亞洲區首間The Tiffany Blue Box Cafe 以 Tiffany 標誌性的湖水藍為主調,半透明湖水藍色和白色的玻璃搭成的藍房子,光線從藍白玻璃透射進來,空間寬敞舒適,恍似仙境好夢幻;Cafe亦用上Tiffany & Co. 設計的 Color Block 餐具,骨瓷和銀器設計簡約,很適合打卡!晚市套餐共五道菜品並配送香檳🥂最適合餐前與朋友小酌怡情前菜是滿滿一盒Tiffany魚子醬、漬油甘魚,吃出了尊貴 💎 的味道!白蘆筍法式清雞湯配搭西班牙黑毛豬火腿作簡單調味,味道清甜又暖胃 ❤️ 再來一客香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯,野生羊肚菌十分入味juicy,鵝油和忌廉一齊相伴非常香口。主菜是慢煮牛頰肉,用香葉包住牛頰肉 🍃 慢煮肉質尚算嫩滑,配上香滑薯蓉。另一款主菜是法國春雞伴松露慕斯,春雞夾著堅果 🌰 做法很別,雞肉嫩滑可口。甜品一樣令人驚喜 🧁 MONT BLANC 蒙布朗,糖漬栗子放在滿滿的甜栗子蓉上、以銀杏葉脆餅作餅底,入口香濃栗子味,甜度適中。最後和姐妹各點了一杯雞尾酒 🍸 TIFFANY BLUE 絕對是打卡飲品!藍色棉花糖波波十分可愛,倒入酒精後瞬間溶化 🩵 入口清甜花

晚市套餐共五道菜品並配送香檳🥂最適合餐前與朋友小酌怡情

Tiffany魚子醬、漬油甘魚

白蘆筍法式清雞湯

TIFFANY BLUE

最後和姐妹各點了一杯雞尾酒 🍸 TIFFANY BLUE 絕對是打卡飲品!藍色棉花糖波波十分可愛,倒入酒精後瞬間溶化 🩵 入口清甜花香味,酒味不會大搶。而 YELLOW DIAMOND 亦十分適合女孩子,微微接骨木花香並帶點檸檬酸味,味道清新易入口 💛

用一頓美美的晚餐犒勞自己~喜歡儀式感和愛拍照打卡的 👧🏽 十分推介給姐妹們,餐廳每個位置和美點都是IGABLE ;同時亦推介給男生們選擇約會或紀念日慶祝都可以來Tiffany Blue Box Cafe,帶領女孩子走進夢幻仙境來約會吧!✨
Tiffany魚子醬、漬油甘魚
白蘆筍法式清雞湯
TIFFANY BLUE
  • YELLOW DIAMOND
  • Dinner  set
2024-03-16 205 浏览
身為Tiffany嘅fans,知道佢係尖沙咀開左餐廳一直都好想試下。餐廳用左Tiffany blue加上半透明玻璃做裝飾,盡顯高貴嘅感覺。Tiffany Diner $738首先店員會送上兩款嘅是日餐包,仲有配搭兩杯嘅有氣香檳,飲番兩杯醒下胃。STARTERTIFFANYS CAVIAR BOX印有Tiffany嘅金屬鐵盒,入面就有矜貴嘅黑魚子醬,而底層就係漬油甘魚,海鮮鹹香味豐富嘅黑魚子醬配搭鮮甜嘅油甘魚,形成豐富嘅層次。SOUP白露荀法式清雞湯店員會倒入雞肉熬製嘅清湯,混和充滿咸香嘅西班牙黑毛火腿,咸中帶甜嘅清新味道。香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯意大利燉飯飯粒吸收晒羊肚菌嘅味道,口感有嚼勁又濃郁。另外入面仲有香煎鵝肝,帶番少少油脂嘅感覺。MAIN法國春雞伴松露慕斯雞扒上面放左一片橙紅色嘅樹葉,打卡感十足。而雞扒內餡釀入黑松露慕絲,令到整體感覺更加濃郁。慢煮牛頰肉解開樹葉嘅繩結,可以見到今次嘅主角牛頰肉。口感軟腍又有肉香。DESSERTMONT BLANC充滿和栗嘅幼滑口感和甜味,甜而不膩。The Tiffany Blue Box Cafe尖沙咀大堂207-208號舖北京道1號

