2011-06-25 1619 浏览
叫了以下小菜紅燒乳鴿上菜太耐!之前已講明趕往要食,咁耐至上菜,倒落口呀.啲鴿又唔夠林又唔香口!清蒸立魚最鍾意撈汁,唔夠汁又唔夠林椒鹽九肚魚最鍾意食炸嘢但係唔香口!炸子雞 : 有點腥,很細碟畧縑有點酸係冷鮮雞唔香口!
叫了以下小菜

紅燒乳鴿

清蒸立魚

最鍾意撈汁,唔夠汁又唔夠林

椒鹽九肚魚

最鍾意食炸嘢但係唔香口!

炸子雞 :

有點腥,很細碟畧縑有點酸係冷鮮雞唔香口!
2011-05-19
  • 炸嘢
2011-06-03 1430 浏览
整日在澳門走來走去直到差不多六點—腿酸、汗滴、肚餓;這個時候當然找個地方吃個晚餐吧!於是選了口碑不錯的「煥記」。是晚點了五個小菜:紅燒乳鴿、竹笙扒生菜、西芹炒斑球、椒鹽豆腐和金銀蛋粉絲。三個人一口氣清了所有的食物!味道紅燒乳鴿:只賣$38一隻,配上又酸又開胃的檸檬汁,令人食指大動。美中不足之處是仍有少許鴿毛在翼尖位置未被拔去。竹笙扒生菜:竹笙及生菜皆十分入味,同行吃素的友人亦說味道不錯。西芹炒斑球:西芹爽脆,斑球到味,只是質感有點老,但以此價錢來說($55)已經是很滿意的一道菜了。可惜的是斑球略少,但仍然沒有後悔點了它。椒鹽豆腐:味道一般,真的沒有什麼特別,好像有點「雪」味。金銀蛋粉絲:賣相平平,吃起來又頗美味的一道菜。粉絲入味,分量夠多,真的所謂「抵食夾大件」。環境環境一般,一樓有兩個廳,餐廳亦設有二樓,有掛牆電視。服務服務值得一讚。可能是入座時只是六點正,人不算多,立即有座位。吃飯途中待應們不斷服務我們,勤於加水和換碟,上菜速度令人十分滿意,只是金銀蛋粉絲等得比較久一點(可能後來人多,粉絲是後加的)衛生酒樓碗碟的衛生程度可以有很大的差距…煥記的中規中距,洗手間也算乾淨。抵食抵到爛!
於是選了口碑不錯的「煥記」。
金銀蛋粉絲影漏了,抱歉
三個人一口氣清了所有的食物!
已清了幾舊的紅燒乳鴿,強行把它砌回原形...lol

美中不足之處是仍有少許鴿毛在翼尖位置未被拔去。

可惜的是斑球略少,但仍然沒有後悔點了它。

椒鹽豆腐:味道一般,真的沒有什麼特別,好像有點「雪」味。

環境一般,一樓有兩個廳,餐廳亦設有二樓,有掛牆電視。

抵到爛!5個小菜連茶芥和白飯都只是$277!服務好,食物好,好像還不收加一服務費。有點後悔不給多點小費

由於同行有位吃素的友人,因此今次沒有點海鮮和太多肉。若果下次再來澳門一定會來嘗嘗!
2011-06-01
金銀蛋粉絲影漏了,抱歉
已清了幾舊的紅燒乳鴿,強行把它砌回原形...lol
2010-08-20 1079 浏览
佢係一間如果妳唔係黎食貴野...魚翅,海鮮..就唔好黎. 我們一行12人坐樓上,7點左右得6,7成客人, 但見樓上d亞姐個樣唔太友善.我們叫左兩個湯,11個小菜,冇叫魚翅,海鮮.個老女侍應就黑口黑面.仲吋我地大大聲講: 呢兩個菜我們跟本冇order到,佢擺明係吋我地叫d平野. 我地香港人一聽就知啦.菜都未叫完聽到呢d說話.呢餐飯點會食得開心呀. 最基本待客服務都冇.反而個4眼老板娘冇物黑口黑面仲過黎幫手收碟.整體食物唔差,差在服務方面.自己一想到個女侍應好吋咀既樣子.好難再返黎幫襯.椒鹽九肚魚 :味道ok,脆脆地食落有口感.花甲炒蛋 : 花甲有鮮味.焗魚腸 : 好似焗過左火,有d膿大豆芽炒大腸 : 炒得好油..唔惦金銀蛋粉 絲 :清清地,唔錯炸子雞 : 炸過左火,不過不失清蒸立魚 : 絛魚蒸得好滑胡椒豬肚漡 : 好咸呀
佢係一間如果妳唔係黎食貴野...魚翅,海鮮..就唔好黎.
我們叫左兩個湯,11個小菜,冇叫魚翅,海鮮.個老女侍應就黑口黑面.仲吋我地大大聲講:[你地要京都骨.定生炒骨呀!] 呢兩個菜我們跟本冇order到,佢擺明係吋我地叫d平野. 我地香港人一聽就知啦.

