2019-02-08 277 瀏覽
Lunch時間周圍都爆,見到佢起碼有一半吉檯,又見佢新開就俾次機會佢啦!一行5人叫左2個腸粉,3個所謂撈飯!腸粉分別要左豬潤同鮮蝦,腸粉味道正常,但豬潤勁少,蝦好細隻但都有少許鮮味,豉油偏淡!撈飯其實就係一個好大既煲仔,入面有啲汁同好少既餸!東坡肉味道正常,蘿蔔牛腩係無味,啲蘿蔔仲要凍既,燜雞係成餐飯最好食既野!當你見到汁面頭有成吋油,你會唔會仲撈落去食呢?!中午1點食飯時間,啲staff竟然喺度食飯,完全唔想理人咁!成個太子咁多野食,我相信唔會再幫襯囉!
一行5人叫左2個腸粉,3個所謂撈飯!
成個太子咁多野食,我相信唔會再幫襯囉!
豬潤腸粉
2019-01-29
1K
2019-02-05 247 瀏覽
前2日行花園行辦年貨,行去巴士站見一間專食潮式汕尾腸粉及風味食物店。去到梗係要食腸粉啦~而且選擇同配搭都好多, 生菜、蔥花及芽菜是根本可以加的,其他配料按價錢自由配搭。每次可以多款配料看個人口味,選出你自己喜歡的腸粉。我和朋友點了二碟腸粉同特色地道汕尾小食,第一碟腸粉有雞蛋、生菜、蝦、 臘腸同蔥花。腸粉要扭曲形,腸粉都幾滑溜, 我要嘅配料都落齊,味道同腸粉都好夾。至於豉油味帶點蒜香都不錯, 加埋雞蛋的蛋味令腸粉更香滑。另一款腸粉有蠔仔、菜脯及生菜。蠔仔配腸粉效果不錯,加埋菜脯帶點鹹味更不錯。汕尾菜茶都係第一次食,原來有雜菜、米通、花生、粉絲、臘肉同豬肉碎等。雜菜湯底清甜, 雖然加入了臘肉, 但唔會太有油膩的感覺,整體上都算特別,下次都可以再食。另外再點多一碗海豐扁實,其實係潮式雲吞,湯底清甜,雲吞都好食,大大啖可以一口一粒,都唔太差。腸粉店冇水提供,所以要order飲品,我好喜歡飲天地一號,其他係蘋果醋我,每次見到必定order, 而我朋友就飲津路烏龍茶。

2019-02-03 172 瀏覽
晚上來到了這間專吃潮式腸粉的小店吃晚餐。腸粉的選擇有很多, 配料是可以自由配搭的。可以加入多款配料在同一碟腸粉裡, 以製成自己喜歡的腸粉。我和朋友點了四碟腸粉和一些小食分享。我自己點了兩款腸粉給自己吃。第一碟腸粉裏面加入了雞蛋、生菜、冬菇。腸粉幾滑溜, 裏面的配料也算多, 腸粉的豉油味突出, 雞蛋的蛋味幾香。這款腸粉加入了豬膶、芽菜、生菜。豬膶配腸粉是我喜歡的配搭, 我自己本身很喜歡吃豬潤! 不過, 如果豬膶的份量可以再多一點, 便好了。汕尾菜茶 - 裏面有雜菜、粉絲、臘肉和豬肉碎。雜菜幾清甜, 但由於裏面加入了臘肉, 所以會有一點兒油膩的感覺。但臘肉增添了湯的味道, 鹹鹹的, 味道幾特別。

