身心靈day 2近年都多左好多接觸到占卜,靈氣治療呢啲身心靈嘢,上次就介紹左西營盤vibes嘅頌缽下午茶,今次介紹下點樣利用咖啡同茶入面,’一草一木’嘅元素令大家得到內心嘅平衡同自在感🧘🏻‍♂️Scone-Onion🧅 & Cheese🧀$35的確同店主講嘅一樣,同岀邊嘅好唔同,係外脆但內裡又好夠水份,令對scone反感嘅我都願意食多幾啖。味道方面:洋蔥味唔夠突出,變左cheese scone,小失望😣Scone-Earl grey🍵$35切開一半就聞到伯爵嘅清香😌,不過食落其實比較淡,可以配藍莓果醬或clotted cream食一草一木手工蛋糕’無常’🍰$68佢嘅真身係’芝麻軟芝士蛋糕’,外觀超級吸睛,每一層都層次分明👍🏻食落芝麻味濃到好似食緊芝麻糊咁,不過芝士嘅元素較經,你唔好抱住食cheesecake嘅心態來食,因為個texture同mousse cake較似Lemon tea tart🍋$48 以為係檸檬茶味咁就’少年你太年輕了’😂’lemon tea’係解lemon加earl grey。檸檬酸甜度對我來講恰到好處,不過對唔好酸嘅人來講可能徧酸。伯爵茶味唔突出,所以如果menu改
身心靈day 2

Scone-Onion🧅 & Cheese🧀$35

Scone-Earl grey🍵$35

一草一木手工蛋糕’無常’🍰$68

Lemon tea tart🍋$48
以為係檸檬茶味咁就’少年你太年輕了’😂’lemon tea’係解lemon加earl grey。檸檬酸甜度對我來講恰到好處,不過對唔好酸嘅人來講可能徧酸。伯爵茶味唔突出,所以如果menu改做lemon tart,咁客人食到微微嘅伯爵茶味就會對個tart感到驚喜😂

一草一木特調-檸檬馬鞭草+馬鬱蘭葉+洋甘菊🌼$60
洋甘菊味突出,幾特別嘅

虹吸咖啡$80
餐廳門面已經很吸睛, 木製框再配以攀藤、盆栽植物🥰樓底高, 一進門口, 一顆大型植物對上隨即高空吊掛著大月球🌖大家可以坐係樹下扮賞月🙊食物主要提供貝果/三文治、Scone、甜點、咖啡和有功效既特色茶😊不得不提, 店員都好友善, 會細心咁介紹返個menu👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 一草一木手工蛋糕”無常” $68﹟一見到咁有特色既月亮形碟已經心心眼到不得了🌙‼️對於漸層既野更加係抵抗唔到🤩連埋餅底總共有7層, 由白至黑😍聞同食落都係滿滿芝麻香, 甜到控制不錯, 不會蓋過芝麻味, 芝士蛋糕層質感軟滑, 似mousse cake😙餅底出色, 芝麻味感覺最濃, 脆得黎都唔會話一吉就鬆散😋🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Earl Grey Scone with clotted cream & jam $35﹟個scone聞落有陣陣伯爵茶味, 但食落伯爵茶味弱咗少少, 個人認為口感唔係好夠鬆化脆身, 比較實, 較普通🤔🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ· 肉桂栗子鮮奶咖啡 $50﹟份量算大杯, 飲落口感順滑, 有淡淡玉桂香味, 但栗子味就好似消失咗😂🥤ᴅʀɪɴᴋ· 焦糖花生鮮奶咖啡 $50﹟依杯好彩地有玫瑰拉花🌹聞落去好香花生味, 但飲

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 一草一木手工蛋糕”無常” $68
一草一木手工蛋糕“無常”

