2021-07-18 62 瀏覽
第一次黎,環境舒服,背後仲有啲草園雀仔叫既聲,親返間cafe個theme,收銀員同員工總算有禮。earl grey scone 好食見未有人review個蜜糖蛋糕,咁就等我呢個沙俄皇后 «伊莉莎白·阿列克謝耶芙娜»就做第一個講解下。我自己曾經都食過唔少東歐既蜜糖蛋糕。如果同呢個蛋糕就咁比好明顯食得出有好大分別。好唔好味就唔係個個人識欣賞,就算呢個蛋糕有好大分別我都覺得還ok,多返啲蜜糖味就好啲,因為我只食到cream同餅乾味。俄國既蜜糖蛋糕唔單只蜜糖味較重,還有食得出酸忌廉。雖然個蛋糕唔係好似,但都可以比我一種回憶,因為covid我而家返唔到俄國。未食過既朋友可以試吓。最好兩個人share,一份對女士們好易食飽。

earl grey scone 好食

2021-07-07 145 瀏覽
終於等熱潮過去一試☺️門口位超美,cafe內部也是很花心機,中間有一棵樹,上面有一個很大的月球,設計上完全是別出心裁👍🏻食物以包和甜食,甜品比包出色,難怪見很多人也是食甜品多.飲品和甜品價錢方面偏貴.雖然限時,但如天沒有人等位,可以一直坐😚職員十分親切,會講解食物和飲品.💠紅酒燉牛面頰三文治 🍷🥩🥪$98𝙍𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙣𝙚 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙊𝙭 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙠𝙨 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝厚三文治,味道一般,牛肉份量少,所以味道不特出.L💠三文魚貝果 🍣🥯 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 $68味道正常,但不太特別.貝果很軟熟.💠芝麻軟芝士蛋糕 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 🧀🍰$68雖然很細件,但十分推薦的甜品👍🏻👍🏻😆主打少糖健康.顏值高,漸變色的效果,每層也是不同層次的味道☺️☺️低層是香濃的芝麻,有粒粒芝麻,芝麻控必食!💠宇治抹茶蛋卷 𝙐𝙟𝙞 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚 🍵🍰68抹茶雖然不是很濃,但也不錯.🔹橙香朱古力 (H) 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 🍊🍫☕️$60幾特別,嗅時好香的香橙味,不過飲時朱古力味比較濃🔹蜂蜜檸檬蝶豆花 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙚𝙖 𝙁𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 🍯🍋🫖$6

💠紅酒燉牛面頰三文治 🍷🥩🥪$98
厚三文治,味道一般,牛肉份量少,所以味道不特出.
L

💠三文魚貝果 🍣🥯 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 $68

味道正常,但不太特別.貝果很軟熟.

抹茶雖然不是很濃,但也不錯.

幾特別,嗅時好香的香橙味,不過飲時朱古力味比較濃

🔹蜂蜜檸檬蝶豆花 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙚𝙖 𝙁𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 🍯🍋🫖$60
紫色好美,味道清新,酸酸甜甜好飲 🥰
2021-06-10 116 瀏覽
多次路過深水埗咖啡街眼球👀都被佢個滿月🌕所吸引究竟月球幾時有咖啡機呢?🤔月球係咪真係有一草一木呢?🤨咁幾時可以移民過去呢?🥲盛夏下午 無人排隊終於可以到月球下 坐低歎一歎☕️🍰The Express 無咩 cream brûlée 味foam 的質量ok 索價偏高雖然未係最好 都算是合格的cappuccino☕️不過Lemon Tea Tart就好refreshing 坐係月球樹🌳下人嘅靈魂可能飄左上太空有無窮盡的幻想..... 活在當下暫且忘卻煩惱 好好去享受☕️🍰一盅兩件先

