餐廳: なかめのてっぺん中目黑
資訊:

2023-05-26 218 瀏覽
今日約左朋友食午餐,朋友話黎呢度食,先知道原來九龍酒店地庫有間日本過江龍餐廳😆餐廳環境幾靚,好似話係根足日本本店設計,牆身同枱邊都貼左好多手寫日文餐牌,好似去左日本咁😆午巿套餐有5/6個選擇,我揀左日替便當,今日係燒三文魚腩。三文魚腩有三舊,每舊都幾大舊,厚切,燒得好香,油脂豐富😋好好食!另外有刺身5片,都幾鮮味。每張枱都有幾樽調味醬油,職員會介紹咩食材用邊隻醬料😋美中不足係張枱好細😅放左兩個便當托盤,已經冇晒位😂醬料碟完全放吾落,吾知點落好。下次會晚上黎,應該會更有氣氛😁

下次會晚上黎,應該會更有氣氛😁

2023-05-25
午餐
2023-05-10 950 瀏覽
📍なかめのてっぺん中目黑星期五放工想搵個地方chill享受happy Friday,呢間日本東京人氣居酒屋🏮啱晒你!喺香港開咗冇耐,個人覺得食物質素同服務都好唔錯👍🏻🐖味噌豚肉朴葉燒 $118豚肉肥瘦,味道鹹鹹地,但更顯到肉既鮮味,口感比較爽口,煙靭得黎又唔鞋口,一得總共有八塊豚肉左右,肉嘅厚度都算適中;另外最貼心嘅位係佢會用個爐助熱住,所以唔洗怕食到尾會凍曬👍🏻食到最後一塊仲係熱辣辣既!🥚炙燒風味刺身他他 $88個staff話刺身裏面有三款魚:包括吞拿魚、三文魚等;staff會即場係你面前用火槍燒,燒到表面焦香,仲好貼心咁問我同朋友鍾意食生啲定熟啲而調節炙燒既生熟程度~佢會配埋日本🇯🇵生蛋同埋紫菜,俾你包住嚟食,幾有味蕾上嘅衝擊,有口感得黎又有層次感😌🐠白汁海膽三文魚籽通粉 $148呢碟係staff推介既,有四邊放上三文魚籽、中間有放海膽~海膽既份量算多既,而且好新鮮,顏色鮮豔而且口味鮮甜🤤staff有叫我地撈勻先食,底部原來有勁多芝士,撈勻之後,會有拉絲嘅效果👍🏻相當有食慾!🐂燒牛舌 $118牛舌燒得相當爽口,絕對係意料之外好食!肉唔會韌反而係爽口彈牙,而且切得比較厚身🤤好滿足🈵️仲
📍なかめのてっぺん中目黑

🐖味噌豚肉朴葉燒 $118

🥚炙燒風味刺身他他 $88

🐠白汁海膽三文魚籽通粉 $148

🐂燒牛舌 $118
牛舌燒得相當爽口,絕對係意料之外好食!肉唔會韌反而係爽口彈牙,而且切得比較厚身🤤好滿足🈵️仲配埋娃娃菜俾你解油膩感~

純米大吟釀

🥃純米大吟釀 $640
呢間居酒屋🏮有唔少sake既品種,今次揀左一款偏重果香味嘅sake~所以飲落比較甜,好有水果嘅甜味~好飲嘅地方係佢哋用咗日本米同自家丼戶清水製造,所以就比較清甜而且有米香味~呢支比較大支,足足有720ml,適合3-4個人share飲😌

