聖誕節去附近咖啡店吃早餐,假期好熱鬧好多狗狗,店內也很有聖誕氣氛,咖啡拉花也一如往常可愛應節。咖啡店在大角咀利得街,亦即利奧坊隔離,距奧運站亦很近。外面有寵物友善座位,入面大概可以坐二十多人。最入面有長檯位,也有榻榻米打卡位。可以帶貓貓來坐這個位。穿上聖誕裝的柴犬店長Olly,性格比較呆滯的她有東西吃才會理你。花芝蛋治百吃不厭的厚蛋治,芝士總是非常澎湃,雞蛋炒得嫩滑,配搭花生醬香氣和滿滿椰菜,確係美滿早餐之選。Latte拉花總是非常可愛又應節,有帶寵物來的話還會得到狗狗拉花,之前好像還看過有畫Anson Lo,十分厲害。
咖啡店在大角咀利得街,亦即利奧坊隔離,距奧運站亦很近。
外面有寵物友善座位,入面大概可以坐二十多人。
最入面有長檯位,也有榻榻米打卡位。
可以帶貓貓來坐這個位。
花芝蛋治
Latte
2022-12-24
一浪係我成日幫襯既小店,我有時口痕就會買黎食,因為好鍾意佢會搽花生醬落咸多士🤣台灣先常見啲好似,香港好少有!!🤭而且店員佢地真係好nice..會好認真看待客人意見,盡量都想滿足到客人!! 最近仲有Spy x family拉花!!!講左食物先-一浪總匯吐司初頭成日驚自己一個食唔晒所以男朋友喺度先夠膽嗌。 佢塊雞好嫩滑🤪仲有估唔到連依個都有搽花生醬!好健康又飽肚-花芝蛋吐司 (花生醬、芝士、蛋)我有次叫網上外賣平台,有次堂食,外賣嗰次反而個蛋同芝土勁多;堂食嗰次少啲🤣多啲嗰次正啲! (後尾店舖話返比我知,原來花生醬可以叫佢落多啲架🤤!!果次之後每次落單都話要多多多多多花生醬haha)-海之幸奶油意大利麵(明太子、煙燻三文魚、櫻花蝦、洋蔥、特調海膽奶油醬)一般 好dry 食唔出海膽奶油醬嘅味,明太子味都係好淡,店員話下次可以叫多明太子!佢地真係好nice..同埋好認真看待客人意見-南國青檸檬撻同埋朱古力蛋糕南國青檸檬撻好香,但可以個餡再酸啲啲,個meringue 再甜啲朱古力蛋糕🙈唔得。。。個口感我唔鍾意🐸石頭咁------飲品------1️⃣泰奶! 好少飲到熱嘅泰奶,而且仲好貼心咁預設走糖,

講左食物先
-一浪總匯吐司
一浪總匯吐司

-花芝蛋吐司 (花生醬、芝士、蛋)
花芝蛋吐司

海之幸奶油意大利麵

-南國青檸檬撻同埋朱古力蛋糕
朱古力蛋糕
南國青檸檬撻
朱古力蛋糕🙈唔得。。。個口感我唔鍾意🐸石頭咁

------飲品------
1️⃣泰奶! 好少飲到熱嘅泰奶,而且仲好貼心咁預設走糖,可以自己加煉奶調整甜度。唔同傳統泰奶一定係甜夾凍,幾得意(隻豬好cute)
2️⃣夠薑拿鐵 (馬嬲都好cute)
真係好夠薑味🤣好意外
因為之前飲過其他鋪個薑味都係好淡
3️⃣咖啡恐龍
我淨係飲過一啖覺得麻麻地
咖啡恐龍
仲有之前試過貪得意叫玄米茶拿鐵,出到黎唔係好夾添
最近SPY x Family好hit, 我試過叫店員拉一隻劇入面既狗 "彭德"比我, 佢地真係拉咗!!!!超級開心!! 一浪真係會令我想無限encore既cafe,服務同食物都掂

