俾我係北角發現cookie DPT既蹤跡😍原來同The Farmhouse Deli餅店聯乘合作酒店甜點總廚Kevin Leung同Cookie DPT聯手創作推出夏季限定甜品.《新地配獨家限量版曲奇》定期推出唔同口味:𓊯菠蘿雞尾包曲奇 配雲呢嗱椰子雪糕𓊯肉鬆奶黃曲奇 配朱古力酸奶雪糕𓊯黑芝麻麻糬曲奇 配雲呢嗱抹茶雪糕率先品嚐左頭炮第一款🍦🍪有別於一般甜筒/雪糕筒呢到用窩夫杯 非常酥脆裝住軟滑既軟雪糕 椰子味香濃最上層有充滿港式風情既菠蘿雞尾包曲奇🍍好大塊好厚 入面有椰絲 質感鬆化同椰子雪糕好襯

俾我係北角發現cookie DPT既蹤跡😍

裝住軟滑既軟雪糕 椰子味香濃
最上層有充滿港式風情既菠蘿雞尾包曲奇🍍
好大塊好厚 入面有椰絲 質感鬆化
同椰子雪糕好襯
Cookie DPT嘅曲奇不嬲都好出名,今次佢哋同Hyatt Centric 嘅 Farmhouse Deli crossover出聯名曲奇同雪糕🍦身為雪糕關注組嘅中流砥柱,呢啲邪惡combo梗係要試吓佢先啦😈今次試嘅菠蘿雞尾包曲奇配雲呢嗱和椰子雪糕($70)配以窩夫杯、椰子片、椰子碎、楓糖漿,一拎上手個賣相已經好ig-able,仲要勁大杯勁聚手🥰 菠蘿雞尾包曲奇係做美式曲奇,食落去唔會太甜,口感幾濕潤,自己幾鍾意佢夠厚身,食落去更加滿足😚而且有淡淡嘅椰香,同椰子片、椰子碎食起嚟幾夾,加埋雪糕有少少冰火交融嘅感覺😝雪糕係椰子雲呢嗱味雪糕,食起來椰香同雲呢嗱香都幾平衡,入口幼滑🥥 窩夫杯都幾脆,真心輕鬆清晒成兜😋不過份量都幾多,如果女仔細食建議可以同朋友share一杯🤫除咗菠蘿雞尾包曲奇,佢哋每五個星期就會出一款新口味,8月7日係肉鬆奶黃曲奇配朱古力和酸奶雪糕,9月11日開始就係黑芝麻麻糬曲奇配雲呢嗱和抹茶雪糕,真心每一個combo聽到都已經流晒口水🤤 如果想平啲食到,仲可以去佢哋網上商店以 8 折優惠購買🤪而且平時佢哋嘅曲奇都要~$40-$50一塊,而家$70包埋成個咁鬼大杯真心幾抵食