⭐️好味指數:8.5/10

📍なかめのてっぺん中目黑 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店B3樓B3-01號舖
純米大吟釀
Very cozy place, good to catch up with friends. They have a Happy hour before 7pm. Food is great, better than a lot of Japanese restaurant who claimed they are originated from Japan. This one is authentic. my friend really like the ox tongue. I reccomend the sake clams. Besides the 2 people table were too small and couldn't fit in everything we ordered. I had a very pleasant experience.
  • 清酒煮蜆
2023-04-21 2359 瀏覽
東京人氣店 登錄香港,中目黑居酒屋香港店去年於九龍酒店開幕, 今天終於過來品嚐美食, 尋找日本的味道😋. 餐廳以木系設計為主, 充滿日本居酒屋風味,有卡位、更設有榻榻米, 這裡榻榻米毋須屈膝跪坐, 更加合適香港人👍🏻.侍應安排我們坐於吧枱,可以看著串燒師傅於爐端燒制食物,更見風味😋😋 . MENU 選擇頗多,我們點選了幾款食物. . 🔺蒜香八爪魚帶子沙律🥗 用餐前先來個沙律, 可以清清味蕾, 沙律份量不少, 有沙律菜/小蕃茄/八爪魚及帶子,其中炸海苛味道香脆可口,配上酸甜醬汁,非常開胃🤤.🔺特盛豪快海膽吞拿魚卷🍣🍣🍣🍣卷物上放滿了告拿魚蓉、海膽、蟹肉、吞拿魚刺身、三文魚籽,材料非常豐富,而且新鮮鮮味, 多重刺身加起上來也非常配搭, 蟹肉味道更加鮮味可口🤤🤤 . 🔺炙燒風味刺身他他 三文魚,油甘魚,吞拿魚混合而成,上枱時由侍應即場炙燒,炙燒後將油脂逼出,魚香更濃, 食前再沾上拌碟的蛋汁, 令肉質更嫩滑綿密😍😍. 🔺鹽燒雞翼🐔<日本產純和雞> 雞翼是日本產純和雞,肉味更見濃香細嫩, 鹽燒後雞皮非常香脆, 咬入口仍然保持肉汁, 而且非常嫩滑🤤🤤 .🔺厚切櫻花木燻煙肉 🥓以
東京人氣店[なかめのてっぺん中目黑] 登錄香港,中目黑居酒屋香港店去年於九龍酒店開幕, 今天終於過來品嚐美食, 尋找日本的味道😋
🔺特盛豪快海膽吞拿魚卷🍣🍣🍣🍣
. 🔺鹽燒雞翼🐔<日本產純和雞>
🔺厚切櫻花木燻煙肉 🥓
以櫻花木煙燻肉食,濃濃煙燻香,提升食物風味,迫出煙肉油份,鹹香脆口,煙肉用櫻花木煙燻數分鐘,肉味更濃🤤 食時沾上一點芥末醬,味道更提升🤤🤤
. 🔺燒鮑菇
喜出望外的一道菜,看似簡單,但要做到裡面仍然充滿水份,口感彈牙,控制火爐很重要,這個好食😋
. 🔺白汁烤焗海膽三文魚籽
原來內裡係通粉, 配上白汁焗製, 再加入海膽三文魚籽, 鮮味之餘又帶點鹹香,令人不自覺整盤也吃掉. . 🔺特製雪糕三文治 ( 雲呢拿)
🔺特製雪糕三文治 ( 抺茶) 上枱時麵包🥖微暖,口感非常香脆, 中間夾上雪糕🍦,冷靜與熱情之間😂 非常好食,必點👍🏻
🍶Draft sake
由日本直送的draft sake, 入口帶點乳酪味,口感清爽,容易入口,配襯刺身飲一流🤤🤤 . 這裡午餐供應也非常精彩, 套餐由$98起,款式選擇很多,中午過來也很不錯,朋友已經準備lunch 過來😂😂
2023-04-20
2023-04-16 251 瀏覽
今次介紹嘅係嚟自日本嘅過江龍「中目黑居酒屋」。好多去過日本東京嘅朋友可能已經試過佢地位於黑目嘅日本店。餐廳主打日本爐端燒,而食材更加每日由豐洲市場直送,保証相當新鮮。嚟到建議預先預約坐榻榻米卡坐,木製嘅隔板加上暖和嘅燈花,成個人都好放鬆。蒜香八爪魚帶子沙律用左新鮮日本直送八爪魚和帶子,兩款都非常爽口又鮮甜,蒜香味十足。炙燒風味刺身他他是日刺身用左多款魚肉(三文魚、吞拿魚和油甘魚)製成嘅他他。店員會即場用火槍炙燒,刺身又加入左麵豉醬,外層有焦香,內層又因為麵豉醬更加帶出鮮甜味。厚切櫻花木煙燻煙肉!推薦!紅色嘅煙燻煙肉,口感充滿嚼勁。經過櫻花木煙燻,會令到煙肉產生更獨特嘅香氣。送酒一流!白汁烤焗海膽三文魚籽通粉依款創新地用左日本海鮮配搭通粉,面頭放左新鮮海膽、三文魚籽和芝士,切開有長長嘅芝士拉絲,味道鮮甜之餘又同白汁好夾。滿足壽司-特盛豪快海膽吞拿魚卷聽個名滿足,就知道一定好豐富。用左多款海鮮:海膽、吞拿魚、三文魚籽和蟹肉放滿壽司上面,多種海鮮嘅鮮味一次過爆發,真係好滿足。萬願寺唐辛子用左產自京都嘅唐辛子,上面再灑上木魚片,驚喜嘅係唔會有辛辣,反而有獨特嘅香氣。純和雞手羽先採用左產自日本嘅

炙燒風味刺身他他

厚切櫻花木煙燻煙肉!推薦!
送酒一流!

