2021-09-06 26 瀏覽
同朋友見面,佢話之前買左堆串燒係屋企慢慢燒,講到好正咁,依家買滿十包仲送串燒專用電爐,我就訂左weekend 去西環門市攞貨串燒有齊豬牛雞羊,岩哂食肉獸既一家,串燒全部新鮮香港製造,真空包裝,保持沙嗲味唔會流失價錢$75-85一包左右,一包有12串;醬料我要左兩包,一包原味花生,另一包辣味花生,不過我覺得本身d串燒已經夠哂入味,點唔點醬都可以隻燒烤爐好正,細細隻勁迷你,好似以前玩煮飯仔咁🤣放屋企唔會阻地方👍🏻而且下次想食串燒可以重用每次大概可以放8-9串左右,大概8-10分鐘就食得,如果提前係冰櫃拎出嚟解凍可能再快d就有得食全部肉類都唔錯,肉質鮮嫩,咬落鬆軟,醃得入味,羊肉唔會有膻味,屋企人都大讚好食又方便,平時煮野食太悶可以搞搞新意思☺️

2021-09-04
呢間一口沙嗲在公司附近🤭 因為屋企多人又成日要開party ~ 成日想一家人出街食都比較麻煩 於是諗住試一試在家食串燒🍢 果然非常方便同埋好玩😂👍🏻留意到宜家仲可以買十盒送部串燒專用機 就即刻落訂 叫埋親戚朋友嚟屋企試下玩部串燒機🤭落完order 我決定去門市拎部機同埋串燒盒了🤤在門口攞既時候見到地方很衛生 可以非常放心咁食🤤部串燒機迷你可愛 容易處理同埋易收納 適合香港家庭🥰而且串燒機還可以自行調教溫度 燒烤板仲有2面可以選擇 且非常易清洗🤘🏻 屋企可以有個煮食方式選擇 好滿足喔😈今次我地就會先試 牛 雞 羊 豬 串燒各一包 (一包有12串) 加埋 手工原味花生醬 同埋 手工辣味花生醬 😻原味花生醬既質感好細滑 好香濃 而愛辣既朋友都唔可以錯過辣味花生醬 很開胃呀🤗當上層燒緊串燒 下層可以同時燒熱2款醬 很方便同好玩 家中小朋友都好鐘意呢個新玩意(不過一定要有成人陪同先好整呀)😸我地今次試了用 串燒爐 同埋 焗爐去整串燒~因為老人家唔想食太熱氣 有一點串燒就用焗爐去整嚟食(根據包裝指引 用180度焗8分鐘)而我地後生既如果想食香口啲 燒到脆脆既就用串燒爐去整(預熱5分鐘後 一面燒完8

落完order 我決定去門市拎部機同埋串燒盒了🤤

在門口攞既時候見到地方很衛生 可以非常放心咁食🤤

部串燒機迷你可愛 容易處理同埋易收納 適合香港家庭🥰

我地今次試了用 串燒爐 同埋 焗爐去整串燒~

而我地後生既如果想食香口啲 燒到脆脆既就用串燒爐去整(預熱5分鐘後 一面燒完8分鐘反另一面就再燒5分鐘)同一時間可以燒~7條 不過我地第一次用 怕燒得唔好 所以一次就燒5條

所有沙嗲串燒好入味 就算沒有沾醬都已經風味十足 😼 根本係屋企都食到外面串燒鋪既質素 而且真的如網上所講 沒有味精、色素跟防腐劑 食完都冇好口渴既感覺 岩哂一家大細一齊食了🤤以後可以再order 多點 招呼朋友一齊玩一齊食喇🤘🏻

2021-09-05 16 瀏覽
網上見到Baby Satay一口沙嗲有串燒外賣食,貪得意買咗四盒(12串一盒)返屋企玩下。其實都好方便,去佢西環自取店拎,好快就有得食lu。好似買滿10盒仲可以免運費送上屋櫃,可惜雪櫃唔夠大啦。尤其是而家疫情,出去食串燒都唔太放心;自己整又有另一番風味同趣味。今次買咗四包各12串的串燒,同埋個迷你電子爐,有埋醬汁好抵玩呀!就算返到屋企,煮食嘅方法都有好多種類,說明都非常清晰。無論用煎pan煎,用焗爐焗,或者用佢個電烤爐都好簡單。四款之中最鍾意燒雞串。尤其係自己燒,可以燒到有啲微焦嘅效果。雞肉好夠滑嫩juicy,淨係燒緊嘅時候,都聽到卜嗞卜嗞嘅聲音。燒豬都唔錯,平均都係燒八分鐘左右就食得。豬肉感覺扎實,但唔鞋口,同樣keep到肉汁,食落有肉味。牛肉都okay架,但相對而言冇雞同豬咁惹味,就係食牛肉囉。其實佢啲醃汁本身都好惹味。四款都是一樣的,用嚟送飯或者就咁食都好香。可能我冇咁鍾意食羊啦,相對比較遜色,同埋鞋身啲。騷味就唔係好重嘅。好鍾意佢個沙嗲醬,有好多花生粗粒。質地相對稠,但係幾香嘅。另一款應該係佢自家製醬汁。有花生原粒、菜脯碎、蝦米乾、紅蔥頭等香料,淨係咁講已經知有幾香啦。不過如果