多次路過深水埗咖啡街

好好去享受☕️🍰一盅兩件先
2021-05-17
  • Lemon  Tea  Tar t
2021-05-29 104 瀏覽
工作關係出入深水埗多左見裝修幾好 就想入去坐坐飲杯野涼下冷氣 入去嗌話要 double espresso 個收銀就話 :dirty? 我心唸咩料🤪,哎算試下dirty la入得黎俾過路費 都係預吹下冷氣同抖下點知佢仲問好冷淡咁問:外賣?我又心諗咩料🤪,答佢唔係,我係度飲(第一次遇到咁無禮貌既店員)坐左一陣,見有文青打扮既妹妹s入黎,佢又即刻好好service俾佢地,文青打扮既客走,佢又會好好聲咁過次再光臨😂嗯,原來係我dress code唔岩,兼且我係個boy 😂怪唔之得想我外賣走人啦杯dirty點?係唔係好好飲?對於啡齡幾年 日日兩杯齋啡既老中青黎講我會話 其實都只係一杯咖啡黎啫有無必要朝聖?其實早年係港島試左唔少咖啡店我會答,無乜必要,人地港島店既價錢對得住周邊環境,仲唔會揀客咁衰。深水埗又咩環境,仲賣港島一樣咁貴?店內天花有漏水跡象,天花有幾達黃色水跡,樓上應該好多劏房。
工作關係出入深水埗多左
見裝修幾好 就想入去坐坐飲杯野涼下冷氣
入去嗌話要 double espresso
個收銀就話 :dirty?
我心唸咩料🤪,哎算試下dirty la
入得黎俾過路費 都係預吹下冷氣同抖下
點知佢仲問好冷淡咁問:外賣?
我又心諗咩料🤪,答佢唔係,我係度飲
(第一次遇到咁無禮貌既店員)

杯dirty點?
係唔係好好飲?
對於啡齡幾年 日日兩杯齋啡既老中青黎講
我會話 其實都只係一杯咖啡黎啫
有無必要朝聖?
其實早年係港島試左唔少咖啡店

店內天花有漏水跡象,天花有幾達黃色水跡,樓上應該好多劏房。

2021-05-28
2021-05-20 104 瀏覽
深水埗月球下飲咖啡嘆人生cafe😆🍽無常 (4/5) 💰68Sesame Cheese Cake埋餅底總共有7層,由白色一層層變黑色芝麻味一層比一層濃郁,絕對推薦,不過可以大件啲啲啲啲就好啦🍽三文魚三文治 (3/5) 💰65其實仲有bagel選擇,都係同價,不過男友話唔想食Bagel喎煙三文魚比較薄身份唔多,cream cheese都係薄薄一層,面包整體比較乾身,我覺得一般啦🍽hand drip coffee (4.2/5) 💰145當日有虹吸手沖兩飲,但日子有點久遠我就略略講下危地馬拉豆子,花香比較重層次較豐富,比較Balance,前般為花香果味,後續有點茶感乾淨、甜度較高而虹吸飲落比水沖味道強烈一啲,就好似比較攻擊性既感覺,尾般會酸少少Cafe位於深水埗太子交界,座位都算多,排咗大概15分鐘到就入到約4張枱既速度以白色同木系為主格調,店員好nice會同你介紹曬餐牌上既食物,仲有同你交流下咖啡心得,值得到訪
深水埗月球下飲咖啡嘆人生cafe😆

🍽無常 (4/5) 💰68
Sesame Cheese Cake
埋餅底總共有7層,由白色一層層變黑色
芝麻味一層比一層濃郁,絕對推薦,不過可以大件啲啲啲啲就好啦

🍽三文魚三文治 (3/5) 💰65

當日有虹吸手沖兩飲,但日子有點久遠我就略略講下
危地馬拉豆子,花香比較重
乾淨、甜度較高

2021-05-20
2021-05-07 144 瀏覽
深水埗真係好多文青cafe 作係係深水埗長大住左廿幾年嘅舊街坊見到呢個轉變真係好開心以前深水埗就只有污糟同窮嘅感覺🌿今次黎到一間係以植物同塔羅牌為主題嘅cafe,平日中午店鋪比較清閒 店員好仔細介紹menu 仲會拎籃俾得放野🌿餐廳門口係白雪雪加框 仲有一張打卡嘅長凳入口有一棵樹 可以圍住樹邊坐 樹上面有一個好大嘅月亮🌕 我就揀左個位兩樣都望到 仿似係樹下賞月1. 🌿cream brulee cappuccino 法式焦糖布甸泡沫咖啡 $50 (9/10)我好鍾意佢有一個系列係用直覺, 選一張牌, 配一杯飲品感覺好浪漫💕飲落有淡淡焦糖布甸味 喜歡佢焦糖味冇蓋過咖啡味 兩者好match 我好鍾意💕拉花都幾靚 而且幾大杯2. 🌿一草一木手工蛋糕 無常 係芝麻味芝士蛋糕 $68 (7/10)我承認我係俾個漸變色吸引左由白到黑 超級靚 加埋彎月碟真係好靚🌙味道方面 芝麻味好濃 都係少有嘅蛋糕味 我最欣賞個餅底 芝麻味好濃 脆口但咬落又有芝麻可以咬下 不過定價$68就偏貴 唔係好大舊除左蛋糕 仲有scone/bagel嗰d但食物種類唔多當正餐食就有難度整體黎講環境同野飲都好唔錯,飲住咖啡放空一流。
深水埗真係好多文青cafe
作係係深水埗長大住左廿幾年嘅舊街坊
見到呢個轉變真係好開心
以前深水埗就只有污糟同窮嘅感覺

