𝙒𝙃𝙄𝙎𝙆全新推出每月一次微醺早午宴,可以品嘗到五道菜佳餚配美酒✨ 最正係可以3小時無限任食主菜及暢飲雞尾酒、氣泡酒及紅白酒🥂 現場特設DJ,氣氛濃厚,好啱約埋親友一齊嚟chill下🥰 ✨ Boozy Brunch Club ($788/ person)✧ Available on 15 Dec, 26 Jan…(12pm-3pm) ✧❀ Bread 🍞先上兩款餐包,其中一款brioche特別外酥內軟,帶陣陣芝麻及果仁香,蘸上海苔海鹽牛油食更香口☺️❀ Artisan Ham & Salami 🥓24個月伊比利亞火腿|辣肉腸|醃製辣椒❀ Seasonal Seafood 🦪海鮮拼盤好豐富😍 有齊石蠔、清酒鮑魚、大蜆、油甘魚刺身及燒瀨尿蝦✨ 石蠔味道鹹鮮,加入花花形狀嘅醃蘿蔔作點綴,賣相好靚🥰 鮑魚新鮮爽彈,大蜆以蕃茄啫喱調味,酸甜開胃😝 瀨尿蝦鮮甜彈牙,啖啖肉好正👍🏻 最驚喜係油甘魚刺身,外層蘸滿紫菜碎,配上特製醬汁食好惹味❤️❀ RanOu Egg 🦞日本蘭王蛋配龍蝦及魚子醬,炒蛋香滑又creamy,食落好重蛋香,配搭爽彈嘅龍蝦及龍蝦汁,啖啖滋味😍♡ Unlimited Mains 🥢可
❀ Bread 🍞

❀ Artisan Ham & Salami 🥓
24個月伊比利亞火腿|辣肉腸|醃製辣椒
❀ Seasonal Seafood 🦪
❀ RanOu Egg 🦞
♡ Unlimited Mains 🥢
可以任食三款主菜~

❀ Scottish Salmon Wellington 🐟
蘇格蘭鮭魚威靈頓外皮酥脆,入面包裹住半熟三文魚,口感鮮嫩柔軟,配搭三文魚籽cream sauce食濃厚入味🥰
❀ Spiced Baby Chicken 🐥
烤雞嫩滑多汁,整得好惹味☺️ 旁邊伴上黑松露芝士凱撒沙律平衡膩感
❀ Kumamoto Pork 'Milanese’ 🐷
薄切熊本縣黑毛豬扒質感份外香脆,肉質軟嫩又帶油脂香,配埋薯仔沙律及醃青瓜食令味道更顯清爽
❀ Baba Au 'Whisk' 🥧
甜品以法國經典甜點朗姆巴巴作結✨ 蛋糕鬆軟濕潤,滲出陣陣柑橘香氣,倒入威士忌後酒香四溢,與柑橘味道好夾👍🏻 再配搭柿子及香緹鮮奶油味道更豐富😚
❀ Free Flow Drinks 🥂
Bartender即場調配多款cocktails, mocktails,氣泡酒及紅白酒等,全部都係任飲😍 當中最推介打卡一流嘅cocktails - Tequila Sunrise & Guava-Lychee❤️
午餐
2024-11-08 1377 浏览
The Mira Hong Kong旗下的米芝蓮食府「WHISK」由曾在知名的米芝蓮星級餐廳探索廚藝的「Sheldon Fonseca」帶領 ,匠心呈獻Modern European歐式融合佳餚,餐廳更選用本地新鮮時令食材,嚴選可持續及頂級品質產品,務求保留食材自身特色的同時,呈獻出別樹一幟的菜式 🫶今日就來品嚐一下由 Chef Sheldon Fonseca 精心設計嘅「Autumn Degustation Tasting Menu 」而且能嘗盡Chef 多款手本名菜,而且價錢都只係每位 $ 888,非常推薦👍▪️Home Made Baguette and Brioche 小法棍香脆可口,布里歐外酥內軟,配上海苔牛油,帶點鹹香令麵包更加美味▪️Amuse Bouche✨香酥的脆筒配上牛油果和明太子造成的Mousse ,鹹香帶點點微甜,美味的一道開胃菜✨鵝肝醬、無花果啫喱、薑脆餅,入口油潤甘香,再配合無花果的香甜和充滿薑味輕甜的脆餅,口感豐富▪️Red Prawn Crudo (MSG)專用盒子放上矜貴的Kaviari 魚子醬和海膽,配上用花椰菜、貝類海鮮造成嘅啫喱,這樣配搭味道清新,鮮

