2023-08-18 36 瀏覽
個人覺得係香港最好既拉麵,終於今日終於有幸一試🥹🥹🥹檸檬拉麵:檸檬拉麵帶有清新嘅口感同味道。麵條有彈牙嘅口感,湯底帶有檸檬嘅酸味同香氣,令人一嚐就覺得精神爽快。搭配上其他新鮮嘅配料,味道更加豐富多層次。🍋鮪魚拉麵:鮪魚拉麵帶有鮮美嘅口感同味道。麵條嚟緊嘅口感係軟滑,鮪魚肉質鮮嫩,入口即化。湯底濃郁鮮甜,帶出鮪魚嘅風味,令人回味無窮。🐟精選配料:2個拉麵都有加精選配料,包括有糖心 ,叉燒,紫菜,有味筍,木耳。🤪🤪糖心蛋入味,叉燒肉質嫩滑多汁,紫菜帶出一種脆脆嘅口感,有味筍同木耳增添一絲絲嘅香氣同口感。呢啲配料令麵食更加豐富多元,每一口都有驚喜!😛😛餃子:餃子有著外脆內嫩嘅口感同味道。皮薄餡多,咬落去有一種嚼勁,餡料鮮美多汁。搭配上醬汁,味道更加豐富,係一款經典又美味嘅小吃。🥟🥟
個人覺得係香港最好既拉麵,終於今日終於有幸一試🥹🥹🥹

檸檬拉麵:

鮪魚拉麵:

精選配料:

2個拉麵都有加精選配料,包括有糖心 ,
叉燒,紫菜,有味筍,木耳。🤪🤪

餃子:

2023-08-12 46 瀏覽
餐廳全港得一間,外面永遠有長長人龍。 佢主打嘅檸檬拉麵 ($106) 果然名不虛傳,我地額外再追加左精選配料(糖心蛋、叉燒、紫菜、荀和木耳)。最初擔心檸檬同豬骨濃湯唔知會唔會唔夾,但見到好多好評,果然餐廳調配出來嘅秘製檸檬醬同自家製豬骨湯都真係絕配:檸檬汁進一步吊出豬骨湯嘅鮮味,同時加入清新口感。更值得一讚係大廚推介嘅麵(可自選但亦可選擇由大廚推介),彈牙得嚟軟身,而且好吸收湯底,非常好味。 另外試了赤虎特選($149)。味道偏辣但啱我口味。值得一提係餐廳提供粗幼兩種麵條可供選擇,前者賣點係較彈牙同飽肚,後者則較爽身、麵味較重。如果唔知點揀就揀大廚推介啦 ^^ 小食有煎餃子($48)和叉燒飯。煎餃子一碟六隻,脆底且有肉汁。 剛吃完已經又掛住個檸檬拉麵,期待二刷光顧。PS. 餐廳有素食選擇
餐廳全港得一間,外面永遠有長長人龍。

剛吃完已經又掛住個檸檬拉麵,期待二刷光顧。

PS. 餐廳有素食選擇

• 檸檬拉麵
餐廳:一虎地點:灣仔廈門街菜式:日式拉麵餐牌:有拉麵12款,飯一款,餃子一款,飲品。可以剔紙選擇麵既粗幼同硬度,湯既香油,配料要唔要,加料或者加麵。鮪魚拉麵 $108 呢款鮪魚拉麵係用左吞拿魚精華造既拉麵,個湯好清,味道鹹香唔油。配有兩片薄切叉燒,雖然瘦多肥少,不過都唔算太韌。仲有味付蛋一隻,非常入味,呢度係原隻上,無切開,入面軟淋淋好滑溜,味道偏濃,食完滿口蛋黃。另外仲有爽口味付筍同蔥花。拉麵係中間粗度,滑溜唔會太軟,呢個湯味道好清。一虎特選拉麵 $143一虎特選個湯底係豬骨湯,好味道,好香豬骨湯味,不過唔會太濃或者太油,我地叫左走香油。呢款包含所有配菜,包括叉燒5片,味付蛋一隻,海苔4大片,味付筍同木耳絲,加上蔥花同辣蘿蔔蓉,好豐富。拉麵我揀左幼麵同軟,個人覺得都好味,唔會太淋。呢個湯底正。煎餃子 $48煎餃子一客六件,係燶面架。餃子皮煎得少少脆而超滑溜又薄,入面有豬肉同蔬菜餡。好味道呀。另上餃子醋添加酸味。兩個人分一份就剛好。紅茶花伝檸檬茶 $17烏龍茶 $17叫左紅茶花伝檸檬茶同烏龍茶解渴,都係支裝,好夠凍。另外仲有蜜桃茶,汽水同啤酒。枱面都有冰水自己可以斟。枱頭仲有辣芽菜,蒿
餐廳:一虎
地點:灣仔廈門街
菜式:日式拉麵
鮪魚拉麵 $108
叉燒
味付蛋
另外仲有爽口味付筍同蔥花。
拉麵
拉麵係中間粗度,滑溜唔會太軟,呢個湯味道好清。
一虎特選拉麵 $143
煎餃子 $48
紅茶花伝檸檬茶 $17
烏龍茶 $17
烏龍茶,紅茶花伝檸檬茶
蒿菜,辣芽菜,紅姜
枱面都有冰水自己可以斟。枱頭仲有辣芽菜,蒿菜同紅姜,仲有白芝麻粒,七味粉同黑胡椒可以自行調味。辣芽菜爽口香辣。
今餐食品都唔錯,食完好飽。服務員體貼幫手比凳仔你放袋,服務貼心。

