2020-05-15 138 浏览
裝修以木系為主 環境幾舒服架 啱晒朋友去傾計❤️◽松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹我不能抗拒軟殼蟹 只要有佢嘅野 我都會order🦀除咗一大隻軟殼蟹 個飯仲有松葉蟹肉 蟹籽 青瓜 仲加咗隻温泉蛋同少少美乃滋 好日式 食落去十分清新 正! ◾日式燒牛腹肉飯配温泉蛋牛腹肉燒得啱啱好 夠嫩唔韌 牛味亦夠 頭先講嗰個係清新 呢個就配咸咸地嘅sauce 都係正!當日我哋兩個人 本身都驚食完main dish會食唔落 不過都係嗰句 做人唔好太睇少自己 食埋個ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ都係啱啱好😌◽法式焦糖PANCAKE個人本身唔係太鐘意食空氣感嘅疏乎厘ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 我鐘意食鬆軟得嚟又有質感嘅 所以呢個絕對滿足到我 一上枱嗰陣蛋香味 聞到已經流晒口水 無浮誇 我同朋友食一啖已經驚呼:好好味啊頂🤤我哋都認為呢個暫時係喺香港食過最好味嘅一個面頭有層脆脆焦糖 配上煉奶吉士醬 加埋鬆軟嘅質地 濃濃嘅蛋香 真係無可挑剔Love it!
裝修以木系為主 環境幾舒服架 啱晒朋友去傾計❤️
◽松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
◾日式燒牛腹肉飯配温泉蛋
◽法式焦糖PANCAKE
Love it!
2020-05-15 123 浏览
不黃不食😋今次約左老朋友 佢推薦食呢一間 佢已經食第三次😂 睇黎係有d料道🥴🥴佢位於名店坊個邊 $12蚊店隔離成個concept 似 日式傢俬display room Total 有2層 不過食飯位就好細🤭有冇人同我一樣覺得個menu 好靚🤭🤭 係文青風🥴🥴我哋叫咗兩個set lunch 包2杯除sparkling 以外既野飲因為我唔飲咖啡所以我揀咗一個85% 既熱朱古力(好濃朱古力味😍😍 朋友比我推介左飲呢杯 Chai Latte 佢話超好飲 好特別 有d似奶茶feel (我係純粹因為佢靚所以叫佢叫😂😂😂🤣 軟殼蟹飯 媽呀!! 超級好味!! 我下次都一定會再食返佢!! 真係又平又好食! 係用心之作💛💛💛牛肉飯 都好食🥴 個溫泉蛋汁可以岩岩好撈哂所有飯 d牛既厚度岩岩好! 好香好重牛味Upload埋所有menu 比大家睇啦🤣希望大家都可以支持下黃店良心企業佢真係又黃又好食呀!💛💛😍
不黃不食😋