▪️Amuse Bouche

▪️Red Prawn Crudo (MSG)
專用盒子放上矜貴的Kaviari 魚子醬和海膽,配上用花椰菜、貝類海鮮造成嘅啫喱,這樣配搭味道清新,鮮味滿瀉

▪️Kanpachi KombuJime
採用福岡間八魚新鮮肥美,配合昆布啫喱、福岡蜜柑和墨西哥辣椒醬汁,味道甜美又帶微辣,層次豐富

▪️Rougie Roasted Duck Foie Gras
法國鴨肝煎至外脆內軟,入口油潤甘香,香菇焦香Juicy ,配合晴王提子醬汁,甜蜜的美味能中和鴨肝的油脂感

▪️Crispy Scale Amadai
酥脆甘鯛魚配濃郁馬賽魚湯,魚皮香脆酥化,魚肉鮮嫩,魚湯是用本地新鮮的馬賽魚熬煮,非常鮮味,配搭濃稠奶油及 Rouille醬料,味道鮮香濃郁,非常推薦的一道佳餚

▪️Boston Lobster Tail (MSC)
Extra Course + $ 110
波士頓龍蝦鮮味非常,爽口又彈牙,配合Nduja Orzo 義大利麵,口感得意有點像米飯,加上小魷魚和龍蝦造成的醬汁,入口Creamy 味道帶有濃濃嘅龍蝦膏香

▪️Half Roasted Yellow Chicken for + $298
澳洲黑松露烤雞佐煙燻雞醬燉煮十穀米(兩位用)全新招牌菜,採用本地三黃雞,雞味香濃肉質飽滿多汁,口感豐富細緻。在皮肉之間注入松露與蘑菇餡料,令雞胸保持香滑和味道更有層次!十穀米用煙燻雞醬燉煮及雞湯提味,再以澳洲松露及脆皮雞皮作為點綴,香氣四溢而且口感十足,這道菜令人嘆為觀止

▪️Banoffee Feuillette
香脆的酥皮盒、蜜餞山核桃、馬斯卡彭起司、焦糖、香蕉冰淇淋,非常豐盛,甜蜜美味

▪️Petit Four
可麗路的焦糖外殼做得非常到位,配合濕潤的內層,配上一口黑咖啡,精彩的終結

餐廳有多款調酒師精心Cocktail或者Mocktail ,店員推介咗以下兩款,賣相精緻相當美味,絕對能配合各種佳餚
▪️Matcha Koridashi
▪️Long Jin

• Half Roasted Yellow Chicken
  • Crispy Scale Amadai
  • Rougie Roasted Duck Foie Gras
2024-10-19 2251 浏览
星期六同老公去Whisk食lunch,有張$100 coupon,順便補過我地既18號。我地都叫左3 courses lunch set,$388+1。Amuse Bouche首先送上三款餐前麵包,一款係脆身嘅包包,一款係鋪滿唔同種子嘅鬆軟牛油味既麵包,另一款係煙三文魚牛油果醬筒,我最鍾意係鬆軟個款, refill左一次。Fremantle Octopus Carpaccio八爪魚唔韌,煙韌好食。Truffle & Parmesan RanOu Egg最後會加埋南瓜湯,有隻溫泉蛋係中間,我覺得呢個唔好叫,食其它好過。Sabah Grouper石斑正常發揮,唔錯既。Dry Aged Rice Fed Duck鴨就出色啲,肉質嫩滑,配菜都好食。Valrhona Guanaja Chocolate Cremeux朱古力味濃郁,好食,仲有好酸既芒果雪葩。Seasonal Ice Cream & Sorbet有椰子雪糕、開心果雪糕、熱情果雪葩,估唔到有三球咁多,正。Petit four係芝麻瑪德蓮,係偏好食嘅瑪德蓮,唔會太乾身,都幾鬆軟。最後仲包埋餐飲,叫左一杯Regular coffee同一杯
Amuse Bouche
Amuse Bouche
Fremantle Octopus Carpaccio
八爪魚唔韌,煙韌好食。

