您或您的朋友喜愛咖啡嗎? 我說的並不是Starbucks/ Pacific Coffee等的劣質咖啡,而是Fine, Premium & Handmade既特色咖啡,無論對咖啡有認知與否,Urban Coffee Roaster也應該能為您帶來不一樣的咖啡新體驗。門口處擺放了各式各樣的咖啡沖調用品,喜愛或想學手沖咖啡的也可研究一下咖啡用具。在我而言,雖愛咖啡,但也較懶惰地只玩Nespresso Capsule機...... 入內第一感覺便是極具文青風的一個小空間,閒時到來,真的可點一兩杯咖啡便chill大半天(應該不會阻礙店方做生意吧? )Kenya Nyeri Othaya Fcs Haruhi Factory AA Top ($58/Filter): 多款特色精品咖啡供選擇,亦有不同的炒煮分類等,詳細的建議自行向店方查詢了解。我選的這款Kenya Filter雖然說在水洗生豆過程中加入Blackcurrant (黑醋栗)、Plum (梅)及Sugarcane (甘蔗)風味,但其實不說的確實難以嘗出。但其咖啡豆本身相當芳香,口味較為濃郁,其以滴漏方式製,滑而醇香。店方提供一大一細的玻

店方提供一大一細的玻璃杯,目的是讓客人感受咖啡於不同溫度下的味道差別,認真細心。

炸薯條配蛋黃醬 ($68): 邊喝咖啡邊食finger food,確實是chill的體驗。粗薯條的薯味較重,配以香滑的蛋黃醬,雖簡單但美味。

日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋 ($178): 牛肉半熟,肉味蠻重,肉質軟腍但不失口感。刺破溫泉蛋,把蛋漿與帶有日式醬汁的飯粒拌勻,特別甜美。

明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 ($168): 忌廉汁煮得較稠且濃郁,牢牢地包著意大利粉,因此有相當creamy的口感,味道也不錯。
2019-12-13
2019-12-21 74 浏览
前幾日收工之後就約左中學同學食晚飯 聽同學講銅鑼灣有間細細嘅文青咖啡店 所以就諗住去試下 一上左樓梯之後 就有種好似日本嘅樓上cafe一樣好簡潔***我地兩個人叫左個松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹 軟殼蟹原隻上非常大隻輕輕吉破隻溫泉蛋 蛋汁就慢慢流落飯入邊 面頭仲有好多蟹籽非常推薦👍🏻另外明太子忌廉意粉配烤烏魚籽都唔錯 明太子醬汁非常濃郁 每食一啖滿口都係醬 小食炸單骨雞翼炸得非常香脆 配埋個日本芥末蛋黃醬真係正 最後仲叫左個檸檬蛋白撻 雖然我見人人都係叫法式焦糖pancake 但係呢個tart係值得一試嘅 酸甜味道balance得ok 而且餅底又酥脆 ***總括而言 雖然地方唔太大 但環境寧靜 適合兩三個知己一齊傾計
***
***
2019-12-20 96 浏览
Urban Coffee Roaster喺銅鑼灣購物區行到去名店坊附近心,竟然有間cafe隱藏於傢俬店內, 以簡約木裝修為主,簡單雅緻。咖喱雜菜意大利粉好香嘅咖哩味, 醬汁比較濃, 微微嘅辛辣, 冇一般日式咖哩嘅甜,意大利粉軟硬度岩岩值得推介煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁一級棒!醬汁配菜唔算好多 ,主要用青蔥黎配 但咁樣簡單啲 反而可以突出內眼扒既肉味,上左菜之後熱熟度十分好!法式焦糖班戟一上枱已經覺得好吸睛,面頭係燒過既焦糖,脆脆的再淋上煉奶,十分好吃,流出來的是忌廉蛋漿,班戟有住鬆軟口感,唔係好厚實硬身類,而且蛋香都唔錯,配上甜甜地既煉奶吉士醬,感覺唔會太膩,pancake的蛋味也很濃郁,甚具水準。

