2024-08-06 1561 浏览
搵到一間約朋友食甜品打卡影相爭岩既cafe📸(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑手工炸蝦餅牛油吐司三文治夾泰式椰菜沙律配薯條&自家柚子蛋黃醬($118)蝦餅好好食😋夾埋熱辣辣脆脆既多士勁好味,泰式椰菜沙律又酸甜開胃,所以即使食埋薯條都唔會覺得好漏🤪柚子蛋黃醬都係好特別,酸酸地唔會覺得好油膩😛煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配沙律菜($128)本身係配薯條,不過怕熱氣就轉左沙律菜呢個漢堡又係勁大,3個人share一個都食唔曬😂😂😂不過佢個辣椒都幾辣,唔食得辣可能未必食到曬成個🤪但都係會愈食愈開胃🤤開心果修女泡芙($68)呢個甜品應該都算係呢到既signature,因為見啲人去食親都一定會叫呢個甜品,真係無令人失望,泡芙外皮好脆,一切就切得開又唔會散,而家入面既開心果醬勁濃開心果味,食到停唔到口🥰黑芝麻白玉芝士蛋糕($65)呢個甜品係連成日整開甜品既朋友都驚嘆好好味,因為佢既白玉係好出色,做到好似流心咁,而黑芝麻味道又好濃,3層一啖食落去非常夾,又係搶住黎食既一個甜品🍮價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑價錢黎講3個人食人均$130左右,但係食得飽肚,主菜份量足,甜品可能相對貴啲啲,但係非常有特色,
搵到一間約朋友食甜品打卡影相爭岩既cafe📸

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑

手工炸蝦餅牛油吐司三文治夾泰式椰菜沙律
配薯條&自家柚子蛋黃醬($118)

煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配沙律菜($128)
本身係配薯條,不過怕熱氣就轉左沙律菜

開心果修女泡芙($68)

黑芝麻白玉芝士蛋糕($65)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
價錢黎講3個人食人均$130左右,但係食得飽肚,主菜份量足,甜品可能相對貴啲啲,但係非常有特色,cafe黎講以呢個價錢有咁既質素算係唔錯😎

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
今次係同朋友去就無揸車喇,係宋皇臺站一出好方便,如果揸車都有唔少咪錶可以等,睇你運氣😎

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
係行水泥木系簡約風格,cafe入面好闊落,枱同枱之間唔會好逼,有足夠既空間感,而家都爭岩打卡,由其是向街個排玻璃窗,成個感覺都係好chill好舒服🥰🥰

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
而家少左好多去食cafe,因為有時覺得黎黎去去唔係all day breakfast就係黑松露意粉,自己比啲心機其實都煮到😂但今次呢間cafe主菜同甜品都唔係平時食開個啲,而且水準極高,坐得都舒服,可以再去😛😛
  • 煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配薯條
開咗好一段時間。-年?!門口唔起眼,凹咗落去,招牌又好細。但介紹給朋友去,個個都話正!個開心果修女泡芙仲係無得輸!唔係好甜,外脆,開心果cream 又香又滑!面包及手沖咖啡也是水準之作!
2024-12-01
2024-11-15 209 浏览
而家市面上好多Cafe都有製作巴斯克芝士蛋糕,而喺西營盤更加有一間出名食巴斯克芝士蛋糕嘅Cafe經常大排長龍,但係我個人就覺得呢間位於九龍城嘅Cafe所製作嘅黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕更加出色。佢比其他地方所售賣嘅巴斯克芝士蛋糕突出嘅地方,就係加入咗一層麻糬白玉,令到巴斯克芝士蛋糕嘅口感更加豐富,除咗有幼滑嘅半熟芝士口感之外,亦有口感煙韌嘅白玉麻糬,兩者加埋亦相當配合,除此之外,佢嘅黑芝麻味亦都相當濃郁,令人一口接一口。

黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕
黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕
2024-11-08 298 浏览
忙裏偷閒無意中黎到九龍城一間小cafe門口有提供小量位置叫左杯朱古力☕同 綠茶latte🍵同個開心果泡芙😂😂綠色latte 味道夠濃 幾好飲開心果泡芙有造型入面都有驚喜 滿滿嘅開心果味道同宜家一般cafe一樣要先去櫃台點餐比錢我哋只係叫咗兩杯嘢飲一個泡芙因為我哋坐外面嘅位置有兩位店員拎出黎比我地下午時間天氣唔熱坐係出面傾下計 休息下都係唔錯嘅選擇
忙裏偷閒