[Instagram: lofooood]
$100 (早餐)
花芝蛋吐司
南國青檸檬撻
2022-12-04 282 瀏覽
🥪一浪總匯吐司 $78最鐘意呢啲漲卜卜嘅三文治!餡料有雞腿肉 炒蛋 同埋青瓜番茄椰菜絲雞腿肉頭厚尾薄xD 連雞皮同少少肥膏簡單用鹽醃過 味道淡但都幾香炒蛋超超超厚 比出名嘅澳牛厚蛋治更厚雖然未去到滑捋捋但唔會乾保留到啲蛋汁所以就算雞腿肉有啲位薄啲都好有滿足一份切成兩半 兩塊包夾著雞腿肉同炒蛋另外兩塊夾著啲菜 最出面兩塊搽咗蜜糖味道香甜 諗起韓國isaac toast🥲中間嗰塊就搽咗無顆粒嘅花生醬 可能因為每層包都搽咗醬所以比較容易淋好在麵包連皮帶翻啲煙韌青瓜番茄椰菜絲份量多多 解咗油膩感番茄有大塊有細塊 最緊要塊塊都好juicy青瓜切成粗條 新鮮爽脆唔會有苦澀味因為配料多多所以三文治都幾大份絕對無可能一啖得哂🤣我食到成枱麵包碎。
🥪一浪總匯吐司 $78
最鐘意呢啲漲卜卜嘅三文治!
餡料有雞腿肉 炒蛋 同埋青瓜番茄椰菜絲

番茄有大塊有細塊 最緊要塊塊都好juicy
青瓜切成粗條 新鮮爽脆唔會有苦澀味

因為配料多多所以三文治都幾大份
絕對無可能一啖得哂🤣
我食到成枱麵包碎。
外賣自取
午餐
2022-12-01 164 瀏覽
最近由於旅遊發展局的活動,多留意自己住區附近的食店,而疫情下少了外出吃多打包不同店簡單食物回家,今日大角咀回家途中發現這間雅致新店"一浪"很想很想吃意粉,打包了連自己也記不起名字的意粉,等待外賣時發現那兒的服務員非常親切溫馨,有位客人拿不定主意改了三*四次食物單,服務員還溫柔地跟她逐一更改👍讚!食店內外布置非常舒適,很適合情侶或朋友小聚,閒聊才知已開店一年多😅回家後忙著工作很晚才吃,加熱後意粉清爽可口,菇味濃厚,汁醬平均剛剛好🍝放了幾小時還是非常美味,下次要帶朋友再光顧。小店最近是奧運站B出口(巴士站)提醒自已回家最快別攪錯。
諗住星期六早上帶主子出黎食個悠閒早餐 就黎左利奧坊樓下嘅Pet friendly cafe一浪🍳 一入到去就見到柴犬店長Olly坐鎮🐕.首先要 讚一讚一浪嘅座位安排~狗狗可以坐室外位🐶 而貓貓就可以入室內坐🐱 呢個安排好貼心 對貓星人好友善🐈💗唔會驚突然有狗狗沖埋黎 嚇親膽小嘅貓貓~.🐈.𝙎𝙪𝙢𝙢𝙖𝙧𝙮非常驚喜 好食又好睇‼️服務好好 好有人情味 睇得出係愛動物之人店員主動拎零食 同聖誕頸巾比主子帶🎄🧣𠱁到原本怕生緊張嘅貓貓 開始周圍冒險 坐到好似係自己個竇咁 最後唔肯返屋企🤣已經plan緊下次幾時再帶貓貓去一浪玩了💗.🐈.🌟一浪總匯吐司🍞 - $78(鹽燒雞腿 日本雞蛋 小黃瓜 番茄高麗菜 花生醬 美乃滋)材料豐富厚身咁夾係烘過嘅麵包中間 賣相非常吸引😻每樣都整得幾好食 尤其係雞腿肉汁滿滿 炒蛋嫩滑 火候啱啱好配上花生醬 提升了整體嘅味道 意外地好食😋.🌟鹿兒島黑豚御好燒𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚🧇 - $98(配日替鮮蔬 玉子燒)上層嘅豬肉蛋大阪燒汁襯香脆窩夫 別有一番風味🤤值得一試‼️.🌟凍橙啡🍊☕️ - $45𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦層次分明 很好看🤩橙汁提供了天然嘅糖分 令杯咖啡
諗住星期六早上帶主子出黎食個悠閒早餐
就黎左利奧坊樓下嘅Pet friendly cafe一浪🍳
一入到去就見到柴犬店長Olly坐鎮🐕
首先要 讚一讚一浪嘅座位安排~
狗狗可以坐室外位🐶 而貓貓就可以入室內坐🐱
呢個安排好貼心 對貓星人好友善🐈💗
唔會驚突然有狗狗沖埋黎 嚇親膽小嘅貓貓~
🐈
𝙎𝙪𝙢𝙢𝙖𝙧𝙮
非常驚喜 好食又好睇‼️
服務好好 好有人情味 睇得出係愛動物之人
店員主動拎零食 同聖誕頸巾比主子帶🎄🧣
已經plan緊下次幾時再帶貓貓去一浪玩了💗
🐈
🌟一浪總匯吐司🍞 - $78
(鹽燒雞腿 日本雞蛋 小黃瓜 番茄高麗菜 花生醬 美乃滋)
材料豐富厚身咁夾係烘過嘅麵包中間 賣相非常吸引😻
每樣都整得幾好食
尤其係雞腿肉汁滿滿 炒蛋嫩滑 火候啱啱好
配上花生醬 提升了整體嘅味道 意外地好食😋
🌟鹿兒島黑豚御好燒𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚🧇 - $98
(配日替鮮蔬 玉子燒)
上層嘅豬肉蛋大阪燒汁襯香脆窩夫 別有一番風味🤤
值得一試‼️
🌟凍橙啡🍊☕️ - $45
𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦
層次分明 很好看🤩
橙汁提供了天然嘅糖分 令杯咖啡唔落糖都唔會太苦~
又有咖啡味 又有橙汁味嘅酸酸甜甜
其他店冇嘅特別味道 飲落都覺得健康清新🤣💦