Urban Coffee Roaster

咖喱雜菜意大利粉

2019-12-20 73 浏览
相約了朋友,來到了 Urban coffee roaster,cafe 環境很寫意。我們點了Vege curry Spaghetti$98咖哩雜菜意粉的咖哩汁很濃郁,加了雜菜十分健康。Peru hot 70% chocolate $48冬日來一杯朱古力,濃濃的泡沫配上70%的朱古力,很美味。Steak donburi$178和牛溫泉蛋飯十分推介,燒得剛好的和牛很入味,加了燒汁,拌蛋漿的飯更加惹味。Deep fried chicken wings $88單骨雞翼方便進食,而調味都不錯,還有蛋黃醬。Burdock, lotus root, okra salad$108牛旁,秋葵蓮藕沙律加了黑醋,味道很特別。
我們點了
Vege curry Spaghetti$98
咖哩雜菜意粉的咖哩汁很濃郁,加了雜菜十分健康。

Peru hot 70% chocolate $48

冬日來一杯朱古力,濃濃的泡沫配上70%的朱古力,很美味。
Steak donburi$178

Deep fried chicken wings $88

單骨雞翼方便進食,而調味都不錯,還有蛋黃醬。

牛旁,秋葵蓮藕沙律加了黑醋,味道很特別

2019-12-17
2019-12-18 78 浏览
見其他文章說這間cafe比較難找,幸好有做足功課,知道他是在一間傢俬店樓上,才不至於要尋尋覓覓。 餐廳走簡潔原木路線, 有一點「無印」的感覺,在這裏用餐感覺清新舒服,有一點無拘無束的感覺。餐牌上的食物款式會不定時更換,而且還滿吸引的,應該是用心設計過。 見到其他人的介紹,有好幾款都想試一下, 最後選擇了以下的:牛油果藜麥羽衣甘藍沙律($108)我超級喜歡牛油果和羽衣甘藍,這款沙律是兩者的結合,對我來說是必點,牛油果夠熟透,羽衣甘藍沒有苦澀味, 配有大量的藜麥, 還有雞胸粒,沙律汁是紅酒醋汁。整個配搭非常 清新、健康沒有負擔。第二款也是沙律, 簡簡單單的日式薯仔沙律($118),薯仔粒偏向爽口,即使沙律醬是明太子醬,但味道仍然很lite,有淡淡的櫻花蝦香味, 配搭椰菜絲不令沙律過於單調。炸一字骨雞翼($78)新鮮即炸,皮脆內熱,灑上少量的辣粉, 滋味無窮。松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹($148)這一款簡直是必點,先不要說賣相吸引,炸軟殼蟹香酥鬆脆,還有淡淡的蟹肉,把溫泉蛋、松葉蟹肉、魚子和珍珠米混合在一起,味道清淡中有蛋香還有魚子的鹹香味,味道調教得十分好。 更喜歡的,以cafe來說,分量還頗大

牛油果藜麥羽衣甘藍沙律($108)

炸一字骨雞翼($78)
新鮮即炸,皮脆內熱,灑上少量的辣粉, 滋味無窮。

松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹($148)
這一款簡直是必點,先不要說賣相吸引,炸軟殼蟹香酥鬆脆,還有淡淡的蟹肉,把溫泉蛋、松葉蟹肉、魚子和珍珠米混合在一起,味道清淡中有蛋香還有魚子的鹹香味,味道調教得十分好。 更喜歡的,以cafe來說,分量還頗大的,絕對唔怕食唔飽。

其實很想很想試法式焦糖班戟,雖然說甜品屬於第二個胃,但看見班戟份量也不算少,擔心吃不完, 最後點了chai latte 滿足一下。Chai 是我十分喜歡的一種飲料, 因為喜歡那香料的味道。 這裏的chai latte奶味比較重香料味比較少,但聞到陣陣的肉桂味,加上賣相很 精緻, 都能夠滿足我的「甜品」慾。

