2016-08-22 975 浏览
之前睇雜誌見到誠昌既水蟹粥好出名,今次終於有機會試吓,果然名不虛傳!粥滾蟹香,粥入面仲有淡淡既蟹鮮味,加埋蔥香,真係好正!蟹肉鮮味,就咁食都好食。豉椒炒䙺好夠鑊氣,炒得好香,䙺肉肥美鮮甜,一d沙都冇,真係一個人都可以食晒成碟!
炒蜆
豉椒炒䙺

炒蜆
2016-06-07 1863 浏览
很貴!水蟹粥沒什麼味道!服務又差,目無表情的樣子!超貴的,很後悔來了,不會再來!很失望呢!那個墨魚丸也不脆,沒想像中那麼好吃,而且超貴的,如果好吃錢沒所謂,令人很失望!唉~~~~~~~~~~~

2016-06-02 1603 浏览
The star of the meal was definitely the delicious crab porridge which had this sweetiness from the crab and richness from the tomalley which went together perfectly. I recommend adding a dash of white pepper for extra flavour and mixing the porrdige with the crab meat(each order or porridge comes with a whole crab) to richen the flavour. Its consistency was somewhere like a chowder since it must have been stewed for hours to bring out the flavours. I also ordered the fried dace fishballs which was also very nice. The fishballs had a very rich fish flavour and you could tell that they got the ratio of the ingredients just right so that it was not too floury and had this bouncy/chewy texture with a crispy brown coating on the surface.

2016-05-30
2016-05-31 2777 浏览
這次澳門之旅的終點站就是到氹仔官也街。這裡出名多野食,多年前試過誠昌飯店的水蟹粥和墨魚丸,念念不忘,不過每次來到,都見到門口站滿了客人在等,所以幾次都沒有吃的成。今次,我和Hungry終於都食到啦! 可能是下午四點多,遊客都未準備吃晚飯...侍應示意我們到樓上,原來Hungry 未試過誠昌,當然要叫水蟹粥(細),還有酥炸墨魚丸併鯪魚球,荷葉蒸走地雞,蠔油生菜。水蟹粥底是淡淡的黃色,看到介紹,原來這裡的水蟹粥不只是用水蟹,還有肉蟹,膏蟹一起煮,有水蟹的鮮甜,有膏蟹的香濃。看,裡面有啖啖蟹肉,新鮮彈牙。再來,墨魚丸和鯪魚球都炸的恰到好處,外脆內軟。尤其墨魚丸墨魚味道濃郁,裡面還有粒粒墨魚,好好味。而且,size 比美長洲魚蛋。清香的荷葉味,襯托著雞和冬菇的甘香,令人食指大動。走地雞肉質彈牙,沒有太多脂肪,雞皮薄薄的,而且,真的很有雞的鮮味。叫了一桌菜才發覺太多,竟然比鄰桌的四個客人叫的還多,但最後我們竟然差不多吃光! 我倆果然是吃貨!

