2021-11-26 225 瀏覽
第一次去深水埗cafe 真係隔一條街就有一間cafe誤打誤撞原本想去果間截左龍就去左呢到想靜靜地嘆杯咖啡諗下野入到黎覺得好清新 所有野好簡潔乾淨 有個月球同一棵樹仔🌴🌴未入到去女店員已經好welcome咁同我打招呼真係好親切 搞到原本勁尷尬既我就勇字行頭咁入左去入到去有比個置物籃到你放你啲belongings係貼心既之後到我睇睇下menu既時候女店員話要幫我介紹蛋糕其實睇字我真係會亂揀啲靚蛋糕而忽略左佢地啲details同有咩特別後尾推薦左我食scone 鹹食😁呢次係第一次食雖然小貴 但真係好香洋蔥味冇介紹錯 係好食既 我最驚去完餐廳太油膩 整到一身都係味 而呢到主打飲杯野飲 食下輕食 咁就可以同朋友吹一個下午水(🤕雖然我一個人黎。。。)最後叫左杯flat white同scone好食仲見到店員請伯伯飲咖啡有愛既小店係warm既 番完工好攰但見到呢一幕個心暖一暖💗
第一次去深水埗cafe 真係隔一條街就有一間cafe

係warm既

番完工好攰但見到呢一幕個心暖一暖💗
  • cheese and onion scone
2021-11-20 229 瀏覽
深水埗出名多貓,多Cafe宜家間cafe仲可以瘋狂打卡簡直一次過滿足我3個願望未行到入鋪已經俾店員熱情招待一句hello一個笑容有時已經好窩心今日陽光普照坐喺窗邊感覺舒服但店中湊巧有個大大嘅月亮高掛原來日頭見月亮一啲遺和感都無聽講呢度scone好出名但40蚊個實在太貴都係試嘅飽肚啲個Bagel幾正wo包身質地煙韌得嚟唔會難咬帶淡淡嘅甜牛面肉好腍滑重牛味三文魚三文治普普通通係個加咗香草嘅牛油唔錯包身烘得太脆啦變咗好硬嘢飲方面奶啡帶果酸味而較特別嘅地方係可以依照當日心情揀一杯塔羅主題飲品(另外可以俾錢占掛,但我自己識玩少少塔羅所以無抽到)我揀咗「太陽」係朱古力橙味咖啡橙味係由橙皮帶出較為薄弱但味道卻好真實啱曬唔鐘意飲糖漿嘅朋友我喺店外玩咗好耐貓先走!
深水埗出名多貓,多Cafe
宜家間cafe仲可以瘋狂打卡

變咗好硬

嘢飲方面
奶啡帶果酸味

而較特別嘅地方係可以依照當日心情揀一杯塔羅主題飲品
(另外可以俾錢占掛,但我自己識玩少少塔羅所以無抽到)

我揀咗「太陽」
係朱古力橙味咖啡
橙味係由橙皮帶出
較為薄弱但味道卻好真實
啱曬唔鐘意飲糖漿嘅朋友

我喺店外玩咗好耐貓先走!
2021-09-22 364 瀏覽
📸深水埗打卡名店🌿深水埗真係一個cafe集中地🤪行過隔離街就已經有一間想去嘅店,得閒真係要多啲嚟發掘吓🤪支持小店「⚫️無常🌙」$68(芝麻軟芝士蛋糕🍰)蛋糕嘅漸變顏色好靚😍有最上面嗰層嘅白色慢慢加深⚪️,去到最底嘅黑色⚫️由最面頭淡味嘅cheese cake🧀,去到最底層由黑芝麻整成嘅餅底🍪所有嘢都係由淺至深🙈真係超有意思,賣相滿分💯👌🏻至於味道方面,上面嗰層就係普通軟芝士蛋糕,已中間嗰層黑芝麻味開始濃郁,餅底就直情係用黑芝麻整,味道不過不失啦😙捷克蜜糖千層蛋糕🍰 $68佢係由好多層較硬身嘅餅乾組成,其實似係拿破崙嘅feel🤔應該係焦糖餅碎🍪,中間嗰幾層忌廉好滑身😚上面嗰兩塊餅乾係薑餅嚟嘅,整體呢件蛋糕幾特別,值得一試😋呢間Cafe嘅杯碟都好靚🥰但係個人就略嫌坐得唔太舒服😕但係值得一提嘅係職員態度都Nice❤
📸深水埗打卡名店🌿

