2019-12-03 983 浏览
今日去同朋友食呢間Urban Coffee Roaster. 間coffee shop係fashion walk既一間家俬店樓上,唔熟路會好易錯過。間coffee shop主要用木黎裝修,環境唔錯,靜得黎好舒服。夜晚都有唔少人係到傾計、食野。平時係銅鑼灣行街都可以同朋友上黎坐下,傾下計。雖然係coffee shop, 但晚餐都有唔少選擇。首先食既係前菜紫菜脆片配海膽、醬油芝士($138). 脆片炸得幾脆但又唔熱氣。海膽都算足料,而且新鮮,唔會比芝士搶左d味。將紫菜脆片配上海膽芝士一齊食口感豐富,值得一試。之後就係主菜煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁($198)。塊扒牛味十足,煎至5至7成熟,食落滿口牛香,再配上牛肉汁,更加帶出牛既鮮味。想無咁膩既話,可以加埋d蔥一齊食,d蔥可以食得出係非常新鮮同有蔥香,配埋d牛一齊食有一股清新既效果。最後係另一道主菜明太子忌廉意粉配烤烏魚子($168)。個意粉落足明太子,而且算係creamy, 可以一試。另外我同朋友各自叫左杯75% Peru Chocolate ($48) 同 85% Belize Chocolate ($48). 同樣飲到好香濃既朱古力味,

雖然係coffee shop, 但晚餐都有唔少選擇。

紫菜脆片配海膽、醬油芝士

之後就係主菜煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁($198)。
煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁

最後係另一道主菜明太子忌廉意粉配烤烏魚子($168)。
明太子忌廉意粉配烤烏魚子
個意粉落足明太子,而且算係creamy, 可以一試。

另外我同朋友各自叫左杯75% Peru Chocolate ($48) 同 85% Belize Chocolate ($48). 同樣飲到好香濃既朱古力味,奶味亦剛好,用餐當日天氣突然轉涼,用黎暖身非常適合。
2019-12-02
紫菜脆片配海膽、醬油芝士
煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁
2019-12-02 84 浏览
自從上次試過uji matcha latte🍵同甜品🥞🍫就好想再黎食🤤今次黎到發現轉左新menu!好多新野未見過!點左漬牛蒡、蓮藕同秋葵沙律配柚子醋,酸酸地既柚子醋食落好清新,不過略嫌鹹左啲,漬牛蒡同蓮藕都好爽脆,秋葵好新鮮耳綠,無見到黑蚊蚊。重有車厘茄同沙律菜都好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻見之前好多人推介海膽意粉,但可惜唔再係menu 入面,見到個紫菜脆片配海膽,一於試下呢個!嘩!一拎上手熱辣辣!即叫即炸非常正!海膽勁鮮甜美味!一啲都唔腥,絕對係靚野!下面重有醬油cream cheese,食落第一下好似腐乳😂😂之後再嗒真啲就食到芝士味!配埋紫菜脆片真係送酒一流呀!紫菜脆片外表做到好似天婦羅咁,但比天婦羅脆好多,就算踮點海膽同醬油cream cheese都一樣咁好味!主菜點左日式燒牛腹牛肉飯配溫泉蛋 ,牛腹肉比較少地方食到,因為工序繁多,要清走好多筋,但肉質好軟腍,肉味濃。呢個食法同之前食過既炸軟殼蟹碗溫泉蛋飯好相似,上次個溫泉蛋熟左,今次終於有流心喇!🤣我比較鍾意今次牛腹肉呢個配搭,一來溫泉蛋係流心,二來因為有青蔥牛肉汁,伴飯一流,無咁dry!最後就梗係點甜品😆叫左焦糖流心凍餅同三重朱古力凍餅

之後再嗒真啲就食到芝士味!配埋紫菜脆片真係送酒一流呀!

最後就梗係點甜品😆叫左焦糖流心凍餅同三重朱古力凍餅,
焦糖流心凍餅雖然唔多覺流心,但好好味!
佢個餅底好脆🤤🤤🤤焦糖味香而膩👍🏻👍🏻
三重朱古力就較普通,
甜左啲,食到一半有啲膩,
如果加啲raspberry jam酸酸地中和下會更好~