除咗菠蘿雞尾包曲奇,佢哋每五個星期就會出一款新口味,8月7日係肉鬆奶黃曲奇配朱古力和酸奶雪糕,9月11日開始就係黑芝麻麻糬曲奇配雲呢嗱和抹茶雪糕,真心每一個combo聽到都已經流晒口水🤤 如果想平啲食到,仲可以去佢哋網上商店以 8 折優惠購買🤪而且平時佢哋嘅曲奇都要~$40-$50一塊,而家$70包埋成個咁鬼大杯真心幾抵食🤑 推介大家趁着期間限定過嚟試吓~
🎐召喚甜食控❗️菠蘿雞尾包曲奇?!* ────────────────────*🍪𝕴𝖓𝖉𝖚𝖑𝖌𝖊 𝖎𝖓 𝖙𝖍𝖊 𝕱𝖑𝖆𝖛𝖔𝖗𝖘 𝖔𝖋 𝕳𝖔𝖓𝖌 𝕶𝖔𝖓𝖌 𝖜𝖎𝖙𝖍 𝕮𝖔𝖔𝖐𝖎𝖊 𝕯𝕻𝕿'𝖘 𝕮𝖔𝖔𝖐𝖎𝖊✨️曲奇控都唔會陌生啦😚!Hyatt Centric呢次同香港知名烘焙品牌🇭🇰🍪Cookie DPT合作,由Cookie DPT及酒店甜點總廚Kevin Leung共同創作,打造了三款呢個夏天獨有既🍪新地配獨家曲奇💕《🍪菠蘿雞尾包曲奇 ✨️配雲呢嗱和椰子雪糕》提起香港平民美食,不得不提地道既菠蘿包同雞尾包🤤ℂ𝕠𝕠𝕜𝕚𝕖 𝔻ℙ𝕋 保持其美式曲奇的一貫特色,烘焙後的曲奇帶淡淡金黃色,厚度十足;入口帶有香港獨特風味🇭🇰 – 童年回憶中的香濃牛油味,酥脆軟糯之餘不會過於甜膩;配上Hyatt Centric酒店自家製,用上法國材料🇫🇷製作的甜滑軟雪糕(椰子味同曲奇好夾,有種好似食緊雞尾包既感覺!),滿滿的盛在薄脆的窩夫杯裏,層次豐富,不論是打卡還是夏天甜一甜都適合,一次滿足曬甜食控三個願望🥰💛!❗️❗️Kurin小提示❗️❗️➡️如果對某種味道情有獨鍾,可以單獨點雲呢嗱味/椰子味唷🥥➡️曲奇 ($45) 可以單獨
🎐召喚甜食控❗️菠蘿雞尾包曲奇?!

* ────────────────────*

《🍪菠蘿雞尾包曲奇 ✨️配雲呢嗱和椰子雪糕》

提起香港平民美食,不得不提地道既菠蘿包同雞尾包🤤

❗️❗️Kurin小提示❗️❗️
➡️如果對某種味道情有獨鍾,可以單獨點雲呢嗱味/椰子味唷🥥
➡️曲奇 ($45) 可以單獨購買,買去做散水餅/送人是個不錯的選擇❣

✍️🏻以下款色都會輪流推出唷
《🍪肉鬆奶黃曲奇配朱古力和酸奶雪糕》
《🍪黑芝麻麻糬曲奇配雲呢嗱和抹茶雪糕》

✼••┈┈┈••••┈┈┈••✼
In the mood for some Hong Kong-inspired treats? Look no further than this special sundae by The Farmhouse Deli! This summer, they've teamed up with the Cookie DPT, a locally loved cookie bakehouse, to create an exclusive summer dessert: Cookie Sundae. This time I tried out The Pineapple Bun flavored Cookie – this was inspired by the local Hong Kong Pineapple Bun, paired with vanilla and coconut ice cream. Buttery, classic, and rich…This cookie sundae is sure to impress any sweet tooth🥰!

* ────────────────────*
📍The Farmhouse Deli餅店
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店2樓

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
菠蘿雞尾包曲奇新地
話說上一次喺Hyatt Centric嘅Staycation,package 除咗包海景房同晚餐自助餐,仲包埋喺The Farmhouse Deli 咖啡廳品嚐烘焙美點或件裝蛋糕🍰同飲品一杯☕️ 真係好抵☺️第二朝checkout 咗之後就去食喇😋-咖啡飲落唔見有咩特色,稍為特別啲嘅法式焦糖泡沫咖啡,泡沫上會有薄薄嘅焦糖面,不過後來有點太甜😗-甜品方面款款都好精緻✨推薦大家食Summer Exotic Gateau 🍰係熱情果芒果酸酸甜甜嘅味道唔會死甜,層次豐富,慕絲加上軟綿嘅蛋糕同脆身餅底,好食🤤-🍰Summer Exotic Gateau🫐Blueberry Cheesecake ☕️Iced Latte☕️Cappuccino Crème Brulee -🍰 The Farmhouse Deli🏡地址: 北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店2樓☎️電話: 3896 9865🕙營業時間: 08:00-20:00 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️