2019-02-03
2019-02-02 143 瀏覽
<潮式腸粉 唔錯唔錯>😃呢間喺旺角道 近旺角 b出口既一條腸粉 見到鋪名都估到係食腸粉 仲要係潮式嗰款 😍除此之外 仲有各式潮洲野 好似牛丸 菜茶 刀削麵等等🍜 坐位唔多 但燈火通明 menu係用左 sidepen點 落過左膠既紙上面夠哂環保 🍴手工捻面猴36 蚊 細🍜其實就係潮汕美食刀削麵 刀削麵既麵初得比較粗身 口感夠黏稠 唔錯 如果可以切得更大細不一更佳 🍜入面有落足料既香濃冬菇 大魚 豬肉同蝦米🐷🦐 令到成碗湯 既鮮味肉味都好香濃 d湯飲多兩啖都仲得 😍 🍴招牌潮式腸粉 😍20 蚊包生菜 芽菜 葱🌿 想食多 d材料就加錢點雞蛋 4 蚊🥚豬潤 6 蚊🐷牛肉 8 蚊🐂蠔仔 10 蚊 一上枱熱辣辣 腸粉同平時港式好唔同 比較多摺痕 似係一層層條狀甘 口感比較煙靭 但表皮帶 d爽口 上面材料豐富 蠔仔同豬潤 最襯腸粉 🐷 而蛋鋪喺腸粉皮出面都十分唔錯 仲有我最鍾意既蝦米🦐增加口感同鮮味 正😃 🍴海豐扁實 28 蚊 🥟其實就係潮汕雲吞 用生菜湯做底 菜味幾濃🥬 雲吞既皮好夠薄同滑 值得一讚 入面既蝦肉都幾彈牙新鮮🦐 整體口感唔錯👍🏻 🍴尖椒黃燜雞撈飯 52 蚊🐥🌶52

<潮式腸粉 唔錯唔錯>😃

🍴手工捻面猴36 蚊 細🍜

🍴招牌潮式腸粉 😍20 蚊
包生菜 芽菜 葱🌿 想食多 d材料就加錢點
雞蛋 4 蚊🥚豬潤 6 蚊🐷牛肉 8 蚊🐂蠔仔 10 蚊

🍴海豐扁實 28 蚊 🥟

🍴尖椒黃燜雞撈飯 52 蚊🐥🌶
52 蚊有鍋雞 一碗白飯🍚 一碗蛋花菜湯 🥬都幾抵食 雞肉被 d香濃既醬汁浸住熱辣辣 🐥 雞肉切得幾厚 啖啖肉 盡吸醬汁 因為有煲得好淋既三色椒🌶所以 帶有好微既辣度 撈白飯好味 🍚 湯入面好多蛋花 飲落都好香滑 唔錯

🍴手打牛肉餅36 蚊🐂
用湯上既牛肉餅 但其實一食落係牛丸 只係形狀唔同😂 牛肉手打係好夠彈牙 入面既牛肉 juicy味道香濃 我更愛點埋辣椒油更惹味🌶

Score 平均分 <6.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#一條腸粉
旺角旺角道26 號地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-02-02
2019-02-02 111 瀏覽
舖是新開的,但覺得啲人有點面熟,不知是不是之前的無麵不歡重生?叫了碟腸粉,沒米香味,很散,挾吾起,臘腸超肥,無味道,比街邊十蚊四條的還要差,盛惠廿八個大洋,哼!無下次
2019-01-30 57 瀏覽
同好多話整菜茶嘅鋪頭一樣都係用菜湯當菜茶……其實冇咗傳統味道…………呢個係唔尊重傳統同違反商品說明條例………真正菜茶用茶整嘅係會食落係比較清淡有茶香……而唔會咁油膩
2019-01-30 68 瀏覽
I was lured in by the gimmicky name and amusing artwork.It turns out that they specialize in Chaoshan fare and not the Guangdong ricerolls.I love chaoshan fare because they have these mini dumplings, vegetable tea etc.As there are only a few places serving Chaosan ricerolls, I decided to try it so that I could compare it to other places.Portion was big but it was a bit clumped together and stodgy compared to the ones I have tried which are thinner and lighter.The mini wontons fared better with a
The mini wontons fared better with a nice minced pork filling in the middle wrapped tautly in the wonton skin.
Finished with the pork trotter pot which was strong and satisfying with rice.
The egg and seaweed soup was a bit weak though as there was not much stuff in it.
今晚夜夜地經過旺角見到新開一間潮州腸粉店俾佢個名吸引左 就試一試啦😺入到去見到個石磨 好似幾堅咁睇一睇餐牌....嘩...旺角呢個兵家必爭之地一碟淨腸粉賣20蚊,每款送都真心唔平性價比有點低..👻不過都即管試一試最後tick 左雞蛋+菜脯粒,加免費生菜👇🏻腸粉唔夠熱..份量少...而且唔夠滑溜雞蛋無特別,菜脯粒偏甜相對起隔離既18座,呢個菜脯毫無特色可言菜脯、生菜、腸粉融合唔到就好似是但將3樣送塞落口 吞左既感覺👅👎🏻醬油係腸粉既靈魂 可惜呢個醬油強差人意味道偏甜 又係凍凍地❄️醬油店家倒得太多 🤮 覆蓋哂腸粉既味道👎🏻總括而言 旺角咁多又平又好食既餐廳呢間我唔會再幫襯——————————食物質素:2/10環境衛生:4/10舒適度:4/10服務:2/10 性價比:2/10總評分:3/10——————————#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #旺角
今晚夜夜地經過旺角
見到新開一間潮州腸粉店
俾佢個名吸引左 就試一試啦😺