Earl  Grey  Scone  with  cream  &  jam

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 肉桂栗子鮮奶咖啡 $50

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 焦糖花生鮮奶咖啡 $50
﹟依杯好彩地有玫瑰拉花🌹聞落去好香花生味, 但飲落焦糖咖啡味較出, 花生味係要搭搭吓先品嚐到🙊
無常
一草一木手工蛋糕“無常”
無常
深水埗的治癒系𝙲𝚊𝚏𝚎不論店名與環境都給予人有小清新的感覺店內裝修走純白色調 天花吊掛着一個大月球空間很寬敞舒服 很喜歡有花草包圍的𝙲𝚊𝚏𝚎呢〰︎法式焦糖布甸泡沫咖啡 ($𝟻𝟶)入口是濃厚綿密的泡沫層甜絲絲的帶焦糖香 很像吃布甸似的咖啡不太濃 甜味大於咖啡香這款也蠻好喝 喜歡甜的朋友要試試〰︎𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 ($𝟹𝟻)用月亮型的碟子盛載着很是美觀鬆餅小小的一個 咬開不鬆脆也沒有牛油香完全跟吃麵包的口感一樣伯爵茶味道也不吃得到存在感縱然環境很舒服 但𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎讓人很失望〰︎肉桂栗子鮮奶咖啡 ($𝟻𝟶)表面撒上肉桂粉喝下去充斥着淡淡的肉桂香反而不太嚐到栗子的味道只有甜味~咖啡跟上杯很相似整體環境很舒服 就是食物質素一般

深水埗的治癒系𝙲𝚊𝚏𝚎
不論店名與環境都給予人有小清新的感覺
店內裝修走純白色調 天花吊掛着一個大月球
空間很寬敞舒服 很喜歡有花草包圍的𝙲𝚊𝚏𝚎呢

〰︎法式焦糖布甸泡沫咖啡 ($𝟻𝟶)
入口是濃厚綿密的泡沫層
甜絲絲的帶焦糖香 很像吃布甸似的
咖啡不太濃 甜味大於咖啡香
這款也蠻好喝 喜歡甜的朋友要試試

〰︎𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 ($𝟹𝟻)
用月亮型的碟子盛載着很是美觀
鬆餅小小的一個 咬開不鬆脆
也沒有牛油香
完全跟吃麵包的口感一樣
伯爵茶味道也不吃得到存在感
縱然環境很舒服 但𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎讓人很失望

〰︎肉桂栗子鮮奶咖啡 ($𝟻𝟶)
表面撒上肉桂粉
喝下去充斥着淡淡的肉桂香
反而不太嚐到栗子的味道
只有甜味~咖啡跟上杯很相似
整體環境很舒服 就是食物質素一般
下午茶
❀ 一草一木 #深水埗 ❀❗️足足七層嘅芝麻芝士蛋糕 仲有塔羅占卜嘅Cafe❗️——————————————————「The soulroom一草一木」名稱富有意境,原來其中一位股東係塔羅師,草係解鼠尾草,而木係聖木,兩者均有洗滌淨化心靈嘅功用☺️一入門口有棵約兩層高嘅大樹,上面掛住一個巨型月亮,底下係用紙造成嘅櫈😯走進內裏,原來係空間感十足嘅白色裝修,樓底高,每張枱之間嘅空位都幾大,坐得舒適。連碟都用上月亮形狀,非常之靚🥰上菜時亦會附上一張小卡寫住各種香草嘅象徵意義,周圍亦放滿左一啲水晶裝飾,仲提供占卜嘅服務,幾特別。.欣賞呢間Cafe嘅服務態度,對客人非常有禮貌。而且剛剛撞正佢哋出爐鬆餅,其中一位職員會大嗌「鬆餅出爐」,其他會隨之而歡呼,完全感受到佢哋嘅熱誠。而門口嘅打卡位亦唔會安排人坐(除非有寵物),特登留俾大家去影相📸️!不過留意繁忙時間入座就只有75分鐘。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 一草一木手工蛋糕無常 $68(4.2/5) 呢個「無常」蛋糕絕對係佢哋嘅招牌,每日限量發售💖。有七種唔同顏色層次,極有心思,最底一層仲要係富有芝麻香氣嘅酥化餅底。成個蛋糕有好香濃甘苦嘅芝麻味,好味🤤!口感係軟滑唔需
❀ 一草一木 #深水埗 ❀
❗️足足七層嘅芝麻芝士蛋糕 仲有塔羅占卜嘅Cafe❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 一草一木手工蛋糕無常 $68(4.2/5)
呢個「無常」蛋糕絕對係佢哋嘅招牌,每日限量發售💖。
成個蛋糕有好香濃甘苦嘅芝麻味,好味🤤!
口感係軟滑唔需要焗製嘅嗰種芝士蛋糕,有少少接近慕絲嘅口感,入口即溶,值得一試。
一草一木手工蛋糕無常

