2024-10-11 61 浏览
呢間法國私房菜幫襯咗好多年,早排再去食飯,質素依然超高,抵食,水準不變一行七個人,先電話預約,會先WhatsApp你餐單,早幾日揀定自己想食嘅菜式。帶住一班朋友,一齊去食好嘢💃🏻超級抵, $600一個人頭,包五個菜式,仲要紅白酒free flow先上牛油餐包,呢個包真係好好味,不過建議大家真係唔好食太多,去到最後會好飽😂前菜我揀咗鮑魚,鮑魚新鮮好味,調味啱啱好,好彈牙同軟滑再嚟就想我最愛最愛最愛嘅黑松露蘑菇湯,呢個湯不得了,飲完一碗之後老闆娘好好,問我哋使唔使添,咁我梗係唔客氣再嚟半碗再嚟一個Middle course我揀咗蟹肉蘑菇,呢個份量大細啱啱好,蟹肉醬釀喺蘑菇入邊,呢個好食想煮菜之前先嚟過雪葩清一清口,青檸雪葩,超級清新好味當我期待已久嘅main course,揀咗mediumRare啱啱好,好軟滑,香濃嘅牛味,但其他朋友揀咗鴨髀,同埋羊,佢哋話一般嚟到最後唔少得嘅梗係要一個朱古力嘅甜品做結尾,甜品好好食,上面軟滑下面個底有脆脆粒

前菜我揀咗鮑魚,鮑魚新鮮好味,調味啱啱好,好彈牙同軟滑

想煮菜之前先嚟過雪葩清一清口,青檸雪葩,超級清新好味

2022-12-19 1014 浏览
一行十幾人來到了一間樓上西式🍽私房菜。所有嘅菜式選項、人數、日期都要預先確定好的,這是私房菜的特色。是晚一共有兩枱食客,我們是其中一枱。一開始職員會記下我們坐的位置而送上所選的食物,感覺有誠意。餓著肚去期待這一餐的我對於餐前的面包十分欣賞,外面少少脆,內超軟熟嘅餐包好快已經食第二個了,好味😋😋。焗鮑魚:雖然鮑魚唔韌,只是普通急凍鮑魚,所以感覺一般。😐😐黑松露蘑菇湯:全晚最難忘的一道菜,沒有完全依賴忌廉去突出湯嘅濃度和蘑菇嘅存在,湯入口係清而有濃濃的蘑菇味配上陣陣嘅黑松露嘅香味。芝士蟹肉焗啡菇:最期待嘅一道菜,雖然啡菇夠新鮮,可惜蟹肉出來效果比較乾身,蟹肉唔多,啡菇未能吸收蟹肉精髓,所以整體配搭唔夠入味。士多啤梨雪葩🍨:好重士多啤梨味🍓。焗三文魚:份量適中,魚肉質正常。French cappuccino cake: 有驚喜,好濃郁咖啡味,不會太甜。紅酒🍷、白酒🥂任飲