好鍾意佢個沙嗲醬,有好多花生粗粒。質地相對稠,但係幾香嘅。

另一款應該係佢自家製醬汁。有花生原粒、菜脯碎、蝦米乾、紅蔥頭等香料,淨係咁講已經知有幾香啦。不過如果話配串燒嚟講,都係沙爹醬夾啲。因為外賣買返屋企,所以有彈性。個醬我用咗嚟炒瓜呀,就超香超惹味啦😆😆

另外仲烚咗啲菜,買咗支涼茶,洗定啲生菜做生菜包。嘩食落再fresh啲,直頭想買啲啤酒呀!

所以整體感覺,覺得又好玩,又方便,又實用。燒烤嗰時都唔會好大煙,喺廚房燒都方便,咁就可以繼續買多幾包來refill啦~
2021-08-02
2021-09-02 14 瀏覽
有時覺得出街食飯食得太多真係會好攰,又或者會想直接邀請朋友上自己屋企度聚下,呢個時候真係好啱搵啲可以一齊食得開心又好玩嘅活動——烤串燒就係一個超適合嘅選擇喇!呢間一口沙嗲專門店除咗有幾款肉類串燒可以選擇,連燒烤爐都可以喺呢度買埋,而且價錢相比起出面嘅仲平啲添。可以話係一站式服務,一餐串燒要嘅嘢全部都可以喺度買到,唔似得如果你要打邊爐,就可能要去街市買菜買肉、超市買湯底、雜貨鋪買煲之類咁麻煩。肉類有四種,分別有沙嗲豬、沙嗲雞、沙嗲羊、沙嗲牛。沙嗲味非常香濃,而且標榜係馬來西亞祖傳秘方,繼承正宗星馬風味之餘依然做到無添加,相比去其他地方食串燒可以食得開心啲又放心啲。幾款肉都非常煙韌滑嫩,嚼勁一流。而且即使係烹飪細胞欠奉嘅我都好快上到手,用呢個爐嘅火候依然唔難燒得出食得又見得人嘅串燒,正啊~原味同辣味花生醬各有特色,我就梗係鍾意辣味多啲~但講真其實兩款嘅花生香都同沙嗲味好夾,脆脆嘅花生碎夾埋肉嘅口感就層次更加豐富,真係幾唔錯👍🏼

2021-09-01 17 瀏覽
疫情無得去旅行 好掛住去泰國食串燒咁岩見到西環有間專做串燒外賣 即刻入貨同朋友開party!!! 買滿10包就會送個燒烤爐 (串燒專用電爐原價$288)體積細小 方便收藏 燒烤爐可以放到6-8串串燒 一共有4款串燒 (一包有12串真空包裝)香港製做 沙嗲雞肉 $70, 肉滑沙嗲豬肉 $75, 一d肥膏都無 淡淡肉沙嗲牛肉 $80, 唔會有筋 牛味濃沙嗲羊肉 $85, 冇膻味 岩曬我地雞肉 豬肉 牛肉 羊肉 全部都已經醃好左 直接燒 方便招呼朋友😂係餐廳食好怕食到霉霉既肉質一口沙爹既肉質好高質!!!!全部都無色素 無防腐劑 無味精鍾意濃味既我地緊係買埋2款醬點哩食啦手工原味花生醬 $40, 超濃 幼滑 正呀手工辣味花生醬 $40, 鹹香味出 串燒都唔一定要買佢地既爐先食到 每個家庭都可以做到 好方便
疫情無得去旅行 好掛住去泰國食串燒
咁岩見到西環有間專做串燒外賣
即刻入貨同朋友開party!!!
買滿10包就會送個燒烤爐 (串燒專用電爐原價$288)
體積細小 方便收藏
燒烤爐可以放到6-8串串燒