☞ 英式鬆餅洋蔥芝士$35 (4.2/5)
好好彩撞正佢哋新鮮出爐,成間Cafe洋溢着洋蔥香氣,店主推介我哋一定要試😆。
鬆餅驟眼望落去有啲燶,但入口完全冇問題。
表面酥脆,內裏偏向濕潤,但又唔會黏口。
洋蔥味好香,令我諗起Bakehouse嗰個嘅味道☺️。
唯獨係配上嘅clotted cream就普通啲,未夠奶香順滑,不過其實就咁食個鬆餅都夠。
英式鬆餅洋蔥芝士

☞ 一草一木特調 $60 (4/5)
用上左檸檬馬鞭草、洋甘菊、馬鬱蘭葉製成,聞落去有啲似peppermint嘅香氣,不過飲落去又唔算好重,係清新得來有種提神嘅感覺。
☞ 焦糖花生鮮奶咖啡 $50 (4.1/5)
真係有淡淡的花生香氣,而且少少焦糖嘅甜味👌🏻。
咖啡本身好順滑,偏鹹唔苦唔酸,容易入口,幾好飲。
唯獨係拉花唔算太出色🙈。

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4.5/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
用塔羅占卜、心靈療癒做主題的確幾特別,而且月亮型嘅碟真係好靚,食物亦有心思幾好食😋,店員亦有禮有熱誠,係值得一試嘅Cafe!
一草一木手工蛋糕無常
英式鬆餅洋蔥芝士
焦糖花生鮮奶咖啡
📍深水埗身心靈喘息空間 · 享受慢活時光 💫 -- 一草一木🌱🌴·=============================深水埗有唔少特色cafe,前排就同@foodievez去咗呢間位於基隆街嘅一草一木😆cafe用上白色作主調,再用上唔同嘅植物裝飾,感覺清新~除此之外,每杯飲品都會附上一張印有花語嘅字卡,好有心思😚因為我哋嚟之前已經食咗正餐,所以今次就靜係試咗咖啡☕️------------------------------⭐️Creme Brulee Cappuccino ($50) (+$5 soy milk)第一次試creme brulee嘅咖啡~第一口先會飲落香醇嘅咖啡,後勁滲出焦糖布甸嘅甜味,感覺幾特別~------------------------------⭐️Caramel Peanut Cappuccino ($50) (+$5 soy milk)店員一放上檯就聞到好濃郁嘅花生香~飲落咖啡香濃偏nutty,之後慢慢滲出花生同焦糖嘅微甜,如果花生味可以再濃厚啲會更喜歡呢!💖------------------------------整體嚟講咖啡有一定水準,環境舒適,店

