2021-10-03 30 瀏覽
有冇諗過串燒都可以係屋企自己整?就好似出去食泰式沙嗲一樣咁好味?原來而家真係可以,依間舖頭賣串燒,仲可以買埋個爐,洗嘅時候亦都好方便,只要用洗潔精抹幾抹,再過水沖,上面嘅油漬就已經冇晒啦。我就買咗一包雞,一包羊,每樣都係$70字$80 ,一包有12串添,所以除翻開每串都幾平,但係佢嘅肉呢絕對唔馬虎,唔會係啲好難食,唔會全部都係肥膏,我同朋友都食得好開心。至於個爐呢就一次可以擺六串,燒嘅時候都要俾啲心機嘅,因為佢火力唔會話太猛,啲油唔會彈到周圍都係,所以變相就會慢少少,如果好肚餓嘅朋友亦都可以用煎pan,效果都會好食。個爐亦都可以擺啲花生醬同埋沙嗲醬落去,佢嘅醬都幾好味,所以整體來講我對呢一間嘅串燒感覺幾好,下次會再買!

,所以整體來講我對呢一間嘅串燒感覺幾好,下次會再買!
2021-10-03 39 瀏覽
有一日同朋友講起沙嗲串燒 然後佢介紹我呢一間喺西環嘅🍢一口沙嗲專門店🍢 佢係採用左家傳馬來西亞秘方 經歷過三代人相傳 希望食客可以試到正宗嘅東南亞風味沙嗲串燒🤩 聽朋友咁樣講完 其實一直都好想試吓喺屋企自己整串燒嚟食😝 咁今次個family gathering即刻決定試吓佢😍 佢有得揀外賣或者自取 買10盒仲有串燒專用電爐送添呀🤩 咁啱我今日去西環食嘢就順便去自取啦🙂 串燒專用電爐小巧輕盈 拎返屋企唔會話好重要拎得好辛苦🤣 串燒亦都有保冷袋保冷 夏天拎得遠既都冇話好驚啲肉變壞👍🏻 第一次食 豬牛羊雞肉都想試下 仲要埋食串燒必備既花生醬 佢係自家製嘅 除咗原味花生醬仲有辣味花生醬 咁當然都要試埋啦🤭 打開個串燒專用電爐 果然係美觀小巧 除咗烤串燒之外 佢仲有兩個小盤可以將醬汁加熱 同埋溫度亦都可以調校 邊食邊燒唔驚佢凍咗又唔驚佢會燒燶👍🏻 小盤一邊放原味花生醬一邊放辣味花生醬 再將串燒拎出嚟解凍 預熱焗爐5分鐘左右 準備好就可以開始啦🤩 呢個串燒電爐雖然小巧 但一次都可以燒到8串串燒 油煙亦唔會話好重👍🏻我先將一面烤8分鐘 反轉另外一面再烤5分鐘 表面有少少焦焦地就好正啦😋 再將

