生日之時佔中剛剛開始不久, 揀左去銅鑼灣食飯, 之前呢間店之前因為熊本熊主題而大排長龍, 不過因為佔中而冇哂人~ 咁難得即管試試!!餐廳食既主要係日式洋食, 今次就揀左一個飯同意粉黎試, 另外cocktail 買一送一, 於是又叫左兩杯試試!沖繩塔可飯(Taco Rice)塔可飯係呢間餐廳既主打菜色, 係沖繩既特色食品。呢道菜起源係墨西哥既Taco, 即係墨西哥既粟米脆餅夾上菜、辣肉醬、芝士等等。沖繩人就改良將粟米脆餅變成飯, 撈埋菜、辣肉醬、芝士黎食。第一次食感覺好新鮮好FRESH, 一般食Taco食得多會覺得好熱氣, Taco  rice 就冇咁既感覺, 主因係加左大量沙律菜, 食落就唔會熱氣同漏, 加上肉醬同雞蛋食落感覺唔會好似齋沙律咁寡, 好有層次!忌廉煙肉意粉(Carbonara)之前食評都講過要起香港搵到好食既意粉真係好難。呢間既意粉就做得不錯! 拍得住歐洲水平! 忌廉汁用番鮮忌廉煮, 而唔係垃圾意粉醬, 好creamy好滑好有奶香, 煙肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔會太淋, 加上溫泉蛋成個配搭係完美! 伴碟既丹麥麵包(Danish Bread) 都不是省油的燈

沖繩塔可飯
沖繩塔可飯(Taco Rice)
Carbonara
忌廉煙肉意粉(Carbonara)
之前食評都講過要起香港搵到好食既意粉真係好難。呢間既意粉就做得不錯! 拍得住歐洲水平! 忌廉汁用番鮮忌廉煮, 而唔係垃圾意粉醬, 好creamy好滑好有奶香, 煙肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔會太淋, 加上溫泉蛋成個配搭係完美! 伴碟既丹麥麵包(Danish Bread) 都不是省油的燈, 十分之鬆軟, 用黎點意粉汁食好正!
Cocktail
Cocktail
忘記左呢2杯cocktail 既名, 不過兩杯都唔好飲, 其中後面紫色果杯好重藥水味, 2杯都飲唔哂, 睇黎呢度D野飲麻麻地....

總括而言, 食物一流, 但野飲伏伏, 環境坐得十分舒服, 氣氛都好好, 岩哂朋友談心同埋情侶拍拖

2014-10-02
沖繩塔可飯
Carbonara
2014-11-18 2738 浏览
繼之前因為所推出既熊本熊主題吸引唔少人前黎潮聖既熱潮減退後,又係本人出末既時候,今次訂左位,所以一黎到就可以即時入座~呢度環境比較昏暗,令人感到好放鬆,不失為三五知己坐底傾心事既好地方~基本上menu上既野食都好吸引,所以好輕易就可以揀選出自己想食既野喇~首先叫左一個墨西哥脆片,脆片配上茄醬、cream同芝士,食落酸酸甜甜,非常開胃之後黎既係整到好似沙律既肉醬飯,表面有好多生菜配上沙拉醬及一隻蛋,但一揭起就會見到下面既肉醬飯,本來就咁食肉醬飯會覺得有啲漏,但而家加左好多生菜係飯度反而帶黎一種清新感覺,食多少少都唔會濟,而且味道出乎意料地好反而蜆肉意粉偏咸,味道較為遜色,而作為配襯既方包反而更搶眼,方包表面散發著一陣陣牛油香味,而且質感鬆軟,令人想一食再食巴馬火腿薄餅味道普通,不值一提食完主菜當然要有埋甜品先夠完滿拉,所以我地都另外點選左一個chocolate brownie同oreo 芭菲,chocolate brownie既質感煙韌,配襯香草雪糕一絶,但本人略嫌朱古力味唔夠濃烈,而oreo 芭菲只為普通貨色,外貎較味道更勝一籌,如果大家係相機食先既人都可一試本人好欣賞呢間餐廳既肉醬飯