🍰Summer Exotic Gateau
🫐Blueberry Cheesecake
☕️Iced Latte
☕️Cappuccino Crème Brulee

🍰 The Farmhouse Deli
🏡地址: 北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店2樓
☎️電話: 3896 9865
🕙營業時間: 08:00-20:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
早餐
2022-10-15 490 浏览
美好嘅週末💕,想同朋友一齊去飲咖啡傾吓計👭🏻,見到呢間cafe好似唔錯,去試吓先❤️・ 紅桑子朱古力蛋糕🍰 ($48)呢個蛋糕真係既精緻又可愛💕💕💕,面頭有一朵好靚嘅黃色花🌼,黃色花🌼下面有一塊透明嘅啫喱,啫喱底下有幾粒新鮮嘅紅桑子✨✨。個蛋糕好似一粒紅寶石咁💎,出面包左一層紅色啫喱,而入邊就係朱古力蛋糕🍫,紅桑子酸酸地,配上甜甜地嘅朱古力蛋糕,味道好夾,幾好食🥰🥰🥰・ 藍莓芝士蛋糕🫐 ($48)睇上去好似一個陶瓷杯咁🤭,呢度嘅甜品真係好似藝術品🎨🖌。蛋糕外圍係朱古力片🍫,而中間嘅蛋糕係芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕上面有幾粒新鮮嘅藍莓🫐,藍莓上面有銀箔做點綴🤤🤤🤤,而最上面就有一塊金色嘅朱古力片👍🏾👍🏾。芝士蛋糕味道濃郁,藍莓都酸酸甜甜好好味,最緊要係個視覺享受🤣🤣🤣,真係好靚😘😘😘😘・ 雲呢拿鮮奶咖啡☕️ ($48)淨係食蛋糕會有啲膩🥹,配埋杯咖啡就啱啱好啦💕💕。杯咖啡好香,係用優質嘅咖啡豆即磨💯💯,加埋雲呢拿鮮奶,苦澀嘅咖啡豆味當堂冇晒🫶🏻🫶🏻🫶🏻,咖啡面頭嘅拉花都好靚好有心機🥳🥳🥳・ 法式焦糖泡沫咖啡☕️ ($48)呢杯香濃嘅泡沫咖啡另我有一個美好嘅下午🤪🤪,咖啡上面打咗細細嘅泡沫,而咖啡裏面

・ 紅桑子朱古力蛋糕🍰 ($48)

・ 藍莓芝士蛋糕🫐 ($48)

・ 雲呢拿鮮奶咖啡☕️ ($48)

・ 法式焦糖泡沫咖啡☕️ ($48)
呢杯香濃嘅泡沫咖啡另我有一個美好嘅下午🤪🤪,咖啡上面打咗細細嘅泡沫,而咖啡裏面就有啲焦糖味🤓🤓🤓,配上香濃嘅咖啡味,味道很好😽😽😽😽

・ 環境🏡
環境好靚,店內嘅窗都比較大🪟,好多自然光落喺店入邊☀️,令到成個環境好舒服,枱櫈都十分之舒服,有得揀梳化或者普通木櫈🪑。而服務都唔錯🤭🤭,其他咖啡廳通常自己拎嘢食坐低,但呢間店,我哋比完錢坐低咗,之後佢哋會送嘢食過嚟👏🏿👏🏿👏🏿👏🏿