Tiffany Diner $738

STARTER
TIFFANYS CAVIAR BOX

SOUP
白露荀法式清雞湯

MAIN

DESSERT
MONT BLANC
充滿和栗嘅幼滑口感和甜味,甜而不膩。

The Tiffany Blue Box Cafe
尖沙咀大堂207-208號舖北京道1號

2024-03-15 169 浏览
作為全球第二間tiffany blue box cafe,餐廳以淺灰和純白大理石作主題,加上經典珠寶大師的標誌性淡藍色彩Color Block餐具,處處散發著夢幻奢華的感覺,令美饌體驗更獨一無二。♙ tiffany dinner set $738/pp𖦹 tiffany魚子醬盒子一打開係成盒滿滿既魚子醬,配上肥美嘅油甘魚刺身,鮮味突出。𖦹 白露荀法式清雞湯白露荀清雞湯飲落清甜,以西班牙黑毛豬火腿作點綴帶出鹹香。𖦹 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯飯粒飽滿富咬口,完全吸收曬鵝肝、野生羊肚菌嘅精華,每啖既香氣都好濃郁。𖦹 法國春雞伴松露慕斯 𖦹 慢煮牛頰肉春雞嘅皮同肉中間夾住松露慕斯 ,入口帶松露香氣;牛頰肉肉質軟腍,包係塊葉入面好可愛。𖦹 蒙布朗綿滑嘅栗子蓉配上糖漬栗子,經典不敗既組合。𖦹 veuve法國香檳𖦹 伯爵茶 𖦹 洋甘菊茶

♙ tiffany dinner set $738/pp

𖦹 tiffany魚子醬盒子

一打開係成盒滿滿既魚子醬,配上肥美嘅油甘魚刺身,鮮味突出。

𖦹 白露荀法式清雞湯

白露荀清雞湯飲落清甜,以西班牙黑毛豬火腿作點綴帶出鹹香。

𖦹 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯

𖦹 法國春雞伴松露慕斯 𖦹 慢煮牛頰肉

𖦹 蒙布朗

綿滑嘅栗子蓉配上糖漬栗子,經典不敗既組合。

𖦹 veuve法國香檳

𖦹 伯爵茶 𖦹 洋甘菊茶
2024-03-14 258 浏览
通常見啲人黎食afternoon tea打咭,不過我今次就黎食晚餐。全店以Tiffany blue色tone打型,有種冰雪感,打咭一流。叫咗2-course $358前菜揀咗「香煎脆米北海道帶子」+$30,賣相靚,味道都ok主菜揀咗「黑毛豬扒」同「和牛西冷」先講個豬,味道正正常常,無驚喜個牛要另加$150,真心唔值,先唔講價錢,個牛好乾好鞋,叫咗7成熟,完全唔似食緊和牛🙈總結: 食環境,食物質素唔好要求咁高

叫咗2-course $358

前菜揀咗「香煎脆米北海道帶子」+$30,賣相靚,味道都ok

主菜
揀咗「黑毛豬扒」同「和牛西冷」

先講個豬,味道正正常常,無驚喜

總結: 食環境,食物質素唔好要求咁高

2024-03-11 338 浏览
今日同屋企人嚟食午餐,叫咗兩個意粉同澳洲和牛西冷牛扒。西冷牛扒叫咗五成熟,味道亦相當普通,同茶餐廳質素差唔多,但要差唔多四舊水,可以話「完全唔抵食」。至於意粉方面,我哋叫咗鹹蛋黄卡邦尼意粉同埋龍蝦扁意粉,兩碟意粉味道都好一般,意粉本身都唔彈牙,而龍蝦扁意粉盛惠$368,都係同和牛西冷牛扒同樣評價「完全唔抵食」。整體而言,所有食物份量唔算多,只可以用「暖暖地」嚟形容,賣相也麻麻地,完全無驚喜。至於服務方面還可以,有定期幫手加吓水。
今日同屋企人嚟食午餐,叫咗兩個意粉同澳洲和牛西冷牛扒。

