2019-06-04 1041 浏览
今天的採購清單原本是到店舖選購朱古力禮盒,但又抵不住冰淇淋的誘惑,唯有將誘惑轉化成行動。服務員很有禮貌,可先試食再揀選口味,最後選了一個杯裝兩款口味* 意大利軟芝士伴焦糖無花果醬冰淇淋、開心果冰淇淋  杯裝 $55 *開心果冰淇淋有濃郁開心果香味,每一啖都是開心果,也有點開心果粒,粒子輕盈並融入於冰淇淋中。另一口味有三種材料,意大利軟芝士味道比較突出,焦糖無花果醬甜味適中,這款冰淇淋質感較開心果冰淇淋軟綿。冰淇淋的另一優點是沒有蘊藏細微冰雪,吃完也不會太冷,能品嚐原材料的味道多於甜味,好味會員咭可享折扣優惠,看來這消費行動勢必持續!
今天的採購清單原本是到店舖選購朱古力禮盒,

但又抵不住冰淇淋的誘惑,唯有將誘惑轉化成行動。

意大利冰淇淋 - 意大利軟芝士伴焦糖無花果醬及開心果

會員咭可享折扣優惠,看來這消費行動勢必持續!

题外话/补充资料: 申請成為Venchi會員,可享折扣及其他優惠。是次惠顧使用了會員折扣優惠及現金券作部份消費。
2019-05-17
用餐优惠
現金券
意大利冰淇淋 - 意大利軟芝士伴焦糖無花果醬及開心果
2019-06-03 569 浏览
依間其實間唔中都會食下,朱古力味係好濃但相對食完真係滯到好辛苦椰子同芒果雪芭就清新d, 椰子味有埋果肉,更勝一層樓今日經過見到出左新味,士多啤梨脆片士多啤梨味道都似真正水果整出黎,最特別係個脆片,應該係朱古力味,但係仲有脆既口感,同士多啤梨味好夾雪糕滑就唔駛講~~同埋我地叫最細size, 兩個人食份量岩岩好同男友食到停唔到口甘滯,早知叫哂兩球都係依個味啦環境走白色同金色路線,yoho 依間分店其實係d 飯後時間都算多人

椰子同芒果雪芭就清新d, 椰子味有埋果肉,更勝一層樓

今日經過見到出左新味,士多啤梨脆片

同男友食到停唔到口甘滯,早知叫哂兩球都係依個味啦

士多啤梨脆片,椰子味
2019-06-01
$30 (宵夜)
士多啤梨脆片,椰子味
  • 士多啤梨脆片
2019-05-07 377 浏览
Regular ($65) - pistachio + extra dark chocolate一齊食雪糕趕走返工既憂傷!😝😝😝以前係意大利食過venchi 一直都念念不忘 個陣仲一次過食左兩個筒 😝返到香港次次係海港城/ yoho經過都會忍唔住食😝 regular可以揀兩款口味 佢既pistachio真係好好食 好滑😭😭次次食gelato都要食pistachio!! 另一口味就random 今次食既extra dark chocolate都好正呀🤤連唔鐘意食甜野既朋友都忍唔住勁讚!! grom執左之後 就淨係得呢個好味gelato喇😭

• Pistachio
2019-04-17 842 浏览
其實自己並不是一位雪糕控,但可能表妹一直都是”Venchi”的忠實粉絲,所以我亦或多或少受她的影響而對”Venchi”的雪糕深感興趣。故此,早前跟好友吃過晚飯後也忍不住建議到此吃雪糕作為我們當晚的飯後甜品。這裏都是以金色為主,這種金色非常吸引人的注目,加上店鋪佈滿雪糕模型擺設和琳琅滿目色彩又繽紛的巧克力禮盒,店舖門面還有一個大型的雪糕模型擺設。既然我是說好了來這裏吃雪糕,那我當然要把我喜歡的雪糕點下來享用。當晚我便選了芒果雪葩、椰子和開心果雪糕。芒果雪葩就是因為雪葩沒有加入牛奶而製成,所以一般的口感也沒有雪糕那麼幼滑,但這芒果雪葩出奇地十分幼滑,與此同時,芒果味非常濃郁,味道更甜甜酸酸,開胃又醒神,甚為討得我的歡心!椰子雪糕椰子雪糕同樣非常幼滑,幼滑得來又帶椰子碎在內,吃上去相當有口感! 而味道方面,甜度剛好,同時又富有濃郁的椰子香味,真的不錯!開心果雪糕雖然我不是一位雪糕控,但每次吃雪糕的時候我總愛吃開心果雪糕,所以我對這開心果雪糕特別期待!這裏的開心果雪糕有著非常幼滑的口感,一點也不會過甜,就是因為沒有過甜的味道,所以更能吃到它那濃郁的開心果味道,作為開心果雪糕的愛好者實在難以抗拒