總體評分:8.5/10⭐️
2022-07-20 1100 浏览
一年前的復活節,我租住北角維港凱悅尚萃酒店 Easter long staycation! 當時 Check out 的早上,為了方便,我幫襯過位於酒店2樓的 Cafe <The Farmhouse Deli>! 一年後重遊舊地!Menu這裡勝在坐得舒服又無限時!食客自行找餐桌,到 Counter 落單付款後,隨即店員會先送上餐具、紙巾、消毒濕紙巾、口罩套,相當貼心!稍後店員會送上食物及飲品!餐廳有4位店員,竟然飲品等得耐!超過15分鐘後送上!法式焦糖鮮奶咖啡 $48比預期大杯,  一年前幫襯,只是一個咖啡杯 size 裝牛奶抹茶!而且價錢不變!法式焦糖鮮奶咖啡甘香醇厚又香滑順喉,先甜後甘的感覺!椰菜花沙律 $48/ 200g椰菜花、藜麥、雞心豆、煙肉...等,纖維豐富!配上椰菜花沙律醬,質感濃稠;味道似是加入橄欖油及醋,非常油, 勝在酸度適中!藍莓芝士蛋糕 $48賣相精緻,由外至內,上至下:薄薄一層掃上藍色的朱古力片,芝士蛋糕表面鋪滿充滿果酸的藍莓,特別加上一粒車厘子,軟滑的芝士蛋糕芝味香濃,中間有藍莓醬,底部薄薄一層海綿蛋糕質感,內外兼備!以酒店環境、食物質素,總算
 一年後重遊舊地!
Menu
這裡勝在坐得舒服又無限時!
稍後店員會送上食物及飲品!
餐廳有4位店員,竟然飲品等得耐!
超過15分鐘後送上!
法式焦糖鮮奶咖啡 $48
比預期大杯,

法式焦糖鮮奶咖啡甘香醇厚又香滑順喉,先甜後甘的感覺!
法式焦糖鮮奶咖啡
椰菜花沙律 $48/ 200g
椰菜花、藜麥、雞心豆、煙肉...等,纖維豐富!

勝在酸度適中!
椰菜花沙律
藍莓芝士蛋糕 $48
賣相精緻,由外至內,上至下:
藍莓芝士蛋糕
以酒店環境、食物質素,總算價錢合理!
 沒有加一服務費㗎!
2022-04-23
法式焦糖鮮奶咖啡
椰菜花沙律
2022-06-26 700 浏览
一直都好留意Hyatt嘅蛋糕🍰不論北角定尖沙咀嗰間都好留意 款式經常更換 又可以一件件咁買 唔駛原個買另外 今個月係 #pridemonth 一系列彩虹嘅食物、活動或者有關嘅嘢就會推出🏳️‍🌈我上年完美地錯過了 今年就不能啊!本身第一個星期過嚟係即興 仲要成黃昏先過到嚟都預咗冇彩虹蛋糕 但係嗰日入到去見到仲有幾款蛋糕揀 就照入去🥰🥭芒果糯米飯蛋糕 $48我見佢嘅外觀已經好想快啲影完快啲食🥰花花形狀㗎芒果片已經好值得影相🌼上面層白色就係椰汁🥥切開入面真係有滿滿嘅芒果糯米飯😳😳好香嘅芒果同椰汁味 亦有芒果糯米飯嘅咬口 就係食緊蛋糕版嘅芒果糯米飯🤣🤣我好喜歡💕🥜花生朱古力撻 $48救命 上面全層都係花生mousse!!!🥜花生控必吃!入面中層係豐富嘅朱古力醬 我覺得有少少漏😅😅不過底層嘅朱古力脆脆餅超好食 唔漏唔甜 都可以中和返上面嘅朱古力醬🥰🌈彩虹蛋糕 $48來了!過咗一個星期終於去咗食彩虹蛋糕🍰不過我就係想佢個網訂定的嗰日自取㗎!好在有訂定因為嗰日去到已經冇哂彩虹蛋糕同埋芒果糯米飯蛋糕🤣🤣 (六月落足成個月雨,個個放假都係走入室內同埋去Cafe啦)其實未食都知冇乜特別㗎喇🤣但個樣真係好靚好

🥭芒果糯米飯蛋糕 $48

芒果糯米飯蛋糕

🥜花生朱古力撻 $48

花生朱古力撻
花生朱古力撻

🌈彩虹蛋糕 $48

其實未食都知冇乜特別㗎喇🤣但個樣真係好靚好靚啊!佢就係有色素嘅海綿蛋糕🍰不過唔知點解佢呢款海綿蛋糕咬落去唔係軟綿綿 係硬硬地 有啲似gluten free蛋糕🤔但係又唔肯定係唔係🫥不過唔緊要 就算係普通蛋糕 食到呢個蛋糕都仍然好開心🥳🥳🥳