鹿兒島黑豚御好燒Croffle
鹿兒島黑豚御好燒Croffle
  • 凍橙啡
  • 鹿兒島黑豚御好燒croffle
2022-11-06 179 瀏覽
☕️大角咀Pet Friendly Cafe🥪------------------------------💛一浪總匯吐司-💵78超級足料🤙🏻即叫即整🔥食落一口係食唔哂⭐️塊雞扒好有肉汁再配埋爽口菜同埋蕃茄😚好有多重嘅口感😋💛冰抹茶牛奶-💵42size啱啱好👍🏻杯飲品嘅抹茶粉好香同埋唔係好甜😍配埋鮮奶🥰真係冇得頂☝🏻💛美祿恐龍-💵49有分咖啡同冇咖啡兩個版本👍🏻咖啡味好重😳上面有好多美祿粉😻但係撈埋落去有啲太甜😥如果大杯啲會好啲🫶🏻------------------------------🤤好味度:7/10🧚🏻回頭率:7/10一浪 (大角咀)大角咀利得街26號地舖#大角咀 #大角咀美食 #吐司 #牛奶 #咖啡店 #coffeeshop #小店 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #大角咀好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
☕️大角咀Pet Friendly Cafe🥪
💛一浪總匯吐司-💵78

💛冰抹茶牛奶-💵42

💛美祿恐龍-💵49

🤤好味度:7/10
🧚🏻回頭率:7/10

一浪 (大角咀)
大角咀利得街26號地舖

一直book mark 左呢間好耐,終於有機會約到人去試🫣成間餐廳風格都好簡約✨幾鐘意😗~一浪總匯吐司🍞 $𝟟𝟠嚟到梗係要試吓佢嘅招牌,平平冇奇嘅材料但整到咁好食嘅配搭😍🤤本身以為我走左沙律醬會好 dry ,但反而我覺得咁樣先帶到個花生醬 🥜味出嚟,好夾呀!塊雞扒焗得好多汁✨好嫩滑👍🏻食晒都幾飽架😼~美好時光 ℂ𝕣𝕠𝕗𝕗𝕝𝕖 🧇 $𝟞𝟠份量唔多,所以定價都頗高🫣,窩夫整得好香脆,配埋上面冰冰涼涼嘅雲尼拿雪糕🍦,好好食😋,仲有啲士多啤梨🍓同藍莓🫐喺面——————————————————————————————