「⚫️無常🌙」$68
(芝麻軟芝士蛋糕🍰)
所有嘢都係由淺至深🙈真係超有意思,賣相滿分💯

捷克蜜糖千層蛋糕🍰 $68

捷克蜂蜜千層蛋糕
捷克蜂蜜千層蛋糕
  • 無常
💚🤍ㄧ草ㄧ木🌱ㄧ苦ㄧ甜🤍💚.📍深水埗。....生活中的一草一木 總是能帶給 細緻的妳 生活多些層次.咖啡與甜品的 ㄧ苦ㄧ甜也能在下午茶時光裡 多些療癒感 .深水埗 療癒系草木主題咖啡店☕️簡約的裝修設計 草木做配襯 店內還有ㄧ顆大月球 🌝 享受ㄧ下白天在月球下 賞月嘆咖啡的滋味 ..週末限定的 蛋糕 🍰 貪甜的妳很值得來ㄧ份 招牌的黑芝麻蛋糕也很對味
💚🤍ㄧ草ㄧ木🌱ㄧ苦ㄧ甜🤍💚

享受ㄧ下白天在月球下 賞月嘆咖啡的滋味
週末限定的 蛋糕 🍰 貪甜的妳很值得來ㄧ份
招牌的黑芝麻蛋糕也很對味
2021-09-20 939 瀏覽
每次經過這間cafe都會被中間的樹吸引了,恬靜的氛圍,讓來到這裡的人自自然然放慢腳步好好品嚐咖啡,看看書。Cafe主要提供輕食和一系列的咖啡及茶,最有趣是飲品會用塔羅牌來區分,你可以根據心情選擇適合自己的咖啡。場內還有不少塔羅相關產品售賣,有興趣還可以和店主交流一下~🔹Earl Grey Scone $40Cafe因為不想油煙味影響整體氛圍,所以食物都以輕食為主,由於Bagel沒有我喜歡吃的款色,所以我選擇了第二愛的鬆餅!鬆餅的擺盤相當精緻,這個半月盤上還有Clotted Cream和甜度不算高的果醬。每日新鮮出爐的鬆餅面層焗成金黃色,香香的牛油味中間可以吃到伯爵茶茶葉碎,鬆餅鬆軟度剛剛好,切開也不會四散,高質!🔹Dirty $45 Iced Latte $48這杯Dirty Espresso份量比較多,所以會有些微苦澀感覺,如果配上比較甜的食物都算頗搭配;至於Latte份量很大,非常划算,奶偏多,適合不想喝太苦的人士,日後可以考慮換上咖啡冰,令latte更耐喝。🔹Espresso Tonic $50之後我又再去,店主推介下選擇了中伏度很高的Espresso Tonic。因為份量調配不