Upload埋所有menu 比大家睇啦🤣
希望大家都可以支持下黃店良心企業

佢真係又黃又好食呀!💛💛😍

2020-05-13 79 浏览
終於試咗呢間bookmark咗好耐嘅cafe啦 呢間位於樓上嘅cafe 一覺唔留神嘅話好容易行過咗都唔知⠀⠀星期一至五有lunch set 供應 選擇都幾多 每款套餐價錢包一杯飲品 餐牌上嘅咖啡都可以揀啊 咖啡散叫價錢由HKD30起 所以我覺得個lunch set 喺銅鑼灣區嚟講唔算貴⠀⠀▫️松葉蟹肉飯配炸軟殻蟹 (HKD118)蟹肉、蟹籽、軟殻蟹、溫泉蛋原隻軟殻蟹上 真係估佢唔到 而且隻蟹都算大隻 仲有少少蟹膏添 刺穿隻溫泉蛋混埋松葉蟹肉同埋蟹籽一齊食 實在太好味😋⠀⠀Cafe座位唔多 所以我唔建議多過四個人一齊去
⠀⠀
▫️松葉蟹肉飯配炸軟殻蟹 (HKD118)
蟹肉、蟹籽、軟殻蟹、溫泉蛋
Cafe座位唔多 所以我唔建議多過四個人一齊去
午餐
  • 松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
🙌🏻❤️😚👫🙈🥰‼️❤️🤪👫😝琴日慶祝朋友拍拖 醒起之前bookmark左呢間餐廳 睇中咗佢個焦糖班戟 諗住好好慶祝 不過我地就無book枱 以為唔係好多人😳😳但琴日上到去staff問我有冇book枱我話無跟住佢話要留低名同電話號碼 有枱再打俾我🥺🥺🥺勁驚冇得食🥺🥺🥺好彩!過咗15分鐘就收到電話!溫馨提示 隔離有個超市同埋$12蚊店可以行 所以如果要等位都唔怕冇嘢行附近👍🏻👍🏻我哋叫咗一個飯一個意粉三杯嘢飲一個法式焦糖pancake1️⃣松業蟹肉飯配炸軟殼蟹(8/10) $148朋友叫左呢個 其實入面會有埋隻流心蛋可以用來撈下飯 同埋隻軟殼蟹真係幾好食 唔係凈係得炸粉 都推介👍🏻🥰2️⃣蟹味會南瓜意粉配三文魚子 (9/10) $168因為我唔食飯 所以主要都係食呢個 我就覺得幾好食~首先啲意粉唔會太硬 而且每條都可以沾到汁 推介:一啖意粉加埋幾粒三文魚子食👍🏻👍🏻🥰3️⃣法式焦糖班戟 $108重頭戲‼️‼️‼️‼️吸引我地黎既焦糖班戟 一黎到聞到好香 面頭焦焦地好吸引 仲有埋啲奶漿 建議2個人或以上share 因為食落都有啲滯 但真係好香蛋味 同埋佢覺得你唔會好似食緊空氣咁 食落幾飽肚4️⃣70% Peru Ch
🙌🏻❤️😚👫🙈🥰‼️❤️🤪👫😝
不過我地就無book枱 以為唔係好多人😳😳

我哋叫咗一個飯一個意粉三杯嘢飲一個法式焦糖pancake

1️⃣松業蟹肉飯配炸軟殼蟹(8/10) $148

2️⃣蟹味會南瓜意粉配三文魚子 (9/10) $168

3️⃣法式焦糖班戟 $108

4️⃣70% Peru Chocolate
佢呢度有兩款朱古力一款70%一款85% 今次就揀咗75% 一杯熱一杯凍 因為驚85%個款會太苦 呢個70%係menu寫左係middle sweet但我覺得呢個甜岩岩好 我幾鍾意 如果鍾意飲朱古力可以一試🍫🍫