入到去見到個石磨 好似幾堅咁

睇一睇餐牌....嘩...
旺角呢個兵家必爭之地
一碟淨腸粉賣20蚊,每款送都真心唔平
性價比有點低..👻不過都即管試一試

最後tick 左雞蛋+菜脯粒,加免費生菜👇🏻
腸粉唔夠熱..份量少...而且唔夠滑溜
雞蛋無特別,菜脯粒偏甜
相對起隔離既18座,呢個菜脯毫無特色可言
菜脯、生菜、腸粉融合唔到
就好似是但將3樣送塞落口 吞左既感覺👅👎🏻

總評分:3/10
——————————
宵夜
2019-01-28 60 瀏覽
一條腸粉 間舖頭名實在太搞笑啦 比佢個名吸引住咗 一於入去試試是怎樣的腸粉今天我是店內第一台客人 環境相當整齊整潔 非常不錯食物嘅價錢一啲都唔貴 價錢非常親民而且大眾化 食物有潮式腸粉,汕頭小食,特色撈飯及飲品提供一定要試下呢度嘅招牌腸粉 腸粉嘅餡料係自由選擇的 不同材料有不同價錢$4-$10點了菜脯粒$4,鮮蝦$10,臘腸$8腸粉嘅外型同我哋平時食開嘅有啲唔同 呢個賣相都係第一次見腸粉米漿細滑柔軟 好香嘅米味 豉油唔會齋鹹 帶有鮮味香菇東坡肉撈飯……呢個超好食東坡肉炆得好淋 豬皮同豬嘅脂肪瞬間融化於口腔之中 冬菇好香好滑 個汁先係靈魂嘅精髓送飯一流手打牛肉丸 潮州嘅牛丸非常有名氣 入口爽彈而且充滿肉汁 真材實料 好重牛味扁寶 有啲似雲吞 薄薄嘅外皮包住一粒肉餡 分量都幾多 味道清清地 可以食到肉餡嘅鮮味飲品方面都充滿懷舊特色 有我最鍾意嘅國產椰子汁