Truffle & Parmesan RanOu Egg
Truffle & Parmesan RanOu Egg
Sabah Grouper
石斑正常發揮,唔錯既。
Dry Aged Rice Fed Duck
鴨就出色啲,肉質嫩滑,配菜都好食。
Dry Aged Rice Fed Duck
朱古力味濃郁,好食,仲有好酸既芒果雪葩。
Seasonal Ice Cream & Sorbet
有椰子雪糕、開心果雪糕、熱情果雪葩,估唔到有三球咁多,正。
Petit four
係芝麻瑪德蓮,係偏好食嘅瑪德蓮,唔會太乾身,都幾鬆軟。
芝麻瑪德蓮

最後仲包埋餐飲,叫左一杯Regular coffee同一杯Decaf coffee。
Coffee
2024-10-19
$376.8 (午餐)
芝麻瑪德蓮
Whisk 推出了全新的秋季菜單,帶來令人垂涎的Autumn Degustation Tasting Menu 🍂。這次的菜單由廚藝總監Sheldon Fonseca主理,菜式融合了現代歐式風格,選用本地新鮮時令食材,並強調可持續性,讓每一道菜都展現食材的獨特風味。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥秋季菜單的價格為$888✨ Amuse BoucheBaguette 🥖 and brioche 配了紫菜味較重的牛油✨ Spanner Crab Crudo (ASC)Kaviari Caviar, Cauliflower, Shellfish Jelly*Add 25g Uni (+$168)Caviar加海膽以為會很重味?並沒有反而整體都balanced ✨ Kanpachi KombuJimeFukuoka Mikan, Dashi Gel, Maple Momiji✨ Rougie Roasted Duck Foie Gras Muscat, Verjuice, Sweetcorn, Buckwheat✨ Crispy Scale Amadai Bouillabaisse, Saffron

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

秋季菜單的價格為$888

✨ Amuse Bouche

✨ Spanner Crab Crudo (ASC)
*Add 25g Uni (+$168)

✨ Kanpachi KombuJime

✨ Crispy Scale Amadai

✨ Half Roasted Yellow Chicken for 2 A (+$298)
Black Truffle, Genmai 10 Grain Rice, Smoked Chicken Sauce

適合兩位分享,雞髀香滑飽滿多汁,雞胸搭配松露餡料,層次豐富。松露有少少過多,輕微蓋過雞香味。十穀米的多重口感與雞湯的提味相得益彰!

✨ Banoffee Feuillette
Candied Pecan, Mascarpone, Caramel, Banana Ice Cream

香蕉味自然不膩。沒有那種加工的味道。

🍹 Matcha Koridashi $108
Matcha Cold Brewed, Soda, Yuzu Juice, Matcha Syrup

🍹 Apple Pie $108
Green Apple Purée, Pineapple Juice, Apple Juice, Lemon Juice, Cinnamon Syrup

-𝐖𝐇𝐈𝐒𝐊 🍶二訪由WHISK主廚William Lau精心設計既法日饕宴 再一次被佢地既菜式驚艷 什至比上次更出色今次既主題係配以秋田縣清酒做既4道菜饕宴每一啖都為味蕾帶黎新既衝擊 性價比極高 ✨「𝗢𝗠𝗔-𝗦𝗔𝗞𝗘」清酒饕宴 (From $1,188/ 2pp)+ a bottle (720ml) of sake included𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🍞 海苔法包配自家製煙燻牛油法包口感勁鬆化 個重點係個煙燻牛油果種煙燻香氣極濃 加上有楓糖漿 食落微甜微鹹 好味到停唔到口𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬🥒 Kohlrabi (追加)用上赤酢 海苔醬 芥蘭頭同櫛瓜片做既小撻 食落清新開胃🐟 Petrossian Tsar Imperial Daurenki® Caviar 🌟🌟🌟🌟🌟 (追加) 以法國魚子醬品牌Tsar Imperial Daurenki® Caviar入饌係源自Daurenki鱘魚 魚卵細小而精緻 散發濃郁風味 同時被讚譽為世界上最出色的魚子醬之一其稀有性同無與倫比既品質享譽全球 魚子醬外觀光滑堅實 口感豐盈 散發濃郁而突出既鹹香同油香 味道鮮美​加上伴有非常鮮甜爽口既蟶子片底下鋪有日式汁煮茄
𝐖𝐇𝐈𝐒𝐊 🍶