#香港拉麵#灣仔美食#香港日本菜#一虎#灣仔廈門街23號地舖
2023-08-05
味付蛋
拉麵
2023-08-10 22 瀏覽
🐽海老蝦湯拉麵湯底濃郁得黎又唔會過重,蝦味鮮美,感覺好豐富。佢哋嘅拉麵都好有咬勁,完全吸收咗那海鮮嘅精華🐽 黑蒜油豬骨湯叉燒拉麵唔比海老蝦湯拉麵遜色。黑蒜油同豬骨湯嘅組合無比甘夾,全完係令到個豬骨湯更加香,叉燒又滑又腍,完全冇呢種豬肉過肥嘅感覺,完全係我想像中嘅味道🐽 日式煎餃子皮薄餡足,香脆可口,佢哋用心煎到每一面都金黃色,一咬落去就喺口中爆出鮮美嘅肉汁,完全係一種享受。店舖中要播住日本既pop song,令到好似有置身於日本既感覺
🐽海老蝦湯拉麵

🐽 黑蒜油豬骨湯叉燒拉麵

🐽 日式煎餃子

2023-08-10 26 瀏覽
呢間拉麵係灣仔出晒名多人排隊, 一直都好想食,今次搵到呢個機會唔係好使排隊,就即刻入去試試😎 🟫一虎特選拉麵裡面有好多塊叉燒,我就咁數都有5-6塊,仲有大量既紫菜、蛋、竹荀等等,好豐富。湯底係豬肉湯底,味濃但係又唔會好膩咁。佢入面有一隻流心蛋,醃得岩岩好,夠入味之餘又唔會好咸。麵體彈牙,唔怪得之係佢地店入面既特選拉麵啦❤️❤️ 🟦海老虎拉麵上面鋪埋滿滿既櫻花蝦,佢既湯底比較濃郁,鍾意比較濃味既朋友可以叫呢款。同樣地,佢地既配料都好豐富,都唔錯。 呢度同好多拉麵店一樣係tick紙黎揀麵既種類同硬度等等,咁就可以確保唔會叫錯啦,佢地仲有提供唔同芽菜、紅薑等等。鍾意加其他配料可以任加。都幾有日本feel! 下次都會再黎食❤️

🟫一虎特選拉麵

🟦海老虎拉麵

2023-08-09 39 瀏覽
位於利東街附近的拉麵店 主打自家熬製濃厚豬骨湯底亦會不時推出期間限定口味 而且店員都非常親切 樂於介紹不同口味拉麵款式平日晚上都要排隊 可見人氣十足⍢赤虎特選 $149赤虎特選為激辛味噌叉燒拉麵 湯底雖偏紅色但又不算超級辣 越吃越惹味選了粗麵 麵身挺彈牙 而且沒有鹼水味配料有數大片叉燒 半熟溏心蛋 木耳及紫菜等等 與赤虎的分別就是這款的配料更多 甚至多過拉麵可見份量相當充足!柚子味噌拉麵 $118此為新推出的期間限定口味 湯底是選用了天然柚子味噌及柚子皮來熬製 先喝湯底已經覺得幾有驚喜 柚子清新 非常適合夏天進食 重點是令到整碗拉麵都不膩而且日本天然岩藻與拉麵的配搭 口感挺獨特煎餃子 $48即點即煎 餃子皮厚度適中 煎得金黃少脆 咬下去亦溢出少許肉汁 吃拉麵就是要配餃子!⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐📍一虎灣仔廈門街23號地舖#foodiegoodie_wanchai
位於利東街附近的拉麵店 主打自家熬製濃厚豬骨湯底

湯底雖偏紅色但又不算超級辣 越吃越惹味
選了粗麵 麵身挺彈牙 而且沒有鹼水味
配料有數大片叉燒 半熟溏心蛋 木耳及紫菜等等
與赤虎的分別就是這款的配料更多 甚至多過拉麵
可見份量相當充足!