2019-12-15 177 浏览
喺銅鑼灣 近名店坊有間隱世樓上 cafe, 窗邊完全冇招牌, 只有地面某傢俬店門外,有張坐地嘅店舖小牌, 毫不起眼。走过傢俬店裏面一條木樓梯上一層便到。 由於餐廳以各款唔同品種咖啡出名, 店鋪門口也售賣沖調咖啡有關的小家電,器皿,用具, 非常專業。餐廳都以木系裝修為主調, 有種柔和寧靜嘅氣氛, 絕對係嘆咖啡茶聚 的好地方。念念不忘這款『明太子忌廉意粉配烤烏魚子』😋😋 明太子忌廉醬汁 味道調配得很好,唔會太稠, 又能均勻地包裹著每條意粉, 忌廉汁亦唔會膩, 秘密就係渾入帶少少辛辣嘅烤烏魚子, 更令意粉味道層次更為豐富, 惹味! 好吃到 一條意粉 也不剩還試了這款「薯蓉釀章魚丸子」整體感覺 用薯蓉比用麵粉製作味道更好。 每粒丸子都有相當份量嘅章魚粒, 章魚丸子燒嘅醬汁 混合日式沙律醬更覺美味, 大量嘅木魚片也增添章魚丸子的香氣。推介要試這款 85%可可成分的朱古力。 有著濃厚既可可味道, 微微嘅甜又未去到黑朱古力 那種苦澀。 冰塊嘅份量形狀恰到好處, 絕不影響朱古力凍飲嘅細緻味道, 唔會好似茶餐廳有咁多冰得咁多冰~~法式焦糖班戟主菜如何美味, 也必定要來一客甜品才會完美。法式焦糖班戟最適合

明太子忌廉意粉配烤烏魚子

好吃到 一條意粉 也不剩

薯蓉釀章魚丸子

還試了這款「薯蓉釀章魚丸子」

法式焦糖班戟
主菜如何美味, 也必定要來一客甜品才會完美。
法式焦糖班戟最適合眾人分享。 由三層班戟組成, 製作需時請預留20分鐘左右。 鬆軟嘅班戟配上唔會太甜嘅吉士醬和表面焦香嘅焦糖, 綿密有蛋香, 吃後心情也特別愉快!

明太子忌廉意粉配烤烏魚子
薯蓉釀章魚丸子
2019-12-15 86 浏览
在銅鑼灣覓食喜歡找冇咁煩囂, 處於較寧靜的小街。 結合西式日式嘅cafe 是我們首選。 此cafe 設於近名店坊 一間傢俬店嘅一樓, 隱蔽得嚟 並唔冷清,好多下班族OL 晚飯。蟹肉南瓜味噌三文魚意粉還是首次嘗試南瓜cross over 味噌, 並唔會偏向只有南瓜嘅甜味, 味噌也唔會過鹹, 兩者非常平衡, 唔會太稠, 味道絕對討好,扁意粉軟硬度適中。 鋪上的 三文魚子更是錦上添花, 晶瑩通透, 吃得滿意!!👍❤️松葉蟹肉饭配炸軟殼蟹這道菜也是我食過返尋味之選。 軟殼蟹炸得香口酥脆, 配合特製嘅沙律醬汁,香軟米飯, 蟹子, 松葉蟹肉和流心蛋, 味道囗感一流!! 流心蛋更是精髓所在。今次試咗《法式焦糖班戟》, 果然冇介紹錯。燒香嘅焦糖和香軟嘅班戟 特別美味,特別夾。 三層嘅班戟再配上香滑嘅吉士醬, 味道豐富,賣相夠曬食。 唯一係第三層嘅班戟 有 over咗嘅感覺, 焗得稍燶。高濃度嘅可可飲品也是本店推介👍。85% 濃度可可凍飲, 果然有料到, 濃濃嘅朱古力味令你一飲再飲, 因為很想記著85% 這種規格的味道是如何~~ 總括而言,一飲會令你一試難忘!

