餐厅: Verde MAR
资讯:

§老實講,未去之前其實都幾高期望值😅去完就後只可以講冇希望就冇失望😭😭😭新界人特登山長水遠西環,為既係其實係佢裝修好別緻啦,門口有大大幅壁畫牆,所有deco都勁有新墨西哥風情🙂🔻Birria Beef Stew $189你當呢個係紅酒煮牛肉咁樣,其實佢個sauce 係好好食嘅👍味道係拿捏得好好,廚師都特登出嚟同我哋解釋點樣食法,佢有話將佢哋嘅墨西哥米放落去嗰個湯到,埋香草洋蔥等等嘅配料一齊食,可以增加口感,個feel係有少少食緊湯飯咁樣嘅❣️牛肉都比想像中要多,不過就我個人就覺得咁樣食好肥膩,因為佢會索曬啲汁,我自己就鍾意將啲汁慢慢加上d飯😅🔻Fried Chicken $89炸雞偏乾身,但係食落都夠曬香口嘅,有5隻,可以配茄醬一齊食🍅🐥🔻Quesadilla $99朋友叫咗個雞肉薄餅咁樣嘅,有唔少配料撈埋一齊嘅,蕃茄 香菜 洋蔥等等🙂🔻Avocado smoothie $78牛油果奶昔,幾特別嘅,見到後尾有一台客都有叫🥰不過就淡淡地口,我自己唔係特別好鍾意牛油果咁樣嘅味,我就覺得一般嘅🔻Chocolate ice $38佢呢度嘅凍朱古力係落咗好似啲香料咁樣嘅,我就唔係話特別飲得慣,始終
§

🔻Birria Beef Stew $189

🔻Fried Chicken $89

🔻Quesadilla $99

🔻Avocado smoothie $78

🔻Chocolate ice $38
佢呢度嘅凍朱古力係落咗好似啲香料咁樣嘅,我就唔係話特別飲得慣,始終都係係好重墨西哥風情嗰啲嘅朱古力😚
比起超多人嘅網紅乜乜乜 cafe ☕️☕️ 我個人就較為鐘意較為恬靜嘅環境 😎😎😎 三十幾度高溫下黎到涼浸浸嘅cafe 首先嘆返杯牛油果smoothie 🥤🥤🥑🥑黎返個極速透心涼 再整個 墨西哥朱古力 SO 薄荷嘅朱古力✨✨✨😲😲😲 超岩夏天飲🥰🥰🥰 透心涼嘅除左野飲 🧃🧃有點少得美食呢🕺🕺 整個墨西哥靚靚avocado ceviche 菜式🥗🥗🥗新鮮牛油果配上蕃茄🍅🍅三色椒等🫑🫑 多款蔬果嘅mixture mix 埋檸檬汁 酸味味配埋粟米片食既健康又好味🥠🥠🥠👍👍 再黎多個牛油果菜式 Omelette Avocado 🍳🍳 omelette 內配有大啡菇同芝士可以瘋狂拉絲🤣🤣🤣🤣 個人最鐘意加埋茄汁一齊食啦😋😋😋 今次感覺比較特別嘅除左係唔同嘅牛油果菜式 🥑🥑 另一款 chef recommendation 超嫩入口即融慢煮牛面肉 Barbacoa 🌯🌯 我都覺得係幾值得一點嘅菜式 👍👍 用附送嘅 薄餅皮包住牛肉黎食 加上少量嘅 青檸汁同洋蔥同芫茜等配料黎食 🤩🤩🤩 相當滋味呀 😋😋😋

2023-07-11 18 浏览
之前都聽過呢間牛油果迷必去既餐廳, 今日經過西環, 終於一嘗Verde Mar, 餐廳環境超有墨西哥風情, 除咗外面有幅樹懶壁畫, 餐廳入邊仲有好多熱帶公仔,同播住啲民族歌曲 🎶 我就叫左Fish Ceviche with Avocado 🥑 用青檸汁同特製墨西哥醬汁(Pico de Gallo) 去醃左啲魚生, 酸酸微微, 非常清新, 加埋牛油果口感更加豐富Super Nachos用咗鑊仔上既烤起司辣味玉米片,玉米餅非常脆口, 啲芝士仲可以拉絲, 上面仲有一大pat 牛油果蓉, 超有誠意Signature fried Chicken 炸雞非常香口, 外層炸到金黃色, 都保留到入邊嘅肉汁, 用咗超多醃料醃咗超過24小時, 所以都幾入味👍Avocado ice cream 個賣相超精緻, 模仿返牛油果嘅模樣, 用咗真牛油果皮裝住啲雪糕, 上面嘅牛油果核就用咗芒果製作而成, 整體口感幼滑, 完全冇顆粒感, 牛油果味濃郁😋