一行十幾人來到了一間樓上西式🍽私房菜
。所有嘅菜式選項、人數、日期都要預先確定好的
,這是私房菜的特色

是晚一共有兩枱食客
,我們是其中一枱
。一開始職員會記下我們坐的位置而送上所選的食物
,感覺有誠意

餓著肚去期待這一餐
的我對於餐前的面包十分欣賞
,外面少少脆,內超軟熟嘅餐包
好快已經食第二個了,好味😋😋。

焗鮑魚:雖然鮑魚唔韌
,只是普通急凍鮑魚
,所以感覺一般。😐😐

:全晚最難忘的一道菜
,沒有完全依賴忌廉去突出湯嘅濃度和蘑菇嘅存在
,湯入口係清而有濃濃的蘑菇味配上陣陣嘅黑松露嘅香味

芝士蟹肉焗啡菇
:最期待嘅一道菜,雖然啡菇夠新鮮
,可惜蟹肉出來效果比較乾身
,蟹肉唔多,啡菇未能吸收蟹肉精髓,所以整體配搭唔夠入味。

士多啤梨雪葩🍨:好重士多啤梨味🍓

焗三文魚:份量適中,魚肉質正常

French cappuccino cake: 有驚喜
,好濃郁咖啡味,不會太甜

紅酒🍷、白酒🥂任飲

2022-12-16
圣诞节
餐前面包
2022-10-14 669 浏览
Fantastic food. Far beyond what I expected! It is a quaint little place and very cute dogs. Amazing amazing amazing work. Will definitely come again. The best French food I’ve ever had including when I lived in the UK. The lamb was soft and tender and the sauce was delicious. Could not have asked for any more than that. Perfect place. Even came with free bread!
2022-10-13
  • Sorbet
  • Lamb
  • Escargot
  • Bread
呢間隱世私房菜絕對係性價比極高😍環境同佈置都優雅又舒適💕有係屋企享用高級晚餐既感覺!為大家介紹必食之選•Baked abalone•Iberico chop of pork(覺得豬仲好食過牛😛)• Japan scallop with salad• Baked french snails in a portebllo (有特色又好味☺️)• Gooes liver with apple • Cream of forest mushroom soup (超推介!🥰)前菜甜品仲有鬆軟法包同埋Tiramisu 架😍仲有得飲靚嘅紅酒同白酒🥂🍷呢間絕對係慶祝節日紀念日生日必食之選!記得提早預約😛

為大家介紹必食之選
•Baked abalone

• Japan scallop with salad

• Gooes liver with apple

呢間絕對係慶祝節日紀念日生日必食之選!記得提早預約😛
2021-09-29 1197 浏览
由開始食到甜品都無得輸!是高值私房菜~超讚~所以生日飯~聚會~我首選呢間~服務~招呼~衛生~都好好~食物質素高~價錢合理~唯一系地點不太就腳~因在金鐘和湾仔地鐵站中間~但冇問題不大!值得推介!
2020-02-26 2961 浏览
6-course dinner included the following☺️: 1. Live oyster (2 pcs)2. Cream of forest mushrooms with truffle soup3. Duck liver with apple 4. Sorbet5. "Wagyu" M6 Rib eye steak 6. Three chocolate layer cake好飽好滿足既一餐!食完入口即溶嘅鵝肝有sorbet比我清一清個口👍🏻 個steak 有少少硬但都係肉味都好濃郁。最後chocolate cake都有好香濃既朱古力味😋一間幾高性價比既私房菜,6-course 都係$500 pp. 仲要包埋free flow 紅白酒. 服務好好,老闆娘好好人😇 環境都幾舒服好寧靜。highly recommend! •
3. Duck liver with apple
4. Sorbet
5. "Wagyu" M6 Rib eye steak
6. Three chocolate layer cake

為慶祝老豆👴🏼、外甥🧒🏻嘅生日🎂,我哋一家人又嚟幫襯呢間位於灣仔、私隱度高嘅私房菜餐廳。根據上次阿叔👨🏻實在太飽嘅經歷,所以決定今次捨棄肉,嚟個全海鮮晚宴先。🦞.半年無嚟,價錢一樣$520,唔使加一,成個餐包2款前菜🥗、餐湯🥣、主菜🍖、雪糕及甜品🍨,紅、白酒🍷、橙汁🍊都係任飲,呢個價錢既食到高質食物,又全包任飲,簡直係相當超值!😘😘😘.今次為自己打造全海鮮宴,阿叔就揀咗以下菜式。前菜楝咗嚟自愛爾蘭嘅生壕(2隻)同埋白酒煮藍青口,前者肉質飽滿富光澤😛,而且新鮮肥美🤤,後者每隻細細隻,味道鮮甜又帶點酒香。主菜上次食咗和牛,今次就揀咗龍蝦,尺寸半隻手掌咁大,肉質爽口彈牙又多膏,絕對滿足鍾意食海鮮嘅我。
2019-06-05 2023 浏览
好小寫食評 但係依間私房菜真係無得頂無招牌,無餐廳名,只有一個單位地址,但不難找哦,在灣仔大街環境係好family style,得4張枱,十分闊落由麵包到甜品都係全自家制坐低先有 紅白酒/果汁 (任飲)然後有熱烘烘嘅麵包,外脆內軟,非常好食到頭盤,我揀左生蠔,唔好講笑,超大隻勁鮮甜,一啲腥味都無 跟住到黑松露蘑菇湯,非常入味,黑松露味十分濃,加點黑椒 perfect💯頭盤是香煎日本帶子,十分鮮甜,啖啖肉,好正👌🏼主菜來了!燈燈燈燈係M6 和牛肉眼扒😍 medium rare剛好,不會過生。靚扒真係唔洗醬都咁好食,加點mustard已經好入味。呢個比平常肉眼多點肥膏,但咁先鬆軟好食嘛!💯最後甜品係3層朱古力蛋糕,同樣自家製值得一提係因為生日叫左老闆寫名,超級有心機,名旁有珠仔裝飾呢😍 蛋糕不會很甜,餅底有我最愛嘅脆脆,真係好好食!總括來說,坐得舒服,老闆娘非常好服務只有老闆和老闆娘打理的小餐館,十分住家式,食得出無咩味精餐廳原來已在灣仔開了11年連招牌都無,真的只靠word of mouthQuality又會差得去邊呢😇$520pp 不用加一,這個價錢,這樣質素,很值得我這個懶鬼為他寫一
好小寫食評 但係依間私房菜真係無得頂
無招牌,無餐廳名,只有一個單位地址,但不難找哦,在灣仔大街