5️⃣Matcha Latte
呢杯朋友叫既 佢一嚟到見到佢落咗好多奶 所以都要搞搞先可以飲 男朋友話覺得佢抹茶味都幾重 唔錯~
  • 法式焦糖班戟
  • 蟹味會南瓜意粉配三文魚子
三個人想揾個地方可以坐耐啲食野傾偈所以唯有搵Cafe,老編平時都唔鍾意食Cafe,因為覺得又貴又唔好食!但今次呢間行文清日系嘅Cafe就令我對樓上Cafe嘅質素有所改觀!/我哋嗌咗三個餐加一個甜品,埋單每人195蚊,坐咗差唔多3個鐘吹水,7點坐到收鋪,但啲staff都唔會好似想趕你走咁,仲會不斷幫你refill水,勁nice!而四個都都好好食,係cafe界中嘅5星星!/Avocado  Quinoa  Salad $108 下次再嗌機會率:🥗🥗🥗🥗🥗好開胃,好清新嘅沙律!本身好鍾意食牛油果,而呢個沙律嘅牛油果熟嘅程度啱啱好,雞嘅質感亦都好好食!沙律黎講好值嘅個價錢!  /Crab  Meat  Donburi $148下次再嗌機會率:🦀🦀軟殼蟹炸到外脆內軟,而且個size亦算大隻,唯一覺得個炒飯冇乜味,不過有流心蛋搭救都算可以!/Mentaiko Cream Spaghetti  $168下次再嗌機會率:🍝🍝🍝🍝係一個好入味嘅明太子意粉,好好食!個醫同意粉嘅比例啱啱好,而本身個醬有味得黎亦唔會太鹹,係好難得整得好食嘅明太子意粉!/Crème Brûlée  Pancake $108下次
Avocado  Quinoa  Salad $108
下次再嗌機會率:🥗🥗🥗🥗🥗
Crab  Meat  Donburi $148
下次再嗌機會率:🦀🦀
下次再嗌機會率:🍝🍝🍝🍝
Crème Brûlée  Pancake $108
下次再嗌機會率:🥞🥞🥞🥞
好特別嘅pancake!一定要夾埋面頭燒焦嘅cream一齊食先係最好食!
Cafe嘅咖啡擺設,老編本身唔係好識食咖啡但都俾佢嘅display吸引住!
今次食Cafe嘅經歷真係令我對Cafe嘅食物質素完全改觀!呢度環境亦都好舒服,係非常好嘅experience,下次如果再要同朋友詳談嘅話一定揀呢度!
By 周-圍食
Avocado Quinoa Salad
Mentaiko Cream Spaghetti
Crème Brûlée  Pancake
2020-04-28 225 浏览
🦀呢間cafe嘅位置都可以話係喺鬧市中嘅隱世點🙈佢個蟹肉飯都幾好食同開胃,不過飯就偏凍少少,但啲飯唔係偏凍少少嘅話,就可能會影響隻軟殼蟹,所以呢隻軟殼蟹仲保持到勁脆!同都幾大隻😗個飯仲有隻一拮就爆黃嘅雞蛋!👍🏼佢個班戟都唔錯,但同日式嘅唔同,佢會比較實少少,仲有煉奶底!但都值得一試!☺️而咖啡就偏酸,帶果香,但我自己就無咁鍾意帶酸嘅咖啡!
🦀
呢間cafe嘅位置都可以話係喺鬧市中嘅隱世點🙈
佢個蟹肉飯都幾好食同開胃,不過飯就偏凍少少,
但啲飯唔係偏凍少少嘅話,就可能會影響隻軟殼蟹,
所以呢隻軟殼蟹仲保持到勁脆!同都幾大隻😗
個飯仲有隻一拮就爆黃嘅雞蛋!👍🏼
佢個班戟都唔錯,但同日式嘅唔同,
佢會比較實少少,仲有煉奶底!但都值得一試!☺️
而咖啡就偏酸,帶果香,
但我自己就無咁鍾意帶酸嘅咖啡!
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
法式焦糖班戟
Work from home 咗三個月真係好耐無約過朋友。最近好轉都放心少少可以出來小聚一下。舖頭地方不太,但都跟足政府要求桌子距離隔多一張枱。有深熱同消毒。朋友鍾意食香口野,叫咗個小食薯條配蛋黃醬,實在10分新鮮熱辣辣!仲有少少辣粉。平凡中都算做得幾好!煮食叫咗個明太子意粉配烏魚子,意粉醬汁10分creamy明太子亦都好足料! 意粉牙不會太軟。好味!兩個女仔傾偈就唔少得叫番杯嘢飲,呢杯係signature嘅嘢飲叫咗rise and shine 飲到菠蘿汁檸檬汁,酸酸甜甜有少少起泡10分解渴!仲有呢個cream bulee pancake 上面有層焦糖脆面。pancake屬於厚身有份量。一份兩個女仔share啱啱好😆😆

