2019-05-25 45 瀏覽
今日放工到灣仔街市買餸, 行行下見有啲攰, 就入咗呢一間點心專門店 坐下,食下點心。舖頭算係幾光鮮, 有唔少遊客光顧。點心種類都 幾多, 當中有唔少係呢度嘅特色點心, 相信喺外面係食唔到嘅👍個人最喜歡食蘿蔔糕, 這裏有一款千島醬炸蘿蔔糕, 很有特色 。外皮 炸得像油炸鬼, 裏面卻保留著蒸蘿蔔糕的口感, 配上 千島醬和木魚, 有一點 日式章魚燒的感覺。另外一款 春風得意腸, 以腸粉包皮包著油炸鬼,裏面還有鮮蝦, 搭著油香和鮮味之餘, 口感亦有三種不同層次!😍這裏的足料燉湯也值得推介, 個人認為燉湯燉得非常清甜, 明顯沒有落味精。😋嘆咗幾款點心之後, 繼續踏上我嘅買餸之旅😆
舖頭算係幾光鮮, 有唔少遊客光顧。
嘆咗幾款點心之後, 繼續踏上我嘅買餸之旅😆
燒賣
沙爹金錢肚
燉湯
鳳爪排骨飯
千島醬炸蘿蔔糕
2019-05-24
5 分鐘 (堂食)
燒賣
沙爹金錢肚
燉湯
鳳爪排骨飯
千島醬炸蘿蔔糕
2019-05-24 35 瀏覽
#一哥點故灣仔美食眾多原來新開左間中式點心店點心款式都幾多,除左傳統點心之外亦都有其他新派點心😋黑金流沙包都幾鬆軟咬開果陣,熱辣辣既流沙奶黃一湧而出黑松露蝦餃味道比較淡但皮薄,而入面既蝦肉都幾爽口彈牙春風得意腸係老闆自創菜式,好得意🤭腸粉加入左米通、蟹籽、蚊肉食落脆脆地,有小小腸粉包住個春卷🤭鳳爪排骨飯超大龍,絕對係2人份量千島醬脆皮羅白糕就大舊左d食落唔夠熱同乾左小小不過最正既都係有燉湯飲熬左好耐,好清甜,有住家味道評分: 7.2 / 10
#一哥點故

灣仔美食眾多
原來新開左間中式點心店
點心款式都幾多,除左傳統點心之外
亦都有其他新派點心😋
黑金流沙包都幾鬆軟
咬開果陣,熱辣辣既流沙奶黃一湧而出
黑松露蝦餃味道比較淡
但皮薄,而入面既蝦肉都幾爽口彈牙
春風得意腸係老闆自創菜式,好得意🤭
腸粉加入左米通、蟹籽、蚊肉
食落脆脆地,有小小腸粉包住個春卷🤭
鳳爪排骨飯超大龍,絕對係2人份量
千島醬脆皮羅白糕就大舊左d
食落唔夠熱同乾左小小
不過最正既都係有燉湯飲
熬左好耐,好清甜,有住家味道

評分: 7.2 / 10
2019-05-23 23 瀏覽
與幾個同事去吃點心,嘗試在晚上吃點心又真的是第一次,感覺在晚上吃點心總是怪怪的,可是同事興致勃勃,我又不能太掃興,跟大隊去吃啦!一行4人,齊齊去吃美食,無論吃什麼都格外興奮!裝修不像酒樓,倒覺得有點茶餐廳的感覺,坐得舒服同時服務良好!1:黑松露鮮蝦餃:淡淡的黑松露香味,濃濃的鮮蝦鮮味,加上一點點菜的配搭,味道可口。2:春風得意腸:又薄又滑的腸粉包著又脆又香的油炸鬼,再加上蟹籽,口感一流。3:姬松茸菌燉雞湯:雞湯很足料,香濃的姬松茸令真個湯更加吸引,連渣都吃埋!4:原籠鳳爪排骨飯:大大碟的原籠鳳爪排骨飯,排骨很滑,肉質鬆化,最美味莫過於醬油,飯唔硬,很適合我吃!鳳爪排骨永遠都是我覺得最佳的配搭!5:燒賣皇:燒賣很足料,大大粒的燒賣,裡面的蝦很大只,果然是懷舊燒賣皇,好味到不得了。吃飽還可以去附近的街市買水果吃,滿足的一天!