滿足壽司-特盛豪快海膽吞拿魚卷

純和雞手羽先
採用左產自日本嘅雞翼,外層燒到香脆,內層雞肉又有肉汁。

特製麻糬雪糕三文治(抹茶)
用左法包製成嘅雪糕三文治,抹茶味雪糕加上特製麻糬,甘香又煙韌。

Draft Sake (butter cream)推薦!
酒味唔係好重,口感比較輕巧伴隨着米嘅少許甜味。

人均💰300

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
2023-04-13 462 瀏覽
黎自日本東京嘅過江龍中目黑居酒屋之前係佢開嘅時候已經bookmark左!趁住happy Friday終於可以放縱一下黎enjoy一個Friday dinner.居酒屋內嘅設計好充滿濃厚日式風格,整個氣氛好似置身係日本咁.蒜香八爪魚帶子沙律沙律菜配上清爽嘅沙律汁清爽又開胃,旁邊加上大大粒嘅帶子更鮮甜!沙律菜上加上脆昆布帶住更濃厚嘅日式風味.特盛豪華海膽吞拿魚卷豪華卷超豐富!卷物上鋪滿吞拿魚蓉,三文魚籽,蟹肉同海膽,見到都已經好滿足.整個配搭鮮味爆發!!炙燒風味刺身他他以一板吞拿魚他他配搭生蛋黃同紫菜送上,上枱後再以火槍將他他炙燒燒香.經炙燒後嘅他他更香口.將炙燒過嘅他他沾上蛋黃後再放入紫菜包住食,帶出唔同層次嘅口感.鹽燒雞翼 以日本產純和雞翼鹽燒,雞翼燒得香脆且雞味濃郁,內裏肉質細嫩唔會柴.厚切櫻花木燻煙肉厚切煙肉入口帶更濃厚煙燻肉香!一啖煙肉再配搭清酒令肉香更突出嘅同時亦可以減輕煙肉嘅肉膩感.煙肉充滿濃厚脂香得黎又唔會過帶過heavy嘅肥膩感.萬願寺唐辛子京都產嘅唐辛子唔會苦而且口感清爽,帶一陣甘香.係唐辛子上加入鏗魚絲令味道更鹹香.白汁烤焗海膽三文魚籽日式版mac and chees

特盛豪華海膽吞拿魚卷

白汁烤焗海膽三文魚籽
日式版mac and cheese! 熱辣辣以鐵板送上,係芝士上加上三文魚籽同海膽,己經夠晒吸引.拉起底下通粉帶出拉絲效果!超治癒.混入海膽後質感同味道變得更濃郁.

特製雪糕三文治
雪糕三文治外層麵包烘得好香脆,咬入口外脆內綿.雲呢拿雪糕帶奶香又香滑.

