2019-09-27 44 浏览
發現一間好靚既西餐廳位於大角嘴😋:國際機場主題餐廳🛫有幾個影相位好靚: 置身機場/機倉✈️甚至頭等機倉座位 。。夠哂特別一般既沙律小食、意粉、飯類等等都有;飲品方面亦有多款調酒飲品選擇廚師手工湯:1.)「西蘭花湯 」 白湯有薯仔蓉,幾好飲,質感偏濃🥣2.)「黑松露野菌忌廉湯 」: creamy 菇味濃厚,黑松露味不濃田園沙律🥗油醋,大約一人份量,新鮮👍🏻🌱主菜另加$88 有湯 沙律 飲品 甜品🍮「燒美國牛小排 」: 有燒汁辣汁,肉質嫩滑夠juicy,厚切可惜帶點筋「蒜片辣椒海蜆意大利粉 」有8隻蜆,未食已經好香,意粉食落好味夠汁甜品 🍮法式焦糖燉蛋,好味唔會太甜
廚師手工湯:
1.)「西蘭花湯 」 白湯有薯仔蓉,幾好飲,質感偏濃🥣
田園沙律🥗油醋,大約一人份量,新鮮👍🏻🌱
主菜另加$88 有湯 沙律 飲品 甜品🍮
甜品 🍮法式焦糖燉蛋,好味唔會太甜
2019-09-26
2019-09-04 83 浏览
侍應說 經濟餐 甜品有朱古力蛋糕 或 芝士蛋糕。但上甜品時就變成 只有芝士蛋糕,我們要求朱古力蛋糕時侍應卻說今日只有芝士蛋糕。這和侍應一開始的說法完全不同,我地問侍應幾次,都是回答"今日只有芝士蛋糕"這不是完全誤導嗎?經濟餐香腸拼盤好味,兩款香腸,仲要已切,最好味係個醬,honeymustard,好香好滑。豬朳幾稔,好味。carbonara意粉一般,如往常餐廳食到的差不多,不是很出色,但都無失準就是甜品被誤導要大扣分
這不是完全誤導嗎?

經濟餐

豬朳幾稔,好味。

就是甜品被誤導要大扣分
2019-09-04
2019-08-25 134 浏览
餐廳以機場和機艙為主題,裝潢十分有時尚感。座位附近設有離港方向牌,部份座位模擬成飛機靠窗機位,讓客人有種準備離港和置身於機艙的感覺。特選商務艙晚餐(二人套餐) $678餐酒: 白酒 Sauvignon Blanc Caliterra Gls餐酒有紅白酒兩款,今次試咗白酒Sauvignon Blanc,味道不澀不苦,酸度較高,有植物香氣。頭盤: 鮑魚沙律 + 鵝肝多士加有魚子點綴的鮑魚,小而厚肉,味道鮮甜,配上洋蔥,蕃茄和蔬菜等沙律,十分清新可口和開胃。而鵝肝多士肉厚多士脆,配上熱情果,平衡了鵝肝的油脂香,味道剛剛好,一口份量,令人意猶未盡。餐湯: 黑松露忌廉湯 + 花膠龍蝦湯黑松露忌廉湯的質感偏稀,但黑松露味極濃厚,忌廉幼滑。而花膠龍蝦湯的質感較濃稠,花膠的骨膠原充滿了整碗湯,龍蝦味亦十分濃厚,非常鮮甜。主菜: 豬胺配龍蝦 + 帶子黑松露飯豬胺的脂肪分布平均,配合着燒烤醬吃,分量剛剛好,但略嫌有點太熟。還有多肉鮮甜的燒龍蝦,和香脆薯角。而帶子黑松露飯的帶子非常大粒,黑松露飯亦十分香口和滑。餐飲: 綠茶以茶壺浸泡茶葉,整壺端上,味道清新,十分解膩。店員不時會主動加熱水繼續沖茶。甜品: 心

