2023-04-27 126 浏览
周末下午到訪,剛好有兩人位,唔駛等,但店外很快又有人排隊。點餐時,店員表示食物等待時間會較長。小店人手不足,店內滿坐,情有可原。一共點了4樣- plain bagel: bagel 質感很古怪,很難咬開,亦沒香味,如果不是cream cheese, I was like eating cardboard.- latte: 正常發揮,可惜只有fruity 豆- 手撕豬肉漢堡豬肉漢堡味道一般,但薯條硬到已不知道翻炸了第幾次,已經不再是薯條口感。食到此時已經對其他食物不再有期望。- 開心果修女泡芙IG好多foodie都在吹捧這個泡芙。一早落單已經同店員講可以「即上」。食完以上的咸食,已經過了約一小時,以為店員誤以為「後上」,催單兩次,店員都話幫我check。再過了半小時,都未有。第三次,出了counter叫店員再幫我看看,這才被通知「泡芙仲焗緊,要等多十分鐘」。此時店內的人已經唔多,亦唔明白泡芙這類的甜品原來可以即叫即做。大約等了差不多兩小時,泡芙終於來了,但某店員又送錯左比隔離枱。隔離枱那女士也是叫了同樣的泡芙,在她影相途中,那店員終於「覺醒」發現送錯。將泡芙拎左入廚房一圈再送上我枱。 然
周末下午到訪,剛好有兩人位,唔駛等,但店外很快又有人排隊。

一共點了4樣
- plain bagel:

- latte:
正常發揮,可惜只有fruity 豆

- 手撕豬肉漢堡

- 開心果修女泡芙
IG好多foodie都在吹捧這個泡芙。
隔離枱那女士也是叫了同樣的泡芙,在她影相途中,那店員終於「覺醒」發現送錯。將泡芙拎左入廚房一圈再送上我枱。 然後再同了那位客人說:「唔好意思,你個泡芙仲整緊,大約等多15-20分鐘」

等左兩小時,等到的泡芙是好像烘得太久太乾的泡芙皮,唔知到原來所謂嘅「脆」係「燶到脆」
嘅感覺;開心果cream都不夠濃味。說真的,地鐵站的beard papa都仲好食😀

九龍城咁多間cafe, 呢間真係唔好黎😀
Ruin my weekend.

手撕豬肉漢堡
2023-04-22 176 浏览
今日放假,嚟到宋王臺朋友推介嘅一間Cafe!門口係黃色嘅落地玻璃,空間都好廣闊同舒適。我哋叫咗一份早餐🫶🏻煙肉滑蛋漢堡,連薯餅同沙律係好簡單嘅食材,但係煮出嚟各有風味漢堡包本身脆口同好香煙肉同滑蛋都煎得唔錯! 之後我哋都嗌咗一份特別啲嘅菜式叫北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包啲肉醬微辣好惹味麵包外脆內軟,好有空氣感鍾意特別啲嘅菜式可以揀呢個!我哋都嗌咗一杯ice black正正常常同一杯手沖candy crush哥倫比亞咖啡豆啲店員話會有士多啤梨糖嘅味道亦都提供左兩款杯俾我哋品嚐飲落去果然係唔同嘅風味啊!整體感覺都好舒適,同埋服務好好得閒經過都可以去坐下!
今日放假,嚟到宋王臺朋友推介嘅一間Cafe!
門口係黃色嘅落地玻璃,空間都好廣闊同舒適。

我哋叫咗一份早餐

🫶🏻煙肉滑蛋漢堡,連薯餅同沙律

係好簡單嘅食材,但係煮出嚟各有風味
漢堡包本身脆口同好香
煙肉同滑蛋都煎得唔錯!

煙肉滑蛋漢堡 連薯餅加沙律

之後我哋都嗌咗一份特別啲嘅菜式
叫北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包

啲肉醬微辣好惹味
麵包外脆內軟,好有空氣感
鍾意特別啲嘅菜式可以揀呢個!

我哋都嗌咗一杯ice black
正正常常

同一杯手沖candy crush
哥倫比亞咖啡豆
啲店員話會有士多啤梨糖嘅味道
亦都提供左兩款杯俾我哋品嚐
飲落去果然係唔同嘅風味啊!

