2016-06-29 1066 浏览
約咗好耐冇見的中學同學,重拾當年中學時期嘻嘻哈哈shopping行街又一日的生涯。尖沙咀,係當年中學時期每次行街必到的地方。大家見行街行得攰,就揾個地方休息下飲下野。行過見呢間店的甜品好靚,就入去試一試。

尖沙咀,係當年中學時期每次行街必到的地方。
大家見行街行得攰,就揾個地方休息下飲下野。

行過見呢間店的甜品好靚,就入去試一試。
港式鴛鴦芭菲
2016-06-21
港式鴛鴦芭菲
2016-06-29 5044 浏览
尋日下午茶,大家想試呢間有成百款芭菲揀既ufufu,勇於嘗試的我們即管一試!!四點去到,都幾多人,坐底打開menu睇住先,認真花多眼亂。由於我肚餓,所以揀左漢堡扒+雞扒打算比個胃滿足下。落完晒order,我地五個人梗係傾住計等喇。點知等呀等,眼見人地第二枱遲過我地十五分鐘落單都已經有飲品有食物出,我地心知不妙,一定係剛才位侍應無落單。果然,一問之下所有野都無落過單。兩個朋友趕住返工,結果佢地個lunch time咩都冇食過就要返去工作了。算喇,淨返三丁友都係要食既,由頭再落過單,落完後侍應扭轉面敷衍咁講唔好意思,very good既service,算!!新開既店係咁上下水準,唔好要求咁高😓講返食物質素吧!漢堡扒+雞扒(九州特式醬汁) - 漢堡扒都幾juicy,雞扒煎到岩岩好,ok好食宇治抹茶配蕨餅芭菲 - 除左個所謂蕨餅唔好食之外,其他配料都好食,芭菲入面既材料尚算豐富熱蜜糖檸檬紅茶 - 講堅係唔好飲既,不過係我唔岩,人地呢度係食芭菲既,學咩人飲茶呢?!至於另外個兩樣甜品,芒果杯芭菲、朱古力香蕉梳乎厘班戟,朋友話味道係可以接受既水平,但唔算特別好食。結論,食物質素還可以,大概試一次就夠
四點去到,都幾多人,坐底打開menu睇住先,認真花多眼亂。
由於我肚餓,所以揀左漢堡扒+雞扒打算比個胃滿足下。
落完晒order,我地五個人梗係傾住計等喇。
果然,一問之下所有野都無落過單。

講返食物質素吧!

結論,食物質素還可以,大概試一次就夠。
漢堡扒+雞扒(九州特式醬汁)
漢堡扒
字治抹茶配蕨餅芭菲
芒果杯芭菲
朱古力香蕉梳乎厘班戟
蜜糖檸檬紅茶
2016-06-28
漢堡扒+雞扒(九州特式醬汁)
2016-06-27 1092 浏览
呢間由日本引入 多達115 款芭菲既人氣cafe 係最近既城中熱話😂 好多人一係就去左潮聖 一係就同朋友仔討論緊 聽聞都幾full 前日我同朋友去左試下!我地前一日有book 位 ,果日五點幾去到 地方比想像中大!果陣有吾少人 但仲有空位 超多選擇!睇到眼花撩亂😂 好彩冇選擇困難症😂 揀左 No.22 黑胡麻 配蕨餅芭菲 $62賣相好吸引!相對上係好大杯😍 黑芝麻算特別d 所以揀左黎試下 黑芝麻味香濃 紅豆甜 其他配料都多! 重點係生果好新鮮😋👍🏼 不過雪糕同cream 溶得快 混埋一齊太甜😣味道影響埋其他配料 搞到冇食晒 所以大家要食快d😂 另外,朋友揀左no.21 抹茶芭菲 $68都係好大杯!好多配料 岩晒抹茶控😋不過朋友都話因為溶得快同埋大杯 所以愈食愈覺得漏 店員服務態度幾好👍同埋下次黎想試下佢地既蛋包飯、pizza 等主食我地去果日晚市係full booking 所以大家記得去之前book位喇😁
超多選擇!睇到眼花撩亂😂 好彩冇選擇困難症😂
No .  22
揀左 No.22 黑胡麻 配蕨餅芭菲 $62