~一浪總匯吐司🍞 $𝟟𝟠

美好時光Croffle
一浪招牌吐司
美好時光Croffle
2022-09-24 290 瀏覽
之前去大角咀探朋友,發現嗰邊開多咗好多唔同嘅食店同埋Cafe☺️我哋都揀咗一間Cafe嚟飲番杯咖啡。呢間舖頭叫做一浪,有區Dora位置,店入面嘅裝修耳目係為主,幾有格調,成個感覺好柔和好舒服。除咗咖啡之外,其實呢度仲有唔同嘅吐司同埋甜品,不過因為我哋食飽咗,所以淨係叫咗兩杯嘢飲🤪朋友嘅咖啡一送到黎,見到個拉花已經好開心,係因為係好可愛嘅貓圖案🐱佢話咖啡味道亦都唔錯。而我嘅美祿恐龍,效果都做得特別震撼。雖然只係飲嘢,不過店員態度都好好👍🏻有機會要再嚟試埋其他嘢食。
2022-08-22 404 瀏覽
.一浪 (大角咀)@wanland.hk .呢間Cafe其實聽咗好耐大家介紹.. 因為大家都知我星期六出去搵嘢食最主要都係同大幫手帶主子周圍走呢間嘢係極度pet friendly 🥺.當日我哋到 店員好貼心係咁幫我哋安排座位.. 雖然要坐室外 但都好寬敞舒服..店員仲好貼心要比水 & 零食主子們.. 成件事係非常窩心舒服..除了琳瑯滿目的Menu.. 更設有主子menu🥺嘢食如何呢?.1.一浪總匯吐司 $789.5/10呢個黎之前我已經覺得必點..賣相超級「台」瞬間好似去到台灣嘅早午餐點嘅感覺‼️份量唔得輸 一定夠飽🤣配料也是滿滿的 賣相滿分中間的雞腿肉係真係幾畫龍點睛.. 非常juicy.. 皮 & 肉係完美比例 唔會有一啖得皮 or 肉.. 所以其實係非常入味 & 凸顯油脂香🫡入邊除咗 好大路嘅新鮮番茄 & 生菜 原來係用「花生醬」作為調味 雖然會濃 & 少少膩口.. 但好在菜多可配合.. 更重要係.. 好台灣好地道嘅味道..如果本身好驚heavy嘅你..建議你可以同人share..餡 & 賣相 我覺得好值得‼️最重要 cp值都ok🫡.2.本灣漁產三重義大利麵 $1289.2/10意粉
一浪 (大角咀)
@wanland.hk
呢間嘢係極度pet friendly 🥺
除了琳瑯滿目的Menu.. 更設有主子menu🥺
嘢食如何呢?
1.一浪總匯吐司 $78
9.5/10
呢個黎之前我已經覺得必點..
賣相超級「台」
瞬間好似去到台灣嘅早午餐點嘅感覺‼️
份量唔得輸 一定夠飽🤣
配料也是滿滿的 賣相滿分
雖然會濃 & 少少膩口.. 但好在菜多可配合..
更重要係.. 好台灣好地道嘅味道..
如果本身好驚heavy嘅你..
建議你可以同人share..
餡 & 賣相 我覺得好值得‼️
最重要 cp值都ok🫡
2.本灣漁產三重義大利麵 $128
9.2/10
意粉killer 大幫手上線了🤣
去到邊都一定要食意粉..
今次嘅體驗都幾好
番茄味 & 些少羅勒風味 相映成趣.. 味道濃郁..
所以油感係都明顯 但可接受
新鮮魷魚就真係新鮮🤣 幾爽脆.. d 醃番茄仔我都 犧牲自我試咗試🤣 係融合辣椒 & 風乾嘅果陣酵味 幾特別
cp值相比吐司低了少少
但意粉黎講
算在水準的‼️🫡
3.咖啡恐龍 $49
9.4/10
一杯作為咖啡控覺得幾有驚喜的特飲..
撇除賣相的獨特 & 打卡able嘅因素..
本身啡味也是濃的..
介於black & espresso中間
似dirty..
跟住佢嘅配偶唔係奶 而係 Milo.. 所以成件事就係更
甘苦 vs 甜入心
再加埋佢面頭嘅「Milo山」其實可以因應妳自己口味去調配..
鍾意重口味d
可以飲下.. but下食下.. rather撈勻..
and 相信我..
佢嘅濃度會帶俾你一種食甜品嘅滿足感
我推薦🤤
仲有非常可愛嘅寵物燒賣🤣
覺得主子 & 奴才可以一齊共餐其實真係 pet friendly 嘅最極致..
重點係店員們 老闆們真的讓你感覺很愛小動物 很暖
係呢個連寵物都不太容得下的香港..
依然有人冒險提供更好的環境給主子 & 奴才們..
不只用心對待食物 & 顧客
還要balance 寵物對餐廳 & 其他顧客造成的潛在不便和滋擾.. 其實真係好感恩
除了用金錢 & 行動去支持佢哋.. 更希望大家 勿論用餐 or 打卡.. 都要管好自己嘅主子..
固然可能會造成大家嘅不便..
但以禮待人..