呢一間小文青咖啡店喺上環食過,點知執鬼咗~原來佢喺銅鑼灣開咗分店,貴為同一陣線,今日過嚟朝聖同埋懷緬一下,叫番個外賣食下~💛·個裝修格局好簡約,以灰色啡色為主。一入去嘅感覺好舒服😌~·餐牌上嘅選擇唔算多,以健康為主。啱晒我呢啲想減肥但係又要食物賣相好嘅人😂·漬牛蒡蓮藕秋葵沙律配柚子醋 睇見個名都覺得長🤣材料亦都比較罕見~估唔到呢啲咁九唔搭八嘅食材配埋柚子醋食有幾夾喎。食落酸酸甜甜,仲幾爽脆清甜添👍🏻·配埋杯凍冰冰嘅latte飲,勁香,挨埋呢幾日就放假啦😗-漬牛蒡 蓮藕 秋葵沙律 配柚子醋 Lunch Set with Iced Latte| $78-Urban Coffee Roaster (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖

個裝修格局好簡約,以灰色啡色為主。一入去嘅感覺好舒服😌~

漬牛蒡蓮藕秋葵沙律配柚子醋

Iced  latte

配埋杯凍冰冰嘅latte飲,勁香,挨埋呢幾日就放假啦😗
Urban Coffee Roaster (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖
外卖自取
Iced  latte
2020-04-23 79 浏览
男朋友終於放假,我地揀咗去銅鑼灣半日遊,行完Fadhion Walk之後,決定附近搵間舒舒服服嘅餐廳唞吓先,然後再行ものもの銅鑼灣店,仲有Aeon星期三特價日~行行吓見到幾適合休息同幾靚,以為係民宿或者酒店嘅接待處,但原來有間cafe係一樓!想完樓梯之後見到個Menu,同一般嘅Cafe一樣都係冇圖片,都係叫返平時最鍾意食嘅嘢!松葉蟹肉飯配軟殼蟹$118 一嚟到就令到我地都有啲驚喜,冇諗過軟殼蟹會成隻碟咁大,炸粉唔厚,真係食到淡淡軟殼蟹肉!個飯嘅蟹肉雖然唔多,不過配搭流心蛋飛魚籽非常得體,味道同視覺都尚算滿足。明太子忌廉意粉配烤烏魚籽$138,因為男朋友鍾意食明太子,一睇到餐牌就話要呢個,而我就唔係好識欣賞,除咗明太子呢三個字之外,都唔覺得呢碟意粉有咩特別好食~

2020-04-22 61 浏览
我真係好鐘意食軟殼蟹,尖沙咀店個menu係唔一樣,所以老遠都走到嚟銅鑼灣值得嘅🥰軟殼蟹炸得金黃酥脆,仲要勁大隻,温泉蛋勁香,不過我唔知有沙律醬,撈勻之後個飯好似食緊蟹子沙律,幾特別嘅,但個人認為走沙律醬會好食d明太子忌廉意粉,又係我另一至愛,個汁prefect,意粉較軟身,但個人鐘意好咬口d,煮少一分鐘就真perfect 法式焦糖班戟,我原本以為係梳乎厘班戟又以為焦糖切落去會「咔辣」一聲結果不似預期...食落口感唔係班戟,係鬆軟版英式鬆餅,好重蛋味,個汁都幾好味,都ok 嘅,但應該叫法式焦糖鬆餅店內好多特色咖啡選擇,朋友點左手冲咖啡,唔知佢點左d咩,上枱有2杯嘢我點80%朱古力,同普通朱古力粉有咩分別,就係無糖朱古力囉然後,佢反咗個白眼比我🙄我就係鐘意朱古力走甜朋友點咗Caramel latte,好味

法式焦糖班戟,我原本以為係梳乎厘班戟

又以為焦糖切落去會「咔辣」一聲

結果不似預期...

