2022-08-15 219 瀏覽
甘岩要黎基隆街附近搵朋友.行過見到個名好靚.忍唔住搵埋朋友一齊去飲杯咖啡❤️因為晏晝食得太飽冇叫到其他嘢食或者小食嗰啲.一杯Long Black ☕️一杯Latte ☕️Long Black飲落去有好香果味.甜甜地幾特別.唔想飲太苦又唔想飲甜既朋友都可以揀佢.而Latte就無得轉skin milk不過可以揀燕麥奶.飲落去奶味偏重.不過都可以接受❤️門口個打卡位好靚㗎.影啲文清相一流🌻下次有機會嘅話會試埋其他小食~
甘岩要黎基隆街附近搵朋友.行過見到個名好靚.
忍唔住搵埋朋友一齊去飲杯咖啡❤️
因為晏晝食得太飽冇叫到其他嘢食或者小食嗰啲.
一杯Long Black ☕️一杯Latte ☕️
Long Black飲落去有好香果味.甜甜地幾特別.
唔想飲太苦又唔想飲甜既朋友都可以揀佢.
而Latte就無得轉skin milk不過可以揀燕麥奶.
飲落去奶味偏重.不過都可以接受❤️
門口個打卡位好靚㗎.影啲文清相一流🌻
下次有機會嘅話會試埋其他小食~
2022-07-25 418 瀏覽
深水埗區已經成為年青人嘆咖啡的聚居地,每一間Cafe都各有特色,我曾經試過一啲好睇唔好食,甚至連杯咖啡都做得唔好。「一草一木」一入去見到中間有棵樹,好有氣勢,店內主色為白色,樸素簡潔。店員介紹佢哋嘅蛋糕🍰系自家製及scone 推介俾我,我當然即刻點咗「芝麻蛋糕」另外再加一個scone 及一杯咖啡。芝麻蛋糕細細件,濃濃嘅芝麻味,香和滑,都唔錯。至於scone 容易鬆散, 配上牛油,中規中矩。咖啡店當然要試吓佢地杯咖啡,咖啡豆好香,奶比例好,有拉花。一個休閒嘅下午茶就係咁渡過😄

咖啡店當然要試吓佢地杯咖啡,咖啡豆好香,奶比例好,有拉花。

一個休閒嘅下午茶就係咁渡過😄
近年深水埗大南街一帶打造成文青聚居地,開咗好多cafe,但質素都好參差。今次誤打誤撞去到附近嘅基隆街,被一間裝修精緻嘅cafe吸引睇相裝置會不定期更換,今次換上一棵小樹,感覺舒服清新店舖座位都幾闊落,員工招呼殷勤。欣賞佢哋6點last order,5點50分仲會熱情招呼,並提醒店舖6點15分會關門。食物選擇唔算多,主要都係蛋糕為主。今次試咗檸茶撻,我覺得幾酸下不過幾開胃,食到中間都有少少茶味,食完一個都唔會滯。咖啡方面,因為冇乜時間慢慢品嘗,所以揀咗最簡單嘅long black 同dirty,一杯nutty一杯fruity。nutty 豆用上巴西豆,幾易入口;fruity豆就係經典嘅 Ethiopia 豆。兩杯正常發揮,冇乜特別。Menu上嘅飲品選擇都多,咖啡有fancy嘅rose latte, 橙味朱古力咖啡等,亦有手沖精品咖啡。不過唔知係咪去到近閂門,手沖得返2款豆揀另外menu設計幾有心思,用上塔羅牌,諗唔到飲乜可以根據心情揀合眼緣嘅塔羅牌。彩蛋送上店長貓「妹妹」~