整體感覺都好舒適,同埋服務好好
得閒經過都可以去坐下!
2023-04-22
煙肉滑蛋漢堡 連薯餅加沙律
2023-04-21 97 浏览
🔸大吉嶺奶茶蛋糕卷 ($58) 😋4.5/5大吉嶺及奶茶味都有,奶茶味比較出。蛋糕質感良好,蓬鬆微濕,不會是乾硬冷藏感,也不是放太久的潮濕感。🔸Single Origin Chocolate ($50) 😋5/5幼滑香濃,帶點酒心朱古力的感覺,絕對不是即沖朱古力的水感,每一啖都是幸福感。環境:🖼️🖼️🖼️🖼️室內空曠舒適,餐桌之間都有些距離,聊天仍會有私人空間,室外可帶毛孩一起。服務:🤗🤗🤗🤗🤗服務員都很温柔,輕聲細語的,也十分樂意協助。✴️總結:九龍城有很多café,這家飲品及甜品都很高質,價錢合理,是個慢活好地方。
🔸大吉嶺奶茶蛋糕卷 ($58) 😋4.5/5

環境:🖼️🖼️🖼️🖼️

服務:🤗🤗🤗🤗🤗
服務員都很温柔,輕聲細語的,也十分樂意協助。

✴️總結:
2023-04-18 198 浏览
YOI Coffee & Bakery 要加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☀️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 $108麵包外脆內軟,好好食!香料味重,食到個汁入面係由唔同既配料製成😎有層次感好適合重口味既你地😜☀️慢煮嫩雞胸羅勒醬香草麵包三文治$98兩層麵包都有塗羅勒醬,誠意十足💓見到雞胸尼兩隻字本身都有啲卻步(因為驚好鞋)但完全唔會 反而好滑😋仲要入味💥超級surprise!!!!!🌤開心果修女泡芙 $68造型超少女心💕個cream好滑,Nuts味好出,外皮超脆☺️美中不足可能係外皮有少少燶左🙃❤️‍🔥餐廳設計簡潔文青,令人好舒服❤️‍🔥chill半個晏晝完全冇問題
YOI Coffee & Bakery
要加一~

☀️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 $108
麵包外脆內軟,好好食!
香料味重,食到個汁入面係由唔同既配料製成😎有層次感
好適合重口味既你地😜

☀️慢煮嫩雞胸羅勒醬香草麵包三文治$98
兩層麵包都有塗羅勒醬,誠意十足💓
見到雞胸尼兩隻字本身都有啲卻步(因為驚好鞋)

🌤開心果修女泡芙 $68
造型超少女心💕
個cream好滑,Nuts味好出,外皮超脆☺️
美中不足可能係外皮有少少燶左🙃

❤️‍🔥餐廳設計簡潔文青,令人好舒服
❤️‍🔥chill半個晏晝完全冇問題
2023-04-15
  • 慢煮嫩雞胸羅勒醬三文治配火箭菜沙律
  • 北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
九龍城呢間YOI Coffee & Bakery既menu 好特別,除左一般cafe會有既意粉之外,主打三文治同麵包類,佢地既麵包都係自家製,誠意滿分。另外呢度既甜品都唔錯,第一次食修女泡芙👍佢地仲有啲cheesecake、曲奇,可以留意當日既甜品餐牌。 1⃣️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包($128) Shakshuka我都係第一次見香港有得食,有蕃茄、蛋、芝士、辣肉腸等調配成一個酸酸地、微辣既醬汁,質地唔算好稠身,配上四塊店鋪自家製既香草麵包,食既時候沾上醬汁,味道唔錯~另外特別要讚下佢地既麵包!好脆得黎唔會好難咬或者乾身,就算擺左一陣食都keep住個口感係脆脆地既🤩  2⃣️慢煮嫩雞胸羅勒醬香草麵包三文治($98) 呢款既麵包一樣驚豔到我😍上下兩塊麵包有一定既厚度,食落係有彈性同埋鬆軟既!入面搽滿左pesto,陣香草味勁出!雞胸好嫩滑!中間仲夾左生菜同埋蕃茄片,配上伴碟火箭草既沙律,感覺多左分清爽。  3⃣️開心果修女泡芙($68) 呢款甜品我黎之前已經諗住一定要嗌!見到好多人推薦,同埋出面都冇見過。泡芙係即叫即焗既,拎到出黎,食既時候,個皮係好脆好脆🤤唔係平時出去食層皮軟pat pat 既泡
 1⃣️北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包($128)

2⃣️慢煮嫩雞胸羅勒醬香草麵包三文治($98)