環境係好family style,得4張枱,十分闊落
由麵包到甜品都係全自家制

坐低先有 紅白酒/果汁 (任飲)
然後有熱烘烘嘅麵包,外脆內軟,非常好食

到頭盤,我揀左生蠔,唔好講笑,超大隻勁鮮甜,一啲腥味都無
生蠔

頭盤是香煎日本帶子,十分鮮甜,啖啖肉,好正👌🏼

主菜來了!燈燈燈燈
M6  和牛肉眼扒

最後甜品係3層朱古力蛋糕,同樣自家製
3層朱古力蛋糕

總括來說,坐得舒服,老闆娘非常好服務
只有老闆和老闆娘打理的小餐館,十分住家式,食得出無咩味精
餐廳原來已在灣仔開了11年
連招牌都無,真的只靠word of mouth
Quality又會差得去邊呢😇

$520pp 不用加一,這個價錢,這樣質素,很值得我這個懶鬼為他寫一篇食評💯

(提提大家,要早一星期book,2日前wtsapp老闆娘食物嘅選擇,坐低是不用選食物哦)
生日
M6  和牛肉眼扒
3層朱古力蛋糕
屋企人生日🎂,當然要食好啲啦🥰!跟佢哋試咗呢間位於灣仔嘅私房菜,呢度嘅環境好似屋企🏠咁,老闆娘👩🏻唔單止好好人,而且服務細心,佢仲養咗兩隻Toy Poodle🐶,好得意添!😘.以私房菜嚟講,呢度一啲都唔貴,CP值好高。五道菜🍽每人只需$520,包2款前菜🥗、餐湯🥣、主菜🍖及甜品🍨,紅、白酒🍷、橙汁🍊任飲。出面食好少少嘅餐廳都差唔多,何況食私房菜喎!.嗰晚餐湯係黑松露蘑菇湯,前菜你可以選擇生蠔或鮑魚同埋田螺或者鴨肝、主菜就可以食M6和牛🐮、大蝦🦐意粉或鱸魚🐟,最後甜品係朱古力蛋糕🍰。食完阿叔真係飽到上心口,下次有朋友生日一定再嚟呢度encore!
2019-01-06 1703 浏览
每次食生日飯,朋友都會尋找特別餐廳帶我去食~今次就係呢間私房菜~上到去好有家感覺~老闆娘非常親切~在場有兩隻玩具貴婦狗陪伴大家~雖然有狗隻在場~但餐廳非常整潔~莫講話有無狗毛或狗味~連廚房煮嘢嘅味道都無傳出嚟~狗隻亦都好乖,唔會周圍向客人拎嘢食~我哋已經預先揀定菜式~坐底大家都飲咗一杯橙汁先~之後再來一杯白酒~再來一盤麵包~係自家製嘅~熱辣辣,外脆內軟~搽上牛油更加好味~頭盤係 鮑魚~有色澤~好林,好入味~之後就係 蘑菇湯~湯唔"結",箘味濃~好好飲~再添多碗都可以~我飲咗兩碗接住就係 鵝肝~好大塊, 配點兒蘋果蓉同點兒醋,令到鵝肝唔膩,超級好味~有朋友揀咗 扇貝厚厚的~好靚仔~朋友食得津津有味~之後嚟個 柚子雪葩 比我哋清清口先~柚子味濃,仲有粒粒柚子皮~主菜嚟喇~我揀咗 鱸魚~好厚~面層鋪上脆脆嘅嘢增加口感~啖啖魚肉,唔腥,好滑好好味~薯蓉好好味~配菜全部食晒~肉眼牛扒~5成熟~啱啱好~好好味~烤大蝦好大隻,好爽口~原本已經好好味~配上醬汁又另一番風味~最後老闆娘私人再整咗個公仔麵我哋食(朋友同老闆娘熟先有咋)~雖然食完主菜啱啱好~但不自覺咁食唔停口~因為真係好好味啊~最後再嚟個完
每次食生日飯,朋友都會尋找特別餐廳帶我去食~
今次就係呢間私房菜~上到去好有家感覺~