今次誤打誤撞去到附近嘅基隆街,被一間裝修精緻嘅cafe吸引
睇相裝置會不定期更換,今次換上一棵小樹,感覺舒服清新

不過幾開胃,食到中間都有少少茶味,食完一個都唔會滯。

彩蛋送上店長貓「妹妹」~

檸茶撻
Dirty
Long  black
2022-07-10
2022-07-09 231 瀏覽
深水埗好多cafe真多,一草一木係其中一家👍,下午茶☕️時間,環境舒適闊落光猛,播音樂柔和,身在鳥語花香🦩境界,炎炎夏日即刻消暑🍉解渴,好似食咗冰淇淋🍦,冷氣舒服,服務態度十分🤣親切,介紹咖啡🧉十分詳細,又係一個文清打卡好地方🥰。🍰芝麻轉芝士蛋糕-無常($68)放在月形碟好睇又好食😋,芝麻味好濃,底層芝麻粒再加上芝士🧀味,好有層次感平時唔鍾意食芝麻🍰同芝士的我,都覺得好味😘。🥤🥞伯爵茶鬆餅+蜂蜜檸檬蝶豆花 ($80)🥞伯爵茶鬆餅,好鬆軟配醬勁好味蜂蜜柚子醬👍,配小半月形碟📷拍照靚,🍵蜂蜜檸檬蝶豆花,好適合我哋喝,可以加多次熱水,夏天太熱,我每次都加超多冰🧊塊,紫藍色好有炎夏啲感覺🤪

🍰芝麻轉芝士蛋糕-無常($68)
平時唔鍾意食芝麻🍰同芝士的我,都覺得好味😘。

🥤🥞伯爵茶鬆餅+蜂蜜檸檬蝶豆花 ($80)
2022-06-27 359 瀏覽
深水埗cafe的確係多,但要揀一間咖啡同食物都高質的唔容易,每次都抱住試伏心態入去。呢間cafe的環境好舒服,嘗試營造一種置身花園的感覺,好多植物,仲播埋雀仔聲。*無常* 店員介紹呢個係signature cake,cafe的sliced cake愈來愈細件,比酒店價更貴,樣係好靚,黑芝麻味香濃,可惜打卡用的叉太細支,令蛋糕一叉落去就散哂。漸層效果係好靚,但真係超細件。*Earl  Grey  Scone*再黎一件無敵迷你伯爵茶Scone,$40一件,仲貴過文華,質地好唔理想,好似食緊糕咁,咬哂去竟然有煙韌感,平心而論,伯爵茶味係濃的,但質地好唔理想。
無常
*無常*

漸層效果係好靚,但真係超細件。
Earl  Grey  Scone
*Earl  Grey  Scone*

2022-06-25
無常
2022-06-14 287 瀏覽
放完狗嚟到呢間樓底幾高嘅cafe~店主都係愛狗之人,一入嚟就俾咗碗冰水我隻狗狗飲!超級nice🫶🏻 炎炎夏日即刻降溫🐶 店入邊有唔同口味嘅蛋糕,我揀咗呢個薄荷檸檬蜜糖蛋糕~ 成個口就知道呢款蛋糕好花心思!外層係用butter cream 會令到蛋糕冇咁快溶!薄荷加檸檬呢個配搭都幾清新🌀🌀伯爵茶味嘅scone~ 本身會配上clotted cream同一個果醬 scone有焗返熱所以外皮會脆脆地~ 同埋個碟雖然好靚但係啲碎碎會跌到周圍都係😂😂呢個煙三文魚白汁意粉就冇乜特別 純粹好肚餓所以要叫啲飽肚嘅嘢食😂
放完狗嚟到呢間樓底幾高嘅cafe~

伯爵茶scone

伯爵茶scone
2022-06-09 147 瀏覽
諗住今日文清啲,所以來到深水埗最文清的地方。這間餐廳蛋糕是芝麻味,很spongy,仲要唔係好甜英式scone好重earl grey茶味好好食個碟超級靚,兼iconic 月亮型,未見過有餐廳用呢啲咁靚嘅碟。
諗住今日文清啲,所以來到深水埗最文清的地方。
這間餐廳蛋糕是芝麻味,很spongy,仲要唔係好甜

英式scone好重earl grey茶味
好好食

呢度個環境係幾好 啲音樂都係好似喺溫室入面咁 間唔中有雀仔叫👻 唔知係唔係因為多植物 所以比較多蚊子 🦟之前已經嚟食過一次佢個無常黑芝麻芝士蛋糕 唔算好漏 有芝麻味 但價錢份量少且偏貴 今次試埋佢個伯爵茶Scone $40 令我終於完全對佢死心 唔會再嚟$40 細細隻scone 鬆散 冇牛油香味 伯爵茶味唔出 個clotted cream唔知咩牌子 但一定唔係rodha’s 得個碟靚 仲慳埋洗兜兜嘅水錢同時間😂👍🏻咁我寧願去酒店單點scone 港島香格里拉整熱埋俾你食都只係$35一隻 又有質素又有服務😋 新鮮出爐諗起都回味💗

