2010-10-17 26 浏览
系OPENRICE 見到呢間新開既FROZEN YOGURT店多數都系好評,於是專登出旺角試下地點唔難搵,一去就見到星期日去果陣都有6,7個人買我買完之後仲多,排哂長龍咁制佢FROYO口味有好多,可惜每日只供應原味+另外一款TOPPINGS 冇擺出黎,只見到個MENU寫住勁多都SHOLD OUT哂門面好細入面都好細成個鋪頭都2個人一個系門面收錢一個系入面做D 單叫左MINI SIZE等左差唔多15分鐘先有對我黎講算慢因為我前面都系得2,3個等緊講下個FROYO..$18有咁大杯我覺得好抵1個人食可以食得勁飽原味FROYO系我食過咁多間最酸果間奶味好少..偏重乳酸味(可能因為自己鐘意奶味重D)值得讚既系佢既質地好實..系室外都唔會點溶唔似有D FROYO會溶得勁快..OVERALL..鐘意食乳酸味重既FROYO不妨一試
招牌-呢間野都幾易搵
每日不同口味

是日口味系CHERRY:)
TOPPINGS選擇其實好多,不過好多都SOLD OUT:(

要了MINI SIZE $18
ORIGINAL + OREO

多數都系好評,於是專登出旺角試下

地點唔難搵,一去就見到
星期日去果陣都有6,7個人買
我買完之後仲多,排哂長龍咁制

佢FROYO口味有好多,可惜每日只供應原味+另外一款

門面好細入面都好細

講下個FROYO..$18有咁大杯我覺得好抵
1個人食可以食得勁飽

原味FROYO系我食過咁多間最酸果間
奶味好少..偏重乳酸味
(可能因為自己鐘意奶味重D)
值得讚既系佢既質地好實..系室外都唔會點溶
唔似有D FROYO會溶得勁快..

OVERALL..鐘意食乳酸味重既FROYO不妨一試
15 分钟 (外卖自取)
招牌-呢間野都幾易搵
每日不同口味
是日口味系CHERRY:)
要了MINI SIZE $18
ORIGINAL + OREO
2010-10-16 19 浏览
yoghurt 既選擇係每日一種口味或者原咪toppings 既選擇都幾多,可惜我同朋友食既時候係晚上十點幾...好多toppings都sold out好傷心....;<其實一個普通人應該食mini就夠,因為都幾大杯...食到我濟我就叫左$28 既mini (原味+朱古力粒)好食!!!朋友A 叫左mini (原咪+oreo)佢話係d oreo係假,同埋太粉...唔多match同好食朋友B就叫左(原咪+爆珠)我試左個爆珠,都幾得意,不過一爆完個口咩都無個感覺好空虛P.S. 店務員姐姐都好好人甘介紹d toppings 比我依個有選擇困難症既我....(重show埋比我睇)....讚!下次我都會再食

yoghurt 既選擇係每日一種口味或者原咪
好多toppings都sold out好傷心....;<

我就叫左$28 既mini (原味+朱古力粒)
好食!!!

朋友A 叫左mini (原咪+oreo)
佢話係d oreo係假,同埋太粉...唔多match同好食

朋友B就叫左(原咪+爆珠)
我試左個爆珠,
都幾得意,不過一爆完個口咩都無個感覺好空虛

)....讚!

下次我都會再食
2010-10-15
10 分钟 (外卖自取)
話說行完旺角諗住搭巴士返屋企經過見到有間 FroYo.好啦試下啦買左杯 Regular Size ($28) 送 2 個 Toppings我就揀左: Mochi + Mangoes如果唔同其他 FroYo 店比較 , Service 都一般既但同 Crumbs 一比 , Oh. 好差講返食物我點左原味既 Yogurt . 穩陣 d 好. Yogurt : 鍾意食好酸既會好鍾意食 因為真係好酸 ! 唔甜 得個酸字 似返 Yogurt ! 幾好 ! Mochi : 敗筆之處 食過咁多間 FroYo 既 Mochi 唔係 Best Berry 就係呢間最差 !! Best Berry 初時 Mochi 面落椰絲 好唔掂 呢間就硬到死 ! 好難食 ! Mangoes : 有 d 酸有 d 甜 大大粒咁 唔知想點 d Toppings 又少中間又要空心空到咁樣我不如叫個 Small Size ($18) !?食完覺得好唔掂 唔抵 唯有比劣評 Sorry.暫時食過咁多間 FroYo 後的排名:(最好) Crumbs > Roll &
話說行完旺角諗住搭巴士返屋企
經過見到有間 FroYo.
好啦試下啦
我就揀左: Mochi + Mangoes

但同 Crumbs 一比 , Oh. 好差

講返食物
我點左原味既 Yogurt . 穩陣 d 好.

