The Oyster House 🎟️@theoysterhousewanchai餐廳內部以紅磚牆、金屬吊燈同粗獷嘅鐵質元素打造出一種典型嘅工業風格💡🧱除咗標誌性嘅工業風裝潢,餐廳亦巧妙地融入咗聖誕節氣氛——除咗門外座地嘅聖誕樹🎄 仲有一棵由蠔殼堆砌嘅小型聖誕樹🦪 富有創意之餘,仲完美契合餐廳嘅主題,將海鮮元素融入節日氣氛中,令整體環境更具特色🤪Classic Baked Oyster Kilpatrick 焗蠔煙肉芝士🦪雖然 最出名嘅係生蠔,但今次冇試生蠔,反而揀咗焗蠔。四件焗蠔尺寸相若,放喺鹽堆上🧂 因為蠔殼形狀唔均勻,鹽堆作為擺盤基底更顯得實用,唔會因為擺放唔穩而滑動,保持擺盤整齊美觀🪨煙肉同芝士搭配,味道香濃🥓 焗得好恰當,蠔肉保持住鮮嫩唔過熟。佢哋雖然寫話要等15分鐘,但其實比預期中快,熱辣辣啱啱好食😋 Spanish Octopus Leg Ceviche 秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片🐙八爪魚片切得好薄,每一片都透心涼🧊 咬落去有彈性,唔會太韌或者過軟柚子汁清新又唔會太酸,令整道菜有一種輕盈爽口嘅感覺🍊 圓轆轆橙紅色嘅唔係車厘茄,而係醋漬小洋蔥,有一種酸酸脆脆嘅口感🧅Stuf
The Oyster House 🎟️
@theoysterhousewanchai

Stuffed Whole Japanese Squid Risotto 原隻日本魷魚焗釀意大利飯🦑

煎得香口嘅魷魚筒塞滿咗白汁意大利飯,入面仲加咗蘑菇、翠玉瓜同紅蘿蔔粒🥕 煮得夠軟,口感好cream。魷魚實在太脹卜卜,一切開嘅時候啲飯會爆晒出嚟😂

Roasted French Spring Chicken 香燒原隻去骨法國春雞🍗

雞肉嫩滑,肉質好嫩唔乾唔柴,食落好滿足👍🏽 配菜嘅薯蓉唔係傳統嘅細滑薯蓉,而係留有啲薯仔粒,咬落有啲顆粒感🥔

2025-01-06 347 浏览
仔嘅The Oyster House ,我最愛蠔店之一,有大型落地玻璃,地方光猛☀️,又坐得舒服🥰。今日星期日,正好又可以食返個Brunch,有蠔食之餘又可以食埋其他嘢😋。Brunch $399✨️Saturday Sunday & Public Holiday 12:00 - 16:00Brunch 分前菜、主菜和甜品3️⃣部份,單單係係前菜已經有5️⃣款😍,款款都好吸引,都各具特色🥰。🌟Appetizers新鮮空運生蠔(每位2️⃣隻)生蠔🦪非常新鮮,肉身肥美飽滿,肉質爽滑堅挺,有陣陣海水味及微微的礦物味,加添幾滴檸檬汁🍋,味道甘甜鮮美🥰。炸蝦釀芝士外層香脆內層軟糯,有陣陣鮮蝦味及芝士香氣😋。野菌黑松露批餅批酥脆,松露味道極度香極🤤。香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁醃三文魚肥美鮮甜,伴埋菜頭沙律及煙辣蛋黃汁一齊食,味道微辣又清新,十分醒胃😋。鵝肝醬•焦糖無花果伴法式多士鵝肝醬味道香濃,口感柔軟綿滑😋,配搭清甜無花果及香脆多士,口感豐富,令人回味😍。🌟Main伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸意大利飯軟滑中帶點硬,口感creamy帶微微伯爵茶香氣🤭,非常特別又好味。墨魚仔軟滑彈牙,鮮味香口🤤。燒牛胸腹

Brunch $399
12:00 - 16:00

🌟Appetizers
新鮮空運生蠔(每位2️⃣隻)