我先將一面烤8分鐘 反轉另外一面再烤5分鐘 表面有少少焦焦地就好正啦😋 再將花生醬放起小盤大概加熱5分鐘就可以喇🤤

嘩🤩 真係燒得唔錯 好易燒又唔驚燒燶 串燒肉都好入味好好食😋 我覺得最好食係雞肉同埋羊肉 再配埋花生醬真係好似起出面食咁🥲

整體來講 今次係一個唔錯嘅體驗😋 屋企都食到好味串燒😌 有得玩又有得食 邊燒邊傾偈屋企人都食得好開心🥳 下次再去買佢啲肉又可以再燒過😝
2021-10-01 16 瀏覽
中秋佳節,一大班人最合適在家中賞月,今年玩玩新意思,在家中燒串燒,買夠指定金額仲送串燒爐,非常抵玩😎玩完再玩😆 串燒的靈魂是醬汁,是常識吧😎原來是店主馬來西亞的祖傳秘方,期待家的味道🤤附送的專用電燒烤爐細細個好趣緻,正宗麻雀雖小,五臟俱全🧐買滿10包串燒,免費送自家串燒專用電爐一部($288),可以免費送貨,非常方便。電爐仲防痴底👍🏼仲有兩小格用來燒醬汁今次到哥哥家就拎沙嗲雞、豬、牛、羊各一包吧!沙嗲牛肉,肉味濃!好快熟,自己燒可以控制好火候, 醃得入味。豬肉肥瘦適中,沒有多餘的肥肉,小小的一串剛剛好喜歡吃羊肉的老公表示沒有羊騷味,有混有香料的羊味,容易入口,點上沙嗲醬更加一流。沙嗲雞是最經典的串燒味道吧,雞肉嫩滑,燒烤過後,更加香口!有得吃有得玩,大人細路都好開心!特別鳴謝哥哥幫忙燒手工原味花生醬$40/200g ,一路燒一路將花生醬搽上面,更加好吃和入味呢!花生味夠香濃,口感滑,小朋友都岩食。醬汁的份量很多,建議可以分段加入,及燒至尾段才燒醬汁,可避免醬汁過早燒乾。影響味道。一家人的努力成果,特別好味

附送的專用電燒烤爐細細個好趣緻,正宗麻雀雖小,五臟俱全🧐

今次到哥哥家就拎沙嗲雞、豬、牛、羊各一包吧!

豬肉肥瘦適中,沒有多餘的肥肉,小小的一串剛剛好

沙嗲雞是最經典的串燒味道吧,雞肉嫩滑,燒烤過後,更加香口!

有得吃有得玩,大人細路都好開心!特別鳴謝哥哥幫忙燒

手工原味花生醬$40/200g ,

影響味道。

一家人的努力成果,特別好味

外賣送餐
2021-09-30 797 瀏覽
因為疫情已經第2年中秋冇得成班親朋好友一齊出街食好野慶祝, 今年中秋唯有搞搞新意思,食串燒。在追月當晚,我地就去左石塘咀呢間串燒專門店買佢嘅沙嗲串燒試下,滿10包免運費,仲送一個MINI 既串燒機同40 串串燒(有雞、牛、豬、羊),串燒係無防腐劑,色素同味精,小朋友都啱食,仲可以多種做法,方便又美味,試完真係驚喜爆登。講反個串燒機雖然MINI, 但真是好FIT D 串燒, Size 岩岩好。而且好易清潔,可以留起燒野食用,好抵用。除左串燒, 仲包左手工原味花生醬&手工辣味花生醬, 好惹味好好食。我地當晚5個人就KO 曬40 串串燒1)牛肉串燒, 個人最喜愛, 牛味濃郁, 食落唔會太韌好難咬, 配埋醬汁勁正。2)豬肉串燒, 豬肉唔會大部分係肥肉, 肥瘦比倒岩岩好,而且非常鬆化。3)雞肉串燒, 因為雞肉我地驚唔熟,所以燒耐左, 但最最後出黎雞肉質嫩滑, 同埋1 D 都唔干同柴,GOOD。4) 羊肉串燒, 1 D 都唔羶, 連我咁怕羊羶味都食到。羊肉肉質嫩滑, 蘸上醬汁更能提升佢味道去另一個層次。

我地當晚5個人就KO 曬40 串串燒

2021-09-24
2021-09-26 28 瀏覽
一口沙嗲係西環一間有六十多年老字號嘅串燒專門店,專做外賣!串燒都係香港製造,經急凍真空處理,而且無色素、防腐劑和味精,夠晒安全衛生;醃得好入味,好傳統風味!每包串燒有12串,買夠10包會送一個電子串燒壚!仲會比埋醬料比你點,在家食飯吾在得外賣pizza壽司簡😀沙嗲牛肉 $80/包牛味吾會好出,但沙嗲醃得好香口,加埋個壚吾會太大火,燒到岩岩好!沙嗲羊肉 $85/包;羊肉無咩羊羶味,而且好多汁滑嫩!平時好小機會食到!沙嗲雞肉 $70/包,雞肉好甜,雞味吾算重;沙嗲豬肉$75/包,豬肉肥瘦適中,一兩啖食落口感好好!我地一路食一路飲酒幾正😍☺️同埋最值得讀佢個醬,分別係花生醬同辣味花生醬!同係係馬來西亞食既味道一樣!好濃😆又香口!個電壚有兩個pan比你整熱個醬點黎食!