看,裡面有啖啖蟹肉,新鮮彈牙。
叫了一桌菜才發覺太多,
竟然比鄰桌的四個客人叫的還多,但最後我們竟然差不多吃光!
我倆果然是吃貨!
2016-05-15
  • 水蟹粥
  • 酥炸鯪魚球拼墨魚丸
2016-05-25 779 浏览
食物: 著名的水蟹粥,对我来说也是一般罢了 。 因为会放整只水蟹进去,结果1/4份不见了。服务态度: 非常的烂!!! 要拿一个空碗,结果那个服务员就很不爽的丢了过来。 结账时,也是直接把钱丢回来。 非常没有礼貌!!!
2016-05-21
2016-05-21 753 浏览
其實今次來到澳門, 因我的妹妹及其囝囝都未曾到過澳門食過水蟹粥, 所以就來一個水蟹粥的比較, 看看那一間的水蟹粥好吃.昨晚我們先去了很出名食水蟹粥的, 叫了一窩水蟹粥, 但亦都有叫其他的小食, 如炸雲吞, 雞腳, 鮻魚球等等. 我們今次是作水蟹粥的比較, 所以其他都不講了, 只講水蟹粥.因為水蟹粥是即叫即做關係, 所以要等拾數分鐘, 冇所謂啦, 照等吧!水蟹粥來了,其實這間六記我來了三幾次了, 每次食這個水蟹粥都留給我一種很新鮮及香濃水蟹的回味, 這次也不例外. 一窩水蟹粥, 180元, 有两隻很新鮮的水蟹, 睇住即劏生滾. 連同我的妹妹和外甥都讚話"正呀", 並說會日後再來.好了,過了一晚, 下午 來到這間, 當時不用等位, 去到即入座, 便馬上叫了一窩水蟹粥作一個比較.不到3分鐘, 水蟹粥來了, 我們三人都抓爆頭, 怎麼會那麽快就做好一窩水蟹粥呢? OK, 唔理呢樣嘢, 照試.先用個湯(殼)攪拌再放落碗, 點知一攪, 便發現了一隻很大的蟹鉗, 但我未食過有這麼大的蟹鉗的水蟹啊.以為執到寶. 我先放落口的是第一淡粥, Oooh, My God. 點解d 粥唔夠熱嘅, (雖然d 粥是熱
昨晚我們先去了很出名食水蟹粥的[六記], 叫了一窩水蟹粥, 但亦都有叫其他的小食, 如炸雲吞, 雞腳, 鮻魚球等等.

好了,過了一晚, 下午 來到這間[誠昌飯店], 當時不用等位, 去到即入座, 便馬上叫了一窩水蟹粥作一個比較.
以為執到寶.
我先放落口的是第一淡粥, Oooh, My God. 點解d 粥唔夠熱嘅, (雖然d 粥是熱, 但真的不夠熱啊!) 之後, 我聽到我細妹說, d 蟹好似梅梅哋, 我唔信, 便吃了一件蟹爪, 發覺沒有什麼不正常, 輪到我外甥食那隻大蟹鉗, 鉗殼好硬, 肯定牠不是水蟹, 而是肉蟹. 而那些蟹爪蟹蓋卻真的是水蟹呀. 那麼這間飯店的水蟹粥, 肯定不是原隻水蟹, 而是混合其他的蟹大兜亂, 如果是在香港的話, 因海關條例, 可以即通知海關了.
因這窩粥要比200蚊(元)的關係, 我們為有繼續食, 點知....我真的食到一件我細妹話梅嘅蟹啊, 當時我即nur 番出嚟.
好唔好彩, d 粥差唔多完了. 諗住出嚟玩試食, 又差唔多食哂, 冇投訴埋單便閃了.
但在埋單找錢的時候, 又發生d 好唔開心嘅嘢, 嗰個writer 將d 餘款用個盤(Sir) 哂落張枱度, 真的好唔禮貌.

题外话/补充资料: 以上, 事實如此, 沒有作大. 信不信由你.
2016-05-19
用餐优惠
試食活動
2016-05-16 883 浏览
生日過澳門慶祝。。諗住食間美味食物。。可惜不快而回食物少得可憐。。個碟好大,啲菜得半碟,味道難食。。好咸。。叫碟爆香雞。。全碟雞係啲好似人地食淨個啲雞骨位。。。作出投訴仲要鬧番人轉頭。。我永遠不會再食此間食店。
生日過澳門慶祝。。諗住食間美味食物。。可惜不快而回