除了讓店家 & 顧客們更不抗拒有主子一齊入內..
更是避免有顧客投訴造成更少的寵物共容空間
係有限的自由入邊.. 請大家珍惜 & 保護‼️
一浪 @wanland.hk 係間可以令人短暫去左台灣旅行咁既cafe~(˘▾˘~)佢成個格局 裝修同餐點都非常重台灣氣色連咖啡豆都係用來自台灣既世界冠軍咖啡師品牌興波咖啡簡單樸實得黎又好有心思既感覺我地諗住3點幾食下午茶叫左兩份吐司一份總匯吐司 一份芋見肉鬆吐司你地唔係好餓千祈唔好 飽到傻(´ε` )總匯吐司睇相都見到佢材料有幾多啦而且每樣材料份量都唔少重點係每樣都整得好食⸜ ෆ ⸝‍雞排肉汁滿滿 炒蛋嫩滑厚厚既椰菜絲同青瓜口感一流每層吐司之間仲搽左自家製美乃滋同花生醬係一份無可挑剔既吐司啊( ˙꒳​˙ )‪‪‬另外叫芋見肉鬆吐司係因為我地其實未食過本身好中意芋泥 之前會係台灣經代購買芋泥鮮奶但一路又未試過同肉鬆呢個經典配搭好啦佢地係真係夾既(˙𐃷˙)完全估唔到會有咁厚既芋泥 少癲吐司都比總匯用既厚不過呢款包就略嫌烘完乾左啲飲品都非常值得一試我地叫左凍橙啡同咖啡恐龍凍橙啡就係橙汁加咖啡啊咖啡恐龍係美祿恐龍既變奏一浪自己發明架 個基底係espresso+milo+奶面頭再鋪上一山丘咁既美祿粉飲落有少少似mocha再甜啲啲咁₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbi
佢成個格局 裝修同餐點都非常重台灣氣色
連咖啡豆都係用來自台灣既世界冠軍咖啡師品牌興波咖啡
簡單樸實得黎又好有心思既感覺
我地諗住3點幾食下午茶叫左兩份吐司
一份總匯吐司 一份芋見肉鬆吐司
你地唔係好餓千祈唔好 飽到傻(´ε` )
總匯吐司睇相都見到佢材料有幾多啦
係一份無可挑剔既吐司啊( ˙꒳​˙ )‪‪‬
另外叫芋見肉鬆吐司係因為我地其實未食過
本身好中意芋泥 之前會係台灣經代購買芋泥鮮奶
但一路又未試過同肉鬆呢個經典配搭
好啦佢地係真係夾既(˙𐃷˙)
完全估唔到會有咁厚既芋泥 少癲
一浪自己發明架 個基底係espresso+milo+奶
面頭再鋪上一山丘咁既美祿粉
飲落有少少似mocha再甜啲啲咁₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • 一浪總匯吐司
  • 恐龍咖啡
  • 凍橙啡
2022-07-23 284 瀏覽
朋友推薦一浪,有空不妨一探究竟,一浪浪淘浪花在九曲十三彎的大角咀小街中,旁邊儘是車房,像是冷然說憂患。說難找也不難找,一浪窗明几淨,波斯米亞風淡黃裝潢,正氣溢溢,不自覺靠近,隨行而入,既是和熙溫暖又是心中明亮。門口有缸小金魚,牠們在游啊游,呼一口氣吹皺了水面,泛起漣漪,望著水波霎時暑氣消,哪管外面艷陽多怨毒。侍者見人客踏浪而來,立得親切招呼,領步到高檯,看我汗流滿臉還細心提醒對面位是風口。環顧餐廳內裡,有高檯有吧檯有塌塌咪有半開放式空間餐檯,人多不雜括靜安逸。回頭再看(微微燈光)外面半開放空間的餐檯有小狗陪主人吃全日早餐,主人吃得津津有味,小狗咧嘴而笑,望著主人聞著肉香,垂涎三尺。如此情景,想也沒想太多,唔該一份全日早餐加薯餅,咖啡非我所好,幸好還有其他特色飲品,老闆誠意殷殷推介老薑台灣甘蔗汁,來來來,就來一杯。等一會再等一會,食物送上,心忖慢工出細貨乎,細看盤中餐,怪不得人啊,十款食物豐盛集一盤:啡菇蕃茄薯餅炒蛋多士牛油果早餐腸和牛腸沙律煙三文魚,擺碟魚貫整齊。炒蛋滑溜饒有蛋味,熱乎乎熱氣騰,無過鹹無過火不多油不見蛋皮;早餐腸多士沙律,不過不失;和牛腸咬破腸衣爆汁噴射,哎喲無心理準備
等一會再等一會,食物送上,心忖慢工出細貨乎,細看盤中餐,怪不得人啊,十款食物豐盛集一盤:啡菇蕃茄薯餅炒蛋多士牛油果早餐腸和牛腸沙律煙三文魚,擺碟魚貫整齊。炒蛋滑溜饒有蛋味,熱乎乎熱氣騰,無過鹹無過火不多油不見蛋皮;早餐腸多士沙律,不過不失;和牛腸咬破腸衣爆汁噴射,哎喲無心理準備,衫都被吱濕了;薯餅呢,這款特別厚身,真開心,咬開脆衣,外脆內軟,特多薯粒,粒粒軟綿綿;啡菇菇香濃郁,濕潤有致,全沒噏味;蕃茄原切,果膠豐富無腥味,難得;煙三文魚,煙燻味不搶,油光水潤,滿庭齒頰香。配料雖多卻各有勝擅,一環接一環,誰又不蓋誰,細嚼下多清和。

