2024-10-28 202 浏览
今日去啟德探朋友,之後行airside, 晚餐揀咗食我喜歡的呢間意大利pizza店。依間食店人氣旺盛,晚飯時間大概七點已經full House,來之前最好訂位。凱撒沙律$118超爽脆嘅羅馬生菜及車厘茄配上香脆鹹香煙肉片,鬆化香甜的麵包糠加上凱撒沙律醬及芝士碎,健康得來又邪惡嘅沙律。雞翼(5 pieces) $68雞翼係單骨雞翼,炸得非常香脆,配上微辣的蛋黃醬,好滋味。Smoked salmon pizza $248賣相非常靚,薄脆批上鋪滿了煙三文魚,打卡一流。一口咬下,批底常香酥,煙三文魚嫩滑鹹香,配埋少少的刁草沙律醬,味道非常之夾。香草醬蝦櫻桃茄意粉$148Pesto醬充滿了羅勒葉的香氣,意大利麵好掛汁,質地Al dente,鮮蝦非常之大隻,口感爽蛋,而且係有蝦鮮味。意式雪糕$48最後我哋share咗個Gelato,選擇了紫薯口味,一球份量都幾大,口感軟滑煙靭,紫薯嘅香甜味道好自然。

凱撒沙律$118

雞翼(5 pieces) $68
雞翼係單骨雞翼,炸得非常香脆,配上微辣的蛋黃醬,好滋味。

Smoked salmon pizza $248

香草醬蝦櫻桃茄意粉$148

意式雪糕$48

2024-10-27 163 浏览
最近睇Netflix 好想食risotto所以今日就去左airside 呢間意大利餐廳Risotto 只得一款,是日risotto 今日係松露蘑菇risotto味道同飯既texture 都ok, 唯一係可以再creamy d 另外仲叫左Hawaiian pizza最鍾意食有菠蘿既pizza (sorry Italians😂)呢度仲要係用新鮮菠蘿,加分👍🏻最後叫左個tiramisu 做甜品係算實淨既style 個cream 都算滑不過個手指餅略嫌,浸得咖啡唔夠,所以唔夠moistOverall 都推介既,下次會想試下佢既手工意粉
最近睇Netflix 好想食risotto
所以今日就去左airside 呢間意大利餐廳

Risotto 只得一款,是日risotto
今日係松露蘑菇risotto

是日risotto

另外仲叫左Hawaiian pizza
呢度仲要係用新鮮菠蘿,加分👍🏻
Hawaiian  Pizza

最後叫左個tiramisu 做甜品
係算實淨既style
個cream 都算滑
不過個手指餅略嫌,浸得咖啡唔夠,所以唔夠moist
Tiramisu

Overall 都推介既,下次會想試下佢既手工意粉
是日risotto
Hawaiian  Pizza
最近同朋友去咗啟德Airside度食晚飯經過見到呢間餐廳環境好有feel 仲有勁多唔同口味嘅Gelato雪糕就去試吓!好有驚喜班蘭味雪糕好正 諗起都想食多次😋😋✨2 scoops Gelato HKD78(Waffle Bowl HKD18)我哋揀咗開心果味同埋班蘭味 兩款雪糕嘅口感有少少唔同 各有各出色!不過同樣都好軟滑嘅~ 我同朋友都覺得好好食 ✨Chicken Wings HKD68單骨雞翼 一上枱已經聞到好香👍 點埋醬汁一齊食好味✨Mac and Cheese HKD118輕輕一拉已經係好誇張嘅拉絲!賣相一流😆芝士味好香,但係又唔會好肥膩! Yumyum✨Lobster Pizza HKD318.00 龍蝦比薩 好多龍蝦肉!✨WAGYU SIRLOIN HKD298蕃茄醬、莫札瑞拉起司、和牛西冷牛排、焦糖洋蔥 牛扒薄餅好特別,Juicy又惹味 Pizza可以雙拼! 啱晒我哋呢啲選擇困難症🤣(以較高價錢計算) 薄餅係較薄身同埋脆身嗰隻🍕✨好香脆✨Matcha Majesty HKD58好Fresh好Fresh嘅一杯綠茶沙冰 甜度適中入口好清新嘅綠茶香氣 我同朋友都好鍾意~

最近同朋友去咗啟德Airside度食晚飯

✨2 scoops Gelato HKD78
(Waffle Bowl HKD18)

✨Chicken Wings HKD68
單骨雞翼 一上枱已經聞到好香👍 點埋醬汁一齊食好味
Chicken  wing

✨Mac and Cheese HKD118

✨Lobster Pizza HKD318.00
龍蝦比薩 好多龍蝦肉!