沙嗲牛肉 $80/包

2021-09-19
2021-09-23 15 瀏覽
今個中秋節🥮🌕小妹打算嚟個串燒夜🍢, 於是就上網睇下邊到有串燒買, 見到E間一口沙嗲專門店除左有唔同肉類之外仲有埋專用電燒烤爐😆, 簡直係懶人恩物, 宅女必備😎, 於是就即刻去買嚟試下!E間串燒店原來已經有六十多年歷史, 主打無防腐劑, 無色素同無味精, 所有串燒都係用左真空急凍處理, 全部香港製造, 保證安全衞生! 今次小妹就買左10包沙嗲雞🐔, 豬🐖, 牛🐂同羊🐑, 每包都有12串, 跟埋兩款原味同辣味花生醬都唔係好貴, 幾抵食!電燒烤爐打開有兩層, 一層燒串燒, 每次大約可以燒到6串, 下層有兩格可以煮熱醬汁, 入面有哂說明書, 方便易用, 清潔亦好方便!原味手工醬汁🥜花生味濃郁, 帶香甜味, 另一包辣花生醬汁🌶🥜辣味香濃突出幾惹味! 小妹最中意嘅串燒係雞同豬, 雞肉嫩滑入味, 豬肉油脂甘香, 肉汁豐富配搭辣味花生醬超滋味😋!

2021-09-17
2021-09-22 12 瀏覽
臨近中秋佳節,同事們提早攪咗個大食會,其中一樣好特別,就係即燒即食嘅串燒。有同事去咗西環一口沙爹專門店買咗串燒。有優惠,買10包串燒就會送專用電燒烤爐一個。串燒包有:沙嗲雞、豬、牛、羊,每包12串。全部都係真空包裝,清潔衛生,而且已經醃好味道。烤爐係易潔鐵板,唔會痴底又易清潔,上層燒烤下層可以用嚟熱返醬汁,旁邊嘅掣係可以較大細火力。醬汁有原味和辣味花生醬。味道十分之濃郁。今次大食會大家都專注個電烤爐,齊齊自己燒串燒,而當他們成功燒完第一次,感覺非常滿足開心,味道也十分好味,任何配料不用加已經非常入味,點埋醬汁味道更濃更惹味!
有同事去咗西環一口沙爹專門店買咗串燒。
有優惠,買10包串燒就會送專用電燒烤爐一個。
醬汁有原味和辣味花生醬。味道十分之濃郁。
2021-09-07
2021-09-19 12 瀏覽
前日同朋友一齊慶祝中秋節,佢竟然攞咗呢一部機出嚟,原來係一部迷你嘅串燒燒烤機,問佢喺邊度買原來喺西環我有一間外賣店有得買,總共有豬羊牛雞四款串燒,仲有兩款唔同嘅花生醬配嚟食,一定要夾埋黎食,個醬料味道配得好好,仲要包埋部燒烤機,真係好吸引。佢個爐嘅設計即使迷你,但係都一次過燒到差唔多10串,串燒個人覺得最好食係牛肉個款,每款肉都有醃製過,就算未解凍即刻喺雪櫃攞出嚟燒,方便之餘,成班朋友都燒得好開心!

