2019-01-19 1958 瀏覽
柴灣 - 一直被視作美食沙漠,但其實有些隱蔽小店食物實在有不俗。像今次介紹的一本日膳 ,原來已經默默進駐東港城幾年,而我亦曾於晚膳時間数次光顧,難得是食物水準穩定,從冇令我失望。今次點選的兩份定食 - 汁燒牛脷飯及咖哩牛肉薯餅飯,首先的汁燒牛脷定食,有五片體積差不多的牛脷,煮得十分稔身,但又帶小許煙靭,很有咬口,配上特製燒汁,用來送白飯很匹配,而且有小量爽脆生菜及青甜的車厘茄作伴菜,感覺吃得較健康。至於另一款咖哩牛肉薯餅飯 - 白飯以薄身的旦皮包裹,配上大量香濃咖哩汁,咖哩汁味道偏甜、不太辣,傳統日本咖哩味道四大件薯餅整齊地舖放在飯面上,大大件,份量十足,薯餅新鮮製造,熱辣辣,香脆好味有好味的咖哩汁不消一會便把整碟飯吃掉更要一讚是咖哩汁混有紅蘿蔔及薯仔粒,吃起來冇咁單調其實两份餐都配有面豉湯,但因不是我杯茶所以不要,結帳是$114元,親民價錢、食物美味,一定會繼續光臨
有好味的咖哩汁不消一會便把整碟飯吃掉
更要一讚是咖哩汁混有紅蘿蔔及薯仔粒,吃起來冇咁單調

计燒牛脷飯
2019-01-18
计燒牛脷飯
  • 咖哩飯、汁燒牛脷飯
2018-07-20 1176 瀏覽
經朋友推介,一於晚餐到來一試佢係高威閣商場再上少少,地鐵站行過去都幾遠下 不過食到好野係值得既行到黎熱烘烘當然食返d壽司先🍣呢個三文魚拼盤真係重點推介3件三文魚腩刺身+3件三文魚壽司+2件花之戀- 三文魚腩十分肥美且新鮮而且厚切,食落口會好有質感一啖食落口仲好甘香,十分滿足👍- 三文魚壽司一樣肥美同新鮮而個壽司飯酸味適中 更提升鮮味同減少肥膩感同埋個飯握得都實 唔會一夾就散- 花之戀,蟹籽都十分新鮮,而份量都多個醬份量都適中,配合得不錯👍唔夠喉再叫個雜錦壽司🍣壽司全部都好新鮮 尤其個帶子,的確好鮮甜因為覺得蟹籽幾好食,再黎個蟹籽沙律蟹籽份量少了點 但估唔到會有三文魚個汁就普普通通 都嫌d汁唔夠食完冷盤,再叫返d熱葷先燒牛仔骨都幾正👍肉質燒完都仲好嫩口,肉汁仍然保留而且有燒過的香味加返d燒汁就更惹味😛食到都飽飽地,就叫個炒野菜d菜都炒得好淋,仲有好多菇份量十分多個汁就甜甜地 --係日本風味不過就比較稀總括黎講: 壽司刺身都好新鮮同肥美,熱葷就會比較遜色少少但點都係CP值高的日式Family型的餐廳❤
經朋友推介,一於晚餐到來一試

佢係高威閣商場再上少少,地鐵站行過去都幾遠下
不過食到好野係值得既

行到黎熱烘烘當然食返d壽司先🍣
呢個三文魚拼盤真係重點推介
3件三文魚腩刺身+3件三文魚壽司+2件花之戀
- 三文魚腩十分肥美且新鮮
而且厚切,食落口會好有質感
一啖食落口仲好甘香,十分滿足👍
- 三文魚壽司一樣肥美同新鮮
而個壽司飯酸味適中 更提升鮮味同減少肥膩感
同埋個飯握得都實 唔會一夾就散
- 花之戀,蟹籽都十分新鮮,而份量都多
個醬份量都適中,配合得不錯👍
三文魚拼盤