法式焦糖班戟

今次試咗《法式焦糖班戟》, 果然冇介紹錯。

高濃度嘅可可飲品也是本店推介👍。

2019-12-13 67 浏览
松葉蟹肉飯配 炸軟殼蟹 $148軟殼蟹炸得好香脆而唔油膩👍🏻仲幾大隻又多肉添😆整體配埋松葉蟹肉蛋醬飯一齊食 味道豐富亦都唔膩🤓.Chai Lattle(Chai Masala Blend, Honey, Soy Milk) $55 呢款係加入左印度香料既lattle 見好少有呢款lattle所以叫左黎試下🤣聞落有陣比較獨特嘅香味 可能唔係個個人接受到 但飲落主要味道都係蜜糖同豆奶 lattle甜度適中😇.味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋(9/10)推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(9/10).味道:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(7/10)環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(8.5/10)
松葉蟹肉飯配 炸軟殼蟹 $148
[For 炸軟殼蟹飯 ]
味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋(9/10)
推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(9/10)
[For chai lattle]
味道:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)
推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(7/10)
環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(8.5/10)
松葉蟹肉飯配 炸軟殼蟹
松葉蟹肉飯配 炸軟殼蟹
Chai Lattle
  • 松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
2019-12-09 83 浏览
之前已經到訪過這間cafe,覺得店鋪小小但裝修很型格,有種溫馨的感覺。這次帶🐽來這裡試一下updated的menu。🍽牛油果藜麥羽衣甘藍沙律配慢煮雞胸首先選擇了比較健康的沙拉,配上我最喜歡的慢煮雞胸。慢煮的烹調方式令雞肉不會鞋,而且份量也很多。同時配上2種superfood-羽衣甘藍和藜麥,整個非常加分。羽衣甘藍不會很苦,很新鮮,而且也有大量藜麥。Dressing選擇了特別的紅酒醋汁,不是cream base的也更加健康。🍽紫菜脆片配海膽.醬油芝士雖然不知道是怎樣的菜式,但是一看見海膽就忍不住馬上點了。原來是把紫菜當作tempura一樣炸了,然後可以配搭海膽和cream cheese一起吃。紫菜炸得很香脆,麵粉不會太多。海膽比想像中多而且甜美,入口即溶,沒想到小小的cafe也有這麼高質的海膽!醬油芝士雖然第一口吃下去有點怪怪的,但是搭配鮮甜的海膽能夠提升海膽的鮮味,一定要每一口都有海膽和芝士一起吃🥰🍽松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹這個上菜時就覺得顏色繽紛,不期然就有種開心的感覺。松葉蟹肉鋪滿了這個飯,配上蟹籽和蛋黃醬很好吃。把中間的溫泉蛋穿破跟蛋黃醬拌勻簡直就是最棒的白飯組合。原隻炸軟殼蟹也非常

🍽牛油果藜麥羽衣甘藍沙律配慢煮雞胸

🍽紫菜脆片配海膽.醬油芝士

🍽松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹

把中間的溫泉蛋穿破跟蛋黃醬拌勻簡直就是最棒的白飯組合。原隻炸軟殼蟹也非常大,而且不會吃下去油油的,吃下去很香脆又能吃到蟹肉,高質🤤

🍽檸檬蛋白批
店員非常推薦甜品,雖然我一直想試creme brulee pancake,但是今天已經吃得很飽了,所以就選擇了比較light的lemon tart,卻帶來了驚喜!meringue的部分比一般的多,和酸酸的lemon形成對比。而且店家也用火槍把meringue表面燒得焦焦的,很漂亮。Lemon tart的餅底不會太厚或太硬,酸酸甜甜的比很多其他餐廳的做得出色😍