$40 細細隻scone 鬆散 冇牛油香味 伯爵茶味唔出

2022-04-23 319 瀏覽
再訪深水埗文青Cafe,大南街一帶既Cafe 要試真係有排試,今次試下一草一木,Cafe 佈置以木系為主,一入門口可賞花賞月,環境闊落啱哂同朋右嘆啡傾計; 店內仲可以即場培羅牌占卜MENU,如果你有選擇困難症可以一試。食物方便選擇多,有主食亦有甜品,如三文治、Begal、鬆餅、Cak,亦有意粉,今次係MENU見到有個拌麵,貪得意叫咗黎想試,店主亦非常細心問我地拌麵會有花椒油接唔接受到,扁意粉加上麻醬花椒油拌麵,口感出奇清新啱哂近日既天氣,再配埋佢地杯秘製檸檬梳打好夾。另外叫咗法式焦糖Latta,小店用心拉花拉咗隻小馬俾我,啡與奶比例啱我口味。最後試埋佢地雜莓千層蛋糕,淡淡的蛋糕香配上清新的雜莓,不過唔知係雪得太耐還是這款蛋糕係凍食,啲CREAM有啲似雪糕感覺,不過整體味道是可以的。其實佢仲有4款鬆餅供應,不過真係食唔到咁多野,下次先試到。
2022-03-21
<臨走先見到原來中間喺玫瑰花🌹>。#fatmer遊深水埗 #fatmer遊太子 #fatmer食甜品 。一條友係太子買完水晶又未食晏附近搵間Cafe坐下食下嘢可能我發雞盲去到走嗰陣先見到原來頭先自己坐緊玫瑰花下面😂。捷克蜜糖千層蛋糕 $68唔好睇佢細細件其實好多cream不過佢啲cream帶啲莓味酸酸甜甜😋仲有莓醬balance左個甜膩👍🏻令人想繼續食落去。淨係一件cake 會可以滿足到我😌叫多咗一件伯爵茶雪scone $40有d貴但真係好食嘅烘反熱,令到佢外脆內軟好好味😋伯爵茶味又夠濃😚比左少少clotted cream 同果jam 一齊食好正🤣🤣個碟仲要岩岩好襯到🌕🌙#打卡一流。本身係玫瑰露咖啡同埋coffee tonic 中間掙扎問咗店員嘅意見,佢問我今日熱唔熱😂結果我就揀左Coffee Tonic🤣SOE Expresso Tonic (Cold) $55本身我唔係好鍾意好酸嘅咖啡都唔知點解溝埋tonic 水又接受到佢嗰種果酸可能係鍾意比較直接啲嘅酸味而唔係就咁飲Espresso或者咖啡個種subtle 嘅酸味份量都好大杯 我食完晒啲嘢都未飲完呢個推介🥳夏天飲非
<臨走先見到原來中間喺玫瑰花🌹>

捷克蜜糖千層蛋糕

淨係一件cake 會可以滿足到我😌
叫多咗一件伯爵茶雪scone $40
有d貴但真係好食嘅
烘反熱,令到佢外脆內軟好好味😋
伯爵茶味又夠濃😚
比左少少clotted cream 同果jam
一齊食好正🤣🤣
個碟仲要岩岩好襯到🌕🌙
#打卡一流

本身係玫瑰露咖啡同埋coffee tonic 中間掙扎
問咗店員嘅意見,佢問我今日熱唔熱😂
結果我就揀左Coffee Tonic🤣

真係搞到我好想反黎食佢個洋蔥芝士scone 🥰

2022-03-29
捷克蜜糖千層蛋糕
2022-04-09 166 瀏覽
—擺盤半月彎嘅碟好靚 啱啱好可以併埋店員服務殷切 見我哋冇嗌嘢飲就問洗唔洗要水Scone (Earl grey) w/ clotted cream n jam($40)滿佈幼細伯爵茶葉 佛山柑味幾出但鬆餅烘焗得太乾身塗上cream and jam都無補於事食起上嚟仲好易碎🤷🏻‍♂️開心果蜜糖千層蛋糕($78?)明明成個蛋糕都好綠色又有nuts擺面 但開心果味欠奉—————————————————一草一木 The Soulroom深水埗基隆街102號地舖