下次再介紹Hyatt蛋糕比大家🥰
芒果糯米飯蛋糕
oK
2022-06-26 436 浏览
去Hyatt Centric Staycation,個Package 包左第二日可以去The Farmhouse Deli 享用兩件指定嘅Cake同飲品。-Blueberry Cheesecake 外圍圓柱形朱古力非常吸引眼球,芝士味濃郁,質感幼滑,佢冇雪到硬曬,所以唔洗攤佢一陣先食。-Iced Matcha Latte 淡淡嘅抹茶味,可能飲熱嘅會濃啲。-Organic Fruit Tea酸酸嘅莓味茶,冇乜特別。-St HonorePastry Cream 好香但有d甜,加埋Puff 上面嘅Caramel 就太甜。

-Blueberry Cheesecake

-Iced Matcha Latte
淡淡嘅抹茶味,可能飲熱嘅會濃啲。

-Organic Fruit Tea
酸酸嘅莓味茶,冇乜特別。

-St Honore

2022-06-22 354 浏览
.之前住Hyatt centric 送左買一送一voucher比我食cake😍今次過開黎北角就用埋去,估唔到佢地既cake咁高質😋Blueberry cheesecake (HK$48)賣相吸睛,成個朱古力圓柱框包住入面既cheesecake,朱古力部份唔會甜到漏,cheesecake texture好滑,好香cream cheese味,中間部份仲有藍莓醬添😋藍莓粒粒都甜👍🏼Rainbow cake (HK$48)又係比個賣相吸引左,食個rainbow cake 成日都開心啲🥳 蛋糕唔係海綿蛋糕個texture,係偏硬身,但食到有椰子香,連d cream都有椰子香👍🏼toppings上既士多啤梨同藍莓都好新鮮😋Cappuccino Creme brûlée (HK$48)我好耐冇飲過一杯我唔會反胃既咖啡!佢地用既奶應該係高質啲,飲落好滑,否則我應該會胃漲漲唔舒服。咖啡香濃,上面整左焦糖面,脆脆的甜甜的,幾特別,夾到cappuccino 一齊飲😋雖然呢到冇海景睇,但坐得好舒服,店員都好有禮貌。呢個價錢既cake & coffee並唔貴,性價比較高,推薦!.味道 ★ ★ ★ ★ ☆

Blueberry cheesecake (HK$48)
Blueberry  cheesecake

Rainbow cake (HK$48)
Rainbow  cake

我好耐冇飲過一杯我唔會反胃既咖啡!
Cappuccino  Crème  Brûlée

Blueberry  cheesecake
Rainbow  cake
Cappuccino  Crème  Brûlée
2022-01-03 717 浏览
純粹因為上一次staycation,佢俾咗啲coupon我哋,今日就特登再返嚟試,都係每人叫左一件cake同咖啡,佢個彩虹蛋糕好靚🌈咖啡一般啦,mocha冇想像中咁濃咁重朱古力味,但佢咖啡味又唔係重🤔啲蛋糕雖然睇落去好靚但係其實食落去都係麻麻地,得個甜字😩始終都係酒店所以佢每一件嘅價錢都係偏貴但佢環境幾好,坐得幾舒服,大部份都係沙發,靜靜地冇咩人可以Hea下傾吓計,不過就冇乜景,窗邊嗰啲全部都有啲木條設計圍住,唔係好望到出邊,就算望到出邊都只係望馬路