呢間就硬到死 ! 好難食 !

空心到咁都得

d Toppings 又少
中間又要空心
空到咁樣我不如叫個 Small Size ($18) !?
食完覺得好唔掂 唔抵
唯有比劣評 Sorry.

暫時食過咁多間 FroYo 後的排名:
(最好) Crumbs > Roll > Tuttimelon > Best Berry > Funky > Yoppi (最差)

呢間野.. 一次就夠..
2010-10-15
2 分钟 (外卖自取)
$28 (其他)
2010-10-15
12點幾去到,人唔太多。因為是日洗機,果時只有原味1種,不過無所謂,反正係原味先見真章!!!叫左1個mini包1topping,另加1topping!!!先講乳酪(原味),我真係好欣賞,夠挺,感覺好真材實料,幾rich,無溝水既感覺,唔會太甜,略帶酸,仲幾滑,岩晒我個人口味。始終乳酪都係帶酸先好味,唔係食雪糕仲好,只略嫌奶味不足。配料方面,士多啤梨切得大小適中,雖然唔算好甜,不過幾新鮮,份量亦可以。叫左Cap’n Crunch...不過呢個好差,無蜜糖既香味,輕飄飄咁,無乜咬口,下次1定唔會叫呢隻topping!!!份量方面,mini絕對夠食,雖說中空,不過以$18黎講抵過好多間la...至少我唔覺比人搵笨。topping既份量亦足夠,1定比best berry多好多,食到底都仲有topping送。選擇方面,1般大路野都有,有sauce揀係幾好既,不過我無要sauce,所以唔知質素,而且佢岩岩開工,大部分topping都仲有。另外服務都幾好,有禮貌既。等候時間,前面得1個人都要等6-7分鐘左右,效率唔算高。食左幾間,覺得yoppi幾岩我口水,酸酸地唔會太甜,又比Crumbs挺身,無咁快

食左幾間,覺得yoppi幾岩我口水,酸酸地唔會太甜,又比Crumbs挺身,無咁快溶,不過奶味同topping無Crumbs咁好,Crumbs既topping真係出色既。topping既份量比best berry多好多。抵食程度亦比Tuttimelon好,又唔會咁水汪汪。yomama都ok,不過yomama貴d同埋比yoppi快溶。不過呢d好睇個人口味,好似奶茶咁,有d人重茶香,有d人中意滑,有d人喜歡多奶...總之,如果佢keep到個tart既質素都會再食,若topping質素同效率再高d就仲好!!!
7 分钟 (外卖自取)
去家樂行街,對面有這間不太起眼的店,但原來都OK出名,Yogurt精的我一定要一試!我去的是十一時多,只有數位學生在我前面排隊,她們只是要兩杯,但我等了差不多10分鐘,真的有點慢呢。1. 香味:4 = 很香很香!很滿足!2. 酸甜平衡:2 = 太酸,加上凍,食到chu chu聲...3. 質感:4 = OK smooth呢4. 溫度:4 = 剛剛好,在九月的旺角也不太易溶,入口也不會麻痺5. Topping種類:5 = 很多種!有些很特別的醬料呢!我要的是rasberry不是很多地方都有!讚!6. 價錢:1 = $32 regular 2 free topping,但別看杯的大小,因為是中空的,有少許被騙的感覺...總分20分,不過不失,可以試下呢,但沒有再試的興趣。