3⃣️開心果修女泡芙($68)
 呢款甜品我黎之前已經諗住一定要嗌!見到好多人推薦,同埋出面都冇見過。泡芙係即叫即焗既,拎到出黎,食既時候,個皮係好脆好脆🤤唔係平時出去食層皮軟pat pat 既泡芙。入面既開心果加吉士醬食落唔會質感唔會太過heavy,堅果味都夠,仲有啲開心果碎碎伴碟~
2023-04-05 110 浏览
又一間九龍城舊樓地舖返新的咖啡室,奶油色為主調,襯深啡色木家具,感覺簡單舒服。餐牌選擇雖然不多,但很多菜式都有各自特色,有新意。其中一道叫北非沙卡蔬卡配意大利香草包Chorizo Shakshuka ($108),單單「北非」這兩個字已很吸引。餐牌列出材料有西班牙辣肉腸、蕃茄、蔬菜、蛋、羅勒、Feta芝士、和香草麵包,但完全不知怎樣烹調,也懶得上網查看,決定一試。上菜了,有點意想不到,原來就是將各種配料烤焗成一個厚身的醬汁,伴以麵包。醬汁以蕃茄味最為突出,並有很重香料味,而辣肉腸和蛋黃就變了整個菜中其他比較突出的味道。烤麵包很新鮮,香脆非常,配着這個特別的醬汁,要慢慢細味和享受!

2023-04-03 104 浏览
呢間咖啡店有一日經過想去,但係大排長龍,所以就放棄咗🙈🙈🙈之後過咗一排再嚟,好好彩唔使等位,可以即刻入。可能平日嘅關係。見到有開心果卷蛋就叫咗嚟食。呢個卷蛋非常之高質😋😋😋開心果味濃郁,而且卷蛋入邊嘅忌廉都好滑。好好味!另外叫咗杯咖啡。咖啡都好飲,咖啡味香濃,而且有靚拉花。呢間咖啡店都坐得唔錯,而且值得一讚嘅係服務真係好好,而家都好少遇到啲服務好好嘅小店。怪唔之得成日都咁多人,真係值得支持,一定會再嚟幫襯!

另外叫咗杯咖啡。咖啡都好飲,咖啡味香濃,而且有靚拉花。

2023-03-18 848 浏览
○ 𝐑𝐞𝐥𝐢𝐠𝐢𝐞𝐮𝐬𝐞 𝐚 𝐥𝐚 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐞 開 心 果 修 女 泡 芙 // $68外形好似雪人非常可愛,外層超級酥脆,切開真係會卡嚓一聲。頂層內部係淡忌廉餡,質感輕盈;下層內餡係開心果醬忌廉,超香濃果仁味,仲食到少少開心果碎!質感軟滑順口,甜度剛剛好~○ 日 本 黑 芝 麻 白 玉 芝 士 蛋 糕 // $60食到有少少芝士嘅鹹香,但芝麻味幾乎失蹤。白玉原來係一層麻糬,夾喺 cheesecake 同忌廉中間,唔知係咪因為雪凍過變得唔煙韌。上面忌廉雖然輕盈順滑,但感覺多餘左,三種材料質感唔係好夾,食完係一種迷之感覺ʕ•͡-•ʔ○ 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 𝐒𝐡𝐚𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚 北 非 沙 卡 疏卡 // $108材料有蕃茄、雜菜、半熟蛋、feta cheese,醬汁似肉醬既味道+微香辣+更多蕃茄。因為加左西班牙辣肉腸,平時食開譚仔清湯嘅本人食到最尾覺得太鹹太辣唔夠包 ꉂ(´꒳` ) 餐廳人手製作嘅意大利 focaccia 烘乾得香脆,厚厚塗一層醬汁食好惹味。○ 𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 // $50朱古力應該至少係 70% ,甜度適中可可味濃,奶味重,飲落感覺好舒服。‎
‎- - - - - - - - - ‎- - - - - - - -

• 開心果修女泡芙
2023-03-15 103 浏览
門面以溫柔淡黃色室內就簡約木系風 🪵 呢度主打係佢哋嘅自家製麵包🍞如果你哋係鍾意食麵包嘅一定唔可以錯過!shakshuka 必試!👍🏾醬汁惹味仲加左西班牙辣肉帶微微香辣配埋香脆香草包真係絕配煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡🍔brioche香脆鬆軟🥯味道剛剛好唔會太咸黑芝麻白玉芝士蛋糕 👍🏾超有驚喜的 !又係必食推介頂層忌廉好smooth 夾住一層煙煙韌韌的mochi 下層cheesecake 半流心狀軟軟的~入口即溶超美味
門面以溫柔淡黃色
室內就簡約木系風 🪵
呢度主打係佢哋嘅自家製麵包🍞
如果你哋係鍾意食麵包嘅一定唔可以錯過!