吃飽還可以去附近的街市買水果吃,滿足的一天!
  • 黑松露鮮蝦餃
2019-05-22 28 瀏覽
以前一定要日頭先有得食點心但而家有左點心店,就算幾夜都可以食LA呢間一哥點故係元朗都有分店聽講點心質素幾唔錯,所以放假就去左試一試喇入面裝修以木同埋藍色為主感覺好簡單,好舒服XO醬菜苗餃$32一黎到見到個正方形既點心籠即使未知好唔好食,就已經夠得好靚好吸引菜苗餃外皮剔透,餡料鮮味加埋惹味XO醬,真係恰到好處醬皇蒸鳳爪 $19食點心我一定要食鳳爪呢到既鳳爪外皮唔會太爛,或者煮到林哂而且個汁煮得好,濃杰度係岩岩掛上鳳爪到沙爹金錢肚 $28金錢肚都係好傳統既點心呢到既金錢肚食落唔會有奇怪既腥味而且一咬就斷,唔會好似香口膠甘眉豆花生燉雞腳 $33見佢呢到有自家燉湯當然要叫番個試下不過都有少少失望,因為味道都幾淡似燉得唔夠耐,未出味不過就真係無味精味既茶位一位只係收$4坐得又舒服,食物質素又好可以再ENCORE~~
以前一定要日頭先有得食點心
但而家有左點心店,就算幾夜都可以食LA

呢間一哥點故係元朗都有分店
聽講點心質素幾唔錯,所以放假就去左試一試喇

入面裝修以木同埋藍色為主
感覺好簡單,好舒服

XO醬菜苗餃$32
一黎到見到個正方形既點心籠
即使未知好唔好食,就已經夠得好靚好吸引
菜苗餃外皮剔透,餡料鮮味
加埋惹味XO醬,真係恰到好處

醬皇蒸鳳爪 $19
食點心我一定要食鳳爪
呢到既鳳爪外皮唔會太爛,或者煮到林哂
而且個汁煮得好,濃杰度係岩岩掛上鳳爪到
沙爹金錢肚 $28
金錢肚都係好傳統既點心
呢到既金錢肚食落唔會有奇怪既腥味
而且一咬就斷,唔會好似香口膠甘
眉豆花生燉雞腳 $33
見佢呢到有自家燉湯
當然要叫番個試下
不過都有少少失望,因為味道都幾淡
似燉得唔夠耐,未出味
不過就真係無味精味既

茶位一位只係收$4
坐得又舒服,食物質素又好
可以再ENCORE~~
2019-05-22 22 瀏覽
喺灣仔返工真係好幸福🥰,周圍都有好多好嘢食.尋晚放工途經喺摩理臣山道嘅一哥點故,夜晚都有即叫即蒸點心食,一於試吓啦!由於我有嚴重嘅選擇困難症🤣,所以一定會揀d mark住'必食'呀,'廚師👨‍🍳推介'咁!😬 2個人嗌咗9樣嘢,超滿足!🤤 全部點心即叫即製:蒸嘅點心皮薄,用料新鮮;炸嘅點心香脆可口,就算我地傾住偈,d點心放涼咗都一樣咁香脆美味.🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟黑松露鮮蝦🦐餃灌湯小籠包🥟 春風得意腸千島醬脆皮蘿蔔糕蟲草花燉雞湯🍲 南北杏木瓜燉瘦肉白灼西生菜🥬趣緻小白鼠🐁 香芒🥭布甸
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
香芒🥭布甸
2019-05-21
  • 趣緻小白鼠
2019-05-20 30 瀏覽
📍係香港可以飲夜茶既地方🌙,其實真係好少。今次就去左位於銅鑼灣同灣仔中間既一哥點故到試下,上網睇原來元朗仲有間分店叫一哥點心。裝潢唔係行中國風,亦唔似傳統酒樓,偏向時代感,感覺乾淨舒服。點心選擇好多,而且仲有湯可以飲!☕️✔️蒜香蝦春卷 🦐好脆口,入面隻蝦好新鮮,口感同味道都配合得好好😋👍🏻春風得意卷 🌯其實就係腸粉包住春卷,上面有D蟹籽🍡。賣相好靚,顏色配合得好好,即刻吸引我食左佢先。雖然個春卷俾腸粉包住左,但係春卷仲係keep到脆脆,唔會淋哂,食落去口感好豐富,又有軟滑既感覺又有脆口既feel。極度推薦!🤤🤤🤤✔️南北杏木瓜燉瘦肉 🐖飲落口好清甜😇,感覺好解渴,而且唔會好鹹,唔似出面D例湯咁。 其他點心都不錯,如果夜晚有時唔想食咁多野,都可以去下🤗🤗🤗