Uji matcha latte一樣咁好飲,濃得黎唔太甜,但今次拉花就麻麻地。

2019-11-29 55 浏览
依間鋪頭已經第二次嚟啦,一直都好鍾意佢哋入邊嘅餐牌,無論咖啡種類又多,食物亦都好精緻,做朋友坐低傾吓計真係一個好好嘅地方👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼溫泉蛋蟹肉沙律,非常清新,加上啖啖的蟹肉,10分配合❤️❤️❤️炸薯條配蛋黃醬,薯條係粗薯條,配上濃郁嘅醬,一流👍🏼👍🏼👍🏼🙏🏽紫菜脆片配三文魚子、醬油芝士,冇諗過可以咁樣加法!紫菜真係都好脆,芝士配合埋三文魚子嘅鹹味,原來真係好正👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼明太子忌廉意粉配考魚籽,明太子嘅味十分濃郁,每一條意粉都可以掛到醬汁上去❤️❤️❤️如果喜歡文青小店,如果喜歡飲咖啡,依一間咖啡店一定啱大家❤️❤️❤️

2019-11-26 63 浏览
星期一晚朋友約了我位於銅鑼灣的 Urban Coffee Roaster,是位於店舖的上層。雖然餐廳比較隱蔽,但也坐滿了食客啊!炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬 $78:雞翼外層炸得好香口,而咬開入面慢慢滲出肉汁。由於是單骨,大大方便食用;再配以日本芥末蛋黃醬令整體味道更為突出!松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹 $148:軟殼蟹是原隻上的,大小剛好;炸軟殼蟹外層香脆,而入面啖啖肉,感覺不會油膩。松葉蟹肉飯中有一隻溫泉蛋,將它攪入飯中,蟹肉飯玟加香口,吾怪得見每枱食客也order的main course之一!明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 $168:依個意粉也值得推介,因為食落吾會覺得好膩。加上有烤烏魚籽,令口感有種不同的感覺。意粉很滑口,忌廉同樣香口。法式焦糖班戟 $108:班戟共有三層,最上層的有燒過的焦糖,甜度剛好,同樣地不覺漏口!班戟口感極之鬆軟,味道香口啊!橙汁 $37:甜中帶酸,也不錯啊!

橙汁 $37:甜中帶酸,也不錯啊!
2019-11-20 121 浏览
🇭🇰Urban Coffee Roaster·又一間有罷市既小黃店💛不過呢個餐廳難搵d 你要過左mono mono之後就會見到一間無人既鋪頭 入面有d文青既木頭擺設 相信自己 入去上一層就係架啦😂😂·紫菜脆片配海膽 醬油芝士 $138個紫菜同我想像中有d唔同 我以為會好似天婦羅咁既質地 點知係真係就咁炸左塊紫菜 我自己覺得有d油🙊🙊但係個海膽超好味 勁新鮮勁甜 完全估佢唔到🤔·明太子忌廉意粉 $138呢個就一般水準啦 都係明太子個個味😂😂·豆乳芝士凍餅 $58呢個我地係見到隔離食好似幾正 就跟住佢地order 都唔錯 真係好香豆味keke·📍銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖📍上環磅巷4號地下📍尖沙咀碧仙桃路7號美麗都大廈地下44號舖
🇭🇰Urban Coffee Roaster
豆乳芝士凍餅
明太子忌廉意粉
紫菜脆片配海膽 醬油芝士
2019-11-18 63 浏览
銅鑼灣分店urban coffee roaster 係名店坊附近,樓上鋪,位置便利。到埗餐廳,空間不大,樓底不高,有點壓迫感。我同朋友一人一杯熱飲,一杯flat white,一杯 matcha latte 。matcha latte 茶味重而滑,味道不錯;拉花亦很精美。不過擺放一會,冒起好多泡泡。松葉蟹肉飯配炸軟殻蟹,軟殻蟹非常大件,炸層軟脆。配菜有青瓜絲、蟹籽同溫泉蛋。飯份量也恰好。明太子忌廉意大利粉,被青蔥粒、紫菜絲包圍著;色澤搶眼同時帶有創意,味道類同冷烏冬湯配料。意粉不算彈牙,但醬汁可以。後上的Creme brûlée pancake 一個三層高,焦糖滿滿,賣相非常吸引。切落微厚實,半軟實口感,伴隨小小蛋香味。

2019-11-05
2019-11-10 107 浏览
今日行銅鑼灣想搵間cafe 食下嘢飲下咖啡行過見到呢間urban coffee roaster記得食過尖沙咀嗰間,啲食物有水準所以就揀左佢但其實如果冇留意其實好容易行過左,因佢雖然門口有個牌,又大大隻字寫左間cafe 個名,但樓下好似賣傢俬咁,要入左去再上一層先見到餐廳由於好肚餓,所以叫左好多嘢😂嘢飲叫左抹茶latte 同 Flat white 👍🏻明太子意粉, 賣相同味道都一流😋溫泉蛋牛肉飯— 睇落啲肉好似好生,仲有啲血水咁,不過食牛扒時都係咁上下。食落味道都唔錯仲叫左個pancake 做甜品 — 個pancake 都唔細架,可以兩個人share呢度地方唔算大,雖然我去既時候咁啱有位唔駛等,但食完離開發覺都有啲人係度等位,下次再食可能都要早啲去
今日行銅鑼灣想搵間cafe 食下嘢飲下咖啡
行過見到呢間urban coffee roaster
記得食過尖沙咀嗰間,啲食物有水準
所以就揀左佢