我點80%朱古力,同普通朱古力粉有咩分別,就係無糖朱古力囉
然後,佢反咗個白眼比我🙄
我就係鐘意朱古力走甜

朋友點咗Caramel latte,好味

2020-04-12 155 浏览
Urban Coffee Roaster #銅鑼灣 #黃店💛💛💛❗️超滿足好味黃店❗️Bookmark咗呢一間黃店好耐🤩食物配搭特別,除咗係Cafe之外仲係一間傢俬鋪,又舒適又有格調💛果然冇令我失望,大家真係要去支持下!法式焦糖班㦸🥞$108呢個絕對係佢哋嘅招牌菜,幾乎每個人嚟到都會嗌😍並非疏乎厘班㦸,而係較為實在嘅美式pancake,紮實粉粉地有少少黏口,我個人幾鍾意,非常飽肚,仲好香蛋味😆面頭配上焦糖皮,甜甜地有少少砂糖嘅口感🤤如果層焦糖可以再厚啲脆啲,pancake間都有啲餡料就更Perfect🙈!味道: 4/5性價比: 4/5日式燒牛腹肚飯配溫泉蛋🍛$178好多塊牛肉🥩分量幾大非常滿足。而且每塊牛都烤得好香,有少許炭火嘅香氣🤤生熟剛好,肉質有少許咬口得來又唔會韌。配埋隻流心溫泉蛋同埋撈左燒汁嘅珍珠飯,味道的確唔錯💕!味道: 4.1/5性價比: 4/5吞拿魚腩蓉牛油果 酸酵多士🥑$98酸酵多士外脆內煙韌,酸種味十足,麵包本身非常之香☺️不過上面嘅配料就冇咁特別,吞拿魚味比牛油果蓋過,比較似一個牛油果多士🙈。味道: 3.8/5性價比: 3.5/570% Peru凍朱古力🍫$52好難得可以
❗️超滿足好味黃店❗️

吞拿魚腩蓉牛油果 酸酵多士🥑$98
味道: 3.8/5
性價比: 3.5/5

70% Peru凍朱古力🍫$52
好難得可以見到唔同產地同埋濃度嘅熱朱古力🤩除咗呢杯70%peru之外,佢哋仲有杯85%Belize更加floral同bitter啲嘅朱古力。
第一次試揀咗70%先,口感雖然稀身啲但係朱古力味好濃😋表面仲有一層朱古力奶泡,的確唔錯😍!
味道: 4.2/5
性價比: 4/5

整體來講成間餐廳每碟餸水準都不俗,而且份量夠晒大,食完之後真係非常滿足💛💛❗️絕對係高質值得支持嘅黃店!
吞拿魚腩蓉牛油果 酸酵多士
70% Peru凍朱古力
70% Peru凍朱古力
2020-04-12 62 浏览
🦀🍚松葉蟹肉飯配炸軟殻蟹 $148軟殻蟹大大隻 好多肉有膏 炸得幾鬆脆唔油膩 好食 然後用蟹籽蟹肉青瓜沙律醬仲有隻溫泉蛋撈飯 係好食既 份量都可以 唔算細🍘🧀紫菜脆片配三文魚子 醬油芝士 $128三文魚子好新鮮 粒粒爆開都好鮮甜 與芝士塗在紫菜脆片一齊食 配搭好新穎 但整體覺得三樣野放埋一齊唔係好夾🥚🥞法式焦糖班戟 $108焦糖其實只係點綴 佢無好似焦糖燉蛋咁真係有脆脆焦糖口感 只係輕輕將表面燒焦 淋上練奶(應該係 唔肯定🤣) 切開入面 好香 個熟度拿捏得幾好 乾與濕潤之間 吃起來就係覺得好似英式crumpet 不錯的 只係個人覺得pancake配練奶唔係最好選擇 但都係一個好味既pancake黎總括而言 價錢偏貴 不過食物質素 例如軟殻蟹三文魚子都係靚既 令心理平衡返少少 可以一試 店鋪格調好舒服 食物味道雖不至驚喜 但都唔錯
🦀🍚松葉蟹肉飯配炸軟殻蟹 $148