春風得意腸

其他點心都不錯,如果夜晚有時唔想食咁多野,都可以去下🤗🤗🤗
2019-05-19 41 瀏覽
坦白說,茶樓嘅點心我係好鐘意食的😋,但係每次同姨媽姑姐飲茶都會覺得好悶,😂可能係因為generation gap 吧。🥰近期就多左好多點心堂食鋪頭,我都好欣賞。係灣仔番工,知道附近新開左一間點心鋪,😍聽說係元朗開到黎呢到的,心中不禁會有所期待。🥳今日就約左朋友黎呢到食,夜晚都幾多客,差唔多滿座。✨點心紙上嘅選擇都好多,甜品都有!1️⃣蟲草花燉雞湯🐔不過不失,清清的,湯料都夠。2️⃣原籠鳯爪排骨飯🍚好大份,味道幾好!😋3️⃣灌湯京滬小籠包好多湯汁,正正。4️⃣懷舊燒賣皇大粒好味,又有隻蝦。5️⃣黑金流沙包熱辣辣,入面d流沙湧出黎!6️⃣春風得意腸🔥差唔多枱枱都有叫,係幾好食嘅,同平時食開嘅比呢到係上面放左d蟹籽黎增加口感。7️⃣蒜香蝦春卷🔥新鮮炸起,又脆又熱,蝦🦐味好重,仲好多好大隻蝦係入面。8️⃣3.6牛乳奶凍太陽蛋☀️好正啊,仲叫大陽蛋咁可愛,😚上面嘅蛋黃其實係啫喱來的!喜歡💕!

1️⃣蟲草花燉雞湯🐔
不過不失,清清的,湯料都夠。

2️⃣原籠鳯爪排骨飯🍚
好大份,味道幾好!😋

3️⃣灌湯京滬小籠包
好多湯汁,正正。

4️⃣懷舊燒賣皇
大粒好味,又有隻蝦。

5️⃣黑金流沙包
熱辣辣,入面d流沙湧出黎!