老闆娘非常親切~在場有兩隻玩具貴婦狗陪伴大家~

雖然有狗隻在場~但餐廳非常整潔~
莫講話有無狗毛或狗味~連廚房煮嘢嘅味道都無傳出嚟~
狗隻亦都好乖,唔會周圍向客人拎嘢食~

我哋已經預先揀定菜式~
坐底大家都飲咗一杯橙汁先~之後再來一杯白酒~

頭盤係 鮑魚~

有色澤~好林,好入味~

之後就係 蘑菇湯~

湯唔"結",箘味濃~好好飲~再添多碗都可以~我飲咗兩碗

接住就係 鵝肝~
好大塊, 配點兒蘋果蓉同點兒醋,令到鵝肝唔膩,超級好味~
有朋友揀咗 扇貝

厚厚的~好靚仔~朋友食得津津有味~

之後嚟個 柚子雪葩 比我哋清清口先~

柚子味濃,仲有粒粒柚子皮~

主菜嚟喇~
我揀咗 鱸魚~

好厚~面層鋪上脆脆嘅嘢增加口感~
啖啖魚肉,唔腥,好滑好好味~薯蓉好好味~配菜全部食晒~

肉眼牛扒~

5成熟~啱啱好~好好味~

烤大蝦

好大隻,好爽口~原本已經好好味~配上醬汁又另一番風味~

最後老闆娘私人再整咗個公仔麵我哋食(朋友同老闆娘熟先有咋
)~

雖然食完主菜啱啱好~但不自覺咁食唔停口~

因為真係好好味啊~

最後再嚟個完美嘅Tiramisu~

濕濕哋,帶有小小酒味~咁先係好味嘅Tiramisu~

好滿意呢餐生日飯~我哋仲傾咗好耐計~
非常適合一家人去嘅私房菜~
2018-01-23 2230 浏览
性價比高食物質素高,服務親切,一頓食得舒服自在的私房菜麵包: 新鮮好味鮑魚:入味唔un, size略細,生蠔:新鮮磨菇湯:香滑,若再多一點磨菇就無敵蟹肉釀大菇:蟹肉鮮味,不過大磨菇的調味太咸鵝肝:可以牛扒(5成): 功夫好,剛好5成無血淋淋。肉質嫩滑,正龍蝦:鮮味又大隻,超贊柚子雪巴:清新唔太甜Tiramisu: 太甜
性價比高

食物質素高,服務親切,一頓食得舒服自在的私房菜

麵包: 新鮮好味
鮑魚:入味唔un, size略細,生蠔:新鮮
磨菇湯:香滑,若再多一點磨菇就無敵
蟹肉釀大菇:蟹肉鮮味,不過大磨菇的調味太咸
鵝肝:可以
牛扒(5成): 功夫好,剛好5成無血淋淋。肉質嫩滑,正
龍蝦:鮮味又大隻,超贊
柚子雪巴:清新唔太甜
Tiramisu: 太甜