shakshuka 必試!👍🏾

黑芝麻白玉芝士蛋糕 👍🏾
超有驚喜的 !又係必食推介
頂層忌廉好smooth
夾住一層煙煙韌韌的mochi
下層cheesecake 半流心狀軟軟的~
入口即溶超美味

2023-02-16 864 浏览
嚟九龍城又食下食下嘢,唔想諗所以荔灣上次去過覺得環境OK嘅Cafe食 Menu好似同上次一模一樣,不過Cafe啲嘢食不嬲都係單調啲嘅我今次試吓bagel再加雞胸! Cafe嘅嘢食其實性價比真係非常之低,不過唔知點解就係大把客人keep住去食🤣🤣我以為佢蘑菇bagel點知入面派份量唔多嘅小蘑菇,少量失望係會比大啡菇,因為佢都係成$100.1個配喺側邊嘅沙律菜份量都好少, 好明顯係做吓意思我叫佢沙律醬同埋芝士分開上,原來芝士係咁有趣嘅樣🤣🤣🤣整體來講真係麻麻哋好食,同埋佢個包唔知點解係有啲油嗰種bagel正常呢種包應該係冇油㗎嘛~雖然好香脆可口,但係唔係我鍾意嗰種朋友嗌嗰個就係我上次嘅,唔知係咪個碟細咗,覺得今次嘅份量好似立體好多🤣🤣不過我諗佢嘅味道係一樣嘅,佢嘅沙律菜同埋蕃茄仔都好新鮮,不過份量同埋整體質素都係普通今次特別感受到就係店員好溫馨雖然有陣時會做嬲唔記得,因為佢哋人手唔多而且今日好多客人!仲有人帶狗狗嚟不過就感受好親切如果我朋友鍾意應該都仲有大把機會嚟🤣🤣
我以為佢蘑菇bagel
點知入面派份量唔多嘅小蘑菇,少量失望
係會比大啡菇,因為佢都係成$100.1個

配喺側邊嘅沙律菜份量都好少, 好明顯係做吓意思
今次特別感受到就係店員好溫馨
不過就感受好親切

如果我朋友鍾意應該都仲有大把機會嚟🤣🤣
2023-02-06 710 浏览
已經三訪YOI啦!環境/座位都好舒服,空間感好足夠,食客傾計都唔會好大聲,音樂唔會太大聲。所有麵包都係天然、自家製,好有誠意架,但我覺得最出色都係咖啡,好啱我口味。*原味貝果配忌廉芝士抹醬及沙律 $70有機楓糖碧果根忌廉芝士抹醬 +$5貝果煙韌感、麥香都唔夠強,但我欣賞佢100%自家製!加咗$5將忌廉芝士轉做楓糖碧果根味,不過味道好淡,食唔出佢嘅味。早餐配Black,叫White有半價。香蕉&天然手工花生醬厚切牛奶吐司配楓葉糖漿 $88白麵包係自家製,厚切再烘到焦脆,但未夠麥香。花生醬香濃配軟綿香蕉片係絕配,加少少脆脆開心果碎,口感非常好。煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配薯條 $128終於到午餐menu喇!漢堡有牛油香、有包香,手撕豬肉香辣惹味但唔夠juicy,整體都好夾好食。幼薯條外脆內軟,而且香薯味,有辣粉更加香,蛋黃醬有柚子醬,去膩不過有啲苦。法式千層蘋果酥配焦糖醬北海道牛奶雪糕 $68即叫即焗,所以要等10-15分鐘。千層酥全自家製,用法國發酵牛油製作。酥皮層層分明,非常香脆,牛油味特別香。蘋果餡熱辣辣,微甜好似蘋果醬,配牛奶雪糕,好夾啊!White $45有兩種豆,我揀咗costa
原味貝果配忌廉芝士抹醬及沙律 $70

煙燻辣椒手撕豬肩肉漢堡配薯條

法式千層蘋果酥配焦糖醬北海道牛奶雪糕 $68
法式千層蘋果酥配焦糖醬北海道牛奶雪糕

White $45
有兩種豆,我揀咗costa rica咖啡豆,Nutty風味,同牛奶係完美比例。總之就係好好飲!
White

Black $40
我揀咗ethiopia咖啡豆,fruity帶少少木味,做black係好夾。
2023-01-29
$90 (早餐)
法式千層蘋果酥配焦糖醬北海道牛奶雪糕
White
2023-01-30 178 浏览
呢到已慢慢成為我的飯堂,諗唔到食乜就會想黎。今次試下pastry menu上的ham and cheese toast,冇諗過包同餡的比例差咁遠,主要係食到包的味道,唔太食到火腿同芝士的香味,唔太推介。反而沙卡蔬卡配意大利香草麵包就真係百吃不厭,萫茄酸甜加埋Chorizo的惹味,點極包都覺得唔夠喉,一啲膩感都冇,記得加錢追加麵包~咖啡亦同樣高質,點左flat white同americano,不過自己點的野食偏濃味,唔知味蕾有冇受影響。
呢到已慢慢成為我的飯堂,諗唔到食乜就會想黎。