肉醬飯
巴馬火腿薄餅味道普通,不值一提
本人好欣賞呢間餐廳既肉醬飯,下次有機會都會再order呢道菜的
2014-11-03
肉醬飯
2014-11-03 2888 浏览
朋友慶生生日飯,order嚟得幾快,首先就係煙三文魚沙律,呢個冇咩特別,同平時西餐廳食到既差5多,只係用料多咗牛油果。再來墨西哥肉醬粟米片,粟米片好脆夾埋肉醬生菜一齊食好開胃,雖然餐牌話有一隻辣椒,但我覺得一d都5辣,不過一d辣都5食既朋友就話有少少辣。之後係咖哩香腸班戟,咖哩係普通日本咖哩既味道,5辣,香腸味道普通,班戟食落有d甜味,同面頭既配料5係幾夾,班戟果然都係甜食好…之後明太子意粉,面頭竟然放咗d好像鴻星果種小魚乾,5知係咪我們掛住消滅其他食物放耐咗d,魚乾只係少少脆吸收咗醬汁既部分已經冧咗,而且味道同個明太子汁5係幾夾,令到個意粉無啦啦帶咗d魚腥味,不如5好放重好!意粉就普通啦!之後就係5記得個名既牛肉飯,肢解咗隻太陽蛋撈飯,一食落口原來就係頭先果個墨西哥肉醬嚟,味道完全一模一樣,即時諗起麥兜媽媽處理聖誕火雞既方法…(5明既朋友自行睇番某部麥兜電影,支持本地創作)相比之下我覺得粟米片好d。然後就係原味班戟,搽上cream狀牛油滴幾滴檸檬汁最後淋上楓糖漿,新鮮熱辣既班戟果然好好食,雖然冇配料但比頭先個咖哩腸好食N倍!最後就係坐低前特別request staff 係碟邊寫happy birthday既雜莓西多,西多好新鮮香脆,配雜莓醬汁雪糕忌廉很不錯!
特飲x3
生日
咖哩腸班戟,煙三文魚沙律,墨西哥肉醬粟米片
雜莓西多
2014-10-31 2678 浏览
來到我倆的周年飯,都諗左幾間不同菜式的店,呢間Wired cafe我係上年尖咀食過一次覺得幾好,所以就揀呢間啦。呢晚我地都冇Book位,1930 來到攞位,都有人等緊,職員話約半小時後喎,好啦~ 因為冇第2間想食,咁我就即管行住商場等啦。結果又真係8點打比佢話有位喇,我地快快步返去坐低揀野食咯,第一樣唔使諗嘅當然要杯 Irish coffee 囉~ 因為上次飲過好味,雖然Menu係冇呢杯野..呵!其餘的就交哂比佢發板喇。呢晚我地2人點了以下野食,10分鐘後陸續上枱:① 愛爾蘭咖啡 Irish coffee ($??) ② Umelini ($68) ③ 輕便早餐 Light Breakfast ($78) ④ 咖哩蛋包飯伴炸雞 Tokyo-style Curry Rice Omelet ($88) ⑤ 焗墨西哥粟米片 Salsa Nachos ($55) 我就覺得食飯一定要「慢食」嘅,最怕食快餐,尤其去有加一收費嘅地方,就更加要慢食,享受食物與環境,今次同佢來,我地都覺得滿意嘅。① 我最愛的<愛爾蘭咖啡>,雖然與我飲開的份量較細杯,但勝在面層的cream也較少,酒味重D,啡味較淡,同樣
呢晚我地2人點了以下野食,10分鐘後陸續上枱:
① 愛爾蘭咖啡 Irish coffee ($??)

② Umelini ($68)

⑤ 焗墨西哥粟米片 Salsa Nachos ($55)

① 我最愛的<愛爾蘭咖啡>,雖然與我飲開的份量較細杯,但勝在面層的cream也較少,酒味重D,啡味較淡,同樣覺得呢間調配的更適合我!!
① 愛爾蘭咖啡 Irish coffee ($??)
② 佢<Umelini>由梅酒,蘇打水、青檸汁和黑醋栗甜酒混合而成,佢就唔多鍾意呢杯野,覺得怪怪地,我試飲過係有汽嘅梅酒味飲品多,青檸味好微,就唔覺有Cassis味噃!?只可以話夠大杯囉,但唔抵飲。
② Umelini ($68)
<輕便早餐> 以呢個價錢有2條大腸、2片煙肉、一件大蕃茄、Omelet、沙律菜及麵包,比出面食的all day Breakfast便宜,雖然已說明是『輕便』,但份量都唔算輕便吧,係幾飽肚噃,各款味道正常,沒有特別差及好啦,不過件Omelet就幾滑,菜都好新鮮。
③ 輕便早餐 Light Breakfast ($78)
<咖哩蛋包飯伴炸雞金黃色滑蛋大大塊覆蓋著白飯,蛋真係好嫩滑有蛋汁;白飯唔硬配蛋同食好夾;雖然見到咖哩汁黑媽媽會覺是好辣的,但這是日式咖哩汁,即係唔辣咯,味道同盒裝咖哩汁磚真係一模一樣,係好味嘅;炸雞看下去似像好厚粉,咬一口又唔係喎,炸雞都算整得嫩滑,算不錯的喇。
<焗墨西哥粟米片>份量同上次食的一樣咁大,粟米片焗得好香脆,唔同其他地方食的咁油,半溶的車打芝士加上Salsa醬同黃瓜醬夾住粟米片好惹味,淨配酸忌廉都好食。