🌿餐廳門口係白雪雪加框 仲有一張打卡嘅長凳

我好鍾意佢有一個系列係用直覺, 選一張牌, 配一杯飲品
感覺好浪漫💕

法式焦糖布甸泡沫咖啡

我承認我係俾個漸變色吸引左
由白到黑 超級靚 加埋彎月碟真係好靚🌙

不過定價$68就偏貴 唔係好大舊

除左蛋糕 仲有scone/bagel嗰d
但食物種類唔多
當正餐食就有難度

整體黎講環境同野飲都好唔錯,飲住咖啡放空一流。好舒服
我係基於平日餐廳少人好舒適 咖啡又好飲 如果weekend多人就唔係同一回事🌚

味道:

服務:

環境:

性價比:

回頭率:

法式焦糖布甸泡沫咖啡
深水涉其中一家咖啡店,從裝修和Menu上都看得出較為靈性的主題,例如是類似塔羅的裝飾,和很多六角形的座椅。店內環境還是相對簡潔不會過於雜亂,而座位舒適度還好,不過如果有椅背就更好了。門口位應該最好坐的,不過有幾位朋友到過都不能坐在門口位置,或者坐了一會就被調到另一個座位,不知道原因為何。這次試了他們的濃縮咖啡和招牌的芝麻芝士蛋糕。無常 ($68)芝麻芝士蛋糕,共有7層,每款濃度不一,絕對稱得上是心機之作。愈底層芝麻味就愈濃郁,上層則為Mousse的感覺。這個鋪排真是不錯,不過頂層的Mosse略嫌味道過淡,如果沒有最頂一層的話應該會是我最喜歡的味道,當然賣相可能就稍有不足了。單品濃縮咖啡 味道還好,挺Fruity!不過稍有苦澀,下次再試試會不會好喝一點。

深水涉其中一家咖啡店,
從裝修和Menu上都看得出較為靈性的主題,
例如是類似塔羅的裝飾,和很多六角形的座椅。

這次試了他們的濃縮咖啡和招牌的芝麻芝士蛋糕。

無常
無常 ($68)
愈底層芝麻味就愈濃郁,上層則為Mousse的感覺。
這個鋪排真是不錯,不過頂層的Mosse略嫌味道過淡,
單品Espresso
單品濃縮咖啡
2021-04-27 56 瀏覽
深水埗大南街依家真係cafe多過人,偶爾週末去逛逛,都可以喺唔同嘅cafe入面Chill下。Cafe嘅咖啡不過不失,而佢最大嘅特色就係有呢一個懸浮嘅月亮喺舖頭入邊。同時間,舖頭亦會燃燒鼠尾草,成間鋪呢有一種充滿靈性嘅感覺,感覺同大自然好接近。