2021-12-17 437 浏览
自從北角匯開了,多咗好多食肆。還有這間酒店在旁,可能係因為新酒店嘅關係,環境同設施都很乾淨,很喜歡這間Cafe,因為咖啡不錯,平時也不會很多人,可以安靜地自己休息吓又得,約朋友來傾吓計又得。今日我叫了他們的scone,佢有返熱度,溫度同質感都不錯,很可惜吃不出牛油味或者奶味,好像食一舊麵粉🥲令到我沒有信心試其他食物,但係佢嘅摩卡同綠茶拿鐵都時好飲的,如果行街行到攰絕對可以來休息一下,下次想試吓佢對面嘅自助餐😄
2021-12-13 344 浏览
聖誕月,口痕買件cake都要揀返個肥嘟嘟嘅聖誕老人!真係估唔到睇得又食得喎!𝙏𝙝𝙚 𝙁𝙖𝙧𝙢𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 仲推岀左好幾款聖誕限定蛋糕仔,有齊雪人、聖誕樹、雪花,全部都幾岩打卡,價錢仲唔係好貴添~▪️椰子芒果熱情果聖誕老人 $48敲穿外層嘅朱古力,就會見到聖誕老人嘅肚腩 裝住白色嘅椰子慕絲。慕絲柔軟,略嫌椰子香氣偏淡左啲。食到最中間有流心嘅芒果熱情果醬同粒粒果肉。最外層嘅黑朱古力都幾濃,連聖誕老人都食得架,係甜啲嘅白朱古力~成個蛋糕味道幾清新,甜度恰到好處,完全唔伏,一個人清晒無難度。

▪️椰子芒果熱情果聖誕老人 $48
椰子芒果熱情果聖誕老人

2021-12-03 283 浏览
來到這間酒店, 環境非常好,人流不多, 看了餐牌,各類咖啡只是$48 ,質素十分高。今次試了一個抹茶鮮奶咖啡 ,改用燕麥奶, 咖啡師手勢很好,拉花精緻, 抹茶香滑不苦, 燕麥味濃, 如配特色蛋糕都只不過是68元, 比起一般連鎖咖啡快餐店,不論環境性價比都非常高質。 適逄聖誕期間, 有冬季特選,包括薑餅人鮮奶咖啡、雪人朱古力,並配以多款聖誕特色的蛋糕,手勢精緻,其實都是一個非常非常合適休閒的地方。 比起一般連鎖咖啡店質素及性價比都冇法相比。味道回頭環境性價服務清潔

回頭

性價

清潔

2021-12-03
庆祝纪念
纪念日
  • 抹茶燕麥Latte
2021-11-09 284 浏览
今次買咗香港維港凱悅尚萃酒店的Staycation package, package 包埋一個「 約會史諾比二人甜點套餐」, 可以在 The Farmhouse Deli 餅店選擇兩件西餅和兩杯嘢飲, 今次要推介俾大家係「士多啤梨檸檬蛋糕」 ~ Strawberry Lemon Sphere , 首先講佢嘅外型, 由一大一細的鮮紅色球體組合而成, 外殼光滑到反光, 流線嘅外型, 非常吸睛。 食落亦非常有驚喜, 由白朱古力和士多啤梨醬組成, 裏面分三層, 上層分別係檸檬 mousse 和士多啤梨醬, 下層係蛋糕和白朱古力檸檬米通, 白朱古力和 mousse 的口感細滑, 唔會太甜, 加埋酸味味嘅檸檬, 令人非常開胃, 不自覺食完一啖又一啖, 如果喜歡吃士多啤梨甜點, 我諗你會非常欣賞它😋💗🍰👻。
2021-08-21 289 浏览
真係好開心,如果生日嚟呢度Staycation 會有Buy one get one free蛋糕🍰 每款非常精美而且好多選擇,今日揀咗伯爵茶朱古力蛋糕,伯爵茶味道突出,底部有朱古力脆脆增加層次感,中間仲會流心,有驚喜,火力推介🔥另一個就係藍莓芝士餅,佢外面藍色白朱古力巳經非常吸睛,但都想滿滿藍莓🫐,芝士味重但唔會膩,中間亦有流心藍莓醬,真係唔敷衍,就算無買一送一,$48絕對值得👍🏻👍🏻小小Cafe 坐得舒適,傾談、休息好地方✨
小小Cafe 坐得舒適,傾談、休息好地方✨
  • 藍莓芝士餅
  • 伯爵茶朱古力蛋糕