1. 香味:4 = 很香很香!很滿足!
3. 質感:4 = OK smooth呢

總分20分,不過不失,可以試下呢,但沒有再試的興趣。
中空的,別只看杯的大小
2010-09-27
10 分钟 (外卖自取)
2010-10-10 19 浏览
之前食waffle 路經就一心想試~這日放工專程由觀塘乘地鐵過來~~~真的很有誠意一見超多人排隊都決定要排一排是日的兩重口味是原味和lychee第一次當然試原味吧~大約5時多一點排了10分鐘左右吧~~~終於都到了~~~很多toppings 已賣完了...............(本身很想試mochi 呢>.<)最後叫了類似拖肥醬 + granola再要排隊!!!!!!!!!!!付款時終於都明白為什麼要等那麼久,.......因為只有兩個人做事~!!!!一個中年先生加一個年輕小姐..........奇怪的組合.......是家人嗎????給人家庭式經營的感覺最後等了大約又有10分鐘之久很多人很多人很逼呢..........又有點毛毛雨.......來的竟然是拖肥醬 + oreo!!!!!!!!!!厄.......這樣也可以錯嗎......???算........總括來說yogurt 是很酸很有乳酪味的~~~~我看見他們是用dairy farm的原味乳酪做的呢~!!!!!!!oreo 碎也磨得很碎~!!!!不過可以不要這麼碎的......沒什麼口感了拖肥醬很甜,配酸歿的乳酪
之前食waffle 路經就一心想試~
這日放工專程由觀塘乘地鐵過來~~~真的很有誠意
一見超多人排隊都決定要排一排
是日的兩重口味是原味和lychee
第一次當然試原味吧~
大約5時多一點
排了10分鐘左右吧~~~終於都到了~~~
最後叫了類似拖肥醬 + granola
再要排隊!!!!!!!!!!!
付款時終於都明白為什麼要等那麼久,.......
最後等了大約又有10分鐘之久
很多人很多人很逼呢..........
又有點毛毛雨.......
來的竟然是拖肥醬 + oreo!!!!!!!!!!

總括來說yogurt 是很酸很有乳酪味的~~~~
拖肥醬很甜,配酸歿的乳酪都........可以不那麼甜

crumbs 比較軟滑
它與yogo的味精差不多~不過比較實和沒yogo那麼易變得水水的!!!!!
最愛還是crumbs!!!!
原味froyo + 拖肥醬 + oreo碎
2010-10-07
20 分钟 (外卖自取)
原味froyo + 拖肥醬 + oreo碎
2010-10-09 1 浏览
話說呢間Froyo店比crumbs更加近我,而且見佢成日都幾多人排隊,是日食完lunch又黎買杯試下。大概 4 點幾 5 點都幾多人排隊,而且佢入面得一個人手係度"吱" yogurt,另一個加就加toppings,所以都要等得幾耐下,排隊加等食物都差唔多15分鐘。是日味道一係原味一係荔枝味,我呢d穩陣派當然選擇原味啦,toppings看似有好多選擇,不過有成 1/3 至一半都係sold out,即係可以選擇既唔多。最後我就要左原味 + 荔枝肉,3隻size 要左mini size。對我黎講mini size已經夠哂,$18 都幾平,不過食落我就麻麻地鍾意。一樣夠凍,酸度都ok,無咩奶味的。不過我覺得佢質感好似實左D,唔太滑呢~ 而且D荔枝肉係罐頭貨?勁甜好似浸左落D糖水度咁... 嗯... 麻麻地。呢間個人覺得一般,未必會再試,原來有另一間熊貓Froyo新開又係好近我,下次又試下先。

一般~~~
8 分钟 (外卖自取)
2010-10-09 10 浏览
見佢都開左好一排 今日係第一次幫襯人手關係 慢到乜咁 等到人都癲啊買左杯大既 32蚊TOPPINGS要左芒果同脆古力啦乳酪睇落好高 而且睇落都幾大杯咁 但原來中間係空既 係咪有d取巧呢!?yogurt整體都ok啦 係好似平時食果d yogurt咁但變左ice-cream咁老公就幾中2啦 因為酸酸味味咁有冇下次!?未必啦 一黎貴貴得黎唔抵 因為空心 好似被騙
見佢都開左好一排 今日係第一次幫襯
人手關係 慢到乜咁 等到人都癲啊

買左杯大既 32蚊
TOPPINGS要左芒果同脆古力啦

老公就幾中2啦 因為酸酸味味咁
有冇下次!?未必啦 一黎貴貴得黎唔抵 因為空心 好似被騙
2010-10-08
20 分钟 (外卖自取)
2010-10-09 5 浏览
前2日係小西灣間Tutti Frutti食左個好難食既乳酪諗住同女朋友食返間好既同女朋友黎左呢間野3次今次終於都食到啦第1次黎既時候 所有生果TOPPINGS無晒我叫個普通杯點知佢同我講無晒杯既然乜都無就下次再食啦每日有2種味既乳酪: 原味同生果味(每日唔同)第2次去 咁岩係女朋友唔鍾意既櫻桃味咁唯有再等下次啦間舖個舖面好細有個男人企左係COUNTER出面見到佢同女店員傾計 唔知係朋友定客人問題係佢遮晒TOPPINGS個MENU女朋友睇得好辛苦今日乳酪係荔枝味生果TOPPINGS又得返荔枝同紅桑子咋MOCHI又無晒我地叫左個迷你杯($18包1個TOPPING)FLAVOR揀左荔枝味TOPPING就揀左紅桑子同CRUMBS(加1個TOPPING+$4)等左幾個NUMBER就有得食食左一兩啖 原味黎架喎!!再食真D!! 無荔枝味喎!! 真係原味黎!!咁我就梗係去同店員講啦跟住佢俾張單我睇話係荔枝味喎既然佢咁堅持係荔枝味亦無諗過換俾我地 我地咪走囉如果佢話係原味都比較好我都可以讚佢一句好食乳酪偏酸但女朋友都幾鍾意但如果呢杯係荔枝味唔好意思 我真係完全食唔到荔枝味囉杯乳酪俾我地果陣已經溶溶地而
前2日係小西灣間Tutti Frutti食左個好難食既乳酪
諗住同女朋友食返間好既
同女朋友黎左呢間野3次
今次終於都食到啦