我就叫左
Fish Ceviche with Avocado 🥑

Super Nachos

Signature fried Chicken

Avocado ice cream
2023-07-11 31 浏览
#20230707 📝📍 Verde MAR 西環西營盤水街41號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#Taco #3pcs $99 🫧 #HomemadePorkChorizo 🫧 #GrilledFish 🫧 #MixedVeggie 💭 一碟可以揀三款唔同既,咁就試到多啲味道都幾貼心🥰三款面頭啲配料都係一樣,有墨西哥菜好常用既蕃茄🍅洋蔥🧅芫荽🇲🇽仲有啲牛油果同芝士令個taco食落好幼滑,三款之中最推薦係個烤魚🐟一尼好似好少見咁,二尼係個魚淋身同啲爽脆既配料似乎最互補到,味道唔會好濃,食到辣既朋友建議落少少跟果兩款辣汁🤏🏼成個味道即刻豐富惹味左👍🏼.#FishCevicheWithAvocado $149💭 係一個墨西哥版既沙律他他咁😂擺盤好靚,顏色十分繽紛,望落去感覺已經好fresh好健康咁🌿入面都離唔開牛油果🥑蕃茄🍅青瓜🥒重點係有醃魚生,再配埋脆卜卜既粟米片,一碟野入面食到有爽口、有juicy、有脆口、又有啲嚼頭既野,再跟少少醋食,絕對係個開胃既選擇🤗.#SlowBraisedOxtail $199💭 呢個牛尾好有住家feel🏠無落啲重調味,主力靠個蕃茄去炆個牛尾🐮炆到
#20230707 📝
🫧 #GrilledFish
🫧 #MixedVeggie

#FishCevicheWithAvocado $149

#SlowBraisedOxtail $199
💭 呢個牛尾好有住家feel🏠無落啲重調味,主力靠個蕃茄去炆個牛尾🐮炆到非常之淋,輕輕用羹刮都可以將啲骨肉分離,有跟一碗仔既飯🍚有啲似印度米,硬硬地咬落帶點煙韌,煮到好乾身,用返牛尾啲茄汁尼撈飯簡直一流,個汁入面有啲提子乾同橄欖都幾特別🥫

#AvocadoIcecream $88
💭 一上枱覺得好似件藝術品一樣🖼️個底係用真。牛油果皮去裝住啲雪糕🥑所以size都同真既牛油果一模一樣,雪糕重奶味,做到連個口感都同牛油果好相似,非常逼真🫨粒核都有啲驚喜,個樣似咸蛋黃其實係芒果雪芭🥭酸酸甜甜可以令個雪糕無咁漏

#CactusAppleJuice $78
💭 仙人掌既野🐷真係第一次試,完全幻想唔到係咩味😅個野飲有啲似mojito加蘋果蓉咁,又有啲草青既味道,幾得意👅overall環境都坐得舒適,仲有啲小動物比大家打下卡🦥野食普遍唔會好重口味,有住家feel,唔錯😎

《Verde Mar》📍西營盤站一入到嚟就覺得成間舖頭好fresh,好有一種閑情雅致,休閒度假風( ´▽`)嗰度播嘅歌應該係墨西哥嘅流行音樂?感覺上好似係外國咁🤣🤣依間店主打牛油果健康料埋,所以今次都叫咗好多牛油果嘅餐🥑一上枱就見到好多綠色嘅元素🙈💚💜Taco🐷🐔🐮🥑🥢 💰$99依款Taco一共有三份夾餅with三款唔同嘅餡,包括燒汁雞脾肉/烤豬肉/特選美國牛扒~每一舊Taco上面都有啲牛油果醬🥑同ranchero cheese 🧀,個口感即刻豐富左✨佢旁邊配有兩款辣醬🔥,但係meow小編就麻麻哋辣嘢~Al Pastor Pork🐷taco: 第一啖咬落好似食緊豬肉乾咁,但係會有微辣嘅感覺🤏Chicken🐔taco: 望到有幾多雞肉粒,食落唔會太乾身,而且食食下先發現原來入面有洋蔥粒🧅Skirt steak🐮taco (需另加$10升級): 食落去幾有驚喜! 因為係食得出烤牛肉嘅味,而唔係普通放咗啲牛肉片落去~係依三款taco入面,meow小編比較鍾意依款Taco🤤另外食嘅時候記得拿個碟兜住🤣🤣因為本身Taco有好多餡,好容易會跌到啲餸周圍都係哈哈🤓幸福指數:😻😻😻😻/5💜Fish C
《Verde Mar》📍西營盤站