6️⃣春風得意腸🔥

7️⃣蒜香蝦春卷🔥
新鮮炸起,又脆又熱,蝦🦐味好重,仲好多好大隻蝦係入面。

8️⃣3.6牛乳奶凍太陽蛋☀️

• 蒜香蝦春卷
2019-05-19 636 瀏覽
家中既女皇大人早幾日撒嬌話我好耐無陪佢一盎兩件嘆下茶所以呢日收兩點就叫佢黎接我收工,等我同佢去飲啖茶食個包,嘆返個中式下午茶啦同佢去左公司附近既點心店,幾個同事都話食過覺得ok,所以就黎試下先呢度唔洗加一,茶錢就四蚊位,cp值好似幾高咁啵除左有平日常見既點心之外,呢度仲有燉湯、籠仔蒸飲同特色甜品啵!!!但我地諗住下午茶,唔想食太飽,所以都無叫蒸飯同燉湯,只係每人款左兩款點心share黎食首先黎到既係女皇所揀既“黑松露鮮蝦餃”HKd$32,三粒大大粒既蝦餃外層晶瑩透薄,蝦肉爽彈而有淡淡既松露香,不錯吃喔!之後就到我所揀既“春風得意腸”HKd$35,係點心紙上面既必食之選黎架以米香軟滑既腸粉外皮包住香脆既脆皮同彈牙蝦肉,面層再加上食落卜卜脆既蟹籽,呢個有不同口感既春風得意腸食落都真係幾得意架xppp跟住既“黑金流沙包”HKd$26係女皇話要食既包身鬆軟,蛋黃奶皇餡流心到湧出黎,正!!!最後既“3.6牛乳奶凍太陽蛋”HKd$25就更係深得我心唔單止賣相可愛,牛乳奶凍又滑又濃,估唔到係點心店會食到咁高質既奶凍,真係好有驚喜,超推介!!!!
家中既女皇大人早幾日撒嬌話我好耐無陪佢一盎兩件嘆下茶

呢度唔洗加一,茶錢就四蚊位,cp值好似幾高咁啵

跟住既“黑金流沙包”HKd$26係女皇話要食既

包身鬆軟,蛋黃奶皇餡流心到湧出黎,正!!!

最後既“3.6牛乳奶凍太陽蛋”HKd$25就更係深得我心

下午茶
2019-05-19 23 瀏覽
呢間點心專門店, 性價比非常! , 有別於一般嘅酒樓, 佢既點別較特別嘅, 似fusion, 例如就係黑松露鮮蝦餃, 咬落去, 黑松露嘅香味, 滲進口腔裏面, aftertaste非常之強, 而蝦餃嘅豬肉同蝦嘅份量剛剛好, 非常之q彈, 皮薄餡靚就係呢一種另外佢就係有流沙包, 流沙包做到黑色再加個金色, 賣相非常之特別, 咬落去 , 流沙金黃色嘅, 蛋黃慢慢流出嚟, 裏面有啲固體嘅 蛋黃, 令到個口感更加豐富之後就食過 最特別嘅就係千島醬脆皮蘿蔔糕, 蘿蔔糕非常之香, 金黃色外面, 再加啲木耳, 最重點就係佢咬落去非常之脆身, 香口, 再配埋千島醬一齊食, 味道豐富另外就係 草莓桂花糕, 桂花糕在底層配合士多啤梨慕斯, 呢個fusion非常之特別, 有草莓香味, 再加桂花嘅花香, 味道清新

元朗人氣點心店一哥點心由原本喺元朗,去到灣仔開分店啦。😽 一於試吓水準係咪一樣咁高先。🧐五指毛桃燉豬骨($33)[好味度:8/10]首先叫個燉湯滋潤一吓。🤓 呢度既燉湯分開上半月同埋下本月,各有三款選擇。🙋🏻‍♂ 五指毛桃有嘅功效。👨🏻‍🏫 同埋豬骨一齊燉,清清哋,但係又清甜。😋 最緊要就係唔太油。😂黑松露鮮蝦餃($32)[好味度:8/10]平時好多時黑松露嘅嘢食,啲人會話有浸石油氣味。😖 但係我覺得今次佢嘅黑松露嘅份量控制得啱啱好,有黑松露醬獨特嘅香味,但係又唔會冚咗個蝦餃。😋 蝦餃皮晶瑩剔透,見到入面滿滿嘅蝦肉。🤓 蝦肉就好出色,超重蝦肉味。🍤黑金流沙包($26)[好味度:7/10]哩個流心包嘅賣相就非常吸睛。😜 雖然細個咗少少,但係每個都係完全黑色嘅,再加上掃上金色嘅設計,令到賣相十分吸引。🏅 一搣開個飽,鮮黃色嘅奶皇就會不斷流出,真係非常流心。😗 有時仲會咬到成舊嘅鹹蛋黃,可以見到真係真材實料。👍🏻鮮人參花膠灌湯餃 ($36)[好味度:8/10]成盅灌湯餃入面嘅湯真係非常鮮甜,亦都有陣陣人參嘅甘香。😯 每啖灌湯餃入面都有皮,肉,同埋鮮甜嘅湯底,真係好滿足。☺ 而且,仲可以搵都原