特選商務艙晚餐(二人套餐) $678

Sauvignon Blanc Caliterra Gls

頭盤: 鮑魚沙律 + 鵝肝多士
鮑魚沙律
鵝肝多士

餐湯: 黑松露忌廉湯 + 花膠龍蝦湯
黑松露忌廉湯 + 花膠龍蝦湯

主菜: 豬胺配龍蝦 + 帶子黑松露飯
而帶子黑松露飯的帶子非常大粒,黑松露飯亦十分香口和滑。

餐飲: 綠茶

甜品: 心太軟 + 焦糖燉蛋
心太軟朱古力味道濃郁幼滑,暖暖地入口,令人感到溫暖。焦糖燉蛋表面的焦糖非常之脆,而且蛋既質感細膩入微,不用咀嚼已經划進喉嚨,兩個甜品都很出色。
心太軟
焦糖燉蛋

餐廳設有 另收10% 服務費,個人覺得服務都不錯。
Sauvignon Blanc Caliterra Gls
鮑魚沙律
鵝肝多士
黑松露忌廉湯 + 花膠龍蝦湯
心太軟
焦糖燉蛋
2019-08-14 75 浏览
入去呢間餐廳,就好似真係上左飛機咁呀!!有好靚既飛機位坐。但店員話...原來要一早訂定先有得坐,大約要早10日book台喔!!可想而之幾咁多人想坐。下次朋友生日我要一早早book位,因為呢度有得訂製埋獨有既登機証比客人留念架!經濟艙晚餐 燒西班牙豬腩肉呢個豬腩肉燒到好香呀!!外層有少少脆口。連埋塊西班牙餅仔一齊夾來食,口質更加豐富!!希臘沙律呢個希臘沙律就無咩特別,同一般沙律無咩分別,但佢地用既芝士我就好中意,白色一粒粒既Feta Cheese係成碟沙律既重點。廚師手工湯 (當日既係南瓜濃湯)個湯一上台就聞到香噴噴既南瓜香氣,而且南瓜味道好香好濃。燒西班牙黑毛豬鞍黑毛豬鞍燒得剛剛好,唔會燒到變左柴皮豬。豬鞍肉質入口軟淋淋,好多汁。而且佢地唔知係咪醃左D肉好耐呢?我同朋友都不用加那個醬調味,都已經很好食,中意重口味既朋友可以加配個醬一齊食。蒜片辣椒海蜆意粉呢個係全晚我最中意,蒜味同辣味控制得岩岩好。D海蜆份量都幾多下,同埋好鮮甜。中意食辣既朋友可以落單時話比店員知,揀個岩自己既辣度。焦糖燉蛋 跟餐另加 ($48/位)有點過甜了少許,但整體來說都OK的。燉蛋都很香滑,只是我不喜歡太甜的喔