2019-12-09 61 浏览
銅鑼灣多餐廳係人都知,但搵間有文青feel都唔易,有朋友介紹名店坊有間好有文青feel嘅coffee shop,於是去試吓。平時經過都留意唔到,原來呢度樓上有間coffee shop,樓下嘅擺設似傢俬店。望一望餐牌都有幾多款式,有日式又有西式食物,我叫咗2款main course試一試。松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹-勁大隻原隻軟殼蟹,非常吸睛,炸到脆卜卜,而入面仲保持juice,而個飯有沙律醬撈過,仲有勁多蟹子同蟹肉加埋半熟溫泉蛋撈埋d飯一齊食,好match,勁好食。煎肉眼排配日式青蔥牛肉汁-牛排煎到啱啱好,完全冇overcook,肉質好嫩滑,仲保持好多肉汁,撈埋d秘制醬汁同惹絲,好有西日crossover feel。仲叫咗2杯特飲,Uji matcha latte同70% Peru chocolate ,抹茶latte好creamy,勁多奶泡沫mix埋勁濃抹茶,飲落勁滑同勁濃抹茶味,而朱古力因為選擇咗70%濃度,所以非常濃郁,應該加咗奶一齊調制,所以都好creamy。最last緊係要叫個甜品做結尾啦,選擇咗法式焦糖班戟,上面一層脆脆地嘅焦糖喺面,好香焦糖味,下面有3塊厚厚嘅班戟,仲有類似吉士

最last緊係要叫個甜品做結尾啦,選擇咗法式焦糖班戟,上面一層脆脆地嘅焦糖喺面,好香焦糖味,下面有3塊厚厚嘅班戟,仲有類似吉士嘅汁夾埋一齊食,真係好正。

餐廳出面仲有d咖啡同精品可以買,我買咗d咖啡返屋企慢慢嘆,價錢又唔貴。

2019-12-07 72 浏览

Urban Coffee Roaster

咖喱雜菜意大利粉

2019-12-05 60 浏览
Urban Coffee Roaster is a vegan friendly Japanese style cafe. We went on a weekday evening but it was already a full house. .We ordered:💚Creme brûlée pancakes 法式焦糖班戟 $108💚Japanese vege curry donburi 日式雜菜咖喱飯 $88 (vegan).The rice felt quite healthy, probably because it was a in a lighter type of curry. Not bad but would have been better with more sauce.And the pancakes 🤤 ~ We’re a big fan of soufflé pancakes but we actually quite liked these ones. Unlike the fluffy ones that melt in your mouth, t
We ordered:

And the pancakes 🤤 ~ We’re a big fan of soufflé pancakes but we actually quite liked these ones. Unlike the fluffy ones that melt in your mouth, these ones were buttery, warm and substantial🥰 I loved dipping them in the sauce and watching it being soaked up 😉
焦糖布甸pancake

It’d be great if we could come back during the day to try there specialty coffees😉
最近好鍾意發掘小店,今次就去咗銅鑼灣呢間咖啡店Urban Coffee Roaster
餐牌上面有幾款素食嘅菜式🌱我哋就嗌咗純素 日式雜菜咖喱同埋法式焦糖班戟。咖喱屬於較淡嗰種,幾清新,不過唔係好夠汁😅至於班戟係比較厚實嗰種,充滿麵粉香,索埋啲汁食~好滿足啊🥰
焦糖布甸pancake
2019-12-05 72 浏览
奉行黃色經濟圈既我搵到呢間餐廳見都幾多好評 就去試下但我覺得無論佢個軟殻蟹飯定明太子意粉定炸薯條 都好一般其他餐廳都有 唔需要黎食咁貴而啲飲品真係.....可能唔岩香港人口味我三個都覺得唔好飲 三杯唔同既朱古力😪而最後個厚鬆餅係幾香既黎到淨食個甜品就無所謂正餐就不了~同埋黃店既定義應該係可以係鋪頭放文宣而唔係店內人隨便表態就係So far我無睇到有任何文宣 或關運動呢事可能我盲我問題🤷🏻‍♀️最後.....店員啲服務唔係特別好令到我好似有啲打擾佢地既感覺😑
奉行黃色經濟圈既我搵到呢間餐廳

