2018-12-16 136 浏览
—甜番薯條配香辣沙律醬($68)呢排鍾意咗食番薯條 炸完脆脆哋 入面綿綿哋甜甜哋咁香蒜辣椒白酒煮蜆($118)蜆大大隻 食落冇沙沙聲 既有海鮮鹹香 又有蒜片辣椒調味配意粉或者法包一流芥末烤雞薯蓉芝士通粉($128)好耐冇食mac n cheese喺面層嘅通粉焗到脆咗 更加有口感本身有芝士已經幾飽肚 食到最底仲有薯蓉earl grey latte($38 hot)茶同奶比例幾好 微微茶香又有奶嘅稠度——————————————————The Point銅鑼灣登龍街52號地舖
甜番薯條配香辣沙律醬
甜番薯條配香辣沙律醬($68)
呢排鍾意咗食番薯條 炸完脆脆哋
入面綿綿哋甜甜哋咁
香蒜辣椒白酒煮蜆
香蒜辣椒白酒煮蜆($118)
蜆大大隻 食落冇沙沙聲
既有海鮮鹹香 又有蒜片辣椒調味
配意粉或者法包一流
芥末烤雞薯蓉芝士通粉
芥末烤雞薯蓉芝士通粉($128)
好耐冇食mac n cheese
喺面層嘅通粉焗到脆咗 更加有口感
本身有芝士已經幾飽肚 食到最底仲有薯蓉
earl grey latte
earl grey latte($38 hot)
茶同奶比例幾好
2018-12-12
甜番薯條配香辣沙律醬
香蒜辣椒白酒煮蜆
2018-12-13 79 浏览
Cob 哥生日,找個地方跟他吃生日飯。 不想吃火鍋,幾個人吃pizza 吧! 大家都在銅鑼灣放工所以就喺登龍街揀咗呢一間Pizza餐廳。沙律、前菜、pasta, pizza 樣樣都叫,share 食。整體食物質素非常高,沒有任何一樣是普普通通的,尤其 白酒煮蜆,鵝肝pizza,強烈推介,一定要試!價錢都好抵,每人大概不用$200。幾個朋友gathering又多一個非常好嘅選擇。 Parma ham Cesar salad , 大份,料足!蜆肉非常鮮甜,脹卜卜的,強烈推介南瓜雜菌長通粉,好似好普通,但係南瓜醬汁做得非常好。鵝肝Pizza一定要試,唔單止中間嘅鵝肝煎得恰到好處,全個Pizza都佈滿一條條的鵝肝,非常滋味 🤤
Cob 哥生日,找個地方跟他吃生日飯。
不想吃火鍋,幾個人吃pizza 吧!
大家都在銅鑼灣放工所以就喺登龍街揀咗呢一間Pizza餐廳。

蜆肉非常鮮甜,脹卜卜的,強烈推介

南瓜雜菌長通粉,好似好普通,但係南瓜醬汁做得非常好。

2018-12-13 50 浏览
今次過嚟銅鑼灣接朋友收工+食飯飯啦平時我都好少過呢邊 食咩緊系靠佢啦,嘻嘻嘻嘻 !! 最後揀左呢間食西餐。🍕🍝🥗 就到聖誕節🎄 店入面開始佈置裝飾啦 !!呢間店幾好 所有嘢食即叫即整 開放式廚房 仲見到個焗pizza既火爐添呀!!OX TONGUE $168 🌶即叫即整 上枱仲熱辣辣架 揀呢個牛舌Pizza 全因為夠哂新奇同特別 🙈 又冇揀錯喎,真系幾好食喎 每一塊Pizza上都有一塊厚厚既牛舌 加大量既水牛芝士及靈芝菇等材料 , 餅脆肉嫩 加拉絲既芝士 😍 一點點既辣又五鹹 好食呀 !!!SOFT SHELL CRAB SALAD $124 🥗 沙律🥗 餐前食開胃,餐後食消滯 菜夠新鮮食到索索聲 😋 仲有流心溫泉蛋同軟殼蟹呀 ,蟹炸到夠脆 不過有少許油 !!SPAGHETTI TRUFFLE CARBONARA $146 意粉充滿醬汁 黑松露味濃 配埋蘆筍及茹,一口一啖松露味🤤 。
今次過嚟銅鑼灣接朋友收工+食飯飯啦
平時我都好少過呢邊 食咩緊系靠佢啦,嘻嘻嘻嘻 !!