✨WAGYU SIRLOIN HKD298

Matcha Majesty
  • Wagyu Sirloin
  • Mac and  Cheese
2024-10-20 395 浏览
我們拼了truffle mushroom及pesto prawn pizza。我們太喜歡mozzarella cheese ,成個薄餅勁香芝士味。尤其是黑松露,喜歡佢獨特既香味,每塊薄餅都有片片的黑松露片。另外半塊薄餅是香草大蝦,蝦仁爽口彈牙,仲有青瓜粒,新鮮車厘茄,食起來清新。龍蝦意大利粉配小蕃茄和帕馬玫瑰醬意大利粉是手工製作,食起嚟有煙韌嘅感覺,仲有龍蝦肉,很鮮味,意粉掛滿醬汁,仲有小蕃茄,非常開胃。飲品叫咗兩杯沙冰,有抹茶,士多啤梨,沙冰好清涼而且泡沫綿密,抹茶沙冰已灑上抹茶粉,士多啤梨沙冰淋上香甜嘅果醬,加上七彩繽紛嘅糖粉,很經典的特飲。甜品叫咗兩球杯裝嘅意大利雪糕,更加升級咗窩夫底,雪糕每日新鮮製作,有冧酒提子,班蘭口味,估唔到冧酒提子酒味香濃,我哋揀咗粟米片窩夫片做topping 。

龍蝦意大利粉配小蕃茄和帕馬玫瑰醬

2024-10-16 389 浏览
有日約左朋友去啟德嘅air side行街,都有幾多餐廳,我地就揀左間西餐廳,The Cipollini Pizzeria 嘅薄餅好特別😍第一次見到有牛扒pizza, Wagyu Sirloin Pizza 🍕 加左和牛西冷🥩 牛扒嘅熟度剛好,肉質仲好淋身,亦都有煎香過嘅口感,經過適當嘅調味同烹煮,保留肉嘅原汁原味,亦都真係好似平時食牛扒咁配埋芥末醬😍so yummy! 而pizza 嘅餅底系薄批,所以就算個薄餅系大批,但都可以食得哂,仲有quota 食其他野😋香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條🦑散發著誘人嘅海鮮香氣,新鮮意大利面系每日即做😍 最中意呢D 手工意粉,口感特別彈牙。香蒜將蜆嘅鮮味提昇,每啖都好香嘅海鮮精華。雞翼就好香脆👍🏻餐廳亦以單骨雞翼烹調,食落好方便😋而飲品嘅選擇都幾多,呢度嘅signature飲品系沙冰🍧我就嗌左杯Matcha Majesty💚味道甜甜的,岩哂女仔飲😍

雞翼就好香脆👍🏻餐廳亦以單骨雞翼烹調,食落好方便😋

2024-10-16 278 浏览
同朋友聚餐選擇咗食Pizza。 佢嘅Pizza真係幾好食,媲美真正意大利做法。我建議食薄批,因為咁樣會食到餡料真正的味道。 雖然是薄批,但係餅底夠乾身,唔濕又唔油。佢嘅Mushroom pizza有好多 shaved truffle喺上面。好香。亦都有叫 Carbonara意粉。佢啲意粉係手工制, 可能就番香港人嘅口味,所以只是近乎al dente 嘅質感。意粉汁亦都很香濃。最後當然不少得食gelato on cone。今次選擇Cookies & cream,質感好滑完全沒有冰塊。餐廳環境裝修好似去咗意大利,但有點兒嘈吵,所以不是情侶撐枱腳的好地方。
2024-10-11
  • Truffle Mushroom Pizza
  • Gelato
2024-10-12 359 浏览
啟德AIRSIDE交通都好方便, 地鐵直達, 這裡食肆也不少, 各地美食俱備。這間意大利餐廳位於商場外, 環境清靜, 室內裝修清雅, 主打手工薄餅和意式冰淇林。Pepperoni 熱辣辣香脆薄批, 整個批面鋪滿香辣惹味嘅辣肉腸和香滑莫扎瑞拉芝士, 味道好豐富。Hawaiian整個批面鋪滿火腿、香甜嘅新鮮鳳梨和和香滑莫扎瑞拉芝士, 集鹹香、果香、鮮甜和幼滑嘅口感, 香脆可口。巴馬臣芝士薯條薯條香脆有質感, 配以巴馬臣芝士的濃郁鹹香風味, 奶香與鹽味十分平衡。再點配茄汁, 增添更多層次感。意式冰淇林點選了冧酒提子和覆盆子雪糕, 冧酒提子酒香甜蜜, 覆盆子果香清甜, 涼快可口。沙冰有數款選擇, 抹茶王朝沙冰茶香清甜, 榛果避風港有濃厚堅果香味。