菜都未叫完聽到呢d說話.呢餐飯點會食得開心呀.
好難再返黎幫襯.

椒鹽九肚魚 :味道ok,脆脆地食落有口感.
花甲炒蛋 : 花甲有鮮味.
焗魚腸 : 好似焗過左火,有d膿
大豆芽炒大腸 : 炒得好油..唔惦
金銀蛋粉 絲 :清清地,唔錯
炸子雞 : 炸過左火,不過不失
清蒸立魚 : 絛魚蒸得好滑
胡椒豬肚漡 : 好咸呀
2010-08-15
  • 花甲炒蛋
2010-08-13 925 浏览
唔夠6PM就黎吃DINNER啦, 都坐左好幾張台,大多數應該是香港人, 因為見佢地都買左咀香園/鉅記的手信.叫左4樣送, 樣樣都OK.帶仔炒西蘭花==> 原正最正係果碟仔蝦膏,HA大豆芽炒大腸==> 大腸麻麻地豉椒炒花甲==> 份量都幾少, 得十隻左右椒鹽九肚魚==> 呢味正, 外脆內暖
叫左4樣送, 樣樣都OK.
帶仔炒西蘭花==> 原正最正係果碟仔蝦膏,HA
大豆芽炒大腸==> 大腸麻麻地
豉椒炒花甲==> 份量都幾少, 得十隻左右
椒鹽九肚魚==> 呢味正, 外脆內暖

帶仔炒西蘭花
大豆芽炒大腸
豉椒炒花甲
正-椒鹽九肚魚
2010-08-11
正-椒鹽九肚魚
  • 椒鹽九肚魚
2009-09-17 797 浏览
吃過豬扒包後就從酒店向賭場出法, 金沙賭場比想像中更大, 而且今時的澳門比本人早幾年前來過已多了數間賭場, 所以雖然是星期六, 但也不會像從前葡京那樣擠迫. 參觀過後就前去朋友一早計劃定的食店出法分上下兩層, 被安排坐上樓, 安定過後就隨朋友落樓下看有什麼海鮮可吃, 門口海鮮價錢一目了然, 花甲和花甲皇分別$38和$50, 價錢分別不大當然要上大的, 再看聖子皇也不差, 四人就要上四隻蒜茸蒸應該也不錯豉油皇白飯魚 - 電視上蘇小姐推介, 朋友上次來過一試愛上, 今次也專程帶我們來品嚐, 白飯魚煎得乾身, 但吃上來又不會過硬之餘, 內裡還很軟錦, 實屬香口之作, 可不用點什麼已很滋味. 朋友吃完還意猶未盡, 最後也買多盒回酒店慢慢嘆椒鹽田雞 - 田雞肉多, 味道不錯, 炸得不油更令人喜歡, 其實這個已很不錯, 但當遇上超強的白飯魚在前, 難免會給比些下去. 而同場加映的還有炸辣椒絲, 這個可是第一次見, 沾上薄薄的炸漿, 味道不太辣但卻過足口癮, 不用太大的花巧, 也看得出是心機菜一道魚湯浸菜心 - 掛出來賣$8一碟菜, 以這優惠價沒什麼理由不去吃, 來到份量越不欺場, 菜心青翠嫩綠,