芒果雪葩

椰子雪糕

開心果雪糕

這裏的開心果雪糕有著非常幼滑的口感,一點也不會過甜,就是因為沒有過甜的味道,所以更能吃到它那濃郁的開心果味道,作為開心果雪糕的愛好者實在難以抗拒它的美味!

一直在說自己不是一位雪糕控,但是吃過這裏美味的雪糕後,我不得不承認我也漸漸愛上了他們的雪糕。
外卖自取
宵夜
來到YOHO MALL,如果肚還有空位塞甜品的話就會來到這裡嘆一杯GELATO因為GELATO真是比較難搵,不常見的此店是走「有就有,冇就冇架啦」的路線所以晚來的話,通常口味就是廖廖可數黃昏前的話,選擇還是不少的GELATO的話,本人的鐵膽是開心果至於膽拖,通常都是較清新的水果味2 FLAVOURS GELATO (PISTACHIO & STRAWBERRY) $55開心果味很濃郁,口感幼滑,滿足士多啤梨味,感覺有點人造的味道清新感不夠,有點失色總括而言,GELATO味道算是質素不錯,比上不足比下有餘水準的話,是在屯市的Petite House之上但追不上本人以前最愛,已結業在IFC的GROM和CWB的3 Italiani的確,在香港要找好味的GELATO,是不容易的
因為GELATO真是比較難搵,不常見的

此店是走「有就有,冇就冇架啦」的路線
所以晚來的話,通常口味就是廖廖可數
黃昏前的話,選擇還是不少的

GELATO的話,本人的鐵膽是開心果
至於膽拖,通常都是較清新的水果味

開心果味很濃郁,口感幼滑,滿足
士多啤梨味,感覺有點人造的味道
清新感不夠,有點失色
2 FLAVOURS GELATOPISTACHIO & STRAWBERRY

總括而言,GELATO味道算是質素不錯,比上不足比下有餘
水準的話,是在屯市的Petite House之上
的確,在香港要找好味的GELATO,是不容易的
2018-10-14 661 浏览
成日經過Yoho mall 都未食過這間雪糕店🤭都有好多人幫襯😮味道都有好多選擇有雪糕,亦有雪芭價錢最平55,可以揀兩款口味揀咗特濃朱古力同埋椰子味份量都OK填滿個杯密實實🤣🤣🤣特濃朱古力味簡直就係朱古力醬嘅感覺非常濃郁非常好味👍🏻✨至於椰子味我就覺得普通沒有什麼特別😓雪糕都香滑不過好快溶,真係要快快脆脆食😵😵😵另一款係榛子和開心果榛子都好香,不過偏甜🤭至於開心果都係比較淡,普通啦!雪糕店仲有朱古力買可以一試!
成日經過Yoho mall

非常濃郁非常好味👍🏻✨
至於椰子味我就覺得普通
沒有什麼特別😓
雪糕都香滑
不過好快溶,真係要快快脆脆食😵😵😵

另一款係榛子和開心果
榛子都好香,不過偏甜🤭
至於開心果都係比較淡,普通啦!

雪糕店仲有朱古力買
可以一試!
2018-09-24 426 浏览
夏天適合,正前一天,休息放假,不用上班。所以我和朋友就相約了去元朗的百鳥塔,看小鳥。沿途走去百鳥塔的時候,她說起自己的旅行經歷,其中說到意大利旅行食過一個牌子的雪糕。就是Venchi 意大利雪糕 。她說好好味的。所以聽完後,我忍不住想買來試。而我有印象記得元朗好像都有Venchi 意大利雪糕,所以上網一查,果然真是有。於是,我和她看完小鳥,就去找這間Venchi 意大利雪糕。食完之後,果然覺得很正。雖然價錢不算便宜 ,但一試難忘 ,因為雪糕的質感和味道,都令我感覺良好 。我記得在店內,好似看到有8-10款味道 ,我下次一定要再買其他味道來吃。我今次叫的是特濃朱古力 ,香濃不溜 ,正。最喜歡芒果味 ,酸酸甜甜,食下去,很醒胃,而夏天那麼熱,吃這個,真是可以解熱啊。
夏天適合,正