食物少得可憐。。個碟好大,啲菜得半碟,味道難食。。好咸。。

我永遠不會再食此間食店。

醬爆雞
干燒伊面
炸魷魚
2016-05-14
$100 (宵夜)
庆祝纪念
生日
第一次來到澳門,聽朋友說水蟹粥味道一流,到此一遊就一定要試。坐shuttle bus來到官也街,逛了會終於見到誠昌,門口大大張水蟹粥的照片,想都沒想就衝進去了。可能為了做晚市,侍應大叔硬要我們搭枱-_-#一口氣點了水蟹粥,酥炸墨魚丸,荷葉冬菇蒸走地雞,椒鹽田雞。等食~水蟹粥先上場!粥已經煲到好好好綿,蟹膏都溶在粥裡面,味道很好,又不會被蟹殼暗算小朋友都可以放心大啖食。酥炸墨魚丸也是朋友介紹不油膩,佐啤酒一流椒鹽田雞後悔點了這個,炸漿好厚,食到一嘴好似「漿住」。田雞又沒有切到一細塊,一夾起應該有半隻食得好狼狽,味道又普通最喜出望外是荷葉蒸走地雞雞肉真係好嫰呀,而且好香,調味剛剛好,雞皮又不會好肥,食完一塊又一塊不會覺得膩下次來要再encorD

水蟹粥先上場!

小朋友都可以放心大啖食。

酥炸墨魚丸也是朋友介紹
不油膩,佐啤酒一流

椒鹽田雞
食得好狼狽,味道又普通

最喜出望外是荷葉蒸走地雞

水蟹粥(小)
酥炸墨魚丸
荷葉冬菇蒸走地雞
  • 水蟹粥
中午黎到官也街行,肚餓就順便食野,不過夜晚食buffet所以就黎食啲小菜雖然呢間出名水蟹粥,但係唔想太飽所以作罷鮑貝扒西蘭花($85)個人對西蘭花冇乜好感,不過佢冇煮得太淋,加埋汁食落口啱啱好酥炸墨魚丸拼鯪魚球($80)其實見到呢兩味都好想食,不過3個人就太多啦,所以就叫雙併,兩樣都食下兩隻都好滑、冇骨,加上外層塊皮真係幾鬆脆,食落口感唔錯豆腐($70, 其實我唔記得呢碟係咩名堂)呢啲豆腐真係好滑,我夾都夾得幾辛苦,呢碟幾乎係我清晒呢道仲有隻菊花茶$20,飲落都幾清涼,重點係冇乜糖就係咁食左個滿足嘅lunch
雖然呢間出名水蟹粥,但係唔想太飽所以作罷