2014-10-27
纪念日
2014-10-21 2309 浏览
日式辣汁意大利麵 $82用料有煙肉粒,磨菇,京蔥,翡翠苗日式辣汁的味道是日本豉油加味醂我和M先生都不覺得辣意粉不el dente 質素只是一般敗筆之處是這醬汁的texture令意粉掛不到汁如果做法是乾炒 味道一定更吸引半片多士是用千層酥的那種麵包做的 原味班㦸 $86 ($70+$8x2)第一次吃Dutch style的pancake原味的會配上檸檬,楓糖漿,忌廉芝士另加了雲厘拿和朱古力雪糕每球$8pancake用熱pan上枱使濃濃的蛋味更突出原來荷蘭人做的pancake是一餅薄的蛋皮相比美式的它用油較多但麵粉較少覺得捲著雪糕一起吃消減油膩感會比較ok Kronenbourg1664 Blanc $58 來自法國的白啤口感很清新 氣泡細緻味道十分獨特 甘甜中有些微花香結尾像是有果酸的味道會刺激一下味蕾不喜歡苦味或麥味的不妨一試
日式辣汁意大利麵 $82
用料有煙肉粒,磨菇,京蔥,翡翠苗
日式辣汁的味道是日本豉油加味醂
我和M先生都不覺得辣
意粉不el dente 質素只是一般
敗筆之處是這醬汁的texture令意粉掛不到汁
如果做法是乾炒 味道一定更吸引
半片多士是用千層酥的那種麵包做的
日式辣汁意大利麵
原味班㦸 $86 ($70+$8x2)
第一次吃Dutch style的pancake
原味的會配上檸檬,楓糖漿,忌廉芝士
另加了雲厘拿和朱古力雪糕每球$8
味道十分獨特 甘甜中有些微花香
結尾像是有果酸的味道會刺激一下味蕾
不喜歡苦味或麥味的不妨一試
Kronenbourg1664 Blanc
题外话/补充资料: Happy hour until 8pm -all alcohol buy one get one
2014-10-14
2014-10-12 2708 浏览
是夜友人推介位於希慎廣場14樓的日本與西餐crossover餐廳,由於日間實在吃得太飽夜晚唯有輕輕點了三款菜式包括: 蛋包飯,蛋白飯份量算多,汁料與蛋飯比例不均,突顯不了蛋包飯的應有蛋香但汁料勝在味道不會太鹹且帶有少許甜,挽救了蛋包飯分數,芝士卷的芝士夠濃烈且熱烘烘愛吃芝士的人不要錯過,凱撒沙律的醬與沙律非常夾醋不會偏酸遮蓋沙律菜的味道。
蛋包飯
凱撒沙律
芝士卷
2014-10-11
生日
2014-10-07 2193 浏览
今次與朋友到來希慎食Tea,剛巧看到這間餐廳在做熊本熊推廣,所以被熊本熊吸引主去!可惜最後朋友沒有選擇以熊本熊為主打的main dishes, 比起賣相還是選擇合乎自己口呼較好!Carbonara 意粉醬汁很香濃, 意粉軟硬適中, 旁邊的小麵包沾著意粉醬汁很好吃!熊本熊Latte雖然沒點熊本熊main dishes, 至少點一杯Latte 吧, 賣相可愛得不捨得喝掉, 而味道也很溫和!Prosciutto Pancake上面咸咸的火腿, 加上火箭菜, 與下層的甜甜的pancake一起吃, 無論是味道或口感也是第一次吃到, 頗特別的!輕怡吐司套餐這個是朋友想吃的, 本身沒什麼期待, 就是一片"厚多士"吧!但吃了一口發覺很好吃, 芝士下邊有蕃茄醬及基本材料, 味道像pizza一樣, 配有一碗湯和少許沙律,在menu內算是最便宜, 但又很滿足的一個套餐, 如果以tea來說是一個好選擇.
今次與朋友到來希慎食Tea,
剛巧看到這間餐廳在做熊本熊推廣,
所以被熊本熊吸引主去!
比起賣相還是選擇合乎自己口呼較好!