2021-04-18 75 瀏覽
同🐢🍯喺深水埗食完午餐之後,未想返屋企住~所以諗住搵個地方chill下Hea下!比着以前兩條友一定走去飲兩杯但係而家🤰🏻就唯有搵間cafe坐下再吹下水😂行去大南街有好多選擇,而且間間都有自己嘅特色,但係🤰🏻又想食少少甜野,又唔想等位等位太耐,最終揀咗呢一間!雖然都係要等位🤣開始係俾佢鋪名吸引,再望入店入面,覺得日系感好強,而且裝修好簡約舒服,環境寬敞!係月球下等位😂幾寫意😍等位嗰陣就睇吓個Menu啦,發現佢頭兩版都係用塔羅牌去做一個選擇,憑直覺揀咗一杯叫做皇后嘅咖啡!正正呢一杯就係我想飲嘅口味咖啡🤣跟住揀咗個千層蛋糕!佢嘅千層同出邊嘅千層蛋糕唔同,唔會好甜,而且中間係用餅碎做隔層,食落口感豐富,有肉桂嘅味道,比起傳統千層蛋糕好食(個人認為😂)!次次都發現自己影相唔夠,下次會記得影埋環境😅
比着以前兩條友一定走去飲兩杯
但係而家🤰🏻就唯有搵間cafe坐下再吹下水😂
次次都發現自己影相唔夠,下次會記得影埋環境😅
皇后(法式焦糖布甸泡沫咖啡)
2021-04-17
皇后(法式焦糖布甸泡沫咖啡)
2021-04-11 1749 瀏覽
Cafe 環境幾舒服, 白色既主題加埋木質既六角柱體小餐桌十分有格調, 近門口既位置仲有棵植物同埋月球裝飾🌕 如果對占卜有興趣既朋友都可以黎呢度飲返杯野占卜下塔羅牌🔮 無常🍰($68)人生無常, 就好似呢個有漸層效果既黑芝麻芝士蛋糕咁,每分每秒都有唔同既景象, 冇人知道下一秒會發生咩事😟 蛋糕由白漸變到黑, 由軟到脆, 而且芝麻味勁濃, 作為主打既佢絕對係當之無愧👍🏽宇治抹茶蛋糕卷🍵($68)雖然呢款卷蛋好似四圍都有咁, 但係每個地方都會做出唔同既味道同質感😌 呢度既卷蛋望落好閃爍, 卷蛋面頭有啲好閃既金粉, 碟上仲有啲抹茶粉去提升味道😍 卷蛋質感好軟綿得黎夠濕潤, 中間既Cream有淡淡既抹茶味, 而且夠多同綿滑, 夠曬食曬成件卷蛋👍🏽呢間Cafe 真係好舒服, 好適合同朋友黎打卡吹水🙆🏾‍♀️ 呢度既站員都好有禮貌, 而且好詳細咁解釋餐牌既內容, 睇得出佢地好用心去經營👍🏽 發覺今次既Cafe Hopping 都幾順利, 冇上一次咁間間都要等位, 就算要等都只係10分鐘以內已經有位, 可能因為而家開多左唔同既Cafe分散左💁🏾‍♀️

無常🍰($68)

宇治抹茶蛋糕卷🍵($68)

2021-04-10
  • 無常
2021-04-07 70 瀏覽
我今日第二次來呢度 上次我自己食過覺得好好食 所以今次上完堂 特登帶埋D小朋友一齊過嚟食 可惜太遲😩 特別想吃嘅蛋糕已經賣晒 但我哋still ordered lemon tart , cheese onion scones, 伯爵茶鬆餅😋😋 今日重試埋cinnamon bagels 🥰🥰 同🌰咖啡☕️😂😂 全部都好鍾意❤️ 好正👍🏻👍🏻 呢度無論環境同食物都好正😍🥰😍🥰👍🏻👍🏻下次我一定會再嚟 老闆娘仲同我講下個禮拜會有新蛋糕🍰出 叫我一定要來試😉

呢度無論環境同食物都好正😍🥰😍🥰👍🏻👍🏻
2021-04-07
  • 伯爵茶鬆餅
  • Cheese  onion  scones
  • Dirty
  • Bagel
2021-04-05 103 瀏覽
朋友帶我去到深水埗太子交界見識下舊區既新鮮感一黎到,嘩一聲,真係好靚呀,好日系~全部都係木造檯櫈,好似去左日本台灣旅行咁🏠樓底好高好舒服,仲有個大月球響天花板,下面有個植物,有圈櫈圍住,成個design好有空間感,周圍都有d擺設,有香薰,小植物...🍰甜品好味, lemon tea tart $48, earl grey scone $35 ☕️咖啡仲正.....hot cinnamon chestnut latte $50....iced orange mocha(oat milk)$65... 我覺得熱飲香濃d🍵水蜜桃果茶$60.....一般
朋友帶我去到深水埗太子交界見識下舊區既新鮮感