Draft Sake
Draft beer就聽得多!呢到由日本直送嘅draft sake口感清爽又帶果香!配搭各款食品都好match.
Draft Sake
  • 炙燒風味刺身他他
  • Draft Sake
來自東京的過江猛龍的「なかめのてっぺん中目黑」爐端燒居酒屋,選擇於尖沙咀九龍酒店地庫位置開業,甚是隱世神秘。胡桃木裝潢走幽暗風格局,有闊落卡座亦有傳統的榻榻米廂座,正中央還有能看到師傅席前作爐端燒的吧檯位置。加上四周人手寫的日文字菜單,帶濃厚的居酒屋味道。.餐廳主打之一是其食材不少是來自日本豊洲市場。款式方面,傳統的居酒屋佐酒美食和各式酒品一應俱全。另外還加入不少特色的項目,滿有新鮮感。.➿ 前菜✿ ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ᴍɪꜱᴏ ʙᴀꜱᴇᴅ ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ ᴛᴀʀᴛᴀʀ 💲88職員席前處理的炙燒風味刺身他他。這客他他以三文魚、油甘魚和吞拿魚三款刺身融合。席前猛火即炙,面帶焦香味。加上月見蛋黃汁及紫菜一起,很不錯。.✿ ᴏᴄᴛᴏᴘᴜꜱ ᴀɴᴅ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ꜱᴀʟᴀᴅ ɪɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ꜱᴀᴜᴄᴇ 💲108頭盤選了蒜香八爪魚帶子沙津,是醒胃沙津。除了有大粒的帶子和鮮八爪魚外,驚喜感來自那海量的炸海苔,鹹香爽脆。.➿ 卷物✿ ᴛᴜɴᴀ ᴀɴᴅ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ꜱᴜꜱʜɪ ʀᴏʟʟ 💲178餐單上命名為「滿足壽司」,這客特盛豪快海膽吞拿魚卷是在青瓜小卷上,鋪上了海量的蟹肉、海膽、吞
➿ 前菜
蒜香八爪魚帶子沙津
➿ 卷物
餐單上命名為「滿足壽司」,這客特盛豪快海膽吞拿魚卷是在青瓜小卷上,鋪上了海量的蟹肉、海膽、吞拿魚刺身粒及三文海籽。一真的一如其名,吃完相當滿足。
➿ 爐瑞燒
✿ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ᴊᴜɴᴡᴀᴋᴇɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ (2 ᴘᴄꜱ) 💲58
來自日本的純和雞翼兩本,以原汁原味的爐端鹽燒方式處理,惹味香口外脆內軟。
純和雞翼
✿ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴡᴏᴏᴅ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ʙᴀᴄᴏɴ 💲88
厚切櫻花木煙燻的煙肉,佐酒一流。
✿ ᴋʏᴏᴛᴏ ᴍᴀɴɢᴀɴᴊɪ ᴛᴏɢᴀʀᴀꜱʜɪ ɢʀᴇᴇɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ 💲72
綠色的京都萬願寺唐辛子,亦即是來自京都的萬願寺甜辣椒。甜辣椒味道甘甜,雖說是辣椒但卻沒有一絲辛口辣感。配上木魚絲和日式醬汁,很有特色。
京都萬願寺唐辛子
➿ 一品料理
✿ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ᴀɴᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴɪ ɢʀᴀᴛɪɴ 💲148
邪惡系列主食選了芝士白汁焗小通粉。面鋪上海膽及三文魚籽,鐵盤烤焗後有長長的拉絲,賣相及味道俱佳。
甜品
❀ ʙᴀQᴜᴇᴛᴛᴇ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ ᴡɪᴛʜ ᴍᴏᴄʜᴀ (ᴍᴀᴛᴄʜᴀ) 💲58
賣相雖不算吸睛,但這款甜品麻糬抹茶雪糕三文治味道很優。以新鮮炸起的炸饅頭麵包,夾著Q彈麻糬以及濃滑的抹茶雪糕。一分為二方便進食,有感熱的炸饅頭配上冰凍雪糕,是不敗的配搭。
麻糬抹茶雪糕三文治
➿ 飲品
❀ ᴛᴏᴋʏᴏ ᴍᴜʟᴇ - ɢɪɴɢᴇʀ ᴀɪᴇ ᴛᴜᴢᴜ ᴊᴜɪᴄᴇ, ꜱʜɪꜱᴏ 💲58
❀ ᴋᴀʀᴍᴀ ᴄᴏʟᴀ ʟᴇᴍᴍʏ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ 💲42
午市還提供午市套餐,性價比很高。
麻糬抹茶雪糕三文治
  • 炙燒風味刺身他他
  • 厚切櫻花木煙燻煙肉
2023-03-27 251 瀏覽
今次呢間餐廳 係真‧隱世我經常出尖沙咀食飯 但卻從來都無踏足過呢個商場而且餐廳位置仲要係地庫 基本上都好難發現餐廳充滿日式居酒屋風情 原來東京總店都極具人氣而家開左係香港 一於試一試先~居酒屋座位都充滿日式格調 除咗少不免嘅bar枱之外 更設有日式榻榻米座位彷似置身於日本一樣鯛魚刺身薄切到晶瑩剔透 新鮮不帶腥味壽司拼盤 (三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、赤蝦)壽司嚟講得呢一款選擇 但都包括曬一般大眾喜愛嘅款式性價比一流!燒慢煮牛肋肉牛肋肉本身位置都偏軟熟 再加上慢煮手法 令肉味提昇之餘 肉質更嫩滑燒牛舌雖然佢切得比較厚身 但係我鍾意個款有咬口嘅牛舌厚身得嚟一啲都唔韌再配埋Sake 傾計輕鬆Chill一晚
今次呢間餐廳 係真‧隱世
我經常出尖沙咀食飯 但卻從來都無踏足過呢個商場
而且餐廳位置仲要係地庫 基本上都好難發現