最後揀左呢間食西餐。🍕🍝🥗

就到聖誕節🎄 店入面開始佈置裝飾啦 !!

呢間店幾好

OX TONGUE $168 🌶
即叫即整 上枱仲熱辣辣架

SOFT SHELL CRAB SALAD $124 🥗
沙律🥗 餐前食開胃,餐後食消滯

2018-12-11 61 浏览
係附近番工就比我發現到呢間西餐廳😍成間餐廳好外國feel ,好舒服既感覺🥰餐牌野食都算多👍🏻呢間既pizza 好多都好特別,仲要係即整😆內部裝修 好靚😍天花都好靚棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬$88 六隻(肉好嫩滑👍🏻香脆可口😋)FOIE GRAS $208(出外好少咁特別既pizza 餅底唔厚👍🏻菇好好食👍🏻鵝肝岩岩好😍)鮮露筍野菌黑松露$116(好入味👍🏻露筍好爽口😋)Strawberry,Lime and Basil$48(甜甜地,唔會太酸,好味)
  • 鵝肝pizza
2018-12-10 55 浏览
今日同朋友經過登龍街,見到呢間the point環境好似幾靚😍😍,咁岩又想食西餐,於是就決定試一試呢間餐廳啦😂😂Strawberry ice cream float🍓🍓 $48呢杯野嘅賣相啱晒鍾意粉紅色嘅少女😍上面仲有一舊雪糕,真係可以當埋甜品咁食,飲品雖然加咗雪糕但亦都唔會好甜👍🏻👍🏻Mango with lemongrass🍋🍋 $48呢杯野酸酸甜甜,好開胃,亦都唔會濟👍🏻👍🏻Lobster Mac🧀🧀 $154呢碟野每一粒嘅通粉,都癡住好多芝士同埋龍蝦汁,仲做到拉芝效果,真係超正,每一啖都好香龍蝦味而且做到好creamy😍😍而且龍蝦肉亦都做到好爽甜👍🏻👍🏻真係秒速成碟清左🤤🤤Carnivore pizza 🍕 🍕 $156呢個Pizza真係好大份,足足有成八塊,而且每一塊上面真係好多料😍😍大到我覺得呢個Pizza嘅份量真係係夠四至五人食!😂😂 Pizza係薄批,上枱嗰陣熱辣辣而餅底亦都好脆👍🏻👍🏻而且啲芝士都係多到跌晒出嚟嘅🤤🤤真係啱晒芝士控🧀🧀Tiramisu Adffogato☕️☕️ $58呢個tiramisu真係好正,係凍嘅雪糕上面加上熱嘅Express,咖啡嘅苦澀平衡返雪糕

Mango with lemongrass🍋🍋 $48
呢杯野酸酸甜甜,好開胃,亦都唔會濟👍🏻👍🏻

Lobster Mac🧀🧀 $154

Carnivore pizza 🍕 🍕 $156

Tiramisu Adffogato☕️☕️ $58
呢個tiramisu真係好正,係凍嘅雪糕上面加上熱嘅Express,咖啡嘅苦澀平衡返雪糕嘅甜味,完全係岩岩好👍🏻👍🏻而且呢款嘅甜品口感好好,有啲脆嘅餅底、亦有軟林林嘅蛋糕,亦都有好creamy嘅雪糕🤤🤤加埋曬真係好好味😍

2018-12-09 33 浏览
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 HKD 72 (4件)有分四同六舊,雞翼表面脆而肉質嫩有彈性。味道加入了蜜糖及燒烤醬均勻地灑上。 經典肉醬芝士釀茄子 HKD 72 茄子是一樣很好的食材,難度在於他的搭擋是什麼! 用肉醬混入芝士再釀入茄子內,口感差不多,都是軟綿綿得來又惹味。很想要一碗飯呢 蕉糖波蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、蕃茄醬 HKD 172 有多種不同pizza 選擇,而我們選擇了signature ! 被輕輕燒過的菠蘿特別好味,加上咸咸地的火腿及其他色彩的食材可增加食慾。 香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉 HKD 138長通粉軟硬、醬汁酸度剛好,雞肉也嫩, 平時愛多醬汁而呢個都做到