💜Taco🐷🐔🐮🥑🥢 💰$99

佢旁邊配有兩款辣醬🔥,但係meow小編就麻麻哋辣嘢~

幸福指數:😻😻😻😻/5

💜Fish Ceviche with Avocado🥑🥢 💰$149
一食落口就有一浸酸酸地嘅青檸味,而且仲有一啲辣汁去調配,再加上粒粒海魚肉,幾有咬口,食得出係幾靚嘅肉質( ̀⌄ ́)另外,將蕃茄青瓜,牛油果🥑、海魚同洋蔥粒全部放晒入去墨西哥脆片,再一齊放入口,就會有脆脆地同新鮮嘅多重口感~另外食食吓都食得出有芫荽味~
鍾意食辣嘅人可以試吓點依個🤣

幸福指數:😻😻😻😻/5

💜Avocado ice cream🥑🥢 💰$88
一上枱就覺得成個甜品好精緻,食落先知上面嗰個牛油果”核”造型係芒果蓉,雪糕都好綿滑軟身,就好似食緊冰冰嘅牛油果蓉咁(^O^)

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜Avocado smoothie🥑🍹 💰$78
飲落去第一啖覺得超容!!!感覺上係用咗好多牛油果去沖,而且飲落去有淡淡的奶味~一開始未上枱已經聽到有攪拌機聲,相信係用新鮮牛油果再加牛奶去調配而成嘅飲品,呢個飲落去真係好清新好好飲!

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜Ice Cappuccino 💰$40
飲落正常發揮,都幾大杯(^^)

幸福指數:😻😻😻/5

*需另加一服務費

Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6

(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考( ´▽`)

📍Verde Mar
🗺 西環西營盤水街 41號地舖

Avocado  ice  cream
avocado  ice  cream
Avocado  ice  cream
avocado  ice  cream
  • Avocado Ice-cream
2023-07-11 49 浏览
本身好鍾意食牛油果🥑、所以特別鍾情墨西哥菜. 最近試咗呢間小店🌮Avocado Tostada🥑呢個appetizer用咗好多牛油果切成一個吧,啱晒打卡. 牛油果花配搭咗脆片底,味道清清地好味😋Taco🌮食墨西哥菜必叫之一Topping 可以自選. 我哋揀咗豬肉taco, 配上好好味嘅牛油果醬、加上蕃茄同洋蔥粒係絕配. 另外見到有廚師推介Melt in your mouth slow cook beef cheek😋個名冇改錯,真係超嫩入口即溶牛面肉、份量就好大碟Quesadilla🌮新鮮烤過嘅粟米餅包住雞肉同其他蔬菜配料、好滋味Mussels ✨味道鮮甜、份量好多真係食極都仲有🤣鍾意食墨西哥菜嘅朋友,應該會好鍾意呢一間✨🥑