柚子味噌拉麵 $118
此為新推出的期間限定口味
湯底是選用了天然柚子味噌及柚子皮來熬製
先喝湯底已經覺得幾有驚喜
柚子清新 非常適合夏天進食 重點是令到整碗拉麵都不膩
而且日本天然岩藻與拉麵的配搭 口感挺獨特

煎餃子 $48
即點即煎 餃子皮厚度適中 煎得金黃少脆
咬下去亦溢出少許肉汁 吃拉麵就是要配餃子!

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

📍一虎
灣仔廈門街23號地舖

#foodiegoodie_wanchai
2023-08-09 36 瀏覽
呢間拉麵成日經過都好多人排隊,今晚放工即刻過黎,只係6:15,就已經剩返剛剛好兩個位,我地入座就已經全院滿座,好誇張呀!!今晚我好想試佢哋嘅期間限定,係柚子拉麵,朋友就揀左個超人氣既「海老虎」柚子拉麵🍜非常清新,好啱熱辣辣既夏天食,配埋個青辣椒蓉同紫蘇葉一齊食,超級refreshing,食開我個胃呀,又夠多蔥,超鍾意,湯底唔太濃味,好夾呢個清新口感海老虎🍜朋友話個湯底夠濃,櫻花蝦超級多,簡直鋪🈵️一整晚拉麵,仲配埋爽口生菜🥬,朋友拍「青」,所以走曬青,但都無令呢個海老虎失色煎餃子🥟(6件)一上碟,熱辣辣,皮薄有汁既🥟👍🏻👍🏻👍🏻,仲配埋唔辣又帶麻油香的餃子醬汁,好好食,都之後攤凍左食都一樣咁好食,絕對無誇張,呢個值得叫黎試❤️❤️檯面既前菜(食得辣既記得要配埋呢個大豆牙菜食拉麵),同一jar冰水都好地道日本店所提供的,冰水🧊係真係有🧊粒㗎,唔係講笑!呢間拉麵店雖然好多人等緊位,但店員一啲都唔會催你食完就要起身還檯;店員都非常貼心,我地初初入座時係坐bar檯廚房出入位,店員見後面檯二人檯走左,就問我地想唔想搬過去坐,好貼心👍🏻👍🏻👍🏻

柚子拉麵🍜

海老虎🍜

煎餃子🥟(6件)

期間限定-柚子拉麵(幼麵)
紫蘇葉@柚子拉麵
海老虎(走青+粗麵版本)
檯上前菜
2023-08-08
期間限定-柚子拉麵(幼麵)
紫蘇葉@柚子拉麵
海老虎(走青+粗麵版本)
檯上前菜
  • 柚子拉麵
2023-08-08 24 瀏覽
香港拉麵店真係有好多,今次試依間拉麵店有多款選擇,幾特別,甚至有素食拉麵添.星期六夜晚去,都需要排隊.1️⃣期間限定檸檬拉麵由秘製檸檬醬跟自家製豬骨湯,再配上幾片新鮮檸檬.依個配搭好新鮮同特別.湯底都幾濃味,食落酸酸甜甜咁,岩哂夏天食,幾開胃.其實個酸味就唔係好勁,所以大家都唔洗怕.叉燒都幾淋,但較薄.再配上蔥.💰HKD$1062️⃣一虎拉麵湯底係濃味豬骨湯,配料有木耳同流心蛋.流心蛋真係好流心.叉燒多,口感唔鞋.再加左小小辣椒醬.💰HKD$103

1️⃣期間限定檸檬拉麵
💰HKD$106

2️⃣一虎拉麵
💰HKD$103
2023-08-07 32 瀏覽
喺灣仔諗住簡單快脆食啲嘢,喺橫街行吓睇吓有乜選擇,行咗兩三分鐘,見到呢間日式🇯🇵拉麵,似乎幾啱呢日胃口又啱簡單快脆嘅要求,咁就決定入去試吓🤣叫咗 $143「一虎特選拉麵 Ichitora Special」:餐牌寫住「所有配菜,自家湯底 All toppings and extra pork with our homemade soup」🤩,加 $32 加3片叉燒,再加 $17「烏龍茶」🤣拉麵揀咗幼麵,要硬身,其他可以要嘅配料都要🤣;拉麵🍜嚟嘅時候飲啖湯先,湯底濃郁,係豬骨湯底,美味😋;跟住用日本人🇯🇵食拉麵🍜嘅吸啜 slurping 方法,將麵條同湯同空氣一齊吸入口裏邊,真係幾好味,麵條亦都夠硬身,啱我胃口😋;其他配料包括 叉燒、溏心蛋、紫菜、竹筍、香蔥、木耳,仲有可以自己加嘅「辣芽菜」同埋「醃菜」,材料真係幾豐富🤩「烏龍茶」凍冰冰🤩