Flat  White
Black

Flat  White
Black
2023-01-18 217 浏览
九龍城呢邊越黎越多打卡𝙲𝚊𝚏𝚎☕️今次去呢間奶油色外牆 加上木系簡約風嘅設計 真係啱晒我心意🫶仲可以帶埋兩隻狗狗坐出面打卡🥰🥰店內空間十足 座位闊落~ 食物高質 甜品非常有驚喜🤩⊶⊶ː 開心果修女泡芙 ː果然名不虛傳 開心果味好出 入面嘅cream唔會太甜 外皮超級脆口 食完一個會有啲唔夠喉嘅感覺😆😆ː 法式奶油多士配糖煮莓果醬 ː多士食落鬆軟 份量多~加埋莓果醬酸酸甜甜好開胃 配搭剛剛好👍👍ː 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 🍵ː

店內空間十足 座位闊落~ 食物高質 甜品非常有驚喜🤩

⊶⊶

ː 開心果修女泡芙 ː

ː 法式奶油多士配糖煮莓果醬 ː

ː 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 🍵ː
2023-01-07 157 浏览
喺九龍城約咗個朋友食嘢,求其去咗間Cafe,都係為咗慢活嘅感覺,本身個人唔係特別鍾意食呢啲同好多慢活咖啡店一樣,因為佢主要唔係Cell食物,所以食物嘅選擇係會少啲,貴精不貴多!不過我就冇乜嘢啱食,嗌咗個慢煮雞胸三文治佢呢個包真係慢煮得非常之緊要!落咗單差唔多一個鐘先上枱,有人都已經慢慢食晒佢哋嗰份,好慢好慢咁樣都已經食晒,都未上懷疑比錯咗隔離枱先咖啡店嘅食物不嬲 都係性價比非常之低不過冇計啦朋友鍾意,火箭菜就咁啱係我杯茶,不過呢個餐一百幾蚊就非常之唔值!雞胸係會好好味嘅, 非常之嫩滑另外因為驚唔夠飽(我唔食麵包),所以加咗啲雞胸伴菜,不過$35都係好少雖然好好味咖啡店主角係咖啡,佢杯咖啡就非常之合格嘅
懷疑比錯咗隔離枱先
咖啡店嘅食物不嬲 都係性價比非常之低
雖然好好味
咖啡店主角係咖啡,佢杯咖啡就非常之合格嘅

2022-11-03 488 浏览
星期六的下午來到,人不多,可以直接入坐。[]慢煮嫩雞胸令我地一致覺得驚艷,超級嫩滑又夠入味,裡面仲有pesto,重點係自家製的focaacia好香,好鬆軟,唯一唔好的係focaacia切得太幼,係兩隻半手指的闊度,成份三文治向上發展,好難食到。[]呢個想試好耐啦,同行友人覺得食到後尾有點辣,我覺得好惹味,有少少似肉醬意粉的肉醬,但更多蕃茄,沒有肉碎,厚厚塗一層喺上,好酥脆,係perfect match 。[]莓果醬酸到開眼,但自家製的,應該比較低糖,奶油吐司比想像中乾硬,唔係法式多士嗰種鬆軟。[]精緻的甜品,裡面係開果果忌廉。外層係超級酥脆,真係會卡嚓一聲。但個人認為唔值咁貴,試一次便可。
星期六的下午來到,人不多,可以直接入坐。
慢煮嫩雞胸羅勒醬三文治配火箭菜沙律
[[慢煮嫩雞胸羅勒醬三文治配火箭菜沙律]]

北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
[[北非沙卡疏卡配意大利香草麵包]]
自家糖煮莓果醬奶油吐司

[[自家糖煮莓果醬奶油吐司]]

[[開心果修女泡芙]]
精緻的甜品,裡面係開果果忌廉。

慢煮嫩雞胸羅勒醬三文治配火箭菜沙律
北非沙卡疏卡配意大利香草麵包