魚湯浸菜心 - 掛出來賣$8一碟菜, 以這優惠價沒什麼理由不去吃, 來到份量越不欺場, 菜心青翠嫩綠, 尤其魚湯更鮮甜美味

油鹽水花甲 - 在門外已選了賣$50一斤的花甲皇, 簡單的用冬菜薑片已可吊出花甲的鮮味

蒜茸粉絲蒸聖子皇 - 聖子味道鮮甜爽口, 兼且肉厚彈牙, 啖啖肉的, 惹味非常

庶水 - 用上膠樽盛載感覺上比較衛生, 而味道甜度適中, 竹庶味也濃, 吃上熱氣食物可當潤潤喉嚨

環境一副老式飯店的樣子, 格仔檯布總覺有點懷舊氣息, 伙計不太主動但總算話頭醒尾, 唯一要彈的就是要了白粥, 竟要在臨埋單時才出現, 但總括而言食物絕對是水準之上, 至少當晚吃到的豉油皇白飯魚, 在香港實在難求
門口海鮮價錢一目了然
惹味蒸聖子皇
  • 豉油皇白飯魚
  • 蒜茸粉絲蒸聖子皇
2009-07-21 463 浏览
這裏真的很像極八十年代初的香港.這裏不是酒樓,而是飯店.這晚我們先吃鮑魚,然後是清蒸蟹,跟著再黎一個燘魚煲,竹生扒草菇及肉絲抄麵.最欣賞的可是燘魚煲.個煲好熱,d汁好香濃,連入面既冬菇都好香.最正係燘到好淋既魚骨.少少肉連著d魚骨,好正呀!我想咁香既汁係蠔油,總之個汁真係好正.這裏的服務超好~就算人很多也不會有被趕著交枱的感覺很被尊重!
這裏真的很像極八十年代初的香港.

這裏不是酒樓,而是飯店.

這裏的服務超好~

就算人很多也不會有被趕著交枱的感覺

很被尊重!
之前看旅遊書介紹 , 每晚此店都有3個超抵價菜式 , 5蚊搖柱蒸水蛋 , 8蚊fish湯浸時蔬 , 12蚊北菇扒生菜 ..... 所以亦去試下....當然即時叫了 8蚊的fish 湯浸時蔬... 一尾黃腳立 , 1碟椒鹽骨 ... 最後叫了1個生晒三寶(銀fish仔,蝦乾 , 土尤) .... 味道來說 , 4樣也不錯 , 而且價錢亦不貴 , 只是 170.00 . 但當中就有段小插曲....當晚約7時去到, 樓下已爆爆地, 就被安排坐在樓上 , 樓上的呀姐很凶 , 問她可否坐另一張台, 即被"渴"止 .... 還報以一句" 唔係你話坐邊張就邊張,安排左架麻" ...唔係我 bf 截著我, 都同她吵鑊 , 唔比坐都可說話好聽d ... 事有湊巧 , 之後又有另一台客約12人上到樓上想坐另一張12人台無咁迫的.... 又比呀姐"喝"著... 呢次就無咁好彩, 那台客聽完呀姐 un耳說話後 , 即還拖 , 那時呀姐又驚啦 , 落樓下 call 太子爺解畫... 太子爺解釋因那張台已有人訂了所以才唔比坐.... 加多2句 sorry ... 其實唔比亂坐根本好小事 , 但說話的態度才是最重

當晚約7時去到, 樓下已爆爆地, 就被安排坐在樓上 , 樓上的呀姐很凶 , 問她可否坐另一張台, 即被"渴"止 .... 還報以一句" 唔係你話坐邊張就邊張,安排左架麻" ...唔係我 bf 截著我, 都同她吵鑊 , 唔比坐都可說話好聽d ... 事有湊巧 , 之後又有另一台客約12人上到樓上想坐另一張12人台無咁迫的.... 又比呀姐"喝"著... 呢次就無咁好彩, 那台客聽完呀姐 un耳說話後 , 即還拖 , 那時呀姐又驚啦 , 落樓下 call 太子爺解畫... 太子爺解釋因那張台已有人訂了所以才唔比坐.... 加多2句 sorry ... 其實唔比亂坐根本好小事 , 但說話的態度才是最重要 .... 來吃飯 , 唔係來乞....

2009-03-16
  • fish湯浸時蔬
2009-01-03 200 浏览
玩到下午4時才吃午飯,又來了煥記,這時的人流當然不多,但店舖的電話卻響不停,不斷有人打來訂位吃晚飯,聽到職員說要5 時至5時半或9時後才有位,真的愈來愈多人來開飯4個人,共叫了6款菜,全都好味道 乳鴒京都骨椒鹽白飯魚:極之惹味,椒鹽又不會過咸!推介!清蒸烏魚:魚肉很滑流!推介!之前試過椒鹽烏魚更好味!清蒸花甲:亞蘇推介,但本人覺得味道太淡,花甲肉亦蒸得太乾。魚湯浸菜心(特價$12 -> 勁抵!):魚湯味濃,記得襯熱飲。

4個人,共叫了6款菜,全都好味道

乳鴒
京都骨
椒鹽白飯魚:極之惹味,椒鹽又不會過咸!推介!
清蒸烏魚:魚肉很滑流!推介!之前試過椒鹽烏魚更好味!
清蒸花甲:亞蘇推介,但本人覺得味道太淡,花甲肉亦蒸得太乾。
午餐
2008-11-10 149 浏览
星期六7:00pm到達煥記門口,已發現有好多人等位,可能是因為有電視台介紹過的關係。等了十張枱後,終於有得食lar...我地一行五人點了:1. 魚湯茶芯 -- 魚湯鮮甜,菜芯很翠綠2. 豉油王白飯魚 -- 送酒一流3. 清蒸奄仔蟹 -- 多膏,不過冇想像中咁鮮甜4. 竹笙扒草菇 -- 普通的菜式,不過不失5. 紅燒乳鴿 -- 好味,新鮮脆口6. 鷄絲翅 -- 飲宴的水準,沒特別埋單700,幾抵食!