經濟艙晚餐

燒西班牙豬腩肉

希臘沙律

廚師手工湯 (當日既係南瓜濃湯)
個湯一上台就聞到香噴噴既南瓜香氣,而且南瓜味道好香好濃。

燒西班牙黑毛豬鞍

蒜片辣椒海蜆意粉

焦糖燉蛋 跟餐另加 ($48/位)
有點過甜了少許,但整體來說都OK的。燉蛋都很香滑,只是我不喜歡太甜的喔。

🍽8.5/10
早排經過大角咀,見到呢間The Galley by Cafe Proud Wings外形成架飛機咁,好特別,之後上網睇下先知原來佢入面都以機場作裝潢,見到咁有特色就打算來試下。好彩黎之前有book位,因為平日晚上都幾full,冇book位的話未必可以walk-in入座。之前見到有好似機艙咁嘅用餐位,但原來唔係個個位都係咁嘅形式,只有兩張4-6人枱先係,其他都係普通半卡位,枱同枱之間個距離都幾近,講野都會俾隔離枱聽到。我地今次2個人黎,當然冇得安排住機艙位喇,真係有啲可惜!餐枱係好似平時啲貨lift個地下咁,其實張枱唔平嘅關係所以啲餐具都容易sin來sin去,放水杯一定要好小心,唔係就好容易因為放唔平而倒瀉。其實間野啲餐都唔算平,最後叫咗個$598嘅商務艙晚餐,包一客前菜、一份沙律、兩碗餐湯、兩份主菜、兩杯餐飲同兩客甜品。前菜有兩款可以揀,分別係香煎蟹餅配芒果莎莎醬同埋西班牙蒜片蝦,而我地揀咗前者。即叫即煎所以送上黎時都幾燙口,不過份量就有點小,蟹餅是一口的大小,但芒果都幾甜幾好味。凱撒沙律可以選配煙三文魚/香辣海蝦/純菜,我們選了煙三文魚,捲成玫瑰花狀的煙三文魚賣相吸引,沙律菜新鮮爽口

香煎蟹餅配芒果莎莎醬

凱撒沙律配煙三文魚

凱撒沙律可以選配煙三文魚/香辣海蝦/純菜,我們選了煙三文魚,捲成玫瑰花狀的煙三文魚賣相吸引,沙律菜新鮮爽口,份量適中。

黑松露野菌忌廉湯

餐湯可選廚師手工湯或黑松露野菌忌廉湯,當日的廚師手工湯是羅宋湯,而作為黑松露愛好者當然二話不說地選擇黑松露野菌忌廉湯,黑松露味未算太濃,口感都算細滑。

燒美國牛小扒

主菜可以3選2,我們選了燒美國牛小扒為其中一款主菜,牛小扒賣相吸引,外面燒得脆身而內裡肉質軟稔,咬落仲好Juicy!配上特製燒汁,每一口都有肉汁和燒汁的配合,肉質口感細軟。

西班牙蒜片雞

西班牙蒜片雞實在好有驚喜,雖然本身都喜歡蒜香,但起初還是會怕蒜味太濃烈,原來是我多慮了。味道恰好,不會太濃但又有蒜香,雞肉沒有雪味,而且肉質夠嫩滑,十分惹味!

是日甜品

是日甜品是朱古力蛋糕,一般朱古力海綿蛋糕並沒有太多特別,個人偏好濃度較高的朱古力,因此會覺得朱古力味稍為欠缺濃度。

熱檸茶

套餐包普通的咖啡或茶,但沒有提及過凍飲需額外加錢,所以埋單時發現多收$3覺得有點被濫收的感覺。不過出外吃飯都不想計較甚麼,只是覺得如果餐廳能在餐牌上附註會比較好。
2019-07-17
西班牙蒜片雞
2019-08-13 87 浏览
✈️ The Galley by Cafe Proud Wings ✈️ -飛機主題餐廳 ☺️ 餐廳入面分咗兩邊 有兩張枱係佈置成好似飛機入面咁嘅 幾得意🤪-Premium Business Class (Set Dinner for 2 Passengers) Welcome Drink 可選Wine/Mocktail,mocktail 係士多啤梨味 幾好飲無藥水味。 To Start 飛魚子飽魚沙律飛魚子飽魚好鮮味 沙律都好新鮮好爽 🥰。香煎鵝肝多士伴無花果 鵝肝好細舊不過味道不錯 中間唔會煮到熟哂鞋哂。多士脆口 無花果清新 減低油膩感😆。Soup 花膠蟹肉龍蝦湯龍蝦湯稀左D 如果質地濃返D就好 特別在有花膠蟹肉 。黑松露野菌忌廉湯 野菌味好香 忌廉湯充滿蘑菇野菌 好creamy!😆Entree one 燒西班牙黑毛豬胺配烤波士頓龍蝦 黑毛豬好香 口感鬆化 用左少少黑椒調味已經好好食!波士頓龍蝦 好多肉 肉質彈牙 味道鮮甜。兩樣都好味。❤️Entree two 香煎北海道帶子配黑松露意大利飯 呢個意大利飯意外地好好食 飯粒超好咬好彈牙 白汁好creamy 好多黑松露 道帶子大大粒 味道好甜

