2017-02-22 1527 浏览
近年去澳門官也街,都無去誠昌,皆因早幾年食過,變得不知所謂,網上負評自然不少,今次俾多次機會,睇下係咪都係咁差!記得二十年前食過一次水蟹粥,簡直驚為天人!粥未入口,個鼻已經聞到強烈蟹味!成碗粥係金黃色!根本唔應該叫水蟹粥,應該叫膏蟹粥!果時細鍋都唔洗100蚊,當年甚至連食兩日先返香港。今次去到,蟹味完全消失,只有粥味,甚至碗粥都好似溝水咁,完全唔掛碗!蟹膏份量得返十分一,黃金色水蟹粥變成咖啡色!強烈感覺賣盤之後,只係一鍋略水嘅水蟹粥!好慶幸當年食過一次出色嘅水蟹粥,強烈推介大家唔好再去食!
好慶幸當年食過一次出色嘅水蟹粥,強烈推介大家唔好再去食!
2017-02-20 1084 浏览
第一次寫澳門地區既openrice 今次同班為食同事一齊到澳門覓食 事食大家做曬資料搜集 所以今次食到好多美食招牌水蟹粥一窩有一隻蟹 有少少失望 因為米唔算多所以d粥都好稀 可能我expect得太高?覺得味道唔夠鮮 所以overall黎講一般炸墨魚丸墨丸都唔平 好似$90得12粒 墨丸彈牙 咬開真係有墨魚粒係裡面架!仲要啱啱炸出黎熱辣辣 唔洗落醋都好夠味
第一次寫澳門地區既openrice

招牌水蟹粥

2017-02-20 860 浏览
今日去食嚟...啲粥浠浠撩撩...好多碎蟹殼...啲蟹仔唔新鮮兼啲肉冇味...超多味精人...食完好口渴椒鹽魷魚粉多....魷魚唔知浸咗乜嘢....超鹹兼且冇魷魚味一個字 “差”
今日去食嚟...啲粥浠浠撩撩
....超鹹兼且冇魷魚味
一個字 “差”
2017-01-09 1725 浏览
今年1月頭遊澳門2日1夜 店內食物價錢都算合理既 如果多人食其實除開都吾算 貴 雖然佢餐牌吾系特別多選擇 但炸墨丸真心吾錯 但份量偏小雖員店員稱細水蟹粥得3 碗 (好似系$220)但其實都夠3人份量叫左個時價既薑蔥炒蟹 (以為好似香港大排檔甘細細隻)諗住問清楚價錢先叫 實無死啦 $28/1 両 好彩只系叫左一隻 一隻就系上圖甘大隻放得靚靚仔仔到賣單先發制人單單隻蟹已經 $1080 仲有收銀態度超串 超無禮貌😫我覺得個個吾系時價 而系天價
薑蔥炒蟹
今年1月頭遊澳門2日1夜

到賣單先發制人單單隻蟹已經 $1080

仲有收銀態度超串 超無禮貌
😫我覺得個個吾系時價 而系天價
2017-01-03
2016-12-30 1398 浏览
雖然馳名水蟹粥係好食,但服務態度超級差,對香港旅客同內地旅客係完全兩種態度!這次被安排搭桌,但是送錯菜,叫佢換又咀藐藐,實在不是一個好的服務!以後不會再來光顧!
到達澳門後, 男友說想先吃水蟹粥, 我們趕快到酒店放下行李後, 就徒步前往誠昌飯店吃午餐。正值假期的午餐時段, 我們竟然不用等候就能入座, 實在有點意外。雖然要搭檯, 但整體坐的還算舒適, 檯與檯之間距離亦適中, 不會讓人感到擠迫。由於趕船沒吃早餐的關係, 我們一坐下就立即點菜。水蟹粥(小)招牌蟹粥必定要點! 雖然只點了小窩的, 但份量也不少, 每人大約有4碗的份量。蟹粥味道鮮甜, 內有一大隻蟹拑和幾隻蟹腳, 還有不少蟹膏呢!不錯!金沙大蝦這個不得了!雖然一碟只有4隻, 但每隻都很巨型, 比手掌還要長呢!店家細心的用竹籤把蝦串起來, 所以吃時不會過於狼狽。大蝦外殼香脆可口, 蝦肉鮮甜彈牙, 再配上咸咸香香的鹹蛋黃醬汁, 極度邪惡, 讓人又愛又恨, 令人回味。炸墨魚丸墨魚丸外層炸的香脆, 但食落不算彈牙, 味道一般, 而且偏油膩, 建議沾點喼汁中和油膩感。相對而言, 還是金沙大蝦較為出眾。整體而言, 飯店用餐環境尚算舒適, 食物質素亦屬中上, 值得一試!