坐係出面傾下計
休息下都係唔錯嘅選擇
  • Matcha latte
2024-09-20 896 浏览
特登為咗開心果修女泡芙到訪,但主食都好有驚喜.𖥔 ݁ ˖·ᰔᩚ 𝘾𝙝𝙤𝙧𝙞𝙯𝙤 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖 | 北非沙卡蔬卡 ʜᴋᴅ 108ᰔᩚ 𝙂𝙤𝙤𝙙 𝙈𝙤𝙧𝙣𝙞𝙣𝙜 | 𝙔𝙊𝙄 全日早餐 ʜᴋᴅ 128ᰔᩚ 𝙍𝙚𝙡𝙞𝙜𝙧𝙚𝙪𝙨 𝙖 𝙡𝙖 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙚 | 開心果修女泡芙 ʜᴋᴅ 68ᰔᩚ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50ᰔᩚ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50·Shakshuka香料味好濃但整體唔過鹹,都有一定辣度。最滿意係佢哋嘅focaccia,用牛油煎烘過勁香脆,牛油同麵粉香都出色(∩˃o˂∩)♡全日早餐嘅薯仔蔬菜餅都好抵讚,有薯塊但同時亦有creamy嘅薯蓉,相信都加咗唔少忌廉( ๑‾̀◡‾́)重點開心果修女泡芙係不負眾望,好耐冇食過咁脆嘅泡芙,外殼實淨但好酥脆,開心果味夠濃唔過甜,整體平衡得好好 ( *´ސު`*) ·完全冇失望嘅café hopping,店內麵包同甜品都係自家出品,已經期待再次到訪試其他餐點 (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)。
特登為咗開心果修女泡芙到訪,但主食都好有驚喜.𖥔 ݁ ˖
ᰔᩚ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50
ᰔᩚ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50

2024-09-13 1075 浏览
同朋友特登遲少少嚟,打算避過中午飯時間,2:15嚟食,點知都要等30分鐘,夏天等真係一大折磨。好彩同朋友一齊排隊,可以傾偈打發時間。不過啲食物味道都真係值得等!// 堅果醬脆麥片乳酪(配日本黑芝麻醬)夏天特別排完隊,食返個凍乳酪bowl 好正!當堂消暑!不過佢一碗都大碗,兩三個人share食會好啲,食到尾段可能會覺得膩。黑芝麻好出,會有黑芝麻糊感覺。麥片能夠增加口感,不錯!// 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包真係食得出係自家製嘅香草麵包,外皮鬆脆,內裏鬆軟,用嚟伴佢嘅濃郁蕃茄微辣醬,超級惹味!每啖都要用匙羹筆大大啖醬嚟食,點係完全食唔到佢味道。//手工炸蝦餅牛油吐司三文治夾泰式椰菜沙律配薯條&自加柚子蛋黃醬見冇乜人食過呢個,好似係新推出。個蝦餅係超厚實、多餡料、炸到外皮好脆口,配上泰式蜜糖芥末辣醬,加清新柚子蛋黃醬簡直係絕配!食嘅時候一定要點柚子蛋黃醬!再用十分鬆軟嘅牛油吐司包住炸蝦餅,簡直係完美!啲薯條勁似Shake Shake薯條//日式湯種牛奶吐司配法國發酵牛油&果醬果真係一塊牛奶鬆軟吐司。包的確好鬆軟、果醬明顯係自家用新鮮藍莓煮製成。//開心果修女泡芙超多人嚟都有食呢個,即管嗌嚟
不過啲食物味道都真係值得等!
// 堅果醬脆麥片乳酪(配日本黑芝麻醬)
夏天特別排完隊,食返個凍乳酪bowl 好正!
當堂消暑!
黑芝麻好出,會有黑芝麻糊感覺。麥片能夠增加口感,不錯!