五指毛桃燉豬骨($33)[好味度:8/10]

五指毛桃燉豬骨

黑松露鮮蝦餃($32)[好味度:8/10]

黑金流沙包($26)[好味度:7/10]

黑金流沙包

鮮人參花膠灌湯餃 ($36)[好味度:8/10]
成盅灌湯餃入面嘅湯真係非常鮮甜,亦都有陣陣人參嘅甘香。😯 每啖灌湯餃入面都有皮,肉,同埋鮮甜嘅湯底,真係好滿足。☺ 而且,仲可以搵都原條嘅人參同埋花膠,果然係冇呃秤。👀 好味之餘,對身體又好。🥳

鮮人參花膠灌湯餃

啤梨鳳梨菓 ($36)[好味度:6/10]
哩個點心嘅賣相亦都係好cutie。😍 成舊菓子用左煎堆嘅技巧做咗啤梨形狀嘅外殼,所以會有煎堆嘅口感。😲 但係入面就充滿咗台灣鳳梨酥嗰種餡料,所以真係幾甜吓。😳 有啲外脆內軟嘅口感,哩個點心整體上好特別。😗

啤梨鳳梨菓

趣緻小白鼠 ($30) [好味度:6/10]
哩個亦都係佢哋另一個招牌點心。🤩 佢係白老鼠咁嘅造型㗎,真係超級可愛。🥰 佢嘅外層由糯米造成,而且個糯米皮都幾厚吓,所以真係軟綿綿咁。🐁 而且入面喺紅豆餡,真係幾飽肚吓。🤤

趣緻小百鼠

佢除左新式點心外,傳統點心一樣非常掂。😝 順帶一提,呢到唔收加一之餘,茶錢竟然只係4蚊。🤯 而且茶壺入面係用原個三角茶包,茶味夠香濃,唔會淡到似水咁,非常貼心。👏🏻
五指毛桃燉豬骨
黑金流沙包
鮮人參花膠灌湯餃
啤梨鳳梨菓
趣緻小百鼠
2019-05-17 403 瀏覽
銅鑼灣行完街,媽媽話想食中式點心,經過這間一哥點故看見點心選擇都算多元化,地方闊落,就選擇這家點心做晚餐吧!餐廳環境不算太大,但都有卡位,光猛闊落,又可以看到電車路,坐得舒適不會有壓迫感。茶位4蚊一位,沒有收加一服務費!雖然處於港島區,但這兒的點心定價十分平民,選擇也多様化。餐牌選擇多多,每款都看上去很精緻,最後決定了點他們招牌的龍蝦湯鮮竹卷(3件),茶樓必點的懷舊燒賣皇(4件),流沙包(2件),春風得意腸,餐廳特製的千島醬脆皮蘿蔔糕,原籠鳳爪排骨飯,姬鬆茸菌燉雞湯 和 3.6牛乳凍太陽蛋。龍蝦湯鮮竹卷第一眼看到覺得好特別,外層是十分脆口的腐皮,裡面包著滿滿的蝦,木耳...等,咬落軟綿綿,上面淋上鮮甜的龍蝦汁,同蝦肉的味道份外合配,鮮竹卷多以蔬菜和少量肉饀作饀料,鮮竹卷的腐皮軟腍,十分入味,第一次食已經俘虜了我的心,是手工點心的吸引力。 懷舊燒賣皇大大粒的蝦肉,裡面包著滿滿的蝦膠同豬肉,口感豐富,爽口彈牙!流沙包(2件)比較少見黑色金亮的流沙包喎,甜甜地非常有特色。一哥特有的千島醬脆皮蘿蔔糕真的是厚切,炸到外脆內軟,啖啖蘿蔔糕和蘿蔔蓉,千島醬汁甜甜的不會太搶蘿蔔糕的味道,很創新的一道點