Welcome Drink

To Start
飛魚子飽魚沙律
飛魚子飽魚好鮮味 沙律都好新鮮好爽 🥰。

香煎鵝肝多士伴無花果

Soup
花膠蟹肉龍蝦湯
龍蝦湯稀左D 如果質地濃返D就好 特別在有花膠蟹肉 。

野菌味好香 忌廉湯充滿蘑菇野菌 好creamy!😆

Entree one
燒西班牙黑毛豬胺配烤波士頓龍蝦

Entree two
香煎北海道帶子配黑松露意大利飯
呢個意大利飯意外地好好食 飯粒超好咬好彈牙 白汁好creamy 好多黑松露 道帶子大大粒 味道好甜 😇

Dessert
法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟
兩個甜品都好大份。焦糖燉蛋重蛋味幾滑 但建議個口感可以creamy D,呢個有D 太實。朱古力心太軟 就麻麻地 好硬呀個蛋糕 唔太流心 朱古力味唔香😢。

最後會有Coffee/Tea

地址
大角咀嘉善街39號地舖
G/F, 39 Ka Shin Street, Tai Kok Tsui
港鐵奧運站 B 出口, 步行約4分鐘
電話號碼
2019-08-03 802 浏览
 航空主題CAFE隨時起飛坐機位出發除左打卡影相之餘仲要食好東西都係西式菜式為主今次選了燒美國牛小排 一份意粉升級套餐$88 有甜品,沙律餐湯平均$200-300一位,食物水準不錯航空主題環境,香港人最熟悉既機場感覺好有喜感 貼心地先上2杯水,等菜式製作時間飲杯水先細心細節位西餐級數服務 每日餐湯,上次來是南瓜湯今次忌廉湯 忌廉湯上灑了香草碎飲起來味道更清新忌廉湯質感細滑,好濃郁,非即食罐頭湯可比 田園沙律幾款沙律菜配搭而成,爽脆清新,可配上沙律汁 燒美國牛小排五成熟肉質細嫩  是公認最鮮美多汁的牛肉之一 肉質柔軟多汁美味的味蕾體驗 燒虎蝦龍蝦汁意粉 特選虎蝦配以自家製作龍蝦汁配搭起來味道更鮮更濃本來沒食慾,好吃得整碟吃光呢~每條意粉都吸飽醬汁意粉軟硬度剛好虎蝦肉爽口彈牙最後附一件小甜品作結尾最近更加推了特別版本的個性化機票想得到呢張機票,只需要提早預訂''頭等機位''同店員講就可以架喇^_^(有最低消費)店主而家更加為大家提供即影即有相片讓大家留念帶回家總評細節有心思,影相位突出印像深刻味道水準高,服務好The Galley by Cafe Proud Wings大角咀嘉善街39號地
 航空主題CAFE
隨時起飛坐機位出發
除左打卡影相之餘
仲要食好東西
都係西式菜式為主
今次選了燒美國牛小排 一份意粉
升級套餐$88 有甜品,沙律餐湯
平均$200-300一位,食物水準不錯
航空主題環境,香港人最熟悉既機場感覺
好有喜感
 貼心地先上2杯水,等菜式製作時間飲杯水先
細心細節位
西餐級數服務
 每日餐湯,上次來是南瓜湯
今次忌廉湯
 忌廉湯上灑了香草碎
飲起來味道更清新
忌廉湯質感細滑,好濃郁,非即食罐頭湯可比
 田園沙律
幾款沙律菜配搭而成,爽脆清新,可配上沙律汁

