2005-08-14 21 浏览
啤酒的最好朋友其實是熱狗,不過薄餅也是好友之一,一啖生啤一口薄餅,實在是一樂也。星期六悶熱到暈,唯一適宜的戶外活動必定是游水,所以放左公就同太座去赤柱走左一趟。到晚上,又唔算太熱,我倆輕裝一度,就去美利樓搵吃的。在豬手及薄餅間,太座選了後者,兩個濕濕地的人就來幫襯。比起一樓兩間舖,樓上兩間環境更好,因為樓底高,氣氛更佳。呢度佈置幾casual,在吧檯飲酒又得,兩個人撐檯腳可以,成班人聚餐也不錯。因為沒有訂位,我們就在水吧位置,一路飲住Tetley's一路等,不到十五分鐘也可以坐低了。家陣叫主菜有龍蝦頭盤送,所以就只加了個湯比太座,雞Kebabs及燒肉大會薄餅就應該夠。龍蝦是送的,但都不馬虎,用個冷盤架上檯,賣相也不錯。龍蝦都有成隻,兩個人吃當是頭盤的話,份量是恰可的;雞Kebabs來先,用一支鐵架穿著,下面再配沙律菜及香葉飯,賣相相當不俗。眼見這個卡巴是差不多每檯都叫的菜色,比薄餅更受歡迎。雞肉份量多,有五件,看似是烤而不是燒的,吃落原來味道也不錯,醃得入味,肉質嫩滑不韌,加點幾香椰汁味的醬汁,意外的幾有水準。伴碟配料幾多,有燒洋蔥、青/紅/黃椒等,配雞肉同吃都不錯。香葉飯香料味足,都

家陣叫主菜有龍蝦頭盤送,所以就只加了個湯比太座,雞Kebabs及燒肉大會薄餅就應該夠。龍蝦是送的,但都不馬虎,用個冷盤架上檯,賣相也不錯。龍蝦都有成隻,兩個人吃當是頭盤的話,份量是恰可的;雞Kebabs來先,用一支鐵架穿著,下面再配沙律菜及香葉飯,賣相相當不俗。眼見這個卡巴是差不多每檯都叫的菜色,比薄餅更受歡迎。雞肉份量多,有五件,看似是烤而不是燒的,吃落原來味道也不錯,醃得入味,肉質嫩滑不韌,加點幾香椰汁味的醬汁,意外的幾有水準。伴碟配料幾多,有燒洋蔥、青/紅/黃椒等,配雞肉同吃都不錯。香葉飯香料味足,都食得過;

看在店中央的大烤爐,就知薄餅是這裡的主打。烤得餅皮薄又脆,夠乾身。配料不算複雜,只辣肉腸、洋蔥等,但味道真的不錯,值得推薦,我們為此又叫多了一杯Tetley's。這個薄餅其實幾大,二人吃是足夠有餘。加上雞Kebabs,已是捧住個肚,連甜唔也吃不下了。
侍應服務不錯,反應快,有水準。

坐下傾下,不知不覺已十點幾。埋單四百八十蚊,用航空信用咭有七折,只三百四十幾。地方好坐,食物都算有水準,食得過。

題外話:可能已經好耐無在星期六晚來,原來人是不多的,比起星期日人山人海,摩肩擦踵的景況,又有另一番光景。
2005-05-28 5 浏览
星期六下午來赤柱行下,本來想去大街那邊的Bayside Brasserie, 但餐廳旁邊正好有地盤工程好嘈,就行下行下又過到黎美利樓呢邊.我其實係想去El Cid的,但男友不喜歡,於是來了Wildfire. 之前已經黎過食tea set,印象好一般,今次未夠三點冇tea叫,所以a la carte. 餐牌選擇幾少,而且唔係好合心水,左諗右諗下叫左一個辣肉腸長通粉($98)同一個tandoori pizza($117). 長通粉portion ok, 但通粉有點太硬,辣肉腸又太咸,一般. Pizza原來都好大個,有八件,不過味道就好失望,一黎餅底唔脆而且好油膩,而且佢既配料聲稱有tandoori蝦、煙三文魚、雞豆蓉,我覺得味道唔夾,煙三文魚又唔好味,成個pizza冇乜sauce乾爭爭的, 食左一件已經唔係咁想食,但為著唔想浪費食物,兩個人出盡力都食剩兩塊. 呢度以pizza掛頭牌但都整得咁唔好食,而且又唔係平,結論係既唔好食又唔抵食. 服務就ok啦. 應該唔會再黎~