一共有4款串燒 (一包有12串真空包裝)
香港製做
沙嗲雞肉 $70, 肉滑
沙嗲豬肉 $75, 一d肥膏都無 淡淡肉
沙嗲牛肉 $80, 唔會有筋 牛味濃
沙嗲羊肉 $85, 冇膻味 岩曬我地

雞肉 豬肉 牛肉 羊肉 全部都已經醃好左
直接燒 方便招呼朋友😂
係餐廳食好怕食到霉霉既肉質
一口沙爹既肉質好高質!!!!
全部都無色素 無防腐劑 無味精

鍾意濃味既我地緊係買埋2款醬點哩食啦
手工原味花生醬 $40, 超濃 幼滑 正呀
手工辣味花生醬 $40, 鹹香味出

串燒都唔一定要買佢地既爐先食到
每個家庭都可以做到 好方便
2021-08-30 14 瀏覽
今日去左終於試到一間叫一口沙嗲既鋪頭,之前想試好耐,我買完之後好快就衝番屋企試試佢,雞牛羊豬都買齊佢,想試盡佢買好哂野,會另外再會送多2盒醬比你,一盒係花生醬,一個係惹味沙嗲醬我食串燒之前我都試過2款醬,一款較為甜少少,一款小小辣好惹味,點黎食串燒都好正因為串燒本身都有醃製,所以基本都有味道雞肉食落唔鞋口,都幾入味😍點埋惹甜醬食就更正豬肉唔乾身,都算多汁牛唔靭,食落好惹味羊我就無食到,不過家人就講羊都唔差
今日去左

因為串燒本身都有醃製,所以基本都有味道
雞肉食落唔鞋口,都幾入味😍點埋惹甜醬食就更正
豬肉唔乾身,都算多汁
牛唔靭,食落好惹味
羊我就無食到,
不過家人就講羊都唔差

2021-08-26 19 瀏覽
疫情期間出街食飯都變得唔太方便,咁啱係網上見到依個係屋企都可以燒得到嘅沙嗲串燒,貪新鮮嘅我二話不說即刻買黎玩下~沙嗲有豬、雞、牛、羊肉4款,一包有12串,依家買滿10包仲會免費送一個專用電爐,用黎烤串燒,就算冇專用電爐,亦都可以用平底鑊、焗爐等等黎烤熟架。每串串燒睇落都好足料,而且用咗傳統獨門秘方醃製過,望落已經好吸引。我地選擇咗用電爐黎烤,首先將爐預熱5分鐘,然後放上串燒每面煎5-10分鐘就ok喇~ 本來仲好擔心會唔會唔熟,但係一放上串燒已經聽到”炸炸”聲,見到啲肉由生慢慢變熟,外面仲有焦焦脆脆嘅效果。串燒就一定要有花生醬先夠夾,我地要咗原味同辣味,電爐下面有2個小煎pan,可以用黎加熱番啲花生醬。串燒仍然保留住佢嘅口感,醃製得亦都好入味,而花生醬非常濃郁,整體黎講真係好有驚喜!

2021-08-11
2021-08-25 26 瀏覽
之前上網見到有間店係賣沙嗲串燒同埋串燒用嘅電爐,一直都好想買。前兩日趁家姐(金主)放假,我即刻拉咗佢去買😬我哋買咗四包串燒,有牛、豬、雞同羊。每一包串燒都已經醃好,打開就聞到香濃嘅沙嗲味。串燒十分惹味,食落鹹鹹地甜甜地,係正宗星馬風味沙嗲串燒。我哋全屋都特別鍾意食雞串,因為雞肉肉質係最滑嫩,而其他肉類都各有特色。除咗串燒好味,佢嘅醬料都好吸引。原味花生醬味道較甜,蘸串燒一齊食仲會食到啲花生粒,口感豐富。辣味花生醬香辣惹味,令串燒有另一種滋味。除咗串燒,我哋仲買咗個電爐。電爐唔算大,細細個咁容易收納。電爐上面可以烤串燒,下面可以整翻熱啲醬料,一舉兩得!電爐側邊仲可以調校溫度,咁就唔怕整到燶曬啦!