燒美國牛小排
五成熟
肉質細嫩
是公認最鮮美多汁的牛肉之一
 肉質柔軟多汁美味的味蕾體驗
 燒虎蝦龍蝦汁意粉
 特選虎蝦配以自家製作龍蝦汁
配搭起來味道更鮮更濃
本來沒食慾,好吃得整碟吃光呢~
每條意粉都吸飽醬汁意粉軟硬度剛好
虎蝦肉爽口彈牙
最後附一件小甜品作結尾

最近更加推了特別版本的個性化機票
想得到呢張機票,只需要提早預訂''頭等機位''
同店員講就可以架喇^_^
(有最低消費)
店主而家更加為大家提供即影即有相片
讓大家留念帶回家
總評
細節有心思,影相位突出印像深刻
味道水準高,服務好
大角咀嘉善街39號地舖
港鐵奧運站 B 出口, 步行約4分鐘

2019-07-29 77 浏览
想去旅行又未必有時間想飛就飛,朋友介紹我試這家首間以飛機為主題的主題餐廳,即時要去試試!特選商務艙晚餐頭盤巴馬火腿拼蜜瓜巴馬火腿鹹香,蜜瓜清甜,配搭得好夾頭盤還有香煎鵝肝伴無花果鵝肝煎得香,肝油包圍整個口腔,配搭香甜無花果,解油膩,多士香脆,多重口感黑松露野菌忌廉湯黑松露味道非常突出,野菌忌廉味香濃,口感綿密幼滑,喜歡黑松露味的必試花膠蟹肉龍蝦湯龍蝦湯幼滑,龍蝦味濃,食到花膠肉,蟹肉鮮甜,暖胃後準備開動燒美國牛小扒配烤波士頓龍蝦牛小扒五成熟,粉嫩肉非常嫩滑,牛肉味濃;波士頓龍蝦肉質爽口,新鮮美味香煎北海道帶子配黑松露意大利飯帶子煎得剛剛熟,香軟可口,意大利飯有滿滿黑松露香味,惹味滋味朱古力心太軟心太軟香軟,配上海鹽雪糕,朱古力碎粒伴食,美味法式焦糖燉蛋燉蛋香滑,焦糖味美,為晚餐劃上美麗的句號