2005-05-27 4 浏览
假期天約同幾位朋友去赤柱吃午飯﹐我響Openrice成日推薦人地來赤柱﹐無理由自己唔來番一轉咁嗎﹗我揀左未試過的Wildfire﹐餐廳留了出面望海的位置﹐那天天氣晴朗﹐但稍微悶熱。中午有自助餐138/位﹐但天氣咁熱﹐將食物放響外面露臺﹐我擔心食物會變壞﹐我地決定散叫。要了併盤($128)﹐有三文魚卷、炸茄子、炸魚﹐沙律等等﹔白汁天使麵($78)﹔羊扒($128)。併盤不錯﹐但除了三文魚卷有兩件外﹐其他每樣只有一件﹐四個人好難分﹐炸魚尤其好食。天使麵都好味﹐雖然我嫌個汁過稠﹐但很快清碟。羊扒我覺得似羊腩﹐不過肉質嫩滑﹐沙律配菜好新鮮﹐但份量太少。吃了兩個鐘後﹐又再叫了兩個頭盤﹐是三文魚卷($68) 和西班牙火腿($58)。不知是不是餐廳知道我地有四個人﹐竟然三文魚卷和西班牙火腿每樣都有四件﹐咁就唔使分喇。這家餐廳在這個位置屬于較貴的﹐所以人不算多﹐不會太嘈﹐外國人幫親較多。一邊吃一邊天南地北的談天﹐當你真正投入其中﹐你會發現﹐原來要忘記的﹐都忘記得起。我這班朋友很有自己主見但唔會很囉嗦﹐不會長篇大論﹐所以聊天聊得非常開心。飯後還乘的士到了附近的軍人墳場﹐是我提議的。仍舊是綠綠的草﹐白白的

一邊吃一邊天南地北的談天﹐當你真正投入其中﹐你會發現﹐原來要忘記的﹐都忘記得起。我這班朋友很有自己主見但唔會很囉嗦﹐不會長篇大論﹐所以聊天聊得非常開心。飯後還乘的士到了附近的軍人墳場﹐是我提議的。仍舊是綠綠的草﹐白白的墓碑﹐思想沒空停留﹐就待要遠去的隨隨遠去吧﹗