可能我盲我問題🤷🏻‍♀️

最後.....店員啲服務唔係特別好
令到我好似有啲打擾佢地既感覺😑
2019-12-04 89 浏览
🔎 銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖*📍 Urban Coffee Roaster.Tuna And Guacamole Toast($98)本身未諗到食咩好,但見隔離有個客人食緊好似好吸引所以就叫咗份試下.有tuna不論配落壽司定多士都非常夾.加埋牛油果醬,成件事係勁superfood!lunch都要食得健康.Fries with Mayo($68)我自己好鍾意食粗薯條,見佢份量咁多價錢都OK就叫咗一份.原來配mayo都幾好味,但薯條一定要夠熱,唔係會差咁D.Crab Meat Donburi($57)聽說呢到軟殼蟹幾出名,所以叫咗一個試試.飯量好多,軟殼蟹亦相當大隻,可以內泉蛋可以攪拌後連埋飯一齊食,味道好似更豐富.
🔎 銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖
📍 Urban Coffee Roaster

Tuna And Guacamole Toast($98)

Fries with Mayo($68)

Crab Meat Donburi($57)

是日放工在銅鑼灣附近, 跟同事揀了間遠離Sogo 位置的餐廳, 近海的地方總讓人有點舒緩的感覺吧這間日式的Café , 坐落於Fashion Walk Aeon 超市旁, 門面有點於賣傢俬的感覺, 托同事的眼利, 發現樓上尚有一層是做活動空間及餐廳的。所以給人很有文青的感覺,連碟也寫有 “Work Hard Live Well” 的slogan. 門口是一個display showcase , 售賣自家炒的咖啡豆, 咖啡機等等, 入內很和式風格, 3 腳椅子的設計很優美, 椅底跟日式餐廳一樣有藍可以給人放包包漬三文魚薄切配三文魚子Sliced Salmon Duke w/ Salmon Roe 這款菜式很吸睛, 在紅色的食物下, 廚師用了鮮花作點綴, 令不起眼的顏色食慾大增, 藝術品一般有畫龍點睛效果三文魚子跟日本海帶都很新鮮, 食物不帶有任何腥味, 證明了餐廳處理食物都挺衛生, 及在這時勢流轉量也快! 松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹Crab Meat Donburi w/ Deep Fried Soft Shell Crab  我自己很喜歡這道菜, 大大隻的軟殼蟹, 蟹肉比我想像中多, 而且有

松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹

我自己很喜歡這道菜, 大大隻的軟殼蟹, 蟹肉比我想像中多, 而且有蟹的天然海鮮咸香, 肉質不鬆散! 炸物也能感受到其海鮮的質量
我們把蟹肉, 蟹子, 溫泉蛋, 沙律醬, 蔥花拌勻在一起吃, 味道比我們想像的還好, 海鮮天然咸香跟蛋醬及蔥花很夾, 配以炸物感覺又不會太油

煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁

Rib Eye Steak w/ Scallion Demi-Glace
Portion 比我想像中來得大, 肉眼扒很細人地切好上碟, 大概5成熟左右, 保留牛肉的天然肉香, 並用了青蔥牛肉汁調味, 不會感覺騷, 反而突出肉香

法式焦煻班戟 Cream Brulee Pancake

Cream Brulee 一直是我的至愛, 把焦糖脆脆的一層淋在Pancake 上, 帶有忌廉奶香的日式厚身pancake , 令人難忘
法式焦煻班戟

Dirty
– 不會苦, 帶有nutty 味的咖啡用了 fresh milk 調配
咖啡跟奶撞擊而形成迷彩的花紋, 從不知道咖啡側身也可以打卡

Chocolate Peru – Iced

70%朱古力濃度, 不會似西方的朱古力般過甜, 反而有朱古力天然的果香, 蔗糖的天然芳香, 一試有點著迷, 很對Chocoholic 的胃口, 用來配甜品
2019-11-26
法式焦煻班戟