特選商務艙晚餐

頭盤巴馬火腿拼蜜瓜
巴馬火腿鹹香,蜜瓜清甜,配搭得好夾

頭盤還有香煎鵝肝伴無花果

花膠蟹肉龍蝦湯
龍蝦湯幼滑,龍蝦味濃,食到花膠肉,蟹肉鮮甜,暖胃後準備開動

燒美國牛小扒配烤波士頓龍蝦

香煎北海道帶子配黑松露意大利飯

朱古力心太軟
心太軟香軟,配上海鹽雪糕,朱古力碎粒伴食,美味

法式焦糖燉蛋
燉蛋香滑,焦糖味美,為晚餐劃上美麗的句號

2019-07-07
  • 焦糖燉蛋
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • 法式焦糖燉蛋
  • 香煎北海道帶子配黑松露意大利飯
  • 香煎鵝肝多士伴無花果
2019-07-29 45 浏览
臨上機前打個卡先話時話自從有左澄澄之後冇再去旅行爸爸媽媽都好想去旅行所以黎呢間餐廳當搭飛機其實呢間係一間餐廳酒吧地方唔係大 只有十幾枱同幾個酒吧檯位同埋8個座位喺飛機身內去到已經有人坐緊我哋唯有坐住離境大堂等人地走左先去影相所以我哋決定點咗嘢食先點左一個飯同意粉試下香草忌廉汁野菌意大利粉即叫即整 只係等咗15分鐘賣相唔錯 忌廉汁好香 意大利粉硬度啱啱好帶點彈牙蟹肉墨魚汁意大利飯我最鐘意個汁個飯完全吸收曬墨汁嘅味道見到人哋食完飯之後就走去影相真係好似坐咗係機身上面有飛機窗口望到出面嘅街景側邊放咗個派餐嘅車仔而且座位上面有個行李箱嘅位做到好真餐廳門外有個登機位不停咁變目的地同埋一定要影埋飛機機身外面我將啲相send畀朋友人哋以為我真係去旅行小朋友去到一定好鍾意而且入面有好多飛機嘅模型睇鍾意飛機嘅朋友一定要去
臨上機前打個卡先
而且入面有好多飛機嘅模型睇
鍾意飛機嘅朋友一定要去
2019-07-27
2019-07-27 61 浏览
呢間餐廳係以飛機做主題 有飛機座位 但一定要預先book先坐到 仲會送登機証 好得意! 等地一行5人叫左兩個set dinner (business class & first class) 再加多兩個小食 黑毛豬豬腩肉同午餐肉 好夠食 豬腩肉同埋午餐肉都好香呀 豬腩肉燒到啱啱好 有少少油脂 😍黑毛豬午餐肉點邪惡嘅芝士醬 口感同平時食開嘅罐頭午餐肉係好大分別 係比較有肉味啲 肉質唔會咁實😋佢嘅餐湯我都覺得好好飲呀 有黑松露忌廉湯同埋龍蝦湯 黑松露味嘅好香 龍蝦湯亦都好足料淡淡都有肉海鮮拼盤話二人份量其實都幾多㗎 可以夠四個人食 配佢既橄欖油溝蒜蓉嘅汁好開胃牛小排推介五成熟 好嫩滑同埋佢切好晒 多人分都比較容易啲 黑毛豬安胺我覺得係比較硬同埋有少少鞋 都係牛好食點 佢嘅意粉都好入味同埋有幾隻大蝦 正😍最後甜品呢都幾出色 最中意心太軟 都可以幫寫字㗎如有需要

最後甜品呢都幾出色 最中意心太軟 都可以幫寫字㗎如有需要

2019-07-25 50 浏览
每間店舖都有嘅主題,呢間就更加明顯,就係以飛機來做主題,之前上網都睇過呢度可以唔同set,有經濟客位套餐,頭等套餐等等。我同媽咪兩個都食唔到咁多,所以普普通通,叫咗每人一個main,同湯。順帶一提,呢度嘅服務水準係非常好。我哋分別叫咗黑松露野菌忌廉湯同法式龍蝦湯。龍蝦湯唔算稠身,我個人就比較鍾意濃郁多啲,但味道唔差。個忌廉湯就一等一,因為食得出黑松露同野菌打到碎一碎,成個味道出哂黎,個人建議先飲一啖湯,至將黑松露打勻,咁你就可以試到兩種唔同嘅味道。燒虎蝦龍蝦汁意大利粉,媽咪平時甚少鍾意食意大利粉,但佢話依個整得好味,特別係嗰醬。我就食咗烤帶子墨汁意大利飯,依個高汁。成個飯味道都好濃,真係落咗好多墨汁。個帶子整得唔錯,外面好理想,同埋都幾大粒。總結:依頭有好多好嘢食,下次會再發掘多啲。另外,我覺得依度比出邊啲西餐廳價錢較平,食物質素唔會遜色,可能仲好啲添,仲有就係啲侍應服務質素非常好。

• 黑松露野菌忌廉湯
  • 燒虎蝦龍蝦汁意大利粉
見到呢間餐廳以飛機✈️機場做主題,覺得好得意,入左去試下😆開頭諗住影相打下卡,無諗過啲野食原來好得!Set dinner 佢地由平至貴四百幾蚊到八百幾蚊都有,最平既就叫economy class,貴啲就叫business class,再貴啲就叫premium business class,最貴叫first class。不過睇完之後發現全部都有甜品,最近食得太密,唔想食甜品,所以揀左a la carte揀左carbonara同帶子墨汁risotto,再加$88 upgrade可以加餐湯、田園沙律同餐飲。再加左兩款小食,炸薯條配自家三式醬同西班牙蒜片蝦。 田園沙律🥗有新鮮爽脆既沙律菜、青瓜、紫洋蔥同車厘茄,配埋香草沙律汁,酸酸地清新好開胃。餐湯有黑松露忌廉湯同椰菜花湯,我地叫晒兩款試下。黑松露忌廉湯面頭加左啲松露油,再提升松露既味道👍🏻非常香,味道好濃郁,食到有粒粒磨菇。椰菜花湯就相對淡口味啲,但仍飲到椰菜花好突出,重食到啲椰菜花,兩款都好飲。🦐西班牙蒜片蝦既蒜片炸得好香好crunchy,蝦用左虎蝦,肉質好實淨,唔會梅,都幾爽彈👍🏻唔會好油淋淋~炸薯條配自家三式醬有黑松露蛋黃醬、茄汁同hon