🍘🧀紫菜脆片配三文魚子 醬油芝士 $128

🥚🥞法式焦糖班戟 $108
2020-03-29
2020-04-05 97 浏览
星期五的下午,約了朋友,食飯吹水,朋友介紹了好幾間位於銅鑼灣的小店,不同菜式都有,最後我憑相片及座位的舒適程度選擇了這間。我先去攞位, OpenRice地址清楚顯示如何前往,但由於這間咖啡室的shop front不太顯眼~我亦不為意看留了眼過了~這小店也不知道當然最後也找到了!這咖啡室為處於很寧靜的街道,感覺非常舒服,本以為那裏不是太熱鬧,誰知原來也有不少捧場客,加上疫情關係,有一半座位是不能錯的,所以我需要等候座位!踏入這店的時候,初初還以為是展覽或家具擺設的公司,原來咖啡店位於1樓,下面的裝潢擺設很吸引,一進去有一種很日式的感覺,踏上半條樓梯便來到這間咖啡室。大概等了10分鐘,員工便很有禮貌的安排我坐下,我剛剛坐在吧枱的旁邊,一路看着員工沖咖啡一路等待着朋友!當然也看看有什麼好吃吧!我和朋友點了松葉蟹肉飯軟殼蟹和明太子意粉這個是set lunch各人也有一個飲品分別點了熱朱古力給差評價錢不算太貴,空間也非常舒服軟殼蟹飯令我非常驚喜那隻軟殼蟹揸得相當鬆脆超級入味,飯也加了葱粒,蟹籽,沙律醬和溫泉蛋,口感好好!朋友的明太子忌廉意粉就一般,可能唔夠汁!飲品點咗85%熱朱古力,見他沖得好用

朋友的明太子忌廉意粉就一般,可能唔夠汁!

飲品點咗85%熱朱古力,見他沖得好用心,但原來真係幾苦,有點頂唔順(自己問題😬)

Chai Latte 朋友話幾香,玉桂味不錯👍🏻

最後,我地忍唔住點咗法式焦糖班戟,好好味,起鬆軟,加咗煉奶一流!

總括而言,可以再encore🤗
  • 法式焦糖班戟
  • 松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
2020-04-05 113 浏览
#銅鑼灣 #黃店 💛✿/hidden gem in causeway bay如果唔係之前去開Red Lobster食嘢都唔知附近原來有間樓上Cafe🤣/Creamy Caramel Mousse Cake $68 🍰 味道的確唔錯,同佢個名一樣好creamy,caramel味好夠,個餅底都好好食,但真係細舊左啲😢Solid Cold Brew $48 ☕️咖啡偏fruity,好細杯而且成杯都係冰,堅solid😅/冇試佢啲主菜,但今次嘅印象就係咩都好細份😂,係咪應該叫其他野食/飲?————————————#UrbanCoffeeRoaster〰️Urban Coffee Roaster〰️Shop B, 1/F, Fashion Walk, 8 Cleveland Street, Causeway Bay————————————#journeyoftwo香港_cafe
#銅鑼灣 #黃店 💛

hidden gem in causeway bay

Solid Cold Brew $48 ☕️
咖啡偏fruity,好細杯而且成杯都係冰,堅solid😅

————————————
#UrbanCoffeeRoaster
〰️Urban Coffee Roaster〰️
————————————
#journeyoftwo香港_cafe
2020-03-25 130 浏览
呢間精品咖啡店位於傢私鋪既1/F 真係好容易行過左都唔發覺---------------------------法式焦糖班戟 $108甜而不膩既奶漿代替楓糖 望落好creamy 加上面頭火炙過既焦糖 賣相極吸引!pancake厚實得黎又好濕潤鬆軟 兩個人share食都幾飽肚 而且蛋香同焦糖炙香係一入口就已經聞到 超推薦!Coffee shop固然出名咖啡 見到有好多款自家烘焙咖啡 仲有一罐罐既咖啡豆供購買 可惜今次無試到
呢間精品咖啡店位於傢私鋪既1/F 真係好容易行過左都唔發覺
---------------------------