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 HKD 72 (4件)

經典肉醬芝士釀茄子 HKD 72

香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉 HKD 138

2018-12-07 65 浏览
上年聖誕節第一次同朋友食過一次😋一直好念念不忘佢地既mac&cheese,終於有機會帶男朋友黎試一試👫當日我地比較遲晚飯,所以都唔需要等位🤗-🔹芥末烤雞薯蓉通粉($128)今次食好似比上次黎食大碟左好多😍用熱Pan上枱,可以keep住啲芝士熱辣辣🔥食到尾都仲可以拉絲!通粉每粒都兜住啲芝士汁好正🧀有啲烤雞粒,仲有蘆筍,而薯蓉就係鋪底,感覺都幾豐富🐔不過芥末味就唔太食到~-🔹木烤三文魚配黑松露忌廉汁($198)原本係想食春雞,但已經賣哂😭不過好彩三文魚都好食!近皮既位置燒得好香好脆,啲油標哂出黎好正😋男朋友係三文魚專家,佢話個末端位係全舊三文魚最正既位🐟個個位真係好滑,佢全部切哂比我❤️另外配啲烤薯粒同烤瓜類,點個汁一齊食真係唔錯👍🏻-▫️我叫左杯Iced Oreo Chocolate🍫男朋友就揀左杯西柚🍊食完啲heavy野,都係飲西柚岩啲~
🔹芥末烤雞薯蓉通粉($128)
通粉每粒都兜住啲芝士汁好正🧀
🔹木烤三文魚配黑松露忌廉汁($198)
2018-12-07 59 浏览
《The Point》 #食在銅鑼灣📍銅鑼灣登龍街52號地舖-行過登龍街,見到間西餐廳個樣都幾特別,開陽既玻璃設計,於是入去試試🔺各式意大利風乾火腿,香腸,水牛芝士拼盤$148有兩款火腿,一款香腸,份量都算多,香腸味道比較濃,我個人比較喜歡,但食晒成個拼盤就有小小咸😂,配埋旁邊既火箭菜配芝士清清味蕾,不錯不錯🔺香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉$118呢個意粉都幾出色,份量唔算少,兩個人食就差不多,食落有小小辣辣地,而家d蜆都幾大隻,粒粒肉都幾大,有蒜香同辣味配合,非常好食🔺挪威煙三文魚$88一碟有六塊煙三文魚,而且六塊都幾厚身,側邊仲配埋小小橄欖,食落唔會覺得好咸,份量兩個人食都岩岩好🔺可樂$24價錢同份量都幾好,但兩個人去食食到既款式就比較少,下次多人去食就可以試多幾款啦🍴9/10
《The Point》 #食在銅鑼灣
📍銅鑼灣登龍街52號地舖

🔺各式意大利風乾火腿,香腸,水牛芝士拼盤$148

🔺香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉$118

🔺挪威煙三文魚$88

🔺可樂$24

🍴9/10
2018-12-06 63 浏览
銅鑼灣登龍街有間食pizza,個名叫THE POINT,其實平時都有經過見到、不過今日就入去試吓啦!兩個人叫咗一個Pizza, 一個天使麵、一個雜菜湯同埋一個野菌湯、首先上嘅係兩個湯、我覺得雜菜湯味道鹹咗啲,但係個野菌湯就好好飲!菌味濃郁,呢個要贊👍🏻(唔記得影相)跟住就係蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵,本人都係覺得好鹹,如果佢整得冇咁鹹就好啦!因為除咗鹹之外其實食材賣相各方面都冇乜問題!所以我覺得廚師落料要調節一下啦!💪🏻主菜當然係呢度嘅Pizza啦!我哋今次要左FOIE GRAS 🍕,餡料有鵝肝、靈芝菇、焦糖洋蔥、溫室菜苗、黑醋汁等,成個Pizza其實我第一時間係食個鵝肝😋,味道唔錯!啱啱好!我平時都唔係食得晒Pizza嘅人,最多都係兩塊左右就已經飽飽,但係我今日竟然食得晒四塊,證明呢個Pizza整得唔錯!另我一食再想食!結果係我同我朋友兩個人都清左個pizza、係咪好犀利先?😛Btw 佢呢度有lunch set ,佢個迷你Pizza份量啱啱好夠一個人㗎!所以、我覺得照顧到唔同客人嘅需要。#ThePoint#pizza#銅鑼灣登龍街#lunch
但係個野菌湯就好好飲!菌味濃郁,呢個要贊👍🏻(唔記得影相)