由於好肚餓,所以叫左好多嘢😂

嘢飲叫左抹茶latte 同 Flat white 👍🏻

明太子意粉, 賣相同味道都一流😋

2019-11-03
2019-11-10 71 浏览
在一星期前提早Book位的一去到就預番留左位置給我們Order salad , 蛋黃醬薯條 同 明太子意粉有 牛油果🥑藜麥沙律菜 羽衣甘藍番茄雞柳配紅酒🍷醋汁 幾好食的很大份的薯條令人失望的明太子意粉意粉太淋 明太子味唔夠濃 不太值 $168 價 錢
在一星期前提早Book位的
一去到就預番留左位置給我們
Order salad , 蛋黃醬薯條 同 明太子意粉

很大份的薯條

令人失望的明太子意粉
意粉太淋 明太子味唔夠濃 不太值 $168 價 錢
2019-11-10 79 浏览
呢間咖啡室唔單止咖啡好飲,就連食物都非常高質!真係一試難忘!是夜又再同男朋友嚟食喇!🍟炸薯條配蛋黃醬($68)真係超級超級好食!厚切嘅薯條新鮮熱辣炸起,香脆無比🤤仲帶有dd薯皮添👍🏻點埋蛋黃醬,食到停唔到口呀💕💕💕🦀松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹($148)大大隻嘅軟殼蟹,令我上次食完返尋味🤤酥脆嘅軟殼蟹配上松葉蟹肉,真係無得輸‼️配埋溫泉蛋、青瓜、蟹籽沙律醬撈勻一齊食,超清新好味呢💯🥩牛肉配溫泉蛋丼飯($178)每片牛肉厚薄一致,入口食到濃郁嘅肉味!微甜嘅醬汁富有日式風味🇯🇵再將溫泉蛋撈勻一齊食,超正呢!🥞法式焦糖班戟 ($108)必食喔!面頭嘅焦糖經過微微火灸,又薄又香脆!班戟質地綿密軟熟,蛋味香濃🤤配上甜甜地既吉士醬,非常好味!☕️Latte($40)面頭拉花很美呢!用咗明治牛奶沖製,口感順滑!咖啡味濃郁,而且餘韻悠長❤️
是夜又再同男朋友嚟食喇!

🍟炸薯條配蛋黃醬($68)
真係超級超級好食!
厚切嘅薯條新鮮熱辣炸起,香脆無比🤤
仲帶有dd薯皮添👍🏻
點埋蛋黃醬,食到停唔到口呀💕💕💕

🦀松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹($148)
大大隻嘅軟殼蟹,令我上次食完返尋味🤤
酥脆嘅軟殼蟹配上松葉蟹肉,真係無得輸‼️
配埋溫泉蛋、青瓜、蟹籽沙律醬撈勻一齊食,超清新好味呢💯

🥩牛肉配溫泉蛋丼飯($178)
每片牛肉厚薄一致,入口食到濃郁嘅肉味!
微甜嘅醬汁富有日式風味🇯🇵
再將溫泉蛋撈勻一齊食,超正呢!

🥞法式焦糖班戟 ($108)
必食喔!
面頭嘅焦糖經過微微火灸,又薄又香脆!
班戟質地綿密軟熟,蛋味香濃🤤
配上甜甜地既吉士醬,非常好味!