2021-08-22 35 瀏覽
今日去完HKU 落返西環 之前問左朋友附近有間可以外賣串燒的小店 仲可以有埋個爐返屋企燒下燒下 就決定買返屋企開餐行HKU落返黎的一條小斜行轉入朋友話已經開左好耐 係馬來西亞傳入 幾代經營的家庭式小店 我地豬 牛 羊 雞都有買 一包有12 條 份量十足雖然本身串燒已經醃制好 但都附送兩個醬料 有辣有唔辣個爐好迷你 收納容易 有兩層上燒肉下加熱醬料 連點的醬都可以暖暖地 其實都幾貼心 一開始燒牛同豬串燒 個火可以轉3 檔火力羊同雞串燒其實入口食落 發現唔駛落醬個串燒都好夠味 最鐘意食牛同雞 唯一注意係燒的時候要留意串燒底部都要特別要燒一燒 確保熟曬先食有埋個爐 下次係屋企想食串燒的時候 就方便好多

行HKU落返黎的一條小斜行轉入

最鐘意食牛同雞

有埋個爐 下次係屋企想食串燒的時候 就方便好多
2021-08-21
2021-08-22 22 瀏覽
🔺 一口沙嗲專門店 (西環)朋友介紹呢間專賣沙嗲串既鋪頭係自己買返屋企自己燒既,以前成日去泰國馬拉果d 地方我都好中意食佢地當地既串燒,太耐冇去旅行,唯有止止隱啦🥲🔻呢到有4款肉比你揀,豬雞牛羊,價錢$7x-8x 一包,一包入面有12串,買十包免運費唔使拎到成隻狗咁🥵仲送個爐仔比你返屋企開party 或者2公婆 一路燒一路啤啤佢,都幾寫意😌😌我自己係屋企燒黎玩下,油煙一d 都唔大,唔會燒到間房都有陣味,當然個身都會有味既,所以玩完先好去沖涼😂🔻另外仲有2款醬,$40/盒2盒份量都足夠沾4-5包肉(食醬果d 另計呀🥸)一款係原味花生醬,口感奶滑,甜甜地,花生味真係超濃。另一款係辣味花生醬,但係唔係好feel 到辣,不過一加熱就聞到勁香蝦米味,食落咸咸香香,我比較中意呢個醬😍唔中意食花生醬既朋友仔,我建議你哋可以落椒鹽粉或者孜然粉,我試過,同樣好食同香噴噴💨💨🔻唔想燒咁麻煩既話,解阻雪之前,煎,氣炸,焗都ok😚燒就多份樂趣,同成班fd happy 下🥳
🔺 一口沙嗲專門店 (西環)

2021-08-19 22 瀏覽
外面食串燒食得多,唔知大家有冇試過喺屋企食串燒🤩?今次比我係網上面搵到呢間外賣串燒,肉呢就有四種,分別有沙嗲雞、豬、牛、羊揀,醬料都可以揀原味和辣味嘅花生醬,一盒嘅份量有好多,可以放喺電爐下兩個小煎pan加熱,不過溫馨提示,小心放太耐會燶啊。沙嗲雞肉💰70/盒(12串)沙嗲豬肉💰75/盒(12串)沙嗲牛肉💰80/盒(12串)沙嗲羊肉💰85/盒(12串)串燒係無味精、無色素、無防腐劑,不過都好入味,加埋醬料就剛剛好,又平又好食過出面買嘅串燒😋買十盒可以免運費,仲送一個串燒專用電爐,啱晒開party/屋企人多嘅你🤩溫馨提示:如果想快啲有得食,除咗喺專用電爐度燒之外,仲可以用燒烤爐/焗爐/空氣炸鍋/平底鑊解凍再整熟。
外面食串燒食得多,唔知大家有冇試過喺屋企食串燒🤩?

沙嗲雞肉💰70/盒(12串)
沙嗲豬肉💰75/盒(12串)
沙嗲牛肉💰80/盒(12串)
沙嗲羊肉💰85/盒(12串)

• 沙嗲豬肉
早排上網見到有人推介呢間沙嗲串燒專門店,覺得幾特別,決定要試一試🤗佢最吸引到我既地方,就係買滿10盒沙嗲,就會免費送一個限量版串燒專用電爐♨️呢個電爐本身都要賣$288,而家即刻變到好抵,以後仲可以keep住喺屋企整沙嗲串燒食🍡😳開心~香港大學站出,行幾分鐘就到😊不過專門店位置有少少隱蔽,都搵左一陣,好彩上openrice見到有人post呢塊牌,見到呢塊牌落樓梯就會搵到🤗電爐好新淨🤩每次最多可放7串,下面有兩個pan可以整熱d醬😋仲有埋說明書,唔洗驚唔識用😝每款肉價格不同:豬肉 $75、雞肉$70、羊肉$85、牛肉 $80💓每包有12串,份量都唔少😬最好早少少拎出黎解凍一陣,如果唔係d肉可能會痴實左😙另外,原來係Made in Hong Kong🇭🇰電爐傳熱能力都唔錯,特別係整左第一轉後,個爐warm up左,之後果d都好快熟❤️‍🔥分別有辣味花生醬同原味花生醬兩款😆花生味道好濃郁,連埋沙嗲超級香口惹味,好好食😋辣味有一粒粒既蝦米,口感唔錯,唔會太辣😁食落d肉都好高質,用秘製沙嗲醬醃成,好香口惹味☺️🐔最喜歡雞肉💕有少少甜味,雞肉嫩滑,有食到唔想停既感覺🤣送埋個爐真係好正👍一次過買10包,分