法包口感勁鬆化 個重點係個煙燻牛油
果種煙燻香氣極濃 加上有楓糖漿
食落微甜微鹹 好味到停唔到口

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬
🥒 Kohlrabi (追加)
用上赤酢 海苔醬 芥蘭頭同櫛瓜片做既小撻 食落清新開胃

係源自Daurenki鱘魚 魚卵細小而精緻 散發濃郁風味
同時被讚譽為世界上最出色的魚子醬之一
其稀有性同無與倫比既品質享譽全球
魚子醬外觀光滑堅實 口感豐盈
散發濃郁而突出既鹹香同油香 味道鮮美
​加上伴有非常鮮甜爽口既蟶子片
底下鋪有日式汁煮茄子 食落口感層次好豐富 真係好好味!

🪿Foie Gras Mille Feuille Crepe (+$78)
用上日本醬油同鵝肝醬整成鹹食版既「千層蛋糕」
配上以紅葡萄混釀而成既砵酒整成既紅莓醬
口感上比起蛋糕其實更似慕絲 真係好絲滑
係另類食鵝肝既方式 味道非常香濃
同埋呢個組合食落一D都唔膩 讚喔!

𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞
🐟 Dover Sole & Sweet Green Pea
甜青豆龍脷魚 - 用玄米同昆布熬煮 味道甜甜的

🦞 Charcoal Grilled Lobster (+$168)
炭燒龍蝦 - 呢個真心好出色 火侯控制得好好
當中既炭火香氣逼人 特別係尾巴既部分
食落濃郁鮮香 同火炙香中帶點甘味
唔會乾柴柴 依然保留到肉嫰多汁 配上龍蝦慕絲黃瓜卷
同新鮮橙 點上Yaki-hollandaise 都好清新

𝐌𝐚𝐢𝐧
🕊️ Signature French Pigeon (+$168)
用上法國熟成一星期既乳鴿肉伴蕁麻葉

+ Hojicha Hot Souffle Tart
+ Madeleine
個人幾中意個煙燻焙茶雪糕配流心朱古力撻
焙茶味幾香濃 另外個椰子雪葩配百香果醬 偏酸較為解膩

🍶 Amanoto Hakuun Yuyu Junmai Daiginjo (+$300)
天之戶白雲悠悠純米大吟釀
經品酒師介紹下 揀左精米步合40%既清酒
因為配合番當晚比向多海鮮料理 所以清酒係以常溫奉上
酒體飽滿 口感溫和醇厚 甘味細膩柔和 微酸但清爽
2024-06-27
周年紀念在工作日,簡單訂了Whisk. 也驗証了我這個不怎吃西餐的劣食評論員,真不怎懂得欣賞西餐。還好是除了finger food與前菜,香橙墨西哥辣醬魚生,香煎鴨肝,蝦湯立鱗魚,紅酒M7和牛柳都是些吃得明白的菜。侍應每道菜也有作介紹,服務不錯。整體而言,Whisk比較慣用生果和各地醬汁,把簡單的主菜提升味道層次。沒有過份的堆疊,就控制在一份果味,一份醬料。雖然環境比較像酒店裡的cafe而不是高級西餐廳,但食物質素在線,$1066埋單,尖沙咀西餐廳來說,性價比很高。當然最緊要是老婆喜歡,那就什麼都好lol.