炸蝦釀芝士
外層香脆內層軟糯,有陣陣鮮蝦味及芝士香氣😋。

野菌黑松露批
餅批酥脆,松露味道極度香極🤤。

香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁

鵝肝醬•焦糖無花果伴法式多士

🌟Main
伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸

燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥
牛胸腹燒至表面焦香,肉質軟腍,肉味濃厚。布丁香甜軟綿帶微微焦香味😋。

🌟Dessert Platter
香蕉拖肥批 - 面層係軟綿香滑奶油忌廉,中間放滿清甜香蕉🍌,底層係濃香脆口拖肥,味道非常夾又香甜😋。
Tiramisu - 忌廉芝士口感輕盈,奶香味濃郁,加上中問夾雜濕潤的咖啡蛋糕,味道醇厚且層次豐富😍。
海鹽朱古力蛋糕 - 朱古力味🍫香濃,甜中鹹,味道平衡,令朱古力味道更突出。

2024-12-29
午餐
灣仔嘅🌟The Oyster House🌟,係食生蠔🦪嘅好地方!除咗menu嘅🦪生蠔之外,仲有不少時令款式!其餘菜式🍖同樣高質,係約會同埋聚會嘅好去處🥰!🇺🇸Virginica $69|🇯🇵Samurai $79|🇫🇷Gillardeau No.1 $82來自美國東岸嘅Virginica,肥大飽滿鮮甜!日本兵庫縣嘅武士生蠔,細粒但厚身,爽脆而且蠔味濃郁!法國嘅Gillardeau No.1 帶香郁嘅鮮味!三款都好正!🍖烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法式多士 $159入口綿化甘香嘅烤牛骨髓,加埋和牛粒嘅肥美,極高質,真係大滿足!係必點嘅頭盤!🍕Quattro Formaggi $179加入四款芝士而製嘅Pizza,餅底薄而脆,芝士香郁,唔錯!🐥香燒原隻去骨法國春雞 $239燒至僅熟嘅春雞,肉質幼嫩!伴碟嘅薯蓉夠幼滑!🍮Tiramisu $89大大杯嘅Tiramisu,夠2-3個人share,綿滑可口!🍺Damm Lemon Beer $59西班牙嘅檸檬啤酒,酒味溫和清爽!

🍖烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法式多士 $159

🍕Quattro Formaggi $179

加入四款芝士而製嘅Pizza,餅底薄而脆,芝士香郁,唔錯!

🐥香燒原隻去骨法國春雞 $239

燒至僅熟嘅春雞,肉質幼嫩!伴碟嘅薯蓉夠幼滑!

🍮Tiramisu $89

🍺Damm Lemon Beer $59

西班牙嘅檸檬啤酒,酒味溫和清爽!
2024-12-26 635 浏览
拍拖10周年咁啱係平安夜, 明白呢d節日廚房樓面都勁忙, 所以特登揀蠔吧(就算廚房忙,生蠔新鮮都唔會太伏🙈)去之前都冇乜期望, 但好少可由食物,環境,服務都咁滿意, experience好到6年冇寫食評都搵返個acc出嚟寫😆首先好欣賞餐廳有提供Christmas Set Dinner同時又有a la carte menu (可能以前食festive set經驗麻麻,好似係擺盤靚d嘅快餐咁), 先上咗seafood platter同oyster platter 生蠔同海鮮都好fresh 溫度適中 我平時麻麻地鮑魚都覺得呢度個鮑魚好好味!!5-course Christmas set真心比想像中高質, 特別係燒八爪魚拼千層焗薯,真心係我食過最好食嘅八爪魚, 肉質係超級彈牙!!! 喺節日set食到咁高質嘅appetiser我真係喜出望外, main嘅原條焗紅𩶘魚真係巨大條,肉質仲好滑除咗食物高質, 呢度嘅service先係最impress到我, 今日full house,仲要冇分頭輪尾輪, 枱枱入嚟嘅時間都唔同,食嘅野/次序都唔同, 要manage全部枱course嘅次序真係唔易,但眼見枱枱

除咗食物高質, 呢度嘅service先係最impress到我, 今日full house,仲要冇分頭輪尾輪, 枱枱入嚟嘅時間都唔同,食嘅野/次序都唔同, 要manage全部枱course嘅次序真係唔易,但眼見枱枱都真係食完一個course就接住下個course 完全唔亂, 今晚咁忙仲keep住不停有人斟水, 食完一味就有人收碟, 仲個個course都offer俾sharing plate我地(雖然我地唔想嘥咁多碟所以冇要😂)