2005-05-25 15 浏览
星期六同幾個食友去嘆個tea,雖然大氣天時,坐去露台邊,都不覺得悶熱,而且對住個海旁,環境當然一絕,同佢\o地係度吹水感覺簡直一流。星期六冇tea buffet,得tea set。我o地四個人就叫了一客tea set for 2,另加一客檸檬tart配蜜糖雪榚,每人再叫一杯特飲。Tea set包括有一客任選pizza,大皇點了燒烤特別pizza,本身沒有特別,而pizza底腍o左唔夠脆。兩細杯tiramisu,我同阿姐都只食到酒味,咖啡同朱古力味都冇。兩細兜煙三文魚沙律,一細片三文魚同少少羅馬生菜,沒有什麼特別。apple crumble因為有玉桂味,所以我冇食到。仲有一兜炸onion rings、炸魷魚同炸雞翼,雞翼我冇食,而前兩樣本身唔夠熟亦炸得唔夠脆。之後我點的檸檬tart配蜜糖雪榚,都係一般,雪榚唔錯有蜜糖碎粒但係略甜,而個tart唔得結實,食落口感覺好鬆散,而且焦糖味蓋\過檸檬味。另外我o地杯特飲,四杯都係mix fruit,左溝右溝又溝得幾好飲,而且又唔會溝水。食完之後有D失望,因為佢\有好多笑面食評,而我只得覺麻麻,我只會俾OK!
apple crumble因為有玉桂味,所以我冇食到。
2005-05-03 9 浏览
假期入去士單利影下相,行到咁上下就去tea,食左個buffet。好耐無試過all you can eat,心理生理都無辦法食咁多野,每樣一啖都無。味道就係值回票價,係D雞翼有細毛,失敗。pizza脆,南瓜湯ok,甜品只係小嘗蘋果卷,唔錯。Refill得慢,呢樣就唔好。canberry汁好飲。今餐…無酒飲的。
假期入去士單利影下相,行到咁上下就去tea,
食左個buffet。
好耐無試過all you can eat,
心理生理都無辦法食咁多野,
每樣一啖都無。

味道就係值回票價,係D雞翼有細毛,失敗。

pizza脆,南瓜湯ok,甜品只係小嘗蘋果卷,唔錯。

Refill得慢,呢樣就唔好。

canberry汁好飲。

今餐…無酒飲的。
2005-04-15 1 浏览
My bf took me to this restaurant on my birthday!! we both like the view very much! The dishes are deligious& special! I ordered a steak & he ordered a dish of salmon with angel noodles n a flied prawns for starter with two sweet cooktails....they were decorated beautifully.^^ GREAT!!I really love the view and the lightings are dim...so romantic!!good service~~Finally, I recommend everyone can try it, especially the lovers!! hahahaha~ I would like to go again and try for the pizza!!!^.<
good service~~
2005-04-01 3 浏览
復活節最後一天假期,和常春藤小姐及一班友好行完山後,到了這兒晚飯。沒有訂枱慶幸還能有露天座位。說實在的,環境認真一流。古舊建築加上海灣景色再加上昏黃燭光。正!菜色其實一般中上水準,沒有太大驚喜。較為有新意的是串燒牛柳,用金屬座垂直掛起上枱,還有大量甜椒及蔬菜伴碟。都係果句-氣氛比食物更吸引。下次要和常春籐小姐來撐枱腳。嘻嘻。
菜色其實一般中上水準,沒有太大驚喜。
都係果句-氣氛比食物更吸引。
下次要和常春籐小姐來撐枱腳。嘻嘻。
2005-03-28 2 浏览
兩個人叫左個牛助骨single rib($135)、bbq meat lovers pizza($117)、dried tomato feta cheese salad($54)、白酒一杯($42)同埋bay cooler一杯($38),最後加多個lemon tart with honey comb ice-cream($50),真係樣樣都好有水準,尤其係個牛肋骨,非常好味,差左個汁差左少少。個pizza亦都好正,夠晒薄皮,平時我唔多喜歡食pizza都食唔停口。沙律好大碟,個lemon tart 亦都係喜出望外。總之樣樣都夠晒大碟,價錢又唔係好貴,環境更加唔駛講,真係可以一去再去!!!
2005-02-08 5 浏览
Pizza 幾好食,唔會太厚底,配料亦足又新鮮。cocktail都唔錯,好易入口。如果坐出面仲可以睇埋街景,但野食會易凍。招呼也不錯,侍應有禮。
2005-01-18 3 浏览
去左食聖誕大餐,都幾易訂到位喎!食左個appetizer platter,有5樣野,一百蚊有找,樣樣都幾好味,都係炸野多,有雞翼,有sandwich,有prawn cake...食左串燒牛肉,個汁幾好味,係fresh tomato整o既!仲食左個orange roughy...都冇乜特別,話有蟹肉,但salty左少少...食左4百幾,大時大節都ok啦!
去左食聖誕大餐,都幾易訂到位喎!
食左4百幾,大時大節都ok啦!
2005-01-10 0 浏览
Very laxy to type Chinese...... sorry!Went there Saturday night. My girlfriend and I ordered Wildfire garlic bread, Caesar salad, Lamp chop kebab, BBQ meat lovers pizza and a hot drink. All items very nice. Garlic bread and caesar salad are enough for 3 ppl to share. Lamp chop tastes ok, but too well cooked. Pizza very nice, but not as surprised as I thought.$310 altogether coz 30% discount using specific credit card. Excellent service and atmosphere.