今天我是店內第一台客人 環境相當整齊整潔 非常不錯

點了菜脯粒$4,鮮蝦$10,臘腸$8

腸粉嘅外型同我哋平時食開嘅有啲唔同 呢個賣相都係第一次見

腸粉米漿細滑柔軟 好香嘅米味 豉油唔會齋鹹 帶有鮮味

香菇東坡肉撈飯……呢個超好食

飲品方面都充滿懷舊特色 有我最鍾意嘅國產椰子汁
2019-01-28 46 瀏覽
之前見fb介紹 經過一試下腸粉又厚又鞋! 米槳亦食唔到所謂嘅米香味! 仲有腸粉鼓油居然係用咸鼓油!完全同腸粉唔夾! 嗌咗豬潤加鷄絲 豬潤蒸過龍 又乾又硬 鷄絲雪氣味超重! 失望
之前見fb介紹 經過一試下
2019-01-28 38 瀏覽
呢家唔洗番大陸食 香港周圍都食到不過大陸就幾蚊雞 香港就...廿蚊都未必得不過總要睇物價嘅!唔通下下都番大陸咩!最緊要好食!-呢間腸粉$20起好多配料揀 芽菜/生菜免費 其他就逐樣收費我叫左2份一份雞蛋+$4豬肉+$6蝦米+$6  ($36)另一份雞蛋+$4 豬潤+$6 雞絲+$8 ($38)WA! 都算係好大碟 口感唔錯 材料都還算可以🙈本身睇其他食評 以為要等好耐 但其實10分鐘就食得!-仲有拌飯都幾抵食👍🏻 ($52)好入味~~~-風味100分除了腸粉 仲有賣其他汕尾特色小食手工捻面猴(湯) (小$36) --📍一條腸粉旺角旺角道26號地下A鋪
呢家唔洗番大陸食 香港周圍都食到

不過大陸就幾蚊雞 香港就...廿蚊都未必得

不過總要睇物價嘅!唔通下下都番大陸咩!
最緊要好食!

呢間腸粉$20起
好多配料揀 芽菜/生菜免費 其他就逐樣收費
我叫左2份
一份雞蛋+$4豬肉+$6蝦米+$6  ($36)

另一份雞蛋+$4 豬潤+$6 雞絲+$8 ($38)

WA! 都算係好大碟
口感唔錯 材料都還算可以🙈
本身睇其他食評 以為要等好耐 但其實10分鐘就食得!
仲有拌飯都幾抵食👍🏻 ($52)
好入味~~~
風味100分
除了腸粉 仲有賣其他汕尾特色小食

手工捻面猴(湯) (小$36)

-📍一條腸粉
旺角旺角道26號地下A鋪
2019-01-26
2019-01-15 249 瀏覽
等勁耐(30分鐘一個腸粉)我叫咗一個牛肉餅,一碟生菜豬膶蠔肉腸粉,本身非常期待,點知等左半個鐘先做好,嚟到個樣好失望,菜,豬潤同蠔肉都好少。食一次夠晒俾面,唔會再黎啲侍應好似個個第一日做嘢咁,叫又唔應問又唔識答.....
等勁耐(30分鐘一個腸粉)
食一次夠晒俾面,唔會再黎
侍應好似個個第一日做嘢咁,叫又唔應問又唔識答.....
2019-01-13 221 瀏覽
餐廳應該係新開,野食要等幾耐下先到,我只係叫牛餅,等左15-20分鐘先到。牛餅味道不錯,但有點太爽, 辣椒可以辣啲,湯底都可以, 以清淡為主。 下次經過可以再試腸粉 :)
2019-01-13 204 瀏覽
店員聲稱要等整腸粉漿,每碟要等半小時!目測起碼五枱客知道後即走。我們結果等了40分鐘!店員下單混亂,每碟腸粉出爐都應該沒有下單,逐枱再問點了什麼。下了單半小時後,才話你知沒有芽菜、蠔仔、雞絲⋯⋯ 基本上有一半選擇係冇嘅 。可憐有一枱客更加等了半小時後還沒有得吃,原來冇下單,嬲住走!重點係,碟腸粉嚟到一D驚喜都冇,同求其一間酒樓冇分別。D配料係求其放上面冇切,又少,辣椒醬唔椒、豉油又冇味、完全白等!食完一肚氣,仲要去第二間再食過。想挑戰一下自己嘅忍耐程度,建議大家去幫襯吓!
店員聲稱要等整腸粉漿,每碟要等半小時!
2019-01-12
5 分鐘 (堂食)