Carbonara 意粉
熊本熊Latte
Prosciutto Pancake
輕怡吐司套餐
2014-07-27
2014-09-21 2386 浏览
是日難得地去Tea一Tea,不知是否因為平日的關係,我地2-3點的時候去係完全唔洗等位的,仲要一入去就有窗口位坐~先叫左個Parma Ham salad的pizza,呢個組合好清新~Parma Ham又唔會太咸,不過係食的時候好唔方便,因為salad會不停掉下之後叫左個pancake,第一次食用pan上熱辣辣的pancake!佢仲配埋lemon juice, honey,同cream chesse食真係一流!!
是日難得地去Tea一Tea,
仲要一入去就有窗口位坐~

先叫左個Parma Ham salad的pizza,
2014-09-08
2014-09-16 2099 浏览
自己一個行完希慎廣場,唔知食咩好,記得有朋友之前介紹過希慎廣場七樓有一間幾好食的Cafe,於是今次就去試下啦!墨西哥薄脆沙律,沙律的蔬菜非常新鮮,咬下去脆卜卜,加上酸酸地的沙律醬汁,十分開胃。除了蔬菜之外,還有脆口的法國包,包上蘸滿了沙律醬,簡直是絕配!最後,沙律中的雞肉創了沙律的先河,能夠在吃沙律時吃到肉,適合男女老幼!招牌明太子意粉軟硬程度適中,明太子一粒粒分明,醬汁香濃惹味,不太辛辣,就算吃完一整碟也不覺得膩。
2014-09-02
2014-09-15 2815 浏览
Had lunch here during the week and it was great. There's a good variety of dishes to choose from so you'll find something. Definitely save room for a dutch pancake! Drinks are tasty and don't have too much alcohol so you can "safely" have one during lunch hahaMy friend and J enjoyed our meals. We got two different curry chicken dishes. One on a cast iron pan and one with egg omlette. yum.The dining area is spacious and not cramped and the big windows offer great natural lighting for those who ta

The dining area is spacious and not cramped and the big windows offer great natural lighting for those who take food pics. I would recommend this restaurant.
2014-08-31 2533 浏览
我見就完尋日先去試想見熊本熊最後一面就要把握最後今日!熊本熊食品不多,飯類只有日本蛋包飯 $78 (6/10)個蛋整得好厚,內裹都算滑。可惜這不是蛋包飯,只是放蛋在飯上,需要的技巧少好多,充其量是"蛋下飯"😅西炒飯蕃茄醬炒得不均,飯色有白有橙,份量太少。熊本熊也是一隻碟,跟菜色無關。熊本熊熱香餅 $78 (7.5/10)比想像中份量多! 大大件又幾厚wor! 有糖醬同甜蕃茄醬不過我仲有一個fact係我唔食生蕃茄><熊本熊Latte $52 配一個襟針 (6/10)最可愛是粉紅色的面珠,是士多啤梨和朱古力粉。咖啡味道正常。明太子意大利麵 $85 (7.5/10)驚唔飽仲叫多個麵xd 個麵一般,唔鐘意啲魚乾,反而個多士仲好食!明太子麵最懷念是dazzling cafe的! 那個真是無得彈!
我見就完尋日先去試
想見熊本熊最後一面就要把握最後今日!
熊本熊食品不多,飯類只有日本蛋包飯 $78 (6/10)
個蛋整得好厚,內裹都算滑。
西炒飯蕃茄醬炒得不均,飯色有白有橙,份量太少。
熊本熊也是一隻碟,跟菜色無關。
熊本熊熱香餅 $78 (7.5/10)
比想像中份量多! 大大件又幾厚wor! 有糖醬同甜蕃茄醬