堅果醬脆麥片乳酪(配日本黑芝麻醬)

// 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包

北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包

//手工炸蝦餅牛油吐司三文治夾泰式椰菜沙律
配薯條&自加柚子蛋黃醬
見冇乜人食過呢個,好似係新推出。
再用十分鬆軟嘅牛油吐司包住炸蝦餅,簡直係完美!

啲薯條勁似Shake Shake薯條

//日式湯種牛奶吐司配法國發酵牛油&果醬
果真係一塊牛奶鬆軟吐司。
包的確好鬆軟、果醬明顯係自家用新鮮藍莓煮製成。

日式湯種牛奶吐司配法國發酵牛油&果醬

//開心果修女泡芙
超多人嚟都有食呢個,即管嗌嚟試試~
超脆泡芙,內裏超飽滿濃郁開心果cream。
Ps 並非開心果醬
個人覺得如果有開心堅果,可增加口感及減少膩感~

2024-09-01
堅果醬脆麥片乳酪(配日本黑芝麻醬)
北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
日式湯種牛奶吐司配法國發酵牛油&果醬
  • 堅果醬脆麥片乳酪
  • 手工炸蝦餅牛油吐司三文治夾泰式椰菜沙律
🥜環境好舒服,純白的店,好易會miss左🥜聽住小清新音樂,可以坐好耐好耐開心果修女泡芙 Religious ala Pistache $68🥜食唔到本身想試ig post嘅Saint Honoré,原來係6月限定款😂🥜鐘意個泡芺有陣開心果碳燒味,同埋非常脆🥜唔係開心果控的我覺得味道剛好,不用更濃,cream量好足夠🥜空口食唔膩,唔洗飲水好少叫呢款甜品,好值得一試,見到其他人都推介芝麻芝士蛋糕,下次再黎試
🥜環境好舒服,純白的店,好易會miss左
🥜聽住小清新音樂,可以坐好耐好耐

🥜鐘意個泡芺有陣開心果碳燒味,同埋非常脆
🥜空口食唔膩,唔洗飲水

2024-08-13 528 浏览
Very chill cafe with incredible interior. We ordered the pistachio cream puff and matcha latte.The pistachio cream puff was very tasty. It's not too sweet and packed with pistachio cream. it's slightly crispy on the outside and very creamy and smooth pistachio cream inside. But it is a bit pricey for a cream puff. 9/10The matcha latte is very thick and rich. I believe they use high quality matcha powder for this drink. The slight bitterness matches well with the cream puff. 8/10

Pistachio  Cream  Puff  and  Matcha  Latte
Pistachio  cream  puff
Pistachio  cream  puff
📍YOI Coffee & Bakery九龍城龍崗道20號地舖𓍯🍔 Bacon & Beef Cheeseburger $138𓍯 牛肉有啲乾 🥩 配合埋個醬汁比想像中辣咗少少𓍯 塊brioche包香脆鬆軟 🥖𓍯 薯條有cajun seasoning,夠脆同香🍟🥗 YOI Good Morning $128𓍯 YOI 嘅all day breakfast! 香草包好脆同軟熟 加上個bacon 🥓 幾crispy 但係唔會太油 𓍯 芝士薯蓉餅幾特別 好飽肚🧀🥘 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 Chorizo Shakshuka $108𓍯 新鮮出爐嘅香草麵包配蕃茄、蔬菜、辣肉腸、蛋🍳𓍯 好新鮮蕃茄味 加埋塊辣肉腸 食重口味嘅朋友仔可以選擇🥓𓍯 個包入面好軟熟 外面好脆 🍞🍨 開心果修女泡芙 Religieuse ala Pistache $68𓍯 好軟熟 😳10分推介𓍯 都幾濃開心果味,入邊仲有開心果粒 🥹☕️ Iced Americano • Ethiopia $45𓍯 揀咗 Ethiopia 豆𓍯 Nutty roasted flavour! 推介俾鍾意飲nutty>fruit
📍YOI Coffee & Bakery
九龍城龍崗道20號地舖
𓍯
𓍯 牛肉有啲乾 🥩 配合埋個醬汁比想像中辣咗少少
𓍯 塊brioche包香脆鬆軟 🥖
𓍯 薯條有cajun seasoning,夠脆同香🍟