#ThePoint
#pizza
#銅鑼灣登龍街
#lunch
2018-12-05 49 浏览
今日突然想食pizza但又唔想食連鎖出品特登搵左呢間有heart d 既所有Pizza即叫即烘上枱時熱辣辣最推介鵝肝pizza !原件鵝肝 再加整塊pizza都充滿住鵝肝粒幸福感爆燈另外pasta都非常出色黑松露南瓜西蘭花長通粉軟殼蟹茄汁扁意粉價錢合理 有水準白酒煮大蜆 火候適中唔會煮得太老都要試試銅鑼灣搵食飲杯野同朋友chill下之選飲品推介 蘋果mock champagne 可愛♥️總括今日冇選錯餐廳壽星朋友食得好開心😃
今日突然想食pizza
但又唔想食連鎖出品
特登搵左呢間有heart d 既
所有Pizza即叫即烘
上枱時熱辣辣
最推介鵝肝pizza !
原件鵝肝 再加整塊pizza都充滿住鵝肝粒

壽星朋友食得好開心😃

即烘鵝肝pizza
即烘鵝肝pizza
2018-12-05 48 浏览
之前已經係尖沙嘴度食過The Point,已經食到意猶未盡。今日約左朋友係銅鑼灣既登龍街行過,又見到The Point,所以我就提議入去再試下。餐廳裝修簡約高尚,都幾寬敞,情調唔錯。睇完個menu,我就叫左Caesar Salad with Smoked Salmon 凱薩沙律配煙三文魚 (HKD 118),Chicken Lollipops 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 (HKD 88/6pcs),Lobster Linguine 原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉( HKD 268)。而佢既pizza,我就叫左Soft Shell Crab Pizza 11" 酥炸軟殼蟹蝦肉烤甜椒菠蘿莎莎 (HKD 178)。甜品我就叫左Tiramisu Affogato 意大利忌廉芝士(HKD 58)。先黎既係棒棒雞翼,炸到脆卜卜,賣相唔錯,食落去肉質鮮嫩,唔油膩。你鍾意既仲可以點埋啲茄汁。跟住黎既就係個煙三文魚沙律,賣相唔錯,三文魚又大塊,啲魚籽仲好大粒好爽口。啲沙律菜都好大份。個龍蝦意粉賣相一流,成隻龍蝦完完整整上碟,不過啲龍蝦肉融入左啲意粉度,味道酸酸甜甜咁,味道唔錯。個pizza顏色好鮮豔,好香