不過我仲有一個fact係我唔食生蕃茄><
熊本熊Latte $52 配一個襟針 (6/10)
最可愛是粉紅色的面珠,是士多啤梨和朱古力粉。咖啡味道正常。
明太子意大利麵 $85 (7.5/10)
2014-08-30 2271 浏览
一年前堂弟带我们来Dinner,外表睇落觉得一般般,但系啲人龙好长!一年后又返到铜锣湾,就上嚟Wired Cafe吃返怀念多时的Sushi Rice! 等了6个号码终于有位啦!饮品Mango Lassi 嘛嘛地,老公点的日式咖喱炸鸡蛋包饭非常正!后面加个lemon pancake add ice cream 饭后甜品,一流!就系甘样变肥婆啦!值得既,下次再嚟不会等一年后啦~
2014-08-27
  • 三文鱼 Sushi Rice
2014-08-26 2153 浏览
經過希慎記得有熊本熊的限定~所以就飛左上14樓~3點幾既時候唔係太多人等玩~好快入得~叫了一個蛋包飯再加一杯Latte~蛋包飯係茄汁飯再加雜菇⋯但茄汁比較酸⋯切開上面的蛋~入面唔係全熟~很滑~Latte相對蛋包飯比較普通⋯但外觀很吸引!埋單連加一$148⋯Lunch比較貴
經過希慎記得有熊本熊的限定~
所以就飛左上14樓~
3點幾既時候唔係太多人等玩~好快入得~
叫了一個蛋包飯再加一杯Latte~
蛋包飯係茄汁飯再加雜菇⋯
但茄汁比較酸⋯
切開上面的蛋~入面唔係全熟~很滑~

Latte相對蛋包飯比較普通⋯
但外觀很吸引!

埋單連加一$148⋯
Lunch比較貴
2014-08-25
2014-08-25 1823 浏览
是次同屋企人一齊去左希慎上面個間Wired Cafe食tea,去到冇乜人,坐左系窗口隔離,個景勁正,心唸係呢度高層開得既餐廳點都有翻甘上下,事實證明都冇錯既:P我地叫左公司三明治,egg benedict同個多士盒,個公司三明治勁大份,我食左4份已經飽到食唔落,分左d俾屋企人食,媽咪食個egg benedict話都幾好味,我就冇影到相:o跟住就食左個多士盒,上碟個陣賣相都幾令,多士同個雪糕好夾,同個d專食toast個d cafe有d揮:P唔錯!有機會再黎!!
去到冇乜人,坐左系窗口隔離,
個景勁正,心唸係呢度高層開得既餐廳點都有翻甘上下,
事實證明都冇錯既:P
我地叫左公司三明治,
egg benedict同個多士盒,
個公司三明治勁大份,
我食左4份已經飽到食唔落,
分左d俾屋企人食,
媽咪食個egg benedict話都幾好味,
我就冇影到相:o
跟住就食左個多士盒,
上碟個陣賣相都幾令,
多士同個雪糕好夾,
同個d專食toast個d cafe有d揮:P
唔錯!有機會再黎!!
2014-08-19 2318 浏览
呢排Wired Cafe做緊熊本熊推廣,13/8熊本熊仲親自黎鋪頭添,趁收早貢過黎做小粉絲 四點三黎到,有十幾人等緊,十分鐘左右就可以入座喇。Cafe有個熊本熊特別menu,比正常menu貴d,但因為要叫入面既野飲先會有襟章,所以都有叫一杯。Kumamon special latte ($52)價錢略貴,味道普通,可幸隻熊本熊冇走到樣~最得意係隻杯!可惜冇得賣 凍咖啡 ($42)平日六點前係免費refill既,唔太濃,奶同糖漿自己落。dutch pancake ($72)好香蛋味,加埋淡忌廉、檸檬汁等等又係另一種風味,推介!不過都係略貴。五點鐘,見到外面起哄,原來熊本熊駕到喇! 食客們變晒小粉絲,熊本熊亦來者不拒同大家影相。如果平時冇熊本熊,收呢個價錢,我諗我地未必會黎……

四點三黎到,有十幾人等緊,十分鐘左右就可以入座喇。

Kumamon special latte ($52)
Kumamon Special Latte
凍咖啡 ($42)
平日六點前係免費refill既,唔太濃,奶同糖漿自己落。

dutch pancake ($72)
Dutch Pancake
五點鐘,見到外面起哄,原來熊本熊駕到喇!

食客們變晒小粉絲,熊本熊亦來者不拒同大家影相。
如果平時冇熊本熊,收呢個價錢,我諗我地未必會黎……
2014-08-13
Dutch Pancake