水蟹粥(小)

午餐
  • 炸墨魚丸
2016-12-15 1173 浏览
第二次黎呢間食蟹粥,今次揀平日來食所以唔洗等位。來誠昌當然叫水蟹粥啦!蟹粥呈現淡黃色,粥內有蟹膏,食落啲粥軟棉棉散發着淡淡嘅蟹味。隻蟹都多肉食,而且新鮮。椒鹽海蝦,碟蝦一黎到我地''嘩''一聲,因為隻蝦好大隻。蝦好新鮮,啲肉好爽口實淨。個人覺得椒鹽味可以重多少少。
第二次黎呢間食蟹粥,今次揀平日來食所以唔洗等位。

來誠昌當然叫水蟹粥啦!
2016-11-21 1380 浏览
記得對上一次黎食蟹粥應該係2012年既事對呢個蟹粥念念不忘今次快閃澳門 都選擇黎呢到回味一下叫左個細既田雞蟹粥賣相吸引粥既味道鮮甜 加埋田雞落去更甜而每啖亦食到濃郁既味道 蟹膏亦多蟹肉新鮮爽口👍🏻荷葉蒸走地雞雞肉非常嫩滑 有雞味再吸收左荷葉既味道好食👍🏻瑤柱生菜味道亦相不錯椒鹽魷魚呢味就有點遜色過左火喉唔脆 上枱時 已經凍哂
記得對上一次黎食蟹粥應該係2012年既事

唔脆
上枱時 已經凍哂
2016-11-20
2016-11-04 1217 浏览
馳名水蟹粥😋 $200/窩係澳門嘅最後一餐😍🙊呢間出名食水蟹粥 就決定入去睇下係咪真係甘好食😜🤔水蟹粥原來係三種蟹組合成嘅😯香噴噴送上枱😍個粥都幾有鮮味😋大嘅份量就有一隻蟹到 都幾多蟹肉🦀調味方面都唔錯 好好味😝😝😝
馳名水蟹粥😋 $200/窩
2016-10-09 1589 浏览
每次來澳門,都事必要光顧誠昌,因為這裡的水蟹粥是不能被代替的。今天我們被安排了坐在地面那層,不是太多人。 點了墨魚丸和鯪魚球雙拼($85),一口咬下,皮很靭,跟據小妹吃盡美食的經驗,必定是翻炸的,墨魚丸的味道還可,但鯪魚球的味道則有點腥,還有很多很大條的骨,小妹差點中招。 水蟹粥($180),口感軟綿,但那種鮮甜的味道很像沒有那麽濃了,蟹肉還算新鮮的。 進食期間有超多蒼蠅在盤旋,另食慾大減,一邊要忙於進食,另一邊又要驅趕蒼蠅,我想下次再來澳門,這飯店應該不會在我的覓食清單上出現了。