餐飲送上,呷一口溫潤而順喉,沿喉落盡,快合攏嘴巴,怕蔗香甘香俏俏溜走!甜度不高還有老薑辣勁,一瞬照閃,額頭冒汗兩滴,喉間卻清清涼涼,好比雪葩,又勝雪葩。聞說老闆娘台灣長大,老薑蔗汁帶來了台灣的山產農產,還少不了地道鄉情。

眾人忙忙碌碌,招呼問好,交換近況,輾輾轉轉兜兜亂亂,望向前方有柳應廷的歌曲廣告,看不清,該是《離別的規矩》。隔離店舖收音機開得大聲:隨浪隨風飄蕩,隨著一生裡的浪…
2022-07-20
  • alldaybreakfast
  • 老薑台灣甘蔗汁
一浪的名字同Logo比人一種平靜的感覺〰️最岩放假過黎hea 💭近幾年大角咀舊區開左唔少特色的小店🏙️而一浪的食物係絕對好有驚喜🫶🏻懷舊設計的裝修加上呀Jer的海報✨台港融合好鐘意˶⚈Ɛ⚈˵值得再黎🤞🏻🌱一浪總匯吐司 $78超級足料 厚厚的雞扒汁好juicy 🍗最特夠係個花生醬夾埋一齊食🥜不過美乃滋就唔係好試到了(;´༎ຶД༎ຶ`)🌱鹿兒島黑豚御好燒 Croffle $98招牌菜~好好食👍🏻第一次食Croffle「牛角包窩夫」{ Croissant + Waffle = Croffle } 🧇總以為甜品先見到 點知配大板燒的醬汁 再加入少少豚肉片 好有日本風味🎏Croffle個皮脆脆 好咬💙🌱咖啡恐龍 $49完全係因為個名而吸引叫🦖原來係美祿+Espresson+奶的咖啡(ू˃o˂ ू)美祿粉滿瀉到杯邊 超級邪惡但好好飲☕🌟見到有客人帶住寵物坐係出面食野 好chill chill 🐕📍 一浪 Wan Land Cafe大角咀利得街26號地舖