甜品環節, 一上枱 嘩!好靚!! 今日平安夜完全明廚房勁忙, 其實就算entertain唔到寫碟我都完全理解 所以完全expect唔到佢地咁俾心機畫隻碟(d字仲要勁幼身勁靚😫)仲幫手插埋老公帶嚟嘅蠟燭, 老闆娘(好靚的)仲仲送咗好出名嘅香蕉拖肥批😍

好開心十週年嚟咗呢度慶祝❤️

2024-12-24
庆祝纪念
纪念日
2024-12-21 744 浏览
臨近聖誕,特別多約會,今日約咗朋友嚟到灣仔食飯,鍾意食蠔的朋友不能錯過😋呢間西餐廳開創多年,相信不少人都嚟過🙌🏻慶生,紀念日好去處🫶🏻🌟#Seafood Platter🔅法國黃金螺肉質鮮嫩,帶著海洋的鮮味🔅北海道帶子則以其甜美的口感令人難忘🔅新鮮空運生蠔新鮮滑順,搭配檸檬的酸味更添風味🔅紐西蘭青口肉質飽滿🔅日式磯煮飽魚則展現了濃郁的海味讓人一口接一口,令人陶醉💗星期一,二只係$99 ,就可以享用到咁多海鮮,真係抵到不得了🤩🌟#Namibia (生蠔)我哋額外仲叫咗Namibia生蠔,生蠔來自無污染海域,海水清新讓其肉質更加鮮美✨肉質飽滿肥美,每一口都散發著濃厚的海洋氣息,搭配少許檸檬汁,更添層次🫶🏻🌟#Clam Linguine蒜片辣椒煮維珍尼亞蜆扁意粉係意式料理經典之作,融合新鮮蜆與香濃的蒜香橄欖油💗扁意粉口感滑順,搭配鮮美蜆,香草和辣椒片增添層次感,讓這道菜充滿活力😋🌟#Lamb Chop 炭燒紐西蘭羊鞍扒烹調至medium well熟度,外焦內嫩,肉質鮮甜多汁,調味恰到好處👍🏻完全沒有羊臊味🫶🏻薯蓉幼滑Creamy,豆角煮得剛好,翠綠鮮嫩🤤

🌟#Seafood Platter
🔅法國黃金螺肉質鮮嫩,帶著海洋的鮮味
🔅北海道帶子則以其甜美的口感令人難忘
🔅新鮮空運生蠔新鮮滑順,搭配檸檬的酸味更添風味
🔅紐西蘭青口肉質飽滿
🔅日式磯煮飽魚則展現了濃郁的海味

🌟#Namibia (生蠔)

🌟#Clam Linguine

🌟#Lamb Chop
  • Seafood Platter
  • 炭燒紐西蘭羊鞍扒
2025-01-11 0 浏览
餐廳除左食物出色之外,座位既圓形設計同柔和既燈光都好適合朋友邊食邊傾,餐廳仲有唔同既餐酒供應,食完邊飲邊傾都仲得🐚海鮮拼盤星期一至三只要$99,裡面有空運生蠔、北海道帶子、法國黃金螺、磯煮鮑魚同紐西蘭青口,每一種都好新鮮,好抵食🦪生蠔總共試左3款。店員建議由Pacific開始,之後食Tsudau再到Isabelle,三款都各有特色,但同樣夠凍夠新鮮🐙秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片章魚切成日片片,口感彈牙得黎唔會韌,搭埋酸甜既調味,食落好開胃🦀自家製蟹餅自家製的蟹餅外脆內嫩,蟹肉份量都唔少,加上薯蓉,雖然係前菜,但係都好飽肚🦪廣島蠔,脆巴馬火腿米意粉非常特別,蠔嘅鮮味完融入咗每一粒意粉之餘仲吸滿咗醬汁,口感軟硬適中,幾有咬口,上面既炸巴馬火腿增添左一份鹹香味。🐷炭燒加拿大天然豬鞍煮得岩岩好,肉質鮮嫩多汁,咁厚切都唔會韌,搭配埋法邊豆,增添左整體平衡感。