=============================

整體嚟講咖啡有一定水準,環境舒適,店員亦非常有禮!!😚有機會會再嚟試下佢哋嘅蛋糕同scone😗
賣相:6.8/10
名稱:一草一木
地址:深水埗基隆街102號地舖
前往方法:深水埗站A2出口
2021-02-09 309 瀏覽
📍 一草一木|#FoodieS深水埗在說其他東西以前,我想說這裡的scone是超。好。吃!深水埗早在幾年前轉型,手藝工作坊、cafe 、文青小店都在不停進駐中,沒有競爭力的,應該很快會被淘汰掉。一草一木是其中一間深水埗區的文青咖啡店。一進門,已被裝修深深吸引。以白色和木傢俱的北歐風為主,再加極有空間感的枱椅擺位,我相信不論是不是在抗疫其間,也是怎麼坐,都不會違反限聚令。最IG-able的是門口頭頂上的大月亮🌕餐具也是月亮,看得出來有精心搭配過。進食中途,還有staff遞上今天幫我們抽的Fortune cookies🥠的籤文,好有趣的gimmick😄食物呢,堂食點了:🍰手工芝麻軟芝士蛋糕”無常” ($68)蛋糕極photogenic, 一層一層的由深至淺的黑色從底開始,芝麻味極濃,愛芝麻味都應該會喜歡。🥧伯爵茶scone ($35)身為scone控,我一直對scone的要求很高。要有牛油香,要鬆軟,也同時要外脆內軟,抺上clotted cream或jam後,牛油香也不會被蓋過。這個鬆餅完全可以做到這幾點,而且還有我喜歡的伯爵茶入饌,冇得輸。☕️虹吸咖啡 (耶加雪夫) ($80)這杯虹吸咖啡
📍 一草一木|#FoodieS深水埗

在說其他東西以前,我想說這裡的scone是超。好。吃!

食物呢,堂食點了:
🍰手工芝麻軟芝士蛋糕”無常” ($68)
手工芝麻軟芝士蛋糕”無常” ($68)

🥧伯爵茶scone ($35)
伯爵茶scone

☕️虹吸咖啡 (耶加雪夫) ($80)
這杯虹吸咖啡叫的時候其實驚驚哋,平常去一家新的咖啡店,我通常會先從最便宜的手沖咖啡開始叫起,好喝,有信心了,下次才會叫一杯比較貴的。這杯,一來就$80,要是不好喝就浪費了。還好,這杯咖啡非常對得起這$80。花香、果香俱備,非常滿意。
虹吸咖啡 (耶加雪夫)

🥯芝士火腿bagel ($55)和🥤凍朱古力 ($50)都是正常發揮。
芝士火腿bagel

芝士火腿bagel + 伯爵茶scone
因為堂食的伯爵茶鬆餅非常好吃,所以也外賣了伯爵茶鬆餅+洋蔥芝士鬆餅 ($35/件)各一件回家。本來打算留到下一天做早餐,但其實等不到。回家後,馬上就用焗爐烘熱,洋蔥芝士的鬆餅是給我非常大的驚喜。一打開焗爐,洋蔥芝士的香味真的香得不得了。第一次嘗試有鹹香的鬆餅,超級喜歡,鹹香但又和clotted cream和jam很夾。
下次過來,一定會再來把鬆餅買走。
伯爵茶鬆餅+洋蔥芝士鬆餅

#FoodieS #一草一木 #TheSoulroom #鬆餅控 #scone #虹吸咖啡
2021-02-07
伯爵茶scone
虹吸咖啡 (耶加雪夫)
芝士火腿bagel + 伯爵茶scone
伯爵茶鬆餅+洋蔥芝士鬆餅
  • 虹吸咖啡
2021-02-07 35 瀏覽
在附近蹓躂完畢,途經一間咖啡店,決定自家獨嘆一番。下午茶的組合,就是一件西餅趁上一杯凍啡。店子裏的蛋糕都頗吸引;最後小人選取了一件朱古力控必選的歌劇院蛋糕。蛋糕鬆軟不是太甜,質感綿綿的;而朱古力醬同樣甜度合適,連同蛋糕一起放進口中同被溶化,這種感覺實在是無以上之!凍啡加上凍奶自是香滑順喉,奶上灑有少量的朱古力粉,純粹點綴,絕沒有過份的朱古力味,亦不會嗆喉。一件蛋糕,一杯咖啡,結果成就了一個人的享受空間。
在附近蹓躂完畢,途經一間咖啡店,決定自家獨嘆一番。