lemon  tart
earl grey scone
  • hot cinnamon chestnut latte
2021-03-26 87 瀏覽
book mark左好耐,見到人地打卡相影得好靓,於是約fd一齊過來試下~.個日星期六,下午三四點,唔算好多人排隊,等左十幾二十分鐘就入得。係等位嘅時候,侍應好好嘅送細杯咖啡比我地試~.每當下一個輪到嘅時候,可以坐係門口,影下相。.🌼無常 $68芝麻軟芝士蛋糕🍰呢個係主打,來呢度必點。漸變層次蛋糕,配埋月亮碟,打卡影相一流。上面有芝麻團點綴,蛋糕越到底芝麻味越濃,芝麻餅底好脆香。鍾意食芝麻嘅朋友一定唔可以錯過!.🌼檸檬茶塔 $48呢款係檸檬和伯爵茶嘅茶塔。檸檬味極之濃郁,味道超酸,朋友鍾意食酸嘢嘅都頂唔住呢個酸。伯爵茶味唔明顯。.🌼一草一木特調 $60最好飲嘅就係呢個茶,係有檸檬馬鞭草 馬鬱蘭葉 同 洋甘菊,會嚐到淡淡的檸檬香氣,味道清新舒服。.感覺期待值有d高,冇預期咁好味,但真係好適合打卡。

每當下一個輪到嘅時候,可以坐係門口,影下相。
🌼無常 $68
芝麻軟芝士蛋糕🍰
呢個係主打,來呢度必點。
漸變層次蛋糕,配埋月亮碟,打卡影相一流。
上面有芝麻團點綴,蛋糕越到底芝麻味越濃,芝麻餅底好脆香。
鍾意食芝麻嘅朋友一定唔可以錯過!

🌼檸檬茶塔 $48
呢款係檸檬和伯爵茶嘅茶塔。

🌼一草一木特調 $60

感覺期待值有d高,冇預期咁好味,但真係好適合打卡。
2021-03-13
2021-03-16 76 瀏覽
🍂Earl grey scone $35(8/10)⁣Scone的size 唔大~⁣翻熱後暖暖地,食落有伯爵嘅香味係口腔到滲出🥸但我地鍾意茶味牛油味再濃啲🤪⁣Texture唔會好鬆散,搽埋clotted cream and jam就令成個鬆餅冇咁dry。⁣⁣🧅Onion and cheese scone🧀 $35 (7.5/10)⁣Scone裏面有一粒粒嘅洋蔥碎,入口有芝士洋蔥香味,但唔算好重好濃味。⁣Texture也是不過不失。⁣⁣🖤Sesame cheese cake $68(7.5/10)⁣依個漸層造型超靚🖤🤍啱晒影相📸️⁣愈深色芝麻味愈濃~整體一啖咁食芝麻味啱啱好的,但芝士味唔算很濃,奶味比較重🦫。幾鍾意佢嘅芝麻餅底,有少少脆脆地,同蛋糕幾夾。⁣⁣☕️Espresso tonic $50 (6.5/10)⁣不過不失的tonic, 啡咖味較淡,果酸味較突出,少了點層次感😉。⁣⁣🥤Iced Cream brulee cappuccino $55 (7.5/10)⁣不得不說好大杯👅!入口只有好輕嘅cream brulee 甜蛋香味,然後就係咖啡苦味同奶為主。整體唔算好甜,咖啡味唔算好濃,

🍂Earl grey scone $35(8/10)⁣
Scone的size 唔大~⁣

Texture也是不過不失。⁣

依個漸層造型超靚🖤🤍啱晒影相📸️⁣

不得不說好大杯👅!入口只有好輕嘅cream brulee 甜蛋香味,然後就係咖啡苦味同奶為主。整體唔算好甜,咖啡味唔算好濃,奶味比較重。⁣
2021-03-14 53 瀏覽
在一草一木裡尋找「無常」的旅途放假嘅下午想搵個地方chill下,朋友帶咗我嚟呢間特色cafe - 塔羅師x 咖啡師開設的,設計融合自然風格,門口呢個位打卡一流由裡面望出去,被美美的月球吸引無常:足六層芝麻芝士蛋糕,好rich嘅芝麻味道,蛋糕質地好滑,果然係signature😋伯爵茶鬆餅配cream cheese、柚子橙果醬:舔舔脷指數滿分,濃濃伯爵茶味道,鬆餅唔會太乾或太黏口每杯咖啡都會配上特別嘅花語🌸🌼店員推介「一豆兩飲」嘅星座咖啡,根據當月星座特調的咖啡
在一草一木裡尋找「無常」的旅途

由裡面望出去,被美美的月球吸引

2021-03-14
  • 伯爵茶鬆餅