餐廳充滿日式居酒屋風情 原來東京總店都極具人氣
而家開左係香港 一於試一試先~
彷似置身於日本一樣

鯛魚刺身
薄切到晶瑩剔透 新鮮不帶腥味

壽司拼盤 (三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、赤蝦)
壽司嚟講得呢一款選擇 但都包括曬一般大眾喜愛嘅款式
性價比一流!

燒慢煮牛肋肉

雖然佢切得比較厚身 但係我鍾意個款有咬口嘅牛舌
厚身得嚟一啲都唔韌

再配埋Sake 傾計輕鬆Chill一晚
2023-03-14 655 瀏覽
去食日本菜的時候除了食物之外,餐廳氣氛都是我會考慮的一個部分。這間餐廳從進場開始已經給我一種很舒服很有格調的感覺,每一個角落都精心設計,特別是場內的插花特別找來花藝師設計,定期還會更換,很有心思。🔹蒜香八爪魚帶子沙律 $108份量超大,味道很又驚喜,帶子弄成脆脆的口感,有點像吃薯片,醬汁不會很多或很酸,剛好把八爪魚切片和帶子粒的鮮味吊出來,我很喜歡。🔹特盛豪快海膽吞拿魚卷 $178這款卷物可以說是視覺味覺滿足盛宴,滿滿新鮮飽滿的吞拿魚肉配清新鮮味的海膽,綿綿的壽司飯上再有鮮甜的蟹肉,一口吃下去海洋的感覺大爆發,而且不同的海鮮互相平衡,推薦!🔹炙燒風味刺身他他 $88店員把食物拿到你面前,接著即場用火槍燒他他,油脂瞬間逼出來,魚的香氣越來越濃,沾一點蛋漿吃更滑溜,感覺是比雞肉串更綿密,味道更濃郁。🔹鹽燒雞翼 $58雞翼用上日本產純和雞,雞肉味道濃郁和嫩滑,而且容易咬,雞皮燒香的味道很開胃,還有錫紙讓你拿著吃不髒手,很貼心。 🔹味增豚肉朴葉燒 $118豚肉油脂豐腴,一邊用小爐燒著令肉可以保持著溫度和烤香,肉下有朴葉讓肉一邊燒一邊吸了葉的清香,上面的胡椒增添風味,味道很特別。🔹萬願寺唐辛子-

🔹蒜香八爪魚帶子沙律 $108

🔹特盛豪快海膽吞拿魚卷 $178

🔹炙燒風味刺身他他 $88

🔹鹽燒雞翼 $58

🔹味增豚肉朴葉燒 $118

🔹萬願寺唐辛子-京都產 $72
萬願寺唐辛子-京都產

醬汁調配的剛剛好,鹹甜很充足,適合作為佐酒小吃。

🔹白汁烤焗海膽三文魚籽通粉 $148
白汁烤焗海膽三文魚籽通粉

這款通粉充滿鹹香,我喜歡它用小管通粉比較有咬口,海膽三文魚籽的味道很鮮明,果腹度很高。

🔹特製雪糕三文治 (雲呢拿)(抺茶) $58
特製雪糕三文治 (雲呢拿)(抺茶)