2005-01-06 2 浏览
叫左小食拼盤牛串燒紅酒汁燴魚小食一般,有四款,每款兩件,有三文魚卷,雞翼....牛串燒係一串咁上,中間有d bell pepper,onion,仲有vinegartte salad 同荷葉飯伴碟,有特色,不過d牛肉乾左d紅酒汁燴魚不過不失,可以唔洗叫至於環境,勝在有海境outdoor位,不過用左透明膠包住,可能驚太凍掛
叫左小食拼盤
牛串燒
紅酒汁燴魚
小食一般,有四款,每款兩件,有三文魚卷,雞翼....
紅酒汁燴魚不過不失,可以唔洗叫

2004-12-18 2 浏览
見大家評得咁好,尋晚同女友去食。叫左BBQ meat lover pizza同埋Angel Hair Veggie鮮菌意粉。我覺得個pizza的確好特別,早陣子在意大利狂食都食唔到呢類型的pizza,不過味道沒有傳說中那麼好,或者我睇完大家既食評後既expectation太高喇。另外個意粉份量適中,味道則濃了一點,比較容易令人口渴。雖然食物冇我想像中咁好,不過侍應們就有如傳說中真係一流!讚!不過總括來說,我都係去完唔會再去唷~~~

不過總括來說,我都係去完唔會再去唷~~~
2004-11-16 4 浏览
上網睇到赤柱美利樓既呢間餐廳~令我好想黎呢度一試~同女朋友黎左呢度慶祝~o岩o岩今日氣溫下降..所以真係有d 凍~但係上網d 人都話露台情調一流~所以都照樣出左去食~呢度既服務態度十分之好~雖然我唔識d 咩野英文..但係都感覺到佢好nice~一坐落黎就同我女朋友講話d 人話個pizza 好好味~所以我地都決定左叫~另外再叫多個牛柳串燒~BBQ pizza $117~個牛柳就139~個pizza 就十分之抵食同埋好食~我同我女朋友一路食一路讚..真係停唔到~雖然食第二件就已經暖..第三件就已經凍..但係都難擋佢既美味~~~個牛柳都唔係唔好食~不過因為d 配料我同我女朋友都唔係好食..所以感覺就冇咁抵囉~最後我就叫多個香蕉船~50皮~一d 都唔貴!!!因為佢香蕉下面有3個雪糕球~雲呢拿~朱古力~同埋士多啤哩~3個都係勁好食~~~斗唔係咁鍾意食士多啤哩雪糕既我都覺得佢係好好味~~埋單只係$337~因為我冇叫到野飲~所以就平d~但係都十分之滿足~~

2004-11-12 7 浏览
同女友慶祝生日, 一d準備都冇...行下行下黎左赤柱,就試一下呢間餐廳...環境唔錯, 本來想坐室外, 但係冇book檯, 兼且係吸煙區, 所以只好坐係入面..order左兩個main dishes 同埋一個小食:1. 燒帶子- 不過不失2. pork ribs - 唔錯3. pizza - bbq - 幾好最後仲要左個Strawberry Pavlova甜品,ok好食, 不過好甜計理兩杯野飲加一合共五百大洋...都幾貴..不過情調氣氛都可以啦....

order左兩個main dishes 同埋一個小食:
1. 燒帶子- 不過不失