2021-09-17 6 瀏覽
今個假期有幾個朋友上來屋企一齊開Party, 有人就提議買定呢間既外賣串燒,買滿十包就送個bbq爐😍串燒專用電爐超驚喜!原本以為送既應該好普通,點知超好quality, 我覺得喺街買都要幾百蚊,裡面有齊說明書,亦係香港機電署認可,用都用得安心👍🏻沙嗲肉串我哋各款豬、牛、羊、雞都買齊,一路傾計一路慢慢食😙 沙嗲香料豐富,而且係冇防腐劑🤩我自己就最鍾意雞肉,燒完都仲好滑,好味🥰原味、辣味花生醬沙嗲串點花生醬超夾😂 可以用爐底兩個兜仔裝住烘返熱👍🏻

串燒專用電爐

沙嗲肉串

原味、辣味花生醬
沙嗲串點花生醬超夾😂 可以用爐底兩個兜仔裝住烘返熱👍🏻

2021-09-17 18 瀏覽
無得去旅行就周圍搵下唔同國家的食物試,有朋友介紹西環有好正的一口沙嗲,家傳馬來西亞秘方,又無防腐劑同味精,就去試下有幾正宗先!佢有四款分別係牛豬雞羊,每盒有12串,每一串的肉都係細細舊,賣10盒就送一個串焼專用電爐,電爐的SIZE好啱兩口子用,見黎緊去朋友到開中秋PARTY,去之前當然要自己玩咗先啦!電爐要先預熱,唔好期望啲串焼會好快熟,都要焼5分鐘,焼的時候要時不時返下,唔係會好易燶。1. 牛味香濃,有少許筋,口感煙韌。2.覺得豬肉醃得係最嫩滑,焼得耐都唔會柴,佢個醃料都好夠味。3.雞算係串焼入面最穩陣,很爽口,調味係四種之中最濃的。4.羊算係最驚喜的,我好怕羊騷味,但佢嘅醃料調得啱啱好減淡羊騷味,兩者配合得非常好。隨串焼附上原味及香辣花生醬,建議在臨食之前搽上肉面,焼多一陣更野味!包裝後面都有介紹烹調方法,除電爐之外仲可以用氣炸鍋、平底鍋,平底鍋可能用明火的關係,好快熟,本身串焼的醃料有糖,所以較易燶,電爐比較容易控制。另外電爐下層有兩個小托盤,我地放咗包,烘完之後可以夾串焼食,加咗蛋又可以點蛋汁,唔洗淨係食肉咁單調。整體來講,可以在屋企食到新加坡沙嗲街的味道,雖然不及當地的火候,

1. 牛味香濃,有少許筋,口感煙韌。
3.雞算係串焼入面最穩陣,很爽口,調味係四種之中最濃的。

整體來講,可以在屋企食到新加坡沙嗲街的味道,雖然不及當地的火候,但有呢個完成度,真係好值得一試。一班人開串焼PARTY真係好正!
2021-09-10
係家中同朋友聚餐,好多時都會訂吾同餐廳嘅到會,今次我地試下呢間係石塘咀開左好多年嘅串燒專門店,餐廳優惠買滿十包可以免運費,仲送埋個專用串燒電爐,真心抵食呵!!呢間<一口沙嗲專門店>,出品嘅串燒來自馬來西亞的祖傳祕方,已經有三代歷史,自家祕方經歷了三代的改良後,更是獨一無二。由於朋友家就在附近,所以便過來自取,見到呢個招牌,轉入去小街落幾級樓梯就到。串燒有四種肉類,每包有12串,除反開都係$6-$7 串左右,串燒亦標榜為無味精、無色素同無防腐劑,值得推薦。沙嗲雞肉串燒 $70沙嗲豬肉串燒 $75沙嗲牛肉串燒 $80沙嗲羊肉串燒 $85串燒嘅煮法有好多種,可以用平底鑊煎,氣炸鍋,bbq燒烤,焗爐等,我哋今次就用附送嘅串燒專用電燒烤爐。串燒專用電燒烤爐細細個,夠曬方便收藏,熱度夠,而且非常容易清潔同易用。秘製醬料有原味花生醬及辣味花生醬。原味花生醬:充滿花生香味,味道香濃帶微甜。辣味花生醬:味道不算太辣,有原粒花生及帶蝦米香味。先將串燒解凍,並將電爐預先預熱3-5分鐘,然後將串燒放上,先烤8分鐘,再反轉烤5分鐘,操作非常簡單。花生醬可以在下面的平板燒加熱約五分鐘便可。一次過可

