2019-07-31 59 浏览
好少好少來新蒲崗不過聽朋友講呢頭有間西餐幾有質素咁岩個日放工佢又得閒加上有幾個月冇見就約好去食餐好既一坐底見到隻牛 🐂介紹下吾同部位我就鐘意食西冷啦不過今晚冇叫牛朋友話吾想食咁heavy 所以我地點了以下食物Salad 有fig , my favourite 好開胃賣相吸引 ~跟著又叫左chicken avocado mexican 餡餅有三種醬汁少少辣開胃今晚牛油果大餐又叫左avocado smoothies 好解渴 亦有餐湯同麵包Main course 我點左scallop risotto 好creamy 帶子好香煎到恰好店內環境不錯
好少好少來新蒲崗

我就鐘意食西冷啦
不過今晚冇叫牛
朋友話吾想食咁heavy

所以我地點了以下食物

Salad 有fig , my favourite
好開胃

帶子好香
煎到恰好

店內環境不錯

2019-07-31 1413 浏览
今晚咁岩要來新蒲崗搵朋友順便一齊食晚餐。佢帶我嚟呢間西餐廳-TC Bistro門口有隻牛,顯示每一個部位呢度嘅餐具好靚尤其是係隻碟,當然呢度最出名就係食牛扒啦我哋坐低左就叫咗以下食物。跟餐的沙律非常豐富有我最鍾意食嘅無花果同火箭菜餐湯係椰菜花忌廉湯,好好味配麵包一流小食方面我哋叫咗個牛油果雞肉墨西哥餡餅。喜歡牛油果嘅你是必點的仲有三碟醬汁,好正帶子香草醬意大利飯做得十分出色,D飯好有咬口,我地勁鍾意。其他餐廳煮得好淋,就冇咗個口感。所以呢碟係非常值得推介龍蝦多米(全隻)嚟到嘅時候香噴噴,未食已經流晒口水。側邊仲配左粟米薯仔同西蘭花🥦龍蝦非常鮮味而且好有肉加埋配料同醬汁簡直冇得彈呢樣絕對推介比喜歡龍蝦嘅朋友重點推介就係沙冰,識飲一定係揀牛油果沙冰唔係度度飲到十分鐘意,平時少飲凍野嘅我都飲曬,你就知道係幾好味,非常推介俾呢間係一間好有誠意嘅西餐廳,就算清水都會落薄荷葉或者檸檬,令清水有refreshing 嘅感覺我哋兩個食咗八百幾蚊,雖然價錢係唔平,但今晚嘅食物質素同服務態度令我有非常正面的經驗。下次會帶埋屋企人來食餐勁嘅
門口有隻牛,顯示每一個部位
呢度嘅餐具好靚尤其是係隻碟,當然呢度最出名就係食牛扒啦
我哋坐低左就叫咗以下食物。
跟餐的沙律非常豐富有我最鍾意食嘅無花果同火箭菜
餐湯係椰菜花忌廉湯,好好味配麵包一流
仲有三碟醬汁,好正
帶子香草醬意大利飯做得十分出色,D飯好有咬口,我地勁鍾意。
其他餐廳煮得好淋,就冇咗個口感。所以呢碟係非常值得推介
加埋配料同醬汁簡直冇得彈
呢樣絕對推介比喜歡龍蝦嘅朋友
重點推介就係沙冰,識飲一定係揀牛油果沙冰
唔係度度飲到

下次會帶埋屋企人來食餐勁嘅
2019-07-30
2019-07-30 60 浏览
TC Bristo 好適合情侶或朋友小聚環境舒適我同朋友每人點左一個main course , 我點左美國特級西冷,朋友點左龍蝦米多,每人只需要加$50就可以變set, 有湯有沙律同野飲, 好抵!餐湯係洋蔥湯配多士!洋蔥湯幾清甜👍🏼唔係成日都係飲開既紅湯白湯!沙律都好驚喜,有新鮮無花果!平日好少沙律會配無花果👍🏼甜甜地好fresh幾開胃飲品方面我揀左香橙蜜桃沙冰👍🏼好fresh👍🏼黎到main course都幾算驚喜! 份美國特級西冷-大大份厚身!外貌不俗!味道都幾好食!朋友的龍蝦米多好特別👍🏼,係釀左忌廉磨菇粟米等等不同配料落龍蝦肉度,平時比較少食到!半隻龍蝦份量就唔算好多,下次黎應該要叫全隻!yummy!!好驚喜,估唔到新蒲崗mikki 對面,有隱世小店,價錢合理食物質素高👍🏼👍🏼下次會再黎!
TC Bristo 好適合情侶或朋友小聚
環境舒適