歌劇院

凍朱古力拿鐵

一件蛋糕,一杯咖啡,結果成就了一個人的享受空間。
下午茶
歌劇院
凍朱古力拿鐵
2021-01-28 50 瀏覽
深水埗已經成為了cafe集中地。感覺上相隔一個月就開一間新cafe☕️真係追到追唔切😆😆一草一木🌱🌳以身心靈健康為主題,店內有一棵大樹🌳抬頭看天花掛住個大月亮燈裝飾🌕打卡一流📸枱櫈都是木系六角形柱體做,幾靚不過坐落唔算太舒服。Lemon tea tart $48碟特別配合店舖主題,都是以月亮🌙設計。幾鍾意個撻皮,有濃郁的牛油🧈香味,口感酥脆。餡料有茶葉碎但茶味唔算重,檸檬偏酸相當適合用嚟配咖啡☕️CAFFE MOCHA (hot) $45咖啡味道香醇濃郁,略嫌朱古力的味道唔夠

深水埗已經成為了cafe集中地。
感覺上相隔一個月就開一間新cafe☕️真係追到追唔切😆😆

Lemon tea tart $48
碟特別配合店舖主題,都是以月亮🌙設計。
幾鍾意個撻皮,有濃郁的牛油🧈香味,口感酥脆。
餡料有茶葉碎但茶味唔算重,檸檬偏酸相當適合用嚟配咖啡☕️
CAFFE MOCHA (hot) $45
咖啡味道香醇濃郁,略嫌朱古力的味道唔夠
2021-01-27 41 瀏覽
Orange Chocolate Slice Cake $55本身想食無常/檸檬撻 但係都賣哂 所以今次就冇月亮碟🥲 不過餐廳入面同店面既環境都好睇 好適合打卡 而且空間感都大 講返呢個蛋糕 食落一啲都唔膩 好香朱古力味而帶淡淡既橙香 所以甜度食落剛好 算係幾有驚喜😚評分: 9/10🌟一草一木特調 $60🫖: 檸檬馬鞭草*、馬鬱蘭葉*、洋甘菊*孕婦不宜飲用餐牌上面好得意咁寫呢個特調係身心輕揚,一雙柔光之翼。首先茶香好清新 飲落好柔和 真係有種身心舒暢既感覺 而份量大概係三、四杯既份量 所以都幾唔錯🥰評分: 8.5/10🌟———————————————————————一草一木 (深水埗)深水埗基隆街102號
評分: 9/10🌟

一草一木特調 $60
🫖: 檸檬馬鞭草*、馬鬱蘭葉*、洋甘菊
*孕婦不宜飲用
餐牌上面好得意咁寫呢個特調係身心輕揚,一雙柔光之翼。
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
一草一木 (深水埗)
深水埗基隆街102號
Orange Chocolate Slice Cake
一草一木特調
Orange Chocolate Slice Cake
一草一木特調
最近深水埗又開了一家新Cafe,一進門便看到美麗的月球掛燈,裡面木系的裝潢令人很感到很舒服,環境寬敞,還擺放了植物營造出大自然的感覺🌿。在這裡喝著咖啡,享受一下寧靜時刻,真的是件賞心樂事。❤️看到他們有不同特飲,點了一杯焦糖燉蛋口味的咖啡嚐嚐看,入口順滑,奶泡綿密,但焦糖味不突出,整體不過不失🤔但看著精緻的拉花確實很療癒,配上鬆脆的伯爵茶鬆餅,滿足不已。🥰。 Crème Brûlée Cappuccino☕️ $50。 Earl Grey Scone $35