沙嗲雞肉串燒 $70
沙嗲豬肉串燒 $75
沙嗲牛肉串燒 $80
沙嗲羊肉串燒 $85

秘製醬料有原味花生醬及辣味花生醬。

原味花生醬:充滿花生香味,味道香濃帶微甜。

辣味花生醬:味道不算太辣,有原粒花生及帶蝦米香味。

花生醬可以在下面的平板燒加熱約五分鐘便可。

一次過可以放8至10串上烤爐。

串燒燒完後,肉質仲保存到肉汁,肉質咬落去有質感,吾會覺得韌同油膩。串燒本身醃得非常惹味,沙爹味道非常濃郁,香口好食,帶微甜不辣,充滿馬來西亞的傳統風味。

個人非常喜歡牛肉串燒同豬肉串燒,配合埋兩款花生醬汁,特別惹味好食。

燒完出來,份量都好多,一邊燒一邊食,同時保持到溫度夠熱。

整體嚟講,我覺得餐廳供應嘅串燒質素實在非常之高,味道醃得夠入味,而且非常好食,就好似食緊東南亞風味餐廳嘅串燒一樣,價格亦都唔貴,非常合理,絕對值得推薦,下次搞gathering,亦都可以再嚟呢度幫襯啦!!~

• 羊肉串燒
  • 豬肉串燒
  • 牛肉串燒
2021-09-13 16 瀏覽
趁着暑假完之前,去朋友屋企探下小朋友順便係玩下煮飯仔😛 我帶左個BBQ爐同幾包串燒,諗住搞搞新意思👻👻依個爐好輕便,連埋個盒一set咁拎出街都唔係好重😬佢有一塊大鐵板,可以放大約6串串燒,下層有兩個小鐵盆,可以整熱d醬汁!用法都好簡單,插電即用,只需要有插頭就可以享受BBQ嘅樂趣😌我買左4包串燒,豬牛羊雞各一包,一包有12串😋😋 仲有配搭沙嗲醬,有分辣同辣嘅😬其實只要預熱左個爐幾分鐘,就可以放d串燒上去。我地唔心急,調教細火等佢慢慢燒😌 幾分鐘後又轉下佢,小朋友都可以輕易玩到,非常簡單!(✴️ 當然記住要有大人嘅指導,安全第一😌)我地一開始都未掌握到個技巧,有d過火🙈,但後來已經慢慢愈燒愈靚😍 羊肉味道香濃有口感, 至於雞肉就好滑!由於真係太多串燒,加上我哋本身都有好多嘢食,所以最後都食唔晒咁多😂 朋友第二日將啲串燒拆肉,用過普通平底鑊煎香嚟食,一樣咁好味🤪🤪呢幾包串燒有多種食法,配埋個BBQ爐一齊用,又好食又好玩😆

呢幾包串燒有多種食法,配埋個BBQ爐一齊用,又好食又好玩😆
2021-09-12 15 瀏覽
疫情之下冇得再周圍去,就算出去食餐廳都要提心吊膽,與其食得咁辛苦,屋企人就提議不如自己整個燒烤啦🤣👍🏻 上網見到原來而家有得喺屋企燒烤,於是一於過嚟買返屋企試吓,估唔到真係食返出邊街嘅味道,仲要好味好多😛依度嘅燒烤真係超級高質,我哋叫咗四包,分別有豬、牛、羊、雞,每包各12吋,最方便嘅係可以雪藏住先到,幾時食/食唔晒都隨時擺入雪櫃okay!而且燒烤味道好香濃,每樣串燒都已經醃製過,非常入味,肉質亦都好鮮嫩多汁😛我特別鍾意食雞肉同埋豬肉,肉汁好香濃,配埋沙嗲醬點住嚟食,味道一流😋另外仲買咗一個燒烤爐,熱度到夠,擺上去燒大約3-5分鐘就食得,就算冇買到燒烤爐,用焗爐、氣炸鍋,或者就咁擺上平底鑊度煎都冇問題🤟🏻👉🏻《多種食法》《惹味香口》《疫情之下嘅家中高質串燒》👈🏻