🌱一浪總匯吐司 $78
超級足料 厚厚的雞扒汁好juicy 🍗
最特夠係個花生醬夾埋一齊食🥜
不過美乃滋就唔係好試到了(;´༎ຶД༎ຶ`)

🌱鹿兒島黑豚御好燒 Croffle $98
招牌菜~好好食👍🏻
Croffle個皮脆脆 好咬💙

🌱咖啡恐龍 $49
完全係因為個名而吸引叫🦖
原來係美祿+Espresson+奶的咖啡(ू˃o˂ ू)
美祿粉滿瀉到杯邊 超級邪惡但好好飲☕

📍 一浪 Wan Land Cafe
2022-06-08 268 瀏覽
𓌉◯𓇋【 大角嘴人氣三文治】星期日都預左要等位架啦😵‍💫安排左高枱 坐得唔太舒服▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 🌟一浪總匯吐司〔$78〕超級巨型豐富嘅三文治🥪鹽燒雞腿🍗唔會太鹹吾會嚡!而且好厚肉日本蛋都好足料 蛋香撲鼻😆😆配上花生醬好正🤩🤩加埋青瓜🥒蕃茄🍅高麗菜咬落去嗦嗦聲又清新☘️可謂營養均衡嘅三文治🥪不過咁大份一啖就一定咬吾晒🥹小心跌到周圍都係🤣❀美好時光croffle ($68)首先個雪呢拿雪糕吾夠凍 一上枱已經溶溶地影左兩張相之後更加溶 搞到個croffle吾脆🥲🥲比較失望既甜品😓😓❀凍朱古力🍫 ($49)賣相好靚呀😍仲有靚靚掛杯效果🤩朱古力味夠晒濃但又吾太甜冰量🧊剛好👍🏻❀ 一浪冰搖咖啡($58)Signature drink✨✨以台灣梅子mix咖啡 搖到面頭有層泡沫🫧可惜自己吾太喜愛覺得佢味道好奇怪 又酸又苦又帶點鹹
𓌉◯𓇋