🥗 YOI Good Morning $128
𓍯 芝士薯蓉餅幾特別 好飽肚🧀

𓍯 新鮮出爐嘅香草麵包配蕃茄、蔬菜、辣肉腸、蛋🍳
𓍯 好新鮮蕃茄味 加埋塊辣肉腸 食重口味嘅朋友仔可以選擇🥓
𓍯 個包入面好軟熟 外面好脆 🍞

𓍯 好軟熟 😳10分推介
𓍯 都幾濃開心果味,入邊仲有開心果粒 🥹

𓍯 揀咗 Ethiopia 豆
𓍯 Nutty roasted flavour! 推介俾鍾意飲nutty>fruity嘅朋友🤣

🍵 Iced Matcha Latte $55
𓍯 唔會太甜 亦都唔會太重抹茶味
  • 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
  • YOI  Good  Morning
  • Matcha  Latte
  • Bacon  and  Beef  Cheeseburger
2024-07-16 657 浏览
嚟九龍城搵咖啡店chill下☕️午飯過後食甜品飲杯咖啡做下午茶,九龍城有好多選擇。今次嚟到YOI coffee,裝修簡約風感覺舒適,開放式廚房具有空間感,感覺舒適🫶🏻除咗一系列飽肚嘢食之外,今次專程黎食開心果聖女泡芙😋泡芙皮非常酥脆,開心果吉士軟滑,略嫌唔夠開心果味,如果可以再加重開心果味會更好食💪🏻凍朱古力咖啡口感順滑👍🏻香濃朱古力同咖啡好平衡,唔會搶到大家嘅味,推薦!兩樣合共$123
兩樣合共$123
2024-07-15 793 浏览
同狗狗影完相之後想搵一間室內嘅寵物友善餐廳,就搵到呢間精緻嘅Cafe!我哋叫咗手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式沙律配薯條同煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配薯條!手工炸蝦餅外皮炸到好脆,入面好足料啲蝦好大隻好爽口,牛奶吐司好軟熟,好有奶香,再配上甜甜酸酸嘅汁好夾好食!手撕豬肩肉漢堡,豬肉絲好多肉汁,個包烘過好香,好好食!薯條就普普通通係幼嗰隻薯條,但係份量都算幾多!呢度嘅主食真係幾出色,聽講呢度最出名係嗰個開心果泡芙,但係今日已經太飽啦食唔到,下次要再嚟過!呢度嘅咖啡都幾香幾好飲!
2024-07-06 679 浏览
本身為咗開心果泡芙而到訪估唔到主食都有驚喜🌟手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式沙律配薯條💰118超大份吐司!炸蝦餅比想像中大,咬落去估唔到有原隻蝦好足料😍雖然蝦餅已經落咗雞醬 但依然鬆脆!配埋牛奶吐司食,中和蝦餅嘅油膩感薯條幾脆,落咗好似paprika嘅調味粉,忍唔住食多幾啖!YOI 全日早餐 💰128奶油焗薯同蛋係呢個餐最好食✨ 焗薯有顆粒感。中間有滿滿奶油🧈非常濃郁😋蛋好滑配埋滿滿橄欖油嘅麵包就係理想的all day breakfast ☀️開心果修女泡芙 💰68又係比我想像中大份😂咬落去開心果味比較濃郁😍唔係其他開心果甜品咁淡cream入面都有開心果粒🥰十分推薦開心果卷蛋 💰65同泡芙一樣都係濃濃的開心果cream同開心果粒! 比較愛吃卷蛋嘅朋友可以一試🧁總括而言,雖然cafe嘅定價算少貴,但食物質素係值得呢個價錢🤤✨
本身為咗開心果泡芙而到訪
估唔到主食都有驚喜🌟

手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式沙律配薯條💰118
薯條幾脆,落咗好似paprika嘅調味粉,忍唔住食多幾啖!