唔夠喉再叫個雜錦壽司🍣
壽司全部都好新鮮
尤其個帶子,的確好鮮甜
雜錦壽司10件

因為覺得蟹籽幾好食,再黎個蟹籽沙律
蟹籽份量少了點 但估唔到會有三文魚
個汁就普普通通 都嫌d汁唔夠
蟹籽沙律

食完冷盤,再叫返d熱葷先
燒牛仔骨都幾正👍
肉質燒完都仲好嫩口,肉汁仍然保留
而且有燒過的香味
加返d燒汁就更惹味😛
燒牛仔骨

食到都飽飽地,就叫個炒野菜
d菜都炒得好淋,仲有好多菇
份量十分多
個汁就甜甜地 --係日本風味
不過就比較稀
炒雜菜

總括黎講: 壽司刺身都好新鮮同肥美,熱葷就會比較遜色少少
但點都係CP值高的日式Family型的餐廳❤
三文魚拼盤
雜錦壽司10件
燒牛仔骨
2017-11-19 932 瀏覽
有日無意行經柴灣,間鋪位置都幾偏僻,不顯眼,但入面坐得幾舒服,夠大,店外裝修都幾日系。我點左個鯖魚定食,送三文魚刺身,價錢5X,仲包杯熱飲,真係吾貴。個魚啖啖肉,三文魚都好新鮮,原本都想試埋店入面既刺身,但因為太飽了所以冇食。佢刺身正常市價,有機會再黎試
2017-07-27 754 瀏覽
食物質素高,環境不錯,像家庭式經營,好有人情品!每次晚上八九點下樓就只有這家選擇,雖然是沒有選擇中的選擇,但其食物同服裝質素都是非常不錯的!聽過刺身壽司好吃 小弟未有機會嘗試但其他拉麵定食都十分不錯 而且價錢相宜
食物質素高,環境不錯,
像家庭式經營,好有人情品!

聽過刺身壽司好吃 小弟未有機會嘗試
但其他拉麵定食都十分不錯 而且價錢相宜
最愛光顧的生滾粥店消失,換來了「一本日膳」,這家店都伴笨家的成員度過了多次生日,但OPENRICE還是沒有它的紀錄,有點可惜。由於是街坊的關係,光顧了最少十多遍,不論是便當,咖哩飯,壽司,都是非常足料的啦,但每一次光顧的時候都忘記了拍照,把所有餸菜都吃光光了才記起…(所以,你要我有圖有真相,待我往後記起才補上吧!)雜錦壽司 $80老實說,壽司沒有甚麼好評,到知名餐廳吃刺身,也只是講究新鮮,如你運氣差,笨妹相信五星級餐廳也有機會吃到不新鮮的刺身。而一本的雜錦刺身壽司基本上每一次點都不會有大分別,而笨妹暫時吃過四五次,還沒有中伏的經歷。簡單講一下這家店。1. 午餐和晚餐的餐牌是相同的,只是晚餐貴一點和沒有飲品奉送。2.午市的飲品選擇只有白咖啡,柚子蜜和檸檬抺茶。3.但午餐和晚餐均有麵豉湯。4.如果點便當的話,會有刺身和蟹籽沙律哦!5.逢星期日休息。除了壽司,笨妹最愛點的就是鯖魚便當和鰻魚便當,簡單嚟講就係好好食!鰻魚成本貴,但係份量不少,感覺非常抵,而鰻魚汁非常香,拌這個汁吃飯,笨妹能把整個飯吃清光!而鯖魚就一般,有點小乾,但配上那個鯖魚汁便剛剛好。目前為止,笨妹的光顧史中,一本的出品水平

雜錦壽司 $80

簡單講一下這家店。

2.午市的飲品選擇只有白咖啡,柚子蜜和檸檬抺茶。

3.但午餐和晚餐均有麵豉湯。

4.如果點便當的話,會有刺身和蟹籽沙律哦!

5.逢星期日休息。

而鯖魚就一般,有點小乾,但配上那個鯖魚汁便剛剛好。

目前為止,笨妹的光顧史中,一本的出品水平絕不飄忽,亦未曾出現過爛飯。咖哩飯的汁雖然看似稀稀,但也是絕對地夠味,可惜的是,一本的咖哩飯並不算是日本傳統的甜咖哩,辣度還是有的,大家點前要先考慮。

另外,笨媽則喜歡點雞扒便當或豬軟骨便當,雞扒又不會太燶,幾嫩滑。而豬軟體並非非常淋的那種,仲會保留到咬口,值得推介~