流沙包(2件)
比較少見黑色金亮的流沙包喎,甜甜地非常有特色。

一哥特有的千島醬脆皮蘿蔔糕真的是厚切,炸到外脆內軟,啖啖蘿蔔糕和蘿蔔蓉,千島醬汁甜甜的不會太搶蘿蔔糕的味道,很創新的一道點心。

姬鬆茸菌燉雞湯這個是為長輩而點,藥材味香濃,湯味濃郁,材料新鮮,除了湯渣食光光,連個湯都飲光了。

春風得意腸是我最喜歡的一個點心,用白滑的腸粉包著脆脆的油炸鬼,裡面包裹著滿滿的鮮蝦,很鮮甜,上面鋪有蟹籽,很有層次的口感,味道很有驚喜~!大推介!

原籠鳳爪排骨飯的底部鋪滿了香香的荷葉先蒸,所以整個飯都有淡淡的荷葉香!鳳爪排骨滑溜又香,米飯粒粒分明,加上甜豉油,實在好下飯又飽肚,2個人份量很足,剛剛好!

最後食期待已久的甜點——3.6牛乳凍太陽蛋,讓它的可愛名字吸引了,果然外貌還真像一顆太陽蛋呢,食落口感軟滑,非常濃的牛奶味道!牛乳凍入口即溶,甜度不高,牛乳凍面上的“蛋黃“部份其實是橙味啫喱,十分有創意,是一個輕怡創新的甜品

今夜和媽媽大吃一番,點了八款點心,隻是花了$255,沒有收加一服務費! 實在抵食!性價比很高!
其實我覺得精緻的中式點心比西式下午茶糕點更吸引好味🤭但係一般酒樓的點心質素實在令人提不起興趣,反而有時到這些點心餐廳更有驚喜!今次選擇了來自元朗的一哥點心,殺入灣仔並名為一哥點故。初初以為是在灣仔,後來細心一看,才發現它位於鵝頸橋街市及熟食中心附近,實際上還是銅鑼灣站近一點。餐廳以綠色及木色為主,主要是卡位,坐得舒服。牆上的牌匾寫着不忘初心,非常搶眼,老闆的初心唔知係咩呢?桌上有點心紙,自己劃好交給店員便可,非常方便。點了不少推介的美食,整體都十分滿意,還不用加一!!賣相精緻,份量價錢合理,味道也好。一般酒樓的點心通常是中央工場製造出來的貨色,但這裡的點心是餐廳廚房現製!!真材實料,食材較新鮮,人手製作亦比機器製作多幾分溫度與精緻感,整體十分不錯!灌湯小籠包(3件)$26上桌熱熱的!!湯汁豐盛。XO醬菜苗餃(3件)$32很喜歡這個!!皮薄,菜苗新鮮,味道自然!健康燕麥糕(3件)$23這個有驚喜,比馬拉糕清淡,有燕麥香氣,好吃。龍蝦湯鮮竹卷(3件)$32這個較特別,也是師傅們自己包的,材料足,不油膩。春風得意腸($35)必點推介!!睇得又食得。千島醬脆皮蘿蔔糕($32)超脆啊!!!!炸既

桌上有點心紙,自己劃好交給店員便可,非常方便。

灌湯小籠包(3件)$26
上桌熱熱的!!湯汁豐盛。

XO醬菜苗餃(3件)$32
很喜歡這個!!皮薄,菜苗新鮮,味道自然!