YOI 全日早餐 💰128

開心果修女泡芙 💰68

開心果卷蛋 💰65

2024-05-18
  • 手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式沙律配薯條
2024-05-29 548 浏览
衝住開心果泡芙而去嘅cafe!好彩最後有得食&冇失望!📍YOI coffee & bakery好多好多開心果啊🥰🥰上下兩粒開心果都係有爆漿效果~好濃郁!唔係好膩兩層泡芙亦都好酥脆~朱古力係75%,微苦👍🏻都係濃郁、滑薯條好香黑松露味個醬係酸酸地嘅蛋黃醬幾開胃~~經過嘅話,值得一試#開心果 #開心果關注組 #九龍城 #甜品 #cafehk #hkcafe #朱古力#capcha_九龍城 #capcha_cafe
衝住開心果泡芙而去嘅cafe!
好彩最後有得食&冇失望!

📍YOI coffee & bakery
好多好多開心果啊🥰🥰
上下兩粒開心果都係有爆漿效果~
好濃郁!唔係好膩
兩層泡芙亦都好酥脆~
朱古力係75%,微苦👍🏻
都係濃郁、滑
薯條好香黑松露味
個醬係酸酸地嘅蛋黃醬
幾開胃~~

經過嘅話,值得一試

#capcha_九龍城 #capcha_cafe
🌟九龍城隱世Cafe 爆漿開心果修女泡芙呢間Cafe都係提供自家烘焙的餐點!所以我地今日一點幾黎到時已經有啲甜品Sold out左啦,好彩我嘅目標開心果修女泡芙仲有~店鋪木系裝修加上隱世地理位置比到人一種放輕鬆嘅感覺,而且仲有室外座位同淡黃色嘅外牆都非常吸睛!————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 $108北非沙卡蔬卡嘅醬汁混合左西班牙香腸、番茄、蔬菜、蛋、羅勒、和芝士等食材做得好濃味,又酸又辣咁,搭配好香口嘅麵包,食得好惹味!▪️開心果修女泡芙 $68修女泡芙雪人嘅外形加上外皮係薄身香脆,上下都用Cream加強味道層次,泡芙內餡有大量嘅開心果忌廉,而且開心果味都好濃,而唔會太甜,咬落去口感好好~▪️香草北海道芝士蛋糕 $62超淋身嘅半融芝士蛋糕,好香濃芝士味,好食~————————————————
🌟九龍城隱世Cafe 爆漿開心果修女泡芙

▪️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 $108
北非沙卡蔬菲配香草麵包

▪️開心果修女泡芙 $68

▪️香草北海道芝士蛋糕 $62
超淋身嘅半融芝士蛋糕,好香濃芝士味,好食~
香草北海道芝士蛋糕

————————————————

2024-05-20
北非沙卡蔬菲配香草麵包
香草北海道芝士蛋糕
  • 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
九龍城除左有好多泰國野食之外 原來都幾多cafe下🤤今次黎左呢間試試佢🤭🍤手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律配薯條&自家柚子蛋黃醬 $118 超推薦‼️超有驚喜既吐司🩵係好少見既配搭 見到係手工炸蝦餅就忍唔住要試下啦😝賣相好澎湃流曬口水吖🤤個吐司好軟熟 熱辣辣🍞中間夾住泰式椰菜沙律🥗再加上佢地既手工炸蝦餅 配上埋醬汁 好match🥹✨炸蝦餅好彈牙好好食🥺仲要有幼薯條🍟配上柚子蛋黃醬 好香脆好好食😋大大份幾抵食😝🥑煙三文魚牛油果牛奶吐司 $108冇得輸既配搭🤍係可以想像到既味道 都唔錯架🤤又係好軟熟既厚牛奶吐司 上面塗滿左滿滿既牛油果🥑再放上煙三文魚同黑胡椒 唔錯唔錯😋🍰黑芝麻白玉芝士蛋糕 $60好軟心既芝士蛋糕🤤食落去都幾有黑芝麻味 但可以再重啲‼️仲要食到有麻糬 好軟糯🥹係食到最後有少少膩🙈整體黎講都值得試下😉☕️Iced White $45☕️Expresso Tonic $55咖啡就正正常常 冇咩特別🙈

🍤手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律
配薯條&自家柚子蛋黃醬 $118 超推薦‼️

🥑煙三文魚牛油果牛奶吐司 $108

🍰黑芝麻白玉芝士蛋糕 $60

☕️Iced White $45
☕️Expresso Tonic $55
咖啡就正正常常 冇咩特別🙈
  • 手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律 配薯條&自家柚子蛋黃醬