這個雪糕三文治實在太優秀,一開始我以為裡面只有雪糕,原來還有增加口感的麻糬,外層是比較硬身的法包款,所以不怕被雪糕浸垮,兩款雪糕都有濃郁奶味,為晚餐畫上完美的句號。
2023-03-14 2062 瀏覽
最近去咗東京過江龍人氣居酒屋食好西,居酒屋主打地道爐端燒,食材更取自日本豊洲市場😌室內環境以木系為主調,設有tatami座位,食客更不乏日本人,有置身於日本居酒屋感覺,用餐後更送上味噌湯包作小禮物😌🏮蒜香八爪魚帶子沙律($108)沙律菜伴以半熟八爪魚、帶子及炸海苔,食落口感豐富,炸海苔更令整體味道昇華,另配沙律汁及蒜汁,味道清新醒胃😌🏮特盛豪快海膽吞拿魚卷($178)青瓜卷上佈滿海膽、三文魚子、蟹肉及吞拿魚,賣相吸引兼大堆頭,入口味鮮甘甜,令人好滿足😌🏮炙燒風味刺身他他($88)店員以火槍將刺身他他表面燒至焦香,再沾上日本蛋黃及紫菜同食,味道及口感豐富且有層次😌🏮鹽燒雞翼 【日本產純和雞】($58)選用日本產純和雞雞中翼連翼尖,雞翼外皮燒至焦脆,雞肉有咬口,食落唔乾身且帶肉汁,簡單以鹽及食前唧少少檸檬汁調味已好足夠😌🏮味噌豚肉朴葉燒($118)印象中味噌朴葉燒係日本飛驒等地鄉土料理,估唔到呢度都食到;豚肉肥瘦均稱,入口充滿味噌鹹香,相當入味😌🏮萬願寺唐辛子【京都產】($72)外形似青辣椒,其實係甜椒,肉質軟身帶少少甜辣,烤過後伴木魚絲同食更香口😌🏮白汁烤焗海膽三文魚籽通粉($148)白

🏮蒜香八爪魚帶子沙律($108)

🏮特盛豪快海膽吞拿魚卷($178)

🏮炙燒風味刺身他他($88)

🏮鹽燒雞翼 【日本產純和雞】($58)

🏮味噌豚肉朴葉燒($118)

🏮萬願寺唐辛子【京都產】($72)

🏮白汁烤焗海膽三文魚籽通粉($148)
白汁通粉口感creamy,面層芝士帶焦香,另海膽及三文魚籽嘅鹹香可減低白汁芝士膩感,配搭唔錯😌

🏮特製雪糕三文治 (雲呢拿/ 抺茶)($58)
麵包口感香脆,夾有雲呢拿/ 抹茶雪糕,雲呢拿雪糕奶香味濃,抺茶雪糕味道甘香,雪糕內更有麻糬,入口幼滑且Q彈煙韌😌
日本東京人氣居酒屋「中目黑居酒屋」去年底來港開設了其首間海外分店,中目黑爐端燒居酒屋的東京本店位處中黑目地鐵站西北邊,入口藏在大廈內的樓梯附近,充滿神秘感。中目黑爐端燒居酒屋香港店亦同樣隱世,設於尖沙咀九龍酒店地庫三層,室內裝潢以木色為主調,配上原始木地板、再生木材製作的木枱以及精緻的暖光燈飾,營造出沉穩的格調,走進門口那布簾後像是另一個世界。餐廳特別設計了改良版榻榻米座位,讓客人可以舒服安坐而毋須屈膝跪坐。餐廳中央位置設有開放式爐端燒吧枱、魚生吧及主廚餐桌,客人可以觀賞其點選的新鮮食材由廚師烹調成美味料理的過程。中目黑居酒屋的新鮮食材由日本豊洲市場最大批發商「山治」提供,為確保食客品嚐到最新鮮的漁穫,餐廳更會因應每日食材供應而推出廚師每日推介。餐廳提供的菜式豐富,包括前菜、佐酒小食、刺身、爐端燒、一品料理及甜品等,亦提供 多款飲料如啤酒、日本酒、燒酎、各類酸味酒等,讓客人盡情開懷暢飲。這裡的餐牌圖文並茂還有手繪圖畫,看起來每一道菜式都很吸引。蒜香八爪魚帶子沙律,刺身鮮味又開胃。特盛豪快海膽吞拿魚卷很有特色,小青瓜卷上滿滿是吞拿魚,還有海膽、魚籽及蟹肉。炙燒風味刺身他他由店員把刺身他他

蒜香八爪魚帶子沙律

這裡的餐牌圖文並茂還有手繪圖畫,看起來每一道菜式都很吸引。蒜香八爪魚帶子沙律,刺身鮮味又開胃。特盛豪快海膽吞拿魚卷很有特色,小青瓜卷上滿滿是吞拿魚,還有海膽、魚籽及蟹肉。炙燒風味刺身他他由店員把刺身他他的表面燒至香脆,用紫菜包裹再沾點生雞蛋汁,口感嫩滑。

炙燒風味刺身他他

採用日本產純和雞的鹽燒雞翼,可以原隻雞翼品嚐,鹽燒味道偏咸但仍然有肉汁,香氣四溢。另一道厚切櫻花木燻煙肉切成小塊,配京都產的萬願寺唐辛子,減少油膩感。另外,配酒的話還可以多點幾款前菜、燒物及佐酒小菜,如炸海藻、鮟鱇肝配袖子醋、花魚一夜干及雞軟骨丸子等都很不錯!