🐚海鮮拼盤

🦪生蠔

🐙秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片

🦀自家製蟹餅

🦪廣島蠔,脆巴馬火腿米意粉

🐷炭燒加拿大天然豬鞍
2025年私心推薦一間西餐廳,主要食生蠔、Pizza、意粉等西式料理,價錢合理,性價比高!🏠餐廳: The Oyster House📍地址: 皇后大道東202號QRE Plaza 25樓生蠔方面,餐廳都有每日精選生蠔餐牌,保證來貨新鮮,而且生蠔價格跟品質大約平均每隻$40,而且仲有一個regular餐牌Seafood platter,螺、帶子、生蠔、青口、鮑魚都只係$99起(星期一、二),品嚐過都非常新鮮可口!主食方面有意粉、薄餅等,價錢都係百幾蚊,簡單既一個carbonara完全食得出食材用料芝士等用心製作,濃郁重芝士味道的好吃;薄餅最好吃就是即製而且餅薄香脆,再加上特別火腿、芝士、火箭菜都非常好吃!前菜特色小吃都非常吸引,尤其是 Mushroom Stuffed Iberico Ham,將菇焗一焗出水的精華搭配火腿粒超好吃!

🏠餐廳: The Oyster House

• MushroomStuffedIbericoHam
  • IbericoHam
  • SeafoodPlatter
2025-01-05 0 浏览
餐廳位於灣仔主打的就是西式美食。這天和朋友一同前往進食晚餐。蠔屋香辣雞翼,雞翼香脆可口,內裏肉汁豐富,有點香辣,入口層次更加豐富。炭燒加拿大天然豬鞍,經過炭火烹調,味道吃起來更加原始,晶晶就是品嚐食物的原味道,豬鞍外皮燒得有點焦香,內裏肉汁豐富,更欣賞肉質帶點咬口,肉味濃郁。香燒原隻去骨法國春雞,原隻送上枱,充滿霸氣,最驚喜的就是去骨這個步驟,每一口也是肉,正好滿足了食肉獸的朋友,我想到內裏肉汁豐富,雞肉十分嫩滑。香辣蒜片橄欖油意粉,簡單也是最後功夫的一道,完全不油膩,橄欖油的份量剛剛好,帶點香辣,加上意粉軟硬適中,實在不錯。

上個月才吃過The Oyster House,對他們的生蠔印象特別深刻🦪 這次看到逢星期一至五海鮮拼盤的超抵價優惠就再過來試試!😆// 想不到只需$99就可試勻不同的海鮮!拼盤中有法國黃金螺兩隻、新鮮空運生蠔兩隻、北海道帶子兩隻、紐西蘭青口四隻和日式磯煮鮑魚兩隻。每種海鮮都很新鮮,除了生蠔出色外,螺肉和磯煮鮑魚又大又彈牙,鮑魚更帶有甜醬油的味道🌊🌟$99的優惠價只是限於在星期一和二,其他日子是$199 ,不過也是超級優惠,必點無誤!🫰// 生蠔是餐廳招牌,當然要試試不同款式呢!點了三款生蠔:✨ Ostra regal no.1 : 蠔味最濃,頂級之選✨ Virginica:海水味較重,能吃到海水的鹹味✨ Lambert no.2: 味道鮮甜,大大隻整體來說,三款蠔各有特色,中上水準,吃得很滿意💖//自家製蟹餅外層炸得香脆,內裡滿滿的蟹肉,配上沙律醬,有點像泰式蟹餅呢!🦀//原隻日本魷魚焗釀意大利飯賣相吸引,魷魚釀入了較軟身的意大利飯,吸收了海鮮的鮮味🦑//鮮海膽阿根廷紅蝦刺身味道鮮甜,不過海膽和紅蝦獨有的味道沒有太突出 🦐//白蘭地油燒八爪魚腿爽口彈牙,味道不俗,但份量不太多 🐙//點

// 生蠔是餐廳招牌,當然要試試不同款式呢!
點了三款生蠔:
✨ Virginica:海水味較重,能吃到海水的鹹味
✨ Lambert no.2: 味道鮮甜,大大隻

整體來說,三款蠔各有特色,中上水準,吃得很滿意💖

//白蘭地油燒八爪魚腿爽口彈牙,味道不俗,但份量不太多 🐙

//點了香蕉拖肥批作為這餐的總結。甜品的餅底餅底上有一層拖肥醬,忌廉夾雜了香蕉,整體不會過甜🍌

這次點了:

⟡‧₊ 海鮮拼盤 $99
⟡‧₊ 生蠔:
- Ostra Regal No. 1 $79
- Virginica $69
- Lambert No. 2 $59
⟡‧₊ 白蘭地醬油燒西班牙八爪魚腿 $169
⟡‧₊ 海膽紅蝦 $99
⟡‧₊ 自家製蟹餅 $139 (3 個)
⟡‧₊ 原隻日本魷魚焗釀意大利飯 $219
⟡‧₊ 香蕉拖肥批 $89

♡另收加一服務費
2024-12-30 192 浏览
踏入12月,聖誕氣氛愈黎愈濃厚,與朋友既聚餐亦隨之而來,今次我地就揀佐灣仔一家主打生蠔的餐廳,餐廳環境溫馨又有情調,令人一進餐廳就感受到濃厚的節日氣氛。。我們首先點佐三款生蠔:包括Pacific、Spanish Rock XL和Ostra Regal。每一款生蠔都有其獨特的風味,Pacific的清新口感令人回味無窮,Spanish Rock XL則帶有一絲鹹味,讓人忍不住一口接一口,而Ostra Regal的肉質鮮美,簡直是生蠔愛好者的夢幻之選,待應會介紹由淡味食到濃味。餐廳正進行優惠活動,只需每枱每人點兩杯紅白酒,就能享受生蠔六折既優惠,勁抵。。除了生蠔,我們仲點佐1款小食和兩款主菜。小食係烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士,骨髓的香濃與和牛的鮮嫩相得益彰,配上香脆既法包多士,簡直係完美既搭配。。緊接黎到既係鮮海膽米型意粉,海膽既鮮甜與意粉既彈性融合,令每一口都帶來驚喜,上面加上三文魚子,口感更豐富。。最後黎到既係原條龍蝦尾扁意粉,賣相吸引,食落更係令人讚不絕口,龍蝦肉質鮮美,意粉吸收了濃郁的海鮮湯汁,讓人欲罷不能。。甜品我地揀佐香蕉拖肥批,賣相吸引,濃郁忌廉裡面熟甜既香蕉,香脆餅底,為

甜品我地揀佐香蕉拖肥批,賣相吸引,濃郁忌廉裡面熟甜既香蕉,香脆餅底,為整個晚餐畫上完美句號。

The Oyster House (灣仔) @theoysterhousewanchai
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #wanchai#wanchaifood #oyster #theoysterhousewanchai #香港美食 #美食 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔食乜好 #香港好去處 #美味分享 #生蠔 #聖誕聚餐
2024-12-12
  • Oysters
  • Banoffee  pie
  • 烤牛骨髓伴和牛肉眼粒
約上好友,係灣仔這家主打生蠔的餐廳傾談聚會💗餐廳坐落在高層,視野極佳,我們可以邊用餐邊欣賞香港璀璨的美景🌃🦑原隻日本魷魚焗釀意大利飯精心擺盤,魷魚當中包裹著意大利飯,外層彈牙,內裡煙韌有口感,米飯吸收醬汁,好入味。🐮烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士分量十足,塗上多士一起吃,不會膩,牛骨髓搭配和牛肉眼粒,口感甘香之餘可以食到牛肉香。🐑炭燒紐西蘭羊鞍扒 熟度剛好,可以保持羊扒的鮮嫩多汁,柔嫩的肉質,羊肉香好誘人。伴碟精心,蘆筍清脆,薯蓉綿密。該處還設有復古的紅磚牆,用心營造氛圍❤️燈光柔和,令人有一種放鬆的氛圍。