Pepperoni

Hawaiian

巴馬臣芝士薯條

意式冰淇林

同朋友一齊嚟咗呢間意大利🇮🇹餐廳食晚餐🤣原來呢間餐廳🍴有自家製意粉,咁就梗係要試吓啦🤣$148「醃番茄布拉塔起司」:我不嬲都鍾意食 Burrata,Burrata 係意大利🇮🇹 cow milk cheese,原料有 mozzarella,外層少少煙靭,裏邊有好香滑嘅 Stracciatella di bufala 同埋 忌廉😋;呢間餐廳提供嘅布拉塔芝士大大粒圓轆轆外表幾可愛,夠晒滑夠晒 creamy;蕃茄非常鮮甜;仲有啲火箭菜;再加埋啲意大利🇮🇹黑醋,整體簡單好食🤣$228「龍蝦🦞意大利粉配小蕃茄和帕馬玫瑰醬」:餐牌寫住 意大利麵 係餐廳每日製造👍,餐廳做到有啲似 Tagliatelle,似乎比 Fettuccine 窄少少🤣,意大利麵煮得 al dente 硬硬哋,幾啱我哋胃口;龍蝦🦞已經拆咗肉,肉質鮮味🤣;帕馬玫瑰醬 有多種不同煮法,餐廳呢個煮得好味😋;整體嚟講呢個係高質素意粉🍝$298「Artisan 工匠的披薩🍕- 蕃茄醬、莫札瑞拉起司、和牛西冷牛排、焦糖洋蔥」:Pizza🍕 加牛肉去整真係幾特別🤣,和牛西冷牛排🥩中間紅紅哋目測大約6成熟幾好牛味🤣;仲加咗啲類似係蛋黃芥辣醬,
同朋友一齊嚟咗呢間意大利🇮🇹餐廳食晚餐🤣
原來呢間餐廳🍴有自家製意粉,咁就梗係要試吓啦🤣
$298「Artisan 工匠的披薩🍕- 蕃茄醬、莫札瑞拉起司、和牛西冷牛排、焦糖洋蔥」:Pizza🍕 加牛肉去整真係幾特別🤣,和牛西冷牛排🥩中間紅紅哋目測大約6成熟幾好牛味🤣;仲加咗啲類似係蛋黃芥辣醬,整體幾好味🤣;仲有,呢個係薄pizza,亦都係我鍾意嘅厚度🤣
2024-10-12 245 浏览
餐牌本身已經冇驚喜,沒有招牌菜,招呼也很So So。單獨一人用餐,點了一杯紅酒🍷,一客Thick Crust Prosciutto e Rucola, 冇crust可言,直接形容是麵包比較貼切。紅酒🍷不談質素,要批評的是用膠杯裝酒… 感覺不是很好。雞翼上菜是賣相一提也罷,一家自己睇相。食落口有氣炸鍋風味,唯一可以贊一下的是配雞翼的sause調得不錯,幾惹味。吃完除了可以憑單儲商場分之外,就是可以分享這篇食評了。
餐牌本身已經冇驚喜,沒有招牌菜,招呼也很So So。
紅酒🍷不談質素,要批評的是用膠杯裝酒… 感覺不是很好。
吃完除了可以憑單儲商場分之外,就是可以分享這篇食評了。
2024-10-09 320 浏览
行airside 3.幾見晏晝呢間餐廳未落場就行咗入去Prawn popcorn🍤 $88 8pc炸蝦炸得超脆 出面嘅炸粉係食到好似爆谷咁脆卜卜隻蝦都新鮮彈牙 不過就唔係好大隻🦐炸蝦配埋他他醬都幾夾Wagyu Sirloin Pizza $298 12inch 🍕每片pizza大概有兩嚿和牛 薄底pizza和牛食落就有啲難咬 🥩上面有啲類似mustard醬Pizza 個base就係一啲蕃茄醬Massarella 都做到拉絲嘅效果焦糖洋蔥就唔多覺食到🧅成個食落pizza 同和牛係完美咁分開
行airside 3.幾見晏晝呢間餐廳未落場