2024-12-08 0 浏览
尋晚去咗摩登歐陸菜餐廳WHISK食飯有主廚 Sheldon Fonseca 果然冇失望😎味道有保證 擺碟靚 菜式有心機👏例如Amuse Bouche嘅明太子牛油果慕絲脆卷🥑同餐前麵包配嘅木魚片maple syrup牛油🧈都有驚喜另外好喜歡主菜嘅烤三黃雞同M7和牛🐮和牛軟嫩 三黃雞皮脆 仲喺皮同肉之間釀咗菇同黑松露😗_🔖 Autumn Degustation🔸Amuse Bouche🔸Red Prawn Tartare (MSC)Cauliflower Mousse, Shellfish Jelly*Add 25g Australian Uni (+HK$168)🔸Kanpachi "Kombujime"Fukuoka Mikan, Dashi Gel, Jalapeño Dressing*Add 5g Kaviari Caviar (+HK$148)🔸Rougie Roasted Duck Foie GrasMaple Brix Vinegar, Apple Butter🔸Crispy Scale AmadaiBouillabaisse, Saffron Rouille🔸Half Ro
尋晚去咗摩登歐陸菜餐廳WHISK食飯
有主廚 Sheldon Fonseca 果然冇失望😎
味道有保證 擺碟靚 菜式有心機👏
另外好喜歡主菜嘅烤三黃雞同M7和牛🐮
和牛軟嫩 三黃雞皮脆 仲喺皮同肉之間釀咗菇同黑松露😗
_
🔖 Autumn Degustation

🔸Amuse Bouche

🔸Red Prawn Tartare (MSC)

🔸Kanpachi "Kombujime"

🔸Crispy Scale Amadai

🔸Half Roasted Yellow Chicken for 2 (+HK$298)

-OR-
🔸Westholme M7 Wagyu Beef Tenderloin
Truffle Anna Potato, Red Wine Sauce

🔸Baba Au "Whisky"
Preserved Granny Smith Apple, Vanilla Chantilly

🔸Petit Four
用餐优惠
試食活動
2024-11-12 376 浏览
本身已經book左嚟食,突然見chill eat佢地都有份參加就即刻轉軚🤣晚餐$588/位,有4個course, 第一樣係kampachi "KombuJime" 食落幾清甜😋第二樣係rougie roasted duck foie gras, 食落一啲都唔膩🙂‍↕️主菜有得揀crispy amadai/half yellow chicken for 2(+$298), 我地就揀左雞,完全冇後悔!最後甜品係valrhona guanaja chocolate cremeux, 配反個passionfruit sorbet, 酸甜度岩岩好👍🏻
2024-11-12
  • Amuse  Bouche
  • Amuse Bouche
  • Petit Four
  • bread basket
2024-10-25 772 浏览
I’d like to share a recent dining experience at Whisk, where I took advantage of a buy one, get one free offer at The Mira Shop. It turned out to be a satisfying experience!It’s a 7-course dinner menu brimming with creativity and unique flavours. Bread Service & Amuse BoucheRed Prawn Crudo where Caviar perfectly blended with the shellfish jellyKanpachi KombuJimeRougie Roasted Duck Foie GrasCrispy Scale AmadaiHalf Roasted Yellow Chicken (+$298) is one of the signature dish, served with 10-grain r

Bread Service & Amuse Bouche

Kanpachi KombuJime

Rougie Roasted Duck Foie Gras

Crispy Scale Amadai

Half Roasted Yellow Chicken (+$298) is one of the signature dish, served with 10-grain rice which definitely fill up your stomach.

Dessert to wrap up

The restaurant staff took the time to introduce each dish as it was served. Do appreciate the attentive service. Definitely a great option for affordable fine dining!

2024-10-24 773 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯尖沙咀美麗華旗下食府「Whisk」現在推出咗每月一次微醺早午宴,包括無限暢享三款主菜(包括蘇格蘭鮭魚威靈頓和熊本縣黑毛豬扒)、無限暢飲(紅白酒、雞尾酒、氣泡酒),亦都有DJ駐場炒熱氣氛!Monthly* Boozy Brunch 每月僅限一次的微醺早午宴!Available on 17 Nov, 15 Dec, 2024, 12pm – 3pm大家留意以上日子Whisk Boozy Brunch $788前菜-Artisan Ham & Salami -Seasonal Seafood-Ran Ou EggSeasonal Seafood擺盤好有心機,而且每一樣都好好食,款式亦夠多無限暢享主菜(包括以下菜式)-Scottish Salmon Wellington-Spiced Baby Chicken-Kumamoto Pork ‘Milanese當中Scottish Salmon Wellington一定係必選,而且食完之後都係覺得依個最好食,然後再叫多一次甜品Baba Au Whisky 可以係三款威士忌中選擇其中一款,我揀咗gle