飲品方面我揀左香橙蜜桃沙冰👍🏼好fresh👍🏼
  • 龍蝦米多
2019-07-28 1012 浏览
We normally do not come over to this area, but since we have heard a lot of good stuff about the signature selling beef offered in this restaurant, we came all the way to give it a try! the vibe inside the restaurant is chilled and cool, very spacious which is a good feeling for a dinner meal. we ordered the dinner set which cake with broccoli soup today and bread. The soup was so yummy! Creamy but didn’t lose the touch of flavors. it also came which a refreshing salad with a bit of added honey
it also came which a refreshing salad with a bit of added honey 🍯 it was delicious 😋
the dinner pick was the grilled chicken w/ cream mash and broccoli and corn. The size of the chicken was so huge, definitely enough for two people to share. The hint of salt and mustard on the side added some good chemistry with the moisture meat.
the signature and highlight of the night then arrived in another board with the same presentation. It was for one, but again...definitely enough for two people. This, on the side offered something different which both of us love - onion rings and grilled garlic. We actually finished everything!
the meat inside the welling was cooked perfectly- moist and medium rare. Perfect texture and the outer layer was so yummy 😋 crispy and not soggy.
lastly, the set ends with two drinks and a dessert. It was a perfect ending of the meal.
  • 威靈頓牛柳
  • 法式焦糖燉蛋
  • 是日沙律
  • 威靈頓牛柳(一人份)
2019-07-25 67 浏览
這天探朋友後,想在新蒲崗吃晚餐才回家,太座想吃西餐,上OR網找到這間bistro的評語不錯,決定一試。餐廳環境幽靜,牆上有壁畫顯示豬,牛,雞身體各部份的肉類名稱,以讓顧客知道多一些知識,方便點餐。晚餐有十多款,有魚有肉,意粉,意大利飯等,加$50還可有齊沙律,餐湯和咖啡或茶。是日的沙律為煙三文魚沙律,有多種沙律菜,很清新,配味甜的醬汁很開胃,煙三文魚不太鹹,質感不錯,很喜歡吃三文魚,可以久不久吃一次很開懷!餐湯是西蘭花忌廉湯,菜味濃郁,忌廉不稠,入口順滑!香草蒜香麵包條,烤得香脆,配湯吃一流!主菜接踵而來,北海道蘆筍黑松露忌廉汁天使麵,有三粒帶子,肉厚,煎香了底和面,蘆筍爽脆,天使麵用忌廉汁和黑松露醬煮了,幸好忌廉下得不算重,不會太糊口,天使麵軟硬度適中,如果黑松露醬下得重手些,我會更開心!醬烤豬肋骨用木砧板盛着來,伴著燒新鮮菠蘿,粟米和西蘭花,還有薯蓉,一排的豬肋骨大概有七支骨,顏色是金啡色的,燒烤醬的味道甘香,不太甜,切開肋骨時,感覺到肉質不會太韌,而且肉汁貫盈,入口軟嫩!烤新鮮菠蘿,經燒烤後,水份減少了,甜度濃縮,與菠蘿同吃可減輕肉類的膩!跟餐的咖啡品種甘香美味,還可下咖啡忌廉,
跟餐的咖啡品種甘香美味,還可下咖啡忌廉,味道一級正!
印象中,不知道新蒲崗也有如此高質素的扒房,再來這區會再試!
2019-07-21 63 浏览
老友新搬到啟德的一個屋苑,今天有空就登門探訪。晚餐時分他說帶我食好嘢!本以為在屋苑商場内解決,原來帶我到對面街的一間扒房!有老饕帶路當然不用擔心!我們離開舒適的地方,冒着下大雨的風險,在濕熱的街道上向好食物進發!做人做事其實也大概如是!這裡不算大,裝飾格局雅緻、時尚有風格,若對西餐不太認識可以說這裡環境富教育資訊!免費的水也加了薄荷葉及檸檬片,非常清新可口,不期然就多喝了,而侍應也很有效率加添!讚!這裡提供的選擇很大路,可加50元轉套餐,會添加沙律、湯及餐飲。老友極力推薦,食後就覺得所言非虚!首先上陣的就是沙律:賣相吸引,食材高質(無花菓!!!)又新鮮,所用醬汁跟食材配合得天衣無縫,無懈可擊!隨之而來就是西蘭花忌廉湯,入口順滑,湯味濃沃可口,上乘之作。主菜有煎三文魚配牛油果芒果沙沙,魚做得外脆內嫩不油膩,配以特製的醬汁感覺很清新及健康,既美味、亦富營養。另一主角就是十二安士的美國安格斯肉眼,厨藝高超,上枱時肉香誘人,肉質嫩嫩的富肉汁,個人喜不加任何調味或略加一點海鹽提味,亦有芥茉及燒汁可用,最特别是伴菜有燒蒜頭,別有一番風味。餐飲方面亦不錯,糖漿用有刻度的容器盛着,玩味十足!整體而言,