「烏龍茶」凍冰冰🤩
小店非常有日本拉麵氣氛,好開放式既煮麵環境,師傅都好有效率咁不斷烹調🍜黑虎特選 $149湯頭蒜香撲鼻,黑蒜油既味道非常滋味,每一啖都有濃濃既蒜香,超級好食🤤一虎特選 $143湯底濃而香,好足甜香味,飲落好順口,不自不覺就食到乾乾淨淨😋麵條簡左幼身,偏向有咬口,煙靭爽口,配上唔同既湯頭,都有唔同既風味特選拉麵都配有糖心蛋,蛋香流心香甜好食,另外仲有5大塊叉燒,唔會太厚身,食落唔會太堅實卻非常有滿足感,肉香亦好夠,仲有大量木耳同味荀,整體口感都好豐富煎餃子🥟 $48外皮焦香,食落微香口,餃皮另一邊口感就好柔軟,口感好分明豐富,入面肉汁味道好鮮嫩香甜😋檸檬可樂🍋 $15蜜桃紅茶🍑 $17

黑虎特選 $149

一虎特選 $143

煎餃子🥟 $48

檸檬可樂🍋 $15
蜜桃紅茶🍑 $17

2023-08-03 30 瀏覽
夜晚去接放工, 順便喺附近食個dinner~店員推介我食柚子味噌拉麵, 係夏季限定嘅, 配埋新鮮柚子皮一齊食, 食落味道幾清新😀配料仲有唻自鹿兒島嘅岩藻, 第一次食, 口感有啲似中華沙律, 調咗少少辣味, 我鍾意😌本來想點一個檸檬拉麵, 可惜已經賣晒, 所以叫咗個黑蒜油配濃豬骨湯, 呢款味道好唔同😳黑蒜油味幾香, 但唔會覺得鹹, 建議叉燒唔好浸咁耐, 如果唔係會’鞋’咗😛我哋仲點咗一份餃子, 個底煎得好脆, 個餃子醋有微微辣味, 增加食慾🤭另外值得一讚嘅係湯底真係冇加味精, (好多話係自己熬湯底, 但其實都係落咗味精😵‍💫)食完之後完全冇敏感反應👍🏻👍🏻喺附近返工嘅朋友仔要去試吓

夜晚去接放工, 順便喺附近食個dinner~

本來想點一個檸檬拉麵, 可惜已經賣晒, 所以

2023-08-01 32 瀏覽
-工作太忙碌,下午想食個快飯,於是去左呢間拉麵店。排左大約五分鐘至十分鐘隊,終於入到餐廳開餐。-食物:拉麵主要分要豬/蝦/鮪魚湯底,同埋辣定唔辣。另外,仲有檸檬拉麵,素拉麵。因為第一次食,我選擇左招牌的”一虎”。一虎($103): 豬骨湯拉麵,麵底有得選擇軟硬粗幼。我就選左粗同硬😂,口感係岩岩好熟,有口感。叉燒有三塊左右,薄薄的一塊但都大塊的,而且都算淋。糖心蛋係原粒上,可能比你感受一下流心的感覺。整個拉麵食上去好平衡,唔會太油膩,好適合在夏天食。唔會食完好頂胃。煎餃子($48): 餃子係經典的豬肉白菜餃。肉的份量唔飽滿,因為主要是食焦脆的外皮,配上酸酸的醋,好幸福 💕環境: 店面比普通的拉麵店寬廣,有兩人座同bar檯。位與位之間都有空位,唔會坐得唔舒服👍🏻 食完又要返去努力啦🫠後記:出到黎大排長龍 (真係好彩)😬一虎地址: 灣仔廈門街23號地舖