至於服務方面還可以,有定期幫手加吓水。

澳洲和牛西冷
2024-03-10
2024-03-09 208 浏览
今次係第二次來這裡用餐,第一次來是兩個女仔嘆佢個afternoon tea set, 個tea set 無令我地失望,唯獨美中不足是上次被安排坐房間中,坐唔到外面好靚打卡ge玻璃屋。亦都係因為食過一次覺得ok, 所以打算囝囝的百日宴同我爸爸的生日一齊係到搞。百日宴前 Cafe的event manager 的溝通上都覆得好快,同埋態度好好,因為我問過尖沙咀好多餐廳(可能其它太高檔,態度都好串同覆得慢)而我最後選擇左lee到搞百日宴,簡單d講:1)地點方便 2)地方靚靚 簡單ge小小佈置已經 高檔而不失禮 3)價錢好合理 以尖沙咀黎講直頭係抵 4)適合人少的party 因為我人數唔多,主要係親戚同幾個好朋友total 32人,而佢玻璃屋個part 剛好坐32人 (要注意佢最多只可以坐34人,因為佢無extra table可以加比你)食物方面都無失望但亦都無特別驚喜,不過大家都覺得佢杯 signature cocktail 唔好飲,我會建議比多少少錢飲champagne, 同埋上菜有點慢 lee方面係有d失望,好多時候我地都係要等食同望住人地食,可能佢地本身唔係主力做開宴會廚房唔夠多人,le

而我最後選擇左lee到搞百日宴,簡單d講:
1)地點方便
2)地方靚靚 簡單ge小小佈置已經 高檔而不失禮
3)價錢好合理 以尖沙咀黎講直頭係抵
4)適合人少的party
食物方面都無失望但亦都無特別驚喜,不過大家都覺得佢杯 signature cocktail 唔好飲,我會建議比多少少錢飲champagne, 同埋上菜有點慢 lee方面係有d失望,好多時候我地都係要等食同望住人地食,可能佢地本身唔係主力做開宴會廚房唔夠多人,lee 點大家要留意番

但整體我覺得係性價比高的,我好開心係lee到完成囝囝的百日宴
昨天我和好朋友去The Tiffany Blue Box Cafe慶祝生日,事先我早早預訂了座位。這家位於北京道1號大堂的餐廳,這是我第二次光顧了。之前我來這裡品嚐過下午茶,這次則是來享用晚餐。餐廳的裝修非常用心,猶如夢幻般的場景。從外觀看,它像一個精緻的藍色小盒子,搭配淺灰和純白大理石,以及經典珠寶大師的標誌性淡藍色餐具。這個套餐包含五道菜,首先是兩杯香檳🥂但因為我朋友對酒有敏感,所以我只喝了一杯香檳加一杯橙汁。這個晚餐套餐包括前菜、湯、主菜、甜品和飲品。前菜是「魚子醬盒子」,它的賣相非常精美,用CAVIAR BOX🗳️裝載著上層魚子醬,下層裡面還有一些魚生,味道清新、非常美味。餐湯是「白露荀法式清雞湯」,用Tiffany茶具倒出來,味道非常清甜。接著是每人一份「香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯」鵝肝的香濃味道和羊肚菌的清爽口感相得益彰,Rissoto 煑得剛剛好,這道菜真的很美味。至於主菜,我們兩個人共享了「法國春雞伴松露慕斯」和「慢煮牛頰肉薯蓉」。雖然份量比較細,但勝在賣相非很美,味道非常出色,兩個主菜之中,我個人比較喜歡慢煮牛頰肉,個薯蓉非常香又滑溜,好好食👍🏼👍🏼甜品是法國著名的「MO

甜品是法國著名的「MONT BLANC🍰」蒙布朗甜栗子蓉、糖漬栗子、銀杏葉脆餅,由於我們點了五道菜(其實三道菜巳經包送一個迷你籃盒蛋糕🍰」,所以還額外送上了一個免費的迷你藍盒蛋糕Petit Blue Box Cake,非常適合拍照打卡,裡面是袖子,外面是藍色的mouse,盒子正是人家Tiffany獨有的求婚戒💍子的藍色盒,真心覺得太美了💝💝