健康燕麥糕(3件)$23
這個有驚喜,比馬拉糕清淡,有燕麥香氣,好吃。

龍蝦湯鮮竹卷(3件)$32
這個較特別,也是師傅們自己包的,材料足,不油膩。

春風得意腸($35)
必點推介!!睇得又食得。

千島醬脆皮蘿蔔糕($32)
超脆啊!!!!炸既蘿蔔糕真係好好食😂

啤梨鳳梨果($36)
本身想叫鹹水角,想一想還是試試特別的點心,這個點心造型像一個啤梨,餡料像是鳳梨酥的餡料。

3.6牛乳奶凍太陽蛋($25)
賣相可愛,奶味香濃。
2019-05-16 45 瀏覽
呢到地方黎講算坐得舒服, 無咩大問題,服務算熱情~ 呢到免收加一, 係晚市又食到點心 算係咁,因為無加一, 價錢都唔算貴!先講牛肉腸, 係angus 既牛黎, 牛本身都幾滑, 腸粉更滑, 我成日周圍食腸粉, 呢間滑度算係數一數二, 份量正常, 無青的.我覺得必點, 算係呢間特色之一.金錢肚呢, 基本上去親點心店我都會叫, 呢到金錢肚, 有小小過硬, 醬汁唔算特別濃, 濃d會再好食d! 因為金錢肚比較吸汁,主要係有小小硬!小籠包唔錯, 湯好飲, 不過唔算太熱, 如果熱d會更好味,份量3粒, 有d餐廳4粒, 但呢到價錢唔算貴, 所以算係咁.皮比較薄, 好易穿, 拎要小心d ,有小小痴底. 特色之一, 呢個係千島醬蘿蔔糕, 味道唔錯, 外脆內軟, 而且煮到岩岩好, 味道黎講其實好好食,份量就比較多, 因為一件都幾大, 同埋好容易濟, 如果2-3人食會更好, 如果一人食晒就過濟!但都係幾好味既野 建議一試!

呢到地方黎講算坐得舒服, 無咩大問題,
服務算熱情~ 呢到免收加一, 係晚市又食到點心 算係咁,
因為無加一, 價錢都唔算貴!
我覺得必點, 算係呢間特色之一.
主要係有小小硬!

皮比較薄, 好易穿, 拎要小心d ,有小小痴底.
但都係幾好味既野 建議一試!
2019-05-16
2019-05-15 22 瀏覽
今晚到銅鑼灣接另一半放工,順便吃完飯才回家,今晚去了飲晚茶,店舖開業不久,我們喜歡試新店,但之前的南 ...已不在 ! 鳳爪排骨蒸飯 $38排骨有肉味腍滑又夠味,鳳爪腍而軟,白飯一粒粒,加上甜醬油,好味。五指毛桃燉排骨湯 $33清淡椰子香味便是五指毛桃的特徵, 淡淡的肉味, 湯清不油膩。千島醬脆炸蘿蔔糕 $32外皮如其名,炸得夠脆,不油膩,蘿蔔糕中有大大條的蘿蔔, 與千島醬一起吃,有創意。鑊仔香煎菜肉飽 $30窩夠熱,包下的洋蔥被爆出香味,包的低面兩邊香脆,包軟肉腍,好味。韭王鮮蝦腸 $30腸粉通透,加甜油有味一點,蝦子彈牙大隻,有蝦味。龍蝦湯腐皮卷 $32腐皮卷炸脆後放在碗中淋上龍蝦湯(湯濃度適中,龍蝦味略輕), 腐皮卷脆口,餡料夠味,我們在他還脆身的時候吃,變淋後才吃又是另一種口感。這也證明點心是即點即煮。潮州靚粉果 $19平平無奇的粉果,皮輕微厚了一點,餡料味道豐富,味道也不錯。3.6牛乳奶凍太陽蛋 $25奶香滑口,甜度正常,但蛋王甜了一點。