第1次黎既時候 所有生果TOPPINGS無晒
我叫個普通杯
點知佢同我講無晒杯
既然乜都無就下次再食啦
每日有2種味既乳酪: 原味同生果味(每日唔同)
第2次去 咁岩係女朋友唔鍾意既櫻桃味

女朋友睇得好辛苦

今日乳酪係荔枝味
生果TOPPINGS又得返荔枝同紅桑子咋
MOCHI又無晒

我地叫左個迷你杯($18包1個TOPPING)
FLAVOR揀左荔枝味
TOPPING就揀左紅桑子CRUMBS(加1個TOPPING+$4)
等左幾個NUMBER就有得食

食左一兩啖 原味黎架喎!!
再食真D!! 無荔枝味喎!! 真係原味黎!!
咁我就梗係去同店員講啦

乳酪偏酸但女朋友都幾鍾意
但如果呢杯係荔枝味
唔好意思 我真係完全食唔到荔枝味囉
杯乳酪俾我地果陣已經溶溶地
而家已經唔係大熱天時都仲溶得咁快 夏天點算!
乳酪係高 睇落好大杯 但原來中空既..
而紅桑子就得4粒 切細粒D可能會好D

以後唔再黎!
激到女朋友好嬲
無荔枝味既''荔枝味''乳酪+紅桑子+CRUMBS
中空!
2010-10-08
外卖自取
2010-10-06 3 浏览
$18係mini size,但份量都幾足一個人一定夠食今次食荔枝味+原味mochiyogurt較酸,荔枝味其實冇乜....mochi就比較硬...可能擺耐左...
$18係mini size,但份量都幾足
一個人一定夠食
今次食荔枝味+原味mochi
yogurt較酸,荔枝味其實冇乜....
mochi就比較硬...可能擺耐左...
外卖自取
2010-10-06 8 浏览
旺角終於有yogurt食啦...初試yoppi, 喜歡它有mini size, 可以係飽飽地的情況下食少少甜點, 不過因為yogurt多, 超抵食, 令喜歡食多款toppings的我只可以作最多兩款選擇, 哈哈, 還好他們有sauce提供, 有我很喜歡的caramel sauce...不錯, 不錯! yogurt都夠結實, 最怕好快就溶到一pat嘢個種yogurt, 酸味適中, 不過因為係街舖, 熱天的時候都難免溶得快少少...由於一天只有原味和多一款其他味道, 想試齊的話都有點困難, 如果之後一天可以多幾隻味道就好了..

mini yoppi
2010-09-28
3 分钟 (外卖自取)
mini yoppi
在旺角逛時看到這間新開的froyo店,襯著天氣還未完全轉冷,趕快吃可能是今年最後一杯的froyo。froyo專門店當然是獨沽一味賣froyo,不過就有不同的口味給人選,這天看到的是原味和櫻桃味。我相信原味會是每天都會供應的一款,其他味道的froyo就不知何時會供應,要盡試所有口味也不是易事。這裡有大杯、中杯和迷你杯之分,根據勿當奴定律,最細的份量往往有著最高的性價比,所以就選迷你杯來吃。先試了一口友人的原味乳酪,嘩真是挺酸的,連奶味也完全感覺不到呢。再吃起自己的櫻桃乳酪,實際真的不覺得有多少櫻桃味,因為酸味蓋過一切。試著先吃帶酸的raspberry讓口腔酸一點令乳酪感覺較甜,但原來乳酪的酸竟然更勝raspberry,可能是坊間最酸的froyo店了,自己就不太喜歡那麼酸,但各品牌也有不同的配方才有自己特色,而且酸酸的才算是yogurt。另外Froyo不是挺身而是較軟身,應該是溫度不夠低所致,在現時不太熱的天氣沒有問題,但在夏天的話應該會很快溶掉。Topping方面raspberry的份量也…如果切細碎的話不易發現,原粒上真的覺得少得可憐。另外利用內裡中空做就高身的效果,所以看起來不少,不