鮑貝扒西蘭花($85)
鮑貝扒西蘭花
個人對西蘭花冇乜好感,不過佢冇煮得太淋,加埋汁食落口啱啱好

酥炸墨魚丸拼鯪魚球($80)
酥炸墨魚丸拼鯪魚球
兩隻都好滑、冇骨,加上外層塊皮真係幾鬆脆,食落口感唔錯

豆腐($70, 其實我唔記得呢碟係咩名堂)
豆腐
呢啲豆腐真係好滑,我夾都夾得幾辛苦,呢碟幾乎係我清晒

呢道仲有隻菊花茶$20,飲落都幾清涼,重點係冇乜糖
就係咁食左個滿足嘅lunch
2015-12-29
鮑貝扒西蘭花
酥炸墨魚丸拼鯪魚球
豆腐
  • 菊花茶
話說上次去澳門呢,係收工之後去時間上勁緊迫,所以當晚都正係夠時間食個麥記甘去到澳門又點可以唔去食番d好野醫肚呢當時係住氹仔新開既新濠影匯所以事前已經睇定氹仔有咩好野食一早就已經鎖定左要去官也街既誠昌飯店開餐去得多澳門既朋友仔應該都會聽過誠昌飯店因為呢到食水蟹粥好出名而且好多報章雜誌都介紹過不過吸引我既並唔係佢個粥,而係佢既麵(因為去到都夜,所以決定外賣番酒店慢慢嘆)講緊既就係佢呢個招牌膏蟹伊麵 MOP268雖然係外賣盒焗左一陣不過打開果時仍然好吸引而且個獻都無變稀哂最重要既係,真係好多好多好多蟹膏呀雖然價錢係偏貴不過店家真係無呃你,真係用靚膏蟹黎煮呢個麵基本上所有部位都有好大舊橙黃色既蟹膏色同香都好得咁最重要就係味道喇蟹好新鮮,食落去啖啖蟹膏同肉獻汁都食到蟹既鮮味伊麵雖然唔係即刻食不過都無發脹/淋哂每一條麵沾滿鮮味既獻汁將D膏撈埋伊麵食對當時肚餓既小公主黎講,簡直就係最高享受不過唯一一個問題就係食到最後真係好口乾即係表示佢D味精都落得勁重下唔知係唔係因為咁所以先覺得個獻汁咁鮮呢?雖然蟹真係靚同味道都唔差不過味精果Part都真係扣左分如果未食過或者係蟹既愛好者都可以一試唔係既話,就建議人
話說上次去澳門呢,係收工之後去
時間上勁緊迫,所以當晚都正係夠時間食個麥記
甘去到澳門又點可以唔去食番d好野醫肚呢
當時係住氹仔新開既新濠影匯
所以事前已經睇定氹仔有咩好野食
一早就已經鎖定左要去官也街既誠昌飯店開餐
去得多澳門既朋友仔應該都會聽過誠昌飯店
因為呢到食水蟹粥好出名
而且好多報章雜誌都介紹過
不過吸引我既並唔係佢個粥,而係佢既麵
(因為去到都夜,所以決定外賣番酒店慢慢嘆)
講緊既就係佢呢個招牌膏蟹伊麵 MOP268
雖然係外賣盒焗左一陣
不過打開果時仍然好吸引
而且個獻都無變稀哂
最重要既係,真係好多好多好多蟹膏呀
雖然價錢係偏貴
不過店家真係無呃你,真係用靚膏蟹黎煮呢個麵
基本上所有部位都有好大舊橙黃色既蟹膏
色同香都好得
咁最重要就係味道喇
蟹好新鮮,食落去啖啖蟹膏同肉
獻汁都食到蟹既鮮味
伊麵雖然唔係即刻食
不過都無發脹/淋哂
每一條麵沾滿鮮味既獻汁
將D膏撈埋伊麵食
對當時肚餓既小公主黎講,簡直就係最高享受
不過唯一一個問題就係
食到最後真係好口乾
即係表示佢D味精都落得勁重下
唔知係唔係因為咁
所以先覺得個獻汁咁鮮呢?
雖然蟹真係靚同味道都唔差
不過味精果Part都真係扣左分
如果未食過或者係蟹既愛好者都可以一試
唔係既話,就建議人多先好叫
每人試d就唔駛食咁多味精啦
另外,誠昌係開到11:30架
如果想買宵夜就自己就番時間喇
2015-11-06
10 分钟 (外卖自取)
$130 (宵夜)
2015-09-08 2788 浏览
今天和台灣帥哥們看水舞間,我和妹妹一樣差点睡着了,真的是各花入各眼,看完肚子咕囉咕囉的,突然很想很想吃水蟹粥,便拉着呀彬走,風哥也很餓,我們便怱怱忙忙的向官也街跑走!誠昌飯店很久没去,想不到七時半也有三張枱,我們要了水蟹粥,炸魷魚和炒花甲!水蟹粥很香很甜,炸魷魚滿滿一碟不欺場,炒花甲也很夠獲氣,真的很開心,雖然我們叫得不多,但真的很有水準!
2015-09-06
2015-09-05 2684 浏览
首先叫咗,1:水蟹粥,2:醬爆雞,3:冬菇扒生菜,4:西蘭花鮮魷,5:墨魚球加鯪魚球雙拼,先嚟西蘭花鮮魷,味道ok,又即炒感覺應該唔錯,點知水蟹粥一嚟到就出事啦!D粥比水好少少,蟹就一個面殼加半隻身!再嚟,炸雙丸,墨魚丸唔新鮮兼撈咗粉,D粉又多又硬,鯪魚球有醉骨可接受,再嚟醬爆雞!D雞係毎隻雞拎D出嚟再擠埋—碟,味道堅咸!!!最後係個冬菇扒生菜,連相都唔想照,冬菇D味係,發咗霉再炆出來!—陣霉噏味!個獻仲衰,用生水開,—陣陣生水味…真係想嘔!仲勁重味精,搏你叫飲品!連茶都唔想幫你再添加!!!總共食咗$ 462!
西蘭花炒鮮魷!
墨魚丸拼鯪魚球!
醬爆雞
题外话/补充资料: 食評內容完全屬實!
2015-08-30
西蘭花炒鮮魷!
態度差已經預了.間間澳門既飯店都係咁 但D野食真係難食 作為一間咁出名既食店但一D誠意都無等煮既時間耐...我地隔離果台等個粥等左大半個中.我地D野反而快少少上.不過都成個中.水蟹粥(細$165)....粥底稀 , 隻蟹係幾大隻,我諗有1/4隻.D蟹肉晦既...一D鮮味都無..隻蟹應該死左好耐.D蟹殼仲要好污JO...未清潔好蟹殼就煮粥炸鯪魚球併墨魚球($70)難食 , 炸到乾哂...我覺得街邊D墨魚圓好食好多...一D都唔明點解咁出名鼓油蝦(6只/$600)D蝦好大隻, 個味係唔錯, 但太大隻又煮得太耐所以D肉唔爽係鞋哂...浪費左咁大隻既蝦...自己又衰唔問價...但要100蚊一隻,係咪落單時有必要講聲呢?.....BTW, 真係唔值E個價叫3個送埋單TOTAL 8百幾蚊一次代價沈重既教訓....下次一定要上OPENRICE睇左先....
態度差已經預了.間間澳門既飯店都係咁
但D野食真係難食 作為一間咁出名既食店但一D誠意都無
水蟹粥(細$165)
....粥底稀 , 隻蟹係幾大隻,我諗有1/4隻.
D蟹肉晦既...一D鮮味都無..隻蟹應該死左好耐.
D蟹殼仲要好污JO...未清潔好蟹殼就煮粥
炸鯪魚球併墨魚球($70)
難食 , 炸到乾哂...我覺得街邊D墨魚圓好食好多...
一D都唔明點解咁出名