。你鍾意既仲可以點埋啲茄汁。

。啲沙律菜都好大份。

個pizza顏色好鮮豔,好香芝士味,成隻軟殼蟹係個pizza度,味道非常好。食完係會再想添食。

甜品有鬆餅,伴有雲呢拿雪糕 。我地另外有意大利咖啡,可以倒落去個鬆餅同雪糕度。口感非常豐富又好味,正

2018-12-03
2018-12-05 34 浏览
早陣子同男朋友去登龍街打邊爐,經過轉角位見到有間意大利菜幾吸引,於是就約好十二月頭一齊去食😋餐廳全落地玻璃,加上型格設計,環境唔錯而且坐得舒服。食物同飲品都有好多選擇👏🏻Menu上仲有大量相片,放便最鐘意睇圖揀嘢食嘅我。🥗Caesar Salad with Smoked Salmon 凱薩沙律配煙三文魚 $118沙律菜新鮮,煙三文魚淡淡嘅煙燻味,帶有少少油香得嚟好嫩滑,配埋爽脆魚子,呢個前菜好開胃🐚White Wine Clams 香蒜辣椒白酒煮大蜆🌶 $118大蜆連骨碟上,方便我地處理蜆殼,幾細心。酒味唔重,香蒜同辣椒好香好惹味,由於男朋友唔太食得辣,我一個人食咗半碟以上😂完全停唔到口🤤🐲🦐Lobster Linguine 原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉 $268是夜最期待嘅主菜,原隻龍蝦意粉,賣相一流,擺盤落足心機。除龍蝦鉗以外,已拆好全隻嘅肉炒埋落個意粉到,食嘅時候啖啖龍蝦肉,好滿足☺️個sauce好濃嘅蕃茄味,鐘意佢唔係偏甜酸,係偏咸咸地。🦀🍕Soft Shell Crab Pizza 11" 酥炸軟殼蟹蝦肉烤甜椒菠蘿莎莎 $178大大隻超脆軟殼蟹,配上彈牙去腸蝦肉,濃厚一層
餐廳全落地玻璃,加上型格設計,環境唔錯而且坐得舒服。

大大隻超脆軟殼蟹,配上彈牙去腸蝦肉,濃厚一層芝士鋪滿全個餅面。即烤即焗果然係唔同🤤
🍌🍕Banana Pizza $72
甜品都係pizza,我地今晚做咗澱粉寶寶😂甜pizza用上烤香蕉/棉花糖/杏仁片/朱古力醬/雲呢拿雪糕,香脆嘅杏仁片同餅底,配上軟滑嘅烤香蕉同棉花糖,口感有層次,落埋朱古力醬都唔會太甜
2018-12-03
2018-12-03 125 浏览
登龍街街角落地玻璃,樓底高,光猛歡敞,以即叫即造的招牌薄餅聞名,擁有3家分店的人氣手工薄餅店The Point 原來已開業 4周年,今天悠悠閒閒跟好友來個遲來的午餐。 入內就座後第一眼吸引我是那米芝蓮級的 Woodstone火山石窯,用這專業爐烘烤的Pizza,因為溫度高而受熱平均,餅底份外香脆,而且有炭燒香味,我們當然不會錯過。 先來個沙律,選了梨子、火箭菜、歌弓蘇拉芝士及合桃,配以黑松露醋汁,個人覺得不用加醋汁也夠味,原本已加了少許帶酸甜的醬汁跟梨子很搭配。小食棒棒雞翼Chicken Lollipops賣相靚,處理好單骨小雞脾方便食客,雞肉嫩滑,外皮酥香,加了椒鹽已非常惹味,蘸上蜜糖燒烤醬,層次更豐富。 店員介紹 Carbonara 卡邦拿拉白汁意粉,用新鮮蛋黃烹調,而店子很貼心,多款菜式都有素食版,鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉就是沒有使用雞蛋的卡邦拿拉,適合素食人士。店員亦表示這兒的海鮮不錯,所以我們點了芝士焗大蝦配香茅龍蝦汁意粉,送上來時新鮮炒起,鮮蝦香味樸鼻,意粉醬汁也感受到龍蝦味道,不過一定要熱食,否則醬汁會令意粉變黏膩。 最後出場的是厚切鹹牛脷燒烤醬薄餅,這

最後出場的是厚切鹹牛脷燒烤醬薄餅,這是店子推出的其中一款 Crossover pizza,靈感來自香港多元的飲食文化,自家研製出多款創意手工披薩。鹹牛脷香軟腍滑,經廚師處理鹹度適中,烤甜椒甜美,加上拉絲的水牛芝士,啖啖滋味。

估不到甜品也可以用 Pizza 作主打,鄰座的朋友點了玉桂蘋果薄餅,配上一球雲喱拿雪糕,賣相精緻,傾談間竟與我們分享美食,小pizza上放滿玉桂香葡萄乾及蘋果,香脆餅底加誘人雪糕,一冷一熱,這組合太邪惡了吧。