萬願寺唐辛子

主食「白汁烤焗海膽三文魚籽通粉」上場,份量不多,但飽肚感十足,芝士白汁配海膽及三文魚籽,Macaroni通粉煙煙韌韌。最後,以特製雪糕三文治(雲呢拿或抺茶口味)作終結,麻薯雪糕配香脆法包,配搭新鮮又好吃,雖然已經飽了,仍忍不住口吃光光。

特製雪糕三文治

中目黑居酒屋創辦人兼行政總廚內山正宏原來自幼便經常流連居酒屋,對餐飲業充滿獨特熱情,他19歲畢業於東京調理師專門學校,廿多年來一直從事餐飲業務,至今他已在日本各地開設並管理了23家餐廳,今次來港開設首間海外分店,期望香港食客也能從「中目黑居酒屋」感受到他對居酒屋文化的熱誠。
2023-03-06
2023-02-28 1215 瀏覽
日本東京人氣居酒屋「なかめのてっぺん中目黑(Nakame No Teppen)」主打日本爐端燒風味及美食,終於係尖沙咀九龍酒店地庫開咗啦!室內裝潢以讓人木色為主調,運用原始材料如木地板。餐廳設計了具日本特色的改良版榻榻米座位,客人可舒服安坐而毋須屈膝跪坐,我同2個friends 試咗以下食物:餐廳因為用咗成半個鐘燒條魚比我哋,要我哋等得太耐,吾好意思,仲送咗3杯sake 比我地試吓🍶🗼蒜香八爪魚🐙帶子沙律🥗 $108沙律好大盤,有幾款沙律菜🥬、小蕃茄🍅,仲有八瓜魚🐙及帶子片,面上仲放咗D脆脆海苔,配上沙律汁好開胃🗼壽司盛合🍣 $248有10件壽司,魚生好新鮮,包括有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚腩、帶子及蝦🦐各2件🗼蟹味噌甲羅燒🦀 $98配多士 $23 熱辣辣燒溶咗蟹膏嘅甲羅燒,配上多士食,實在太邪惡太美味啦!我哋忍唔住叫咗2 sets 😋🗼燒魷魚筒🦑魷魚肝醬 $118原條燒魷魚筒🦑,配上極濃味魚肝醬,味道都幾夾,食到有啲啲漏🗼清酒煮蜆 $88份量比較少,大約有10隻蜆,連爐及煲奉上,蜆由生煲熟,但係食落非常鮮甜🥰🗼燒黑睦魚🐠$260燒魚上枱形態好吸引,魚皮香脆肉夠嫩,配上酸汁食🗼厚切櫻花木

🗼蒜香八爪魚🐙帶子沙律🥗 $108

🗼壽司盛合🍣 $248

🗼蟹味噌甲羅燒🦀 $98配多士 $23

🗼燒魷魚筒🦑魷魚肝醬 $118
原條燒魷魚筒🦑,配上極濃味魚肝醬,味道都幾夾,食到有啲啲漏

🗼清酒煮蜆 $88

🗼燒黑睦魚🐠$260
燒魚上枱形態好吸引,魚皮香脆肉夠嫩,配上酸汁食

🗼厚切櫻花木燻煙肉 $88
送上枱已經聞到好香嘅煙熏味,有啲似煙肉味嘅燒腩仔😜

🗼梅子燒酌 $58
酒味比較濃,梅子味唔夠突出

🗼蘋果及柚子燒酌 $58
呢個味道比較好飲,有蘋果嘅甜味亦有柚子嘅酸味😋

🗼特製麻薯雪糕三文治(雲呢拿味) 🍦$58
麵包皮焗得脆脆的,雪糕軟淋淋,估唔到幾好食

2023-02-27
2023-02-05 701 瀏覽
.[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻隱藏於酒店地庫嘅居酒屋🏮座位都幾闊落, 坐tatami位置感覺好似去左轉日本🇯🇵燒慢煮牛肋肉(圖1) 同 純和燒雞翼 (圖3) 都幾唔錯.🔻🍽 なかめのてっぺん中目黑📌 地址: 尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店B3樓B3-01號舖.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori #tummysreadyforsteak