餐飲方面亦不錯,糖漿用有刻度的容器盛着,玩味十足!

整體而言,店舖用心經營:店員用心服務、細心有效率,厨師烹調水準高,這樣食客便可用心慢慢享用及樂意為荷包減磅!!

2019-07-18
2019-07-18 69 浏览
經過tc bistro好吸引的扒房 係mikiki商場對面咋 都好方便係工業區吸引左我眼球入去食左 一食有驚喜環境好有心思 完全唔係heahea連碟都係自家制我看看餐牌 好有多都好想吃 見到有靚靚牛扒價錢都可以 (尖沙咀區呢個價錢實食唔到咁靚既牛牛)二話不說就落單我一份改了餐 有煙三文魚沙律好開胃加少少錢轉左龍蝦湯!好出色 龍蝦味🦞好鮮 值得值得龍蝦汁大蝦意大利飯🇮🇹 蝦好爽鮮甜 仲環有膏 食到我蝦頭都要啜埋佢用左意大利米 所以食落也很有口感 而又入味到我最期待既霜降牛上肩M5我話要medium 佢真係整到medium(其他餐廳有時會overcook) 好juicy 份量又唔會太細 就咁原味唔駛點汁都好好味 仲有我好欣賞佢個蒜頭 真係唔知點樣可以整到咁香忍唔住食晒 之後都冇口臭最後還送甜品 🍮焦糖布甸 小小的 但好味又窩心!一路食 店員都為keep住為我們換碟!好細心 原來佢地都有手工啤酒的 下次要再去試試手工啤先得
係工業區

2019-07-09
  • 龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯
  • 霜降牛上肩
2019-07-11 91 浏览
Plan左同屋企人去Mikiki,想食扒食西餐,係OpenRice見到呢間 TC bistro 好近,所以就決定book去食是日沙律:加錢轉左套餐所以有沙律,啲呑拿魚整得好有誠意,外熟內生,好有層次感是日餐湯:大蒜薯仔湯配蒜蓉包,啲薯仔溶哂落啲湯度,正!蒜蓉包香脆,仲有啲蕃茄乾係裡面海鮮香酥盒:裡面有好多海鮮,有蝦有帶子,足料威靈頓牛柳:上網見到好想試,所以預定左!香脆既酥皮包住牛柳,牛柳啲肉汁滲哂入啲酥皮度,同牛柳一齊食個感覺好特別,分開食又得!薯蓉有薯仔唔係粉!另一驚喜係個焗大蒜,平日唔食蒜既我都大like 龍蝦米多(半份):半隻龍蝦肉加埋蘑菇同芝士整碎一齊焗,啱哂啲想食龍蝦既懶人,而且份量一啲都唔少美國安格斯肉眼:我好推薦既一道菜,嗌左5成,個熟度啱啱好!肉質juicy有牛味!最緊要既係呢個價錢有大大塊咁好質素既牛扒真係世間少有焦糖燉蛋:啱啱整好熱辣辣,好吃Monkey King:麥芽味濃,蜜桃芳香Kyoho Calpis Soda:巨峰提子梳打,開胃Peach Calpis Soda:蜜桃梳打,清新

