平时去京都广场,都已经见到呢间「渔火海鲜刺身火锅」好多人等位见到咁多人食,心谂一定质素不会差,所以决定今次上去朝圣下!因为怕夜晚时间太多人等位,加上湾仔返工既我就是放工比人早六点钟就入座。火锅最著重汤底,这里的精选特色汤底有好多款式。由于今次得我同朋友两个人,叫咗「芫荽皮蛋豆腐汤底」试吓。「芫荽皮蛋豆腐汤底」卖相十分吸引,远处已经闻到锅入面有好浓郁嘅芫荽味道,而且非常足料,入面有好多芫荽、皮蛋同埋豆腐!饮左一啖汤,非常之清甜!之后我地叫左啲火锅配料打边炉,食物上枱速度都几有效率,落单后冇几耐就上菜啦。我们简左渔火特选牛盛荟,个卖相好靓,份量十分多而且味道真系超级正!特别系手切PRIME牛肉,牛肉色泽红润,红白相间,不肥不瘦刚刚好,口感幼嫩,牛肉味香浓,连平日唔钟意食肥牛既朋友都食到停唔到口!另外仲有自家制嘅肉丸,涮熟左之后够爽口弹牙,值得一试!餐厅更有多款饮品、啤酒提供,呢度仲有自家制嘅竹席茅根水,打边炉当然唔少得要叫啦,我就叫左一榨,一边打边炉一边饮,完全唔惊会热气啦!呢间餐厅嘅食物价钱属于中上,但食物质素确实高,完全对得住个价钱!另外仲有好多食物想试,下次会再约多啲人一齐试多啲火锅
怕夜晚时间太多人等位,加上湾仔返工既我就是放工比人早
六点钟就入座。

渔火特盛火荟

渔火特色四色丸

另外仲有自家制嘅肉丸,涮熟左之后够爽口弹牙,值得一试!

呢间餐厅嘅食物价钱属于中上,但食物质素确实高,完全对得住个价钱!另外仲有好多食物想试,下次会再约多啲人一齐试多啲火锅配料。
2018-01-18
渔火特盛火荟