🦑原隻日本魷魚焗釀意大利飯

🐮烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士

🐑炭燒紐西蘭羊鞍扒

在這個充滿節日氣氛的聖誕節,同事們都相約到 Oyster House 品嚐其限定套餐。由於有訂座,我們很快就被安排到靠窗位置用餐 🎄🍽️1. 前菜:聖誕特飲、火雞沙律🥗、栗子忌廉湯🥣聖誕特飲的賣相充滿節日感,橙色調的飲品令人食慾大開。至於栗子忌廉湯,質地濃郁順滑,但栗子的味道幾乎感受不到。火雞沙律的火雞肉片薄且鮮嫩,搭配沙律菜,味道清新,算是開胃的小品。2. 炭燒肉眼扒伴精選薯菜配甘邑蘑菇忌廉汁 🥩🍷肉眼扒的賣相初看不俗,烤製得表面帶有誘人的炭香。然而,切開肉眼扒後,問題便浮現出來。我點了五成熟,但牛扒一邊過生,另一邊卻過熟,生的那邊筋膜更是難以切斷。這種不均勻的熟度影響了食用體驗,咀嚼時口感偏硬。雖然肉味尚存,但整體無法令人滿意。至於配菜部分,烤薯仔表現相當不錯,有牛油香味,為主菜挽回了一些分數。不過,甘邑蘑菇忌廉汁卻幾乎沒有突出香氣,與牛扒的搭配顯得平淡。3. 香煎比目魚伴迷你甘荀配龍萬白酒忌廉汁 🐟🥕這道由朋友點的比目魚主菜,整體評價較為正面。魚肉煎得恰到好處,內裡保持嫩滑,魚味自然鮮美。迷你甘荀的甜味適中,為整道菜增添了一絲清新的對比。然而,像牛扒主菜一樣,龍萬白酒忌廉汁的調味稍

1. 前菜:聖誕特飲、火雞沙律🥗、栗子忌廉湯🥣

2. 炭燒肉眼扒伴精選薯菜配甘邑蘑菇忌廉汁 🥩🍷

3. 香煎比目魚伴迷你甘荀配龍萬白酒忌廉汁 🐟🥕

這道由朋友點的比目魚主菜,整體評價較為正面。魚肉煎得恰到好處,內裡保持嫩滑,魚味自然鮮美。迷你甘荀的甜味適中,為整道菜增添了一絲清新的對比。然而,像牛扒主菜一樣,龍萬白酒忌廉汁的調味稍顯不足,未能提升魚肉的風味。雖然魚本身表現不錯,但配汁的缺失使整體稍欠亮點。

4. 香蕉拖肥派 🍌🍰

這頓晚餐的亮點絕對是甜品。雖然份量不多,約兩口便能吃完,但每一口都充滿驚喜。酥脆的派底口感極佳,帶著濃郁的奶油焦糖香味,與新鮮香蕉結合不錯 ❤️🌟

這頓聖誕套餐的體驗整體中規中矩,無論是前菜還是主菜,賣相都很用心。但主菜牛扒的熟度問題令人遺憾,幸好甜品的出色表現為整餐挽回了分數。但其環境舒適和服務還算是不錯的飯聚地點!👍🏻😉
庆祝纪念
圣诞节
2024-12-19 717 浏览
灣仔意大利餐廳很久沒有吃生蠔了,網上看到灣仔這間意大利餐廳生蠔專門店餐廳環境氣氛不錯。餐廳舒適,座位不多,記得提早預約。12月充滿聖誕氣氛,佈滿聖誕樹和燈飾。大型落地玻璃,黑色梳化與雲石圓枱,非常有氣氛。晚上環境昏暗,很有情調,適合約會、節日慶祝。食物即叫即整,製作需時,提供清水和濕紙巾,另收加一服務費~生蠔方面,分別點了:Pacific $59細細隻清甜爽口Spanish Rock XL $82超大隻,海水味濃郁,creamyOstra Regal $69海水味最濃,帶點甘甜鮮吞拿魚牛油果及脆焗芝士沙律 🥗$139 滿滿的車厘茄吞拿魚牛油果沙律撻,非常清新香煎鵝肝配櫻桃汁 $119鵝肝非常肥美厚切,滿滿油香配合烘底多士,有點像三文治芝士薯條配松露醬 $79香脆粗薯條炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼 $389點了五成熟牛扒厚切有咬口,配合薯蓉和蘆筍服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
灣仔意大利餐廳

12月充滿聖誕氣氛,佈滿聖誕樹和燈飾。

提供清水和濕紙巾,另收加一服務費~

生蠔方面,分別點了:

Pacific $59
細細隻清甜爽口
Spanish Rock XL $82
超大隻,海水味濃郁,creamy
Ostra Regal $69
海水味最濃,帶點甘甜