海鮮香酥盒:裡面有好多海鮮,有蝦有帶子,足料

焦糖燉蛋:啱啱整好熱辣辣,好吃

Monkey King:麥芽味濃,蜜桃芳香

Kyoho Calpis Soda:巨峰提子梳打,開胃

Peach Calpis Soda:蜜桃梳打,清新
2019-07-04
2019-07-09 901 浏览
休息係為了行更遠嘅路,減肥係為了食更美味嘅食物今次黎到新蒲崗搵食,因為咁岩有個fd係附近開舖,順便聚一聚。未食先吸引眼球,我就係1因為上圖隻牛而入去試一試入到去,就連隻碟都吸引過人,真係唔影低紀錄唔得我叫左1個set,呢個羅宋湯真係與別不同,湯料多不在話下,跟湯嘅包仲正,用上辣椒製造,同個湯真心非常夾好想再 encore個包三文魚沙律看似平平無奇,但係佢銀白色嘅醬汁,真係令我好難忘,酸酸甜甜似的,而且三文魚咬落係新鮮的,唔係"梅梅"的,好質素 慢煮法式豬鞍扒 188份量十足既豬鞍,厚實咁係面前出現,慢煮過後再以大火煎制,以至表面焦香,切落感覺嫩滑,肉汁亦緩緩流下,食落有香味慢慢係口中散開,至肉汁亦不斷滲出焗大啡菇配松露忌廉芝士 68香濃既芝士焗到表面金黃焦香,而大啡菇充分濕潤,咬落有菇汁係口中爆發,香味瞬間湧出,再加上黑松露,簡直錦上添花伯爵茶本身帶有微微既苦澀味,但係當混合上花茶包,一種香甜味隨即取代苦澀味,只需要聞一下,都感覺呢份香甜,令人安神最後甜品係奶凍,幼滑微甜,牛奶味香濃休息後,要繼續堅持💪🏻💪🏻💪🏻
休息係為了行更遠嘅路,
減肥係為了食更美味嘅食物

未食先吸引眼球,我就係1因為上圖隻牛而入去試一試

入到去,就連隻碟都吸引過人,真係唔影低紀錄唔得

好想再 encore個包

慢煮法式豬鞍扒 188

焗大啡菇配松露忌廉芝士 68

最後甜品係奶凍,幼滑微甜,牛奶味香濃

休息後,要繼續堅持💪🏻💪🏻💪🏻
2019-06-26
2019-07-08 71 浏览
最近成日都節食,一黎想省番啲錢;另一方面亦都係想減下肥啦。但係星期五既晚上當然係要放縱下自己喇。今次去到呢間位處於新蒲崗 - 中西交融的扒房 TC Bistro,整體感覺具備美國風情,但是細節佈局又充滿中國的傳統風俗,非常獨特人流偏多,可幸的是座位之間空間比較大,位置舒服有空隙,用餐情調都放鬆牛油果雞肉墨西哥餡餅(HKD 88)呢個前菜不加任何的配料都已經十分惹味,超級開胃酸酸地,辣辣地,但是又食到新鮮牛油果既香味,好好味~~三種配料之中,我就最中意食藍莓個款,味道清甜,中和到餡餅偏烈的味道,非常正威靈頓牛柳 (細份) (HKD298)一場黎到,當然不可以不試下呢款威靈頓牛柳,以佢亦都完全沒令我失望主角威靈頓牛柳外層酥皮焗到金黃色,上一枱已經香到不行不行!非常吸引!酥皮同牛肉之間有層惹味嘅抄香既碎蘑菇,夾埋酥皮同牛一齊食,香而不燥牛柳五成熟,外香內JUICY,十分享受其他配菜包括洋蔥圈&薯仔都十分不錯,蒜頭更是特別香甜,值得留意加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉(HKD162)一大片的海膽同埋濃濃的海鮮味佈滿整碟的意粉,入口鮮甜,加上麵條充分吸收了海膽汁的鮮甜令人一啖一啖,完全停不了口

牛油果雞肉墨西哥餡餅(HKD 88)
呢個前菜不加任何的配料都已經十分惹味,超級開胃
酸酸地,辣辣地,但是又食到新鮮牛油果既香味,好好味~~

威靈頓牛柳 (細份) (HKD298)

牛柳五成熟,外香內JUICY,十分享受

加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉(HKD162)