為客人帶來優質日常美食 - 這就是 The Point 的宗旨,亦是我們食客所追求的。

#hkig
#ThePoint
#二人世界
#三五知己
#家庭聚會
题外话/补充资料: 注:鄰近銅鑼灣地鐵站,附近有咪錶泊位,時代廣場提供時租泊位。
2018-11-29
  • 棒棒雞翼
  • 厚切鹹牛脷燒烤醬薄餅
  • 玉桂蘋果薄餅
2018-12-03 69 浏览
又到轉季的時候,又係shopping 嘅時候,今日相約好友到銅鑼灣血拼,為左有充足精力,先搵個地方醫左肚先,燈籠街食肆林立,餐廳有水準之餘,環境也不錯,好友話好耐冇食pizza,於是揀左呢間格調舒適嘅餐廳龍蝦湯,香濃龍蝦味,內裏有幾嚿龍蝦,雖然不是新鮮龍蝦,但爽口彈牙白酒煮蜆,蜆肉新鮮,脹卜卜,烚得剛剛好,唔會過熟,連蒜片香草一起吃,份外鮮甜巴拿馬火腿薄餅,火腿喊到適中,餅底鬆脆可口,火箭菜新鮮,最特別有一片無花果,好甜美,配埋火腿嘅咸香味,配搭得剛剛好蕃茄肉丸,肉丸唔肥膩,配上微酸蕃茄醬,減低肉丸肥膩感,開胃小食飲品有好多選擇,好友叫左杯green point 無酒精cocktail, 甜甜嘅菠蘿味,飲落好清新舒服我就叫左杯焦糖咖啡,焦糖味香配上淡淡嘅咖啡兩個人食得飽飽滿足地離開去血拼

我就叫左杯焦糖咖啡,焦糖味香配上淡淡嘅咖啡

兩個人食得飽飽滿足地離開去血拼

天氣不似預期,放工先落大雨, 本來約好的飯局亦只好取消,換來是一個二人飯局,朋友工作地點在時代廣場,時代廣場食通天餐廳選擇不小,價位中上,但接近糧尾的日子真要慳啲使, 所以朋友提意行遠一條街去到登龍街搵食,今晚食西餐  The Point 來到餐廳時外面下著大雨, 人人都趕返屋企, 咁既天氣出街食飯較著數,  因為一定唔使迫,又可以慢慢嘆。裝修如一貫西餐廳不花巧, 店員都很主動下單、加水,感覺唔錯。  睇下餐牌, 選擇都頗多,  沙律、 意粉、薄餅等意式食物為主。點了廚師推介 $118湯底以蒜片爆香,再加進入牛油、白酒煮成濃湯, 肥大肉厚的大蜆完全吸收了湯香味,隻隻鮮甜好味, 微微辣香更添幾分惹味感。  $124軟殼蟹啖雖然唔太靚仔, 但口感薄脆香口,而且都幾大隻。水波蛋一戳即流心,蛋黃和蜜糖芥末汁混合之後,  香味更濃郁,味道偏甜的沙律醬配沙律菜感覺相當清新,  份量十足。 主菜點了比較小吃到蜆殼粉   $156賣相像家庭式的出品,和牛切得頗大件, 入口軟而不爛、富油脂香、肉味濃郁,紅酒和和牛融為一體,醬汁濃稠適中,讓每粒蜆殼粉也能盡情地吸收濃湯仍能保持彈性, 水準相當不俗。

食,今晚食西餐  The Point

點了廚師推介 [香蒜辣椒白酒煮大蜆] $118
湯底以蒜片爆香,再加進入牛油、白酒煮成濃湯,

[軟殼蟹、烤甜椒、水波蛋沙律蜜糖芥末汁] $124
軟殼蟹啖雖然唔太靚仔, 但口感薄脆香口,而且都幾大隻。

主菜點了比較小吃到蜆殼粉  [紅酒燴和牛粒肉配蜆殼粉] $156

濃湯仍能保持彈性, 水準相當不俗。

甜品點了Tiramisu affogato $58
以酒杯奉上顯得份外迷人,食前淋上熱Espresso

雲呢拿雪糕即時溶化,和 Tiramisu合而為一,略嫌芝士味和酒味都不太突出,

濃郁咖啡香味成為主道, 甜味以外多一分甘香,口感順滑可以一試。
2018-11-25
  • 紅酒燴和牛粒肉配蜆殼粉