Avocado Tostada🥑

Taco🌮
食墨西哥菜必叫之一

另外見到有廚師推介
個名冇改錯,真係超嫩入口即溶牛面肉、份量就好大碟

Quesadilla🌮
新鮮烤過嘅粟米餅包住雞肉同其他蔬菜配料、好滋味

Mussels ✨
味道鮮甜、份量好多
真係食極都仲有🤣

鍾意食墨西哥菜嘅朋友,應該會好鍾意呢一間✨🥑
某日經開西環,見到一間寫住牛油果專門店,原來是主打墨西哥菜,於是試一試佢。第一道菜 Avocado ceviche $149一嚟到就見到牛油果雪山咁樣切成,再配合埋墨西哥薯片,本身薯片沒有味道,再配合買一粒粒切好的牛油果,青瓜粒,蕃茄和洋蔥背起一起吃,就好似吃緊guacamole只不過無成蓉,是一粒粒狀的,材料亦很新鮮。Taco 三件 $99我哋嗌咗炸魚,雞,豬Chorizo 三款入邊,我最喜愛是豬Chorizo,肉碎裏面有些許辣的味道。至於雞肉亦很有咬口,炸魚亦很香脆可口,三款Taco以上都配有蕃茄粒洋蔥粒,面頭亦有牛油果醬,而牛油果醬上面有芝士粒 ,至於餡餅沒有烘過的,喜歡不熱氣的你。最後叫咗 Birria beef stew $189值得一讚這個慢煮牛是用咗兩天時間慢煮同醃製的,牛的肉質嫩滑,入口即溶,倍感愛上,加上醬汁不是很濃郁,亦不會很鹹,味道剛剛好,再配合飯一起吃,非常之有胃口,瞬間吃掉。吃的方法店員說將木盤上三個匙羹裝住的芫荽洋蔥青檸放下醬汁混埋一齊,味道非常豐富。Avocado smoothie $78 至於牛油果奶昔,飲完之後飽上加飽,不是很濃郁牛油果的味道,混合左其

第一道菜 Avocado ceviche $149

Taco 三件 $99

我哋嗌咗炸魚,雞,豬Chorizo

最後叫咗 Birria beef stew $189

Avocado smoothie $78

至於牛油果奶昔,飲完之後飽上加飽,不是很濃郁牛油果的味道,混合左其他牛奶奶昔一齊,所以感覺係十分之飽肚的,但十分之健康飲品之一,啱晒增加蛋白質keep fit的你
2023-07-07 87 浏览
心情不好唔想開門做生意咪休息囉... 一行6人, 全程只得我地一台客, 從踏入餐廳一刻, 比較後生那位外籍店員 (似係老闆)黑口黑面, 我地一面下單佢嘅態度都係好差. 食物上枱時, 一位年長嘅外籍叔叔出來招呼我地, 氣氛才稍為好一點. 埋單時, 我地用信用卡, 後生那位外籍店員竟然問我會唔會俾tips, 原因係佢話碌卡部機冇得選0% tips, 但我地堅持唔會俾因為帳單已包加10%服務費, o佢最後唯有放棄.其實食物係不錯的, 雖然味道有進步空間, 不過多元化的墨西哥菜式應有盡有; 牛油果主題的菜式, 飲品及甜品也有心思, 餐廳環境亦很有特色同乾淨, 但服務係負分!
心情不好唔想開門做生意咪休息囉...

午餐
  • 牛油果奶昔
  • 仙人掌蘋果汁
  • Raw shirmp
2023-07-04 38 浏览
位於西營盤水街~好喜歡佢哋餐廳外牆嘅畫❤️樹懶俾人感覺好休閒懶洋洋嘅感覺🦥大玻璃窗可以睇到水街嘅景色🌿店舖入邊佈墨西哥嘅裝飾🌿餐廳旁邊仲有一個部門植物嘅小花園,有好多唔同嘅植物同埋仙人掌🌵🌵除咗裝飾以綠色為主,連佢哋嘅招牌食物都係綠色以牛油果為主🥑🥑我哋嚟到最想試嘅,就係佢哋嘅牛油果嘅食物同墨西哥菜😋🔥super Nachos(我哋選擇咗雞肉,佢哋嘅Nachos唔係超市買返嚟嗰種,有口感配埋芝士、雞肉、牛油果醬⋯⋯等材料!外表吸引得來食落口好滿足)🔥Blue mussels en white wine(呢隻白酒煮嘅藍青口係冇加忌廉,感覺係比較健康清新,但又不失佢嘅鮮味👍🏻)🔥 Avocado smoothie(好滑,唔甜,健康,好飲)🔥 Avocado ice -cream(一樣都係好滑出面少有牛油果嘅雪糕,好特別,上邊黃色嘅係芒果雪葩😋)
位於西營盤水街~
好喜歡佢哋餐廳外牆嘅畫❤️
樹懶俾人感覺好休閒懶洋洋嘅感覺🦥
大玻璃窗可以睇到水街嘅景色🌿
店舖入邊佈墨西哥嘅裝飾🌿
我哋嚟到最想試嘅,就係佢哋嘅牛油果嘅食物同墨西哥菜😋