都做到拉絲嘅效果
焦糖洋蔥就唔多覺食到🧅
成個食落pizza 同和牛係完美咁分開
2024-10-06 458 浏览
第一次去啟德Airside行街去左間意大利餐廳dinner平日都爆場!環境氣氛好好,店員友善親切💯Parmesan Fries $75巴馬臣芝士薯條薯條份量都好多,加左巴馬臣芝士令薯條充滿咸香味,又脆又惹味,邪惡!Carbonara with Bacon & Egg $138培根蛋黃卡邦尼意粉手工闊條意大利粉口感煙韌彈牙,蛋味香滑濃郁,每條意粉都十分掛汁,但食落又唔會太膩。配上咸香既培根,令味道昇華。Tuscan Salmon Steak $178Pan-seared Salmon in Garlic Cream with Vegetables蒜蓉忌廉三文魚扒三文魚扒外皮煎到微脆,肉質保持嫩滑細膩,魚油甘香味美。加左蒜蓉忌廉汁,格外滋味。CLASSIC PIZZA THIN CRUSTPEPPERONI Tomato Sauce, Mozzarella & Pepperoni Slices $178 (12-inch)蕃茄醬,莫札瑞拉起司,意大利辣香腸片CHICKEN TIKKA Tomato Sauce, Mozzarella, Chicken Tikka & Shallots $1
第一次去啟德Airside行街
去左間意大利餐廳dinner
平日都爆場!環境氣氛好好,店員友善親切💯

Parmesan Fries $75
巴馬臣芝士薯條

培根蛋黃卡邦尼意粉

Tuscan Salmon Steak $178
蒜蓉忌廉三文魚扒

CLASSIC PIZZA THIN CRUST
PEPPERONI
蕃茄醬,莫札瑞拉起司,意大利辣香腸片

CHICKEN TIKKA
Tomato Sauce, Mozzarella, Chicken Tikka & Shallots $178 (12-inch)
蕃茄醬,莫札瑞拉起司,雞蒂卡,紅蔥頭

Pizza可以叫half half,按較高價錢計算,可以一次過試兩款口味,非常細心!亦岩哂選擇困難既我😅😅! 薄餅餅底軟糯。兩款pizza相比,PEPPERONI味道比較濃郁,辣香腸片偏辣,帶小小咸香。CHICKEN TIKKA 烤雞肉就有著濃厚印度風味。

ICED FRAPPES
Matcha Majesty $58
Strawberry Swirl $58
兩杯都好飲!夠哂濃郁!當日餐廳太好生意😂冇cream!如果唔係打卡會更加靚!
2024-10-06 312 浏览
餐廳吾太大,剛好星期日中午walk in 有位。服務幾好,order 完好快就上齊野食,亦好貼心自動提供小朋友餐具。野食quality 中規中矩,中上西餐嘅級數,價錢都相宜,一家大細quick bite 算吾錯嘅選擇
2024-10-06
  • Thin  crust  pizza
2024-09-28 522 浏览
打卡意大利輕食,食物精緻。食物的精髓,在於鄉村特色和現代都市相互結合,提供多元化的菜單,有由外國人主理 ,店員非常熱情,每日新鮮現做,服務質素好披薩香口披薩味道經典,還有酸甜的蕃茄和薄皮,有羅勒香草,和拉絲芝士,滿滿層次喔棒棒。手工的手披薩有嚼勁,美味的茄醬,加入香脆,中和了膩感,味道棒,滿滿意大利風味。香蒜蝦櫻桃番茄義大利面香蒜醬新鮮,調味香口,是原汁原味,意大利的驚喜感。番茄鮮濃郁香氣。意大利面有香蒜青醬,加入大蝦,鮮味滿滿意式雪糕深受香港人歡迎的開心果口味。餐廳亦有限定口味,喜愛的口味,亦有經典雲呢拿和曲奇忌廉口味。意大利風情,口味多得令人快樂,冧酒提子 , 荔枝,曲奇雲呢拿,榴槤,香蕉,泰式奶茶,紫薯,開心果