2016-10-05
同步刊载
2016-10-02 1121 浏览
每一兩年就來一次,水準keep到,只係個人要求可能高咗。覺得蟹粥既蟹味可以重d。鯪魚球墨魚丸幾好食,豬雜一般,魷魚鬚唔錯。荷葉蒸雞有幾荷葉味,蒸鱔一直都係咁好食
鯪魚球墨魚丸幾好食,豬雜一般,魷魚鬚唔錯。
荷葉蒸雞有幾荷葉味,蒸鱔一直都係咁好食
豉汁蒸鱔,荷葉蒸雞
2016-10-01
豉汁蒸鱔,荷葉蒸雞
  • 水蟹粥
  • 酥炸鯪魚球拼墨魚丸
  • 椒鹽鮮魷
  • 豉汁蒸大鱔
2016-09-27 714 浏览
不知道有沒有人跟我一樣對官也街有情結, 每次到澳門必定會到官也街走一轉。 今次同一班同事到官也街的誠昌飯店, 食著名的水蟹粥,看見飯店貼著不少明星照片。 誠昌飯店水蟹粥因為左麟右李的譚詠麟、李克勤都來光顧過, 所以很受歡迎。嘩!連明星都食,令我有所期待! 酥炸墨魚丸拼鯪魚球 MOP 80 酥炸墨魚丸是必點的, 每一粒都是手打的、有墨魚粒在內,外脆內軟。 墨魚丸內的顆粒口感無比彈牙極富咬勁, 有驚喜!而鯪魚球我就覺得不過不失,很普通。 酥炸鮮魷 MOP 85 炸物的火侯控制得很好, 炸完的鮮魷呈金黃色,令人好想狂食。 酥炸田雞 因為我是不吃田雞的, 所以我沒有吃喔~ 瑤柱扒生菜 MOP 75 推介大家叫呢個, 生菜吸晒啲瑤柱汁令整道菜格外魷。 醬爆雞 MOP 75 豉椒炒蜆 MOP 85 好有大排檔風味,炒得好有鍋氣! 值得一讚是蜆肉完全無沙好乾淨,而且蜆肉大大粒,正! 重頭戲終於來了! 水蟹粥(大) MOP 200 水蟹粥其實是三種蟹組合水蟹煲粥, 膏蟹取其蟹膏,肉蟹取蟹肉,組合為水蟹粥。 好喜歡水蟹粥的粥底,被煲得綿綿的, 個粥好香好甜,喜歡食海鮮既人一定會中
不知道有沒有人跟我一樣對官也街有情結,

每次到澳門必定會到官也街走一轉。

今次同一班同事到官也街的誠昌飯店,

食著名的水蟹粥,看見飯店貼著不少明星照片。

誠昌飯店水蟹粥因為左麟右李的譚詠麟、李克勤都來光顧過,

所以很受歡迎。嘩!連明星都食,令我有所期待!

酥炸墨魚丸拼鯪魚球 MOP 80

酥炸墨魚丸是必點的,

每一粒都是手打的、有墨魚粒在內,外脆內軟。

墨魚丸內的顆粒口感無比彈牙極富咬勁,

有驚喜!而鯪魚球我就覺得不過不失,很普通。

酥炸鮮魷 MOP 85

炸物的火侯控制得很好,

炸完的鮮魷呈金黃色,令人好想狂食。

酥炸田雞

因為我是不吃田雞的,

所以我沒有吃喔~

瑤柱扒生菜 MOP 75

推介大家叫呢個,

生菜吸晒啲瑤柱汁令整道菜格外魷。

醬爆雞 MOP 75

豉椒炒蜆 MOP 85

好有大排檔風味,炒得好有鍋氣!

值得一讚是蜆肉完全無沙好乾淨,而且蜆肉大大粒,正!

重頭戲終於來了!

水蟹粥(大) MOP 200

水蟹粥其實是三種蟹組合水蟹煲粥,

膏蟹取其蟹膏,肉蟹取蟹肉,組合為水蟹粥。

好喜歡水蟹粥的粥底,被煲得綿綿的,

個粥好香好甜,喜歡食海鮮既人一定會中意。
2016-09-03
  • 酥炸墨魚丸拼鯪魚球
  • 水蟹粥
同步刊载
相信去過澳門的人,必定有食過水蟹粥氹仔裡最有名的旅遊地點就是官也街裡面有着林林總總的大小店店舖除了有賣手信的大品牌餅家,或有屹立數十載的老字號當然少不了的是當地人開的小食店和餐廳又有榴槤雪糕,又有提拉米蘇,還有好幾家葡國菜但水蟹粥老字號就只此一家——誠昌飯店生意做得相當興旺,一條街裡就有三個舖位誠昌飯店至今已有三十多年歷史,爲眾多遊客所熟悉,而誠昌飯店的水蟹粥一直為眾多旅遊書的澳門必食推介但其實除了水蟹粥,出名的還有炸墨魚丸、炸鯪魚球等每次到誠昌飯店,我就必定選水蟹粥肥肥最喜歡食炸物,當然要叫個炸雙併(炸墨魚丸和炸鯪魚球)哄下佢啦🙈水蟹粥(小)($165)看旅遊書介紹道,誠昌的水蟹粥是組合了三種蟹而煲製而成首先以水蟹煲粥,然後加上膏蟹的蟹膏及肉蟹的蟹肉,最後熬煮成綿線粥底蟹粥呈淡淡金黃色,食落幼滑綿綿,味道既清甜又散發出淡淡蟹膏甘香但如果喜歡重口味的人,可能會對蟹粥有點失望因為這個蟹粥不是濃味的那種可能是為了保存蟹的鮮味,所以調味料的使用並不多粥裡面有一隻肉蟹,雖然肉蟹並不大,但都算啖啖肉酥炸墨魚丸拼鯪魚球($80)份量不多,每款只有6件,唯味道不錯,都算可以一試!🙈墨魚丸非常酥香,而
相信去過澳門的人,必定有食過水蟹粥