2018-08-29
等候时间
2 分钟 (堂食)
下午茶
2018-08-08 425 浏览
通常我獎勵自己就係食甜品, 今日就食呢個Venchi雪糕🍦嚟獎勵自己先😗佢都算有多味揀~大約8至10種~ 唔記得影相😜 仲有好多隻味想試~榛子、芒果、士多啤梨…… 問店員邊隻味最受歡迎, 佢話特濃朱古力🍫同開心果,咁啱呢兩隻味我都想試~ 首先講開心果先~有啲nuts味但係又唔覺得好勁嘅開心果味, 算一般~反而個特濃朱古力就幾好味~ 真係食到好香濃嘅朱古力味, 重點係唔覺得佢好甜, 但又帶出朱古力的香味,可以一試~

開心果同特濃朱古力

2018-07-15 401 浏览
同朋友喺YOHO MALL食完飯,行下經過呢間呢間雪糕店,好似幾得意喎,賣朱古力為主,仔仔話想食,就滿足下佢拉,不過價錢都唔平,一杯regular 都要$65,味道都不錯有啲似雪巴嘅感覺!賣相就好得啦

2018-07-14 362 浏览
試味!又同另一個職員對望我同老公一人試啲!如果你地認為唔想你浪費多隻膠匙羹係有問題我地早知叫你不停「畢」解釋咩size 同價錢完全黑面無耐性!唔係一定要知道幾錢即係幾大杯真心覺得雪糕並不是特別好食(開心果同菠蘿椰子)$65,加埋呢啲服務態度同咀臉,絕對不會再幫襯!
試味!又同另一個職員對望我同老公一人試啲!

解釋咩size 同價錢完全黑面無耐性!
唔係一定要知道幾錢即係幾大杯

2018-02-20 899 浏览
家人蠻喜歡 Venchi 的榛子味雪糕,經過就一定會幫襯。我們從又一城的 POP UP店及海運地庫店開始幫襯。早幾月又一城開了專門店,便去買,當時我與媽媽2人,只買媽媽一杯,媽媽問我要否買點朱古力,我說雪糕是他們家好吃,但朱古力我還是想買 G 的那家,店員聽到後就用很差的態度問我們要什麼,要幾多,全程非常黑面,由那天起我們就再不幫襯。上月元朗又開了分店,阿姨去買朱古力,看中了櫃內的 dark chocolate with nuts, 便請店員拿,想買 200g. 店員反叫阿姨在後面貨架找,會有的,但找了卻沒有,店員才發現最後一包賣了,那阿姨便請他們賣朱古力櫃內的,店員竟不肯切,叫阿姨買 milk chocolate 代替,最後我們當然放棄購買。
2018-01-04 889 浏览
喺呢個元朗新新地嘅商場就唔算話好啱我行,但上次過黎買啲嬰兒野送俾朋友,順便食埋雪糕。經過好多次,但今次係第一次食,呢間分店鋪面都幾大,有點土豪感覺,以雪糕店黎講,幾金光閃閃。門口位置陳列左大量朱古力,幾吸引。雪糕價錢都唔算平價,估唔到有咁多人幫襯,我地都等左一陣先埋到位。當日供應多款口味嘅雪糕,芒果、草莓、椰子、香草、鹽味焦糖、開心果、橙味朱古力、薄荷朱古力等。全部都用鐵蓋子封好,比較保鮮同衛生吧。雪糕分杯裝、筒裝,價錢一樣,以雪糕重量定價,$40/80g為最細份量,$65/160g,點都抵過細杯裝嘅。最大杯係200g,定價$78。以雪糕黎講,都唔算平價。鹽味焦糖、橙味朱古力雪糕:雪糕標榜每日新鮮製造、低脂肪、材料天然、不含防腐劑、人造香料、添加劑等,總之話你知,一分錢一分貨,味道確係幾正海鹽焦糖唔算好重鹽味,焦糖對我黎講唔會太甜,類似拖肥味。橙味朱古力都幾得我地心,味道突出,相信單食佢地嘅朱古力味 都會唔錯。意式雪糕溶點較低 較為黏身,帶點冰感,不過唔會覺得粗糙整體我地都覺得呢間雪糕店水準不俗,唯獨價錢較高,唔能夠經常食啊。