擺盤半月彎嘅碟好靚 啱啱好可以併埋
店員服務殷切 見我哋冇嗌嘢飲就問洗唔洗要水
滿佈幼細伯爵茶葉 佛山柑味幾出
但鬆餅烘焗得太乾身
塗上cream and jam都無補於事
食起上嚟仲好易碎🤷🏻‍♂️
開心果蜜糖千層蛋糕($78?)
明明成個蛋糕都好綠色
又有nuts擺面 但開心果味欠奉
—————————————————
一草一木 The Soulroom
深水埗基隆街102號地舖
2022-04-03 173 瀏覽
深水埗。春天就是賞花的季節Cafe內賞花不用受天氣影響吧—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•看着玫瑰花,喝杯orange chocolate,吃個蕃茄scone,還有層次分明的千層蛋糕(cream cheese+sour cream)和芝麻軟芝士蛋糕,就是很寫意的下午啊!他們的拉花非常用心,而且味道也很好,蕃茄scone在外面比較少見,這個配搭很不錯,適合不喜歡吃甜味scone 的朋友啊!蛋糕方面也不算太甜,層次分明啊!最喜歡當然是他們的氛圍,那一朵玫瑰花真的使人心情也愉快。
深水埗。春天就是賞花的季節
Cafe內賞花不用受天氣影響吧
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•

—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•

最喜歡當然是他們的氛圍,那一朵玫瑰花真的使人心情也愉快。
2022-03-06 194 瀏覽
With a resident tarot reader, tarot card inspired drinks and a large moon hanging from the ceiling, @the_soulroom_coffee stands out from its coffee shop neighbours in Sham Shui Po by offering a serene ambiance intended to purify your mind and body. As the last stop of our cafe-hopping journey that day, we only ordered drinks and a dessert to share, but they do serve ‘big chews’ (i.e. sandwiches and bagels) if you’re hungry Both lemonades had a fizzy base, but we preferred the refreshing seasonal

[Lemonades]
Both lemonades had a fizzy base, but we preferred the refreshing seasonal cucumber one over the sweeter signature ‘The Lovers’ one

[Lemon Tea Tart]
The lemon tea tart was a bit too sour as the earl grey tea flavour was not that prominent. Extra points for the beautiful crescent plate though!
2021-06-15
2022-02-05 156 瀏覽
:📍一草一木𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_shumshuipo 𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe 。🥯𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥/ 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 ($68)The plain bagel was quite weighty on hand, served hot in a pliable and springy texture. Unfortunately, it seems to be a bit overbaked and a few bites were stiff. Dill was added as a seasoning, which left a pleasant aftertaste to the all-time perfect combination of smoked salmon and cream cheese. .P.S. Highly recommend their nutty flavour long black, one of the smoothest brew I had recently! .用占卜作為主題嘅木系c
📍一草一木
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe

🥯𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥/ 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 ($68)
用占卜作為主題嘅木系cafe, 除咗食嘢飲咖啡, 重可以即場占卜🔮有選擇困難症嘅朋友可以試佢地嘅塔羅牌menu, 抽到咩卡就飲咩, 幾有趣㗎!!😆講翻食物, Bagel拎上手都幾墜手🥯外層煙韌有拉扯感, 不過有啲位烘過頭, 所以食落有少少硬😢餡料加入左习草, 令整體味道更清新, 去除左cream cheese嘅膩感🌿特別推介佢地nutty口味嘅咖啡, 係最近飲過最順口嘅一杯, 忍不住一啖接一啖!☕️
Salmon Bagel
Salmon Bagel
2022-01-28 134 瀏覽
很驚喜,咖啡室佈置好舒適,環境幽靜。一坐下,秀氣的咖啡師已前來招呼並介紹手調咖啡,對於不懂咖啡的我,平常只是飲大路的Mocha,因印象中的手調咖啡都應該是苦的。聽完咖啡師耐心和詳細的講解後,竟然好想試,名字忘記了,但真的好飲。同時點了洋蔥芝士和伯爵茶Scone各一,聽店主說是沒有用牛油造的,健康又好味!最欣賞是咖啡師對咖啡的堅持,因為她沒有選擇懂咖啡的客人去溝通,是對每一位進店的客人都堅持詳盡的講解咖啡,這是一種態度和堅持。Scone好味,咖啡也香醇,店內正做聯乘活動,主題是:小王子,店裡四處透著休閒,舒適的氣氛!如果說Starbuck賣的是customer Experience(大部懂咖啡的朋友,都說Starbuck咖啡好普通。但一草一木是真的在賣咖啡,是咖啡的態度!

2022-01-22
  • earl grey scone