2022-04-26 21 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$150-200+📍Address: 上海老家, Tai Kok Tsui香港真系好难得可以食到正宗嘅上海菜,因为煮上海菜都需要厨师的心思、功夫同手艺!呢间有40年中菜经验嘅主厨,令我地大饱口福。每碟菜调味适中,冇坊间一般上海菜既油腻感。老板都十分亲切,令呢份餐厅有一种人情味。我觉得我会去多第二次、三次…..第一道菜系油豆腐粉丝汤($98),真系落足料,有冬荀、虾米、莴荀、冬菇、小唐菜同埋新鲜正宗鱼腐煲出黎,汤头相当鲜甜,完全唔会口渴。第二道菜系太白醉鸡($75),酒香扑鼻、鸡肉嫩滑,入口爽口而不腻。好多上海餐厅有呢道菜,但做得出色嘅真系好少。第三道菜系黑醋小排骨($138),呢道真系开胃菜,排骨有用面粉包住炸至香脆外层,内层既肉仲系好滑,酸酸甜甜,相当唔错,拌饭一流!
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 上海老家, Tai Kok Tsui