Monthly* Boozy Brunch
每月僅限一次的微醺早午宴!
大家留意以上日子

Whisk Boozy Brunch $788

前菜
-Artisan Ham & Salami
-Seasonal Seafood
-Ran Ou Egg

Seasonal Seafood擺盤好有心機,
而且每一樣都好好食,款式亦夠多

無限暢享主菜(包括以下菜式)
-Scottish Salmon Wellington
-Spiced Baby Chicken
-Kumamoto Pork ‘Milanese

甜品
Baba Au Whisky
可以係三款威士忌中選擇其中一款,
我揀咗glenmorangie因為覺得果味比較濃郁

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

WHISK (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場The Mira Hong Kong 5樓

2024-10-23 780 浏览
今次到訪尖沙咀美麗華嘅米芝蓮推介食府「Whisk」推出咗每月一次微醺早午宴,酒店廚藝總監Sheldon Fonseca推出五道佳餚,除咗可以⭐️無限暢享三款主菜(包括蘇格蘭鮭魚威靈頓和熊本縣黑毛豬扒)、⭐️無限暢飲(紅白酒、雞尾酒、氣泡酒)之外,仲有DJ駐場炒熱氣氛,享受微醺嘅早午餐時間。Whisk Boozy Brunch $788Artisan Ham & Salami 選用24個月嘅伊比利亞火腿、辣香腸和酸醃辣椒,咸香嘅味道最適合配搭氣泡酒。Seasonal Seafood多款海鮮組成嘅拼盤(包括石蠔、瀨尿蝦、清酒鮑魚、油甘魚和蜆)。石蠔微甜中帶有少許金屬味,而賴尿蝦就甜中帶鮮,鮑魚爽口又有酒香。Ran Ou Egg蛋料理一向好講究廚師嘅功力,幼滑嘅蛋身,配搭黑魚子和龍蝦肉,每一啖都係海鮮嘅鮮甜味。⭐️無限暢享主菜Scottish Salmon Wellington酥脆嘅外皮,入面包裹住熟到適中嘅三文魚扒,營造出外脆內軟嘅口感。醬汁用上鮭魚子和蕃茄牛油,營造出更加順滑和咸香嘅味道。Spiced Baby Chicken妙齡春雞經過調味再香烤,可以見到外皮烤到微焦。每一啖都係嫩滑嘅口感。

Whisk Boozy Brunch $788

Artisan Ham & Salami

Seasonal Seafood

Ran Ou Egg

⭐️無限暢享主菜

Scottish Salmon Wellington

Spiced Baby Chicken

Kumamoto Pork 'Milanese'
選用熊本縣嘅黑毛豬製作而成嘅炸豬扒,厚度適中,肉味濃厚。

甜品
Baba Au Whisky
呢個甜品可以選擇三款威士忌,我就選擇最具人氣嘅日本威士忌「響」。圓筒形蛋糕Baba Au,吸收晒威士忌嘅香味,濃厚又有果乾香味。