值得一提,Tiffany blue box cafe的待應生,服務周到,可能🤔因為大部分人專登生日來慶祝🍾所以好多都揀選了這個套餐

我的朋友告訴我,她的女兒非常喜歡注重儀式感的餐廳環境,她打算下次帶她一起來這裡用餐。

The Tiffany Blue Box Cafe
餐前麵包
魚子醬盒子
慢煮牛頰肉薯蓉
Petit Blue Box Cake
全球第二家ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ ʙᴏx ᴄᴀꜰᴇ 繼美國紐約後早前進駐香港,令一眾女士瘋狂。餐廳位於尖沙咀名店勝地北京道ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ & ᴄᴏ.的上層位置。這家簡約玻璃茶座被不同迷人的ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ顏色的玻璃所包圍。當中使用的餐具皆是ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ & ᴄᴏ.的品牌,處處散發著簡約奢華的感覺,絕對是貴婦們的朝聖打卡必到之地。.餐廳招牌之一必定是他們的ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ,但除此之外,餐廳的午、晚市套餐也相當吸引。選擇較早時分到訪,享受日光之餘也嘗試一下他們的三道菜套餐。.套餐包括兩道或三道菜及一杯價值不超過78元的飲品。.3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ 💲458.前菜✿ 香煎脆米北海道帶子帶子煎得香脆,搭配醃製的迷你甘筍和珍珠洋蔥,增添了口感的層次感。甘筍蓉和胡麻的加入為菜品增添了豐富的風味。.✿ 龍蝦沙律龍蝦沙律搭配牛油果、生菜和番茄,並淋上香橙薑醬汁。這道菜色彩繽紛,口感清爽。龍蝦的鮮美與牛油果的濃郁相輔相成。.湯✿ 椰菜花濃湯椰菜花濃湯是一道非常濃郁的湯品。加上粥意大利巴馬火腿脆片,增添了鹹香的口感。椰菜花湯鮮味與火腿的風味相互襯托,帶來了獨特

套餐包括兩道或三道菜及一杯價值不超過78元的飲品。
3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ 💲458
前菜
✿ 香煎脆米北海道帶子
香煎脆米北海道帶子
香煎脆米北海道帶子

✿ 龍蝦沙律
龍蝦沙律

✿ 椰菜花濃湯
椰菜花濃湯是一道非常濃郁的湯品。加上粥意大利巴馬火腿脆片,增添了鹹香的口感。椰菜花湯鮮味與火腿的風味相互襯托,帶來了獨特的享受。
椰菜花濃湯

✿ 法式清雞湯配鴨肝小雲吞
傳統的法式清雞湯和精緻的鴨肝小雲吞巧妙地結合在一起。小粟米、香芹、蘑菇和秋葵的加入為湯品增添了豐富的口感和層次感。
法式清雞湯配鴨肝小雲吞

主菜
✿ 黑松露醬烤雞三文治
黑松露醬烤雞雞肉烤得香嫩多汁,搭配羽衣甘藍、焦糖化洋蔥和炸薯條,豐富了口感。黑松露醬更是為整道菜品增添了一份奢華感。
黑松露醬烤雞三文治