鳳爪排骨蒸飯 $38

五指毛桃燉排骨湯 $33

千島醬脆炸蘿蔔糕 $32

鑊仔香煎菜肉飽 $30

韭王鮮蝦腸 $30

腸粉通透,加甜油有味一點,蝦子彈牙大隻,有蝦味。

龍蝦湯腐皮卷 $32

,變淋後才吃又是另一種口感。這也證明點心是即點即煮。

潮州靚粉果 $19

平平無奇的粉果,皮輕微厚了一點,餡料味道豐富,味道也不錯。

3.6牛乳奶凍太陽蛋 $25

奶香滑口,甜度正常,但蛋王甜了一點。
2019-05-10
2019-05-14 87 瀏覽
鵝頸橋街市附近開咗間點心店,就在十字路口,以前南記個位,是元朗一哥點心的分店,點心係即叫新鮮即製,今晚終於有機會同E一起嚐新。門口有自助取籌機和電子餐牌,店內光猛明亮,湖水藍坐位感覺清涼。這裡有燉湯供應,簡直係無飯主婦的福音五指毛桃燉豬骨湯好香,據說有健脾祛濕,舒筋活絡功效。一陣陣的椰子味,清香好飲姬松茸菌燉雞湯清潤好飲,姬松茸具有健腦、消炎、降膽固醇等功效,啱曬辛勞嘅上班一族黑松露鮮蝦餃從蝦餃上每一個摺的功夫,已能感受到師傅用心製造,鮮蝦爽彈夾埋清新嘅菇菌,好好味啊小籠包皮薄多汁又鮮味春風得意腸充滿米香嘅幼滑腸粉,包住內藏蝦仁粟米嘅酥脆米網,面頭仲舖滿橙色嘅蟹籽,咬落口感複雜,好過癮蒜香蝦春卷仲有又香又脆又嘅春卷,新鮮熱辣炸出來的,裡面嘅蝦仁又爽又脆大家雖然已經好飽,還是決定是要吃甜品,趣緻小白鼠係外型精緻嘅紅豆糯米糍,紅豆軟滑,外皮軟熟,甜度剛剛好兩隻耳仔係杏仁片。紫薯流汁煎堆仔,一咬下去咔嚓一聲,裡面嘅奶黃就叭的流出來,小心燙口啊3.6牛奶凍太陽蛋,又真係幾似喎,蛋白係3.6牛奶又白又滑蛋黃係咩呢?  食落有啲似啫喱....
鵝頸橋街市附近開咗間點心店,
就在十字路口,以前南記個位,
是元朗一哥點心的分店,
點心係即叫新鮮即製,
今晚終於有機會同E一起嚐新。

門口有自助取籌機和電子餐牌,

店內光猛明亮,
湖水藍坐位感覺清涼。

這裡有燉湯供應,
簡直係無飯主婦的福音

五指毛桃燉豬骨湯好香,
據說有健脾祛濕,舒筋活絡功效。
一陣陣的椰子味,清香好飲

五指毛桃燉豬骨湯

姬松茸菌燉雞湯清潤好飲,
姬松茸具有健腦、消炎、降膽固醇等功效,
啱曬辛勞嘅上班一族

姬松茸菌燉雞湯

黑松露鮮蝦餃
從蝦餃上每一個摺的功夫,
已能感受到師傅用心製造,

鮮蝦爽彈夾埋清新嘅菇菌,
好好味啊

灌湯小籠包
小籠包皮薄多汁又鮮味

春風得意腸
充滿米香嘅幼滑腸粉,
包住內藏蝦仁粟米嘅酥脆米網,
面頭仲舖滿橙色嘅蟹籽,
咬落口感複雜,好過癮

蒜香蝦春卷

仲有又香又脆又嘅春卷,
新鮮熱辣炸出來的,
裡面嘅蝦仁又爽又脆

趣緻小白鼠

大家雖然已經好飽,
還是決定是要吃甜品

趣緻小白鼠係外型精緻嘅紅豆糯米糍,
紅豆軟滑,外皮軟熟,甜度剛剛好

兩隻耳仔係杏仁片。

紫薯流汁煎堆仔

紫薯流汁煎堆仔,一咬下去咔嚓一聲,
裡面嘅奶黃就叭的流出來,
小心燙口啊

3.6牛奶凍太陽蛋

3.6牛奶凍太陽蛋,又真係幾似喎,
蛋白係3.6牛奶又白又滑

蛋黃係咩呢?  食落有啲似啫喱....

2019-05-08
五指毛桃燉豬骨湯