田園沙律🥗

🦐西班牙蒜片蝦既蒜片炸得好香好crunchy,
蝦用左虎蝦,肉質好實淨,唔會梅,都幾爽彈👍🏻唔會好油淋淋~

炸薯條配自家三式醬有黑松露蛋黃醬、茄汁同honey mustard,
隻隻醬都好好味,最鍾意honey mustard,比較少地方有,鍾意佢味道甜甜地🍯話明自家茄汁,係同普通茄汁唔同,有啲茄肉!

薯條炸得外脆內軟勁好味!

Carbonara超creamy勁足料,好多煙肉🥓同磨菇🍄,煮得好好食,好香煙肉味,意粉亦都al dente 👍🏻👍🏻不過兩個人食有啲膩,多啲人share會好啲。

帶子墨汁risotto同樣煮到al dente,
好正宗👍🏻🖤墨汁好濃,唔係得隻顏色,鹹鮮味好出👍🏻👍🏻
飯入面重有新鮮墨魚🦑
帶子係刺身級,兩面略略煎到金黃色,裏面重係粉粉地色,好鮮甜肉嫩!

食完埋單之後店長重用即影即有幫我地係出面影相留念,俾左兩張boarding pass俾我地拎住影,重主動幫我地用埋手機影,野食同服務都非常好!!佢重話如果想坐機位個邊只要食夠一千蚊就可以,如果book定枱重可以印埋有我地名既boarding pass俾我地,好正!😆😆😆
✈️公司附近有一間飛機主題西餐廳,門面是機身設計幾有gimmick,便和同事一齊試下佢地嘅午餐。午餐價錢約$68-$128左右,今次便點了鮮蝦藍芝士意粉、煙三文魚南瓜義大利飯、吉列豬排配他他汁、菠菜芝士醃龍利柳卷和燒紐西蘭牛肉眼扒(配香辣粉炸薯條),大家share嚟食十分豐富😋-食物賣相幾好份量也適中,但味道就😂 義大利飯還沒有熟透每粒米都很硬 (應該不是義大利飯應有的質感吧) 吉列豬排選了配飯但是沒有汁可以配飯的 龍利柳卷配意粉也是沒有汁配😂 肉眼扒比較硬老實說沒有什麼牛肉的味道 辣粉炸薯條是熱浪的味道🙈 最可以的是藍芝士意粉 藍芝士味道幾特別同意粉幾match
喺香港搵一間以交通工具做主題嘅餐廳,都真係幾難搵,經朋友介紹下,終於搵到呢一間以747飛機做主題嘅餐廳,黎到門面,已經覺得幾得意,好有睇頭,呢個裝修,同附近嘅街道環境,形成強烈嘅對比話明飛機做主題,室內環境就冇得馬虎,雖然座位唔多,但係入面嘅環境都算係比足心思,感覺好似去咗機場食嘢咁 ; 其實我身後仲有兩張卡座係以飛機艙內嘅環境去設計,當然包括將飛機椅,成個感覺都好正,今次未有機會坐到喺嗰度食嘢,下次一定要坐到食物嘅選擇都幾多,主餐牌有一個,而面頭藍色嘅餐牌,就係餐廳做緊嘅優惠,餐廳慶祝開業一周年,最特別嘅就係依家以$338 ,就可以享有六隻生蠔及一支紅/白酒!作為生蠔控嘅我,冇理由唔叫返 Set 啦!呢一個 $338 Set真係冇咩理由唔叫,今晚我同朋友都揀咗白酒,因為主要想配返生蠔,同埋食一陣既黑毛豬呢支白酒嘅味道都唔錯,來自智利,入口舒服,帶有少許酸味,比較啖生易入口,唔嗆喉,同隻生蠔都幾夾白酒生蠔,夠晒浪漫,Cheers !今晚既生蠔嚟自法國,呢隻法國生蠔比較細隻,不過就夠晒鮮甜,海水味唔重,食落口都有 Creamy 嘅感覺,其實重點真係夠新鮮!雖然真係比較細隻,但係喺放入口嘅

