难得揾到间用真备长炭嘅日式串烧居酒屋, 地点又方便, 放工过嚟饮嘢啱哂装修以木系🪵为主, 灯光柔和💆🏻‍♂️bar位仲可以近距离睇到炭烤过程, 不过我地就坐卡位, 倾计舒服啲串烧选择都几多, 🐓🐄🐖🐟🥬样样有啲. 我哋主要嗌佢打咗星推介𠮶啲, 全部即叫即烧, 上菜时热辣充满炭香🪵🔥前菜叫咗烟熏鸡火腿他他同薯仔沙律🥗 沙律伴有流心蛋, 口感creamy. 他他口感几丰富,有外脆嘅紫菜配内软嘅烟熏鸡火腿蓉伴蛋浆, 加埋Wasabi, 葱粒, 各种配料味道特别又夹, 唔嗌真系唔好埋单🥹串烧因为高温短时间火烧, 特别能够锁住食材水份同鲜味, 每串都juicy到一个点🤤 免治鸡肉棒, 鸡肉加入鸡软骨, 再沾上蛋浆, 有口感得黎又好滑溜. A4盐烧和牛🥩 三角腩盐味突出牛嘅鲜味, 脂肪比例刚好, 肉质嫩滑.炭烧白鳝嘅外皮微焦香, 肉质厚身, 鲜甜弹牙. 甘口嘉美鸡全翼都好惹味, 外皮炸到酥脆, 但入面嘅肉就好嫩滑最后我哋叫咗最中饼甜品作结. 外脆嘅威化皮加上浓浓抹茶香味嘅雪糕配红豆做夹心, 大满足💆🏻‍♂️💛个人必食推介:烟熏鸡火腿他他,免治鸡肉棒, 甘口嘉美鸡全翼返食指数: 🥑🥑🥑🥑🥑 (5🥑满分)

返食指数: 🥑🥑🥑🥑🥑 (5🥑满分)

#梅酒OnRock ($48)
#冇酒精莫希托($42)
#免治鸡肉棒($38)
#盐烧牛小排 ($58)
#A4盐烧和牛三角腩($68)
#牛油果卷 ($32)
#炭烧白鳝 ($58)
#银杏($28)
#烟熏鸡火腿他他 ($88)
#薯仔沙律 ($68)
#甘口嘉美鸡全翼 ($48)
#最中饼 ($38)

@yakitori25hk

📍 炭火地鸡(铜锣湾)
铜锣湾登龙街28号永光中心15楼

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #永光中心 #登龙街 #铜锣湾 #铜锣湾美食 #食好西 #DE港岛篇