✿ 龍蝦扁意粉
龍蝦扁意粉,以干邑龍蝦忌廉汁作為調味,帶來了濃郁的龍蝦風味。意粉煮得剛好彈牙,與龍蝦忌廉汁完美融合,令人回味無窮。
龍蝦扁意粉

飲品
✿ 伯爵茶
✿ 泡沫咖啡
泡沫咖啡
伯爵茶
午餐
2024-02-13 396 浏览
心血來潮3:30打電話訂位,最快4:30用餐ok!平時食開3層下午茶都會飽到食唔到晚飯,但依個完全係唔會,份量岩岩好,野食大部份都高質。最中意佢好似caviar咁既魚籽,每一啖都係幸福既感覺。甜品又唔會好甜,Tiffany box望落去以為會好制但入面主要係抹茶所以食落又完全唔覺得制。鬆餅每人一件,有蕃茄醬、牛油同埋蜜糖bubble可以搽/加落鬆餅到。個人中意蕃茄醬多啲因為易入口同開胃,蜜糖bubble幾得意但食落都幾甜下所以都無加到好多。茶方面叫左大吉嶺同埋日本綠茶,普普通通,選擇唔係好多。不過最唔明點解會有爆谷,好彩個粟米係道具嚟嘅(因為我就唔太中意食粟米)。總結係試過就好無話特別想番轉頭既諗法。
茶方面叫左大吉嶺同埋日本綠茶,普普通通,選擇唔係好多。
2024-02-12
2024-02-13 446 浏览
之前家人為我慶生,去了我心心念念已久的Tiffany blue box cafe。一去到已經比人無禮對待,話我只訂了兩位,有個四歲同行小童應該也計一位,我話我地無所謂,想坐梳化,但仍讓我地在店外等了一會。員工態度一般,已經讓我印象不好,惟有寄望食物好味補數。High tea三層架睇落好靚,影相確實一流,但味道很一般不令人驚艷魚子醬香蔥吞拿魚他他最中脆餅入面的吞拿魚蓉感覺上不太新鮮…龍蝦三文魚籽沙律用魚子醬container裝住,好靚,但味道好正常Scone同杏仁蛋糕都是正正常常,係個scone係香蒜鹽味幾特別,似蒜蓉包最好食的是小藍盒蛋糕,原本以為是fondant會甜到爆,但原來是jelly+白朱古力coating,配上hojicha mousse同底部的果仁脆片不錯叫員工幫手影下合照,也是黑面對待,係見到我仔仔先有翻笑容總結就係去一次打卡就夠,no next time
員工態度一般,已經讓我印象不好,惟有寄望食物好味補數。

魚子醬香蔥吞拿魚他他最中脆餅入面的吞拿魚蓉感覺上不太新鮮…
叫員工幫手影下合照,也是黑面對待,係見到我仔仔先有翻笑容

總結就係去一次打卡就夠,no next time
Tiffany  afternoon  tea
Hot chocolate   &  latte
椒麻鮑魚撻& 龍蝦三文魚籽沙律& 魚子醬香蔥吞拿魚他他最中脆餅
柑橘烏龍茶蛋糕
迷你蒙布朗芭菲& 烏巢朱古力蛋
迷你 BLUE BOX
Tiffany  afternoon  tea
迷你 BLUE BOX
  • Petit Blue Box Cake
2024-02-11 331 浏览
尖沙咀|The Tiffany Blue Box Cafe .湖水藍色玻璃貨櫃餐廳🍴位於大廈大堂,裝潢以湖水藍設計玻璃,包裹着整個餐飯,鄰近大廈𨋢口,有人上落或者經過時非常熱鬧💞.前菜魚子醬盒子賣相矜貴,亦是全晚餐點中亮點,主菜慢煮雞味道清淡,接近原味,有少少似即食健康雞塊,牛面頰比較少脂肪,肉質比較乾實,需要細心咀嚼💞.星期五餐廳收9:30pm ,由於我們話題太多,只可以再找地方繼續暢飲🥂😂.Dinner sets menu $738/ppl + 10% SC.TIFFANY DINER Served with a glass of champagne🥂.STARTER 前菜🔺TIFFANYS CAVIAR BOX TIFFANY 的魚子醬盒子Caviar, Hamachi Carpaccio 魚子醬、漬油甘魚.SOUP 湯🔺WHITE ASPARAGUS CHICKEN CONSOMME 自露荀法式清雞湯iberico Parma ham chips 西班牙黑毛豬火腿.🔺FOIE GRAS MOREL RISOTTO 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯Wild morels mushroom
尖沙咀|The Tiffany Blue Box Cafe
湖水藍色玻璃貨櫃餐廳🍴
STARTER 前菜
SOUP 湯
Wild morels mushroom 野生羊肚菌
MAIN 主菜
🔺FRENCH SPRING CHICKEN WITH TRUFFLE MOUSSE 法國春雞伴松露慕斯
Truffle paste, hazelnut, morel, green asparagus, Carrot 松簬醬、榛子、羊肚菌、新鮮綠蘆筍、甘筍
OR或
SLOW-COOKED BEEF CHEEKS 慢煮牛頰肉
Beef cheek, mashed potato
DESSERT 甜品
🔺MONT BLANC 蒙布朗
Chestnut puree, candied chestnut, gingko leaf cracker 甜栗子蓉、糖漬栗子、銀杏葉脆餅
Taste : 7/10 Service : 7.5/10 Environment : 7/10
Revisit : 5/10