令人一啖一啖,完全停不了口
2019-07-05
2019-07-06 68 浏览
細個經常去新蒲崗舊區一帶玩,舊地重遊別有一番滋味,大型商場,私樓處處,係文理書院附近有間西餐扒房叫TC Bistro,我同屋企人喜歡趙下牛扒,於是入去捧下場,環境同一般扒房分別唔大,細細地但梳化好舒服,暗暗地燈光頗有情調服務員都好好,放下餐牌和介紹廚師精選,好多款式我就叫左支手工啤解下喝,叫Monkey King,麥芽味濃又帶蜜桃芳香,賣$68,抵飲,家人就兩杯餐飲乳酸醒下胃先最後叫左3個餐都係廚師精心細選,跟餐加$50有埋鮮甜又肥厚吞拿魚沙律和熱熱嘅忌廉薯溶湯廚師重免費送上小吃海鲜酥皮盒,精緻細造,別出心裁,龍蝦肉加上脆皮,每啖入口鬆脆,高水準製作入正題第一道龍蝦米多半隻$228,用上新鮮龍蝦,拆左肉釀在殼上面,高級食法,味鮮香濃第二道美國安格斯肉眼扒12oz,$278,豐厚又大塊,五成熟最啱入口,肉質肥美又帶口感,再配合烤蒜頭伴扒最後就係威靈頓牛柳1人份$298,好似雞批,外面焗得香脆,裡面係厚肉肥美嘅牛柳,賣相出色吸引,廚師用心製作,值得最後個甜品焦糖布甸作為完美結局總結呢間扒房係高水準廚藝,精心出品,食物美味,比美酒店西餐

服務員都好好,放下餐牌和介紹廚師精選,好多款式

最後個甜品焦糖布甸作為完美結局

總結呢間扒房係高水準廚藝,精心出品,食物美味,比美酒店西餐
2019-07-04
  • 手工啤
  • US安格斯肉眼扒
  • 威靈頓牛柳(一人份)
  • 法式焦糖燉蛋
  • 龍蝦米多
2019-07-06 62 浏览
新蒲崗有個商場係可以帶寵物行街的,所以難得放假梗係帶我隻寵物仔去逛下啦! 行咗一陣經過見到附近有間餐廳,食西餐嘅 咁就食埋先回家啦!點了兩個主菜加錢就有沙律同餐湯,這個沙律幾新鮮仲有無花果幾特別。“凱撒沙律” 這款有好多配菜,牛油果新鮮幼滑。“威靈頓牛柳” 這款菜式唔係太多餐廳有供應的。酥皮夠鬆脆,牛柳汁嫩味濃。“醬烤豬肋骨” 大大份豬肋骨,燒烤醬好惹味豬肋骨肉質鮮嫰。“北海道帶子露筍天使麵” 帶子煎香兩邊夠香濃,天使麵配上醬汁口感豐富。甜品“Creme Brulee” 作今餐既終結好滿足。
行咗一陣經過見到附近有間餐廳,食西餐嘅 咁就食埋先回家啦!

“凱撒沙律” 這款有好多配菜,牛油果新鮮幼滑。

“威靈頓牛柳” 這款菜式唔係太多餐廳有供應的。

酥皮夠鬆脆,牛柳汁嫩味濃。

“醬烤豬肋骨” 大大份豬肋骨,燒烤醬好惹味豬肋骨肉質鮮嫰。

甜品“Creme Brulee” 作今餐既終結好滿足。

最近有工作的事情想請教朋友,所以特意約她吃晚飯。我知道她喜歡吃酥皮和牛扒,故預早數天預訂威靈頓牛柳,給她一個驚喜,答謝她的教導。在等待主菜時,我們先來個蒜蓉牛油炒什菌,牛油濃郁的香氣再搭配上蒜蓉的鮮,為什菌畫龍點睛,雖然蒜蓉牛油炒什菌是道簡單的餐前小食,不過吃在口裡味道層次豐富。原本我想喝Avocado Smoothies的,但朋友所點的Strawberry Calpis Soda是晚正好做買一送一的優惠,我當然不會錯過。Strawberry Calpis Soda漸層帶晶瑩剔透的粉色,成功取得我們歡心,士多啤梨乳酸梳打酸酸甜甜的滋味隨氣泡擴散開去。瞧瞧這加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉,真是令人垂涎三尺,意粉上肥美的海膽十分漂亮,入口鮮甜。意粉煮得一點都不馬虎,爽彈有咬勁,吸附海膽醬汁的鮮味,口齒留香。威靈頓牛柳做法繁複,耗時也費工,故不多餐廳會供應威靈頓牛柳,想吃可不容易。朋友說這威靈頓牛柳一吃難忘,金黃香酥的酥皮多賞心悅目。切開牛柳,酥皮緊實包覆著牛柳,蘑菇醬色澤分明,與五分熟的嫩紅牛柳強烈對比。牛柳非常完美,富有彈性和肉汁香氣,教人回味無窮。旁邊的配菜同樣優秀,洋脆圈脆甜不油,粟米、西