咬落去嗦嗦聲又清新☘️
可謂營養均衡嘅三文治🥪

不過咁大份一啖就一定咬吾晒🥹
小心跌到周圍都係🤣

❀美好時光croffle ($68)
首先個雪呢拿雪糕吾夠凍 一上枱已經溶溶地

❀凍朱古力🍫 ($49)
賣相好靚呀😍仲有靚靚掛杯效果🤩
朱古力味夠晒濃但又吾太甜
冰量🧊剛好👍🏻

❀ 一浪冰搖咖啡($58)
Signature drink✨✨
以台灣梅子mix咖啡 搖到面頭有層泡沫🫧
可惜自己吾太喜愛
覺得佢味道好奇怪 又酸又苦又帶點鹹

冰搖咖啡
美好時光croffle
30 分鐘 (堂食)
午餐
/ ιη нιցн тιԃє ι'ℓℓ вє ву υя ѕιԃє /꧁一浪 𝗪𝗮𝗻𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗮𝗳𝗲꧂不枉我特意選擇去大角咀上陶藝班終於有多點機會去發掘一下這個靜中帶旺的美食小區𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬了一浪有段時間 當初被大大份的吐司和台灣懷舊風的𝘚𝘵𝘰𝘳𝘦𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵吸引到吐司確實不錯不過最𝘐𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘷𝘦的倒是小店的服務呀店員都很𝘕𝘪𝘤𝘦 店長柴又好乖 又有好多狗狗ʕ•ᴥ•ʔ超級𝘗𝘦𝘵-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺呀 仲有狗狗鮮食供應喔 愛狗人士必到 可以帶同主子嘆嘆ஐ一浪總匯吐司 $𝟽𝟾好足料的吐司!炒蛋和雞扒都厚厚的 雞扒略嫌醃得未夠入味不過喜歡和花生醬夾在一起的味(๑・̑◡・̑๑)ஐ美好時光𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟼𝟾外層烘得脆脆的 不過這個價錢來說配料略嫌有點少呢ஐ恐龍咖啡 $𝟺𝟿童年回憶美綠恐龍成人版 (加了咖啡)邪惡到傻但好好飲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و超𝘎𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴分量的美綠粉 滿到瀉還特意在杯外塗上厚奶來黏著美綠粉杯內主要是𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 雖然外型非常"骯髒" 飲起來又有點論盡不過美綠粉的粒粒口感配上咖啡和甜甜的厚奶口感和味道都配搭的好好 ஐ 凍橙啡 $𝟺𝟻一浪連𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥都是用上台

꧁一浪 𝗪𝗮𝗻𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗮𝗳𝗲꧂

愛狗人士必到 可以帶同主子嘆嘆

ஐ一浪總匯吐司 $𝟽𝟾

好足料的吐司!
炒蛋和雞扒都厚厚的 雞扒略嫌醃得未夠入味
不過喜歡和花生醬夾在一起的味(๑・̑◡・̑๑)

ஐ美好時光𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟼𝟾
美好時光𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎

外層烘得脆脆的
不過這個價錢來說配料略嫌有點少呢

ஐ恐龍咖啡 $𝟺𝟿
恐龍咖啡

童年回憶美綠恐龍成人版 (加了咖啡)
邪惡到傻但好好飲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

ஐ 凍橙啡 $𝟺𝟻
凍橙啡

一浪連𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥都是用上台灣出品的豆
鮮橙汁x espresso 清新透心涼
對不喜歡汽泡飲品的我來說實在是替代𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤的恩物

💬 感覺是間用心經營又有温度的小店 有緣的話會碰到超乖任摸唔嬲的店長柴𝘖𝘭𝘭𝘺 當日去碰巧是𝘖𝘭𝘭𝘺的生日呢

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦7.7/10 👱🏻‍♀️7.8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 一浪 (大角咀)
#cty_cafehopping
#cty_大角咀
美好時光𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎
恐龍咖啡
凍橙啡
依間Cafe is pet friendly🦮🐈🤍裝修簡約木系暖色風格(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)感覺好舒服休閒感(。ì _ í。)💨裏面仲有一個小小的榻榻米座位區 好有日本家居感(~_~;)!食物方面仲有menu for pets~ 主打吐司、意粉、鹹甜的croffle 🥪🍝🥐🤍•🕯蘋果奶酥雪球Croffle (hkd 88)一直都好想試吓croffle ( ̀⌄ ́)之前一直唔明白點解啲人覺得咁好食 而我只係覺得佢係一個夾扁咗的牛角包😂今次呢間呢個組合是我喜歡的apple crumble 所以決定一試! menu 上是用香草雪糕 但因為嗰日out of stock 轉用了牛乳雪糕(◐‿◑)�🍨唔知是不是轉了牛乳雪糕的關係 我覺得配上肉桂味的熟蘋果🍎 味道好夾💨💨❤️‍🔥加上它即叫即整 送到黎牛角包窩夫仲係熱辣辣 冷熱交融一起放入咁(/ω\) 🤍👍🏻🔒一浪 Wanland🔭Address: 大角咀利得街26號

依間Cafe is pet friendly🦮🐈🤍

蘋果奶酥雪球croffle

🕯蘋果奶酥雪球Croffle (hkd 88)

🔒一浪 Wanland🔭

Address: 大角咀利得街26號
2022-05-29
20 分鐘 (堂食)