☕️Latte($40)
面頭拉花很美呢!
用咗明治牛奶沖製,口感順滑!
咖啡味濃郁,而且餘韻悠長❤️
2019-11-09 245 浏览
銅鑼灣向來是美食林立的地區,之前已經去過銅鑼灣的 Urban Coffee Roaster,印象很深刻,因為環境和食物都不錯,自己又喜愛吃西餐,便和朋友再次光顧這間餐廳。大家如果去到那餐廳附近,記得餐廳是在一間傢俬店上面,而不是地舖。餐廳款簡約風,以木造的桌椅令環境變得清新。晚餐的食物種類繁多,有沙律、小食、主菜等等。原來這間店舖主打咖啡,有不少自家製的咖啡品種,由於自己對咖啡本身沒有太大的興趣,所以就沒有叫咖啡,咖啡愛好者不妨試試。先點了一份單骨雞翼,單骨雞翼比起一般的雞翼少一條骨,所以在口感方面會覺得較易咬,雞肉的表面不會有過量的炸粉,這樣其實反而更好,沒那麼油膩。雞翼加上表面的調味香粉也很好吃,芥末蛋黃醬是我很喜歡的醬汁,配以雞翼還真不錯。松葉蟹肉飯裡面的蟹肉不少,蟹肉和軟殼蟹本身是矜貴的食材,在這裡只賣到$148真的十分划算!炸軟殼蟹的大小真不吝嗇,大隻之餘又脆卜卜,裡面還有不少蟹膏呢。蟹肉飯裡面還有飛魚籽和蛋黃,攪拌至均勻後很是可口明太子意粉則比較遜色,但也不至於太差,份量是十足的,表面有大量的烏魚籽,不曉得烏魚籽和飛魚籽是不是同一種食物,反正就覺得兩者的外表很像🤣醬汁還是有

餐廳款簡約風,以木造的桌椅令環境變得清新。

晚餐的食物種類繁多,有沙律、小食、主菜等等。

炸單骨雞翼配日式芥末蛋黃醬

松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹

明太子意粉則比較遜色,但也不至於太差,份量是十足的,表面有大量的烏魚籽,不曉得烏魚籽和飛魚籽是不是同一種食物,反正就覺得兩者的外表很像🤣醬汁還是有的,只是稍微乾身,不夠濕潤,這方面可以弄得再好一些。
明太子忌廉意粉配烤烏魚籽

最後這個甜品真的不得了!不知何時開始掀起了一陣pancake熱潮,有的流行空氣感,空氣pancake令少女不得不愛上🤣還要排隊不知排多久去吃呢。在這裡喇pancake不但不用排隊,還要十分好吃,質素絕對可以媲美那些pancake專門店。表面是整塊焦糖,脆脆的,流出來的是忌廉蛋漿,不會很膩呀,pancake的蛋味也很濃郁!
法式焦糖班戟

自己不偏好咖啡,所以點了一杯抹茶拿鐵就ok,拉花真的好吸引,畢竟不是每一間coffee shop都會有拉花的熱飲,給人感覺誠意十足。抹茶味濃郁,不會太苦澀,質感夠稠身,證明放了很多抹茶粉,也沒有加了很多水

UJI  MATCHA  LATTE
2019-11-05
炸單骨雞翼配日式芥末蛋黃醬
明太子忌廉意粉配烤烏魚籽
法式焦糖班戟
UJI  MATCHA  LATTE
2019-11-09 58 浏览
依間咖啡店☕️有好多款不同既咖啡豆選擇,咖啡迷值得一試啊🥰😚📍avocado quinoa salad ($108)依款沙律🥗由牛油果,藜麥,羽衣甘藍🥬組成,配搭慢煮雞胸,雞肉嫩滑入味,每件份量比例剛剛好,搭襯紅酒醋汁,味道恰到好處👌🏻絕對是注重健康瘦身的好選擇喔💓📍松葉蟹肉飯配軟殻蟹 ($148)好吸晴既一個主菜,但頗失望~新鮮炸起軟殻蟹,十分炸口啖啖蟹肉👌🏻溫泉蛋本來搭配日本米飯和蟹籽是好夾好好味的,敗筆是加了不少沙律醬😭😭😭 (只係我本身吾中意沙律醬🙈)相信配搭照燒汁會更好🤣📍法式焦糖班戟($108)燒焦砂糖的可口脆糖面實在好好食😝是較厚實較重奶黃香味那種班戟,配搭吉士醬,軟硬交融,味道剛好😋好大份好飽肚 建議2-3人分享食用喔~📍85%Venezuela proclana ($42)熱朱古力有兩款,這是85%濃度較高的熱可可,花果味較重,甜中帶點苦澀,不會死甜吾會好漏,好有驚喜好好飲🥰
📍avocado quinoa salad ($108)

📍松葉蟹肉飯配軟殻蟹 ($148)

📍法式焦糖班戟($108)

📍85%Venezuela proclana ($42)