以雪糕黎講,都唔算平價。

鹽味焦糖、橙味朱古力雪糕:

意式雪糕溶點較低 較為黏身,帶點冰感,不過唔會覺得粗糙

2017-12-30
下午茶
本人不是寫食評的常客,但對於印象好好的我都願意花點時間跟各食迷分享,要好好推介!今天跟朋友到yoho mall買新年禮物參加party,沒有計劃到特定的商店,最後決定買朱古力吧!原先到了商場內朱古力名牌G字頭的shop 想購買一個聖誕朱古力Basket,可是受到店員不禮貌不尊重的對待,於是我們便不愉快,沒有購買便離開。後來到了Venchi Chocolate,門口的雪糕和朱古力deco已经好吸引,朱古力款色很多,很有質素,好多boxset 和 giftset 也很特別,很有情懷,很靚!本來想購買一個大的禮盒(只剩display最後一盒)店員先問我們介意與否,我們覺得沒有所謂,店員便很小心仔細地幫我們把禮盒整理好 打算重新再包過;後來我跟朋友發現有一個大的basket 很吸引,店員跟我們說其實這basket 更好,很多products 在內,抵買!用一千元即時可以買到一千一百元的的coupon來購物,免費即時做member 再有9折啊!雖然比起原先想買的禮盒貴一半 但真的物超所值啊。店員還很好的幫們double check 這basket 是否能有更多discount,其實我們最在乎的不
,其實我們最在乎的不是一百幾十的優惠,而是過程中店員們很誠懇,絕不令人煩厭的銷售服務,也不會覺得我們只是購買一樣東西而敷衍(因店內還有其他更高價錢的chocolate and gift set等等,我們也不是什麼大客仔,只是購買一個一千五百元的gift basket而已)他們跟我們有說有笑,做顧客會覺得好舒服好愉快。付錢時還問我們有沒有試過他們的雪糕,還送給我們吃呢!
Hazelnut ice cream and Salted Caramel ice cream 很滑,味度很真,甜度適中無得頂啊!Gift Basket 包裝好靚 裡面好多不同的朱古力:有盒裝,有朱古力醬等等,相當得體。至於味道就等明天party跟朋友們一起試吧!
謝謝店員 Bo ,Debbie and 羅密歐經理

一定會再幫襯

庆祝纪念
除夕
用餐优惠
優惠券
2017-10-09 850 浏览
Venchi Chocolate開業初期,每每行過都會望下型男的服務員,樣子標緻又高大,質素同Gelato 一樣高哩!Regular size 可以選擇兩種味道,香橙朱古力及Cappuccino 。兩者質感柔軟,香橙朱古力十分濃郁,但甜度較高。個人較愛Cappuccino,咖啡味很出眾。太多甜道想試哩!
Venchi Chocolate

太多甜道想試哩!
2017-09-30 731 浏览
元朗新商場開咗好多食肆,其中呢間買朱古力&Gelato 既鋪幾高質,原來有不少分店係出面。 Gelato控 竟然而家先發現好,去片點左Regular size (可揀兩口味) 自己揀咗: 榛子雲石 &開心果口感同味道同之前係歐洲食過既 神相似個人認為gelato 要做得好,最緊要係佢個口感一睇店員預備嘅時候 見到Gelato黏黏的質地,食落口又有少少咬口既感覺(個人認為因為密度高)唔會好似一般雪糕 /偽Gelato入口即變水狀。上面嗰球係榛子雲石,聽到有啲人話太甜,但我覺得OK榛子味濃,食到好大粒朱古力,朱古力口感 都係綿綿的 有驚喜下面球 開心果味,食得出原材料 唔會太濃,對比榛子雲石有點失色,但整體不錯威化雪糕筒夠脆。愛gelato人士 要去試試

好,去片
點左Regular size (可揀兩口味)
自己揀咗: 榛子雲石 &開心果
口感同味道同之前係歐洲食過既 神相似
個人認為gelato 要做得好,最緊要係佢個口感

上面嗰球係榛子雲石,聽到有啲人話太甜,但我覺得OK
榛子味濃,食到好大粒朱古力,朱古力口感 都係綿綿的 有驚喜

威化雪糕筒夠脆。

愛gelato人士 要去試試
Regular    Size(可選兩款口味)
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
Regular    Size(可選兩款口味)