蒜蓉牛油炒什菌

Strawberry Calpis Soda

加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉

威靈頓牛柳

牛柳非常完美,富有彈性和肉汁香氣,教人回味無窮。旁邊的配菜同樣優秀,洋脆圈脆甜不油,粟米、西蘭花清爽甜美,炸薯仔鹹香可口,烤蒜頭蒜香十足。
威靈頓牛柳

焦糖燉蛋為全頓晚餐完美作結,剛燒起的焦糖薄脆脆不可擋,毫不死甜,燉蛋綿密細緻,帶著絲絲的蛋香,很快被我光速秒殺,它太美味了。
蒜蓉牛油炒什菌
Strawberry Calpis Soda
加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉
2019-06-27 83 浏览
早前朋友係網上見到有介紹過將牛柳蓋上酥皮烤焗而成既威靈頓牛柳🥩,就想試下位於新蒲崗既呢間餐廳,對於好鍾意食牛既我一定要黎試一試朋友預先已經訂定一份二人份量既牛柳,非常期待我地先點了一份忌廉蟹肉焗大啡菇好好味,大啡菇仲好juicy主角出場哪!二人份量果然大份外層酥皮焗到金黃色,非常香脆,如同菠蘿包皮一樣,又香又脆,還有陣陣牛油味一切開係非常多汁大大件既牛柳酥皮與牛柳之間有一層碎磨菇,口感非常豐富🤤🤤鍾意食牛既牛魔王一定要黎試下,下次可以叫一人份量牛柳,咁就可以試多ᗪ其他不同菜式。
朋友預先已經訂定一份二人份量既牛柳,非常期待

我地先點了一份忌廉蟹肉焗大啡菇
好好味,大啡菇仲好juicy

主角出場哪!二人份量果然大份

一切開係非常多汁大大件既牛柳
酥皮與牛柳之間有一層碎磨菇,口感非常豐富🤤🤤

2019-05-18
  • 威靈頓牛柳
  • 忌廉蟹肉焗大啡菇
2019-06-26 60 浏览
新蒲崗Mikiki外圍其實有不少小店,TC Bistro是友人介紹的較新意式小店。TC Bistro只開了半邊,坐位不多,平日晚上幾近爆滿。從門口到牆壁再到碟子,都見到不同牛隻部位解說,此店似以食牛為主打。友人不食牛肉,就叫上豬胺及天使麵共享,加50蚊可將主食變成套餐。每張餐枱上都有一支檸檬薄荷水,淡淡的帶清新味,無限添加下喝了好幾杯。無花果雜菜沙律前菜沙律很有驚喜,無花果入口軟腍,清甜多汁,雜菜沙律亦見清新爽脆。紫薯忌廉湯以紫薯做西湯第一次見,紫薯蓉打得幼滑,伴上忌廉味道甜美。慢煮法式豬胺扒慢煮法式豬胺肉質雖瘦,但肉質依然柔軟有彈性,味道鮮甜濃郁,其實都不用點汁,不過餐廳於餐碟上分為放上燒汁、芥末及鹽粒,可以各式其式。配菜用上焗薯塊、西蘭花及粟米亦屬健康選擇。北海道帶子露荀天使麵配黑松露忌廉汁北海道帶子略煎,保留滑溜口感,味道鮮甜嫩滑。天使麵配上黑松露忌廉汁,滑溜外更添幽幽的香氣。焦糖燉蛋是晚有甜品焦糖燉蛋送贈,焦糖燉蛋份量小小的,用匙羹輕敲焦糖片聲音很清脆,燉蛋滑溜甜美。熱咖啡熱咖啡用上厚身咖啡杯,很有茶餐廳的影子。咖啡不濃不淡,略帶炭燒味道。

TC Bistro只開了半邊,坐位不多,平日晚上幾近爆滿。

無花果雜菜沙律

紫薯忌廉湯
以紫薯做西湯第一次見,紫薯蓉打得幼滑,伴上忌廉味道甜美。

慢煮法式豬胺扒

北海道帶子露荀天使麵配黑松露忌廉汁