氹仔裡最有名的旅遊地點就是官也街

裡面有着林林總總的大小店店舖

除了有賣手信的大品牌餅家,或有屹立數十載的老字號

當然少不了的是當地人開的小食店和餐廳

又有榴槤雪糕,又有提拉米蘇,還有好幾家葡國菜

但水蟹粥老字號就只此一家——誠昌飯店

生意做得相當興旺,一條街裡就有三個舖位
誠昌飯店至今已有三十多年歷史,爲眾多遊客所熟悉,

而誠昌飯店的水蟹粥一直為眾多旅遊書的澳門必食推介

但其實除了水蟹粥,出名的還有炸墨魚丸、炸鯪魚球等
每次到誠昌飯店,我就必定選水蟹粥

水蟹粥(小)($165)
水蟹粥
看旅遊書介紹道,誠昌的水蟹粥是組合了三種蟹而煲製而成

蟹粥呈淡淡金黃色,

食落幼滑綿綿,味道既清甜又散發出淡淡蟹膏甘香
水蟹粥
但如果喜歡重口味的人,可能會對蟹粥有點失望

因為這個蟹粥不是濃味的那種

可能是為了保存蟹的鮮味,所以調味料的使用並不多

粥裡面有一隻肉蟹,雖然肉蟹並不大,但都算啖啖肉

酥炸墨魚丸拼鯪魚球($80)
酥炸墨魚丸拼鯪魚球
份量不多,每款只有6件,唯味道不錯,都算可以一試!🙈

墨魚丸非常酥香,而且帶有香濃的墨魚味,食落又彈牙有嚼勁

酥炸鯪魚球則外脆內軟,沒有多餘的魚腥味

肥肥就最怕腥,但都吃了3,4件😏
酥炸墨魚丸拼鯪魚球
總括來說,

每次來食水蟹粥,雖然鮮味不一,有時鮮味不夠😟

可能因為來客太多的關係,食物質素開始變質

但到目前為止,誠昌飯店水蟹粥都必定是我每次來澳門必食之選!☺️
  • 酥炸鯪魚球拼墨魚丸
2016-09-13 693 浏览
已經第三次過泥哩道食。水蟹粥保持水準, 粥底夠綿又夠先甜, 蟹夠新鮮有膏。醬爆雞肉身好咸,落左好多蜜糖, 實在太咸太甜, 果然醬爆。酥炸鯪魚球味道尚可。酥炸麥魚丸就食唔到麥魚只食到有肥豬肉。
已經第三次過泥哩道食。
水蟹粥保持水準, 粥底夠綿又夠先甜, 蟹夠新鮮有膏。
醬爆雞肉身好咸,落左好多蜜糖, 實在太咸太甜, 果然醬爆。
酥炸鯪魚球味道尚可。
酥炸麥魚丸就食唔到麥魚只食到有肥豬肉。
2016-09-12
2016-09-06 603 浏览
同男朋友黎氹仔,去食下馳名既水蟹粥啦,上網睇有介紹墨魚丸就叫埋試下水蟹粥我地就叫左個細既,咁兩個人食都夠哂,因為我地當下午茶咁食,個粥有半隻粥都有膏既,隻蟹都大隻多肉既,不過個粥既味道真係普普通通,唔係特別好重既海鮮味,只係有些小蟹味既粥個墨魚丸就相對地好味,其實食每一粒都好膩,因為炸既關係同埋啲墨魚都多啊,唔同個啲粉團區多,呢到啲墨魚丸係足料,算係幾好味既

• 炸墨魚丸