香港大學站出,行幾分鐘就到😊

電爐好新淨🤩
每次最多可放7串,下面有兩個pan可以整熱d醬😋

仲有埋說明書,唔洗驚唔識用😝

每包有12串,份量都唔少😬
最好早少少拎出黎解凍一陣,如果唔係d肉可能會痴實左😙
另外,原來係Made in Hong Kong🇭🇰

分別有辣味花生醬同原味花生醬兩款😆

送埋個爐真係好正👍
一次過買10包,分開幾次食都幾好🥰
2021-08-06
2021-08-16 14 瀏覽
天氣好熱,就算到左happy Friday 收左工都唔係好想出去食,於是係openrice搵到依間叫一口沙爹既外賣串燒,仲有送埋個專用串燒電爐,幾過癮,於是打電話去訂,收左工之後去攞!個專用串燒電爐體積唔大,下面仲有兩個似小鑊鏟既兜用黎加熱啲花生醬!手工原味花生醬辣味花生醬串燒方面有4款肉煩,分別有豬肉,雞肉,羊肉同牛肉. 岩晒中意食唔同肉煩既朋友仔. 本人最中意就係食雞肉定羊肉. 每包有12支串燒,食唔晒又可擺入雪櫃留番下次食!串燒電爐加熱既速度好快,串燒擺上去唔夠一陣已經肉香陣陣撲鼻,加上肉身本身已經腌左沙爹醬,就算唔加任何醬料都已經好好味😋😋😋,再加上一罐冰凍既啤酒,簡直就係happy Friday既最佳節目.

手工原味花生醬

辣味花生醬

週末有親戚帶小朋友來家了玩一下,我媽就叫我找找有什麼好吃的,在網上找了一下發現了這間外賣串燒挺不錯的,每包獨立包裝,要吃多少開夕了,還有串燒爐,那小朋友一定很開心了,又可以玩又可以吃的樣子!他們一共有四款串燒,分別是雞肉,豬肉,牛肉和羊肉,每一款都已經醃製好了,直接燒就可以,底味的是沙嗲味了,直接吃都已經是非常入味的,沙嗲味很香!串燒的肉質也挺不錯,不是因為過度醃製而沒了肉感!雞肉嫩滑,豬肉較瘦,牛肉的牛味挺濃和油香,羊肉比較有嚼勁羊味也濃!另外我還加配了兩款醬料,分別是原味花生醬和香辣花生醬。原味花生醬吃起仔會比較香滑,突能突出沙嗲的味道!而香辣花生醬就是比較重口味的,而且可以看到一粒粒的花生,吃起來有點像XO醬的感覺,有點微辣!兩款的質素都挺高的!

2021-08-14
2021-08-15 17 瀏覽
成日係屋企煮飯但煮到無晒好煮意了,於是今晚就搞搞新意思,買一口沙嗲既串燒set,係屋企整串燒!個套裝包左一個燒烤爐、冰鮮串燒,有雞、牛、羊同豬~每包有10條!另外仲有花生醬同沙嗲醬~個爐有得調較溫度,上層就燒串燒,下層我拎左去烘熱醬汁串燒都好大條!同出面食既size一樣!開熱個爐就可以放串燒上去!係‘炸炸聲’!越烤就越香~串燒醃好晒,好入味👍🏻我自己比較鐘意雞肉,燒完仲好滑,唔乾身!我屋企人就鐘意豬,因為烤完有豬油香味!如果鐘意食醬,可以沾一沾~兩個醬汁都甜甜的,花生醬香濃有沙沙感;沙嗲醬惹味,有原粒花生!慢慢睇住奧運燒串燒,享受 😎

個爐有得調較溫度,上層就燒串燒,下層我拎左去烘熱醬汁

串燒都好大條!同出面食既size一樣!

開熱個爐就可以放串燒上去!係‘炸炸聲’!越烤就越香~

雞串

羊串
牛串
豬串

慢慢睇住奧運燒串燒,享受 😎