由外國人主理 ,店員非常熱情,每日新鮮現做,服務質素好

披薩
margaritas

香蒜蝦櫻桃番茄義大利面
香蒜蝦意大利麵

意式雪糕
margaritas
香蒜蝦意大利麵
2024-09-25 619 浏览
主打手工Pizza、日日新鮮製造Pasta同Gelato,仲係pet friendly 👍🏻Beef Carpaccio $158Served with Parmesan shavings & Mesclun salad比較深色,好牛味,唔會落太多olive oil,牛味更加出,上面紅色黃色粒粒嘅,好似係意大利好特別嘅一種番茄,甜甜哋酸酸哋,配搭好清新好味😋Carbonara with Bacon & Egg $138好傳統嘅Carbonara做法,用蛋同芝士做汁,又簡單又正宗,闊麵係新鮮自家造嘅,煙韌又夠彈,必食💯QUATTRO FORMAGGI$168 (12-Inch Thin Crust)Bianca Sauce, Mozzarella, Parmesan, Gorgonzola, & Fontina批底好薄夠脆,有4款唔同嘅芝士,有淡有濃有濃烈嘅blue cheese霉味,好豐富好有層次,芝士控必食💯Matcha Majesty Iced Frappé $58好靚,勁邪惡,Matcha味濃,唔算好甜👍🏻2-Scoop Homemade Gelato Cup $78多款選擇,紫

Beef Carpaccio $158
Beef Carpaccio

Carbonara with Bacon & Egg

QUATTRO FORMAGGI
$168 (12-Inch Thin Crust)
QUATTRO FORMAGGI

好靚,勁邪惡,Matcha味濃,唔算好甜👍🏻

多款選擇,紫心番薯好特別,榴槤好濃味,2款都好滑
2-Scoop Homemade Gelato Cup

最後食完雪糕仲想試埋Tiramisu $58,但太飽都係要takeaway,夠正宗
Tiramisu

高質嘅餐廳,店員親切熱情,價錢算value for money 嘅👍🏻👍🏻
Beef Carpaccio
Carbonara with Bacon & Egg
2-Scoop Homemade Gelato Cup
  • Gelato
  • Beef carpaccio
  • 培根蛋黃卡邦尼意粉
2024-09-20 557 浏览
呢排各有各忙,好難得先夾到一晚可以一齊食餐飯🍽️ 趁呢個迎月夜,我哋喺 AIRSIDE 揀咗間 #意大利餐廳 The Cipollini, 貪佢開放式設計,坐喺外圍嘅話仲可以邊食飯、邊賞月🌕呢晚如我所願,服務員為我哋安排咗張枱喺餐廳靠邊位置,大大個月亮🌕剛好就係我哋面前,好有氣氛💫 未開始點菜,我已經被冰櫃入邊嘅自家製 #gelato 吸引住😚 不過講明係 #飯後甜品,當然要食咗正餐先啦🤭沙律🥗火腿哈密瓜以往我都係一件 #火腿 配一件 #哈密瓜 入口🍈 但係呢間餐廳嘅做法比較特別,佢哋將火腿包住3大條哈密瓜放喺碟上,旁邊加咗啲沙律菜,呢個造型真係第一次見👀 不過估唔到咁樣食,哈密瓜變得更加Juicy同甜美,夾埋火腿鹹香嘅口味,成道菜更有特色🤤小食🐣雞翼雞翼上鋪上脆漿,味道辣辣地,幾惹味🤤主菜🐷燒豬排配薯條#燒豬排 肉質鮮嫩,入口有少少肥肉,再配埋廚師特製嘅醬汁,風味十足🤤 不過不得不提佢哋 #炸薯條,外脆內軟嘅口感,直頭好似將成個薯仔拍咗落口咁呀🤭自家製意粉🍝松露忌廉醬餛飩#手工餛飩 裏面包住啲 #芝士 做餡料,配埋濃濃嘅忌廉醬汁,入口仲有淡淡嘅松露味道,口味啱晒我呢個忌廉控🤭甜品🍧榴

沙律🥗火腿哈密瓜

小食🐣雞翼
雞翼上鋪上脆漿,味道辣辣地,幾惹味🤤

主菜🐷燒豬排配薯條

自家製意粉🍝松露忌廉醬餛飩

甜品🍧榴槤雪糕(自家製gelato)、Tiramisu
#雪糕 充滿 #榴槤果肉,香濃味程度搞到我都唔知自己食緊 #榴槤 定係食緊 #雪糕🤭 再配以脆脆嘅 #窩夫雪糕筒,正呀喂🤤
另外叫嘅Tiramisu充滿rum酒香氣,軟綿綿嘅蛋糕,入口啖啖清香🤤 整好為呢餐畫上一個完美句號🍓

餐廳除咗食物出色,服務都非常唔錯❤️ 小小嘅餐廳,充滿人情味同意大利風情,係我其中一個推薦之選🍓

📍The Cipollini Pizzeria (九龍城) 啟德協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖
2024-09-16