後記:出到黎大排長龍 (真係好彩)😬

一虎
地址: 灣仔廈門街23號地舖
2023-08-01
5 分鐘 (堂食)
  • 一虎拉麵
2023-08-01 27 瀏覽
近利東街嘅一間拉麵店,晏晝佢都排緊長龍,入面舖位唔算大,但係都坐滿左。佢嘅拉麵都幾有特色,今日就揀咗兩個比較特別嘅拉麵試吓柚子拉麵喺餐廳嘅新口味,佢有檸檬味,同埋柚子味嘅拉麵,都幾特別,我就試吓柚子味,一上到黎個湯已經好香濃好清新,仲有啲柚子絲喺上面,面可以揀大中世,如果中就係普通嘅拉麵,細就係幼面,我揀咗幼面,口感都唔錯。加埋紫菜、溫泉蛋、豚肉,成個拉麵都好出色!值得一讚鮪魚拉麵好香濃嘅魚湯,定係唔會有雨嘅,所以佢額外都配咗豚肉同溫泉蛋,仲有其他配菜!鍾意食魚嘅人一定會鍾意個湯,因為佢個魚味好突出,睇得出佢用心熬製餃子日式煎餃,入邊係豬肉餡,外皮脆博博,配合埋日本嘅醋,食完都有啲唔夠喉!

柚子拉麵

餃子
2023-07-30 32 瀏覽
天氣熱辣辣,但係估唔到灣仔呢間小店嘅人龍由6:00開始就冇斷過,好彩我哋去得早,排左15-20分鐘就可以入座啦!一虎特選 🍜 第一次食梗係要叫佢嘅招牌一虎特選拉麵試吓,豬骨湯底濃厚唔會過咸,亦唔會太油膩,岩曬香港人既口味。特選係有extra-topping有好多塊肥美既豚肉😍,糖心蛋都整得好靚,水準穩定👍🏻 ,排一陣隊係值嘅。海老虎 🍜係海量嘅櫻花蝦呀!🦐多到完全見唔到個麪了😂湯汁濃郁嘅蝦味,配上秘製辣椒(+$8)既鮮味,令成個味道升左一個層次,好好食呀!建議鍾意惹味同食辣嘅,一定要加呢個秘製辣椒🌶️ 由於湯頭屬於重濃味既一種,生菜呢個新穎嘅配搭可以解下膩,冇乜違和感。我哋仲叫咗一個自家製餃子🥟,皮薄餡靚,煎得金黃香脆,好食!

一虎特選 🍜

海老虎 🍜

我哋仲叫咗一個自家製餃子🥟,皮薄餡靚,煎得金黃香脆,好食!
2023-07-29 16 瀏覽
男朋友作為拉麵控好羨慕住喺灣仔嘅街坊因為灣仔附近聚集左好多高質拉麵店好似今日我地就黎到灣仔嘅一虎店面小小除左吧枱大概十個座位旁邊仲有四張二人枱幾有日本feel 餐牌除左有招牌嘅一虎、白虎、赤虎同黑虎外仲有季節限定嘅檸檬味噌同適合素食者嘅素拉麵又幾特別喎~第一次食所以試招牌一虎同赤虎拉麵仲揀埋特選一次過加齊額外配料包括有叉燒、紫菜、爽口木耳、有味荀同糖心蛋我嘅一虎拉麵湯頭奶白入口唔會太杰太漿口幾鮮濃個糖心蛋暫時係我喺香港食過最正嘅蛋黃金黃,將滴未滴嘅流心效果真係超級靚😍😍😍仲要調味入味得黎唔過鹹我願意為左糖心蛋再返黎一虎!男朋友嘅赤虎少辣鮮香好適合想要少少刺激但又唔食得太辣嘅男朋友!值得一提係一虎嘅加麵超足料加足整整一個麵超抵食!我地都有試到自家製餃子皮薄饀鮮配一虎嘅紅薑同醋食相當美味👍
男朋友作為拉麵控

店面小小
除左吧枱大概十個座位
旁邊仲有四張二人枱
幾有日本feel

餐牌除左有招牌嘅一虎、白虎、赤虎同黑虎外
仲有季節限定嘅檸檬味噌同適合素食者嘅素拉麵
又幾特別喎~

第一次食
所以試招牌一虎同赤虎拉麵
仲揀埋特選
一次過加齊額外配料
包括有叉燒、紫菜、爽口木耳、有味荀同糖心蛋

我嘅一虎拉麵
湯頭奶白
入口唔會太杰太漿口
幾鮮濃

個糖心蛋暫時係我喺香港食過最正嘅
蛋黃金黃,將滴未滴嘅流心效果
真係超級靚😍😍😍
仲要調味入味得黎唔過鹹
我願意為左糖心蛋再返黎一虎!

男朋友嘅赤虎
少辣鮮香
好適合想要少少刺激但又唔食得太辣嘅男朋友!
值得一提係一虎嘅加麵超足料
加足整整一個麵