👉🏻《多種食法》《惹味香口》《疫情之下嘅家中高質串燒》👈🏻
2021-09-10 24 瀏覽
限聚令之下真係好難約埋一大班朋友去BBQ…經朋友介紹呢間一口沙嗲Baby Satay,而家仲做緊promo買十盒串燒送埋部串燒專用電爐,事不宜遲,立即落order,喺屋企享受BBQ樂趣!串燒有四款,分別係豬、牛、羊同雞,每盒有12串,而且不含味精同防腐劑,絕對係健康之選!另外仲配上原味同埋辣味花生醬。個電爐的的式式,仲有3個溫度可自行調較,而且傳熱速度都好快;個爐分上下2層,上層燒串燒,下層就用嚟整返熱啲花生醬…2款醬料各有特色,原味質感香滑細膩,香濃醇厚;而辣味就加入蝦米,帶出咸鮮味,食落似XO醬,非常滋味!打開個包裝,香氣撲鼻,令人垂涎三尺。啲串燒全部都醃得好入味,即使唔蘸醬都好夠味,蘸醬後,更將串燒嘅味道提升至另一個層次。平時我好怕外邊啲舖頭翻燒,咁樣會令肉質好乾!自己燒絕對無呢個問題,每一串都熱辣辣,風味十足,肉質嫩滑Juicy!即使足不出戶都可以享受到出面舖頭嘅質素,真係大滿足!下次可以買多幾包招呼朋友都幾好,有得食又有得玩,都幾過癮!

下次可以買多幾包招呼朋友都幾好,有得食又有得玩,都幾過癮!
2021-09-08
外賣自取
老公最近買左個新玩意返黎,有得玩又有得食,可以係屋企食到正宗星馬風味嘅沙嗲串燒真係好正!.串燒購自西環一間六十多年老字號嘅串燒專門店,呢間店d串燒都係香港製造,經急凍真空處理,而且無色素、防腐劑和味精,夠晒安全衛生;而且用上獨門祖傳秘方炮製,醃得好入味。📍每包串燒內含12串,個人最喜歡牛肉和雞肉。🔸沙嗲牛肉 $80/包牛肉牛味香濃,含豐富油花,食落有嚼勁。 🔸沙嗲羊肉 $85/包羊肉食落夠嫩滑,加上醃製後都無咩羊羶味。 🔸沙嗲雞肉 $70/包雞肉好嫩滑多汁,而且一點都不嚡。 🔸沙嗲豬肉 $75/包豬肉肥瘦適中,食落夠鬆又夠香口。.兩款醬汁都係自家製,而且份量十足,唔使怕唔夠點。🔹手工原味花生醬 $40/200g 花生味夠香濃,而且口感幼滑。🔹手工辣味花生醬 $40/200g 有蝦米香,又有粒粒花生,充滿口感,食落唔會好辣,夠惹味。.煮法都好方便,可以用電爐、燒烤爐、焗爐、平底鑊、氣炸鍋等。買滿十包串燒,重免費送自家串燒專用電爐一部($288),而且有得免費送貨,真係好抵。 電爐收藏方便,上面有凹凸坑紋防痴底,下面重有兩個小煎pan可以加熱d醬汁。
📍每包串燒內含12串,個人最喜歡牛肉和雞肉。
🔸沙嗲牛肉 $80/包
牛肉牛味香濃,含豐富油花,食落有嚼勁。
🔸沙嗲羊肉 $85/包
羊肉食落夠嫩滑,加上醃製後都無咩羊羶味。
🔸沙嗲雞肉 $70/包
雞肉好嫩滑多汁,而且一點都不嚡。
🔸沙嗲豬肉 $75/包
豬肉肥瘦適中,食落夠鬆又夠香口。

兩款醬汁都係自家製,而且份量十足,唔使怕唔夠點。
🔹手工原味花生醬 $40/200g
花生味夠香濃,而且口感幼滑。
🔹手工辣味花生醬 $40/200g
有蝦米香,又有粒粒花生,充滿口感,食落唔會好辣,夠惹味。