🔥super Nachos

🔥Blue mussels en white wine

🔥 Avocado smoothie
(好滑,唔甜,健康,好飲)

🔥 Avocado ice -cream
  • Avocado Ice-cream
  • Mussel  with  white wine
味道:9/10🌟抵食:8/10🌟環境:9/10🌟😋.終於成功打卡呢間牛油果控必試墨西哥餐廳🍴呢度環境好舒適,周圍有好多植物🌵原本以為啲嘢食啱打卡唔會好食,但食落真係超有驚喜🥰首先係Taco🌮小編試咗牛扒、豬肉、雞肉、烤雞同蘑菇5⃣️款,全部都好好味❣️其中牛肉叫左兩份,因為真係超香牛肉味,好好味🫶🏻想食墨西哥風味可以叫烤雞,有小小辣得黎好野味🐓同埋一定要點佢嗰兩款醬汁,各有各風味,兩隻都好正👍🏻另外,BIRRIA BEEF STEW 都幾推薦🍴牛肉燉得好淋身,吸晒啲醬汁😍一啖一舊勁滿足囉😆最後當然要打卡,飲番杯牛油果奶昔同食返個牛油果雪糕🥑
味道:9/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:9/10🌟
😋
💰Wet Burrito $189 🌯Steak Arrachera Carne Asada $289 🥩🍽🇲🇽🥑🌵🌶️🍅🥩🌵🦥🐾行過香港大學附近,有間餐廳好廳好得意,係墨西哥人主理,有個corner 種住仙人掌😂 見入面好chill,有幾隻樹懶🦥 環境令人好放鬆,唔經唔覺同朋友喺度傾咗好多計💕今晚點咗兩個main,verde mar menu 差唔多每個菜式都有「牛油果」元素😍🥑 啱晒avocado fans 🤩Wet Burrito (Chicken)好特別,又稱「濕卷」。係一種墨西哥捲餅嘅變種🤣 會將內裡嘅食材 (我點咗雞肉飯)包裹喺一層厚厚嘅卷同醬汁之中。蕃茄汁有小小甜,加埋芝士,份量好啱 share plate 🍽️ 入面包住嘅雞肉飯,每一粒米飯都十分爽口,炒得好惹味,有奄列嘅感覺🥰 色香味俱佳,加上環境咁relax,已經好滿足。另外其實餐廳融合咗墨西哥同其他西方國家嘅元素,味道fusion。好似第二道main,Steak Arrachera Carne Asada,見到個名都知道有西班牙風味!🍖 炭燒肉排用木盤上,旁邊有四款美味健康的side dish。鮮蕃茄、牛油果醬、炒洋蔥
💰
Wet Burrito $189 🌯

🍽🇲🇽🥑🌵🌶️🍅🥩🌵🦥🐾

另外其實餐廳融合咗墨西哥同其他西方國家嘅元素,味道fusion。好似第二道main,Steak Arrachera Carne Asada,見到個名都知道有西班牙風味!🍖 炭燒肉排用木盤上,旁邊有四款美味健康的side dish。鮮蕃茄、牛油果醬、炒洋蔥、fresh salad。牛排配上唔醬汁,每款都有新鮮感,又中和了牛肉的油膩感,話咁快就enjoy晒成塊扒😋

最後,餐廳裝修具有濃郁的墨西哥風味,仲有牛油果擺設,感覺好似去咗外國咁,有異國風情🥰一定會再來
(由香港大學站mtr 出較好,係落斜,西營盤站行過去則是上斜)
2023-06-26 412 浏览
聽朋友講西環有好多特色嘅餐廳,今日去開呢頭驗眼,專登嚟到一間專食牛油果嘅專門店試吓,呢次係我同細佬第一次食墨西哥菜。因為我哋唔鍾意食牛油果嘅關係,都以為唔會太好食,估唔到竟然有驚喜。一入到餐廳已經覺得好有地方特色,花園種滿仙人掌,牆上同周圍都有樹獺同森林主題的裝修。顧客都以外籍人士居多。💕StarterTaco 🌮 墨西哥餅是墨西哥傳統的食物。一般都是肉餡同蔬菜,感覺好清新、好健康。重點係個秘制辣醬真係超級好食,食哂三個都唔覺得滯。💕Main courseMexican seafood Paella海鮮飯乃是招牌菜式,材料超級豐富,有大蝦、青口、蜆、墨魚仔、加上青檸汁超開胃又好味。Melt-in-your-mouthSlow cooked beef cheek barbacoa 超嫩入口即溶慢煮牛面肉🥩名符其實係超嫩滑,完全不用嚼,勁淋滑入味,加上洋蔥、芫荽、秘制辣醬真係💯不過賣相係完全睇唔出咁好食。Dessert Mexican Banana Split 外面的香蕉焗熱,裏面有凍的自家製雪糕,一冷一熱的感覺好特別。Avocado Smoothie 🥑香甜可口,就算唔係鍾意牛油果都會鍾