🔹Earl Grey Scone $40
Earl Grey Scone Latte

🔹Dirty $45 Iced Latte $48
Iced Latte
Dirty

🔹Espresso Tonic $50
Espresso Tonic

之後我又再去,店主推介下選擇了中伏度很高的Espresso Tonic。因為份量調配不好、用料不夠上乘,咖啡和Tonic的味道就會很分離或者你會喝到一杯很苦的有汽水。幸好店主對食材的選擇非常挑剔,所以所有材料都一定要最好才用,入口感受到咖啡豆陣陣果香,中間有少少檸檬的味道,緊接爽口清新的碳酸感,因為沒有糖水,所以相當健康,炎炎夏日必備。
Espresso Tonic
2021-08-31 540 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5前陣子在深水埗文青區碰到一間身心靈Cafe「The Soulroom 一草一木」,無論裝潢的視覺、輕食的味覺,以至餐廳附帶的以塔羅牌占卜服務,統統讓人有放鬆心靈、滋養身心的感覺~ 🥰 店名的「草」是鼠尾草,「木」則是聖木,兩者皆是店主冥想、開牌、開星盤時淨化身心的好拍檔。店主認為占星、塔羅都是一種工具,讓人更了解自己,或可解一時困擾。而剛進門抬頭一看就是一個大大的月亮裝飾「月亮給人好多聯想,在占星語言中,月亮代表內心、情緒、滋養,吻合一草一木關注的主題。」實在很喜歡店主的寓意 😍💋 伯爵茶鬆餅 ($88/鬆餅+茶飲套餐)完全投降於伯爵茶任何產物的我,揀選了伯爵茶鬆餅和茶飲套餐。🥠 鬆餅放在一隻月亮形狀的碟上檯,它的質感很有水準,表面香脆,內層有濕潤感,唯獨略嫌伯爵茶味道不夠濃郁;至於忌廉和柑桔味果醬都不錯,整體的確比預期中好 👍🏻💋 一草一木特調 ($88/鬆餅+茶飲套餐)特調其實是檸檬馬鞭草、馬鬱蘭葉、洋甘菊混合版,據說具有鬆弛作用,對營造安全感及鎮定情緒也
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 伯爵茶鬆餅 ($88/鬆餅+茶飲套餐)

💋 一草一木特調 ($88/鬆餅+茶飲套餐)
特調其實是檸檬馬鞭草、馬鬱蘭葉、洋甘菊混合版,據說具有鬆弛作用,對營造安全感及鎮定情緒也有幫助;水滾茶靚,反正味道讓人喉嚨有種舒暢的感覺,甘甘甜甜,邊泡茶邊吃有水準鬆餅的鬆餅,賞心樂事~ ☕️
一草一木特調
2021-08-23
一草一木特調
  • 伯爵茶scone
2021-08-22 211 瀏覽
在我印象中,深水埗的咖啡店空間多數都很小,The Soulroom給我的感覺很寬敞,近門口位置有棵樹,天花板還吊住一顆巨型月球。咖啡店其中一位店主研究塔羅牌,所以餐牌上有一系列以塔羅牌命名的特飲。我點了其中的「皇后」,法式焦糖布甸Cappuccino。我很享受這杯咖啡,除此之外甜點的表現也讓我很驚喜。伯爵茶口味的英式鬆餅配上的果醬十分可口。
2021-08-08 178 瀏覽
間餐廳環境幾好,餐具實在吾得,野食亦都吾得,但杯咖啡見到有用心做,吾好意思! 餐具建議換過!餐廳環境全方位都好啱打卡,由門口到入面都好靚,清清静静亦幾舒服,啱一個人放空
2021-08-06 185 瀏覽
雖然佢唔係好濃郁但係佢勝在唔會有抹茶嗰陣苦味🥰蛋糕體濕潤度啱啱好🥰————————————一草一木 (深水埗)📍深水埗基隆街102號地舖—————————-
雖然佢唔係好濃郁
但係佢勝在唔會有抹茶嗰陣苦味🥰
蛋糕體濕潤度啱啱好🥰
————————————
一草一木 (深水埗)
📍深水埗基隆街102號地舖
—————————-
2021-07-27 224 瀏覽
The soulroom is definitely some people's soulroom. It's spacious and airy with white modern design. Interesting, it provides tarot reading. It has a clean minimalist design. The coffee is okay. Personally I think the cake is better than the bagel. Ordered a cake set (hk$9x which include a cake and a long black) and a salmon bagel with dirty (could have added a bit more milk). The staff is friendly. If you order the scone, it comes with a moon plate which is quite cute. They have both sweet and savory scones. For the matcha roll cake, its only available over weekend
2021-07-26 120 瀏覽
✨一草一木手工蛋糕 “無常”芝麻軟芝士蛋糕芝麻味濃 帶芝士微酸 口感軟滑 味道幾夾 又唔會覺得膩份量偏少 我諗男士嘅拳頭都大過佢雖然味道唔錯但以份量計略有少少貴✨Caffe Latte咖啡香濃 奶泡夠厚身 味道帶有烘焙焦香同微酸估唔到會有驚喜總結:食物份量少 味道唔錯 咖啡好有驚驚環境唔錯 但坐椅唔太好坐服務態度良好 價錢偏貴

