bookmark 了好一陣子的uncle ben coffee終於有機會到訪了♪ 位於炮台山的 uncle ben 麻雀雖小 但裡面卻充滿寶藏! 一進去的時候有一種眼花撩亂的感覺 咖啡豆的選擇和周邊產品也太多了吧哈哈(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑) 店內全部咖啡豆都是 uncle ben 親自炒 非常新鮮而且口味選擇多୧(﹒︠ᴗ﹒︡)୨ 最後經過他們仔細的解釋後  咖啡的部分我們試了 flat white 和 hand drip ~(˘▾˘~) hand drip 選了 honduras 的豆子 – 風味偏甜 有淡淡的荔枝和蜜糖的清幽甜味 🍯  甜點的部分我們試了 pudding cake 和 pistachio basque cheese cake ヽ(´▽`)/ 個人比較喜歡 pudding cake 🍮 布丁和梳乎厘的比例和質感融合的很好~ 我們三兩下就把它 KO 掉了哈哈*´ސު`*

一進去的時候有一種眼花撩亂的感覺
最後經過他們仔細的解釋後
flat white
hand drip

pudding cake
pistachio cheese cake

我們三兩下就把它 KO 掉了哈哈*´ސު`*

2024-07-01
$140 (早餐)
flat white
hand drip
pudding cake
2024-03-12 1201 浏览
經友人介紹 ,初訪品嘗Uncle Ben咖啡後,令我記憶深刻 。小店地方不大,店內充斥咖啡的香味,店內設計採用藍白配色,環境不大,提供小量坐位,主要是立食,食客多半是熟客 。店內冇提供menu ,你可以同店主溝通對咖啡喜好,店主會為你介紹咖啡豆。店內除左提供咖啡,仲有甜品。你可以問下當日有咩甜品選擇。當日揀咗Roll Cake 🍰日式卷蛋,蛋糕濕潤鬆軟,cream 輕盈,甜而不漏,可以一試。配合咖啡,恰到好處😋。

店內除左提供咖啡,仲有甜品。你可以問下當日有咩甜品選擇。

當日揀咗Roll Cake 🍰

Coffee-339
Roll  Cake
Coffee-339
Roll  Cake
冇menu的,可以同咖啡師溝通,直接想飲咪就講得,一般house blend都係$40一杯。🍴 Latte $40 (7.5/10)house blend 偏nutty的咖啡豆,咖啡味好出好濃,比較微苦加微澀,幾香,加左奶口感更滑,ok的~ $60有得自選咖啡豆,好多唔同選擇~推薦指數: 7.5/10唔錯的,不過外賣冇拉花,有少少失望!

🍴 Latte $40 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
唔錯的,不過外賣冇拉花,有少少失望!
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡᴜɴᴄʟᴇ ʙᴇɴ ᴄᴏғғᴇᴇᴛʜᴇ ʙᴇsᴛ ᴄᴏғғᴇᴇ sʜᴏᴘ ɪɴ ᴛᴏᴡɴ由ᴄᴡʙ sᴏʟᴏ鋪位開始一直幫襯至今一直ᴏɴᴇ ᴍᴀɴ ʙᴀɴᴅ的藍白色小店擁有無窮無盡的驚喜仍記得第一次品嚐店舖的sᴏᴇ咖啡後單一風味配上獨有的香味真的超出味有種開發了我對於果香豆的全新認知😂而我自此飲咖啡都因此改選ғʀᴜɪᴛ味的選擇店舖並沒有ᴍᴇɴᴜ注重咖啡師與顧客之間交流想嘗試的味道配搭可以放心交由咖啡師幫你決定你要負責唯一負責的 是享受☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ- sᴏᴇ$60-ᴘᴀᴘᴀʏᴀ ᴍɪʟᴋ, ᴍᴀɴɢᴏ, ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ 330咖啡豆的粗幼, 沖煮的溫度及方法完美的飛馬拉花入口滿滿的木瓜奶果香建議入口後將嘴巴合上感受一下ᴘs: 非常建議去試一試的ᴄᴀғᴇ💙🤍@uncle.ben.coffeeᴜɴᴄʟᴇ ʙᴇɴ ᴄᴏғғᴇᴇ(ғᴏʀᴛʀᴇss ʜɪʟʟ)📍sʜᴏᴘ 7 ɢ/ғ ғᴜ ʟᴇᴇ ʟᴏʏ ᴍᴀɴsɪᴏɴ 9-27 ᴋɪɴɢ ᴡᴀʜ ʀᴏᴀᴅ ғᴏʀᴛʀᴇss ʜɪʟʟ ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