No.21

另外,朋友揀左no.21 抹茶芭菲 $68

都係好大杯!好多配料 岩晒抹茶控😋

不過朋友都話因為溶得快同埋大杯 所以愈食愈覺得漏
店員服務態度幾好👍

同埋下次黎想試下佢地既蛋包飯、pizza 等主食

No .  22
2016-06-27 912 浏览
漢堡扒咖哩蛋包飯.蛋未算滑溜 但蛋香的確很濃🍳 厚身漢堡扒雖不是乾柴 但也說不上有肉汁😌 內裏是蕃茄炒飯 整體來說非常一般般 煙三文魚帆立貝薄餅.圖片與實物不太相乎的例子💁🏻 看圖片覺得超吸引 但現實就有點弱😂 不過幸好帆立貝夠鮮甜 又不會煮得過老😌 Tiramisù蛋糕栗蓉芭菲.要從113款的芭菲中選一款 真的很困難! 經過一番掙扎後 選了栗子的🌰 tiramisù 蛋糕出乎意料的好😋 然後有好多我最愛的栗子蓉😍 味道天然濃郁又不死甜 栗子雪糕配上脆米都不錯 但始終栗子都是會比較溜 同人分享就最適合! 比起咸食 這款芭菲好食得多以試了的兩款咸食來說 質素非常之普通 但定價高 食物質素與價錢不對等呢🤔 芭菲就還不錯!如果大家想來 記得一定要訂位 walk-in基本上是不可能了
漢堡扒咖哩蛋包飯.

煙三文魚帆立貝薄餅.

Tiramisù蛋糕栗蓉芭菲.

2016-06-26 868 浏览
見到呢間芭菲店有百幾款芭菲, 賣相好吸引, 仲話係九洲開黎, 所以今日專登黎朝聖, 點知令人好失望 星期5晚上到黎好多人等緊位, 好彩一早bk左唔洗等, menu上既芭菲係好吸引, 食甜品前都點左幾款咸食頂下肚先~先係芝士流心漢堡, 上枱時用膠袋包住, 幾特別, 但一打開, 塊漢堡好細件, 而且入面既芝士仲唔流心, 味道好一般, 漢堡太林, 芝士唔夠多, 又細份, 很差之後點左2款意粉, 滑蛋蒜香辣味意粉正正常常, 意粉質地特別, 帶點煙un, 好似拉面咁, 有好多滑蛋, 但一d辣味都無, 蒜味亦唔突出, 一般~拿破侖意粉唔知點解叫拿破侖, 其實只係腸仔茄汁意粉, 個茄汁仲要係罐頭茄汁既味道... 無咩特別, 但味道上呢個茄汁意粉比頭先介紹既2款熱食好~最後一款熱食點左三文魚帆立貝薄餅, 薄餅係用超薄既脆餅, 但餅底已經林哂........好la, 其實一心黎食甜品, 所以熱食差d都可以接受既, 唯有寄望o係d芭菲到~白桃芭菲, menu話每日限20份, 我地點既時候仲有3份淨, 真係每日限20份? 講番個芭菲, 賣相真係一流, 白桃係日本桃, 好林好多汁好甜, 好正!! 但只係得d白
芝士流心漢堡
滑蛋蒜香辣味意粉
拿破侖意粉
三文魚帆立貝薄餅
白桃芭菲
白桃芭菲, menu話每日限20份, 我地點既時候仲有3份淨, 真係每日限20份? 講番個芭菲, 賣相真係一流, 白桃係日本桃, 好林好多汁好甜, 好正!! 但只係得d白桃好味, 下面有一小球白桃雪葩同大量cream+脆米, 底下仲有d雜果完全唔夾. $120唔值~
抹茶栗子軟雪糕芭菲
抹茶栗子軟雪糕芭菲, 作為抹茶控就點左個抹茶軟雪糕芭菲, 但原來只有小量抹茶醬, 雪糕係牛奶雪糕, 係普通既牛奶雪糕, 牛奶味唔算水濃, 亦好易溶, 頗為失望~
菠蘿士多啤梨芭菲係3款入面最差既一款, 雪糕係雲尼拿+士多啤梨味, 雪糕味道有點假, 而且又係好多cream~
最後既草莓梳乎厘pancake賣相都好吸引, 上枱時熱到出煙, 本身滿有期望, 但梳乎厘pancake完全貨不對辨, 只能說佢係一個熱既雪芳蛋糕~ 蛋糕係幾鬆軟但沒有梳乎厘既口感, 而且味道太甜~
整體呢間cafe令人失望, 想像唔到係由日本引入既cafe~