鼓油蝦(6只/$600)

叫3個送埋單TOTAL 8百幾蚊

2015-09-02
首先,職員表情黑口黑面,如行屍走肉。胃口先來一個九折。先來𧐢油生菜。菜剛從水中拿上來,水汪汪,賣相比住家的還差。份量只像半個生菜,那裡值40元?再來椒鹽魷魚,算是全晚最好的一道菜,脆漿香口。跟着干燒伊麵,非常兒戲的亂糟糟的放在碟上。胃口再打九折。接下來是墨丸拼鯪魚丸。用了大大的碟去剩十數粒丸,相信別有用心去凸顯丸子的珍貴。墨丸墨魚味欠奉,倒像是在大阪的章魚丸子,不過只有麵粉味。最後來的是水蟹粥。對不起,吃不出蟹味。結論:完完全全衷心感受到下廚者的「是但」和「求其」。這種餐廳可以列入澳門必試,有辱澳門名聲。
首先,職員表情黑口黑面,如行屍走肉。胃口先來一個九折。
再來椒鹽魷魚,算是全晚最好的一道菜,脆漿香口。
跟着干燒伊麵,非常兒戲的亂糟糟的放在碟上。胃口再打九折。
最後來的是水蟹粥。對不起,吃不出蟹味。
2015-08-29
家人話去呢間食,馳名水蟹粥以前食過好味,叫左一窩大水蟹粥加炸墨丸炒伊麵,未落單已經食左一大碗貓😠😠😠😠😠😠點知一食蟹粥無左蟹味水流流噤!墨丸味道一般,伊麵咪伊麵一碟,但都推薦大家如果想食貓麵就就得找果位男服務員落單!@_@
馳名水蟹粥
  • 貓麵