💕Starter
Taco 🌮

💕Main course

Melt-in-your-mouth
超嫩入口即溶慢煮牛面肉🥩

Dessert

Avocado Smoothie 🥑
香甜可口,就算唔係鍾意牛油果都會鍾意飲。(
Mexican seafood Paella
Melt-in-your-mouth Slow cooked beef cheek barbacoa
Avocado Smoothie
2023-06-23
Avocado Smoothie
  • Seafood Paella
  • Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa
2023-06-26 26 浏览
地道健康墨西哥菜 Verde MAR 🇲🇽位於香港大學附近由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵主打正宗墨西哥美食、自然、藝術同手工藝文化餐廳充滿異國風情而且所有裝飾品都是手工製作架✨懸掛係天花板上嘅玩偶piñata 都係由 Eligio 廚師親自整!(๑´ㅂ`๑)餐廳仲有小花園種左可食用嘅墨西哥仙人掌同香草菜單使用源自當地嘅食材,例如牛油果、玉米和蕃茄,色彩繽紛得黎仲好健康(๑´ڡ`๑)Fish Ceviche w/ Avocado $149海魚刺身伴牛油果呢款係非常清新同開胃嘅前菜採用刺身級嘅海魚同埋鮮蝦仲有青瓜、牛油果、蕃茄、洋蔥粒,再加上青檸汁同墨西哥特有香料調味而成 係墨西哥沿海非常受歡迎嘅菜式魚嘅份量好多 而且賣相好吸引(๑´ㅂ`๑)同一時間會上埋炸玉米片Guacamole酪梨醬口感柔滑溫和Taco (3pcs) $99Al Pastor Pork 香汁豬柳Chicken燒汁雞脾肉Fried Fish脆魚柳Taco有成9款口味選擇! 我就揀左呢3款墨西哥嘅taco餅皮比較軟身配埋辣醬、生菜、芝士、洋蔥、蕃茄等配料勁惹味仲有特製醬汁~酸酸地辣辣地勁夾 Wet Burrito S
地道健康墨西哥菜 Verde MAR 🇲🇽

位於香港大學附近
由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵
主打正宗墨西哥美食、自然、藝術同手工藝文化
餐廳充滿異國風情
而且所有裝飾品都是手工製作架✨

餐廳仲有小花園種左可食用嘅墨西哥仙人掌同香草

Fish Ceviche w/ Avocado $149
海魚刺身伴牛油果

呢款係非常清新同開胃嘅前菜
採用刺身級嘅海魚同埋鮮蝦
魚嘅份量好多 而且賣相好吸引(๑´ㅂ`๑)
同一時間會上埋炸玉米片
Guacamole酪梨醬口感柔滑溫和

Taco (3pcs) $99
Al Pastor Pork 香汁豬柳
Chicken燒汁雞脾肉
Fried Fish脆魚柳

Taco有成9款口味選擇! 我就揀左呢3款
墨西哥嘅taco餅皮比較軟身
配埋辣醬、生菜、芝士、洋蔥、蕃茄等配料勁惹味
仲有特製醬汁~酸酸地辣辣地勁夾

Wet Burrito Supreme $189
Chicken
雙層芝士煎烤手卷
墨西哥經典美食 Burrito食得多
但濕嘅version就真係未食過~
餅皮捲成筒狀,裡面包住豆類、芝士、米飯同蔬菜
肉類方面揀左雞肉
係盤上淋上濃郁醬汁,撒上芝士
比較濕潤
大大份好滿足!( ˚ཫ˚ )

同enchilada有啲唔同
分別係wet burrito用flour tortillas整+成個包實哂
而enchilada係用corn tortillas
兩邊都打開的(◍•ᴗ•◍)
我自己就兩個都鍾意!各有特色