[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
隱藏於酒店地庫嘅居酒屋🏮
座位都幾闊落, 坐tatami位置感覺好似去左轉日本🇯🇵
燒慢煮牛肋肉(圖1) 同 純和燒雞翼 (圖3) 都幾唔錯
🔻
🍽 なかめのてっぺん中目黑
2023-01-12 922 瀏覽
“なかめのてっぺん中目黑”嘅店名已經超級日本🇯🇵 餐廳係走居酒屋風格 店長Steve係唎酒師導師 個人幾nice好好傾 推薦鍾意飲sake嘅朋友搵佢交流🍶  嚟到必定要食甜品特製雪糕三文治🥖  烘到脆口嘅法包夾住mochi同香濃嘅雪糕😋  白汁烤焗海膽三文魚籽通粉都好惹味😚 非常適合餸清酒  📸 1️⃣ 特製雪糕三文治 (抺茶/雲呢拿) ($58) 2️⃣ 厚切櫻花木燻煙肉 ($88) 3️⃣ 鹽燒雞翼 <日本產純和雞>  ($58/2隻) 4️⃣ 白汁烤焗海膽三文魚籽通粉 ($148) 5️⃣ 炙燒風味刺身他他 ($88) 6️⃣ 蒜香八爪魚帶子沙律 ($108)7️⃣ 特盛豪快海膽吞拿魚卷 ($178) 8️⃣ 萬願寺唐辛子-京都產 ($72)
“なかめのてっぺん中目黑”嘅店名已經超級日本🇯🇵
餐廳係走居酒屋風格 店長Steve係唎酒師導師
個人幾nice好好傾 推薦鍾意飲sake嘅朋友搵佢交流🍶

白汁烤焗海膽三文魚籽通粉都好惹味😚 非常適合餸清酒

📸
1️⃣ 特製雪糕三文治 (抺茶/雲呢拿) ($58)

2️⃣ 厚切櫻花木燻煙肉 ($88)

3️⃣ 鹽燒雞翼 <日本產純和雞>  ($58/2隻)

4️⃣ 白汁烤焗海膽三文魚籽通粉 ($148)

5️⃣ 炙燒風味刺身他他 ($88)

6️⃣ 蒜香八爪魚帶子沙律 ($108)

7️⃣ 特盛豪快海膽吞拿魚卷 ($178)

8️⃣ 萬願寺唐辛子-京都產 ($72)

If you have been to Uoharu at Central, and loved their food and vibes, you certainly should not miss out on its sister restaurant Nakame No Teppen at Kowloon Hotel, Tsim Sha Tsui. The robatayaki izakaya originated from Meguro, Tokyo is prized for its solid, simple grilled fare and lively ambience. Similar to typical izakayas, the restaurant was anchored with an open kitchen surrounded by wooden bar counters, while at the other end are tatami-inspired zashiki cubicles separated with bamboo blinds, making the experience private and fondly authentic. Making our night memorable was their mochitsuki (rice cake-making) performance staged every Thursday to Sunday. The chef pounded rhythmically on the mochi in the usu with a mallet, while engaged diners clapped and cheered him on, elevating the atmosphere in full swing. The best part was that everyone got to enjoy a piece of fresh mochi paired with soy powder and black sugar syrup.

Sake Clams
Cooked at your table over a gas stove, you could hear the clams pop open as the sweet fragrance of sake permeates through the air. The clams were one of the plumpest and juiciest I have ever eaten, bursting with the pure and clean fragrance of the heady fermented rice wine.

Mentaiko in Olive Oil
Another dish that impressed is the mentaiko in olive oil that came in a sizzling iron skillet. The brininess and saltiness of mentaiko were perfect with the baguette, while caramelized onions added pops of sweetness.

Robatayaki Selection
Grilled to perfection with deft hands, robatayaki were lightly seasoned with simple yet on point condiments. Crunchy lotus roots were paired with an addicting truffle salt, while green peppers were gilded with bonito flakes for a smoky after taste. Stealing the show was the kinki, a fish that is considered premium and precious in Japan. Dipped in a yuzu soy sauce with a refreshing citrus note, the flesh was unctuously smooth and milky, and could easily be forked off from the bone. The euphoria continued with thickly-sliced grilled ox tongue which was silky smooth yet slightly chewy. It was seasoned lightly with black pepper which gave way to the rich meaty flavors to take the limelight.

Kani Miso
Japan is well-known for crabs caught in the Northern coasts. The freshly harvested crab innards lends depth, complexity, and sweetness along with a smooth, luxurious and creamy texture bring to this rendition of kani miso.