2016-06-26 718 浏览
最近上網見依間食店有芭菲杯食,就諗住上去試下新野,去到揭開本menu, 好多芭菲杯揀,真係花多眼亂😍。有選擇困難症既我,最尾縮窄範圍以我鐘意食既生果去選芭菲杯,我最尾選左士多啤梨芝士蛋糕芭菲杯食後感:芭菲杯砌得好靚,呍喱拿同士多啤梨雪糕好味,但其他既配料真係好普通,士多啤梨有d酸,芝士蛋糕芝士味不夠,另中間有d一粒粒脆脆又無乜味,成杯野唔係好夾,有d失望⋯另再叫左碟明太子蛋包飯試下。反而依碟蛋包飯有驚喜。食後感:滑蛋好滑,忌廉明太子味道好濃好夾。好味總結:由於對芭菲杯期望太大。反而有點失望。蛋包飯絕對有驚喜。而服務方面,想揾個waiter比較難,等左一陣都無人經過,最後要自己拎張單出去埋單。
士多啤梨芝士蛋糕芭菲杯
另再叫左碟明太子蛋包飯試下。反而依碟蛋包飯有驚喜。
明太子蛋包飯
食後感:滑蛋好滑,忌廉明太子味道好濃好夾。好味

總結:由於對芭菲杯期望太大
。反而有點失望。蛋包飯絕對有驚喜

明太子蛋包飯
2016-06-26 675 浏览
上網介紹這間新餐廳有113款雪糕芭菲,我已個雪糕狂緊係要去試下啦相約兩位舊同學聚舊,估唔到已間餐廳有得book位喎,但book左都要等一陣,人齊先可入坐我地策略先食配菜,每人一個,意粉比想像中好食,咖哩飯就一般,另加錢可配酥皮湯及沙律,去到緊係咩都試啦,所以又加左錢終於到主菜啦,有113款芭菲選擇,我嘅選擇困難症又發作啦決定每人一杯芭菲,再加一件牛角包雪糕及一件pancake, 但發覺pancake其實係普通一件蛋糕加雪糕,以芭菲雪糕較快溶,影幾幅相已經開始溶,要好趕食完,比預期之中差左少少食完已餐飯,發覺食幾多甜品其實對女仔黎講係冇問題嘅
終於到主菜啦,有113款芭菲選擇,我嘅選擇困難症又發作啦

食完已餐飯,發覺食幾多甜品其實對女仔黎講係冇問題嘅
2016-06-25 665 浏览
點解一個星期之內會嚟幫襯兩次呢,咪就係因為想試下個梳乎厘班戟囉黑仔得我。。。嚟2次,2次都賣曬,早幾分鐘仲見到隔離枱空降一碟靚靚班戟,天呀!!!🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻- $56 士多啤梨沙冰 (非常冰,但味道一般)- $62 黑胡麻配蕨餅芭菲 (雪糕無特別)

黑仔得我。。。嚟2次,2次都賣曬
,早幾分鐘仲見到隔離枱空降一碟靚靚班戟,天呀!!!

🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻

- $56 士多啤梨沙冰 (非常冰,但味道一般)

- $62 黑胡麻配蕨餅芭菲 (雪糕無特別)
黑胡麻配蕨餅芭菲
士多啤梨沙冰
2016-06-25 678 浏览
見到呢間由日本開到泥香港既餐廳 有百幾款芭菲任揀 仲有其他意粉pizza 就選擇左呢度做晚餐既地方煙三文魚帶子pizza 上面有好香濃既芝士 帶子唔會太熟 剛剛好海膽什錦海鮮意粉 叫呢個意粉係因為俾海膽吸引左 好足料 個汁唔會太膩每人叫左一杯芭菲 我叫左心太軟芭菲 朋友叫左香蕉朱古力芭菲 個賣相靚到好似廚窗既display咁 味道就一般 反而意粉同pizza就真係好好味 會再泥多次
上到去發現滿滿是人,不少人都有訂位才知道是新開業得熱店!好彩唔係等左好耐就入得去新張期間每人惠顧滿50元就送咖啡或紅茶,感覺良好和風漢堡扒,原來係招牌菜,圓圓的好棧鬼。外面脆,裏面煮得剛好仲好juicy,香氣泗溢唔會太咸亦唔油膩,完全癲覆左我對漢堡扒的印象水牛芝士蕃茄薄餅,上面用料配搭得宜,加埋幾片香草味道更香略嫌餅底較硬。望見個餐牌,我肯肯肯定!個個都嘩左聲!好多芭菲真係唔敢相信自己對眼,款款都好吸引!宇治抹茶配蕨餅芭菲,賣相一流透明企杯清楚見到一層層的餡料,令人興奮不已雖然抹茶味不算太突出,但絕對係心機之作。一定會再來,試多幾款唔同口味嘅芭菲
上到去發現滿滿是人,不少人都有訂位
才知道是新開業得熱店!好彩唔係等左好耐就入得去
新張期間每人惠顧滿50元就送咖啡或紅茶,感覺良好
水牛芝士蕃茄薄餅,上面用料配搭得宜,加埋幾片香草味道更香
略嫌餅底較硬。
望見個餐牌,我肯肯肯定!個個都嘩左聲!好多芭菲
真係唔敢相信自己對眼,款款都好吸引!
宇治抹茶配蕨餅芭菲,賣相一流
透明企杯清楚見到一層層的餡料,令人興奮不已
雖然抹茶味不算太突出,但絕對係心機之作。

一定會再來,試多幾款唔同口味嘅芭菲
2016-06-19
2016-06-23 619 浏览
可能因為新開店,員工喺運作上略欠熟練,但服務態度係良好嘅。意粉:夠熱,味道不錯,但質感似拉麵芭菲:選擇困難症開飯小tips:晚飯時段建議先訂枱,因為6點walk-in 去到嘅時間大部份枱已經係hold起咗!
2016-06-21
2016-06-22 3407 浏览
3個人午餐,限時一個半鐘而家出去食野真係好討厭,好多都要限時,食咩都要限時叫咗兩個set lunch ,一個係牛+漢堡扒鐵板,有餐湯沙律,值得讚個漢堡扒,初初以為係雪藏野(以為好似m記d扒咁),原來唔係,係用攪碎牛肉嚟整既扒,個牛又好食唔硬,熟度啱啱好,因為我鍾意佢仲有小小紅咁,夠鮮味,飲品要加錢先有,個咖啡ok夠香。另一個係煙肉白汁意粉,ok啦同係其它餐廳食無咩分別,無話特別好食,食餐晏ok啦再散叫一個意大利羅勒芝士薄餅,呢個真唔好食初初睇餐牌張相見到呢非常正,都預咗真實食物係一定唔會同張相一樣,但點知嚟到同餐牌入面張相真係差別太大,好細個,又好小羅勒,小到見唔到有呀,又好小芝士,個餅底翠到硬嘅成$68一個超唔抵食最後甜品,叫咗2個,一個係糯米兹朱古力芭菲呢個可以話同餐牌相差唔多,好味入面有d生果 有d卜卜米混入雪糕到食好正。另一個係綠茶雪糕梳乎厘蛋糕呢個好飽架,但不太甜,蛋糕夠鬆軟~正~
3個人午餐,限時一個半鐘
而家出去食野真係好討厭,好多都要限時,食咩都要限時