2019-11-07 41 浏览
呢間cafe 本身淨係幫人設計傢具,有次同朋友無意中發現原來開埋食店。食完覺得質素唔錯,就同男友一齊試下。「炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬」單骨雞翼炸到好香脆又易食。芥末蛋黃醬有少少辣辣地,同炸雞翼味道幾夾。---而「松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹」小妹就最鐘意啦。添加了青瓜口感好清爽,mix埋蟹子同蛋而炸軟殼蟹分量好足,有隻碟咁大,同時亦炸得好香脆。---「煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁」肉眼扒唔算太大件。勝在新鮮而且牛味濃油脂香。👍🏻👍🏻👍🏻配上日式青蔥味道為牛扒增添一層小刺激。「日式漢堡扒飯」漢堡扒好厚身牛味香濃。咬落肉汁豐富。---「日式焦糖布甸」小妹就最鐘意啦。貪佢簡簡單單。布甸焗到岩岩好配上焦糖,正。---而「豆乳芝士凍餅」豆乳幾清新,混合埋淡淡既芝士味,唔錯。「法式焦糖班戟」外型已經好吸引!非常值得打卡。班戟好鬆軟而且很挺身,蛋味香濃。

---

「日式漢堡扒飯」漢堡扒好厚身牛味香濃。咬落肉汁豐富。

---

而「豆乳芝士凍餅」豆乳幾清新,混合埋淡淡既芝士味,唔錯。

2019-11-04 41 浏览
咖啡廳位置在名店坊入面,是銅鑼灣難得比較人煙稀少的小地舖店舖分為兩層,下層是傢私店,上層是咖啡廳,是大一班人傾計的好地方💜,但是咖啡廳的椅背比較矮,坐得不舒服😭我叫左個牛油果黎麥沙津配慢煮雞胸味道清新,岩哂唔想食咁飽嘅人男朋友叫左自家製植物排飯酸酸甜甜,味道特別,可以一試另外叫左杯朱古力,味道唔甜💜好難得其實我地係慕Pancake名而來可惜同我想像中的pancake唔一樣佢係實心pancake再加練奶🥺有點失望😞
咖啡廳位置在名店坊入面,是銅鑼灣難得比較人煙稀少的小地舖

店舖分為兩層,下層是傢私店,上層是咖啡廳

我叫左個牛油果黎麥沙津配慢煮雞胸
味道清新,岩哂唔想食咁飽嘅人

男朋友叫左自家製植物排飯
酸酸甜甜,味道特別,可以一試
另外叫左杯朱古力,味道唔甜💜好難得

其實我地係慕Pancake名而來
可惜同我想像中的pancake唔一樣
佢係實心pancake再加練奶🥺
有點失望😞
2019-11-03 40 浏览
今日同男朋友去開名店坊嗰邊行街見到有一間樓上嘅咖啡店入到去原來除咗咖啡之外仲有晚餐食咁我哋就叫咗一個炸單骨雞翼炸得非常香脆 而且好juicy之後主菜方面我哋就叫咗個巴馬臣芝士海膽意粉芝士嘅味道好濃配合埋海膽真係好滿足之後叫咗個漢堡扒飯漢堡扒嘅牛肉食得出係高級嘅牛肉而且個汁都好好食 所以好快就食晒成個飯我知道呢度有一個好出名嘅crème brûlée pancake所以我哋都叫咗 入面好軟綿綿而且每一啖都好soft
今日同男朋友去開名店坊嗰邊行街

而且個汁都好好食 所以好快就食晒成個飯

所以我哋都叫咗 入面好軟綿綿
而且每一啖都好soft
2019-11-03 1789 浏览
銅鑼灣百德新街 一向都係年輕人 同潮人流連既地方 所以店舖都具有一定特色 對鍾意飲飲食食既我黎講 當然係食為先所以都搵左間有特色既日式餐廳食下野如果就咁睇 以為係一家日式傢具店 木制的感覺很溫暖 有家的感覺進店後 便有一些家具器皿簡單 實而不華的一貫日系色彩咖啡出品處 簡潔明瞭海膽配海苔天婦羅 香脆可口的海苔 大大塊加上鮮甜海膽 作為前菜 恰到好處 不會過量但又能夠開一開胃份量絕對不少 沙律醬的功效大大提昇味蕾 香滑感上升松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹第一眼見到就係「嘩」 因為真係原隻軟殼蟹 平時見開都會係斬件上 原隻感覺會比較震撼加上軟熟松葉蟹肉珍珠飯 熱辣辣 大大隻 真係幾吸引成隻碟咁大隻既軟殼蟹 比足料之如入口仍然鬆脆香口 唔會過份深炸 剛剛好 仍然食得到蟹肉香嫩 水份充足三文魚配西洋菜沙律 油膩炸物 當然要配上沙律菜 清一清爽口腔份量都相當之大 材料都絕對足料牛油果 車厘茄 牛蒡不同的沙律菜 加上厚厚三文魚食落感覺新鮮可口 整體來講 一家日系味很濃的店 由環境到食物都做得很仔細耐心 值得再來

對鍾意飲飲食食既我黎講 當然係食為先
所以都搵左間有特色既日式餐廳食下野