餐廳:The Tiffany Blue Box Cafe
地址:尖沙咀北京道1號大207-208號舖

❀ The Tiffany Blue Box Cafe #尖沙咀 ❀❗Tiffany blue夢幻天藍餐廳 推出精美法式晚餐❗——————————————————每次去北京道食飯都會見到呢間奪目嘅Tiffany Blue Box cafe,用上夢幻Tiffany blue顏色,絕對係港女打卡必選🥰除咗廣為人知嘅下午茶之外,佢哋其實仲有午市同晚市套餐,同樣用上天藍色嘅精美餐具🩵食品賣相仲好精美添,絕對唔係普通行貨西餐👍🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷有兩款唔同價位嘅套餐選擇,豐儉由人,又或者可以好似我哋咁一人一款,可以試到更多菜式又平啲😆.☞ ALL DAY DINING $358/2 courses $458/3 courses ♥️ STARTER 前菜 - 香煎脆米北海道帶子 +$30♥️ SOUP 湯 - 法式清雞湯配鴨肝小雲吞♥️ MAIN 主菜 - 山椒香煎西班牙伊比利亞黑毛豬扒 彈牙嘅煎帶子,加上脆脆口感不俗😙湯就有別於港人對一般西餐湯品嘅認知,係相對清淡嘅雞湯,不過入面有啲爆漿鴨肝小雲吞都幾特別。最後仲有黑毛豬🐷大大件唯肉質較紮實。相反伴碟嘅烤焗菜就好香口,有淡淡嘅焦香😋.☞ TIFFANY
❗Tiffany blue夢幻天藍餐廳 推出精美法式晚餐❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥️ SOUP 湯 - 法式清雞湯配鴨肝小雲吞
♥️ MAIN 主菜 - 山椒香煎西班牙伊比利亞黑毛豬扒

☞ TIFFANY DINNER Served with a glass of champagne $738
♥️ STARTER 前菜 - TIFFANY 的魚子醬盒子
♥️ SOUP湯 - 白露荀法式清雞湯
♥️ 香煎鵝肝羊肚菌意大利燉飯
♥️ MAIN 主菜 - 慢煮牛頰肉
♥️ DESSERT 甜品 -MONT BLANC 蒙布朗
相比之下呢一個雖然貴啲,不過質素的確較高😙
先有吸睛嘅魚子醬盒子😍滿滿嘅魚子醬底下係滑溜嘅魚生,加上酸酸甜甜嘅醬汁非常開胃。
另外仲有大大塊鵝肝燉飯,鵝油撈埋忌廉一齊非常香口😋
主菜有用香葉包住牛頰肉,慢煮肉質嫩滑,配上香滑薯蓉。
最後仲有出色嘅蒙布朗,除咗表面嘅栗子蓉之外,內裏仲有粒香甜漬栗子,底下有鬆軟蛋糕。

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
以為珠寶餐廳嘅Cafe剩係得個樣,點知彩色製作花盡心思,係既可打卡又好味嘅餐廳🩵
2024-02-01 268 浏览
Tiffany Blue Box Cafe都開咗好幾年喇,到今日lunch都仲係幾爆!呢次好開心約到兩個朋友一齊閑日來食個long lunch,呢度隔離就係一道高的玻璃幕牆,有自然光灑入,坐得都算舒服,環境開揚唔嘈吵,都幾啱傾吓偈😊而我最鍾意嘅係呢度嘅杯碟!統一是我最喜愛的Tiffany Blue 🩵 全日供應的套餐可以選二道菜$358 / 三道菜$458 (+10%),連咖啡/茶,所有菜式擺盤賣相都幾精緻 ,而且有點小新意 。前菜比較特別和少見,鮮蝦配千層腐竹配濃蝦豆奶汁是個冷盤,蝦夠大隻和有蝦味,千層腐竹索了豆奶汁,是今次我比較喜歡的菜式 。香煎脆米北海道帶子(+$30)有兩粒,旁邊的醃迷你甘筍、醃珍珠洋蔥、甘筍蓉非常小巧精緻 。湯有兩個選擇,椰菜花濃湯配意大利巴馬火國脆片是個穩陣之選,湯體不是很濃稠,口感輕盈易入口。清雞湯配鴨肝小雲吞裡的小雲吞真的很小巧,裹著鴨肝醬 ,雞湯清徹,不會很咸 。我的主菜是煙三文魚班尼迪配魚子醬,這裡用的不是一般的muffin包,而是用意式飯脆米餅,食落竟有薯餅的口感,配上兩顆流心水煮蛋,幾特別 。愛吃肉的朋友分別點了澳洲和牛西冷(+$150)和山椒香