我地一行五人點了:
1. 魚湯茶芯 -- 魚湯鮮甜,菜芯很翠綠
2. 豉油王白飯魚 -- 送酒一流
3. 清蒸奄仔蟹 -- 多膏,不過冇想像中咁鮮甜
4. 竹笙扒草菇 -- 普通的菜式,不過不失
5. 紅燒乳鴿 -- 好味,新鮮脆口
6. 鷄絲翅 -- 飲宴的水準,沒特別

埋單700,幾抵食!
  • 紅燒乳鴿
本想去李康記,因我未曾去過,但老爸卻提議去煥記,這裡亦是他是常帶海外朋友到訪的一家食店。乳鴿、菜膽雞、咕嚕肉、炸尤魚鬚、焗禾虫(很噁心...我覺得),還有那個炸甚麼魚(老爸的推介,真真好吃!)等等......十數人頭,任叫任食,又有啤酒、汽水,都只是千多元。而且,可能煥記沒有被那麼多人捧得熱烘烘,所以不用等位就有得食,確是太好!值得下次再去!不過仍心思思想試李康記...
值得下次再去!不過仍心思思想試李康記...
恐怖的焗禾虫,但為何連小朋友都食?
2008-10-23 102 浏览
趁未放暑假就過澳門玩咗兩日, 啲friend帶咗我吔去 "煥記海鮮飯店" 到食晚飯, 之前都聽過吓話啲嘢平, 靚, 正, 食過之後, 果然係名不虛傳. 食過一次, 就好想再番噚味, 佢哋不單係價廉物美, 而且仲唔收加一添, 員工態度又親切,唔怪得每到假日如果無訂位, 想搵位就難啦!睇住個菜牌, 真係唔知食乜好, 因為樣樣餸都好想食, 望吓隔離張枱, 擺喺到既餸真係色,香,味俱全, 睇見都流口水, 即刻行動叫餸.於是叫咗呢6個餸:椒鹽九肚魚: 超好食! 外面脆脆地裏面滑嘟嘟, 味道唔會太鹹, 唔怕搶咗啲魚味, 必食之選. 菜膽雞: 此乃招牌菜, 嗜雞者非食不可.肉質非常嫩滑, 烹調手法恰到好處, 唔會過熟影響質 感. 炸大腸: 炸完之後唔會乾淨淨咁, 入口少脆, 仲有肉汁添, 點埋啲酸甜醬嚟食, 簡直是絕配.果皮蒸烏魚: 蒸魚魚一定要新鮮, 用既配料味道要夾, 咁蒸出嚟先至好食, 呢味餸完全做得 到. 火喉控制得啱啱好, 梗梗熟, 好味到連汁都撈埋.豉椒炒蜆: 雖然係普通既菜式, 但整得好夠鑊氣, 又有洋葱同青椒

於是叫咗呢6個餸:
感.

到. 火喉控制得啱啱好, 梗梗熟, 好味到連汁都撈埋.
豉椒炒蜆: 雖然係普通既菜式, 但整得好夠鑊氣, 又有洋葱同青椒做配料, 色香味齊晒.
冬菇小棠菜: 呢個係當晚既特價菜, 話明係特價, 梗係唔會收得貴, 好就好在佢哋唔會將貨就
價, 求其煮俾啲客食, 用料十足兼好味.
連埋白飯同粥, 埋單每人都係50幾蚊, 果然抵食! 如要幫襯又係假期既話, 記得預先訂定位, 真係好爆架.

• 菜膽雞
  • 椒鹽九肚魚
  • 炸大腸
  • 果皮蒸烏魚
2008-10-21 121 浏览
之前聽朋友講話好抵食又真係喎原隻雞加好多翅個湯又濃又香呢間小店其他小菜都好正架~唔會好似d出哂名的鋪咁冇誠意
之前聽朋友講話好抵食
又真係喎

原隻雞加好多翅
個湯又濃又香

呢間小店
其他小菜都好正架~
唔會好似d出哂名的鋪咁冇誠意
  • 古法雞湯翅