想嘗試的味道配搭
可以放心交由咖啡師幫你決定
你要負責唯一負責的 是享受

☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ- sᴏᴇ$60
咖啡豆的粗幼, 沖煮的溫度及方法
完美的飛馬拉花
入口滿滿的木瓜奶果香
建議入口後將嘴巴合上感受一下

ᴘs: 非常建議去試一試的ᴄᴀғᴇ💙🤍

@uncle.ben.coffee

由銅鑼灣細鋪搬到去炮台山嘅Uncle Ben,相信愛啡之人一定有聽過!就算搬到去邊,都無阻T小編對佢嘅喜愛xd J小編成日聽T小編講呢到嘅咖啡有幾好飲,終於有幸嘗到了🥺呢到環境唔大,座位應該兩隻手都數得晒,所以會見到好多人take away。想特別一提嘅係,呢度坐低定Takeaway,啲杯全部都係customised,非常之漂亮!除此之外,枱面上都有好多種唔同口味咖啡豆俾大家聞下,全部咖啡豆都係老闆自己炒,有啲仲好特別,例如有木瓜芝士味嘅咖啡豆,香茅味嘅咖啡豆,baileys朱古力味嘅咖啡豆等等,睇啱邊隻都可以買到。當然小編都唔輸蝕,買咗巨峰提子豆返去沖嚟飲haha

☕️Espresso Tonic (334豆)
☕️Hot Latte
🍰Egg Roll
Take  away
334咖啡豆
☕️Espresso Tonic (334豆)
☕️Hot Latte
2023-06-13 1049 浏览
舖頭細細, 以白色牆身配搭漸藍色既咖啡杯, 完美既配搭💙 呢度係冇menu既, 但係基本既咖啡款式都有, 只要同Uncle Ben 講想飲咩就得👍🏽 有一樣特別既野就係咖啡豆係Uncle Ben 自己炒, House Blend 都係偏Nutty, 味道都好特別, 聞完咖啡豆既味再揀自己鐘意既口味就得嫁喇, 啱曬我呢啲鐘意新嘗試既人😍 Latte☕️($60)揀左香茅味既咖啡豆, 聞落有淡淡舒服既香茅味, 飲落既香茅味比我想像中濃同埋剛剛好, 係我近期飲過最好飲既咖啡🤩 今次既拉花係天鵝, 最驚艷到我既係飲到一半隻天鵝都仲係度😍 雖然係平日黎, 但係坐左15分鐘都已經滿左, 想像唔到weekend黎會係點😯 飲完鐘意仲可以買走啲咖啡豆返屋企自己沖🤓

Latte☕️($60)

2023-06-13
  • Latte
2023-05-21 1180 浏览
之前慕名而去過銅鑼灣一人咖啡小店Uncle Ben Coffee,舖仔細細卻堆滿嚟排隊等候嘅人,一嚐Uncle Ben呢位獲得多個拉花比賽冠軍嘅咖啡☕️之前係銅鑼灣店無飲到拉花嘅咖啡,飲咗手沖已經覺得好impressed😍最近Uncle Ben搬到炮台山新舖,終於有機會試吓佢嘅拉花喇。舖頭裝修變成較raw嘅木系風格,店外有pet friendly座位🐶Weekend嚟的話都要有排隊心理準備。Latte(210-Honduras-Whiskey, Honey Muskmelon, Chocolate Hazelnut)朋友推介要試下呢款豆👍🏻👍🏻來自洪都拉斯嘅豆採用Sherry酒桶🍷低溫發酵處理方法,屬於淺焙,但化身成latte之後,tasting note居然可以咁出咁香!一入口先品嚐到甘香嘅hazetnut香氣🌰等香味充斥整個口腔後,再滲點whiskey嘅酒香🥃層次感豐富。好少可飲奶啡都飲到咁出咁純粹嘅tasting note。當然拉花都超級靚,有少少唔捨得破壞🤣🤣Roll Cake自家製嘅卷蛋用上日本生乳,蛋糕體超級airy,好鬆軟,有微微蛋香。生乳同樣十分輕盈,好似打咗啲空氣入去咁

Roll Cake
自家製嘅卷蛋用上日本生乳,蛋糕體超級airy,好鬆軟,有微微蛋香。生乳同樣十分輕盈,好似打咗啲空氣入去咁,有點到即止嘅奶香,配咖啡飲好夾😋😋

人均消費:$110
推介指數(10分為滿分):8.5分