3 hours free flowing cocktails, mocktails, sparkling wine and soft drinks

我自己最愛就係Espresso martini,充滿咖啡嘅香味。
2024-09-10 1810 浏览
Restaurant Week食Whisk,早到第一☝️枱。落大雨☔️俾咗張櫈仔放遮,皓貼心。Restaurant Week menu 4 courses $368揀主菜同甜品🍮。首先上包,係法包🥖同軟包配海草牛油🧈,包暖,正,軟包皓食。Amuse Bouche係芥辣蟹子魚蓉春卷,香口脆。White Tuna Tartare賣相靚,新鮮。Black Truffle RanOu Egg,黑色蛋成隻有黑松露味,撈埋蛋黃正。主菜Artichoke Ricotta Ravioli,好大隻,好飽。甜品Yuzu Curd,彎月🌘型,酸酸地但我接受到。咖啡☕️off menu,送既,我揀咗latte,正。仲有madelaine,暖暖地皓皓食。坐得舒服😌
2024-09-08
  • 牛油
  • 海草牛油
2024-09-04 1576 浏览
Restaurant Week,好耐冇試Whisk,$368四道菜都扺,早去冇乜人booking,坐大廳中間枱,都舒服😌,不過如果坐邊位會開心d,大雨有張櫈仔放把濕既遮,好貼心。見到menu剩係要揀主菜同甜品🍮。一開始上包,一個法包🥖一個軟包,熱辣辣,個人鐘意食軟包,配埋紫菜牛油🧈正。Amuse Bouche係芥辣蟹子三文魚🍣蓉春卷,個口感正,好食。之後上黑松露蘭王蛋,黑實實,黑松露香,督爆蛋蛋味濃。主菜揀咗雅支竹芝士🧀意大利🇮🇹雲吞,擺盤靚,好full,飽。甜品🍮係月亮形柚子,靚,打卡一流,少少🤏酸我接受到。off menu有埋熱latte。Madelaine暖暖地鬆軟正
2024-09-01
  • 軟包
  • 紫菜牛油
  • 黑松靈蘭王蛋
  • 柚子甜品
  • Amuse  bouche
2024-08-13 1647 浏览
這是今年5月一位朋友生日當時佢邀請我同佢一齊慶祝我哋就去咗尖沙咀美麗華酒店的 WHISK!WHISK 係 Michelin Top 100 推介 的餐廳主廚 William Lau 曾於城中享負盛名的法式餐廳Pierre及Amber任職。圖中每一款菜式都係精心設計雖然每款份量都好細,但係有成7 8道菜,食下食下就會好飽!大家見到嘅焗麵包🍞,係 WHISK 嘅廚師自己焗的!另外,見到有一個小杯🍵,其實佢係一杯湯,非常好味😋相信大家都食過乳鴿🐦‍⬛,但係有冇食過法國乳鴿?法國乳鴿嘅肉質,同大陸乳鴿嘅肉質,甚至味道都好唔同!有機會一定要去試下,由遠道而來的法國搭飛機到香港的乳鴿🐦‍⬛當然仲有不能少的甜品:朱古力 brownie🍫加雲呢拿雪糕🍨,仲有旁邊的香橙及芒果醬,配合上嚟酸酸甜甜, 非常醒胃😋#The_Mira_WHISK#Michelin_Top_100#French_Pigeon#Baked_bread_with_cheese_sauce#Chocolate_brownie_with_vanilla_ice_cream #Super_delicious
這是今年5月一位朋友生日
當時佢邀請我同佢一齊慶祝
我哋就去咗尖沙咀美麗華酒店的 WHISK!

圖中每一款菜式都係精心設計
雖然每款份量都好細,但係有成7 8道菜,食下食下就會好飽!
大家見到嘅焗麵包🍞,係 WHISK 嘅廚師自己焗的!

另外,見到有一個小杯🍵,其實佢係一杯湯,非常好味😋

相信大家都食過乳鴿🐦‍⬛,但係有冇食過法國乳鴿?
法國乳鴿嘅肉質,同大陸乳鴿嘅肉質,甚至味道都好唔同!

#The_Mira_WHISK
#Michelin_Top_100
#French_Pigeon
#Super_delicious
2024-06-04
  • 法國乳鴿
  • bread basket
2024-06-25 1967 浏览
今日嚟咗美麗華試呢間餐廳最鍾意食包嘅我 食咗兩碟麵包賣相幾好👍🏻食落去一般😂冇記錯呢個係鵝肝千層糕有啲鹹,賣相又係唔錯法式雲吞賣相同埋味道都可以龍蝦好食呢個係乳鴿做得都唔錯,賣相可以 😌都好食嘅我覺得最好食係呢一個和牛呢個甜品就真係差啲啦,藍莓雪糕賣相同埋食落去都一般😂有呢個藍色波波打卡位呢,就唔喺餐廳中心嘅,喺邊邊位,至於服務態度呢間都唔錯嘅,但係環境嚟講酒店餐廳就算係一般,食物一般般吧,有好有唔好

今日嚟咗美麗華試呢間餐廳

最鍾意食包嘅我 食咗兩碟麵包
賣相幾好👍🏻食落去一般😂

冇記錯呢個係鵝肝千層糕有啲鹹,賣相又係唔錯

法式雲吞賣相同埋味道都可以

龍蝦好食

呢個係乳鴿做得都唔錯,賣相可以 😌都好食嘅
我覺得最好食係呢一個和牛

呢個甜品就真係差啲啦,藍莓雪糕賣相同埋食落去都一般😂