招牌菜,今晚就食牛柳吧!這裏的牛柳非常特別,是包上了酥皮再去焗。這樣的煮法好處就是可以保存肉汁👍🏽👍🏽果然沒有令我失望,一切開牛柳,我已經聞到美味的感覺。而且牛柳非常厚,肉質亦非常嫩,絕對不容錯過。小小提示,威靈頓的牛柳每日供應數量有限,最好預先預訂,幸好熊貓今天幸運不用預訂也能吃到。這裏除了牛牛出色,其他食物也有很高的評價。先介紹這個大啡菇焗忌廉蟹肉,鮮甜的大啡菇,上面加上厚厚的蟹肉,好味但絕不肥膩。除了牛扒外,熊貓亦喜歡龍蝦,所以亦都點左龍蝦意粉。這道菜也超出我的預期,估唔到呢度牛扒出色之餘,海鮮也同樣出色。吃完豐富的晚餐後,建議大家亦可以點這裏焦糖燉蛋,加上花茶作為飲品,可以為這段晚餐畫上完

這裏果然是牛粉的勝地,連餐碟也有牛的圖案。

吃完豐富的晚餐後,建議大家亦可以點這裏焦糖燉蛋,加上花茶作為飲品,可以為這段晚餐畫上完美的句號。

不論大家是否牛粉絲,我也非常推薦大家去這間餐廳。環境、食物、服務也同樣出色👍🏽👍🏽
  • 是日沙律
  • 威靈頓牛柳(一人份)