焦糖燉蛋奶泡咖啡

。 Earl Grey Scone $35
2021-01-21 870 瀏覽
最近深水埗開咗好多「文青」cafe☕,啱晒同朋友去傾計、打卡,而每間cafe都會有啲gimmick嘢,就好似呢間一草一木咁,有月球🌕同「無常」駐守😹搞到我都心思思想黎~上網睇過,呢間係一個占卜師同朋友一齊開嘅cafe,所以舖頭入面有啲塔羅、晶石等等嘅嘢,而佢地亦都會點著啲鼠尾草同聖木,比食客一個輕鬆舒適嘅環境👍🏻人多嘅話就會有規定用餐時間⏱,如果無咩人,坐多陣都可以~👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特飲👇🏻啱晒咖啡迷~唔飲咖啡嘅朋友都唔洗擔心,呢度都有茶飲架👇🏻仲有個一草一木特調🍹寫住飲完就會身心舒暢😹除咗飲,當然唔少得食啦🍴呢度主要賣啲輕食,👆🏻有幾款bagel🥯、鬆餅,👇🏻仲有四款甜品🍰🥧👇🏻特登黎食嘅「無常」黑芝麻芝士蛋糕🍰 無常嘅意思係每樣嘢每分每秒都唔同緊,無嘢係永遠唔變嘅~所以個蛋糕就設計成六層,由白🤍漸變到黑🖤賣相真係夠晒分!食落係比較軟身,芝士味都幾出,而黑芝麻就無想像中咁濃~最濃就係用啲原粒黑芝麻整嘅餅底😆另外朋友亦叫咗個鬆餅👇🏻,佢話唔夠脆,因為正常鬆餅都暖暖地同外脆內軟😹所以呢個相對比較普通~👇🏻而mocha都唔錯,有濃濃咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以揀nutty或

👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特飲👇🏻啱晒咖啡迷~

無常

另外朋友亦叫咗個鬆餅👇🏻,佢話唔夠脆,因為正常鬆餅都暖暖地同外脆內軟😹所以呢個相對比較普通~👇🏻而mocha都唔錯,有濃濃咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以揀nutty或者fruity,我地揀咗nutty,就比較重果仁味~
2021-01-15
2021-01-19 50 瀏覽
一草一木☕️☕️☕️偶然經過見門口好靚所以停底咗光猛明亮嘅裝潢感覺好舒服入到去遇著細mo 不在(我是葵廣時期的soulmate 老粉😝)但在店員介紹菜單時得知原來咖啡豆是細mo 炒的我叫了一杯Dirty可以選擇fruity 或nutty 嘅豆我選了酸味較低的nutty咖啡非常香濃 烘焙的程度剛剛好奶厚而且很滑好好喝!值得為了咖啡再來☕️吖~忘了說..他們的匙羹、叉、紙巾都是給客人自取的不用一份甜品一枝叉🍴
一草一木
☕️☕️☕️

偶然經過見門口好靚所以停底咗
光猛明亮嘅裝潢感覺好舒服
入到去遇著細mo 不在
(我是葵廣時期的soulmate 老粉😝)
但在店員介紹菜單時得知
奶厚而且很滑
好好喝!
值得為了咖啡再來☕️

吖~忘了說..
他們的匙羹、叉、紙巾都是給客人自取的
不用一份甜品一枝叉🍴
因為做design關係,一向蒲深水埗係搵布搵配料,而且就算好多做時裝或製衣嘅外國人亦知道深水埗呢個地方,曾經有阿根廷做婚紗嘅朋友亦問我關於深水埗嘅野,但自從幾年前開始整個行業北移,有d蒲咗十幾廿年嘅舖頭一間一間睇住執笠,令到成個區感覺好人丁單薄嘅感覺🥺🥺.....舊年年頭因為疫情關係,吉舖陸續湧出黎,相對租金亦比之前低,吸引好多人有創業嘅決心,亦令到一間一間嘅咖啡店相繼喺深水埗出現。其實香港除咗中環外,一向都冇一個cafe嘅集中地,其實韓國、上海、北京好多年前巳有好多好靚嘅cafe ,我個人偏愛簡約有品味嘅裝修,香港一向真係唔多。最近見到IG friend post 咗Soulroom 嘅相出嚟,其中佢地嘅黑芝麻cake ‘無常’ 第一時間已經好吸引,本身好鍾意黑芝麻嘅甜品,而且我覺得每間cafe 嘅menu 唔需要好複雜,最緊要集中有兩三款又好食又精緻嘅招牌菜,當然定時推出一d新菜式生意先可以長做😍‘無常’係用黑芝麻同cream cheese 用不同份量做出六層深淺不同嘅灰色而做出漸變色嘅效果,每日限量供應,我覺得當中嘅心思係十分之值得欣賞,不單止好味,亦係打咭嘅必然選擇,如果要喺衆