另外Froyo不是挺身而是較軟身,應該是溫度不夠低所致,在現時不太熱的天氣沒有問題,但在夏天的話應該會很快溶掉。Topping方面raspberry的份量也…如果切細碎的話不易發現,原粒上真的覺得少得可憐。另外利用內裡中空做就高身的效果,所以看起來不少,不過以價錢來衡量的話也算是份量較多的一間。
簡單的招牌其實也很搶眼,不必像名牌貼到整個袋都是
很多味道選擇
友人的原味乳酸
乳酪比raspberry更酸
2010-10-03 1 浏览
我又食froyo啦,yoppi都算係幫親過原細間既一間,在登打士街,掃街食物中的一個甜品好選擇!得兩個員工,一個裝froyo既叔叔,同一個收銀既姐姐仔!我都發現froyo中間係空心既.不過咁既價錢,份量係足架.是日froyo有原味同cherry味,我比較求穩陣,所以要左前者!我要mini$18,有一個topping,要了原味mochi.等了五分鍾到,我杯白雪雪既下午茶就到了!!!froyo底:夠o西酸,食過最酸既一間,不過無左yogurt有既少少奶香味,然而味道不錯,論質感亦相當不錯,沒有雜質,沒有一粒粒既固物!mochi:好多粉係上面,應該係防止痴埋一起既.不過好Q呀!!但可能單食就幾好,配yogurt都係強味d既配料好,如oreo,granola etc....我覺得$18一個人食係抵而足夠,強烈推介呀下,只係無位坐要隨街食,好怕在mk街頭有野吹左落去遮!!
得兩個員工,一個裝froyo既叔叔,同一個收銀既姐姐仔!
我都發現froyo中間係空心既.不過咁既價錢,份量係足架
等了五分鍾到,我杯白雪雪既下午茶就到了!!!
!
原味froyo+原味mochi
2010-10-03
庆祝纪念
纪念日
原味froyo+原味mochi
  • mochi
2010-10-02 17 浏览
本来想一试crumbs新店的水准,无奈没记地址没能找到,走到熟悉的美食区却发现了这家店,门口好多人在等,竟然也是froyo 之前没在openrice上留意过不知水准如何,不过也正好不带先入为主的印象,可以全靠自己品尝决定。一共有15个口味,但每天只有两种(original / special of the day),special全都是生果口味,今天我碰到的是pineapple,菠萝,我都几钟意的生果,且是新店,于是打定主意要mix。三种size,mini(1 toppings, $18), regular (2 toppings, $28), large (2 toppings, $32?),因为要mix,所以只能选regular/large,我就选了regular,但其实也分量也不算很多。才两点钟,除去strawberry/dragon fruit之外的生果已经全部sold out,也罢,正好成全我的邪恶心理,拣了chocolate sause + 麦提沙。先试乳酪,一口下去,原味的是我试过的froyo里最接近真正的yogurt的出品!奶度适中,酸度足够,且不会过甜,口感够清新,赞

,拣了chocolate sause + 麦提沙。

先试乳酪,一口下去,原味的是我试过的froyo里最接近真正的yogurt的出品!奶度适中,酸度足够,且不会过甜,口感够清新,赞一记。菠萝的则没有摆脱生果froyo一贯的果汁感,有小小人工,但都保留了乳酪本身的酸度,都不错。toppings,麦提沙给的很慷慨,但chocolate sause就太少了,几乎尝不出来..他家还有white chocolate sause/caramel sause,下次再试过啦,不过,能不能多sause呢

按分量来说都不算平,但味道是有保证的,值得一试。下次我还会再来试过其他special flavour.
2010-10-02
2010-09-30
登打士街的店轉得真快,能進駐的也是潮流指標 (?),這次新開的是家乳酪店。香港吃過這麼多次乳酪,這次最不像雪糕,因為夠酸。招牌上介紹的乳酪款式很多,不過當天只有芒果和原味。試試芒果,份量很多,是擠滿了那個小杯還往上發展,高高的,給得夠大方。toppings的選擇也不少,但其中有些旁邊貼著sold out,是不是選擇太多每款存貨不足?疑似granola的配料加了不少葵花籽,喜歡的人會很喜歡,我還是想要清一點。份量的確比不少店$28 的還多...很抵食,味道又好,希望他們做得住。
香港吃過這麼多次乳酪,這次最不像雪糕,因為夠酸。

原味乳酪
2010-09-25
1 分钟 (外卖自取)
原味乳酪
  • 乳酪