再散叫一個意大利羅勒芝士薄餅,呢個真唔好食
成$68一個超唔抵食

最後甜品,叫咗2個,一個係糯米兹朱古力芭菲
呢個好飽架,但不太甜,蛋糕夠鬆軟~正~
2016-06-16
2016-06-21 2014 浏览
難得星期一下午有空來尖沙咀,當然想試試新開的芭菲專門店,一向很喜歡吃芭菲,但香港沒有太多日式西餐廳有這類甜品供應,就算有,亦選擇不多,所以很期待Ufufu 的開幕,別以為芭菲專門店只有甜品吃,她還有午市套餐和晚餐的選擇,但午市的意粉選擇比晚市少,而我又想吃以茄汁烹調的意粉,所以只能在餐牌中找到唯一選擇:九州風海鮮蕃茄汁意粉午市套餐以主菜的價錢便可享用沙律、餐湯及主菜,當日的餐湯是粟米忌廉湯,味道就中規中矩,湯內有原粒粟米,而沙律是以車厘茄配甜椒蔬菜的田園沙律,伴以酸酸甜甜的醋汁,算是醒胃的。至於九州風海鮮蕃茄汁意粉,與其說是蕃茄汁,倒不如似蕃茄湯多點,但意粉內的海鮮配料算是豐富的,有青口、蜆肉、魷魚圈、蝦肉、洋蔥等,當然還有十分多的蕃茄汁(湯),但意粉的質感未算做到十分彈牙,這點略遜於UCC cafe。吃罷午餐,又怎能錯過最愛的芭菲呢?雖然有香港限定的4款芭菲,但我更想試試其他款式,於是點了黑加侖子x芒果雪糕芭菲,單看賣相已很吸引,無論前看、後看都如此令人心動,黑加侖子雪糕外層內藏著芒果味雪糕,雪糕底下是脆米、鮮忌廉、西瓜和蜜瓜等水果,再以芒果、紅莓等作點綴,吃出冰涼爽脆層次感之餘,雪
吃罷午餐,又怎能錯過最愛的芭菲呢?
單看賣相已很吸引,無論前看、後看都如此令人心動,黑加侖子雪糕外層內藏著芒果味雪糕,雪糕底下是脆米、鮮忌廉、西瓜和蜜瓜等水果,再以芒果、紅莓等作點綴,吃出冰涼爽脆層次感之餘,雪糕加脆米的配搭亦比配粟米片更有創意。
餐廳環境簡潔明亮,店家還特地安排了座位在等候區讓食客坐下來等待安排入內,侍應們亦算殷勤,唯一扣分是地板有些黏黏的,令人行起來很不舒服。另外,餐廳的運作流程仍有改善空間,希望下次來吃芭菲時能看見已改善的進步。

2016-06-20
午餐
  • 黑加侖子x芒果雪糕芭菲
2016-06-21 1945 浏览
近日來自日本的Ufufu Cafe成為話題之作,說是來九州的芭菲大王,有多達百多款的芭菲款式云云......九州以水果產物聞名,對於鍾愛水果甜點的我是有一定吸引力的。 半天假的當兒,正是Ufufu Cafe新張之時,也就以鮮果芭菲作午後甜點吧!也許是平日下午的關係,光顧的食客不多,即使一人前來也能坐上窗傍位置。簡約型格的店風,燈光的調度能把食物映照得更美,絕對能提昇視覺上的享受。 店員遞上餐牌,分別是甜點餐牌、期間限定餐牌和午飯餐牌。主餐牌上的芭菲選擇多達百多款,而期間限定餐牌當中有四款限定芭菲,分別為楊枝甘露芭菲、港式鴛鴦芭菲、豆腐花芒果芭菲和日本蜜桃芭菲,每天只限量50份。雖說芭菲只是食材互為配搭而成,但花樣之多也足以令人眼花繚亂了。店員態度親切熱誠,但對芭菲成份認識不足,加上餐牌只有圖片和日文描述,看來只能按圖索驥了。 選了豆腐花芒果芭菲($78),這芭菲,看着會讓人心情一下子愉悅起來的!賣相絕對是無可挑剔的美品,層層的配搭正是芭菲的迷人之處。 拿起匙子逐層解構,頂層的奶油忌廉太多,甜膩得很,點綴其中的芒果醬不是鮮打的,味道不自然。草莓沒有期望中的甜美,芒果肉略酸不甜,雖不奢望是