Omelette Avocado (lunch menu) $98
比較簡單同輕盈嘅組合 •̀ᴗ•́
煎蛋+牛油果+蕃茄+蘑菇+洋蔥+mozzarella cheese
如果淨係食佢做lunch我會唔夠飽(*⁰▿⁰*)

Total $535 (10%service charge)

@verdemarhk
Verde MAR (西環)
2023-06-26 563 浏览
樹賴主題的牛油果墨西哥菜🌸Cevice De Avocado🌟🌟🌟🌟🌟新鮮既牛油果粒配搭爽脆青瓜加埋三色椒碎,放係墨西哥脆片食,好特別呀!🌸Homemake Churro🌟🌟🌟🌟🌟跟平時食到的有點不同,呢個墨西哥油條外脆內軟,加埋肉桂糖同朱古力醬真係好好味。🌸Avocado Smoothie🌟🌟🌟🌟🌟超濃郁同夠cream既口感,每一啖都好新鮮呀。🌸Avocado Fries🌟🌟🌟🌟🌟炸薯條食得多,今次試炸牛油果條,感覺好正,估唔到熱左既牛油果可以咁好味。🌸Blue Mussels en white wine🌟🌟🌟🌟🌟超大兜既藍青口,每一隻都超鮮甜呀!======詳情======Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #西環美食 #西環好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #樹賴主題 #牛油果 #健康 #墨西哥 #純素 #慢活 #西營盤 #西營盤餐廳 #syp
樹賴主題的牛油果墨西哥菜

🌸Cevice De Avocado🌟🌟🌟🌟🌟

🌸Homemake Churro🌟🌟🌟🌟🌟

🌸Avocado Smoothie🌟🌟🌟🌟🌟
超濃郁同夠cream既口感,每一啖都好新鮮呀。

🌸Avocado Fries🌟🌟🌟🌟🌟

超大兜既藍青口,每一隻都超鮮甜呀!

======詳情======
Verde MAR (西環)
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #西環美食 #西環好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #樹賴主題 #牛油果 #健康 #墨西哥 #純素 #慢活 #西營盤 #西營盤餐廳 #syp #mexicanfoodhk #Superfood #VerdeMAR
2023-06-25
下午茶
2023-06-23 54 浏览
如果你是個熱愛墨西哥菜的人,那麼你絕不能錯過西環的Verde Mar餐廳。這家餐廳專門販售墨西哥美食,是一個讓你可以在香港品嚐正宗墨西哥菜的好去處。在食物當中,Taco和Quesadillas是餐廳的招牌菜。Taco是一種由墨西哥玉米餅製成的小食,常見的有牛肉、豬肉、雞肉和魚肉等不同的口味。餐廳的Taco非常美味,玉米餅經過特殊處理,口感柔軟卻不會太軟爛,肉類也經過特別的調味,讓整個Taco的味道更加豐富,是一道讓人一試難忘的墨西哥美食。Quesadillas是另一道非常受歡迎的菜式,其由玉米餅包裹著芝士、蔬菜和肉類等食材製成。Verde Mar的Quesadillas非常特別,其芝士濃郁而不膩,配上肉類和蔬菜的組合,味道十分美味,絕對是一道讓你回味無窮的菜式。除了Taco和Quesadillas,餐廳還提供其他各種墨西哥美食,例如鮮美的墨西哥燉飯、香辣的墨西哥辣椒和經典的墨西哥玉米餅等等。無論你想品嚐什麼樣的墨西哥美食,Verde Mar都能夠滿足你的需求。除了美食之外,餐廳的裝潢也十分吸引人。Verde Mar的設計風格簡潔大方,充滿著墨西哥的風情。餐廳的環境非常舒適,讓你可以與家

除了美食之外,餐廳的裝潢也十分吸引人。Verde Mar的設計風格簡潔大方,充滿著墨西哥的風情。餐廳的環境非常舒適,讓你可以與家人和朋友一起享受美食,度過一個輕鬆愉快的時光。

總的來說,如果你想品嚐正宗的墨西哥美食,那麼Verde Mar絕對是一個不容錯過的好去處。餐廳的Taco、Quesadillas和其他墨西哥美食都十分出色,而且餐廳的環境也非常優雅舒適,讓你可以盡情享受美食和愉快的時光。
2023-04-04