Bread
  Bread
2017-12-20 2536 浏览
週四晚大肥爸爸有會開,小肥兩兄弟就應堂細佬推介,帶靚靚媽咪喺屋企附近一家私房西餐廳「The Legend Concept」度撐枱腳。餐店位於商住兩用o既大廈內,由於座位有限,只有二十個左右,食客必先以電話訂座及預先選定餐單,每位$480,不設開瓶費之餘仲免收加一添;如要包場當然係有最抵消費啦!由接線至傳菜添酒,所有服務全由老闆娘Piann一手包辦,其態度友善誠懇,效率又高。白色牆身只用上店主與愛犬o既生活照裝潢,簡單得黎好溫馨。兩位小主人非常乖巧,靜靜地咁躺於梳化上,懶洋洋咁可愛極!食物早已點好,埋位前桌上o既餐具亦已準備好。等待上菜最好就係飲杯先:「Cheers!」不久,晚餐迅即由新鮮烘製出爐o既麵包作序。熱手o既麵包外皮香脆,包身鬆軟帶甜。當晚o既頭盤可選「焗鮑魚」或「生蠔」,哥哥同媽咪都選擇咗前者,而小肥就要咗後者。兩隻「生蠔」爽潤滑溜,鮮味無窮。金黃色o既「忌廉南瓜湯」柔滑甜美,輕巧暖胃,盡顯簡單美,飲完仲有得添喎,掂呀!第三道菜原本可選「白酒煮青口」或「蘋果香煎鴨肝」,但由於當日供應商未能及時送來青口,師傅詢問過客人同意後就改由「香煎帶子」代替。XO仔所點o既「蘋果香煎鴨肝」
白色牆身只用上店主與愛犬o既生活照裝潢,簡單得黎好溫馨
兩位小主人非常乖巧,靜靜地咁躺於梳化上,懶洋洋咁可愛極
食物早已點好,埋位前桌上o既餐具亦已準備好。
等待上菜最好就係飲杯先:「Cheers!」
麵包
焗鮑魚
生蠔
兩隻「生蠔」爽潤滑溜,鮮味無窮。
忌廉南瓜湯
香煎帶子
XO仔所點o既「蘋果香煎鴨肝」皮脆肝軟嫩,伴上蘋果蓉食落則同時清甜又香濃,口中滲滿蘋果o既清香,吃畢仲一啲都唔膩滯
蘋果香煎鴨肝
接著就由清甜消滯o既「玫瑰荔枝雪葩」為味蕾潔淨一番。
玫瑰荔枝雪葩
主菜其實有四款可揀,分別為「M6和牛肉眼扒」、「法式油封腿」、「澳洲BB羊架」、「焗鱸魚」。靚靚媽咪揀食「M6和牛肉眼扒」。
M6和牛肉眼扒
哥哥就聽堂細佬推介,要咗個「法式油封腿」。
法式油封腿
小肥則選擇食「澳洲BB羊架」。
澳洲BB羊架
半生熟o既BB羊架粉紅色o既肉質鬆軟幼嫩,輕輕塗上薄荷啫喱更覺清新惹味
,勁啱細佬口味!
澳洲BB羊架
全場甜品均為層次分明,香軟幼滑o既「提拉米蘇」。
提拉米蘇
已於灣仔營業上十年o既「The Legend Concept」私人空間足,服務貼身周到,菜式新鮮優質,價錢合理,最適合包場開P不過
2017-12-14
蘋果香煎鴨肝
提拉米蘇
麵包
忌廉南瓜湯
2017-08-15 1894 浏览
幾個月前經朋友介紹得悉這間法式私房菜, 碰巧將女朋友生日, 就預早訂了位.老闆提早半個設計菜單, 都是老闆認為時令既食材. 紅白酒, 可以不夠可以添加, 而且不另收費, 吃每道菜可配不同的酒. 基本上每道菜都有水準, 掛住食, 有幾味忘記影相環境簡單, 感覺舒服, 可以安心地傾計, 沒有很吵. 這餐我女朋友都十分滿意, 老闆很友善, 兩隻小狗很可愛, 不論聚會或慶祝也十分推薦, 只是要預先訂坐.

基本上每道菜都有水準, 掛住食, 有幾味忘記影相

環境簡單, 感覺舒服, 可以安心地傾計, 沒有很吵.

Baked Abalone
Pan-fired U.S. scallop
Duck liver with apple
"Wagyu" M6 rib eye steak
"Aust" baby rack of lamb
题外话/补充资料: 可以跟老闆講你不喜歡的食物, 老闆會再想過另一款當造食材, 聽聞乳鴨也是老闆拿手小菜
2017-08-10
生日
Baked Abalone
Pan-fired U.S. scallop
Duck liver with apple
"Wagyu" M6 rib eye steak
"Aust" baby rack of lamb
妹妹的家姑P年前已高度推薦這私房菜。今天一試,果然名不虛傳。特別推介油浸鴨confit duck。鴨肉煎香很誘人。一上桌,全桌人都被鴨香吸引,大家都願意用一大塊主菜跟我交換confit duck. 鴨腿皮脆肉嫩,水準以上,既不油膩也不過鹹。煎得剛好,沒有乾柴,鴨皮鹹香,鴨肉鬆軟。大家試了都嚷著下次也要點鴨腿。托這鴨腿的福,我交換到牛扒,sea bass, 和羊架,都很美味。這套餐很划。有湯,有兩種前菜(我選了長腳蟹和煎鴨肝,可另選生蠔和煮蜆),有甜品,最驚喜有提供sorbet清口! 老闆娘很殷勤,不停給我們添飲紅酒,可樂和橙汁。為那鴨腿絕對會再來。一齊食私房菜真開心(希望下次能用app上傳相片啦)

為那鴨腿絕對會再來。一齊食私房菜真開心

(希望下次能用app上傳相片啦)
2017-07-14
  • confit de canard 油封鴨腿
2017-01-18 1492 浏览
My friend brought us here, her 2nd time. Food is good but not exceptional, $485 per pax incl wine/OJ is not too bad these days. Salmon appetizer is mediocre, french onion soup is ok, Duck thigh was nice & crispy with slightly wild taste, cheese cake is served warm which is nice.