‘無常’係用黑芝麻同cream cheese 用不同份量做出六層深淺不同嘅灰色而做出漸變色嘅效果,每日限量供應,我覺得當中嘅心思係十分之值得欣賞,不單止好味,亦係打咭嘅必然選擇,如果要喺衆多嘅cafe 突圍而出,有睇頭嘅招牌菜係必定需要,但味道亦十分重要,‘無常’今個月我巳食過兩次,仲有繼續想再去食嘅感覺😍

而我本身超鍾意飲咖啡,想試下比較特別嘅Caramel peanut butter latte ,雖然本身偏好唔太甜嘅咖啡,但呢個咖啡同Earl grey scone 嘅味道非常夾,另一加分嘅地方👍🏻

總體裝修簡約,高樓底同純白裝修增加空間感,就算坐滿人亦唔覺嘈嘅感覺,希望繼續保持高質素嘅食物及環境🌿🌿
無常
Caramel  peanut  butter  latte  and  Earl  grey  scone
$80 (早餐)
2021-01-15 46 瀏覽
愈來愈文青的深水埗,亦愈來愈多cafe進駐,每間特色不一,要試哂都真係要啲時間。沿途看到一草一木沒有人排隊,便決定它為是日cafe。從朋友那裏聽過,這間cafe的店主之一是前傳媒人,亦是占星師,店裡掛了個大大的月亮,既符合cafe的風格,又可以成為打卡位,果然是做過media的人就知道可以怎樣吸引大眾。Lemon Tea Tart $48叫得呢個名,當然要偏酸先正確,入口即有清新檸檬酸味,食得出係新鮮檸檬而唔係假香精味。Scone (Earl Grey)建議先食原味,有好香的earl grey味,然後再抹上果醬或clotted cream,增加味道層次。Flat White $40、Cappuccino $40寒冷的天氣需要一杯熱飲,不過飲起來偏澀,店員解釋話天氣同溫度有影響到豆事。下次有機會試茶飲。

Lemon Tea Tart $48

flat white
capuccino

Flat White $40、Cappuccino $40
2021-01-08
2021-01-14 33 瀏覽
「一草一木」一間療癒心靈既咖啡店。最具特色之處係一入門口有棵🌴樹,天花掛住大大個月球🌕。店鋪樓底高,空間感十足,以白色、木色為主調,舒服自在。入面有個塔羅牌同水晶既Corner,充滿神秘感。THE SOULROOM PRESENTS "EVANESCENCE"一草一木手工蛋糕"無常"SESAME CHEESE CAKE 芝麻軟芝士蛋糕💰💲68黑白漸層既甜品吸引眼球,以彎月🌙造形既陶瓷碟盛裝,可以低頭望月,十分特別。由白到黑、淡到濃,六個層次,餅底更用左芝麻花生粒製成,濃郁但唔會過甜。蛋糕口感似慕絲,軟滑綿綿,入口融化,芝士味輕盈唔膩。呢個SIGNATURE CAKE想食就要早啲去🤣,當日兩點幾已經賣哂啦。SCONE (EARL GREY)英式鬆餅(伯爵茶)💰💲35WITH CLOTTED & CREAM JAM 配濃縮奶油、🍓果醬鬆餅外脆內軟,帶伯爵茶既清香,單食都唔會乾,配兩款醬有雙重口感。☕CREME BRULEE CAPPUCCINO 法式蕉糖布甸泡沫咖啡💰💲50先來一陣蕉糖香,再飲到咖啡既甘醇。隨咖啡仲有張小卡片,類似心靈絮語。🥜🥛CARAMEL PEANUT LATTE 蕉糖

一草一木手工蛋糕"無常"

🥜🥛CARAMEL PEANUT LATTE 蕉糖花生鮮奶咖啡💰💲50
聞同飲都好香花生味,咖啡帶回甘味。

💟店員超級有熱誠介紹菜式,雖然冇加一,但服務值得讚,感覺舒服。