香煎鵝肝配櫻桃汁 $119
鵝肝非常肥美厚切,滿滿油香配合烘底多士,有點像三文治

芝士薯條配松露醬 $79
香脆粗薯條

炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼 $389
點了五成熟牛扒厚切有咬口,配合薯蓉和蘆筍

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2024-12-12
2024-12-17 364 浏览
主打高質生蠔,海鮮拼盤,食物質素很不錯,頗有驚喜!▫️店員推介了兩款生蠔: Spanish Rock ($79)和Lambert No.2 ($59),一大一小,一款海水味較重,另一款較淡▫️海鮮拼盤 ($199) 有鮑魚、青口、生蠔、螺,最喜歡鮑魚,爽口彈牙!▫️香煎海鱸魚配青豆蓉酸忌廉($289) 鱸魚煎得軟滑▫️原隻日本魷魚焗釀意大利飯 ($219) 一整條魷魚超有驚喜😳 魷魚柔韌有彈性,裏面塞滿意大利飯,味道不錯,創意滿分!▫️鮮蠔濃湯 (+$49) 蠔味很濃郁!同樣有驚喜▫️香蕉拖肥批 ($89) 忌廉包着香蕉和拖肥醬,最底有一層撻皮,用一口甜作結,圓滿這裡環境優惠,坐得舒適。喜歡吃生蠔的朋友,可以來一試啊!
主打高質生蠔,海鮮拼盤,食物質素很不錯,頗有驚喜!

▫️香煎海鱸魚配青豆蓉酸忌廉($289) 鱸魚煎得軟滑

▫️鮮蠔濃湯 (+$49) 蠔味很濃郁!同樣有驚喜

這裡環境優惠,坐得舒適。喜歡吃生蠔的朋友,可以來一試啊!
臨近聖誕,加上很久沒約的好姊妹快生日,便找了這間不限時的海鮮餐廳dinner。灣仔QRE Plaza內的「The Oyster House」是一間頗有人氣的意大利餐廳,食物選擇多元化,生蠔及海鮮拼盤是餐廳必食。店內裝修雅緻,加上聖誕佈置更是充滿氣氛。我倆坐在寬敞的墨綠色圓型沙發,在微暗的燈光下吃著各種海鮮,甚為暢快。.❇︎ 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 | $𝟗𝟗星期一二限定優惠(其他日子要$199),二人份量超抵食!新鮮空運生蠔、北海道帶子、法國黃金螺、日式磯煮鮑魚及紐西蘭青口,質素不錯;當天生蠔是Korean Rock,幼滑味濃。.❇︎ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 | $𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐬 一人一隻生蠔自然意猶未盡,另外叫了半打。跟店員推介由淡至濃Spanish Rock、Lambert和 La Lune。。Spanish Rock XL:勁大隻多汁而口感清爽,是當晚最愛。。Lambert No.2:這款法國蠔size較細但相當Creamy,幾正。。La Lune No.1:較重口味,帶金屬感,適合重口味人士。.❇︎ 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐬 𝐓𝐢𝐚𝐧 | $𝟏𝟒𝟗蟹肉牛油果醬塔配黑魚

❇︎ 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 | $𝟗𝟗

❇︎ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 | $𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐬
一人一隻生蠔自然意猶未盡,另外叫了半打。

蟹肉牛油果醬塔配黑魚子,用料十足!蟹肉鮮甜配上清新牛油果,不會錯的good match.

❇︎ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 | $𝟏𝟑𝟗
外層香脆,內餡滿滿蟹肉,味道不俗但略為乾身。

❇︎ 𝐃𝐮𝐞𝐭𝐭𝐨 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 | $𝟏𝟗𝟗
可自選兩款 Pizza 口味,我們選了 Four Cheese 和 Iberico Ham。Four Cheese濃郁芝士還能拉絲,層次豐富,搭配蕃茄醬底,經典味道。Iberico Ham搭薄脆餅底咸香可口。

❇︎ 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐚𝐧𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 | $𝟗𝟗
心太軟切開後熱朱古力漿緩緩流出,搭配vanilla雪糕,冰火交融。配角Macaron不會過甜。服務頗熱心,生日request的甜品寫碟伴隨蠟燭上場,整體presentation亦IG-able, 朋友挺開心的。
2024-12-09