✨一草一木手工蛋糕 “無常”
芝麻軟芝士蛋糕

總結:食物份量少 味道唔錯 咖啡好有驚驚
環境唔錯 但坐椅唔太好坐
服務態度良好 價錢偏貴
2021-07-21 133 瀏覽
星期日晨早想飲杯咖啡 不是易事大部分 cafe 都開 十一、二點呢一草一木 星期六及日 開十點 正!剛開店 環境清幽 樓底高 爽月亮 高高掛 全不違和咖啡不錯 大小也算適中 甜品擺盤一絕最愛 伯爵茶鬆餅 淡淡茶味 鬆軟可口無常 是由白至黑的蛋糕 (不知名字靈感是否來自黑白無常)個人覺得有點甜 但芝麻味出眾 造型也佳綠茶蛋糕 假日限定 意料之外 的美味 絕不是 綠茶味重得變苦呢 奶油也不厚重 鬆鬆的 減少罪惡感服務員很細心很隨和 全沒壓迫感還有小角落 擺放水晶及搭羅用品呢
星期日晨早想飲杯咖啡 不是易事
大部分 cafe 都開 十一、二點呢
一草一木 星期六及日 開十點 正!
剛開店 環境清幽 樓底高 爽

月亮 高高掛 全不違和

咖啡不錯 大小也算適中 甜品擺盤一絕

最愛 伯爵茶鬆餅 淡淡茶味 鬆軟可口

服務員很細心很隨和 全沒壓迫感

還有小角落 擺放水晶及搭羅用品呢
2021-07-18
$150 (早餐)
  • earl grey scone
2021-07-20 123 瀏覽
平日較少人去cafe,真是覺得好舒服,又寧靜🍃//「無常」芝麻軟芝士蛋糕🖤一定要試試這款cafe主打的甜品🍰雖然沒有太多芝士味,但黑芝麻味是有的,尤其是餅底👍🏼//捷克千層蛋糕,其實本身都對這款蛋糕有一點的認識,平常都叫俄羅斯蜂蜜千層蛋糕,是那邊地區人民常吃的蛋糕。夾層其實是一塊一塊曲奇般的餅,再夾上cream。不過冷凍後的口感就不像是餅乾般的脆,是軟身,較容易入口。味道不太甜,在香港非常少見,但感覺普通。//伯爵茶scone,作為scone愛好者,當然忍不住要一試。翻熱後外脆內軟,帶有頗濃的伯爵茶味,附上的jam普通,而clotted cream都未有奶香味,整體正常。
平日較少人去cafe,真是覺得好舒服,又寧靜🍃
「無常」芝麻軟芝士蛋糕
捷克千層蛋糕
伯爵茶scone
2021-07-20 52 瀏覽
今日去左一草一木cafe鬆一鬆,走進餐廳已被雪白般的裝修吸引,好似一朵一朵白雲。坐下後聽到大自然音樂,有鳥聲、風吹到樹葉的聲音,這也是店主特意營造,讓你感覺格外舒服,為你洗滌心靈。 我叫了一杯Cappuccino,咖啡上的拉花十分精緻,而咖啡味道偏濃,十分喜愛。雪白環境讓你暫時抽身遠離都市的繁囂,加上優質香滑濃郁的咖啡幫你提提神,也同時為你的心靈洗滌。

2021-07-19 54 瀏覽
經過深水埗後街 唔覺意發現依度有一間同隔離店成為勁強對比既 cafe 門面已經有一個打卡位 可惜黎嗰日咁岩個位但人在嘆咖啡 不過唔緊要 入面仲有一個打卡位門口入去 內裡裝潢都是白色簡約風 位置其實真係好少 空間反而大😶 最大賣點(打卡位) 就係一個大月亮 同埋一棟樹(?) 坐係底下飲住咖啡打卡絕對都係享受餐單方面 ,見到佢有一個promote menu係度 主要以搭羅命名 幾特別 可惜唔記得影最後 因為有啲趕時間關念係 就咁就order 左杯外賣expresso .

Expresso
外賣自取