白酒生蠔,夠晒浪漫,Cheers !

雖然真係比較細隻,但係喺放入口嘅嗰種滿足感,真係唔錯!都幾有驚喜

食完鮮甜嘅生蠔,跟住就嚟熱食啦,有燒西班牙黑毛豬鞍扒,呢個賣相好吸引,真係滿足咗個視覺先

大大件嘅西班牙黑毛豬鞍扒厚度十足,燒到金黃色既佢,香氣撲鼻,親埋下面嘅配菜,黃金薯角,番茄仔等等,確實非常吸引

豬鞍扒切開就感受到佢入面嘅 Juicy,肉質夠實在,香燒至金黃色的外層,入面仍然係雪白色嘅肉質,食落好有口感

味道唔夠嘅話,仲可以點旁邊附上嘅燒汁,味道更佳!因為佢塊扒都幾大塊,所以絕對夠兩個人食

最後,我哋另外都叫咗個小食,佢係墨西哥粟米片,賣相唔錯,另外仲有三個醬料味道俾你點,份量其實都幾多添 ; 不過,因為粟米片冇任何味道,所以如果唔加添任何醬汁,味道會比較單調

總結係,香港確實比較少呢一啲以特色主題做賣點嘅餐廳,其實佢哋對於食物嘅質素都有一定嘅要求,所以,都值得大家嘅支持
已不是第一次來坐商務艙, 上次的晚餐已經很印象難忘,今次就特別 加碼同愛人選了這個特選商務晚餐 更包了兩杯mocktail,年青的bar tender特意調校兩杯無酒精雞尾酒 包括溝入橙、蘋果和紅菜頭,賣相已經令人陶醉;兩個前菜,質素也十分高,包括有飛魚子鮑魚沙律和香噴噴的鵝肝多士伴無花果,賣相和味道完全做到色香味俱全; 餐湯我們上次試過黑松露野菌忌廉湯,所以今次一起改點哪個花膠蟹肉龍蝦湯,湯底不像忌廉這麼濃郁,但是有很多花膠,蟹肉就莫非溶在龍蝦湯內?到主菜-第一個就是燒西班牙黑毛豬鞍配半隻大大的波士頓龍蝦,黑毛豬肉質嫩滑燒的火候剛剛好,而波士頓龍蝦就烤得很香口, 至於主菜第二個就是香煎北海道帶子配黑松露意大利飯,從來都覺得這裏的risotto做得很好,今次配上剛熟的北海道帶子,味道很配合,雖然下午並沒有吃得太多,專登準備應付這個晚餐,但是也覺得他的分量剛剛好,因為還要留下空間試這裏的精釆甜品,就是朱古力心太軟配綠茶果仁雪糕和法式焦糖燉蛋。兩個甜品都很有水準,這頓晚餐,若果同樣水準,在較旺的區域或商場相信需要過千元找數,但是 再一次證明我們選乘的航班是正確的,下次一定要再試他其他更高檔次的機艙晚餐。
2019-07-14