前菜比較特別和少見,

愛吃肉的朋友分別點了澳洲和牛西冷(+$150)和山椒香煎西班牙伊比利亞黑毛豬扒,賣相都美輪美奐,尤其是牛肉厚切,露了個medium熟度的橫切面來,打卡一流,入口軟淋 。
豬扒一樣厚切,配了色彩繽紛的彩椒粒,增加食慾 。就是這天天氣冷,所以菜色都冷得很快,打卡之餘真得要趕快吃 。

最後來的三杯咖啡,上面印了了三款Tiffany標誌~
打卡打卡打卡~
總算來了這個夢幻Tiffany box朝聖了💖我的possession wishlist上還有Tiffany家的東西想買呢🤩🤩食完落去行埋街perfect.
以品牌的Tiffany Blue為主題顏色,由裝修到食物設計處處皆是吸睛焦點,怎麼拍都好好看。店內藍色色系的玻璃幕牆圍繞,光線穿透的設計環境加上亦採用Tiffany瓷器和餐具,格調優雅,是閨密談心,打卡傾計之選。12月期間推出的冬季節日限定菜單,其中這個三層架下午茶,鹹甜點各半,每一層都各有特色。最上層的甜點很有聖誕氣氛,可愛的迷你Blue Box 蛋糕,內層是焙茶慕絲、濃縮咖啡啫喱,外層是朱古力果仁脆片,咖啡的香融合了朱古力的甜,外皮鬆脆,內裡濕潤軟綿,口感豐富。同層的其他甜點還有椰子慕斯蛋糕,蛋白檸檬撻,士多啤梨芭菲配牛奶布丁及杏仁脆片。中層的鹹點有~椒麻鮑魚撻,鵝肝巴馬火腿泡芙,魚子醬香蔥吞拿魚他他薄脆,金色小盒中是龍蝦三文魚籽沙律配馬鈴薯。每款都好吃又好看。底層的香蒜鹽之花鬆餅有別於一般的傳統鬆餅,外面鬆軟,蒜香濃郁,配搭奶油忌廉、番茄果醬或蜜糖珍珠。這個香蒜鹽鬆一試愛上,最後還買了好幾個回家~除了精緻美點,下午茶還包括了Free Flow無限暢飲雷司令氣泡白葡萄酒和其他指定飲品,期間限定更可免費獲贈Tiffany & Co.限量環保袋一個。 留言區分享地址和價錢,記得要預約啊

2023-12-25
下午茶
庆祝纪念
圣诞节
Since NYE is approaching soooo I came here w/ Mama Ip for their latest winter * festive holiday 5-course dinner set ($838 per pax - 6-9pm daily; *31/12 & 1/1 $888 per pax menu) which was launched this Dec that serves w free flow champagne !! 🤩🤩 Right before the starter we tried the soup which was super refreshing to kick start our meal! 🍅 Starter (Pan-seared Scallop served w asparagus,ring pickles, topped w caviar in vinaigrette dressing) very tender and huge in size!🤍Soup (Truffle Cream Soup w

Soup (Truffle Cream Soup w shaved truffle and gilolles) super creamy and thick, very rich in flavor and for sure warmed my belly up! 🍄

Pasta (Sea Urchin & Snow Crab 🦀 Angel Hair Pasta in lobster sauce and topped with salmon roe) very refreshing again, not heavy at all that I could easily finish the whole plate myself!

For main course, I tried both the Wellington Tenderloin 🥩 and also the Wellington Cod Fish 🐟 ! Both comes (*w a pan-seared foie gras - only available on the $888 menu) which was cooked perfectly well! Both wellington w good executions and seriously worths trying!

Dessert (JOYOUS SEASON - Dark chocolate
mousse w morello 🍒& raspberry compote along w a scoop of vanilla icecream) very photogenic and love the mix of sweetness & sourness!

Book your table now as you will be gifted
a small giftbox consists of 2 macarons for all bookings from now onwards!!! 💖