絕對能提昇視覺上的享受。

店員遞上餐牌,分別是甜點餐牌期間限定餐牌和午飯餐牌。主餐牌上的芭菲選擇多達百多款,而期間限定餐牌當中有四款限定芭菲,分別為楊枝甘露芭菲、港式鴛鴦芭菲、豆腐花芒果芭菲和日本蜜桃芭菲,每天只限量50份。雖說芭菲只是食材互為配搭而成,但花樣之多也足以令人眼花繚亂了。店員態度親切熱誠,但對芭菲成份認識不足,加上餐牌只有圖片和日文描述,看來只能按圖索驥了。

選了豆腐花芒果芭菲

拿起匙子逐層解構,頂層的奶油忌廉太多甜膩得很,點綴其中的芒果醬不是鮮打的,味道不自然。草莓沒有期望中的甜美,芒果肉略酸不甜,雖不奢望是日本鮮果,但如此質素有點說不過去

芒果雪芭不夠細滑果香自然。半球的雲呢嗱雪屬一般貨色,而所謂的豆腐花少得可憐,而且味道不怎麼樣。這款期間限定在設計上是一個敗筆,忌廉比例失衡,雪糕少得可憐,芒果豆花最後也只淪為配角而已。
既喚作芭菲大王,想不到這款特別版芭菲水準只是平平而已
Ufufu Cafe在數量上取勝,在賣相上滿分,味道卻只是僅僅合格而已,試一次也就夠了。
2016-06-06
2016-06-18 595 浏览
在Pan de pain食到一半Ufufu Cafe那邊有電話來說已有位了,我們便吃完Hot Cake又浩浩蕩蕩趕過去啦!!講真未吃前對此店有千千萬萬的瑕遐想,不知味道是否真的那麼吸引呢??先講環境一開lift門便是Reception左邊行追進去係座位及廚房,而右而亦有數張檯的位置自成一角,還有一點意料不到的是"味道"好彩我不是{看見味道的中女},若果唔係真的眼花撩亂,因為我們只聞到*金鳳的味道*~好不容易在100款芭菲中選出3款,{日本蜜桃芭菲}$120價值不菲的一客甜品,貴的地方主要係全材料由日本正送可惜確未做到物有所值,除了日本蜜桃清甜多汁外再找不到可讀讚賞的地方,雪糕上檯時已半溶,忌廉入口肥膩得很同Pan de Pain冇得揮,最不喜歡它用西瓜墊底完全九唔搭八,好失敗好失敗啊!!!{豆腐花X芒果芭菲}$78,寫明用香港豆腐花怪不得那麼百X味,不過豆腐花大碎很難用匙食用如加上飲管比較易入口,忌廉依舊肥膩,芒果粒香甜,雪糕味道就一般,又是沒帶出絲毫驚喜!!{小倉練孔伴雲尼拿X抹茶雪糕芭菲}$65,抹茶雪

{小倉練孔伴雲尼拿X抹茶雪糕芭菲}$65,抹茶雪糕味道不夠香,亦是快溶很交關,伴有栗子,白玉,紅荳蓉及西瓜.....矣又係西瓜救命啊~整杯只有粒白玉最好味真悲哀!!
2016-06-07
$60 (其他)